Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
New Zealand har nådd smittetoppen
14. april 2020 kl 11:15av Mone Celin Skrede
DEL
New Zealands statsminister Jacinda Ardern.
New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Foto: Nick Perry/AP/NTB scanpix

New Zealand har passert toppen av smittekurven for koronaviruset, sier statsminister Jacinda Ardern tirsdag. Men hun advarer mot å slappe av nå.

Det siste døgnet er det registrert fire dødsfall blant virussmittede, noe som gjør det til det dødeligste døgnet så langt i New Zealand.

Ardern sier det er en trist påminnelse om at befolkningen må fortsette å følge retningslinjene og holde seg innendørs.

Landet er nå inne i sin mest utfordrende uke etter en måned med nedstengning, sier statsministeren.

Så langt er ni virussmittede personer døde, seks av dem ved det samme aldershjemmet i Christchurch. 1366 personer er bekreftet smittet i landet med rundt 5 millioner innbyggere.

©NTB

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  EU-ledere fordømmer angrep fra Hamas
  Flere EU-ledere, blant annet Ursula von der Leyen, fordømmer angrep fra Hamas. Arkivfoto: Luis Vieira / AP / NTB
  Flere EU-ledere, blant annet Ursula von der Leyen, fordømmer angrep fra Hamas. Arkivfoto: Luis Vieira / AP / NTB

  EU-ledere sier de er svært bekymret over den økende volden i Israel og Gaza. De fordømmer angrep fra Hamas, og understreker at alle sivile tap må unngås.

  Flere EU-ledere uttrykker støtte til Israels sikkerhet.

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skriver på Twitter at hun «fordømmer vilkårlige angrep fra Hamas mot Israel», og at «sivile på begge sider må beskyttes.»

  EUs utenrikssjef Josep Borrell ba torsdag kveld om fred mellom partene, og sa at han hadde «bekreftet EUs støtte til Israels sikkerhet og fordømte Hamas vilkårlige avfyring av raketter» i en samtale med Israels utenriksminister Gabi Ashkenazi.

  Også Frankrikes presidenten Emmanuel Macron uttrykte medfølelse med ofrene for angrep fra Hamas og «andre terrorgrupper» i samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge Elysee-palasset. Macron har også uttrykt «stor større for Israels sikkerhet».

 • av NTB
  DEL
  Person brakt til sykehus fra smittebåten i Narvik

  Et av besetningsmedlemmene på malmbåten Pebble Beach, som er rammet av koronautbrudd, er fraktet til sykehuset i Narvik for undersøkelse.

  Det skjer etter at kommunen gjennomførte medisinsk tilsyn av besetningen torsdag.

  – En av to vi har vært særskilt oppmerksomme på har nå i ettermiddag forverring av symptomene. Denne personen tas til vurdering og eventuell behandling på UNN Narvik, sier kommuneoverlege Sverre Håkon Evju i en pressemelding.

  En person er død etter utbruddet. Onsdag testet 16 av de 18 besetningsmedlemmene positivt på covid-19, inkludert avdøde. De to som testet negativt onsdag er testet på nytt fredag.

 • av NTB
  DEL
  13 nye koronatilfeller i Kristiansand
  Flere nye koronatilfeller i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Flere nye koronatilfeller i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Kristiansand har registrert 13 nye koronasmittede. Elleve har kjent smittevei, mens to har vært på et russetreff.

  – Vi går nå inn i en langhelg hvor russen ruller, det er pågående id-feiring, og vi skal feire 17. mai. Derfor er det veldig viktig at folk følger reglene og tar dette på alvor, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Fædrelandsvennen.

  De nye tilfellene gjør at 43 personer er satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  127 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 15 flere enn dagen før

  Fredag var 127 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 15 pasienter fra dagen før.

  24 av pasientene får respiratorbehandling, og 41 ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og fire flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.112 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ni er innlagt i Helse vest, fem er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 118.315 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  FHI-utkast: Anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser, og at Skien og Nesodden får flere

  Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

  Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet levere inn en fornyet vurdering av listen over de 24 kommunene som skal få flere vaksinedoser innen klokken 15 fredag ettermiddag.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Italia lemper på karantenekrav til turister
  En kelner dekker på bord på en restaurant på Markusplassen i Venezia. Italia lemper nå på karantenekravene.
  En kelner dekker på bord på en restaurant på Markusplassen i Venezia. Italia lemper nå på karantenekravene. Foto: Filippo Ciappi, LaPresse / AP / NTB

  Italia vil ha turistene tilbake og dropper karantenekrav til reisende fra EU og Schengen-området, Storbritannia og Israel som kan vise frem negativ koronatest.

  Det opplyste myndighetene fredag. De nye karantenereglene gjelder fra søndag.

  Statsminister Mario Draghi har sagt at å få turismen i gang igjen er svært viktig for å få den italienske økonomien på fote igjen.

  Samtidig vil myndighetene utvide ordningen med såkalte «covid-frie flyvninger» som for tiden gjelder for reiser til og fra USA, Canada, Japan og De forente arabiske emirater.

 • av NTB
  DEL
  1,5 millioner nordmenn har fått første vaksinedose

  Litt over 1,5 millioner har fått første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 574.000 personer har også fått andre dose.

  Tomme vaksineglass lå i en beholder på Bærum vaksinesenter i mars.
  Tomme vaksineglass lå i en beholder på Bærum vaksinesenter i mars. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på Tynset knyttes til religiøst arrangement

  Alle smittetilfellene på Tynset er nærkontakter til besøkende til et religiøst arrangement. De kom fra lenger sør i fylket, sier ordfører Merete Myhre Moen.

  Arrangementet har foregått innenfor gjeldende lover og regler, skriver Arbeidets Rett.

  – Det var bra at den første personen med kun lette symptomer valgte å teste seg. Så langt er det kun lettere symptomer på dem som er smittet. Det er både barn og godt voksne personer blant de smittede, sier ordføreren.

  Over 800 personer ble testet i Tynset torsdag, og resultatene av disse prøvene ventes i løpet av fredagen. Torsdag ble det registrert 25 nye smittetilfeller, og over 1.000 personer, en femdel av kommunens innbyggere, er i karantene.

 • av NTB
  DEL
  Kjøp av minimumstilbud av flyruter forlenges ut juni
  Samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Torstein Bøe / NTB

  På samme måte som det har blitt gjort de siste månedene, forlenger Samferdselsdepartementet avtalene om å opprettholde et minimumstilbud på enkelte flyruter.

  Rutene det gjelder, ble drevet på kommersielle vilkår før koronapandemien begynte, men drives nå på statens regning for å sikre at samfunnskritiske reiser kunne gjennomføres tross lav etterspørsel.

  – Ved å forlenge minstetilbudskontraktene for juni sørger vi for å opprettholde et tilstrekkelig flytilbud for de reisende på disse rutene fram mot sommeren, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

  De samme rutene som var en del av kontraktsforlengelsen i mai måned, inngår i forlengelsen for juni. Strekningene det dreier seg om er Oslo-Florø, Oslo-Ørsta/Volda, Stokmarknes-Bodø, Stokmarknes-Tromsø, Tromsø-Vadsø, Tromsø-Hammerfest, Tromsø-Alta, Tromsø-Kirkenes og Stord-Oslo.

  Samtlige strekninger skal betjenes med minst to daglige rundturer seks dager i uka, Stokmarknes-Bodø med tre.

 • av NTB
  DEL
  Partnere kan være med på ultralyd igjen i Bergen
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Helse Bergen letter på de strenge besøksrestriksjonene ved fødeavdelingen, og lar partnere være til stede ved ultralydundersøkelser.

  Partnere får også være med på andre typer avtaler ved poliklinikk. Bergen går også tilbake til ordinær barselbesøkstid slik som før pandemien, skriver Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding.

  – Dette er noe mange har ventet på. Nå gleder vi oss til å ta imot begge to fra neste uke, sier klinikkdirektør Susanne Albrechtsen ved Kvinneklinikken.

  Det er lokale og nasjonale smitteverntiltak som har vært lagt til grunn for de strenge besøksreglene ved klinikken. At de nå gjenåpner har sammenheng med hvor langt de har kommet i vaksineringen av ansatte.

  – Nå er det forsvarlig, sier klinikkdirektøren.

 • av NTB
  DEL
  Stavanger og Sandnes med ti koronatilfeller

  Det er registrert seks nye koronatilfeller i Stavanger og fire i Sandnes det siste døgnet.

  Alle er nærkontakter, skriver Aftenbladet. Ingen smittetilfeller ble påvist i Randaberg og Sola torsdag.

  Nord-Jæren hadde 22 tilfeller onsdag, 21 tirsdag og 19 mandag.

  Ellers i Rogaland ble det meldt om ett tilfelle i Hå kommune torsdag.

 • av NTB
  DEL
  47 nye smittetilfeller i Telemark

  Det er registrert 47 nye koronasmittede i Telemark det siste døgnet, skriver Varden.

  Ifølge avisen var det 25 nye tilfeller i Skien, mens Porsgrunn hadde åtte. Deretter fulgte Midt-Telemark (seks), Nome (tre), Bamble (tre), Drangedal og Notodden (ett hver).

  Skien, Porsgrunn og Bamble er ilagt tiltaksnivå B, noe som innebærer strenge koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

 • av NTB
  DEL
  Danmark åpner for turister fra grenseområder

  Som et ledd i regjeringens plan om gjenåpning ble det fredag innført en rekke endringer i reglene som begrenser reising inn og ut av landet.

  Inntil nå har det vært krav om et viktig formål for alle som ville inn i Danmark og som er bosatt i EU eller Schengen-området. Dette kravet oppheves.

  De fleste europeere vil likevel måtte isoleres en periode etter innreise – dersom de ikke er vaksinert eller tidligere smittet.

  Men dette gjelder ikke personer som er bosatt nær Danmark i Slesvig-Holstein og flere områder i Sverige. De kan reise fritt inn i Danmark som turister hvis de har testet negativt for korona.

 • av NTB
  DEL
  51 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Utsikt over Oslo fra Ekeberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Utsikt over Oslo fra Ekeberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Det er registrert 51 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 40 under snittet de sju foregående dagene.

  51 tilfeller er 30 færre enn på onsdag, og 78 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 100 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 357 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Stovner (324) og Bjerke (263).

  Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 90 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble ikke registrert noen nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 34.982 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Amerikansk delstat lanserer vaksinelotteri
  Kent State Unviersity-studenten Regan Raeth fra Hudson i Ohio ser på plasteret som er satt over stikkstedet etter at hun fikk koronavaksine i forrige måned. Delstatens guvernør Mike DeWine lanserer nå et lotteri for å få folk til å vaksinere seg. Arkivfoto: Phil Long / AP / NTB
  Kent State Unviersity-studenten Regan Raeth fra Hudson i Ohio ser på plasteret som er satt over stikkstedet etter at hun fikk koronavaksine i forrige måned. Delstatens guvernør Mike DeWine lanserer nå et lotteri for å få folk til å vaksinere seg. Arkivfoto: Phil Long / AP / NTB

  I et forsøk på å overtale folk til å vaksinere seg mot koronavirus i USA, lar delstaten Ohio nå vaksinerte delta i et lotteri der de kan vinne millionbeløp.

  Ohios republikanske guvernør Mike DeWine utlover 1 million dollar hver uke i fem uker framover i et lotteri som er åpent for innbyggere over 18 år som har fått minst én vaksinedose.

  – Jeg vet at mange kanskje vil si: «DeWine, du er gal! Denne ideen din er bortkastede penger». Men seriøst, det eneste sløseriet på dette tidspunktet er pandemien når et liv går tapt som følge av covid-19, nå som vaksinen er lett tilgjengelig for alle som ønsker den, skriver han på Twitter.

  Den første vinneren blir kunngjort 26. mai. Deretter blir en ny vinner trukket hver onsdag i fem uker.

  Vaksinerte under 17 år får delta i et eget lotteri der de kan vinne et fullt fireårig stipend til et av delstatens offentlige universiteter.

  Pengene til tiltaket skal trekkes fra et eksisterende føderalt pandemifond.

 • av NTB
  DEL
  320 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 320 koronasmittede i Norge. Det er 186 mindre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 414 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 410, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til fredag var det utført 5,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 118.315 personer testet positivt.

  Til nå har 1.544.365 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 564.623 personer har fått andre dose.

  Torsdag var 112 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

  Til sammen er 774 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Ekspert: Feilvurdering å åpne for frivillig bruk av Janssen-vaksinen

  Et medlem av regjeringens ekspertutvalg går sterkt ut mot regjeringens beslutning som åpner for frivillig bruk av Janssen-vaksinen.

  Janssen-vaksinen fra selskapet Johnson & Johnson ble ikke tatt ut av vaksineprogrammet slik den nært beslektede AstraZeneca-vaksinen ble.

  En feilvurdering, mener Ingvild Sørvoll, som satt i ekspertutvalget som ga regjeringen råd.

  – Vi er veldig bekymret over at man velger å ta Janssen inn for frivillig bruk. Ut ifra et medisinskfaglig ståsted mener vi regjeringen har gjort en feilvurdering, sier overlegen ved UNN til Dagbladet.

  Overlege Frank O. Pettersen ved Oslo universitetssykehus er enig i hennes bekymring.

  Regjeringen har sagt at de på sikt vil åpne for frivillig bruk av Janssen-vaksinen. Den er foreløpig satt på vent i vaksinasjonsprogrammet.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  USA lemper på munnbindkrav

  Amerikanske helsemyndigheter lemper på kravet om å bruke munbind, men vel å merke bare for dem som er fullvaksinert.

  Fullvaksinerte slipper heretter å bruke munnbind i menneskemengder utendørs og i de fleste sammenhenger innendørs.

  På busser, fly, sykehus, i fengsler og i herberger for hjemløse må alle fortsatt benytte munnbind, men de nye reglene rydder vei for gjenåpning av skoler og arbeidsplasser.

  - Vi har lenge sett fram til dette øyeblikket, der vi kan vende tilbake til en viss form for normalitet, sier lederen for Centers for Disease Control and Prevention, Rochelle Walensky. (NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL

  Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg (63) fikk torsdag sin første dose koronavaksine i Bydel Nordre Aker i Oslo. – Det er stort, sa hun. Stoltenberg fikk sin vaksinedose torsdag ettermiddag, og måtte som alle andre på vaksinesenteret sitte i kø og svare på de vanlige spørsmålene om hun har vært i utlandet, eller om noen rundt henne har vært syke.
  Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg (63) fikk torsdag sin første dose koronavaksine i Bydel Nordre Aker i Oslo. – Det er stort, sa hun. Stoltenberg fikk sin vaksinedose torsdag ettermiddag, og måtte som alle andre på vaksinesenteret sitte i kø og svare på de vanlige spørsmålene om hun har vært i utlandet, eller om noen rundt henne har vært syke. Foto: Camilla Moe Røisland, FHI / NTB
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Fullvaksinerte slipper karantene ved reise til Tyskland

  Fullvaksinerte og tidligere smittede slipper testing og karantene ved innreise til Tyskland, så lenge de ikke kommer fra røde land.

  Hittil har man måttet i ti dagers karantene ved innreise til Tyskland.

  Man trenger ikke framvise et negativt svar fra en PCR-test, men må til gjengjeld vise dokumentasjon på at man er vaksinert eller har vært smittet av covid-19.

  Hvis man har vært smittet, må man vise fram et positivt prøvesvar som er minst 28 dager gammelt og ikke eldre enn seks måneder.

  Alle som ikke er vaksinert eller som ikke har vært koronasyke, må fortsatt i karantene i ti dager. Man må også framvise et negativt prøvesvar før man går om bord i flyet.

  (©NTB)

Les mer om

 1. Koronaviruset