Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
WHO: Pandemien viser ingen tegn til å avta
07. juli 2020 kl 18:07av NTB
DEL

Rundt 400.000 nye tilfeller av covid-19 ble registrert i løpet av helga, og pandemien viser ingen tegn til å avta, advarer Verdens helseorganisasjon WHO.

– Utbruddet akselererer, og vi har definitivt ennå ikke nådd pandemiens smittetopp, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tirsdag.

Advarer: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesu
Advarer: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesu Foto: Salvatore di Nolfi / Keystone

På verdensbasis er over 540.000 mennesker registrert døde etter å ha vært smittet med koronavirus. Antallet påviste smittetilfeller har passert 11,8 millioner, mens nesten 6,8 millioner mennesker er friskmeldt, viser Worldometers oversikt.

Europa er det kontinentet med flest koronarelaterte dødsfall. Tallet rundet tirsdag 200.000 dødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFPs opptelling. Storbritannia, Italia, Frankrike og Spania står alene for to tredeler av dødsfallene. Storbritannia er hardest rammet, og tirsdag steg det offisielle tallet til 44.391 koronarelaterte dødsfall.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Elleve nye koronasmittede i Trondheim

  Det siste døgnet har elleve personer fått påvist koronaviruset i Trondheim. Seks av dem er under 29 år.

  Siden søndag har Trondheim kommune registrert 18 nye smittetilfeller, skriver kommunen selv i en pressemelding. Av dem har kun en person ukjent smittevei.

 • av NTB
  DEL
  Nytt smittehopp i Tokyo

  Antallet nye daglige smittetilfeller med koronaviruset fortsetter å øke i OL-byen Tokyo. Torsdag ble det rapportert om enda en rekord – 3865 nye smittede.

  Det fremgår av tall fra lokale myndigheter i den japanske hovedstaden.

  Onsdag ble det rapportert 3177 nye smittetilfeller i Tokyo, mens tallet nasjonalt i Japan da var på 9570. Det er rekord for OL-landet som helhet under pandemien.

 • av NTB
  DEL
  AstraZeneca med over tredoblet inntekt fra vaksinesalg

  Legemiddelprodusenten AstraZeneca, som blant annet står bak en av koronavaksinene, hadde i andre kvartal et overskudd på 6,7 milliarder kroner.

  I perioden april til juni solgte AstraZeneca koronavaksiner for drøyt 7,8 milliarder kroner. Det er over tre ganger så mye som fra forrige kvartal, hvor selskapet solgte vaksiner for 2,3 milliarder kroner.

 • av NTB
  DEL
  353 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Nå har 80 prosent av den norske befolkningen over 18 år fått første vaksinedose. Nesten 41 prosent er fullvaksinerte. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Nå har 80 prosent av den norske befolkningen over 18 år fått første vaksinedose. Nesten 41 prosent er fullvaksinerte. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 353 koronasmittede personer i Norge. Det er 164 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste tallet nye smittede på ett døgn siden 1. juni da det ble registrert 384 nye koronasmittede.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 250 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 178, så trenden nå er stigende i Norge.

  I alt har 136.723 personer testet positivt på koronatester her i landet siden februar i fjor.

  63,7 prosent av befolkningen har nå fått første sin første vaksinedose, mens 32,5 prosent er fullvaksinerte.

  For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 80,2 og 40,9 prosent. Til sammen er det satt nesten 5,2 millioner vaksiner i Norge.

  Onsdag var 21 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var én mindre enn dagen før. Foreløpige tall viser at 799 koronasmittede personer er døde i Norge siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Sju smittetilfeller på Nord-Jæren

  Det er registrert sju nye koronasmittede i kommunene på Nord-Jæren det siste døgnet. Det er 19 færre enn døgnet før.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i nedstengt Sydney
  Politiet har sperret av et leilighetsbygg i Blacktown i Sydney på grunn av koronasmitte. Deler av storbyen lever under svært strenge restriksjoner på grunn av det nyeste smitteutbruddet. Foto: Mick Tsikas / AAP via AP / NTB
  Politiet har sperret av et leilighetsbygg i Blacktown i Sydney på grunn av koronasmitte. Deler av storbyen lever under svært strenge restriksjoner på grunn av det nyeste smitteutbruddet. Foto: Mick Tsikas / AAP via AP / NTB

  New South Wales registrerte 239 nye smittetilfeller det siste døgnet, det høyeste tallet som er registrert så langt i delstaten med Australias største by.

  For 126 av tilfellene er smittekilden ukjent, melder Sydney Morning Herald.

  – Basert på disse tallene kan vi gå ut fra at ting kommer til å bli verre før det blir bedre, gitt de mange smittede i samfunnet, sier delstatsminister Gladys Berejiklian

  Innbyggerne har levd med strenge restriksjoner siden slutten av juni, og onsdag ble nedstengingen forlenget til 28. august.

 • av NTB
  DEL
  37 nye koronasmittede personer registrert i Oslo siste døgn
  Tolv av de 37 smittede det siste døgnet er bosatt her i Frogner bydel. Foto: Lasse Tur / NTB
  Tolv av de 37 smittede det siste døgnet er bosatt her i Frogner bydel. Foto: Lasse Tur / NTB

  Det er registrert 37 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 flere enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 25 smittede per dag i Oslo.

  Tolv av de 37 smittede det siste døgnet er bosatt i Frogner bydel. Der er smittetrykket nå 110 per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Grorud bydel ligger nest øverst med et smittetall på 79 og tallet er lavest i Ullern bydel med 26.

  Totalt er 38.093 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Fem fullvaksinerte i Bærum er koronasmittet
  Blant de rundt 60 nye smittetilfellene i Bærum de siste to ukene, er det fem fullvaksinerte personer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Blant de rundt 60 nye smittetilfellene i Bærum de siste to ukene, er det fem fullvaksinerte personer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Blant de rundt 60 nye smittetilfellene i Bærum de siste to ukene, er det fem fullvaksinerte personer og 20 som har fått én vaksinedose.

  Det opplyser kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, til Budstikka torsdag.

  – Vi får noen rapporter om at noen blir syke selv om de er vaksinert, selv om det er en liten andel, opplyser Nilsen.

  Han understreker at det er lite alvorlig sykdom blant de smittede. På Bærum sykehus har det de siste dagene kun vært én innlagt pasient med koronasykdom.

  Nilsen opplyser at nærmere 90 prosent av befolkningen over 18 år i Bærum nå har fått første vaksinedose.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  Netflix krever vaksine av ansatte på sett

  Strømmetjenesten Netflix er blitt det første store Hollywood-studioet som krever at skuespillere og medarbeidere på sett må være vaksinert mot koronaviruset. Det melder magasinet Deadline Hollywood onsdag kveld norsk tid.

  Foreløpig gjelder reglene for produksjoner i USA. Det skal også ha kommet oppfordringer om at vaksinekravet må utvides til å gjelde flere grupper av ansatte.

 • av NTB
  DEL
  USAs sentralbank viderefører krisetiltak
  Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

  Tross økonomisk bedring vil USAs sentralbank videreføre økonomiske krisetiltak som ble innført i starten av pandemien.

  Etter et to dager langt møte fastslo banken onsdag at det er tegn til bedring i USAs økonomi.

  Men tendensen er ikke sterk nok til at krisetiltakene kan oppheves. Bransjene som ble hardest rammet av pandemien, trenger fortsatt tid til å komme seg.

  Styringsrenten blir dermed som ventet liggende rundt 0 prosent. Støttekjøpene av obligasjoner til en verdi av 120 milliarder dollar i måneden blir også videreført.

  Sentralbanksjef Jerome Powell kommenterte den stigende inflasjonen på en pressekonferanse onsdag. Han holdt muligheten åpen for at inflasjonen kan vise seg å bli høyere og mer vedvarende enn ventet.

  Sentralbanken tror likevel fortsatt det er mest sannsynlig at økningen i inflasjonen er et midlertidig fenomen som følge av gjenåpningen av økonomien.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Andre vaksinedose kan fremskyndes med to uker
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Den store oppstarten for dose to skulle egentlig være i uke 34. Men nå kan FHI melde at det fremskyndes til uke 32 – og at flere vil få dose to tidligere.

  Grunnen er at flere og flere kommuner har fått tilbudt dose én til alle innbyggerne, og det har gått raskere enn Folkehelseinstituttet (FHI) egentlig forventet, skriver VG.

  – Det ser ut til at vi vil være oppe i 90 prosent vaksinedekning for dem over 18 år i løpet av uke 31. Det er flere og flere kommuner som nå melder til oss at de allerede har kommet så langt, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til avisen.

  Kommunene skal derfor få vaksiner til dose to raskere, og mange nordmenn vil ikke måtte vente tolv uker mellom dose én og dose to likevel.

  – Vi kan i alle fall starte opp to uker tidligere. Hvor tidlig vi blir ferdig avhenger av vaksineleveransene fremover, sier Bukholm.

 • av NTB
  DEL
  Bloomberg: Norge det beste stedet å være under koronaen nå

  Norge rykker opp ti plasser til toppen av listen når lands evne til å håndtere pandemien måles, ifølge nyhetsbyrået Bloombergs rangering for juli.

  I forrige måned lå USA på topp, men dårlig fremdrift i vaksineringen bidrar til at landet faller til en femteplass på listen.

  Vaksinedekningen, få nye dødsfall og åpning av grenser trekkes frem som medvirkende til topplasseringen.

  Etter Norge følger Sveits, New Zealand og Frankrike. Sist av de 53 landene som er med i oversikten, ligger Indonesia.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Google krever at ansatte vaksinerer seg før kontorretur

  Det skriver The Washington Post. Teknologigiganten skal onsdag ha gitt beskjed til alle sine ansatte i USA om at alle som vil jobbe fra selskapets kontorer, må være koronavaksinerte.

  Det skjer etter at flere private og offentlige aktører har innført krav om vaksinering blant sine ansatte.

  Tirsdag uttalte president Joe Biden at hans administrasjonen vurderer å kreve at alle statlig ansatte tar koronavaksinen.

  teaser
  27. juli
  Ny smittebølge truer. Nå vurderer Biden obligatoriske vaksiner for noen.
 • av NTB
  DEL
  15 nye smittede i Ørsta og Volda denne uken

  Ørsta og Volda har så langt denne uken registrert til sammen 15 nye koronatilfeller. Kommunene mener utbruddet kom på et svært dårlig tidspunkt.

  Mange av de smittede er tidlig i 20-årene. De smittede har vært på flere fester og utestedet My kitchen i Volda lørdag kveld, melder NRK.

  – Det er spesielt viktig at vi unngår og avlyser sammenkomster i tiden fremover. Da kan vi forhåpentlig stanse utbruddet, sier kommunelege Marte Vaage Øie i Ørsta.

  Overfor VG betegner Volda-ordfører Sølvi Dimmen situasjonen som alvorlig.

  – Dette er den mest alvorlige situasjonen vi har vært i, sånn det ser ut nå. Utbruddet kom på verst tenkelige tidspunkt, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  New York krever at alle offentlig ansatte vaksinerer seg

  Delstaten New York krever at alle som jobber i offentlig sektor, må vaksinere seg innen Labour Day 6. september.

  Det var guvernør Andrew Cuomo som onsdag brakte nyheten.

  – Det er smart, det er rettferdig og det er i alles interesse, sa guvernøren.

  Tidligere har California og byen New York innført obligatorisk vaksinering for alle som jobber i offentlige sektor. Det gjelder blant annet lærere, sykepleiere, politi og brann- og redningsmannskaper.

  I California gjelder pålegget også ansatte i privat sektor.

 • av NTB
  DEL
  England åpner for fullvaksinerte turister fra EU og USA
  Foto: Yui Mok/PA via AP / NTB

  Fullvaksinerte personer fra EU og USA får ankomme England uten å havne i karantene, opplyser den britiske regjeringen.

  – Vi hjelper til med å binde folk som bor i USA og europeiske land sammen med venner og familie, skriver Storbritannias transportminister Grant Shapps på Twitter. Han skriver at endringene trer i kraft 2. august.

  Endringene gjelder de som er fullvaksinert med en vaksine godkjent av amerikanske FDA eller europeiske EMA.

  De reisende må imidlertid fortsatt teste seg først før ankomst og deretter på nytt to dager etter ankomst, skriver Shapps.

 • av NTB
  DEL
  Tolv nye smittetilfeller i Ålesund: – Krevende situasjon
  Foto: Halvard Alvik / NTB

  Det siste døgnet har tolv personer fått påvist koronaviruset i Ålesund. Kommunen ber folk huske at det fremdeles er en pandemi.

  Det er totalt 60 personer i isolasjon på grunn av koronasmitte, og 260 sitter i karantene i Ålesund onsdag, melder kommunen på sine nettsider.

  Smittesporing pågår, og ifølge smittevernlege Maiken Talsæte er situasjonen krevende.

  – Ferietid med mye reiseaktivitet og flere som deltar på arrangementer, har ført til at alle som blir smittet, har flere nærkontakter. Smitten sprer seg raskt og kan også spre seg til de som allerede er vaksinert, sier Talsæte.

  Kommunen oppfordrer spesielt unge til å vaksinere seg og ber folk ha lav terskel for å teste seg.

 • av NTB
  DEL
  Høyeste smittetall på to måneder i Danmark
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 1.284 nye smittetilfeller i Danmark, noe som er det høyeste tallet siden slutten av mai.

  Samtidig stiger antall innlagte med tre koronapasienter til 64.

  Det er registrert ett nytt koronarelatert dødsfall, noe som betyr at det totalt er registrert 2.547 døde siden pandemien startet.

  I Sverige er det registrert 641 nye covid-tilfeller, mens det ikke er registrert noen nye koronadødsfall. 14.617 personer har dødd med eller av covid-19 i Sverige.

 • av NTB
  DEL
  FHI: R-tallet estimert til 1,1, ifølge usikker modell

  Smittetallet, som viser hvor mange en person smitter videre, kan ifølge en usikker beregningsmodell ha steget til 1,1, framgår det av FHIs siste ukerapport.

  FHI skriver i rapporten at dette tallet for forrige uke er basert på en mer usikker beregningsmodell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser.

  – Matematisk modellering viser at trenden i smittespredningen har vært flat med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 5. juli på 0,9, skriver FHI i rapporten.

  – Det er fortsatt betydelige forskjeller i trenden mellom fylkene. Vi estimerer at 57 prosent av dem som har blitt smittet i Norge de siste to ukene, har blitt oppdaget.

 • av NTB
  DEL
  31 nye smittede registrert i Bergen

  Det er registrert 31 nye koronatilfeller i Bergen, opplyser kommunen. Til sammenligning ble det registrert 39 smittede i Oslo i går.

  20 av de smittede i Bergen er nærkontakter, fem er importsmitte, tre har ukjent smittevei og tre er ikke klarlagt.

Les mer om

 1. Koronaviruset