Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Ikke sikkert skolene åpnes samtidig i hele landet
28. april kl 09:16av Wasim Riaz
DEL
Kunnskapsminister Guri Melby (V)
Kunnskapsminister Guri Melby (V) Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Kunnskapsminister Guri Melby sier det ikke er klart om skoleelevene i 5.–10. trinn, samt videregående, skal begynne samtidig på skolen i hele landet.

Mandag gjenåpnet skolene for elever på 1. til 4. trinn etter å ha vært stengt siden 12. mars som følge av koronapandemien.

Regjeringen vil neste uke legge frem en plan for når resten av elevene skal få innta klasserommene igjen.

Til NRK sier Melby at det kan hende det da blir rom for lokale variasjoner. (NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Ivrig restaurantgjest var koronasmittet

  En person som mandag testet positivt for covid-19 i Trondheim, besøkte syv serveringssteder i helgen, skriver Adresseavisen.

  I alt syv personer ble mandag bekreftet smittet i Trondheim.

  – Vi jobber med å avklare smitterisiko for gjester og ansatte. Det er uvisst hvor lenge vedkommende har sittet på de ulike serveringsstedene, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til Adresseavisen.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  Sju nye smittede i Trondheim

  Syv personer i Trondheim fikk mandag påvist covid-19. Alle har mildt forløp.

  Av de smittede er en i tenårene, fire i 20-årene, en i 30-årene og en i 40-årene.

  Seks av dem er smittet av kjent nærkontakt, mens for en person i 20-årene, er smittekilde foreløpig ikke identifisert.

  En av personene er tilknyttet utbruddet i Hammerfest.

  Fem personer er knyttet til det pågående utbruddet i Trondheim, derav tre studenter som bor i samme bokollektiv.

  Flere serveringssteder er berørt.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  53 nye smittetilfeller i Oslo det siste døgnet

  53 nye personer ble registrert smittet av koronaviruset i Oslo mandag. Det er 23 flere enn dagen før.

  I Oslo er det registrert 679 smittetilfeller de siste to ukene, ifølge kommunens oversikt.

  Flest tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene er det i bydel Frogner med 131,6. Totalt har ni av femten bydeler over 100 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

  Færrest registrerte smittede er det fortsatt i bydel Vestre Aker med 25,9 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Ingen bydeler ligger dermed under den «røde grensa».

  (©NTB)

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL

  146 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det var ved midnatt natt til tirsdag registrert 16.602 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 146 meldte tilfeller siste døgn.

  Det er 31 flere enn til samme tid forrige uke. Den siste uken er det totalt meldt om 810 nye koronatilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  I alt var 28 koronapasienter innlagt på sykehus mandag, noe som er like mange som før helgen,

  FHI har registrert 278 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn.

 • av Gunnar Kagge
  DEL

  Irland stenger ned etter økt smitte

  Irland vil som første land i EU reinføre nasjonal nedstenging fra onsdag. De planlegger derimot å holde skolene åpne

  Alle ikke-essensielle butikker må stenge, mens puber og restauranter bare vil kunne drive med takeaway.

  Kun ansatte i yrker som regnes som kritiske vil få lov til å reise til jobb, mens folk flest ikke vil få lov til å bevege seg mer enn fem kilometer hjemmefra når de trener.

  Totalt 1.852 personer har dødd av koronaviruset i landet. Ingen nye dødsfall ble registrert mandag, men det ble registrert 1.031 nye smittetilfeller. (NTB)

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  De skal snart serveres til amerikanske familier
  De skal snart serveres til amerikanske familier Foto: Brian Snyder Reuters/NTB

  Redd årets kalkuner er for store

  Amerikanske kalkunbønder er redde for at de har feilberegnet behovet. USA går inn i en kalkunsesong i skyggen av korona. Thanksgiving i år faller på 26. november. Da skal kalkunen på bordet.

  Mye færre amerikanere enn vanlig vil reise hjem til store familiesamlinger. Det blir heller ikke mange store samlinger på restauranter.

  Dermed forsvinner store deler av markedet for store fugler. The Washington Post skriver om Drew Bowman som har 70.000 frittgående kalkuner på gården sin i Ohio. I løpet av året står november og desember for 40 prosent av omsetningen.

  Nå er han usikker på hvordan høysesongen blir. Han har allerede hatt svikt i salget til kantiner og studentrestauranter.

 • Solveig Ruud
  DEL

  Koronaen fører til stans i danskebåtene fra Bergen og Langesund

  Fjord Line kutter alle avganger mellom Bergen og Hirtshals ut året. Også seilingene mellom Langesund og Hirtshals blir stanset.

  Det er koronapandemien som gjør at selskapet gjør seg nødt til å stanse avgangene fra 27. oktober, skriver Bergensavisen.

  – Dette er en dramatisk situasjon, det skal vi ikke legge skjul på, sier kommunikasjonsrådgiver Flemming Hofmann Tveitan i Fjord Line.

  Et av selskapets skip skal gå mellom Kristiansand og Hirtshals for å dekke fraktruten. I tillegg blir det to avganger i uken fra Stavanger fordi skipet fyller gass der.

  Fjord Line håper å kunne starte opp igjen fra Bergen fra nyttår. (NTB)

  Foto: Erik Johansen/NTB
 • Solveig Ruud
  DEL

  Sveriges regjering vil innføre ny pandemilov

  Den svenske regjeringen ønsker å innføre en ny pandemilov. Hensikten er økt mulighet til å begrense hvordan folk forflytter seg.

  Dagens regelverk lar regjeringen regulere offentlige sammenkomster, men regjeringen mener disse lovene ikke er tilstrekkelige.

  – Ingen av lovene vi har, dekker alle aktivitetene vi ønsker å regulere under pandemien. Vi trenger flere verktøy i verktøykassen, sier sosialminister Lena Hallengren til nyhetsbyrået TT.

  – Det kan handle om badeplasser, kjøpesenter eller kollektivtrafikk, sier hun.

  Hun håper den nye loven skal være på plass neste sommer.

  (©NTB)

 • Solveig Ruud
  DEL

  Unicef vil skaffe halv milliard sprøyter til Covax-vaksiner til 92 lav- og middelinntektsland.

  Med én gang en koronavaksine er godkjent og klar til bruk, vil man trenge like mange sprøyter som vaksinedoser.

  – Vaksineringen av en hel verden mot covid-19 vil være en av de største aksjonene i menneskets historie, sier generalsekretær Camilla Viken i Unicef Norge til NTB.

  - Vi bygger nå opp infrastrukturer, planlegger logistikk, fyller opp lagre, sender ut utstyr og bistår helt ned på lokalt nivå, opplyser hun.

  Unicef har som mål å sikre 520 millioner sprøyter innen året er omme.

  Vaksinealliansen Gavi, som står bak Covax, står for kostnadene.

  (©NTB)

 • Solveig Ruud
  DEL

  Portforbud i Belgia og Slovenia

  I Belgia innføres portforbud mellom midnatt og klokken 5. Det skjer etter at en delvis nedstenging i hovedstaden Brussel ikke fikk bremset en ny smittebølge. Alle restauranter og barer er også stengt i en måned.

  – Smittesituasjonen i Vallonia og Brussel er den verste og farligste i hele Europa, sa helseminister Frank Vandenbroucke til TV-kanalen RTL søndag.

  Også i Slovenia innføres portforbud mellom klokken 21.00 og 6.00. De innfører i tillegg forbud mot forsamlinger med mer enn seks personer og mot å bevege seg mellom regioner.

  I likhet med Slovenia innfører Østerrike forbud mot private samlinger innendørs med mer enn seks personer. Forbudet vil gjelde fra fredag og er rettet mot samlinger som bursdagsfester og brylluper, som har bidratt til spredningen av viruset de siste ukene.

  I Wales innføres en såkalt «branngatenedstenging», som innebærer stenging av alle utesteder og de fleste butikker fram til 9. november, opplyser landets myndigheter.

 • Solveig Ruud
  DEL

  Maks ti personer på private treff i en rekke kommuner rundt Oslo

  I forrige uke gikk formannskapet i Bærum kommune ut med en sterk anbefaling om å begrense antall deltakere ved private sammenkomster til maks ti.

  Denne regelen, som Oslo kommune innførte 21. september, gjelder nå også i en rekke andre kommuner rundt Oslo. Noen kaller det en anbefaling, andre bruker sterkere ord.

  Det viser en sjekk Aftenposten har foretatt.

  Oslo kommune: videreførte regelen på et møte i forrige uke og forsetter altså med "forbud mot private sammenkomster med flere enn 10 personer tilstede.

  Lillestrøm kommune: bruker også ordet "forbud" og forbyr "å arrangere eller delta på private" sammenkomster med flere enn ti personer til stede.

  Lørenskog kommune: har ti som maksgrense og bruker også formuleringen "det er ikke lov å arrangere eller delta på private sammenkomstermed flere enn ti personer til stede".

  Enebakk kommune: har samme formulering som Lørenskog.

  Lier kommune: anbefaler maksimalt ti personer i private sammenkomster.

  Drammen kommune: har en anbefalt grensen på ti personer, under forutsetning av at man kan opprettholde én meters avstand mellom personer som ikke tilhører samme husstand eller er tilsvarende nære.

  Nordre Follo tar førstkommende onsdag stilling til om kommunen skal innføre samme regel.

  Nesodden, Asker, Nittedal og Rælingen følger den nasjonale anbefalingen: maksimalt 20 personer, inkludert deg selv og de du bor med - så sant det er minst én meter mellom alle gjester, unntatt de som bor sammen til vanlig. 

  Bærum kommune kom med ny anbefaling om private fester i forrige uke.
  Bærum kommune kom med ny anbefaling om private fester i forrige uke. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB
 • Solveig Ruud
  DEL

  PLO-topp i kunstig koma med covid-19 Generalsekretær Saeb Erekat i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) ligger i kunstig koma med covid-19-smitte på et sykehus i Israel.

  Tilstanden til 65 år gamle Erekat er mandag ettermiddag kritisk, men stabil. Han er fortsatt i kunstig koma med narkose og i respirator etter at tilstanden ble forverret mandag morgen.

  Legene kaller sykdomstilfellet «komplisert» og er i samtaler med internasjonale eksperter.

  Grunnet kols fikk Erekat en lungetransplantasjon i USA i 2017 og har et svekket immunsystem. Dette har ført til at han også har fått en bakterieinfeksjon i tillegg til viruset.

  Erekat er en av Palestinas mest profilerte ledere de siste 30 årene. (©NTB)

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL

  Sør-Afrikas helseminister koronasmittet

  Den sørafrikanske helseministeren Zweli Mkhize har testet positivt for korona. Han er det femte regjeringsmedlemmet i landet som er smittet.

  Helseministeren er nå satt i karantene i sitt eget hjem, sammen med kona, som også har testet positivt.

  Sør-Afrika har registrert 703.793 koronatilfeller så langt i pandemien. (NTB)

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL

  Koronadødsfall pr. innbyggere

  Oppdaterte tall ca. kl. 14 mandag 19.oktober.

  Land med flest koronarelaterte dødsfall pr. 100.000 innbyggere:

  * Peru – 102

  * Belgia – 90

  * Bolivia – 72

  * Brasil – 72

  * Spania – 72

  * Chile – 71

  * Ecuador – 70

  * USA – 68

  * Mexico – 67

  * Storbritannia – 64

  * Italia – 61

  * Norge havner langt nede på lista med 5, gjennomsnittet i verden er 14.

  Kilde: Worldometer, FHI, NTB

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL

  Portforbud i Slovenia og Wales

  Slovenia og Wales kunngjorde begge nedstenginger mandag. I Slovenia blir det portforbud fra klokka 21.00 til 06.00.

  Mandag var mer enn 20 prosent av koronatestene som ble tatt i Slovenia positive, og landet registrerte 537 nye tilfeller.

  Wales innfører en såkalt «branngatenedstenging», med stenging av alle utesteder og de fleste butikker fram til 9. november, opplyser landets myndigheter.

  I Wales ble det registrert 3.870 nye koronatilfeller mellom 10. og 16. oktober, men myndighetene melder om store mørketall. (NTB)

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL

  200 i karantene på Askøy

  Smittesporing har i helgen ført til at over 200 personer er satt i karantene på Askøy.

  Det opplyser kommunen i en pressemelding.

  Mandag skal 150 personer testes, og testing vil foregå utover uken.

  Kommuneoverlege Kristin Cotta Schønberg oppfordrer alle med nyoppståtte symptomer om å teste seg.

  Ordfører Siv Høgtun ber om at folk viser respekt for hverandre.

  - At man får påvist covid-19 er ikke ensbetydende med at man har opptrådt uansvarlig, sier Høgtun. (BT)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Iran satte ny rekord i koronadødsfall

  En kvinne i fullt beskyttelsesutstyr på en basar nord i Teheran. Landet opplever en kraftig oppblomstring av koronasmitte.
  En kvinne i fullt beskyttelsesutstyr på en basar nord i Teheran. Landet opplever en kraftig oppblomstring av koronasmitte. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/NTB

  Iran har registrert 337 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet, noe som er rekordmange så langt i pandemien.

  Den forrige toppen i antall koronarelaterte dødsfall i Iran var på 279, som ble registrert onsdag i forrige uke.

  Iran har registrert 30.712 koronarelaterte dødsfall så langt i pandemien, noe som er 364 dødsfall per million innbyggere. Det er registrert 534.631 tilfeller av koronasmitte i landet.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  28 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – uendret fra før helgen

  Mandag morgen var 28 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Det er like mange som før helgen.

  Tre av pasientene får respiratorbehandling, ifølge Helsedirektoratets oversikt. Det er også samme antall som før helgen.

  20 av koronapasientene er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, tre i Helse vest, to i Helse Midt-Norge og tre i Helse nord.

  Det var ved midnatt natt til mandag registrert 16.456 koronasmittede personer her i landet. Det er en økning på 88 meldte tilfeller siste døgn.

  FHI har registrert 278 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Belgia stenger utesteder og innfører portforbud

  Ansatte rydder før stenging på en restaurant i Brussel søndag.
  Ansatte rydder før stenging på en restaurant i Brussel søndag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Etter at en delvis nedstenging i hovedstaden Brussel ikke fikk bremset en ny koronasmittebølge, stengte Belgia mandag alle restauranter og barer i én måned.

  Fra midnatt skal nedstengingen også innebære et nattlig portforbud, for å hindre at festen skal flyttes ut i gatene. Takeaway er fortsatt tillatt.

  Statsminister Alexander De Croo ber belgierne om å ha færrest mulig kontakter utenfor hjemmet.

  – Smittesituasjonen i Vallonia og Brussel er den verste og farligste i hele Europa, sa helseminister Frank Vandenbroucke til TV-kanalen RTL søndag.

  Mandag hadde Belgia registrert 222.253 koronatilfeller på 11,5 millioner innbyggere, et tall som har mer enn doblet seg på en måned.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Ni personer koronasmittet ved sykehjem i Tromsø

  Til sammen fire beboere og fem ansatte ved Sør-Tromsøya sykehjem i Tromsø er koronasmittet, melder NRK.

  Mandag testet to ansatte ved sykehjemmet positivt for koronavirus. Videre må én person teste seg på nytt ettersom prøveresultatet var uklart, melder kanalen.

  – I går ble ett tyvetalls ansatte testet, sier konstituert seksjonsleder Leena Vuorinen for sykehjem i Tromsø kommune i en pressemelding mandag.

  Begge de to siste som har fått påvist smitte, var allerede definert som nærkontakter og i karantene da de ble testet. Nærkontaktene kartlegges nå av smittesporingsteamet.

  (NTB)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. DEBATT

  Vi har ingen funn som tyder på at barn går rundt og er «superspredere».

 2. VERDEN

  Stadig flere testes i USA – myndighetene sliter med å holde oversikt

 3. NORGE

  Etikkutvalg vurderer hvem i Norge som skal få koronavaksine først.

 4. NORGE

  Nav-sjefen ber langtidspermitterte vurdere nytt yrkesvalg

 5. VERDEN

  Landet har fått has på viruset to ganger. Velgerne belønner «redningskvinnen» med et historisk valgskred.