Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Overdødelighet tyder på flere koronadødsfall i Storbritannia
12. mai 2020 kl 18:18av NTB
DEL

Belfast.
Belfast. Foto: REUTERS/Jason Cairnduff/File Photo

Høy overdødelighet tyder på at koronaviruset kan ha krevd langt flere liv i Storbritannia enn det som fremgår av den offisielle statistikken.

Fra midten av mars til begynnelsen av mai var det 50.000 flere dødsfall enn vanlig i Storbritannia, viser tall fra landets statistiske sentralbyrå (ONS).

The Financial Times har analysert myndighetenes tall og statistikken for overdødelighet og konkluderer med at det har vært 50.979 koronarelaterte dødsfall i Storbritannia.

Helseanalytikeren Jamie Jenkins har også analysert tallene og konkluderer med at koronaviruset trolig har krevd over 57.000 liv i Storbritannia.

Britiske helsemyndigheter har på sin side registrert drøyt 40.000 koronadødsfall i England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Dette inkluderer imidlertid bare de som hadde testet positivt for viruset, ifølge The Guardian.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Sindre Trygsland
  DEL
  828 nye koronasmittede siste døgn – 99 flere enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 828 koronasmittede i Norge. Det er 459 flere enn dagen før og 99 flere enn samme dag i forrige uke.

  828 smittede på ett enkelt døgn er blant de høyeste døgntallene siden epidemien startet. Døgnrekorden ble satt 6. januar med 930 smittede.

  Ved midnatt natt til tirsdag er det i alt registrert 75.770 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  De siste sju dagene er det registrert til sammen 4.035 nye smittetilfeller i Norge. I alt er det nå utført fire millioner koronatester her i landet siden epidemien brøt ut for ett år siden.

  391.072 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 209.419 personer har fått andre dose.

  147 koronapasienter var mandag innlagt på sykehus. Det var én mer enn dagen før.

  (©NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Studie: Pfizer-vaksinen beskytter mot mutert virus fra Brasil

  Laboratoriestudier viser at vaksinen fra Pfizer og BioNTech kan gi beskyttelse mot den muterte varianten av kovid-viruset som først ble oppdaget i Brasil, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Studien ble mandag publisert i New England Journal of Medicine.

  Blod tatt fra personer som hadde fått vaksinen, nøytraliserte en konstruert versjon av viruset som inneholdt de samme mutasjonene som på piggdelen av den svært varianten som først ble identifisert i Brasil.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Vi er i pandemiens vanskeligste periode

  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet ber folk holde stand gjennom den vanskeligste periode av koronapandemien.

  Aavitsland sier til Fædrelandsvennen at han er bekymret over smittesituasjonen langs hele kysten, fra svenskegrensen til Stavanger. Han viser til at det er mer smitte i de tettere bebodde byene langs kysten, og han er særlig bekymret for Oslo-området.

  – Vi må holde stand mot et mer smittsomt virus, samtidig med at alle er slitne. Nå er det viktigere enn noen gang at alle tar ut de siste kreftene. Vi er inne i den vanskeligste perioden av pandemien, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Fraråder bruk av munnbind med dikobberoksid

  Medisinsk munnbind frarådes å bli brukt. – Utstyret mangler dokumentasjon på at det er trygt og sikkert å bruke, sier overlege Tore Tørisen i Legemiddelverket.

  Bakgrunnen for tilbaketrekkingen av medisinske munnbind av typen Copper Inside «kobbermunnbind» i Norge er blant annet at produsenten ikke har lagt fram dokumentasjon på at produktet er tilstrekkelig risikovurdert, hvordan munnbindene påvirker miljøet når de kastes og tilstrekkelig dokumentasjon på at produktet kan gjenbrukes.

  Det skriver Statens legemiddelverk på sine hjemmesider.

  – Vi fraråder bruk av Cooper Inside medisinske munnbind, siden utstyret mangler dokumentasjon på at det er trygt og sikkert å bruke, sier Tørisen.

  Cooper Inside er importert av Dui Clinique AS og distribuert videre til andre aktører. Munnbindene er solgt i flere nettbutikker i Norge og andre europeiske land. Utstyret inneholder dikobberoksid, og er markedsført som «gjenbrukbare kobbermunnbind».

 • av NTB
  DEL
  Statens legemiddelverk fraråder bruk av Cooper Insides medisinske munnbind

  Medisinsk munnbind frarådes å bli brukt.

  – Utstyret mangler dokumentasjon på at det er trygt og sikkert å bruke, sier overlege Tore Tørisen i Legemiddelverket.

  Bakgrunnen for tilbaketrekkingen av medisinske munnbind av typen Copper Inside «kobbermunnbind» i Norge er blant annet at produsenten ikke har lagt fram dokumentasjon på at produktet er tilstrekkelig risikovurdert.

  Det skriver Statens legemiddelverk på sine hjemmesider.

  Cooper Inside er importert av Dui Clinique AS og distribuert videre til andre aktører. Munnbindene er solgt i flere nettbutikker i Norge og andre europeiske land. Utstyret inneholder dikobberoksid, og er markedsført som «gjenbrukbare kobbermunnbind».

  Generelt er dikobberoksid farlig ved innånding og svelging. Det fremgår av det Europeiske kjemikaliebyrået, ECHA, sin fareklassifisering av kjemikalier.

 • av NTB
  DEL
  Studie: De eldste ungdommene slet mest under pandemien våren 2020

  Jenter, eldre ungdom og ungdom fra hjem med lav sosioøkonomisk status rapporterte at de slet mest under nedstengningen våren 2020, ifølge en ny studie.

  Undersøkelsen viser at pandemien ser ut til å ramme ungdommer ulikt.

  – I studien kom det fram at de eldste ungdommene opplevde at de slet mer enn de yngste. De var mer bekymret for egen og andres helse, meldte om lavere læringsutbytte og opplevde at familiesituasjonen ble dårligere, sier forsker Jens Christoffer Skogen i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding. Han er en av forfatterne bak studien som nå er publisert i Scandinavian Journal of Health.

  I alt 2.997 ungdommer mellom 12 og 19 år i Bergen kommune deltok i studien. Den ble utført tidlig etter første nedstengning i Norge.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Forlenger portforbudet i Nederland

  Portforbudet i Nederland blir forlenget til 31. mars, med unntak for valget på ny nasjonalforsamling neste uke, opplyser statsminister Mark Rutte.

  Innreiseforbudet for reisende med fly og ferjer fra Storbritannia blir imidlertid opphevet ettersom spredningen av den britiske virusmutanten allerede er så omfattende.

  Portforbudet ble innført 23. januar og har blitt forlenget en rekke ganger. Det betyr at nederlenderne må fortsette å holde seg hjemme fra klokka 21 til klokka 4.30 hver dag.

  Det eneste unntaket er valgdagene 15., 16. og 17. mars fordi «portforbud verken kan eller bør stå i veien for frie valg, ifølge statsminister Rutte.

  Portforbudet er svært upopulært, og det har vært flere store protester mot det.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  I alt 2.298 elever i Oslo i karantene

  I alt 34 skoler i Oslo ga mandag kveld beskjed om at 2.298 elever var satt i karantene, melder Utdanningsetaten.

  Det er kommunikasjonsdirektør Trine Lie Larsen i Utdanningsetaten som opplyser antallet til Dagbladet mandag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på Drammen sykehus – rammer to avdelinger
  Flere timer må utsettes på Drammen sykehus som følge av et smitteutbrudd. Seks ansatte har fått påvist koronasmitte på sykehuset. Nå sitter 40 i karantene. Foto: Geir Olsen / NTB
  Flere timer må utsettes på Drammen sykehus som følge av et smitteutbrudd. Seks ansatte har fått påvist koronasmitte på sykehuset. Nå sitter 40 i karantene. Foto: Geir Olsen / NTB

  Flere timer må utsettes på Drammen sykehus som følge av et smitteutbrudd. Seks ansatte har fått påvist koronasmitte på sykehuset. Nå sitter 40 i karantene.

  Smitteutbruddet rammer kirurgisk avdeling og gynekologisk/fødeavdelingen, skriver Drammens Tidende.

  Samtlige ansatte på en kirurgisk sengepost ble i helgen satt i karantene, og den aktuelle sengeposten ble stengt. Det ble påvist smitte hos tre pasienter og to ansatte. Rundt 30 i sistnevnte kategori ble da satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  Tre nye smittede på Ullevål sykehus
  Mandag kveld bekrefter Oslo universitetssykehus at det er tre nye koronasmittede på Ullevål sykehus. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
  Mandag kveld bekrefter Oslo universitetssykehus at det er tre nye koronasmittede på Ullevål sykehus. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Mandag kveld bekrefter Oslo universitetssykehus til NRK at det er tre nye koronasmittede på Ullevål sykehus.

  – Det var pasienter som ble liggende på den ortopediske sengeposten som ble stengt på fredag. Testene kom tilbake i dag og er positive, sier pressevakt Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus til NRK.

  – De har ikke forårsaket ytterligere smitte fordi de har vært isolert og blitt håndtert etter smittevernregimet som om de var smittet.

  Fredag ble det kjent at 13 ansatte og fem pasienter hadde testet positivt for covid-19 ved ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus. 20 ansatte ble da satt i karantene.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Ullensaker kommune stenges ned etter høye smittetall den siste tiden

  Ullensaker kommune innfører omfattende lokale smitteverntiltak etter en dobling i antall smittetilfeller de siste dagene.

  Butikker og kjøpesentre stenges, kommunen innfører skjenkestopp, og serveringssteder stenges, med unntak av take away. Treningssentre og fritidsaktiviteter for voksne og barn må også stenge.

  Tiltakene trer i kraft tirsdag 9. mars og vil gjelde i to uker, melder kommunen i en pressemelding.

  – Det har sittet langt inne å innføre så inngripende tiltak for kommunens innbyggere. Det er en veldig vond avgjørelse, sier ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  Italia har passert 100.000 koronadødsfall

  Over 100.000 mennesker har nå dødd som følge av koronasmitte i Italia, opplyser myndighetene i landet.

  Den dystre milepælen ble passert mandag da det ble meldt om 318 nye koronarelaterte dødsfall.

  Til sammen 100.103 koronarelaterte dødsfall er nå registrert i Italia siden pandemien rammet landet for et år siden.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  Fullvaksinerte i USA kan møtes innendørs uten munnbind

  Fullvaksinerte amerikanere kan nå møtes innendørs uten å måtte bruke munnbind eller opprettholde sosial distanse.

  Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC la mandag ut de etterlengtede nye retningslinjene.

  De anbefaler at personer som er ferdig vaksinerte, kan treffe andre fullvaksinerte innendørs uten at de må ha på seg munnbind eller holde seg på minst to meters avstand fra hverandre.

  Ifølge retningslinjene kan også fullvaksinerte være sammen med andre personer som antas å ha lav risiko for å bli syke. Det betyr for eksempel at besteforeldre som er fullvaksinerte, kan være sammen med friske barn og barnebarn.

 • av NTB
  DEL
  Eldre italienere skal også få AstraZeneca-vaksinen

  Italia er det foreløpig siste av en rekke europeiske land som godkjenner AstraZeneca-vaksinen for personer over 65 år.

  Det var tidligere for få studier til å fastslå at vaksinen var effektiv og trygg for den eldste delen av befolkningen, dermed nølte flere land med å ta den i bruk for alle voksne.

  Italias helsedepartement kunngjorde mandag at det er trygt å bruke vaksinen for de over 65 år med unntak av svært sårbare personer, som personer med immunsvikt eller de som tar andre medikamenter som fører til høyere risiko for å dø av covid-19.

 • av NTB
  DEL
  Koronadødsfall på Ahus

  En pasient på Akershus universitetssykehus døde lørdag av koronaviruset. Vedkommende var under 60 år og tidligere frisk.

  – Våre tanker går til de etterlatte, skriver Eidsvoll kommune på sine nettsider.

  «Det er en alvorlig påminnelse om at pandemien fortsatt har sitt grep om samfunnet, enkeltpersoner og familier», skriver kommunen videre.

  – Hvis noen tenker at man har vent seg til korona nå og at viruset ikke tar så stor plass lenger, så er det ikke sånn. Covid-19 er fortsatt det viktigste som skjer i samfunnet, og dette viser at det kan få sterke, personlige konsekvenser, sier kommuneoverlege Carl Magnus Jensen til Eidsvoll Ullensaker Blad.

 • av NTB
  DEL
  EU-regulator advarer mot «russisk rulett»

  Lederen for styret i EUs legemiddeltilsyn EMA mener det vil være som en «russisk rulett» å gi nødgodkjenning til den russiske koronavaksinen Sputnik V.

  EU begynte i forrige uke vurderingen av den russiske vaksinen, som allerede er i bruk i Ungarn, og som Tsjekkia og Slovakia har bestilt.

  Blir den godkjent av EMA, vil det være den første ikke-vestlige vaksinen som tas i bruk i alle de 27 medlemslandene, og også Norge.

  Men på spørsmål fra den østerrikske rikskringkastingen ORF om hvorvidt Østerrike også bør gi vaksinen nødgodkjenning, uttrykker EMAs styreleder seg svært negativt.

  – Jeg fraråder sterkt å gi en nasjonal nødgodkjenning, sier Christa Wirthumer-Hoche.

  Hun mener det foreløpig ikke er nok data på hvor trygg vaksinen er.

  – Vi kan ha Sputnik V på markedet i framtiden når vi har undersøkt nødvendige data, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Ungdomsskole i Oslo stenges etter smitteutbrudd

  Sju personer er bekreftet smittet, og flere klassetrinn er satt i karantene etter et smitteutbrudd på Bjøråsen ungdomsskole på Romsås i Oslo.

  Nå stenges skolen i første omgang ut denne uken, skriver Avisa Oslo.

  Skolen venter at enda flere vil teste positivt for covid-19, og de skal ta en ny vurdering på fredag om de skal holde stengt enda lenger.

  – Dette er ikke en ønskelig situasjon for noen, spesielt ikke for elevene, men slik situasjonen er nå, er vi nødt til å gjøre dette, sier rektor Rachid Sealiti.

 • av NTB
  DEL
  Flere ansatte og pasienter i karantene ved Sykehuset i Vestfold etter smitte

  En pasient testet i helgen positivt for covid-19 etter å ha vært innlagt på Sykehuset i Vestfold. Vedkommende ble smittet før innleggelsen, ifølge sykehuset.

  Pasienten, som ble smittet utenfor sykehuset, var innlagt på avdelingen som behandler pasienter med ulike type infeksjoner, skriver sykehuset i en pressemelding.

  Elleve ansatte og fem pasienter er definert som nærkontakter. Disse er nå i karantene mens de venter på testsvar, opplyser sykehuset.

  Driften ved avdelingen vil gå som normalt.

 • av NTB
  DEL
  Syrias presidentpar koronasmittet

  Syrias president Bashar al-Assad og kona Asma har testet positivt for covid-19, opplyser presidentens stab.

  – Etter å ha følt milde symptomer tilsvarende dem som forårsakes av covid-19-viruset, testet presidenten og fru Asma al-Assad seg. Resultatet viser at de er smittet, skriver presidentens stab på Twitter.

  Assad og kona er ellers ved god helse og tilstanden deres er stabil, så de vil fortsette å jobbe hjemmefra mens de er i karantene i to til tre uker, heter det i uttalelsen.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  Uenighet i Tromsø kommune om massetesting

  Lederen ved koronasenteret i Tromsø anbefaler at alle de drøyt 76.000 innbyggerne i kommunen tester seg. Kommuneoverlegen er imidlertid uenig.

  – Jeg vil anbefale at alle tester seg nå. Da har vi mulighet til å oppdage de som er symptomfrie, sier leder ved koronasenteret, Per Harald Korsmo, til NRK.

  I en pressemelding opplyser kommunen at dette ikke er kommunens anbefaling.

  «Oppfordringen er slik den har vært de siste dagene: Dersom man har vært på et av stedene der det har vært smitte, oppfordrer vi til å teste seg. Denne listen er på kommunens nettside og oppdateres. Har man symptomer på forkjølelse eller luftveissymptomer, oppfordrer vi også til å teste seg», heter det i pressemeldingen.

  Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen mener at man bør ha en lav terskel for å teste seg, men hun er uenig med Korsmo om at alle burde teste seg, uavhengig av symptomer.

  – Anbefalingene om test gjelder de som oppfyller testkriteriene fra FHI, sier hun til NRK.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Lokalsamfunnet i Ulvik måtte stenges fullstendig ned. Det resulterte i noe uventet.

 2. NORGE
  Publisert:

  Slik vil Melby stramme inn i skoletiltakene

 3. NORGE
  Publisert:

  710.000 har fastlege i en annen kommune – FHI er bekymret

 4. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio koronaviruset: (fronthenvisning)

 5. VERDEN
  Publisert:

  Flyhangarer og vaksinelandsbyer står klare. Men fortsatt rulles vaksinene ut i sneglefart.