Direktestudio: Koronaviruset

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  FHI-overlege: Unge, friske har trolig tatt siste vaksinedose
  FHI-overlege Preben Aavitsland sier at unge, friske nordmenn under 45 år sannsynligvis har tatt sin siste vaksinedose mot covid-19. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Eldre blir anbefalt å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine. Men unge, friske nordmenn vil trolig ikke få flere anbefalinger, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til ABC Nyheter.

  – Høy alder er den klart viktigste risikofaktoren. Vi anbefaler derfor alle over 65 å ta en oppfriskningsdose snarest, og vi vurderer om det er behov for friske i aldersgruppen 45–64 år. For friske under 45 år blir det neppe noen gang anbefaling om flere koronavirusdoser, sier Aavitsland til avisen.

  Det er ingen tegn til økning av influensa i samfunnet, men det kan komme en samtidig bølge med både korona- og influensasmitte senere i høst, advarer han.

 • av NTB
  DEL
  Snart kan man reise på ferie til Japan igjen
  Japans statsminister Fumio Kishida varsler at turister igjen får innpass til Japan. Foto: Andres Kudacki / AP / NTB

  Japans strenge grenserestriksjoner skal omsider avvikles neste måned, kunngjorde statsminister Fumio Kishida torsdag. Dermed kan turister igjen besøke landet.

  11. oktober åpner grensene også for enkeltturister, ikke bare de som reiser med offisielt godkjente grupper.

  En grense på antallet turister som får innpass oppheves også. Japan tillot i praksis ikke turister overhodet under koronapandemien, og tillot heller ikke utenlandske turister under sommer-OL i Tokyo i 2021.

 • av NTB
  DEL
  Skjerpet straff etter koronautbrudd på skip i 2020

  Kapteinen og skipslegen på Hurtigruteskipet Roald Amundsen er dømt til bøter på henholdsvis 36.000 kroner og 46.000 kroner etter koronautbruddet på skipet.

  Kapteinen idømmes også sakskostnader på 10.000 kroner. Dommen fra Nord-Troms og Senja tingrett falt tirsdag.

  De to var opprinnelig ilagt bøter på 30.000 og 40.000 kroner som de ikke vedtok. Dermed havnet saken i retten.

  Bøtene ble gitt for manglende varsling til norske myndigheter. Skipslegen ble i tillegg bøtelagt for mangler ved yrkesutøvelsen som helsepersonell. Hurtigruten har tidligere vedtatt en bot på én million kroner for brudd på skipssikkerhetsloven og smittevernloven.

  386 personer ble satt i karantene, og 71 ble smittet i utbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen i juli 2020.

 • av NTB
  DEL
  Rapport: Global pandemihåndtering en fiasko
  En rapport fra det toneangivende tidsskriftet The Lancet retter hard kritikk mot verdens pandemihåndtering. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  Verdens håndtering av pandemien er en «enorm global fiasko», ifølge en Lancet-rapport.

  En kommisjon koblet til det medisinske tidsskriftet The Lancet har i to år undersøkt hvordan verden har håndtert koronaviruset.

  – Det svimlende tapet av liv i de to første årene av covid-19-pandemien er en dyp tragedie og en massiv samfunnssvikt på flere nivåer, sier Jeffery Sachs som er professor og leder for kommisjonen.

  Rapporten retter blant annet kritikk mot skjevfordeling i vaksinetilgang, uforberedte regjeringer og at Verdens helseorganisasjon ventet for lenge med å slå alarm.

  Foreslår forbedringer

  For at verden skal møte en eventuelt ny pandemi på bedre vis, anbefaler artikkelforfatterne å styrke Verdens helseorganisasjon og gjøre verdens regjeringer mer delaktige i organisasjonen.

  Hvert land bør dessuten styrke sine helsesystem og lage en plan for hvordan de skal håndtere en eventuelt ny pandemi.

 • av NTB
  DEL
  WHO: – Koronapandemiens slutt er i sikte
  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer nå med oppsiktsvekkende og positive uttalelser om slutten på koronapandemien. Foto: Salvatore Di Nolfi/ AP / NTB

  Koronapandemien nærmer seg slutten, mener generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon.

  – Vi har aldri vært bedre stilt, sier han.

  Ifølge de siste tallene til WHO falt antallet koronatilfeller med 12 prosent i uke 35, sammenlignet med uken før. Totalt ble det rapportert 4,2 millioner tilfeller. Det er det laveste nivået siden mars 2020.

  Det skaper optimisme hos WHO-sjefen.

  – Vi har aldri vært i en bedre posisjon til å få en slutt på pandemien. Vi er ikke helt der enda, men slutten er i sikte, sa Tedros på en pressekonferanse onsdag. Det er første gang WHO-sjefen har kommet med en slik uttalelse.

  Samtidig advarer WHO om at koronatallene er misvisende, ettersom flere land har sluttet med omfattende testing og smittesporing. Tedros ber nå verden «gripe muligheten» og fortsette med testing og vaksinering.

  – Hvis vi ikke benytter denne muligheten nå, risikerer vi flere virusvarianter, flere dødsfall, flere forstyrrelser i samfunnet og mer usikkerhet, sa han.

  Siden starten av pandemien har WHO registrert over 600 millioner smittetilfeller og rundt 6,4 millioner dødsfall. De reelle tallene antas å være mye høyere.

 • av NTB
  DEL
  Over 4.000 registrerte koronadødsfall i Norge
  Koronaviruset har nå krevd 4.000 menneskeliv i Norge. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Over 4.000 personer er nå bekreftet døde av covid-19 i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

  Det er rapportert inn 24 nye dødsfall i instituttets systemer, og dermed er det totale antallet 4.004. Det er ikke kjent om de nyrapporterte dødsfallene er nye eller gamle, men de har ikke vært registrert i FHI sine systemer tidligere.

  Fra den 17. mars 2022 baserer FHI tallene kun på data fra dødsårsaksregisteret, og inkluderer dermed dødsfall uten laboratoriebekreftet prøve i MSIS. Før endringen var det meldt 1.752 dødsfall til FHI.

  De fleste som dør, er over 80 år, og 60 prosent bor på sykehjem.

 • av NTB
  DEL
  Kinesisk millionby stenger ned etter koronautbrudd
  Innbyggere i Chengdu stiller seg i kø for koronatest. Foto: Chinatopix / AP / NTB

  Rundt 21 millioner innbyggere i den kinesiske byen Chengdu må holde seg hjemme fremover, etter at 157 nye koronatilfeller er blitt oppdaget i byen.

  Alle innbyggere må holde seg hjemme fra klokken 18 lokal tid. Hver husholdning får sende ut én person hver dag for å kjøpe mat og andre nødvendige varer, med den forutsetning at de har testet negativt det siste døgnet.

  Alle innbyggere blir testet frem mot søndag, og ingen skal forlate byen med mindre det er strengt nødvendig.

  Kina er det siste større landet som står fast på en nulltoleransepolitikk overfor koronaviruset. Utbrudd fører til umiddelbare nedstenginger for hele storbyer, sammen med massetesting og dagevis i karantene.

  Politikken har bestått tross bekymringer for at det skaper problemer for den kinesiske økonomien.

 • av NTB
  DEL
  USA godkjenner nyutviklede koronavaksiner
  USA har godkjent d nyutviklede koronavaksinene til Moderna og Pfizer-BioNTech som har vist seg å være effektive mot omikronvarianter av koronaviruset. Foto: Pfizer / AP / NTB

  Amerikanske helsemyndigheter har godkjent to nyutviklede vaksiner mot omikronvarianten av koronaviruset.

  Både Moderna og Pfizer-Biontech har videreutviklet koronavaksinen sin til også å fungere mot den siste omikronvarianten av viruset.

  Food and Drug Administration (FDA) besluttet onsdag å godkjenne Pfizer-Biontech-vaksinen for bruk blant alle over tolv år, og Moderna-vaksinen for alle over 18 år.

  Det britiske legemiddelverket (MHRA) godkjente den oppdaterte Moderna-vaksinen for bruk blant voksne i midten av august, og EUs legemiddelbyrå (EMA) har begge vaksinene til vurdering.

 • av NTB
  DEL
  Millioner av kinesere rammes av nye nedstengninger
  Spillbrettene i en park i Beijing er gjerdet inn for å hindre folk å samle seg, et ledd i myndighetene koronastrategi. En liten gutt spiller alene. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Kina holder fast på sin strenge koronapolitikk. Millioner av kinesere rammes denne uken igjen av nedstenginger etter 349 nye koronatilfeller.

  Tirsdag melder den statlige TV-kanalen CCTV at rundt halvparten av de 6 millioner innbyggerne i byen Dalian nordøst i landet er omfattet av et portforbud. Det er også innført portforbud i byene Chengde og Shijiazhuang, som ligger nær Beijing. Hvor mange som er omfattet her, er ikke klart.

  Tidligere i uken ble befolkningen i storbyen Tianjin beordret til å teste seg for viruset. I den viktige industribyen Shenzhen i sør er store områder avstengt, noe som har skapt ny bekymring for landets økonomi. Blant annet er verdens største elektronikkmarked omfattet av nedstengningen, ifølge CNN.

  Til tross for omfattende ringvirkninger har myndighetene i Beijing så langt holdt fast ved praksisen med omfattende nedstengninger ved det minste tegn til smittespredning.

  Den kinesiske tankesmien The Anbound Research Center kom i helgen med åpen kritikk av myndighetenes tilnærming, noe som er uvanlig i Kina. Handelen, reiselivet og industrien lider under tiltakene, mener tankesmien.

  – Førsteprioritet bør være å forhindre risiko for økonomisk stagnasjon, heter det i rapporten «It's Time for China to Adjust Its Virus Control and Prevention Policies».

  Rapporten ble lagt ut i meldingstjenesten WeChat og på bloggen Sina Weibo i helgen, men forsvant begge steder mandag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Gravide må fortsette å koronavaksinere seg
  Britisk forskning viser at også omikronvarianten kan være farlig for gravide. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Ny britisk forskning viser at også omikronvarianten kan være farlig for gravide.

  Studien presenteres i en artikkel i tidsskriftet «BMJMedicine». Den viser at de fleste gravide som ble innlagt med moderat til alvorlig infeksjon var uvaksinerte. Eller så hadde de fått færre doser enn anbefalt.

  Den britiske studien er et samarbeid mellom FHI og Universitetet i Oxford.

  De har fått rapporter fra alle 194 britiske sykehus med fødeavdeling. 3.699 gravide som ble innlagt med påvist koronavirus, er med i studien.

  Til sammen 30 kvinner ble innlagt på intensivavdelinger med covid-19 i denne perioden. Flertallet var uvaksinerte. Ingen hadde fått tre doser.

  Det ble registrert fire dødsfall på grunn av covid-19. Tre av dem var uvaksinerte og en av dem hadde fått en vaksinedose

  Overlegen understreker at de fleste gravide som blir smittet har milde symptomer og føder friske barn.

 • av NTB
  DEL
  Nordisk studie: Vaksinekombinasjoner gir samme beskyttelse
  Beskyttelsen er den samme om man får alle dosene fra samme vaksineprodusent eller om man får vaksinedoser fra ulike produsenter, ifølge en nordisk studie. Foto: Tone Spieler / NTB

  De fleste kombinasjoner av ulike koronavaksiner gir samme beskyttelse som når samme vaksine brukes for alle doser, viser en nordisk studie.

  Studien er gjennomført av svenske Läkemedelsverket sammen med myndighetene i de andre nordiske landene.

  Forskningen er basert på vaksinasjonsdata for 23 millioner innbyggere i Danmark, Finland, Norge og Sverige.

  Resultatet er i tråd med andre lignende studier.

  Det er ikke blitt gjort noen større kliniske undersøkelser på temaet.

 • av NTB
  DEL
  Koronatelefonen legges ned

  Helsedirektoratets nasjonale informasjonstelefon for spørsmål rundt covid-19 har snart ringt for siste gang. Fredag blir siste dag med dette tilbudet.

  Telefonlinjen ble opprettet i starten av pandemien og er blitt driftet av Helfo, som er underlagt Helsedirektoratet.

  Direktoratet besluttet å opprette en krisetelefon som skulle svare på det store informasjonsbehovet i befolkningen.

  Totalt ble det registrert 600.000 innringere.

  – Driften blir avviklet fordi informasjonstelefonen er en telefontjeneste som skal brukes når det er krise og stort informasjonsbehov i befolkningen, skriver direktoratet.

 • av NTB
  DEL
  Moderna saksøker Biontech og Pfizer
  Legemiddelselskapet Moderna mener konkurrentene Pfizer og Biontech har kopiert mRNA-teknologi av dem. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Legemiddelselskapet Moderna saksøker konkurrentene Biontech og Pfizer for plagiat av vaksineteknologi.

  Moderna anklager konkurrentene for å ha stjålet mRNA-teknologien bak koronavaksinen.

  – Vi saksøker for å beskytte den innovative mRNA-teknologiplattformen som vi har utviklet, investert milliarder av dollar i samt patentert i løpet av tiåret før covid-19-pandemien, sier Moderna-sjef Stéphane Bancel i en pressemelding.

  Teknologien var nyutviklet og sentral i koronavaksinene. Moderna tok patent på mRNA-teknologi mellom 2010 og 2016.

  – Pfizer og Biontech kopierte denne teknologien uten vår tillatelse, sier Moderna i en uttalelse.

  Talsperson i amerikanske Pfizer, Pam Eisele, sier at selskapet ikke har gjennomgått innholdet i søksmålet, men at de ble overrasket over at Moderna går til sak. Eisele sier deres vaksine er utviklet med teknologi som Biontech og Pfizer har patent på.

  Tyske Biontech har ennå ikke kommentert søksmålet.

  Moderna skal føre søksmål både i USA og i Tyskland, hvor selskapene holder til.

  Patentsøksmål er ikke uvanlige i legemiddelbransjen, og flere mindre selskaper har tidligere saksøkt både Moderna, Biontech og Pfizer for plagiat av mRNA-teknologi.

  Moderna ønsker ikke at vaksinen til Biontech og Pfizer skal trekkes fra markedet. De ønsker heller ikke å begrense fremtidig salg.

  Det er ventet at selskapene kommer til å selge koronavaksiner for 500 milliarder kroner i år.

 • av NTB
  DEL
  WHO anbefaler vaksinepåfyll for utsatte grupper
  WHO mener utsatte grupper bør få en fjerde vaksinedose. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB

  Vaksineeksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO) mener folk som har størst risiko for å bli syke av covid-19, bør få tilbud om en oppfriskningsdose.

  Den rådgivende gruppen mener at de meste sårbare i befolkningen bør få en fjerde vaksinedose.

  – Vi gjør dette på grunnlag av observasjoner om avtagende immunitet, spesielt når det gjelder omikronvarianten, sier senior helserådsgiver Joachim Hornbach.

  WHO har allerede anbefalt at alle voksne skal få tilbud om en oppfriskningsdose fire til seks måneder etter den første runden med vaksinering, som besto av to doser. Organisasjonen understreker at tilbudet om fjerde dose kun bør gjelde den mest utsatte delen av befolkningen. Det gjelder blant annet eldre, folk med immunsvikt, gravide, og personer med ulike helsetilstander som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og lungesykdom.

 • av NTB
  DEL
  Alle over 65 år anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine
  Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, opplyser at de er usikre på hvordan epidemien vil utvikle seg på sensommeren og hvordan en høst- og vinterbølge vil bli. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Alle over 65 år anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Vaksineringen vil starte senest 1. oktober, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

  Vaksinasjon av gruppen fra 65 til og med 74 år starter så snart kommunene har kapasitet til å tilby det, og med oppstart senest 1. oktober 2022, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  – Det er spesielt viktig at de over 75 år og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som mulig, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) og legger til:

  – De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75 år.

 • av NTB
  DEL
  Korona-restriksjoner beholdes i Tyskland

  Grunnleggende tiltak mot koronasmitte beholdes i Tyskland over høsten og vinteren når ekspertene venter en ny smittebølge.

  Munnbind og bevis for negativ koronatest blir påkrevet fra oktober til april for besøk på sykehus, sykehjem og lignende institusjoner med sårbare mennesker.

  Passasjerer på fly, fjerntog og fjernbusser må også bruke munnbind, slik de for øvrig må også nå. Myndighetene planlegger også en ny vaksinasjonskampanje.

  Alle Tysklands 16 delstater står imidlertid fritt til å innføre sine egne regler om smitten tilsier det. De kan for eksempel kreve munnbind på lokal kollektivtransport, på skoler fra femte klasse oppover og på offentlige tilstelninger om smitten øker.

  Justisminister Marco Buschmann sier myndighetene skal gjøre en ekstra innsats for å hindre at skoler stenges ned igjen.

 • av NTB
  DEL
  Trekker seg fra «Polen rundt» etter koronasmitte

  Sykkellaget Alpecin-Deceunick kommer ikke til start i de gjenværende etappene av sykkelrittet Polen rundt. Fem positive koronaprøver er årsaken.

  Alpecin-Deceunick opplyser på Twitter mandag kveld at fem personer i lagets støtteapparat har avgitt positive virustester.

  Samtidig understrekes det at samtlige ryttere avga negative prøver. Likevel har lagledelsen i samråd med Det internasjonale sykkelforbundet besluttet å trekke seg fra resten av rittet.

  Det henvises til at avgjørelsen er tatt av hensyn til alle de involvertes helse.

  Alpecin-Deceunick hadde sju ryttere med i Polen rundt. Best plassert i sammendraget etter tre etapper var Stefano Oldani på 18.-plass.

 • av NTB
  DEL
  Forskere har funnet tre typer «long covid»
  Senvirkningene av covid-19 varierer etter hvilken virusvariant man har vært smittet med, har britiske forskere funnet ut. Foto: NTB

  Det finnes tre typer «long covid» med hver sine symptomer, ifølge britiske forskere. Symptomene har sammenheng med virusvarianten man ble smittet av.

  De som ble smittet av alfa- og deltavariantene av korona, har hatt symptomer som tretthet, hjernetåke og hodepine. De som ble smittet i pandemiens startfase har ofte symptomer knyttet til kortpustethet og brystsmerter. En siste gruppe har en rekke ulike plager, blant annet hjerteklapp, muskelsmerter, forandring i hår og hud.

  Symptomene kan være fremtredende i alle typer «long covid», påpeker forskerne. Claire Steves ved King's College London sier at funnene er viktige for å gi god behandling til pasienter.

  – Disse dataene viser tydelig at postkorona-sykdom ikke bare er én tilstand, men virker til å ha flere undertyper, sier Steves

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Frankrike opphever koronarkrav for innreise
  Nå kan man reise til Frankrike uten å måtte vise gyldig koronasertifikat eller negativ test. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Frankrike har opphevet de siste koronarestriksjonene som var pålagt folk som reiser inn til landet.

  Fra mandag av er det slutt på krav for innreisende om å vise frem gyldig koronasertifikat, negativ koronatest eller bevis på at man tidligere har vært smittet med koronaviruset.

  Men franske myndigheter understreker at restriksjoner kan bli gjeninnført på kort varsel.

 • av NTB
  DEL
  Vaksine-gladnyhet etter Aker brygge-utbruddet
  Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved omikronsmitte, selv når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, ifølge en ny studie. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB

  Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved omikronsmitte, selv når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, ifølge en ny studie.

  Forskningsstudien fra FHI og Oslo universitetssykehus viser at koronavaksinen ikke hindrer smitte, men at immunresponsen utløst av vaksinen sørger for at sykdomsforløpet blir mildt.

  Forskere har undersøkt blodprøvene til personer som deltok på julefesten på Aker brygge 26. november 2021, hvor Norges første omikronutbrudd ble påvist.

  I studien så forskerne på hvordan vaksinen beskytter mot omikronsmitte når antistoffene ikke virker like godt fordi viruset har endret seg. De konkluderte med at de smittede, som alle var fullvaksinerte, utviklet nye antistoffer som gjorde dem bedre rustet mot fremtidige koronavarianter.

  – Omikronvarianten reduserte effekten av vaksinasjonen og gjorde viruset betraktelig mer smittsomt. Likevel viste det seg tidlig at infeksjon med omikron ga relativt mild sykdom hos vaksinerte, sier seniorforsker Siri Mjaaland ved FHI.

  Studien fant også at vaksinerte personer med omikron også utviklet nye T-celleresponser mot andre deler av viruset, som ikke finnes i vaksinen.

  Dette vil ifølge FHI føre til en bredere immunitet mot andre virusvarianter.