Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Koronasmitte i barnehage på Sagene
21. august 2020 kl 21:40av Hilde Bjørhovde
DEL

Bydelsdirektør Morten Sanden i bydel Sagene bekrefter overfor Aftenposten at det er påvist smitte i Pontoppidan barnehage på Sagene. Den kommunale barnehagen har plass til 39 barn, men omfanget av smitteutbruddet er ikke kjent fredag kveld.

- Smitteteamet kartlegger nærkontakter og informerer barnas foresatte om at det er påvist smitte. Foreløpig vet vi ikke hvor mange som er satt i karantene, sier Sanden.

Pontoppidan barnehage
Pontoppidan barnehage Foto: Oslo kommune
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  VG: Frivillig vaksinering har vært dilemma

  Spørsmålet om frivillig vaksinering har vært blant de vanskeligste spørsmålene som regjeringens ekspertutvalg har diskutert, opplyser utvalgets leder til VG.

  Ekspertutvalget, som er ledet av Lars Vorland, skal mandag komme med sin anbefaling om videre bruk av Astra Zeneca- og Janssen-vaksinene.

  Et av spørsmålene som utvalget har vurdert, er om vaksinene skal brukes i det norske vaksinasjonsprogrammet fremover.

  Vorland bekrefter til VG at hvorvidt vaksinen kan tilbys frivillig eller ikke har vært et av de vanskelige dilemmaene. Han understreker at han ikke uttaler seg om konklusjonen.

  Norge stanset bruken av Astra Zeneca-vaksinen 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos personer som har fått vaksinen. Vorland-utvalget skal vurdere risikoen ved å ta i bruk Astra Zeneca- og Janssen-vaksinene.

  Vaksinene er satt på pause fram til da.

  Les mer om de vanskelige spørsmålene her.

 • av NTB
  DEL
  EUs Astra Zeneca-kontrakt utløper i juni

  EU har ikke utvidet kontrakten for koronavaksiner fra produsenten Astra Zeneca, opplyser EU-topp.

  – Vi har ikke utvidet kontrakten utover juni måned, sier EU-kommissær Thierry Breton, med henvisning til Astra Zeneca-kontrakten.

  Astra Zeneca-vaksinen er blitt knyttet til sjeldne, men alvorlige tilfeller av blodpropp. Breton sa imidlertid at vaksinen er en god vaksine.

  – Vi får se. Vi får se hva som skjer, sier han.

  EU ble enige med Pfizer på lørdag om en avtale om ytterligere 1,8 milliarder doser frem mot 2023.

 • av NTB
  DEL
  Kristiansand kommune ber 100 busspassasjerer teste seg
  Rundt 100 personer som har tatt busslinje 200 mellom Kristiansand og Farsund blir bedt om å teste seg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Rundt 100 personer som har tatt busslinje 200 mellom Kristiansand og Farsund blir bedt om å teste seg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Rundt 100 personer som har tatt buss mellom Kristiansand og Farsund, blir bedt om å teste seg for koronaviruset etter at en passasjer har testet positivt.

  Kristiansand kommune opplyser at en busspassasjerer som har tatt linje 200 mellom Kristiansand og Farsund tirsdag, onsdag og torsdag, har testet positivt.

  «Folk som har vært på samme avganger som vedkommende, bes teste seg», skriver kommunen.

  Ifølge Fædrelandsvennen dreier dette seg om rundt 100 personer.

  Det siste døgnet er det registrert 26 nye smittetilfeller i Kristiansand. Smitteveiene er kjent for 23 av de smittede. Smittesporing pågår for de resterende, opplyser kommunen.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  64 nye smittetilfeller i Skien og Porsgrunn

  Det siste døgnet er det påvist 30 smittetilfeller av koronaviruset i Porsgrunn, og 34 i Skien, viser tall fra FHI. Totalt er 69 smittetilfeller påvist i Telemark det siste døgnet. I Vestfold er det 18 nye smittede, skriver NRK.

  På grunn av smittesituasjonen i kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, varslet regjeringen lørdag at de vil innføre strenge regionale tiltak i de tre kommunene.

  I en tidligere melding skrev NRK at det var 90 nye smittede i Porsgrunn og Skien. Dette tallet var feil.

 • av NTB
  DEL
  110 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fire flere enn dagen før

  Søndag var 110 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på fire pasienter fra dagen før.

  27 av pasientene får respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt søndag.

  96 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ti er innlagt i Helse vest, og fire er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 116.134 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser søndagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  17 nye smittetilfeller i Bergen
  Det er registrert 17 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet.
  Det er registrert 17 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 17 nye koronasmittede i Bergen. Det er ni færre enn dagen før og to færre enn samme dag i forrige uke.

  13 av dem som er registrert smittet siste døgn, er nærkontakter. To har ukjent smittevei og to har usikker smittevei.

  Snittet de foregående sju dagene er 29 smittede per dag.

  – Dagens smittetall i Bergen viser en nedgang som nok skyldes en tilfeldig variasjon. Gjester på et utested med mange smittede er blitt oppfordret til å teste seg. Dette vil sannsynligvis føre til flere smittetilfeller de nærmeste dagene, sier smittevernoverlege Frank van Betten.

  Det er flest i aldersgruppen 20–29 år som er registrert smittet siste døgn. Her er det registrert åtte nye tilfeller.

  I alt er det til nå registrert 6.306 smittede i Bergen i løpet av pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Politiet grep inn da tusenvis feiret slutten på portforbudet i Brussel
  Ungdom i Brussel feiret lørdag slutten på portforbudet.
  Ungdom i Brussel feiret lørdag slutten på portforbudet. Foto: Yves Herman, Reuters / NTB

  Stemningen var høy i Brussel da det for første gang på over seks måneder var lov å være ute om natten. På en populær plass ble folk jaget hjem med vannkanoner.

  Tusenvis av ungdommer strømmet til sentrum i den belgiske hovedstaden lørdag kveld etter at det ble lagt ut oppfordringer om å samles i sosiale medier.

  Etter hvert ble det trangt på den populære Flagey-plassen i bydelen Ixelles og på Place de la Sainte-Croix like ved. Folk sto tett i tett, mange uten munnbind. Først ved 1.30-tiden dukket politiet opp. De tok i bruk vannkanoner for å få folk til å gå hjem. Enkelte reagerte med å kaste gjenstander mot politiet.

  I Brussel har det siden i høst vært portforbud fra klokken 22 til 6.00 om natten. De nåværende reglene innebærer at kun tre personer får møtes i det offentlige rom etter klokken 22. Det er fortsatt skjenkeforbud om kvelden.

 • av NTB
  DEL
  Euforiske spanjoler feirer at unntaksperiode er over
  Festglade spanjoler er samlet på en strand i Barcelona for å feire at det går mot mer normale tider.
  Festglade spanjoler er samlet på en strand i Barcelona for å feire at det går mot mer normale tider. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

  Spania har tatt et viktig skritt mot en mer normal hverdag. Den nasjonale unntaksperioden er over, og folk kan igjen reise fritt i hele landet.

  På en strand i Barcelona var stemningen euforisk da klokken slo midnatt og unntaksbestemmelsene ble opphevet natt til søndag.

  – Det er som nyttår, sier Oriol Corbella (28) som deltok i feiringen av at et halvt år med strenge nasjonale smittevernrestriksjoner er over.

  Med de nasjonale bestemmelsene i ryggen har lokale myndigheter kunnet innføre portforbud i områder med høyt smittetrykk og sette strenge begrensninger for hvor mange mennesker som kan møtes.

  Fra nå av trenger de grønt lys fra domstolene for å innføre tiltak som griper såpass mye inn i folks privatliv.

  Regionale myndigheter frykter derfor at de vil få større problemer med å begrense smittespredningen.

 • av NTB
  DEL
  India har igjen registrert over 4000 koronadøde på et døgn
  Familien til en 62-åring som er død av covid, tar et siste farvel før han skal kremeres ved elven Ganges i Phaphamau i Prayagraj.
  Familien til en 62-åring som er død av covid, tar et siste farvel før han skal kremeres ved elven Ganges i Phaphamau i Prayagraj. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

  India har det siste døgnet registrert 4.092 koronarelaterte dødsfall og over 403.000 smittetilfeller.

  India er rammet av det som for tiden regnes som verdens verste koronautbrudd.

  Søndag er andre dag på rad at helsedepartementet melder om over 4000 døde for andre dag på rad. Lørdag ble denne dystre milepælen nådd for første gang.

  Det er femte gangen på en uke at det er registrert over 400.000 smittede.

  Så langt er over 22 millioner av Indias 1,3 milliarder mennesker registrert smittet, mens det offisielle dødstallet er oppe i 242.362. Men mørketallene antas å være store.

 • av NTB
  DEL
  Tyske vaksinemotstandere bruker jødestjerner

  Tyske koronavaksinemotstandere har begynt å bruke gule jødestjerner som nazistene tvang jødene til å bruke, som symbol for vaksinemotstand.

  Nå står det imidlertid ikke Jude (jøde) midt på stjernen, men Ungeimpft (uvaksinert).

  En slik bruk av et symbol fra nazitiden har fått Felix Klein, den tyske regjeringens spesialrådgiver om antisemittisme, til å rase.

  Han sier han har vanskelig for å forstå at motstandere av koronavaksiner kan få seg til å sammenligne seg med nazistenes forfølgelse og massedrap på jøder før og under krigen. Han mener slik bruk må forbys.

  Nyhetsbyrået AFP skriver at man også i protestene mot koronatiltak har sett demonstranter ikledd uniformer som fangene i konsentrasjonsleirene måtte bruke.

  Noen har også båret bannere med teksten «Impfen macht frei» (vaksiner gjør deg fri), med henvisning til ordene over porten til konsentrasjonsleiren Auschwitz, «Arbeit macht frei» (arbeid gjør deg fri).

 • av NTB
  DEL
  70 nye koronasmittede i Oslo – Grünerløkka har høyest smittetall
  Smittetallene i Oslo er for første gang høyest i bydel Grünerløkka. Her fra Sofienbergparken.
  Smittetallene i Oslo er for første gang høyest i bydel Grünerløkka. Her fra Sofienbergparken. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det er registrert 70 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er ti færre enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 111 smittede per dag i hovedstaden.

  Smittetallene i Oslo er for første gang høyest i bydel Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 397 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det er registrert tolv nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Bjerke med 389 og Stovner med 303.

  Ullern har den siste uken hatt de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 78 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og to personer i bydelen er smittet det siste døgnet.

  Totalt er 34.547 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Ny smittetopp i Porsgrunn

  I Porsgrunn er det registrert 30 nye covid-19-tilfeller det siste døgnet. Det er 17 flere enn dagen før.

  Aldri før har det vært registrert så mange nye koronatilfeller i kommunen på ett døgn.

  På grunn av smittesituasjonen i kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, innførte regjeringen lørdag strenge regionale tiltak i de tre kommunene.

  Kommunene får tiltaksnivå B fra midnatt, natt til søndag 9. mai. Tiltakene varer til og med tirsdag 25. mai.

  Hvis kommunene ikke lykkes med raskt å innføre samordnede lokale tiltak, vil det bli vurdert å innføre tiltaksnivå A, som er det strengeste tiltaksnivået.

 • av NTB
  DEL
  27 i karantene i Hemsedal

  27 personer i Hemsedal er satt i karantene etter at det er registrert ett nytt smittetilfelle i kommunen.

  Smittetilfellet er knyttet til private fester sist helg, skriver Hallingdølen.

  Da var det en gjeng utenfor bygda som var på besøk i kommunen, og deltok på flere private fester. Senere viste det seg at de hadde smitte med seg – og at de var lite samarbeidsvillige ovenfor smittesporerne.

  Lørdag ble 18 personer i kommunen hurtigtestet, alle viste seg å være negative. Svarene på de ordinære prøvene foreligger søndag.

 • av NTB
  DEL
  Undersøkelse: Folk flest er enig i åpningstempoet
  Foto: Berit Roald

  Flertallet synes åpningen av Norge følger riktig tempo. Kun 16 prosent synes det går for sakte, ifølge en ny undersøkelse.

  Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion svarer 60 prosent i undersøkelsen at åpningen av samfunnet går i riktig tempo

  23 prosent synes det går for fort og 16 prosent for sakte.

  – Et klart flertall i befolkningen er komfortabel med farten på gjenåpningen av landet. Litt flere sier åpningen går for fort, fremfor for sakte, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  60 prosent tror også at åpningen av samfunnet vil føre til økt koronasmitte i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Asker kommune lemper på tiltakene

  Lørdag vedtok formannskapet i Asker kommune flere lettelser.

  Mandag kan treningssentre åpne igjen og serveringssteder kan skjenke alkohol ved måltider. I tillegg kan ti personer møtes i private sammenkomster.

  Ordfører Lene Conradi sier hun er svært glad for at de nå kan fortsette den gradvise gjenåpningen av askersamfunnet.

  – Vi vet at næringslivet, og særlig serveringsbransjen og treningssentrene våre, har blitt svært hardt rammet av nedstengningen av samfunnet.

 • av NTB
  DEL
  Flere lettelser i Moss kommune

  Formannskapet i Moss vedtok lørdag en ny midlertidig koronaforskrift. Nå kan treningssentrene holde åpent og serveringsstedene servere alkohol.

  Moss er en av de ti Viken-kommunene som fredag tok steget ut av tiltaksnivå 5B i koronaforskriften.

  Den nye midlertidige koronaforskriften varer i første omgang til 24. mai.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen innfører strenge regionale tiltak i tre kommuner

  På grunn av smittesituasjonen i kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, innfører regjeringen strenge regionale tiltak i de tre kommunene.

  Kommunene får tiltaksnivå B fra midnatt, natt til søndag 9. mai. Tiltakene varer til og med tirsdag 25. mai. Det vil gjøres en ny vurdering innen tiltakene løper ut, opplyser regjeringen.

  –Det er raskt økende smitte i Grenlands-området, og situasjonen er alvorlig og uoversiktlig. Kommunenes arbeid med smittesporing og testing er under press. For å få kontroll med smitten innfører regjeringen strenge regionale tiltak, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

  Det er en forutsetning at de tre kommunene i tillegg raskt innfører samordnede lokale tiltak ut over tiltaksnivå B.

 • av NTB
  DEL
  Elden skal føre sak for nedstengingsmotstandere
  John Christian Elden er klar til å prøve vaksinepasset rettslig dersom ordningen blir vedtatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  John Christian Elden er klar til å prøve vaksinepasset rettslig dersom ordningen blir vedtatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Organisasjonen Stop Lockdown har varslet rettslig prøving av vaksinesertifikat. Nå har de fått med seg advokat John Christian Elden for å føre saken.

  Regjeringen har varslet at de ønsker å innføre et vaksinesertifikat der vaksinerte kan få fordeler sammenlignet med dem som ikke tar koronavaksine.

  Organisasjonen Stop Lockdown, som er kritisk til de inngripende tiltakene myndighetene har innført under koronapandemien, har varslet en rettslig prøving av sertifikatet. Nå har de fått med seg advokat John Christian Elden til å føre saken for dem.

  – Vi har gjort en vurdering for organisasjonen, og vi har kommet til samme konklusjon som jusprofessor Hans Petter Graver om grensene for hva staten kan bestemme over sine borgere for å begrense deres frihet, sier Elden til NTB.

  Hans Petter Graver sa i april til Aftenposten at koronapasset krever en egen lov.

  – Foreløpig har ikke Stortinget vedtatt noe her, og regjeringen var smarte nok til ikke selv å fatte vedtak. Men hvis det skulle bli vedtatt en vaksinepassordning med rettslige konsekvenser, er vi klare for å prøve det rettslig, sier Elden.

 • av NTB
  DEL
  Statsforvalteren anbefaler økt tiltaksnivå i Grenland

  – Statsforvalteren sendte lørdag formiddag en anbefaling til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om at regjeringen innfører statlige fastsatte tiltak etter covid-19-forskriftens kapittel 5B for kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, skriver Statsforvalteren i Vestfold og Telemark på sine nettsider.

  Anbefalingen kommer etter at smitten i Skien, Porsgrunn og Bamble den siste tiden har økt kraftig.

  Tiltaksnivå 5B innebærer blant annet at alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, full skjenkestopp, stenging av treningssentre og svømmehaller og påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig.

  Fredag ble det registrert 51 nye smittetilfeller i Skien. I Porsgrunn testet 13 personer positivt fredag, mens én person i Bamble testet positivt.

  Statsforvalteren opplyser at regjeringen trolig vil fatte et eventuelt vedtak i løpet av lørdag.

 • av NTB
  DEL
  106 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – åtte færre enn dagen før

  Lørdag var 106 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

  27 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag.

  94 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, åtte er innlagt i Helse vest, og fire er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 115.818 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser lørdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Les mer om

 1. Koronaviruset