Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Testing av personer på MS Spitsbergen torsdag morgen
05. august 2020 kl 13:54av Marianne Stensland
DEL

Hurtigrutens ekspedisjonsskip Spitsbergen ankommer Tromsø klokken ni torsdag morgen. Når skipet ankommer, blir samtlige om bord testet.

– De vil være i en karantene inntil alle prøvesvarene foreligger, og alle har testet negativt, sa kommunelege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Dersom det er noen positive prøvesvar, vurderes situasjonen annerledes, og karantenen vil fortsette, fortsatte kommunelegen.

MS Spitsbergen har en besetning på 70, ifølge Hurtigrutens opplysninger. 20 er norske, 46 er filippinske statsborgere, og 4 kommer fra europeiske land. Det er 64 gjester om bord. Tre av fire er norske. Resten kommer fra andre europeiske land.

(NTB)

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Alle over 65 år anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine
  Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, opplyser at de er usikre på hvordan epidemien vil utvikle seg på sensommeren og hvordan en høst- og vinterbølge vil bli. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Alle over 65 år anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine. Vaksineringen vil starte senest 1. oktober, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

  Vaksinasjon av gruppen fra 65 til og med 74 år starter så snart kommunene har kapasitet til å tilby det, og med oppstart senest 1. oktober 2022, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  – Det er spesielt viktig at de over 75 år og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som mulig, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) og legger til:

  – De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75 år.

 • av NTB
  DEL
  Korona-restriksjoner beholdes i Tyskland

  Grunnleggende tiltak mot koronasmitte beholdes i Tyskland over høsten og vinteren når ekspertene venter en ny smittebølge.

  Munnbind og bevis for negativ koronatest blir påkrevet fra oktober til april for besøk på sykehus, sykehjem og lignende institusjoner med sårbare mennesker.

  Passasjerer på fly, fjerntog og fjernbusser må også bruke munnbind, slik de for øvrig må også nå. Myndighetene planlegger også en ny vaksinasjonskampanje.

  Alle Tysklands 16 delstater står imidlertid fritt til å innføre sine egne regler om smitten tilsier det. De kan for eksempel kreve munnbind på lokal kollektivtransport, på skoler fra femte klasse oppover og på offentlige tilstelninger om smitten øker.

  Justisminister Marco Buschmann sier myndighetene skal gjøre en ekstra innsats for å hindre at skoler stenges ned igjen.

 • av NTB
  DEL
  Trekker seg fra «Polen rundt» etter koronasmitte

  Sykkellaget Alpecin-Deceunick kommer ikke til start i de gjenværende etappene av sykkelrittet Polen rundt. Fem positive koronaprøver er årsaken.

  Alpecin-Deceunick opplyser på Twitter mandag kveld at fem personer i lagets støtteapparat har avgitt positive virustester.

  Samtidig understrekes det at samtlige ryttere avga negative prøver. Likevel har lagledelsen i samråd med Det internasjonale sykkelforbundet besluttet å trekke seg fra resten av rittet.

  Det henvises til at avgjørelsen er tatt av hensyn til alle de involvertes helse.

  Alpecin-Deceunick hadde sju ryttere med i Polen rundt. Best plassert i sammendraget etter tre etapper var Stefano Oldani på 18.-plass.

 • av NTB
  DEL
  Forskere har funnet tre typer «long covid»
  Senvirkningene av covid-19 varierer etter hvilken virusvariant man har vært smittet med, har britiske forskere funnet ut. Foto: NTB

  Det finnes tre typer «long covid» med hver sine symptomer, ifølge britiske forskere. Symptomene har sammenheng med virusvarianten man ble smittet av.

  De som ble smittet av alfa- og deltavariantene av korona, har hatt symptomer som tretthet, hjernetåke og hodepine. De som ble smittet i pandemiens startfase har ofte symptomer knyttet til kortpustethet og brystsmerter. En siste gruppe har en rekke ulike plager, blant annet hjerteklapp, muskelsmerter, forandring i hår og hud.

  Symptomene kan være fremtredende i alle typer «long covid», påpeker forskerne. Claire Steves ved King's College London sier at funnene er viktige for å gi god behandling til pasienter.

  – Disse dataene viser tydelig at postkorona-sykdom ikke bare er én tilstand, men virker til å ha flere undertyper, sier Steves

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Frankrike opphever koronarkrav for innreise
  Nå kan man reise til Frankrike uten å måtte vise gyldig koronasertifikat eller negativ test. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Frankrike har opphevet de siste koronarestriksjonene som var pålagt folk som reiser inn til landet.

  Fra mandag av er det slutt på krav for innreisende om å vise frem gyldig koronasertifikat, negativ koronatest eller bevis på at man tidligere har vært smittet med koronaviruset.

  Men franske myndigheter understreker at restriksjoner kan bli gjeninnført på kort varsel.

 • av NTB
  DEL
  Vaksine-gladnyhet etter Aker brygge-utbruddet
  Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved omikronsmitte, selv når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, ifølge en ny studie. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB

  Koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved omikronsmitte, selv når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, ifølge en ny studie.

  Forskningsstudien fra FHI og Oslo universitetssykehus viser at koronavaksinen ikke hindrer smitte, men at immunresponsen utløst av vaksinen sørger for at sykdomsforløpet blir mildt.

  Forskere har undersøkt blodprøvene til personer som deltok på julefesten på Aker brygge 26. november 2021, hvor Norges første omikronutbrudd ble påvist.

  I studien så forskerne på hvordan vaksinen beskytter mot omikronsmitte når antistoffene ikke virker like godt fordi viruset har endret seg. De konkluderte med at de smittede, som alle var fullvaksinerte, utviklet nye antistoffer som gjorde dem bedre rustet mot fremtidige koronavarianter.

  – Omikronvarianten reduserte effekten av vaksinasjonen og gjorde viruset betraktelig mer smittsomt. Likevel viste det seg tidlig at infeksjon med omikron ga relativt mild sykdom hos vaksinerte, sier seniorforsker Siri Mjaaland ved FHI.

  Studien fant også at vaksinerte personer med omikron også utviklet nye T-celleresponser mot andre deler av viruset, som ikke finnes i vaksinen.

  Dette vil ifølge FHI føre til en bredere immunitet mot andre virusvarianter.

 • av NTB
  DEL
  Smittetilfeller i den svenske EM-troppen
  To spillere på Sveriges kvinnelandslag har blitt smittet av koronaviruset. Foto: Jon Super / AP / NTB

  To spillere og en trener på Sveriges landslag er blitt smittet av koronaviruset. Det er de første smittetilfellene i Sveriges EM-tropp denne sommeren.

  De to spillerne og treneren testet positivt på en antigentest og skal nå ta en PCR-test.

  – Vi bekrefter i kveld eller i morgen, sier landslagslege Houman Ebrahimi.

  Smittetilfellene kommer fire dager før svenskene skal spille kvartfinale i fotball-EM.

  Mandag kveld blir det klart hvilket lag fra gruppe D som møter Sverige i kvartfinalen. Det står mellom Island, Italia og Belgia.

  Sverige sikret kvartfinaleplassen med en knusende 5-0-seier over Portugal søndag.

 • av NTB
  DEL
  Mange svenske sykehus gjeninnfører munnbindkrav
  Sverige gjeninnfører kravet om munnbind ved flere svenske sykehus for å hindre økt smittespredning av covid-19. Foto: Annika Byrde / NTB

  Sverige gjeninnfører kravet om munnbind ved flere svenske sykehus for å hindre økt smittespredning av covid-19, melder Sveriges Radio.

  – Det er for å redusere risikoen for smitteoverføring til pasienter og pleiemottagere, men også mellom ansatte, sier smittevernoverlege Hans Bohman i regionen Västernorrland, hvor anbefalingen ble introdusert forrige uke.

  En undersøkelse fra Ekot viser at 17 av 21 regionsykehus i Sverige har gjeninnført munnbindkravet.

  Spredningen av covid-19 har økt med rundt 30 prosent hver uke i Sverige de siste fire ukene.

 • av NTB
  DEL
  EU vil gi vaksiner til alle over 60 år

  EUs legemiddelbyrå (EMA) vil at alle over 60 år og folk i utsatte grupper skal få tilbud om en ny oppfriskningsdose av koronavaksinen.

  Tidligere tilbød EU oppfriskningsdose til alle over 80 år.

  – Vi ser en økning i antall koronatilfeller og en økende trend på antall innlagte på sykehusene og intensivavdelingene i mange land. Dette tyder på en ny, utbredt koronabølge i Europa, sier Andrea Ammon, direktør for ECDC.

  – Jeg er klar over at det krever en betydelig innsats. Men nå i begynnelsen av denne nye bølgen er tidspunktet inne for å gjøre en ekstra innsats, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  FHI-overlege: Tabbe å stenge skolene
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener at stenging av skolene under pandemien var en tabbe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er uenig i FHI-overlegens påstand om at stengte skoler under pandemien var et tabbe-grep. Foto: Javad Parsa / NTB

  FHI-overlege Preben Aavitsland sier at stenging av skolene under koronapandemien var en tabbe og mener det skapte ubegrunnet frykt.

  – Det å stenge skolene var en tabbe og skulle ikke vært gjort. Det var ikke nødvendig, sier Aavitsland til NRK.

  Han sier at det bidro til å skape et inntrykk av at koronaviruset var farlig for barn.

  – Det er veldig få barn som er blitt alvorlig syke av viruset, understreker overlegen.

  Aavitsland påpeker at Folkehelseinstituttet (FHI) stort sett var mot stenging av skolene under det meste av pandemien og sier at FHI kjempet for at det ikke skulle skje.

 • av NTB
  DEL
  Nok en korona-nedstenging i Kina
  Massetestinger gjennomføres på nytt i Shanghai, etter at nye utbrudd igjen har ført til strenge restriksjoner. Foto: Chen Si/AP/NTB

  Flere titalls millioner mennesker er i lockdown etter at et nytt utbrudd av covid-19 i storbyene Shanghai og Xi'an har ført til nok en nedstenging.

  Kinesiske helsemyndigheter har rapportert om mer enn 300 smittetilfeller i de to storbyene, og mange butikker, restauranter og barer er pålagt å holde stengt.

  De nyeste utbruddene, og responsen fra myndighetene, har skapt frykt for ytterligere restriksjoner i tida som kommer.

 • av NTB
  DEL
  Kypros gjeninnfører munnbindpåbud

  Kypros gjeninnfører obligatorisk bruk av munnbind innendørs for alle personer over 12 år fra fredag, kun én måned etter at landet fjernet påbudet, 1. juni.

  Kypros er et av landene som for tiden opplever størst smittetrykk i verden, og fra 25. juni til 5. juli registrerte kypriotiske helsemyndigheter 19.503 positive koronatilfeller.

  Fra 28. juni ble munnbind gjeninnført for besøk på apotek og ved offentlige teststasjoner. Helseminister Michalis Hadjipantela begrunnet gjeninnføringen av et generelt munnbindpåbud med en økning i covid-relaterte sykehusinnleggelser.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Sommerens koronabølge kan være nær toppen

  FHI mener sommerens koronabølge kan være nær toppen. De venter at sommerbølgen snur i løpet av juli.

  – Det er usikkert om de ukentlige innleggelsestallene blir like store som under vinterbølgen, skriver FHI i sin ukerapport onsdag.

  De skriver at situasjonen fortsatt er usikker.

  – Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, og nye varianter kan endre situasjonsbildet. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær, skriver FHI.

 • av NTB
  DEL
  Koronasmitten stiger i Tyskland
  Tysklands helseminister Karl Lauterbach advarer mot økende koronasmitte og en vanskelig høst. Foto: Michael Kappeler / dpa via AP / NTB

  Tyskland har fryktet en ny koronabølge til høsten. Tall tyder på at bølgen er her allerede.

  Tysklands folkehelseinstitutt Robert Koch Institut melder at insidensen over sju dager lørdag var på 696,5. Det er litt over fredag, men betydelig høyere enn forrige uke, da insidensen var på 632.

  – Det blir en vanskelig høst, og vi må være forberedt. Vi har store problemer med BA.-varianten som nå sprer seg, sier helseminister Karl Lauterbach. Han sier at det er frykt for at kritisk infrastruktur blir overbelastet av høye smittetall.

 • av NTB
  DEL
  Stort koronasmittehopp i Storbritannia

  Antallet smittetilfeller av koronaviruset i Storbritannia har steget med mer enn en halv million på en uke.

  Økningen skyldes sannsynligvis de seneste variantene av omikron, BA. 4 og BA. 5, ifølge Storbritannias statistikkbyrå.

  Antallet koronarelaterte sykehusinnleggelser har også økt.

  Totalt 2,3 millioner personer i private husholdninger anslås å ha hatt korona i forrige uke, en økning på 32 prosent fra uken før.

  Dette er det høyeste anslaget for koronasmitte i landet siden slutten av april.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Europa vil få høyt nivå av koronasmitte i sommer

  Det blir høye nivåer av koronasmitte i Europa denne sommeren, tror Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Organisasjonen ber landene i Europa om å overvåke spredningen da smittetilfellene har tredoblet seg i kontinentet den siste måneden.

  – Ettersom land over hele den europeiske regionen har opphevet de tidligere sosiale begrensningene, vil viruset smitte på høye nivåer denne sommeren, sier WHOs regiondirektør Hans Kluge til AFP.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Antallet innleggelser kan bli like høyt som i vinter

  I ukene fremover er det mulig at innleggelsestallene vil bli like høye som i vinter, skriver Folkehelseinstituttet i en risikovurdering.

  I rapporten skriver FHI at de nå ser en ny økning av epidemien drevet av svekket befolkningsimmunitet og fremvekst av BA. 5-undervarianten av omikron etter at vinterbølgen var over i mai.

  – Vi er usikre på hvor stor denne økningen blir. Befolkningens immunitet og adferd samt sesongeffekter som varme og sol vil være med på å påvirke situasjonen fremover, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen i FHI i en pressemelding.

  Ifølge FHI er det sannsynlig at det blir noen uker der innleggelser blant eldre vil øke.

  FHI antar at antallet nye sykehusinnleggelser for covid-19 trolig vil øke noen få uker til. Det er mulig at de ukentlige innleggelsestallene blir like høye som i vinter før nedgangen kommer, skriver de i rapporten.

 • av NTB
  DEL
  EU-landene forlenger bruken av koronapass
  EU-landene har godkjent å forlenge bruken av koronapass med ett år til juni 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  EU-landene har godkjent å forlenge bruken av koronapass med ett år, til juni 2023. Det skjer samtidig som smittetallene stiger i mange land.

  Koronapassene trådte i kraft i juli fjor og har hjulpet EU-borgere med å bevege seg mellom landene uten restriksjoner og karantenetid.

  Det europeiske råd uttaler at bruken av koronapass kan forsvinne før juni neste år, dersom situasjonen tilsier det. Men etter at de fleste EU-land har fjernet sine koronarestriksjoner de siste månedene, har en nylig økning i smittetallene fått flere land til å revurdere sine tiltak.

  Blant annet har helseminister Brigitte Bourguignon i Frankrike denne uken bedt om at franskmennene igjen bruker munnbind der det er mye folk og på offentlig transport.

  EU-landene har utstedt nesten 2 milliarder koronapass.

  Koronapassene beviser at en person er vaksinert mot koronaviruset, eller at de nylig har testet negativt eller blitt frisk igjen etter koronasykdom.

 • av NTB
  DEL
  Flere kjøper selvtest for korona

  Forrige uke solgte Apotek 1 dobbelt så mange selvtester for covid-19 som uken før.

  I tillegg til at flere nå vil ha selvtester, opplyser apotekkjeden i en e-post til NTB at det også er flere kunder som har fått påvist korona.

  – Folk er flinke til å ta smittevernhensyn, og vi ser at enkelte har begynt å ta frem munnbindet når det er mistanke om sykdom, skriver pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1.

 • av Maria Möhring
  DEL
  Nydalen vaksinesenter dekker nå hele Oslo kommune

  Fra og med i dag tar Nydalen vaksinesenter over vaksinering av koronavaksinen for alle bydelene i Oslo. Vaksinesenteret tilbyr kun koronavaksine.

  Vaksinesenteret holder åpent hele sommeren og utover høsten, og tilbyr drop-in og timebestilling for de som ønsker vaksine. Det anbefales å bestille time for å unngå kø, skriver Helseetaten i Oslo kommune i en pressemelding.

  – Så langt har Oslos vaksinesentre satt over 1,5 millioner koronavaksiner. Det har resultert i at 93,5 prosent av Oslos befolkning over 12 år er beskyttet, sier Tina Arnesen, leder for koronavaksinering i Oslo.

  Nydalen vaksinesenter tilbyr gratis koronavaksine til alle over 5 år som bor og oppholder seg i Oslo. Barn mellom 5–11 år kan få koronavaksine hvis de selv og foresatte ønsker det, men kan ikke benytte seg av drop-in. Det kreves samtykke av begge foresatte for vaksinering av barn under 16 år.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Baner over hele byen skal bli miljøvennlige. Men både klubber og NFF mener Oslo kommune har vært for ivrige.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5