Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
82 koronasmittede innlagt på norske sykehus – to flere enn søndag
04. mai 2020 kl 12:36av Marthe Øvergård
DEL

Mandag er 82 pasienter innlagt med koronaviruset på norske sykehus. Det er første gang siden 27. april at pasienttallet øker, ifølge Helsedirektoratet.

58 personer er innlagt i Helse sør-øst, 11 i Helse vest, 7 i Helse nord og 6 i Helse Midt-Norge.

Helseforetakene med flest innlagte er Oslo universitetssykehus med 15, Akershus universitetssykehus med 9 og Helse Bergen med 8.

27 personer får respiratorbehandling mandag. Det er det laveste antallet siden 20. mars. Søndag var tallet 28.

Så langt har 212 personer med koronaviruset dødd i Norge. Ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) er 7847 personer i Norge bekreftet smittet av viruset.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Bidens vaksinekrav for helsearbeidere blokkeres
  Vaksinemotstandere protesterer mot vaksinekrav i Floridas delstatshovedstad Tallahassee.
  Vaksinemotstandere protesterer mot vaksinekrav i Floridas delstatshovedstad Tallahassee. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

  Biden-administrasjonens krav om at alle i det amerikanske helsevesenet vaksinerer seg mot covid-19 blir blokkert av en føderal domstol.

  En domstol i Louisiana beordrer en midlertidig suspensjon av kravet, som skulle tre i kraft neste uke, skriver The New York Times.

  Domstolen sår tvil om vaksinekravet er i tråd med grunnloven, og sier at det kan føre til tap av jobber og skatteinntekter. I tillegg har saksøkerne, 14 delstater, interesse av å «beskytte sine innbyggere mot krav om å la seg bli vaksinert», heter det.

  Helsearbeiderne omfattes av en lov som innebærer at alle amerikanere som jobber på større arbeidsplasser, må være vaksinert mot koronaviruset fra 4. januar. Om de ikke er vaksinert, må de bruke munnbind og testes hver uke.

 • av NTB
  DEL
  762 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Til sammen er 69.094 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Det tilsvarer 10 prosent av befolkningen i hovedstaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Til sammen er 69.094 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Det tilsvarer 10 prosent av befolkningen i hovedstaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det er registrert 762 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 167 flere enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene er det i snitt registrert 523 smittede pr. dag i Oslo, viser tall fra Oslo kommune.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det nå et smittetrykk på 1.993 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Alna og Nordstrand bydel med henholdsvis 1.277 og 1.268. Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Vestre Aker og Frogner, der smittetallene ligger mellom 800 og 900.

  Smittetoppen i Oslo var 30. november 2021 med 831 tilfeller på ett døgn.

 • av NTB
  DEL
  4045 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 4045 koronasmittede personer i Norge. Det er 2525 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 3003 koronasmittede pr. dag i Norge. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 1997.

  Tirsdag var 246 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før. 69 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 32 på respirator.

  Det er elleve flere på intensiv og seks færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har nå 267.843 personer testet positivt for covid-19 i Norge.

  Foreløpige tall viser at 1054 koronasmittede personer er døde i Norge siden mars 2020. Om de har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast. 60 prosent av de døde er over 80 år gamle. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Amerikansk helsepanel stiller seg bak bruk av koronapille
  Foto: Merck & Co. via AP / NTB

  Et panel av helseeksperter utnevnt av den amerikanske regjeringen har vedtatt å stille seg bak bruk av Mercks koronapille.

  Støtteerklæringen gjelder for høyrisikopasienter som har fått sine første symptomer på koronasykdom mindre enn fem dager før eventuell medisinering, melder panelet.

  13 av paneldeltagerne stemte for godkjenning, mens ti stemte mot. Den smale marginen reflekterer bekymringene rundt effekten av pillen, og frykt for potensielle bivirkninger.

  Pillen som markedsfører under navnet Lagevrio, inneholder virkestoffet molnupiravir, som må vurderes av den amerikanske smittevernetaten CDC før den eventuelt kan tas i bruk.

  Mercks pille er ikke godkjent av det europeiske legemiddelverket EMA, men EMA har åpnet for nødbruk av pillen i påvente av en endelig, formell godkjenning.

 • av NTB-AFP
  DEL
  To omikron-tilfeller påvist i Brasil

  Det er påvist to tilfeller av koronavarianten omikron i São Paulo i Brasil, opplyser delstatsregjeringen. Det kan være de første tilfellene i Latin-Amerika.

  Tilfellene stammer fra to personer som ankom landet fra Sør-Afrika.

  – Bekreftelsen kom etter genetisk sekvensering, heter det i en uttalelse.

  Omikronvarianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika.

  Man antar at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, men det har også kommet meldinger om at den gir mindre alvorlig sykdom.

  Det er fremdeles mye som er uvisst om omikronvarianten, blant annet hvor godt de nåværende vaksinene mot koronaviruset fungerer mot den.

 • av NTB
  DEL
  Biontech: Pfizer-vaksine virker trolig mot ny variant

  Den tyske vaksineprodusenten Biontech sier at deres koronavaksine, som er utviklet i samarbeid med Pfizer, trolig også virker mot omikronvarianten.

  – Vi anser det som trolig at vaksinen gir betydelig beskyttelse mot alvorlig sykdom forårsaket av omikron, sier administrerende direktør i Biontech, Ugur Sahin, tirsdag.

  Tidligere har sjefen for konkurrenten Moderna, Stéphane Bancel, uttalt at det ser ut som effektiviteten til vaksinene vil være mindre mot omikronvarianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke.

  Sahin sier videre at han venter at laboratorietester kommer til å vise en noe mindre beskyttelse mot mild eller moderat sykdom forårsaket av omikron, men at hvor mye mindre beskyttelsen er, er vanskelig å fastslå.

  – I mine øyne er det ingen grunn til å være spesielt bekymret. Det eneste som bekymrer meg for øyeblikket er at det er mange som ikke er vaksinert i det hele tatt, sier han.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  WHO ber alle over 60 utsette reiser

  Verdens helseorganisasjon (WHO) kom tirsdag med nye reiseråd som følge av omikronvarianten.

  Der oppfordrer de folk som føler seg dårlig eller er i riskogruppen for alvorlig koronasykdom, til å utsette reiser. Dette gjelder blant annet:

  • Folk over 60 år.
  • Andre risikopasienter. For eksempel de med hjerteproblemer, kreft og diabetes.

  Her til lands har Folkehelseinstituttet (FHI) forklart hvem som er i de ulike risikogruppene.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Reiseforbud hindrer ikke omikron-spredning

  Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at generelle reiseforbud for å hindre spredningen av omikronvarianten av koronaviruset ikke vil være effektive.

  Flere land har innført restriksjoner for reisende, særlig til og fra det sørlige Afrika, etter at omikronvarianten av koronaviruset ble oppdaget i Sør-Afrika forrige uke.

  – Reiseforbud vil ikke forhindre den internasjonale spredningen, og slike restriksjoner legger en stor byrde på folk og deres levebrød. I tillegg kan restriksjonene ha en negativ innvirkning på den globale helseinnsatsen under pandemien ved å hindre land å rapportere og dele epidemiologiske data og sekvenseringsdata, sier WHO i en oppdatering om internasjonale reiser.

  Samtidig understreker de at personer over 60 og andre som er sårbare for koronasykdom bør bli «rådet til å utsette reiser».

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Alle over 65 år skal få ny dose før jul

  Før jul skal alle over 65 år i Oslo ha fått tilbud om en tredje dose. Det sa helsebyråd Robert Steen (Ap) under en pressekonferanse om koronahåndteringen i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Går inn for vaksineplikt i Tyskland
  Tysklands påtroppende statsminister Olaf Scholz ønsker å innføre alminnelig vaksineplikt fra og med februar. Arkivfoto: Frank Rumpenhorst / DPA/AP / NTB
  Tysklands påtroppende statsminister Olaf Scholz ønsker å innføre alminnelig vaksineplikt fra og med februar. Arkivfoto: Frank Rumpenhorst / DPA/AP / NTB

  Tysklands påtroppende statsminister, sosialdemokratiske Olaf Scholz, går inn for å innføre alminnelig vaksineplikt.

  Det uttalte han tirsdag ifølge avisen Der Spiegel.

  Uttalelsen kommer i forbindelse med et møte om pandemien og eventuelle nye restriksjoner som Scholz og den avtroppende statsministeren Angela Merkel holdt tirsdag. Også lederne for de tyske delstatsregjeringene deltok.

  Scholz sier at han håper å kunne innføre alminnelig vaksineplikt fra og med februar.

  Det er vanligvis de tyske delstatene som selv bestemmer hvilke koronarestriksjoner de skal ha, men en avgjørelse om vaksineplikt skal tas av Forbundsdagen, den tyske nasjonalforsamlingen.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Byrådet vil vurdere munnbindpåbud
  Byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse om koronahåndteringen i Oslo.
  Byrådsleder Raymond Johansen under en pressekonferanse om koronahåndteringen i Oslo. Foto: Olav Olsen

  – Forrige uke hadde vi de høyeste antall smittede i løpet av en uke noensinne i Oslo. I dag våknet vi til det høyeste antall smittede i pandemien. Det er en krevende situasjon. Den skaper uro og bekymring.

  Det sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse om koronahåndteringen i Oslo.

  Byrådslederen sier at Oslo kommune hever beredskapsnivået til høyeste nivå.

  - Vi vil gjøre alt vi kan for å hindre en ny nedstenging av byen, sier byrådslederen.

  Tirsdag la regjeringen frem nye koronatiltak. Råd om munnbind på all kollektivtransport når det ikke er mulig å holde én meters avstand, alle voksne skal få tilbud om tredje dose før påske og koronasyke må isolere seg i fem dager, uavhengig om man er vaksinert eller ikke.

  Enn så lenge vil ikke byrådet innføre påbud om bruk av munnbind. Han oppfordrer likevel byens befolkning til å bruke munnbind.

  – Dersom anbefaling ikke er nok, så vil vi vurdere et påbud, sier Johansen.

  Les mer om Oslos koronahåndtering her:

  teaser
  i går 17:12
  Raymond Johansen skal på julebord: – Kanskje tar jeg meg en øl også
 • av NTB
  DEL
  EU: Omikron-vaksine kan bli godkjent innen fire måneder
  Administrerende direktør i det europeiske legemiddelbyrået EMA, Emer Cooke, sier at vaksiner som virker spesifikt mot omikron-varianten av koronaviruset kan bli godkjent innen fire måneder. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
  Administrerende direktør i det europeiske legemiddelbyrået EMA, Emer Cooke, sier at vaksiner som virker spesifikt mot omikron-varianten av koronaviruset kan bli godkjent innen fire måneder. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

  Vaksiner som virker spesielt mot omikronvarianten av koronaviruset, kan bli godkjent for bruk om tre til fire måneder om nødvendig, ifølge EU.

  – Dersom det er behov for å endre de eksisterende vaksinene for å tilpasse de omikronvarianten, kan vi være i stand til å få de godkjent innen tre til fire måneder, sier Emer Cooke, administrerende direktør for det europeiske legemiddelbyrået EMA.

  Hun sier at avgjørelsen om nødvendigheten av slike endringer imidlertid må tas av andre organer. Vaksineprodusentene Moderna og Pfizer har allerede sagt at de jobber med vaksiner spesielt tilpasset omikronvarianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke.

  Cooke sier at EU-byrået EMA ennå «ikke vet» om de nåværende vaksinene er effektive mot omikron, og at det vil ta omtrent to uker å finne ut av.

  EMA godkjenner vaksiner til bruk i EU, og så langt har de godkjent fire koronavaksiner til bruk på voksne.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Diskuter regionale tiltak i Oslo og Viken

  Valgerd Svarstad Haugland, statsforvalter i Oslo og Viken, møtte i dag kommunene i Viken og Oslo for å diskutere om det er nødvendig med regionale tiltak i tillegg til de nye, nasjonale tiltakene.

  – I Oslo og i store deler av Viken er smittesituasjonen veldig alvorlig. Med unntak av i Hallingdal er alle kommunene knallrøde. Det kan hende vi er nødt til å vurdere noen ytterligere tiltak, sier hun.

  Det ble ikke fattet noe vedtak på møtet.

  – Vi må først ha en dialog med Oslo. Vi skal også ha en runde med dialog med FHI og Helsedirektoratet og avventer deres råd, sier Haugland.

  Ifølge Haugland er kommunene enige i at hvis det skal være nye tiltak utover de nasjonale, så skal de være regionale.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere to omikron-tilfeller i Danmark

  Ytterligere to tilfeller av omikronsmitte er bekreftet i Danmark, opplyser smittevernetaten Statens Serum Institut (SSI).

  Dermed er i alt fire tilfeller av det muterte koronaviruset oppdaget i landet. Alle smittetilfellene settes i forbindelse med reiser til Sør-Afrika.

  SSI opplyser også at fire mistenkte tilfeller er blitt avkreftet. Ytterligere åtte tilfeller sjekkes, men analysene av viruset pågår fortsatt.

  Det første omikron-tilfellet ble påvist i Danmark på søndag. Også i Sverige er det bekreftet funn av omikron, en mutert variant av koronaviruset som vekker stor bekymring.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  TV2 utsetter julebord

  – Det føles feil å samle drøyt 400 ansatte når utviklingen i smittetallene er som den er, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand til Medier24.

  Kanalen skulle arrangere separate julebord for ansatte i Oslo og Bergen. Nå skal festlighetene i stedet avholdes i februar, skriver bransjenettstedet.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  TV2: Tre mistenkte tilfeller av omikronvarianten

  Ullensaker kommune har sendt tre positive koronaprøver til sekvensering. De mistenker at det er omikronvarianten, skriver TV2.

  De tre personene har vært i den sørlige delen av Afrika.

  Det vil ta et par dager før resultatet av sekvenseringen er klart, skriver kanalen.

 • av NTB
  DEL
  541.222 har fått tredje dose

  541.222 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 4.239.263 personer har fått første dose og 3.826.882 har fått andre.

  10 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 78,6 og 71 prosent av befolkningen har fått dose én og to.

  For befolkningen over 18 år for dose én og to er andelen henholdsvis 91,8 og 87,8 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Koronavaksine obligatorisk for eldre i Hellas
  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis sier tirsdag at koronavaksinering blir obligatorisk for alle over 60 år. 
Foto: Julien de Rosa / Pool Photo via AP / NTB
  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis sier tirsdag at koronavaksinering blir obligatorisk for alle over 60 år. Foto: Julien de Rosa / Pool Photo via AP / NTB

  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis sier tirsdag at koronavaksinering blir obligatorisk for alle over 60 år. Tiltaket må fortsatt stemmes over i parlamentet, men det ventes at det vil gå gjennom.

  Flere enn 500.000 grekere over 60 har nektet å ta vaksinen, ifølge statsministeren. De som fortsatt nekter etter at loven blir vedtatt, vil få en månedlig bot på 100 euro. Det tilsvarer drøyt 1000 kroner.

  – Tiltaket er ikke en straff, det er beskyttelse, sier statsministeren.

  Helseeksperter har gjentatte ganger gitt råd om å iverksette smitteverntiltak i forbindelse med julefeiringen, uten at regjeringen har fulgt rådene.

  Over 18.000 mennesker har dødd med koronavirus i Hellas siden starten av pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Fire færre på sykehus

  Tirsdag var 246 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før.

  32 av pasientene får respiratorbehandling, og 69 ligger på intensivavdeling.

  Det er seks færre på respirator og ti flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

  144 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 40 er innlagt i Helse vest, 37 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 25 er innlagt i Helse nord.

  47 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, ni er innlagt hos Helse nord, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og seks er innlagt hos Helse vest.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Bergen: 222 nye tilfeller

  Det er registrert 222 koronatilfeller i Bergen det siste døgnet. Det er ny rekord for antall smittede på ett døgn.

  Det skriver Bergensavisen.

  Det er flest smittede, 54, i aldersgruppen seks til tolv år, ifølge kommunen.

  Samme dag i forrige uke ble det rapportert 170 smittetilfeller.

Les mer om

 1. Koronaviruset