Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
EU-kommisjonen godkjenner Remdesivir til bruk i behandling av covid-19
03. juli kl 12:27av Stine Barstad
DEL

EU-kommisjonen har godkjent bruk av legemiddelet Remdesivir i behandling av alvorlig syke covid-19-pasienter.

– Vi vil snu hver stein i jakten på å finne effektive behandlinger eller vaksiner mot koronaviruset, sier helsekommissær Stella Kyriakides i en pressemelding fredag.

Ved at EU-kommisjonen har gitt sitt godkjent-stempel, er det nå grønt lys for å ta i bruk Remdesivir i EU. Den europeiske helsemyndighet (EMA) har tidligere anbefalt at legemiddelet godkjennes.

Testing har vist at legemiddelet, som produseres av den amerikanske legemiddelprodusenten Gilead, kan korte ned sykdomsforløpet hos alvorlig syke covid-19-pasienter fra i gjennomsnitt 15 til elleve dager.

USA godkjente i mai Remdesivir for behandling av covid-19.

(NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL

  WHO: Nedstenging bør være siste utvei i Europa

  Europa har registrert det høyeste ukentlige smittetallet siden pandemien startet, og stadig flere land innfører på ny drastiske tiltak for å stanse smittespredningen. Ifølge WHO-topp Hans Kluge må ikke tiltakene nødvendigvis være like strenge som i vår. Arkivfoto: AP / NTB
  Europa har registrert det høyeste ukentlige smittetallet siden pandemien startet, og stadig flere land innfører på ny drastiske tiltak for å stanse smittespredningen. Ifølge WHO-topp Hans Kluge må ikke tiltakene nødvendigvis være like strenge som i vår. Arkivfoto: AP / NTB

  Nasjonale nedstengingstiltak bør betraktes som en redningsplanke under pandemien, ifølge WHO Europa, som påpeker at kontinentet igjen er koronaens episenter.

  Omfattende nedstenging av samfunnet vil «dempe smittespredning i befolkningen og gi helsevesenet sårt tiltrengt rom for å ta igjen det tapte og trappe opp», påpeker WHOs Europa-direktør Hans Kluge.

  Slike tiltak medfører enorme kostnader, sier Kluge. Han viser til svekket psykisk helse, økt vold i hjemmet og økonomiske følger.

  – Gitt disse realitetene, betrakter vi nasjonale nedstengninger som et siste utvei-alternativ fordi de omgår den fortsatt eksisterende muligheten til å få alle med på grunnleggende og effektive tiltak, sier Kluge.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL

  Rekordhøyt smittetall i Italia

  Italia har registrert 26.831 nye smittetilfeller og 217 koronarelaterte dødsfall det siste døgnet.

  Antallet nye koronatilfeller er det høyeste på ett døgn siden starten av pandemien. Det daglige dødstallet har vært over 200 siden tirsdag denne uken, et nivå landet ikke har opplevd siden midten av mai.

  Samtidig øker antallet covid-19-pasienter som får intensivbehandling. Antallet var torsdag 1.651, en oppgang på 7,5 prosent siste døgn og 66 prosent den siste uken.

  Til sammen har myndighetene nå registrert 38.122 koronarelaterte dødsfall i Italia. Nærmere 616.600 personer har testet positivt for koronaviruset.

  Helsepersonell på jobb ved en intensivavdeling på San Filippo Neri-sykehuset i Roma. Sykehuset åpner denne uken en tredje paviljong utelukkende for å behandle covid-19-pasienter.
  Helsepersonell på jobb ved en intensivavdeling på San Filippo Neri-sykehuset i Roma. Sykehuset åpner denne uken en tredje paviljong utelukkende for å behandle covid-19-pasienter. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Frankrike innfører lockdown

  I Frankrike får innbyggerne nå ikke lov til å besøke venner og familie. Å forlate hjemmet er kun lov for å handle mat, reise på jobb eller ved medisinske eller viktige familiære grunner. Det opplyste statsminister Jean Castex på en pressekonferanse torsdag, melder Reuters.

  Videre blir trening utendørs kun tillat i én time per dag og innenfor en kilometer fra hjemmet.

  Alle som beveger seg utendørs vil måtte vise frem et dokument.

  Det blir også forbudt å reise innlands.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL

  Ansatt ved sykehuset i Hammerfest kritisk til smitteverntiltakene

  En ansatt ved Finnmarkssykehuset i Hammerfest mener sykehuset ventet for lenge med å sette i verk strenge nok smitteverntiltak.

  Den ansatte har sendt inn en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms og Finnmark, melder NRK.

  Administrerende direktør Siri Tau Ursin bekrefter at sykehuset ikke hadde noen egen beredskapsplan for det omfanget som traff dem, men sier samtidig at alle prosedyrer og smittevernfaglige råd er fulgt hele veien.(NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Rakkestad kommune anmelder koronasmittet ansatt

  En ansatt tilknyttet et rehabiliterings- og omsorgssenter i Rakkestad har brutt karantenebestemmelsene. Kommunen anmelder nå vedkommende.

  – Dette er en alvorlig hendelse som vi ikke kan la passere, sier ordfører Karoline Fjeldstad (Sp) til Rakkestad Avis.

  Den ansatte er anmeldt for brudd på karantene- og smittevernregler.

  Det var mandag at kommunen fikk beskjed om at den utenlandske ansatte hadde testet positivt, og anmeldelsen kommer etter at smittesporingen avdekket at vedkommende var på arbeid i strid med karantenebestemmelser og andre smittevernregler.

  20 beboere og ansatte er blitt testet etter at kommunen ble klar over at den ansatte var smittet, og 13 ansatte og ti pasienter er nå i karantene fram til søndag.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Spania innfører seks måneders alarmtilstand

  Spanias statsminister Pedro Sánchez har fått godkjent en utvidelse av en alarmtilstand som han innførte i landet søndag.
  Spanias statsminister Pedro Sánchez har fått godkjent en utvidelse av en alarmtilstand som han innførte i landet søndag. Foto: Manu Fernandez/Pool via AP / NTB

  Det spanske parlamentet har godkjent en seks måneders utvidelse av alarmstilstanden som ble innført for å bekjempe spredningen av koronaviruset.

  Statsminister Pedro Sánchez innførte på søndag en 15 dagers alarmtilstand. Torsdag godkjente parlamentet en utvidelse som gjør at alarmtilstanden vil vare til 9. mai.

  Tiltaket gjør at regionale myndigheter, som er ansvarlige for helse, kan begrense bevegelsesfrihet, som blant annet inkluderer innføring av portforbud og stenge grenser dersom nødvendig.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL

  Strammer inn tiltak i Drammen

  Drammen anbefaler at innbyggerne i kommunen ikke har kontakt med flere enn ti personer i sosiale sammenhenger i løpet av en uke.

  – Nå er det alvor, sa Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

  Kommunen innfører nå en rekke nye anbefalinger fra fredag klokken 12, etter at det i Drammen det siste døgnet er registrert 28 nye smittetilfeller. Det er det høyeste tallet siden utbruddet startet.

  Tiltakene, som gjelder til 15. november, omfatter blant annet at innbyggerne ikke bør ha sosial kontakt med flere enn ti personer i løpet av en uke, utenom husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter. Dermed følger Drammen etter Oslo, som innførte det samme tiltaket fra og med torsdag denne uken.

  Ordføreren sa også at de anbefaler en maksgrense på 20 deltakere på arrangementer innendørs uten faste sitteplasser, og at de vurderer politisk behandling av et forbud.

 • av NTB
  DEL

  De to smittede på Setermoen var på fest med nær 200 deltakere

  Setermoen leir
  Setermoen leir Foto: Ole Magnus Rapp

  De to personene som er koronasmittet og tilknyttet Setermoen leir, deltok lørdag på en fest med nær 200 deltakere, melder Forsvarets Forum.

  Deltakerne på arrangementet var i kohorter, og før arrangementet ble det sendt ut en oppfordring om å holde ti dagers karantene før arrangementet.

  Talsmann Eirik Skomedal i Hæren opplyser til avisa at deltakerne var i sine kohorter før, under og etter arrangementet. Disse kohortene er de samme personene som arbeider sammen til daglig, og de satt i avstand til hverandre under arrangementet. Det gjorde også enkeltpersoner, ifølge Skomedal.

  Mellom 30 og 40 ansatte er satt i karantene, og kommuneoverlege Vidar Bjørnås har opplyst at mellom 60 og 70 blir testet for viruset i kommunen torsdag.

 • av NTB
  DEL

  Stortinget strammer inn smittevernreglene – anbefaler munnbind for representantene

  I mai ble det montert pleksiglass mellom stortingsplassene for å redusere smitterisikoen. Nå blir det også anbefaling om bruk av munnbind. Her stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
  I mai ble det montert pleksiglass mellom stortingsplassene for å redusere smitterisikoen. Nå blir det også anbefaling om bruk av munnbind. Her stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Dan Petter Neegaard

  Stortinget anbefaler nå at representantene benytter munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand.

  Anbefalingen gjelder også i stortingssalen når representantene sitter på sine plasser, ifølge Stortingets presidentskap.

  Også på flere andre områder strammer Stortinget inn smittevernreglene.

  Ved fysiske møter skal det, så langt det er mulig, opprettholdes to meters avstand mellom deltakerne.

  Samtidig er alle innenlands komitéreiser innstilt ut året. Utenlands komitéreiser er for lengst innstilt.

  Stortinget vil heller ikke ta imot besøk uten at det er svært nødvendig for den parlamentariske kjernevirksomheten.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Bergen: 44 nye koronatilfeller

  Det siste døgnet er det registrert 44 nye smittede i Bergen. Det 13 flere enn dagen før.

  Totalt 2038 personer er nå bekreftet smittet med covid-19, opplyser Bergen kommune på sine nettsider.

  Blant de 44 nye registrerte tilfellene siste døgn, er aldersspennet fra 12 til 87 år, med overvekt av yngre voksne. Fire er smittet i utlandet, fire har ukjent smittevei.

  – En ansatt ved Skjoldtunet sykehjem er smittet. 24 beboere er satt i karantene, ni av disse er definert som nærkontakter, skriver kommunen.

  Byrådet i Bergen har innført strengere koronatiltak som gjelder fra torsdag. Blant tiltakene er forbud mot private treff med mer enn ti personer, påbud om munnbind i kollektivtrafikken og legitimeringskrav i utelivet.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Sju nye koronadødsfall i Sverige – ett i Danmark

  Det siste døgnet er det registrert sju dødsfall knyttet til koronapandemien i Sverige og ett dødsfall i Danmark.

  Til sammen har pandemien kostet 5934 mennesker livet i Sverige, viser tall fra Folkhälsomyndigheten. 121.167 personer har fått påvist smitte i landet, 3254 flere enn for et døgn siden.

  I Danmark er antall døde nå oppe i 716. Det er registrert 44.034 smittetilfeller, 860 av dem det siste døgnet, ifølge Statens Serum Institut. Torsdag er 139 personer innlagt på sykehus i Danmark med covid-19. 17 av dem ligger på intensivavdeling, 15 med respirator.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Tunisia innfører portforbud

  Portforbud om natten og skolenedstenginger er blant tiltakene Tunisia nå innfører for å få bukt med koronasmitten.

  Statsminister Hichem Mechichi ba alle lokale myndigheter innføre portforbud fra klokka 20 om kvelden til 05 om morgenen i ukedagene, og fra klokka 19 om kvelden i helgene.

  Det blir også forbudt å reise mellom regioner.

  Tunisia satte inn svært strenge tiltak for å få bukt med koronaspredningen i vår, og klarte i stor grad å slå tilbake smitten. Men siden landet åpnet opp i juni har antallet nye smittetilfeller økt til over 1000 om dagen.

  Så langt har nesten 55.000 personer fått påvist korona, og 1153 koronasmittede har dødd.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Melby: – Det skal ikke kuttes i skolene for å spare til koronatiltak

  Kunnskapsminister Guri Melby (V) kommer med en klar oppfordring om at skolene skal prioriteres når det nå legges mer penger på bordet for kommunene.

  – Hvis en barnehagelærer er syk og må holde seg hjemme, skal det settes inn vikar. Det skal ikke kuttes i tiltak i skolen for å spare penger til koronatiltak, sa Melby.

  Regjeringen lovte torsdag 7,3 milliarder kroner ekstra til kommunene neste år.

  – Vi er alle enige om at barn og unges utdanning ikke skal bli skadelidende under koronakrisen. Da må skoler og barnehager prioriteres lokalt når vi bevilger penger nasjonalt. Barn og unge bør få en stor del av de sju milliardene ekstra for 2021, sa Melby.

  (NTB)

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Sverige skjerper tiltakene i Stockholm og Göteborg

  Ny smitterekord i Sverige siste døgn: I går var det 2820 nye påviste koronatilfeller. Siste døgn har det vært 3254.

  Koronatestingen er langt større nå enn i vår. Men økningen i antall påviste koronatilfeller gjør likevel at Folkhälsomyndigheten nå innfører langt sterkere smitteverntiltak i den svenske hovedstaden samt i Västra Götaland, hvor Göteborg ligger, og i Östergötaland. Det er alt satt i verk slike tiltak i Uppsala.

  • Folk blir bedt om å unngå butikker og kjøpesenter, bibliotek og svømmehaller. Nødvendig handel i matbutikker og apoteker er greit.
  • De blir bedt om å avstå fra å gå konserter og møter, og de blir bedt om å avstå fra å ha fysisk kontakt med andre enn de de bor sammen med.
  • Personer over 15 år blir bedt om å unngå treninger og sportskamper.

 • av Kari Mette Hole
  DEL
  Kommunalminister Nikolai Astrup (H) legger ytterligere 7,3 milliarder kroner på bordet for å trygge kommunenes økonomi i 2021.
  Kommunalminister Nikolai Astrup (H) legger ytterligere 7,3 milliarder kroner på bordet for å trygge kommunenes økonomi i 2021. Foto: Jil Yngland / NTB

  Regjeringen foreslår 7,3 milliarder ekstra til kommunene i 2021

  Kommunalminister Nikolai Astrup (H) setter av 7,3 milliarder ekstra til kommunene på 2021-budsjettet for å dekke ekstraordinære koronautgifter i første halvår.

  En arbeidsgruppe med representanter fra KS og flere departementer la nylig fram en delrapport om kommunenes økonomi i kjølvannet av pandemien.

  – Forslagene er basert på arbeidsgruppens beregninger og skal dekke merutgifter og mindreinntekter knyttet til koronapandemien i første havlår av 2021, sa Astrup på en pressekonferanse torsdag.

  Av de 7,3 milliardene går 5,9 milliarder kroner til kommunene. 4,4 milliarder gis som økt innbyggertilskudd, mens 1,5 milliarder kroner fordeles som skjønnsmidler.

  (NTB)

 • av Steinar Dyrnes
  DEL

  Følg regjeringens pressekonferanse klokken 14

  På dagens pressekonferanse om koronasituasjonen stiller Nikolai Astrup, Guri Melby og Kjell Ingolf Ropstad.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Nytt koronadødsfall i Norge

  Folkehelseinstituttet (FHI) har registrert et nytt dødsfall hos en person med covid-19. Totalt antall døde med koronasmitte i Norge er nå 281.

  Det viser oppdatert statistikk torsdag.

  Det er en mann i aldersgruppen 70-79 år som er død. Det er ikke kjent om dødsfallet er nytt, eller om det er snakk om en etterregistrering.

  Tall fra Helsedirektoratet viser samtidig at det torsdag var 47 personer som var innlagt på sykehus i Norge med koronasmitte. Det er to færre enn onsdag.

  To av pasientene får behandling med respirator, opp fra én pasient onsdag.

  (NTB)

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Finske regioner skifter farge

  De fire regionene Kymmernedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax og Åland i Finland går fra gult til rødt.

  Utenriksdepartementet fraråder dermed reiser som ikke er strengt nødvendige til de fire regionene, og fra midnatt natt til lørdag 31. oktober må alle som kommer til Norge fra disse regionene, gå i ti dagers karantene.

  Men seks regioner går motsatt vei. Norra Karelens, Lappland, Länsi-Pohja, Mellersta Österbotten, Syd-Österbotten og Södra Savolax går fra rødt til gult, slik at karantenekravet kan oppheves.

  Med unntak av enkelte regioner i Danmark og Finland er hele Europa nå rødt på smittekartet.

  (NTB)

 • av Cathrine Solbakken
  DEL

  28 nye smittetilfeller i Drammen

  28 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Dette er det høyeste antallet nye smittetilfeller i løpet av ett døgn siden koronapandemien rammet Drammen kommune i mars, skriver kommunen i en pressemelding.

  - Vi har sett en dramatisk utvikling i smittetallene de siste dagene, sier rådmann Elisabeth Enger.

  Kommunens smittevernråd kommer i dag med anbefalinger til nye lokale tiltak for å håndtere koronapandemien.

 • av NTB
  DEL

  To færre på sykehus med covid-19

  I alt 47 personer var torsdag innlagt på sykehus i Norge med koronasmitte. Det er to færre enn onsdag.

  Det viser oppdaterte tall fra Helsedirektoratet.

  To av pasientene får behandling med respirator, opp fra én pasient onsdag.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. OSLOBY

  Fra torsdag skal alle bruke munnbind på restaurant i Oslo:- Forvirringen er total

 2. POLITIKK

  Stortinget strammer inn: Representantene bes bruke munnbind

 3. POLITIKK

  Erna Solberg skal redegjøre for Stortinget om koronasituasjonen

 4. POLITIKK

  Helsetoppene hyllet med «koronalunsj» på slottet

 5. VITEN

  Fikk Trump en magisk cocktail?