Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Eldre koronapasient døde i Telemark
28. april kl 11:28av Åshild Breian
DEL

En eldre pasient som var koronasmittet, døde ved Sykehuset Telemark. Dette er det 206. koronadødsfallet som meldes her i landet.

På grunn av personvernet og av hensyn til de pårørende vil det ikke bli gitt flere opplysninger om den avdøde, skriver sykehuset i en pressemelding tirsdag.

Frem til nå har sykehuset hatt 11 innlagte pasienter med covid-19, og tre koronapasienter er for tiden innlagt. (NTB) 

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Kristjan Molstad
  DEL

  Over 20.000 koronasmittede i Norge – 498 nye registrert siste døgn

  Det var ved midnatt registrert 20.061 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 498 meldte tilfeller siste døgn.

  De siste to dagene er økningen på 993 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  I gjennomsnitt tar det ett til to døgn fra et prøvesvar foreligger til det blir registrert i MSIS. Tallene kan dermed gi et misvisende bilde av smittesituasjonen de siste dagene.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Koronasmitte påvist hos to ansatte ved sykehjem i Lier

  To ansatte ved et sykehjem i Lier har fått påvist koronasmitte. 24 pasienter og 18 ansatte er nå i karantene.

  De ansatte jobber ved Liertun sykehjem. Den ene er bosatt i Lier, mens den andre bor i Drammen, opplyser NRK.

  Smittesporing pågår i forbindelse med smittetilfellene.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL

  Belgiere får bare ha besøk én gang i uka

  Belgias statsminister kunngjorde fredag nye tiltak i håp om å avlaste helsevesenet. Her er ambulansearbeidere på jobb i Liege torsdag. Foto: Valentin Bianchi / AP / NTB
  Belgias statsminister kunngjorde fredag nye tiltak i håp om å avlaste helsevesenet. Her er ambulansearbeidere på jobb i Liege torsdag. Foto: Valentin Bianchi / AP / NTB

  Belgias regjering innfører nye begrensninger på folks liv i håp om å dempe smittespredningen. Butikker uten livsnødvendige varer stenges.

  Smittespredningen har vært rekordhøy, og Belgia har de siste to ukene registrert over 1600 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

  De nye reglene skal vare i minst halvannen måned. Folk i yrker som har nærkontakt med kunder, som frisører, må stenge.

  Sosial omgang begrenses også drastisk, og hver husstand får bare ta imot ett besøk i uka. Unntak gis til folk som bor alene. De får ha to besøk ukentlig.

  Alle restauranter og barer ble stengt i Belgia 19. oktober, da det også ble innført nattlig portforbud og hjemmekontor ble påbudt for alle som har mulighet til det.

  Torsdag var det flere koronapasienter ved belgiske sykehus enn på noe tidspunkt i vår, og fredag hadde antallet pasienter økt med 263 til 6187. Intensivavdelingene behandler nå 1057 covid-19-pasienter.

  Med til sammen 11.308 døde har Belgia 97 døde per 100.000 innbyggere, den høyeste dødsraten i Europa.

 • av NTB
  DEL

  Korona sprer seg raskere i England enn «verst tenkelige scenario»

  Koronaviruset sprer seg betydelig raskere i England enn regjeringens verst tenkelige scenario, viser dokumenter.

  Regjeringens vitenskapelige rådgivere (Sage) sier at fire ganger flere personer koronasmittes enn det som var ventet, skriver BBC fredag.

  Helsemyndighetene opererer med et «akseptabelt verst tenkelig scenario» for å planlegge innsatsen de kommende månedene. Det innebar 85.000 covid-19-dødsfall i løpet av vinteren.

  Et Sage-dokument datert 14. oktober avslører at situasjonen er verre enn ventet.

  Det opprinnelige scenarioet regnet med 12-13.000 daglige smittetilfeller i England i oktober. Det siste anslaget er at mellom 43.000 og 74.000 personer ble smittet daglig i England fram til midten av oktober.

 • av NTB
  DEL

  Utprøving av koronamedisin stanses

  Illustrasjonsfoto: AP / NTB
  Illustrasjonsfoto: AP / NTB

  Regeneron Pharmaceuticals stanser utprøvingen av et nytt antistoff-legemiddel på alvorlig koronasyke for å granske mulig skadelige bivirkninger.

  Ifølge legemiddelfirmaet stanses utprøvingen av legemiddelet på alvorlig syke covid-19-pasienter som er innlagt på sykehus. Det skjer etter råd fra uavhengige eksperter som løpende kontrollerer virkningene av legemiddelet.

  Legemiddelet skal fortsatt utprøves på mindre syke pasienter, opplyser Regeneron Pharmaceuticals.

  Det er andre gang på kort tid at testing av et nytt antistoff-legemiddel blir stanset. Tidligere i måneden skjedde det etter advarsler om mulige bivirkninger knyttet til et legemiddel utviklet av Eli Lilly and Company i USA.

 • av NTB
  DEL

  Over 50.000 daglige koronatilfeller i Storbritannia

  Skuespillere og artister demonstrerer mot strenge koronatiltak i London denne uka. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
  Skuespillere og artister demonstrerer mot strenge koronatiltak i London denne uka. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

  Nesten 52.000 ble i snitt koronasmittet daglig i Storbritannia i forrige uke, en økning på 50 prosent fra uka før, ifølge offisielle anslag.

  Statistikkbyrået Ons opplyser at i uka fra 17. til 23. oktober fortsatte smittetilfellene å øke kraftig, med gjennomsnittlig 51.900 tilfeller per dag.

  Totalt 560.000 briter hadde i forrige uke viruset i kroppen, en økning fra 433.000 uka før.

  Tallene viser også at smittetallene de siste to ukene har økt i alle aldersgrupper, melder Sky News. Høyest er smitten hos eldre tenåringer og unge voksne, samt nord i England, der de strengeste tiltakene nå er innført.

  Siste døgn er det registrert 24.400 nye koronatilfeller og 274 dødsfall. Totalt har nesten 990.000 testet positivt, og over 46.000 har dødd.

  De siste to uker er det registrert 438 smittede per 100.000 innbyggere.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Munnbindpåbud på offentlige steder innendørs i Lørenskog

  Lørenskog gikk strengere til verks enn Oslo da koronatiltakene ble strammet til fredag. Nå er det munnbindpåbud på offentlige steder innendørs uavhengig av om meteren holdes.

  Det betyr at man i Lørenskog må ha munnbindet parat om man skal ta kollektivtrafikk, eller besøke butikker, kjøpesentre, tros- og livssynshus og lokaler for kultur-, sport- og fritidsaktiviteter.

  – Vi har lagt oss på samme linje som Oslo, men vi har fjernet dette med at du skal vurdere enmetersregelen. Når du går inn i en butikk, er det ikke så lett å vurdere om det er en meter til andre personer. Derfor skal du ta på munnbind uansett, forklarer ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) til Romerikes Blad.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Elleve nye koronatilfeller på Setermoen

  Elleve nye personer har testet positivt for koronavirus i Setermoen leir, bekrefter kommuneoverlegen i Bardu til Forsvarets forum.

  Dermed er det totale antallet smittede i tilknytning til militærleiren nå er oppe i 16, ifølge avisa. Én av de smittede er amerikaner.

  Bardu kommune og Forsvaret jobber sammen for å kartlegge opphavet til smitten og for å finne den såkalte «pasient 0».

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Ny smitterekord i Italia

  Det siste døgnet er det registrert 31.084 nye smittetilfeller i Italia, melder landets helsemyndigheter.

  Det er det høyeste antallet registrert på ett døgn siden pandemien brøt ut. Det er også en betydelig økning fra den forrige smitterekorden, som ble registrert torsdag denne uken med 26.831 nye smittede.

  Det siste døgnet er det meldt om 199 nye koronarelaterte dødsfall.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Helserelatert fravær blir ikke ført på vitnemålet ut skoleåret

  Kunnskapsdepartementet forlenger de midlertidige endringene i fraværsreglene ut året. Dermed blir ikke noe helserelatert fravær ført på vitnemålet.

  – Det er viktig at elevene følger rådene som er gitt om når de skal møte på skolen. Vi forlenger unntaket i fraværsreglene for å unngå at elever som skal være hjemme av smittevernårsaker, ikke skal føle seg presset til å dra på skolen, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

  Dette gjelder blant annet elever med milde, nyoppståtte luftveissymptomer, sykdomsfølelse, elever i karantene eller isolasjon, og elever som selv er i risikogruppe eller har nær familie som er det.

  Elever som ikke kan delta i undervisning på skolen, men som ikke er syke, plikter fortsatt å delta i opplæringen hjemmefra slik at læreren har grunnlag for å sette karakter.

  (NTB)

  Kunnskapsminister Guri Melby (V) forlenger unntaket fra fraværsreglene ut skoleåret.
  Kunnskapsminister Guri Melby (V) forlenger unntaket fra fraværsreglene ut skoleåret. Foto: Jil Yngland / NTB
 • av Kari Mette Hole
  DEL

  56 i karantene på orlogsstasjonen Haakonsvern

  56 personer er satt i karantene på Haakonsvern i Bergen etter at tre ansatte i Sjøforsvaret har testet positivt på covid-19.

  Tre ulike avdelinger på Haakonsvern er berørt, skriver Forsvarets Forum.

  – Det dreier seg om to militært ansatte og en sivilt ansatt, opplyser kommunikasjonssjef Torill Herland.

  De tre skal ha fått smitten utenfra. En av de smittede skal tjenestegjøre på et fartøy og besetningen er satt i karantene.

  Tidligere denne uken er det meldt om flere smittetilfeller i Hæren, både på Setermoen og hos Garden.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Polen setter koronarekord for fjerde dag på rad

  Med over 21.600 nye koronasmittetilfeller det siste døgnet har Polen igjen slått sin egen rekord, melder landets helsedepartement.

  Landet har nå meldt om mer enn 340.000 smittetilfeller, hvorav 200.000 fortsatt er registrert som aktive.

  I tillegg har Polen registrert 202 nye dødsfall relatert til koronaviruset, som fortsatt er en tredel mindre enn på torsdag. Så langt er 5351 koronarelaterte dødsfall registrert.

  Landets helsevesen har begynt å merke presset. 1.250 personer ligger på respirator, noe som er mer enn 70 prosent av landets kapasitet.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Over 3000 nye koronatilfeller i Sverige

  I Sverige er det registrert 3188 nye covid-19-tilfeller det siste døgnet. For Danmark er tallet 1191.

  Så langt har 124.355 personer fått påvist smitte i Sverige, viser tall fra Folkhälsomyndigheten. 5938 mennesker har dødd så langt i pandemien i landet, fire av dem det siste døgnet.

  I Danmark er antall smittede totalt oppe i 45.225. Statens Serum Institut har registrert 719 koronarelaterte dødsfall, tre av dem i løpet av det siste døgnet. 144 personer er innlagt på sykehus i landet. 17 av dem ligger på intensivavdeling, 14 med respirator.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Bergen: 63 nye koronatilfeller

  Det siste døgnet er det registrert 63 nye smittede i Bergen. Det 19 flere enn dagen før.

  Totalt 2101 personer er nå bekreftet smittet med covid-19, opplyser Bergen kommune på sine nettsider.

  Blant de 63 nye registrerte tilfellene siste døgn, er aldersspennet fra 10 til 69 år. Det er fem som er over 60 år.

  – Tre er importsmitte. En ansatt ved Gartnermarken Omsorg pluss er smittet, og en ansatt ved Øvsttunheimen er smittet. Det er så langt bekreftet fire med ukjent smittevei, skriver kommunen.

  Totalt 1258 personer testet seg i løpet av torsdagen.

  (NTB)

 • av Per Anders Johansen
  DEL

  Færre synes korona-tiltakene er for strenge

  63 prosent av de spurte synes ikke at korona-tiltakene er blitt for strenge, ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion.

  De spurte fikk spørsmålet om de er uenig i påstanden om at "påkjenningen på det norske folk er blitt for stor til at myndighetenes tiltak for å begrense koronasmitte kan forsvares". 18 prosent var enige i påstanden, mens 19 prosent svarer "hverken eller".

  Etter at nye og strengere tiltak ble innført denne uken, er det færre nordmenn som sier at de synes reglene er for strenge. Ikke siden pandemien brøt ut har så mange av de spurte vært uenige i påstanden.

  Den første ukesmålingen med de nye innstramningene viser dessuten at tre av fire nordmenn (74 %) er uenig i "at retningslinjene myndigheter har innført for å begrense koronasmitte er for strenge". Kun 16 prosent er enig, mens 10 prosent svarer verken eller.

  - Tross nye innstramninger mener nordmenn i mindre grad enn på lenge, at tiltakene er for strenge. I Oslo sier kun 14 prosent at de er for strenge, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL

  Kraftig økning i koronapasienter – 60 innlagt på sykehus

  I alt 60 personer var fredag innlagt på sykehus i Norge med koronasmitte. Det er en økning på 13 siden torsdag og er det høyeste tallet siden 14. mai.

  Det viser oppdaterte tall fra Helsedirektoratet.

  Tallet på innlagte er det høyeste siden 14. mai. Da var 61 pasienter innlagt med koronavirus.

  Tre av pasientene får behandling med respirator, opp én pasient torsdag.

  Ifølge Helsedirektoratets oversikt er 44 koronasmittede innlagt i Helse sør-øst, mens det er ni innlagte i Helse vest, fire i Helse nord og tre i Helse Midt-Norge.

  FHI har registrert 281 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. (NTB)

 • av Mina Hauge Nærland
  DEL
  Foto: NTB Scanpix

  Nattverd forbys etter tiltak i Oslo og Bergen

  De neste ukene blir det ikke gjennomført nattverd i Den norske kirkes gudstjenester i Bergen, Oslo, Asker og Bærum.

  Forbudet kommer som følge av innstramminger i smittevernreglene i Oslo og Bergen, skriver Dagen.

  – Når folk skal sitte på faste plasser, kan man ikke ha bevegelse i rommet. Vi vil være solidarisk overfor instruksen som Bergen kommune har gitt, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin til avisen.

  Det er han og Oslo-biskop Kari Veiteberg som har tatt avgjørelsene om å avlyse nattverden. I Oslo gjelder forbudet til 6. desember, mens de i Bergen håper å kunne gjennomføre som normalt første søndag i advent 29. november.

  (NTB)

 • av Mina Hauge Nærland
  DEL

  UiT Norges arktiske universitet gjennomfører antistoffstudie

  30.000 nordmenn inviteres til å delta i en ny forskningsstudie som skal finne ut hvor mange som har antistoffer mot koronaviruset.

  – Fordi mange kan ha hatt sykdommen uten være klar over det, ønsker vi nå å finne ut hvor mange i Norge som faktisk har hatt sykdommen, sier professor Torkjel Sandanger ved UiT i en pressemelding.

  Studien er ledet av UiT i samarbeid med Folkehelseinstituttet og flere forskningsinstitutt i Norge og Storbritannia.

  NTB

 • Ingeborg Senneset
  DEL

  Åtte nye koronatilfeller i Trondheim

  To av de smittede har ikke avklart smittekilde.

  Totalt ble 1048 mennesker testet torsdag. Fire av de smittede er i 20-årene, to i 40-årene, én i 30-årene og én i tenårene.

  Samtlige har et mildt sykdomsforløp.

  (NTB)

 • Ingeborg Senneset
  DEL

  Klinikksjef ved Stavanger universitetssjukehus smittet

  Hele ledergruppen i helse Stavanger er satt i karantene.

  – Vi tester og bruker karantene bredt for å være føre var, sier administrerende direktør Helle Schøyen. Hun er selv i karantene.

  Medarbeideren som testet positivt, har fulgt rutinene og blir ivaretatt.

  Smitteveien har ikke tilknytning til sykehuset.

  Situasjonen og tiltakene som er iverksatt, vil ikke påvirke den kliniske driften.

  (NTB)

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Regjeringen fikk råd om å gjøre det enklere for hyttefolket. Så endret smitten seg.

 2. VERDEN

  Smitten eksploderer i Europa: - Kontinentet er i ferd med å miste kontrollen

 3. VERDEN

  Rekordmange dør av korona. Nå vil Russland prøve «den svenske modellen».

 4. VERDEN

  Frankrike stenger ned igjen. Innbyggerne hamstret dopapir, pasta og kontorutstyr.

 5. NORGE

  Helsetoppene endrer koronastrategi. Nå vil de spille mer på følelser.