Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
Festet innlegg
01. august kl 17:36av Mone Celin Skrede
DEL

Smittetallet blant Hurtigruten-besetningen heves til 36


 

Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
Stian Lysberg Solum/NTB scanpix Foto: Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Det var ventet fem nye prøvesvar lørdag, og tre av dem er bekreftet koronasmittet.

– Akkurat nå er det 20 passasjerer som ikke er kontaktet, sier ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen på kommunens pressekonferanse om situasjonen rundt Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen.


Hurtigruten-konsernsjef Daniel Skjeldam sier at Hurtigruten sammen med Tromsø kommune har drevet et omfattende smittesporingsarbeid.

Av de 36 som er påvist smittet, har 31 hittil ingen symptomer. De fleste, med unntak av 1, har annen nasjonalitet enn norsk, og 33 av de smittede er fra Filippinene. Skjeldam sier at de tror smitten har kommet med en av de filippinske medarbeiderne.

Alle crewmedlemmer er pålagt å testes to ganger også før avreise fra fillippinene. De har karantene om bord på skipet og kan delta i jobb om bord, men ikke gå i land opplyser Skjeldam og legger til at stemningen ombord på skipet er OK.

– Alle er selvfølgelig lei seg for situasjonen som har oppstått, ser han. 

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Fire negative tester på Hurtigruten-skipet Fridtjof Nansen

  De fire besetningsmedlemmene som har sittet isolert på Hurtigruten-skipet Fridtjof Nansen, har testet negativt for koronaviruset. Det opplyser Hurtigruten tirsdag kveld. Etter at smitteutbruddet på Roald Amundsen ble kjent, ble fire besetningsmedlemmer satt i isolasjon på skipet med lette forkjølelsessymptomer.

  Skipet, som er i seilas fra Hamburg langs norskekysten og tilbake til Hamburg, har 171 passasjerer og 162 besetningsmedlemmer om bord. Hurtigruten opplyser at det gjennomføres testing av resten av mannskapet, og at gjestene også oppfordres til å la seg teste.

  Passasjerene blir bedt om fortsatt å holde seg på lugarene til testresultatene er kjent. (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  FHI: Ytterligere fire Hurtigruten-passasjerer og ett besetningsmedlem koronasmittet

  MS Roald Amundsen i Tromsø tirsdag.
  MS Roald Amundsen i Tromsø tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at fire nye passasjerer og ett nytt besetningsmedlem er bekreftet koronasmittet etter utbruddet på Hurtigruten.

  Det opplyser FHI i en pressemelding tirsdag kveld.

  Dermed er det totale smitteantallet nå på 35 medlemmer av mannskapet og ni av passasjerene fra de to seilasene til MS Roald Amundsen.

  – Det er registrert fire nye tilfeller blant passasjerene, ett fra Oslo, to fra Trøndelag og ett fra Troms og Finnmark. Dessuten var det i går én person i mannskapet som fremdeles hadde usikkert prøvesvar. Dette er nå bekreftet positivt, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Høie ber FHI ha lavere terskel for koronavarsling

  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under regjerings pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo.
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under regjerings pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  Folkehelseinstituttet (FHI) visste om koronautbruddet på Hurtigruten i to dager uten å varsle. Helseminister Bent Høie ber om raskere varsling framover.

  I en epost til NRK skriver Høie at embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet ble varslet onsdag i forrige uke om at en passasjer på Roald Amundsen var smittet, og at de øvrige passasjeren og offentligheten skulle bli informert.

  Verken passasjerer eller mediene ble imidlertid varslet før Tromsø kommune holdt pressekonferanse fredag. Høie selv ble varslet torsdag.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Person testet positivt i Stavanger etter reise i «rødt» land

  En person som nylig kom hjem fra reise i et «rødt» land, har nå testet positivt for covid-19 i Stavanger.

  – Den smittede har vært på reise i et europeisk land og kom hjem lørdag. Personen utviklet symptomer på hjemreisen og isolerte seg med en gang etter hjemkomst, sier helsesjef Ruth Midtgarden i Stavanger kommune.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Den filippinske ambassaden: Hurtigruten-ansatte fulgte retningslinjene

  Den filippinske ambassaden i Oslo mener at de filippinske ansatte på Hurtigruten fulgte retningslinjene før avreise til Norge.

  Ifølge ambassaden viser undersøkelser at de 122 filippinske sjøfolkene som dro til Norge for å jobbe på Hurtigruten, fulgte de filippinske retningslinjene for sjøfolk før avreise fra Filippinene.

  – Den filippinske ambassaden anerkjenner tiltakene som er iverksatt av ledelsen i Hurtigruten, særlig med tanke på å sikre helsen og sikkerheten til det filippinske mannskapet, skriver ambassaden i en pressemelding.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Smittevernlege avhørt av politiet i Hurtigruten-saken

  Smittevernlegen i Hadsel kommune har blitt avhørt av politiet om sin kontakt med Hurtigruten. – Skulle kanskje ha dokumentert samtalen bedre, sier han.

  Martin Larsen Dragset, smittevernlege i Hadsel kommune, sier til Dagens Næringsliv at han mandag var i politiavhør med Troms politidistrikt over telefon.

  Dragset sier han angrer på at han ikke dokumenterte kontakten med Hurtigruten bedre.

  – I etterpåklokskapens lys skulle vi ha kanskje dokumentert litt mer. Men det skulle i utgangspunktet være helt unødvendig når man har snakket med kapteinen og to leger. Det var ikke i min fjerneste idé at det skulle bli på denne måten, sier Drageset om forløpet rundt varslingen av koronautbruddet.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Smitte på cruiseskip i opplag i Ålesund

  Skipet utenfor Ålesund i juni.
  Skipet utenfor Ålesund i juni. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

  Ålesund kommune skriver i en pressemelding at én fra mannskapet på et skip som ligger i opplag i sunnmørsbyen har fått bekreftet smitte.

  Aftenposten får bekreftet fra Viking at skipet det er snakk om, er cruiseskipet Viking Star. Skipet har siden mars ligget i opplag i Ålesund.

  Mannskapet har vært isolert så lenge skipet har vært i opplag. Totalt er det 105 personer om bord.

  – Rapporter fra skipet tyder på at de har gjort et svært godt arbeid med å hindre mer smitte om bord. Vi mistenker ikke smittespredning fra dette skipet, sier fungerande kommuneoverlege Aleksander Linge Sommerdalen.

  – Dette er en person som er blitt testet tre ganger. Den første før avreise fra hjemlandet, som var negativ. Ankomst til skipet 17. juli og deretter i 14 dagers karantene på lugar. Dette var de nasjonale reglene 17. juli. Etter ti dager ble personen testet og var negativ. Etter milde symptomer ble personen testet igjen, den kom tilbake positiv i dag, sier talsperson for Viking i Norge, Jon Mørland.

  Nå skal hele mannskapet testes av Ålesund kommune.

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Håndball: To Nøtterøy-spillere koronasmittet, hele laget i karantene

  To av Nøtterøys elitespillere i håndball har testet positivt på koronaviruset, og hele 1.-divisjonsklubbens spillerstall er satt i 10 dagers karantene.

  Det melder klubben på sitt nettsted. Spillerne har lette symptomer på covid-19.

  (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Hegnar: Full tillit til Hurtigruten-sjefen

  Styreleder Trygve Hegnar i Hurtigruten.
  Styreleder Trygve Hegnar i Hurtigruten. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

  Styret i Hurtigruten sier at det har full tillit til konsernsjef Daniel Skjeldam.

  – Det viktigste nå er å ivareta mannskap, ansatte og gjester på en god måte, komme til bunns i det som har skjedd, og over tid reetablere tilliten til selskapet, skriver styreleder Trygve Hegnar i en pressemelding.

  – Styret har full tillit til Skjeldam og støtter ham og de ansatte i dette viktige arbeidet, heter det.

  Les mer her.

 • av Mylena Kifle
  DEL

  FHI: Polen fortsatt grønt mot slutten av uken, Frankrike kan bli rødt

  I en pressemelding skriver FHI i dag at tallene fra EUs smittevernbyrå ECDC var feil når det gjaldt Polen. Nye opplysninger viser at andelen positive prøver var 1,4% for uke 29 og 2,1 for uke 30. 

  – Polen blir derfor trolig vurdert som grønt, sier avdelingsdirektør Line Vold.

  FHI har også vurdert Frankrike på nytt i dag. Per 3. august var det 21,7 antall positive tilfeller per 100.000 innbygger de siste to ukene. 

  – FHI vurderer derfor situasjonen i Frankrike per i dag til å kunne gå mot rødt i våre anbefalinger som vi leverer til regjeringen i slutten av uken, forteller Vold.

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Dansk smittevern-sjef vil utsette videre gjenåpning av landet

  En faglig leder i den danske folkehelsemyndigheten Statens Serum Institut (SSI) sier han ikke kan anbefale å gjennomføre ytterligere gjenåpning i Danmark.

  Den opprinnelige planen var å gjennomføre fase fire av gjenåpningen i løpet av august. I denne fasen skal blant annet diskoteker, konsertsteder og nattelivet for øvrig gjenåpnes.

  Kåre Mølbak, som er faglig direktør i SSI, sier imidlertid at han ikke kan anbefale en slik gjenåpning i Danmark nå.

  I et intervju med fagbladet Ingeniøren viser han til at smittetallene igjen stiger.

  Partilederne skal begynne forhandlinger om saken 12. august. I de politiske avtalene som allerede er inngått, åpnes det også opp for utsettelser hvis koronaepidemien blusser opp igjen.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Interpol advarer om mer cyberkriminalitet gjennom koronapandemien

  Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen.
  Datakriminalitet kan regnes som kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, og kriminalitet hvor datautstyr benyttes som verktøy for å begå handlingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  Utbredt bruk av hjemmekontor gir nye muligheter til å gjennomføre cyberangrep, advarer Interpol. De henviser til stor økning av dataangrep i pandemitiden.

  – Cyberkriminelle utvikler og forsterker angrepene sine i alarmerende fart. De utnytter frykt og usikkerhet forårsaket av den ustabile sosiale og økonomiske situasjonen covid-19 har brakt med seg, sier Interpols generalsekretær, Jürgen Stock.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Koronarekord i Polen

  Polen har registrert 680 nye smittetilfeller siste døgn, det største døgntallet til nå. Landet har nå 48.149 påviste smittetilfeller, samt 1.738 dødsfall.

  Smitteøkningen har vært på over 500 hver dag i én uke.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Passerer en milliard kroner i korona-erstatninger

  Erstatninger knyttet til korona kan ha passert en milliard kroner for forsikringsselskapene sett under ett, viser beregninger Gjensidige har gjort.

  Det er særlig avbestilling av reiser til utlandet som har ført til store erstatninger. Erstatning for andre typer reiseskader har derimot gått ned, slik at de samlede erstatningene i år trolig ikke blir mye høyere enn i 2019.

  Selskapet har registrert cirka 45.000 erstatningssaker knyttet til korona så langt. I tillegg til avbestillinger, har mange fått erstatning for transport hjem og ulike utgifter knyttet til sykdom.

  (NTB)

 • av Sigrid Gausen
  DEL

  Hurtigrutens kommunikasjonssjef: – Vi har aldri prøvd å skjule noe

  Kommunikasjonssjefen i Hurtigruten sier at selskapet nå venter på svar fra den eksterne granskningen de har bestilt. Han avviser at de har prøvd å skjule noe.

  – Vi har iverksatt en ekstern granskning av hele hendelsesforløpet. DNV GL skal nå gå gjennom hele hendelsen i detalj og komme til bunns i alt som har skjedd. Inntil dette er på plass, ber vi om forståelse for at vi ikke kan gå inn på alle detaljer i saken akkurat nå, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Tre nye koronadødsfall i Sverige

  Siste døgn døde ytterligere tre personer som var smittet med koronavirus i Sverige. Dermed har totalt 5.747 personer i Sverige dødd med covid-19.

  Videre har til sammen 81.181 personer fått påvist smitte i Sverige siden utbruddet startet, en økning på 169 siden mandag, opplyste Folkhälsomyndigheten tirsdag.

  I Danmark var det ingen nye koronarelaterte dødsfall siste døgn, og landet har dermed fortsatt 616 registrerte døde med korona siden utbruddet startet.

  Samtidig registrerte danske myndigheter 77 nye smittetilfeller siste døgn. Dermed har til sammen 14.073 personer fått påvist koronasmitte, opplyste Statens Serum Institut tirsdag.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Passasjerer på Hurtigruten-skipet Fridtjof Nansen bedt om å holde seg på lugaren

  Inntil resultatene av testingen av mannskapet på MS Fridtjof Nansen er klare, blir passasjerene bedt om å holde seg på lugaren, opplyser Hurtigruten.

  Fire av mannskapet er isolert om bord med lette forkjølelsessymptomer. 

  Ekspedisjonscruiseskipet er underveis på et to uker langt cruise fra Hamburg, langs norskekysten og tilbake til Hamburg. Det er 171 passasjerer og 162 mannskapsmedlemmer om bord.

  – Vi tar alle forholdsregler. På MS Roald Amundsen er så å si alle besetningsmedlemmene som har testet positivt, uten noen form for symptomer. Derfor har vi bestemt oss for å teste alle i mannskapet på ekspedisjonscruiseskipene MS Spitsbergen og MS Fridtjof Nansen for å være på den helt sikre siden. Også alle gjestene på begge ekspedisjonscruiseskipene får tilbud om å teste seg, sier pressevakt Øystein Knoph i Hurtigruten i pressemeldingen.

  (NTB)

 • av Mylena Kifle
  DEL

  Guldvog ber kommuner prioritere testing av hurtigrutepassasjerer

  – Det er viktig at alle kommuner som nå får henvendelser fra passasjerer fra MS Roald Amundsen og seilasen 25.–31. juli, prioriterer testing, slik at vi får en god nasjonal oversikt over konsekvensene av utbruddet, sier Guldvog i en pressemelding.

  Passasjerer fra den andre seilasen bes sjekke nettsiden til kommunen som de oppholder seg i. 

  Alle passasjerer som har vært om bord i cruiseskip med smitte, skal håndteres som nærkontakter tilsvarende hustandsmedlem og må derfor testes selv om de ikke har symptomer, opplyser Helsedirektoratet. Videre skal passasjerene i karantene.

  (NTB)

 • av Sigrid Gausen
  DEL

  Tolv koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Tolv koronasmittede pasienter er innlagt på norske sykehus tirsdag. Det er to færre enn mandag. Én pasient får respiratorbehandling.

  Det viser tall fra Helsedirektoratet.

  Det var registrert 9.334 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til tirsdag, ifølge foreløpige tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Det utgjør en økning på 66 tilfeller det siste døgnet. De siste to dagene er økningen på 81 tilfeller.

 • av Sigrid Gausen
  DEL

  Nettapoteket Farmasiet melder om en tidobling i salget av munnbind i helgen

  Det er påbudt med munnbind på flyreise, også når du reiser innenlands. Myndighetene vurderer nå å innføre munnbind lokalt i Norge.
  Det er påbudt med munnbind på flyreise, også når du reiser innenlands. Myndighetene vurderer nå å innføre munnbind lokalt i Norge. Foto: Vidar Ruud

  Om kort tid vil munnbind bli et normalt skue i Norge, tror daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

  31. juli uttalte avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, på en pressekonferanse at de i midten av august vil vurdere å innføre munnbind lokalt i Norge.

  Furuseth tror holdningen til bruk av munnbind i Norge er i ferd med å endre seg.

  – Når vi nå også ser en oppblomstring av viruset flere steder i Norge, er det naturlig at vi begynner å tenke at munnbind kan være lurt, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Er du innvandrer eller fattig, har du dobbelt så stor risiko for å dø av korona

 2. VERDEN

  Stor smitteøkning i Europa. Åtte nye land kan gå i rødt.

 3. VERDEN

  Her er tallene som viser hvorfor tre nye land kan bli røde denne uken

 4. ØKONOMI

  MS Spitsbergen går til fastlandet

 5. NORGE

  Hurtigruten-utbruddet: Svekket tillit, rutinesvikt og ressurskrevende utbrudd