Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
WHO vil se nøye på kinesisk studie om et nytt virus blant griser
30. juni 2020 kl 13:14av Stine Barstad
DEL

Verdens helseorganisasjon (WHO) lover å gå nøye gjennom en ny kinesisk studie som handler om et nytt influensavirus påvist i griser.

Ifølge WHOs talsmann Christian Lindmeier er studien en påminnelse om hvor viktig det er å overvåke influensasituasjonen under koronapandemien.

– Vi vil lese rapporten nøye for å forstå hva som er nytt, sa Lindmeier på en pressekonferanse i Genève tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge studien er det nye influensaviruset blitt mer smittsomt for mennesker, og det må overvåkes nøye for å unngå at det får mulighet til å utvikle seg til en pandemi.

(NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nyhetsbyråer om Norges gjenåpning: – Opptøyer
  Den norske gjenåpningshelgen vekker oppsikt internasjonalt. Foto: Naina Helén Jåma / NTB
  Den norske gjenåpningshelgen vekker oppsikt internasjonalt. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Gjenåpningshelgen i Norge skaper overskrifter i de utenlandske nyhetsbyråene, som både skriver om opptøyer i Agder og voldelige kamper rundt om i landet.

  Etter at Norge fjernet de siste store nasjonale koronarestriksjonene lørdag, ble det full fest på byen mange steder. Flere steder ble det meldt om masseslagsmål og folk som besvimte i køer på vei inn på utesteder.

  Oslo-politiet sa det var en hektisk natt og sammenlignet oppdragsmengden med nyttårsaften.

  Den norske gjenåpningshelgen har ikke gått upåaktet hen hos flere av de største internasjonale nyhetsbyråene.

  Associated Press (AP) skriver om «forstyrrelser og voldelige kamper, deriblant masseslagsmål i storbyene i det nordiske landet.»

  Det tyske nyhetsbyrået DPA skriver om hvordan «nattklubber og puber var stappfulle, og stemningen var helt vill mange steder».

  De forteller også at «i den sørvestlige landsdelen Agder ble til sammen tolv personer pågrepet etter opptøyer».

  – Også i Nord-Norge var feststemningen på topp, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

  – Det er totalt kaos, er danske Ritzaus overskrift.

 • av NTB
  DEL
  172 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert 172 nye smittede i hovedstaden det siste døgnet.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Det er registrert 172 nye smittede i hovedstaden det siste døgnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Det er registrert 172 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 6 flere enn samme dag forrige uke, men 35 færre enn dagen før.

  I hovedstaden ble det lørdag registrert 207 nye tilfeller og 172 søndag, opplyser kommunen til NTB.

  Landet gjenåpnet lørdag ettermiddag, og i Oslo har kommunen opphevet de lokale koronatiltakene.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

 • av NTB
  DEL
  Høie og Solberg med koronaråd til etterfølgerne
  Fredag klemte de, og litt over ett døgn senere gjenåpnet de Norge.
  Fredag klemte de, og litt over ett døgn senere gjenåpnet de Norge. Foto: Javad Parsa, NTB

  Meteren er borte, og kulturlivet kan for alvor gjøre comeback når hverdagen blir stadig mer normal.

  Mens landet jubler over gjenåpning, kommer statsministeren og helseministeren med noen koronaråd til Jonas Gahr Støre og andre som overtar styringen av landet en gang i oktober.

  – Det er viktig at den nye regjeringen og Stortinget ikke glemmer at det er noen som står igjen med noen varige utfordringer, enten de har falt ut av arbeidsliv, fått større psykiske helseutfordringer eller droppet ut av skolen.

  Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

  – Vi vet at det er noen av de som var sårbare før pandemien traff, og som også er blitt hardest rammet av pandemien, som nok ikke føler på den samme gleden de aller fleste gjør, sier han.

  En ny Støre-ledet regjering skal ta over håndteringen av de siste restene av pandemien – og ikke minst alle utfordringene landet står overfor når det gjelder pandemiens etterdønninger i samfunnet.

  På vei ut døren kommer også avtroppende statsminister Erna Solberg (H) med noen gode råd til hvordan den nye regjeringen bør håndtere spørsmål knyttet til covid-19.

  – De bør lytte til fagmyndighetene, men de må gjøre selvstendige vurderinger en del ganger, noe vi har gjort. Beslutningene er det de selv som må fatte, sier Solberg.

  – Etter å ha satt helse først i 562 dager, så må vi nå øve oss på at det er andre ting, for eksempel folks jobber, økonomien og skolegang, som må ha et stort fokus fremover, påpeker Solberg.

  – Der vil det være mye å gjøre fortsatt, å fylle hullene i utdanningsløpet for en del barn og unge, særlig de som har hatt minst skolegang. Det blir viktig.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike dobler antall vaksinedoser til fattige land
  Frankrikes president Emmanuel Macron sier verdens rike land må jobbe hardere og raskere for å sikre vaksiner til fattige land.
  Frankrikes president Emmanuel Macron sier verdens rike land må jobbe hardere og raskere for å sikre vaksiner til fattige land. Foto: François Mori / AP / NTB

  Frankrike dobler antall vaksiner landet sender til fattige land til 120 millioner, lovet president Emmanuel Macron lørdag.

  Løftet ble presentert i en video vist på konserten Global Citizen i Paris.

  – Det er urettferdig at vaksinen kommer til andre kontinent så sent. Vi må jobbe raskere- Frankrike lover å doble antall doser vi gir. Vi vil gå fra 60 millioner til 120 millioner doser, sa Macron.

  Onsdag kunngjorde USA at landet kommer til å doble sine vaksinedonasjoner, noe som bringer landets totale bidrag opp i 1,1 milliard vaksinedoser.

 • av NTB
  DEL
  519 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 519 koronasmittede i Norge. Det er 51 færre enn samme dag i forrige uke og femte dag på rad med fallende smittetall.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 684 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 896, så trenden er synkende.

  Fredag var 96 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  Britisk ekspert: Korona er fortsatt en trussel
  Professor Jonathan Van-Tam, som er visedirektør for helsevesenet i England, gjør det klart at folk ikke må tro at pandemien er over. Foto: Justin Tallis / AP / NTB
  Professor Jonathan Van-Tam, som er visedirektør for helsevesenet i England, gjør det klart at folk ikke må tro at pandemien er over. Foto: Justin Tallis / AP / NTB

  Koronaviruset er fortsatt en betydelig trussel mot folkehelsen i Storbritannia, sier en av sjefene for britiske helsemyndigheter.

  Professor Jonathan Van-Tam sier til avisen The Guardian at folk ikke må tro at pandemien er over selv om vaksineringen har gått bra.

  Han oppfordret også folk til å lytte til forskerne og ikke til kjendiser som rapperen Nicki Minaj, som nylig sa hun har hørt om folk som har fått hovne testikler av koronavaksinen.

  Å høre på slik desinformasjon er som å ringe rørleggeren for å fikse PC-en, sa Van-Tam, som er visedirektør for helsevesenet i England.

  Over 78 millioner vaksiner er satt i Storbritannia. Det vil si at nesten 90 prosent av britene har fått minst en dose, men professoren gjorde det klart at vi fortsatt er i pandemien, og at det vil være betydelig fare i enda noen måneder.

 • av NTB
  DEL
  Nederland innfører krav om vaksinepass
  Vaksinepass kreves for restauranter og konserter i Nederland, men en tredel av befolkningen mener det begrenser deres frihet.
  Vaksinepass kreves for restauranter og konserter i Nederland, men en tredel av befolkningen mener det begrenser deres frihet. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  Fra lørdag blir det påbudt med vaksinepass på restaurant, idrettsstevner og kulturarrangementer som konserter og teater i Nederland.

  Tiltaket innføres samtidig som en rekke andre tiltak avvikles på grunn av lavere smitte og høye vaksinerater. Blant annet oppheves regelen om å holde halvannen meters avstand.

  Selv om restauranter, barer, kafeer, stadioner og teatre nå kan operere for full kapasitet, må alle over 13 år legge fram bevis for at de er vaksinert, har hatt covid-sykdom eller har testet negativt.

  Den nye regelen vekker imidlertid motstand. Noen restauranteiere sier de ikke vil sjekke vaksinepass, begrunnet i mangel på ansatte, og en gruppe vaksinemotstandere har varslet protest i Haag lørdag.

  Ifølge målingene mener en tredel av nederlenderne er tiltakene begrenser deres frihet, mens en tredel støtter dem.

 • av NTB
  DEL
  705 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 705 koronasmittede i Norge. Det er 58 færre enn samme dag i forrige uke og fjerde dag på rad med fallende smittetall.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 691 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 935.

  Fredag var 96 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

  28 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er fem færre på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Forvent kø ved grenseovergangene
  Tidligere måtte man ha gyldig koronasertifikat eller unntak for å reise over grensen ved Svinesund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Tidligere måtte man ha gyldig koronasertifikat eller unntak for å reise over grensen ved Svinesund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Selv om samfunnet gjenåpnes vil politiet fortsatt være til stede ved grenseovergangene, og de sier reisende må vente kø ved de mest trafikkerte overgangene.

  Fra lørdag kl 16 går samfunnet over i en gjenåpningsfase der folk kan leve mer som normalt og begynne å reise igjen. Foreløpig betyr det imidlertid at det er kun de godkjente 35 grenseovergangsstedene som gjelder, melder Politiet på sine nettsider.

  I gjenåpningen av Norge fjernes innreiserestriksjonene gjennom tre faser. I den første fasen, som starter lørdag, åpnes det for at alle som er bosatt i EØS-land, kan komme inn til Norge. Det samme gjelder folk som bor i Storbritannia og Sveits.

  Regjeringen åpner også for at alle utlendinger som bor i såkalte lilla land kan komme inn.

 • av NTB / Siril Thesen
  DEL
  Fortsatt munnbindpåbud på Gardermoen

  Ullensaker kommune har besluttet å opprettholde den lokale forskriften som blant annet innebærer at det vil være munnbindpåbud på Oslo lufthavn fremover.

  Det melder Oslo lufthavn Gardermoen på Facebook.

  – Etter dagens pressekonferanse om at Norge åpner igjen vil det fortsatt være munnbindpåbud på Oslo lufthavn, slår de fast.

  Bakgrunnen for dette er at høstferien nærmer seg, og at reiselivsorganisasjoner melder om et betydelig økt antall bestilte utenlandsreiser. Forskriften vil vurderes på nytt etter ferien.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Dette blir Raymond Johansens første håndtrykk
  Raymond Johansen møtte pressen utenfor rådhuset fredag.
  Raymond Johansen møtte pressen utenfor rådhuset fredag. Foto: Ali Zare / NTB

  Oslo kommune opphever sin lokale koronaforskrift. Det betyr at byrådslederen igjen kan strekke ut hånden til hvem han vil.

  – Hvem skal du håndhilse på først?

  – Kanskje jeg burde håndhilse ordentlig på Robert Steen. Det tror jeg faktisk at jeg vil. Vi har stått i dette sammen skulder ved skulder. Ja, det blir Robert Steen, sier Raymond Johansen.

  Fredag ble det klart at regjeringen gjenåpner Norge – en liten uke før det som var helsemyndighetenes anbefaling. De ville sikre at landets kommuner fikk mer tid til å åpne. Det trenger ikke Oslo, sier Johansen.

  – Vi er veldig klare. Håpet er at det blir en feiring etter kl. 16 i morgen. Jeg anbefaler folk å gå ut og vise hvor glade de er, vise mangfoldet, hva de har savnet og hvor mye de setter pris på byen sin, sier han.

  Men én ting ber byrådslederen om:

  – Det er å ha respekt for de som er litt engstelige og litt mer dempet i feiringen sin. Det er viktig å ha med seg, sier han.

 • av NTB
  DEL
  UD lanserer app for reisende

  Utenriksdepartementet lanserer appen Reiseklar, som inneholder reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering i én app.

  – Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for dem som planlegger eller er på reise i utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

  Utenriksdepartementet har siden mars i fjor frarådet reiser til utlandet. Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

  Myndighetene går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Dette er Oslo kommunes korona-råd til innbyggerne

  I en pressemelding legger byrådet frem følgende råd til innbyggerne i hovedstaden:

  * Vaksiner deg mot korona, hvis du ennå ikke har gjort det. Husk å ta begge vaksinedosene hvis du er over 16 år.

  * Hvis du er i en risikogruppe, ta influensavaksine i år.

  * Vær hjemme når du er syk, og test deg for korona ved symptomer.

  * Si fra til dine nærkontakter hvis du har korona.

  * Fortsett med god håndhygiene.

  * Hvis du tilhører risikogrupper, hold avstand og bruk munnbind når det ikke er mulig.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Oslo-byrådet opphever den lokale koronaforskriften

  - Byrådet i Oslo opphever den lokale koronaforskriften med umiddelbar virkning. Det innebærer at Oslos befolkning kan følge nasjonale bestemmelser og råd, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

  Det innebærer at folk ikke trenger å bruke munnbind og at kulturtilbud og uteliv vil fungere som normalt.

  Johansen oppfordrer også folk til å ta i bruk både kollektivtilbudet og utelivet i byen.

 • av NTB
  DEL
  Testkrav før Svalbard-innreise fjernes

  Kravet til negativ koronatest før avreise til Svalbard fjernes, men kravet om innreisekarantene på fastlandet før videre reise til Svalbard videreføres.

  I tillegg oppheves kravene til gjennomføring av reiselivsaktiviteter og begrensningen i beleggsutnyttelse for hoteller og overnattingssteder på Svalbard, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

  Kravene til gjennomføring av kystcruise på Svalbard oppheves i utgangspunktet, men det vil fortsatt være begrensninger når det gjelder ilandstigning på Svalbard og krav om at skipet skal returnere til hjemmehavn ved mistanke om eller bekreftet smitte om bord.

  Det midlertidige forbudet mot internasjonale charterflyvninger til Svalbard videreføres.

  Endringene trer i kraft fra klokken 16 lørdag.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Regjeringen hørte ikke på Helsedirektoratet

  Lørdag kl. 16 åpner Norge igjen. Men egentlig anbefalte helsedirektør Bjørn Guldvog og resten av Helsedirektoratet å vente en uke.

  – Vi ville forsikre oss om at kommunene var godt forberedt. Vi har hele tiden sagt at dette bør være en politisk beslutning, og det er de som har veid fordelene mot ulempene. Vi har tro på at det er best at politikerne tar disse beslutningene, sier han.

  – Er alle kommunene klare?

  – Det vil sikkert variere. Flere kommuner vil sikkert si at de ønsker mer tid. Men her har regjeringen veid smittesituasjonen opp mot begrensningen for det enkelte, og kommet til at det er uforholdsmessig å videreføre tiltakene.

  – Og det stiller du deg bak?

  – Det er regjeringens vurdering, men jeg har ingen grunn til å mene noe annet, sier Guldvog.

 • av NTB
  DEL
  Virke: – Ikke et sekund for tidlig
  Administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Gjenåpningen av Norge er gledelig, men den kom ikke et sekund for tidlig for kultur-, serverings- og reiselivsbransjen, mener Ivar Horneland Kristensen i Virke.

  – De står klare til å åpne for full maskin igjen og vil snu seg lynraskt nå som signalet er kommet. Endelig kan vi samles igjen og begynne å bruke tilbud vi har savnet sårt, sier han.

  Horneland Kristensen peker på at det fortsatt er 25.000 permitterte i Norge. Selv om tallet faller uke for uke, er det fortsatt det nest verste året i Navs statistikker i dette årtusen.

  – 75 prosent av de som fortsatt er permittert, kommer fra handels- og tjenestenæringen. Med denne gjenåpningen vil enda flere kunne trappe opp aktiviteten, og vi kan få folk tilbake i jobb, sier han.

 • av NTB
  DEL
  NHO-sjefen: Dette har hele samfunnet lengtet lenge etter
  NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for at samfunnet nå gjenåpnes.
Foto: Berit Roald / NTB
  NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for at samfunnet nå gjenåpnes. Foto: Berit Roald / NTB

  Dette er en gledens dag, og noe næringslivet og hele samfunnet har lengtet etter, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid om gjenåpningen lørdag.

  – Nå er det viktig å støtte opp om lokale bedrifter over hele landet, fra Lindesnes i sør til Nordkapp og Svalbard i nord, det er mange som gleder seg til å kunne ha en mer normal drift. Jeg vil berømme myndighetene for håndteringen av krisen. Vi har kommet bedre gjennom dette enn mange andre sammenlignbare land, sier NHO-sjefen.

  Han understreker at selv om gjenåpningen er en viktig og gledelig milepæl, er ikke målstreken nådd ennå.

  – Bedriftene møter økte innkjøpspriser og svakere etterspørsel i internasjonale markeder. En del sliter også med å finne kvalifisert arbeidskraft. Medlemsundersøkelsen vår viser at én av fire venter å være tilbake der de var før pandemien først innen utløpet av 2022, sier Almlid. Han mener at jobben med å få fart i økonomien må fortsette.

 • av NTB
  DEL
  Solberg og Høie ga hverandre en gjenåpningsklem
  Foto: Martin Slottemo Lyngstad

  Statsministeren Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) ga hverandre en klem under fredagens pressekonferanse om gjenåpningen av Norge.

  På spørsmål fra NTB om det er mulig å få se en klem eller et håndtrykk mellom de to statsrådene, sa Høie:

  – Nei, ikke håndtrykk, men vi kan klemme.

  Han understreket at de to har kunnet klemme hverandre en god stund allerede fordi de begge er fullvaksinert.

  – Men håndtrykkene må vi vente med til i morgen, sa Solberg.

  Statsministeren sier det er veldig deilig å nå kunne åpne Norge opp igjen.

  – Det norske folk har gjort en enorm innsats i denne perioden. Det er veldig mange det er grunn til å takke for at vi har fått dette til, sa hun.

  – Vi hadde ikke klart det uten. Det er mange land som har gjort det dårligere. Det er kanskje fordi de ikke har klart å få med seg folk på samme måte, la hun til.

 • av NTB
  DEL
  Ikke lov å danse tett på byen fredag kveld

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at restauranter og dansesteder ikke kan sette i gang med å gjøre klart for dansing før i morgen.

  På spørsmål fra NTB om det er lov å danse litt tett på byen allerede fredag kveld, svarer Solberg:

  – Reglene er fortsatt sånn at vi ikke kan det, og restaurantverdenen kan ikke sette i gang med å fylle dansegulvene og gjøre klart bordene og sånt før i morgen.

  – Det er greit at vi har et felles tidspunkt for dette, la hun til.

  Også helseminister Bent Høie (H) understreket at dette må vente til lørdag klokken 16.

Les mer om

 1. Koronaviruset