Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
 • Alt om viruset - Tall, statistikk, spørsmål og svar - finner du her.
Festet innlegg
Høie reagerer kraftig på Hurtigrutens håndtering
03. august kl 16:25av Kristian Havnes Klemetzen
DEL

Helseminister Bent Høie (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og Folkehelseinstituttets Line Vold på vei inn til dagens pressekonferanse.
Helseminister Bent Høie (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og Folkehelseinstituttets Line Vold på vei inn til dagens pressekonferanse. Foto: Paal Audestad

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at tilliten til Hurtigruten er svekket og reagerer kraftig på hvordan selskapet har håndtert smitteutbruddet på skipet MS Roald Amundsen.

Han karakteriserer det som har skjedd, som «trist».

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Hilde Harbo
  DEL

  157 smittede i ny leir på Lesbos

  Talsmann for det greske asyl- og migrasjonsdepartementet, Alexandros Ragkavas, sier det nå er 6000 migranter som har flyttet inn i den nye leiren på Lesbos. 157 har testet positivt for koronaviruset.

 • av Hilde Harbo
  DEL

  Danmark strammer ytterligere til

  Nå skal det bli forbudt i hele Danmark å samles flere enn 50 personer. Forbudet trer i kraft lørdag kl. 12. Det kunngjorde danskenes statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse fredag. Innstramningen kommer etter at det de siste uker er registrert økende smitte i landet.

  De nye inngrepene kommer få dager etter at regjeringen og helsemyndighetene innførte skjerpede krav i 17 kommuner i Storkøbenhavn. Disse restriksjonene gjøres nå gjeldende for hele landet.

  Det betyr at restauranter, barer og kafeer må stenge kl. 22 i stedet for ved midnatt, som nå. Gjestene pålegges å bruke munnbind.

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen har annonsert nye koronainnstramninger gjeldende fra lørdag.
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen har annonsert nye koronainnstramninger gjeldende fra lørdag. Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS / NTB
 • av Hilde Harbo
  DEL

  Koronasmitte ved 20 skoler i Oslo

  Det er meldt om smitte hos elever eller ansatte ved 20 skoler i Oslo, samt i tre barnehager.

  Det opplyser Oslo kommune i en pressemelding.

  Syv av skolene er videregående skoler eller voksenopplæring, mens de øvrige 13 er grunnskoler. Ingen skoler eller barnehager har vært helt stengt i flere dager. De berørte skolene holder hjemmeundervisning for klassene som må i karantene.

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) anmoder osloborgere om å ta mer ansvar. Han minner om at smitte kan få konsekvenser for de kommunale tjenestene.

  – Det er også slik at personer som arbeider i kommunale helse- og omsorgstjenester eller i barnehagene, kan smittes og bidra til økt behov for karantene og reduserte tjenester til innbyggerne. Vi er nå helt avhengige av at hver og en tar ansvar. Hvis du har symptomer, selv om de er lette: Test deg og hold deg hjemme til du er frisk, oppfordrer han.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  16 koronapasienter innlagt på sykehus – fire færre enn torsdag  Ingen av pasientene får behandling i respirator, viser tall fra Helsedirektoratet.

  13 av pasientene er innlagt i Helse sør-øst, mens tre er innlagt i Helse vest.

  I Helse nord og Helse Midt-Norge er det ingen pasienter med påvist koronasmitte, ifølge Helsedirektoratets oppdatering fredag. Oslo universitetssykehus (OUS) har flest innlagte koronapasienter, seks i alt.

  Ved midnatt natt til fredag var det registrert 146 nye tilfeller av koronasmitte siste døgn. I alt har 12.644 nordmenn fått påvist koronasmitte.

  Fredag døde en eldre person med covid-19 ved Haukeland sykehus i Bergen. Det er det 267. koronadødsfallet i Norge.

  (NTB)

 • av Kristian Havnes Klemetzen
  DEL

  Financial Times: Storbritannia vurderer nok en nasjonal nedstenging  Den britiske regjeringen vurderer ifølge Financial Times å stenge ned landet for andre gang, etter en økning i antall smittetilfeller.

  Vitenskapelige rådgivere har anbefalt regjeringen å innføre en to ukers nedstenging i oktober.

  På spørsmål om meldingen sier den britiske helseministeren Matt Hancock at en nasjonal nedstenging er siste utvei, og at regjeringen i første omgang fokuserer på lokale tiltak.

  – Vi vil unngå en nasjonal nedstenging, men vi er forberedt på det om vi må, sier Hancock i et intervju med BBC.

  Han legger til at tallene på sykehusinnlagte også er stigende, i tillegg til de økende smittetallene.

  (NTB)

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Nytt koronadødsfall i Bergen

  En eldre person i Bergen har dødd som følge av koronaviruset, opplyser Helse Bergen til Bergens Tidende.

  Vedkommende var innlagt på Haukeland sykehus.

  Det har den siste tiden har vært en sterk smitteøkning i Bergen og det har vært satt i verk ekstra tiltak for å få stoppet smittespredningen.

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Israel stenger ned for andre gang

  Dagen før feiringen av jødisk nyttår tar til, stenges Israel ned på nytt. Myndighetene fryktet stor smittespredning i familieselskaper og bønnesamlinger.

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kunngjort en tre uker lang nedstenging på grunn av oppblomstring av koronasmitte. Tiltakene trer i kraft fredag.

  Denne helgen er det jødisk nyttår, rosh ha-shana, og vanligvis ville det vært store familiesamlinger og festligheter. Men i år blir feiringen kraftig nedskalert.

  Under nedstengingen må folk holde seg innenfor én kilometer fra hjemmet sitt, men det finnes unntak, som jobbreiser. Skoler, hoteller og kjøpesentre er stengt.

  Ultraortodokse jøder i en synagoge i Bnei Brak i Israel. Plastvegger er satt opp mellom de troende for å unngå smittespredning.
  Ultraortodokse jøder i en synagoge i Bnei Brak i Israel. Plastvegger er satt opp mellom de troende for å unngå smittespredning. Foto: AP/NTB
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Nakstad mer bekymret for Oslo enn Bergen

  - Oslo har en jevnere stigende trend, og det gjør at vi over tid er mer bekymret for Oslo enn Bergen. Fordi det ser ut som det hele tiden kommer nye lokale utbrudd som er av en viss størrelse, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK.

  – Jeg tror ikke folk i Oslo helt forstår alvoret. Smittetallene er høye. Det er ikke usannsynlig at Oslo blir blant de rødeste byene i hele Europa dersom utviklingen fortsetter som nå.

  Det har vært en dobling i antall koronasmittede i den siste uken.

  Ifølge Oslo kommunes koronastatistikk er smittespredningen størst i bydelene St. Hanshaugen, Sagene, Alna og Gamle Oslo. Det er meldt om nye tilfeller i alle bydeler.

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Storbritannia: Sterk økning i sykehusinnleggelser

  Smittespredningen øker kraftig i Storbritannia. Helseminister Matt Hancock sier at antallet sykehusinnleggelser dobler seg hver åttende dag.

  Det blir spekulert i at det kan komme nye nedstegninger som følge av den økte smittespredningen, men Hancock vil ikke kommentere det.

  Både han og statsminister Boris Johnson har uttalt at ny nasjonal nedstengning er siste utvei.

  Det har alt blitt innført lokale nedstengninger flere steder.

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Svensk studie: Flertallet beholder antistoffer

  En ny studie fra Danderyds sykehus i Stockholm, som Aftonbladet omtaler, viser at fire av fem beholder antistoffer etter koronaviruset når man måler etter minst fire måneder.

  Prøvene som ble samlet inn blant 2149 medarbeidere på sykehuset i vår, viste at 19 prosent hadde antistoffer om koronaviruset.

  Nå er de testet igjen. 82 prosent av de 405 som hadde antistoffer sist, hadde det fortsatt.

  - Det her er personer har vært syke mellom januar og april og vi kan nå konstatere at en majoritet beholder sine antistoffer mot covid-19 og dermed høyst sannsynlig fortsatt er immun, sier forsker og spesialistlege Charlotte Thålin til avisen.

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  96.000 nye koronatilfeller i India

  Antall bekreftede koronatilfeller i India har økt med 96.424 det siste døgnet. Til sammen har landet 5,2 millioner bekreftede tilfeller.

  Det opplyser Indias helsedepartement fredag.

  Siste døgn døde 1.174 personer med koronasmitte, noe som bringer det totale dødstallet til 84.372.

  Indias smittetall nærmer seg USA, der det er registrert over 6,8 millioner påviste tilfeller, og ventes å passere USAs innen de nærmeste ukene.

  Regnet i forhold til folketallet er imidlertid India fortsatt langt lavere på lista enn USA, med 3.771 tilfeller per million innbyggere. Det tilsvarende tallet i USA er 20.743, ifølge Worldometers oversikt. (NTB)

  Folk i kø for å teste seg i Indias hovedstad New Delhi
  Folk i kø for å teste seg i Indias hovedstad New Delhi Foto: NTB
 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Vaksineprodusenter offentliggjør testplaner

  Amerikanske Moderna, som er blant de ni legemiddelselskapene som er i sluttfasene av vaksinetestingen, har som første selskap offentliggjort sine testplaner.

  Det skjer etter at ni legemiddelselskaper, blant dem Moderna, for et par uker siden i en felles uttalelse forsikret om at de vil holde seg til vitenskapelige prosedyrer i utviklingen av en koronavaksine.

  Like etter Moderna fulgte Pfizer, som også er amerikanske og er i fase 3 av testingen. Fase 3 er den siste fasen før vaksinen blir godkjent. I den blir vaksinen og placebo gitt til tusenvis av frivillige deltakere, for å forsikre at medisinen er trygg og effektiv.

  Moderna-sjef Stephane Bancel sa torsdag at selskapet i løpet av november vil vite om vaksinen fungerer eller ei. Oktober er mulig – men usannsynlig, sa han til CNBC. (NTB)

 • av Ingeborg Moe
  DEL

  Dobling i tallet på koronasmittede i Oslo.

  Oslo ligger på en femteplass over nordiske regioner med høyest smittetrykk, og den siste uken har antall smittede doblet seg.

  Fra uke 32 til uke 36 hadde Oslo kommune omtrent 100 nye smittetilfeller i uken. I uke 37 registrerte kommunen imidlertid i overkant av 200 nye tilfeller, skriver VG.

  Totalt i Norge var det ved midnatt natt til fredag registrert 12.644 koronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

  Dagen før ble det meldt om 105 nye tilfeller.

  20 koronapasienter var torsdag innlagt ved norske sykehus, fire flere enn onsdag. Ingen av koronapasientene får behandling i respirator.

 • av Gunnar Kagge
  DEL

  Elever ved tre skoler i Drammen er smittet

  Tre elever på tre forskjellige skoler i Drammen er koronasmittet. 98 elever og 16 lærere settes i karantene.

  De tre elevene som er smittet går på Krokstad skole, Aronsløkka skole og Kjøsterud skole, melder Drammens Tidende.

  • Ved Aronsløkka skole er det én klasse på 2. trinn som er berørt. 19 elever og to lærere settes i karantene.
  • Ved Krokstad skole er det to klasser på 4. trinn som er berørt. 45 elever og ni lærere settes i karantene.
  • Ved Kjøsterud skole er det én klasse på 9. trinn som er berørt. 34 elever og fem lærere settes i karantene.

  De 98 elevene som nå settes i karantene får undervisning hjemme fram til 25. september, men smitten får også konsekvenser for de øvrige elevene på trinnet fordi lærere blir satt i karantene. Det betyr at alle elevene på 2. trinn på Aronsløkka, 4. trinn på Krokstad og 9. trinn på Kjøsterud får hjemmeundervisning.

 • Solveig Ruud
  DEL

  Kun fire land å reise til om man vil unngå karantene ved hjemreise

  Nå kan man bare dra til fire land i EØS/Schengen uten å bli møtt med karantene når man kommer hjem: Island,Liechtenstein, Latvia og Litauen.

  Utenriksdepartementet (UD) kom torsdag kveld kom med nye reiseråd. Nå ser listen slik ut over land man nå fraråder reiser til (med mindre de er strengt nødvendige):

  • Estland (nytt)
  • Danmark (nytt)
  • Andorra
  • Belgia
  • Bulgaria
  • Frankrike
  • Hellas
  • Irland
  • Italia
  • Kroatia
  • Luxembourg
  • Malta
  • Monaco
  • Nederland
  • Polen
  • Portugal
  • Romania
  • San Marino
  • Slovakia
  • Slovenia
  • Spania
  • Storbritannia
  • Sveits
  • Tsjekkia
  • Tyskland
  • Ungarn
  • Vatikanstaten
  • Østerrike
  • Enkelte regioner i Sverige og Finland.

  Alle reisende fra disse landene og regionene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag 19. september, blir ilagt ti dagers karantene

 • Solveig Ruud
  DEL

  Utenriksdepartementet fraråder reiser til Estland og Danmark

  Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Estland, regionen Södra Savolax (Etelä-Savo) i Finland, samt til regionene Sjælland og Nordjylland i Danmark. Dette vil føre til at hele Danmark blir rødt.

  Det opplyser departementet i en pressemelding torsdag kveld.

  - På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset, har regjeringen besluttet at disse landene og regionene går fra gult til rødt på smittekartet for Europa, sies det.

  Dermed endres også reiserådet.

  Alle reisende fra disse landene og regionene som kommer til Norge fra og med midnatt, natt til lørdag 19. september, blir ilagt ti dagers karantene.

  FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for Island og Liechtenstein. Dermed innfører Utenriksdepartementet unntak fra reiserådet for disse to landene, og de går fra rødt til gult på smittekartet for Europa.

  Det samme gjelder også regionene Kalmar og Blekinge i Sverige samt regionen Kajanaland (Kainuu) i Finland som alle går fra rødt til gult på smittekartet.

 • Solveig Ruud
  DEL

  New York har igjen utsatt å gjenåpne offentlige skoler

  Skolene holder stengt til slutten av september i første omgang. Det opplyser ordfører Bill de Blasio.

  Ifølge NTB skulle skolene etter planen gjenåpne mandag 21. september.

  Men De Blasio og fagforeningsledere har kommet fram til at byen trenger mer tid til å forberede seg.

  De eneste elevene som vil møte opp fysisk på byens skoler fra mandag av, er elever under fem år og enkelte som har spesialtilpasset undervisningsopplegg.

  New York var tidligere i år koronapandemiens episenter i USA, men har fått smittespredningen under kontroll.

 • Solveig Ruud
  DEL

  Ny forsterket kamp mot viruset i Storbritannia

  – Nå er tiden for å samle oss mot vår felles fiende. Det sa den britiske helseministeren, Matt Hancock, til Parlamentet torsdag.

  En oppblomstring i koronasmitte fører til nye lokale nedstenginger for om lag to millioner mennesker nordøst i England.

  • Innbyggerne i seks områder rundt byen Newcastle anbefales fra fredag å unngå kontakt med personer utenfor familie eller nær omgangskrets.
  • Restauranter og andre steder der folk kan samles innendørs, må også holde stengt fra klokka 22 om kvelden til 5 om morgenen.

  – Kampen mot koronaviruset er ikke over. Mens vi gjør alt vi kan for å fri oss fra pandemiens klør, med vintermånedene ved horisonten, må vi forberede oss og styrke våre forsvar, sa helseministeren.

  I den nordøstlige byen Sunderland er det nå meldt om rundt 103 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, langt over det nasjonale gjennomsnittet.

  Så langt har 378.000 personer i Storbritannia testet positivt for viruset. Over 41.500 har dødd.

 • Solveig Ruud
  DEL

  Peru og Belgia topper dødsstatistikken

  Denne oversikten viser hvilke land som har flest koronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere.

  1. Peru – 94
  2. Belgia – 86
  3. Spania – 65
  4. Bolivia – 64
  5. Chile – 63
  6. Brasil – 63
  7. Ecuador – 62
  8. Storbritannia – 61
  9. USA – 61
  10. Italia – 59
  11. Sverige – 58

  Norge havner langt nede på lista med 5, gjennomsnittet i verden er 12.

  Kilde: Worldometer, FHI, NTB

 • Solveig Ruud
  DEL

  Fire døde i Sverige siste døgn

  Det er registrert fire koronadødsfall det siste døgnet i Sverige.

  Som Aftenposten har opplyst, dør det nå færre enn normalt i vårt naboland. Det er nå en såkalt underdødelighet i Sverige.

  Likevel opplever Sverige fortsatt dødsfall som skyldes koronaviruset.

  Totalt nærmer antall døde seg 5.870. Det viser tall fra Folkhälsomyndigheten. Det siste døgnet er det registrert 310 nye smittetilfeller. Antall smittede total er dermed oppe i bortimot 88.000.

  Det har også vært et pandemirelatert dødsfall i Danmark i løpet av siste døgn. Så langt er det meldt om 635 koronadøde i Danmark. Bortimot 21.400 dansker har fått påvist smitte. Drøyt 450 av dem det siste døgnet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Byrådet vurderer strengere tiltak. Derfor øker smitten i Oslo.

 2. DEBATT

  Covid-19 er ikke en hjernesykdom

 3. VERDEN

  Tegnell mener lite influensa forklarer høye koronatall. Dette svarer norske eksperter.

 4. NORGE

  «Negativ» eller «ikke påvist»? Svarene på koronatesten kan skape forvirring.

 5. DEBATT

  Slik lager man en oppskrift på uførhet