Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
29. september kl 07:32av Mone Celin Skrede
DEL
Smittetallet i Oslo stiger igjen etter å ha falt de tre foregående døgnene.
Smittetallet i Oslo stiger igjen etter å ha falt de tre foregående døgnene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

44 nye registrerte smittetilfeller i Oslo - nedgang fra sist uke

I løpet av det siste døgnet er det registrert 44 nye tilfeller av koronasmitte i Oslo. Det er tolv færre registrerte tilfeller enn forrige tirsdag.

Antall smittede i hovedstaden er 619 de siste fjorten dagene, ifølge statistikk fra helseetaten i Oslo kommune.

Det er fortsatt flest menn som er rapportert smittet, og aldersgruppen 20–29 år har absolutt flest tilfeller registrerte smittede med 228 tilfeller.

Det er bydelene St. Hanshaugen og Stovner som har flest smittede, med henholdsvis 143,8 og 147,1 smittede per 100.000 innbyggere. Lavest er smittetallet i bydelene Vestre Aker og Ullern, med henholdsvis 23,9 og 28,9.

Fra og med tirsdag iverksetter Oslo kommune en rekke nye tiltak, blant annet påbud om munnbind på kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.

©NTB

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Julie Berg Melfald
  DEL
  Moderna med mål om 100 millioner vaksinedoser tidlig neste år
  Legemiddelselskapet Moderna håper å være klar med mellom 100 og 125 millioner doser i første kvartal av 2021.
  Legemiddelselskapet Moderna håper å være klar med mellom 100 og 125 millioner doser i første kvartal av 2021. Foto: Bill Sikes, Ap / NTB

  Legemiddelselskapet planlegger å ha 100 til 125 millioner doser klar i første kvartal 2021.

  Mesteparten er øremerket USA, som får mellom 85 og 100 millioner doser. Resten går til andre land, opplyser selskapet.

  Moderna bekrefter samtidig at det forventer å ha klart om lag 20 millioner doser til distribusjon i USA før årsskiftet.

  Selskapet har jobbet med produksjons- og forsyningskjeden i USA i flere måneder i påvente av en godkjenning fra det amerikanske legemiddelverket FDA. For land utenfor USA, skal vaksinen produseres i Sveits.

  Amerikanske helsemyndigheter forventer å sende ut 40 millioner doser med koronavaksine før nyttår, inkludert vaksinen fra Pfizer-BioNTech. Det kan bety at 20 millioner personer kan bli vaksinert. Det er uvisst om Pfizers leveringsproblemer vil påvirke planen.

  FDA skal behandle Modernas søknad om godkjenning i USA 17. desember. Søknaden til Pfizer-BioNTech behandles en uke tidligere.

  (NTB)

 • av Julie Berg Melfald
  DEL
  FHI frykter press i vaksinekøen når vaksinen rulles ut
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste risikorapport. Instituttet viser til at det er stor etterspørsel etter vaksinasjon blant publikum.

  Fredag klokka 11.30 holder helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) en pressekonferanse om hvordan vaksinasjonen skal gå for seg.

  Overlege Preben Aavitsland i FHI, påpeker at forsyningen av vaksine vil være begrenset i mange måneder framover.

  – Det betyr at bare noen av dem som blir anbefalt vaksinasjon, kan få tilbudet med en gang. Vi blir nødt å lage en rekkefølge. Noen må vente, sier Aavitsland til NTB.

  Han gjør det klart at kommunene må holde seg strengt til den rekkefølgen som blir vedtatt. Det vil ikke bli rom for lokale unntak.

  – Vi regner med at befolkningen vil respektere rekkefølgen, sier Aavitsland.

  Regjeringen har allerede avklart at koronavaksinen blir gratis. Det blir frivillig å ta den.

  Statsminister Erna Solberg (H) har sagt at vaksinering av prioriterte grupper forhåpentligvis kan starte allerede «tidlig i 2021».

  FHIs håp har vært at store deler av risikogruppen og en del helsepersonell skal bli vaksinert før sommeren.

 • av Julie Berg Melfald
  DEL
  Advarer om hackerangrep mot vaksineleveranser
  Pfizers vaksine rulles nå ut til Storbritannia. EU og Norge følger trolig etter om kort tid.
  Pfizers vaksine rulles nå ut til Storbritannia. EU og Norge følger trolig etter om kort tid. Foto: Yves Herman, Reuters / NTB

  Teknologiselskapet IBM sier det har avdekket flere dataangrep rettet mot legemiddelselskaper som jobber med å utvikle og distribuere en koronavaksine.

  Hackerne prøver å stjele informasjon og forstyrre distribusjonen av vaksinene, som må holdes kjølig, ifølge IBM.

  Et av målene skal være EU-kommisjonens generaldirektorat for beskatning og tollunion, samt ikke-navngitte europeiske og asiatiske selskap som jobber med frysetransport av vaksinen.

  Hensikten «kan ha vært å innhente legitimasjonspapirer og muligens å få fremtidig uautorisert tilgang til bedriftsnettverk og sensitiv informasjon knyttet til vaksinedistribusjonen», opplyser IBM.

  Det er ikke klart om noen av angrepene var vellykkede. Selv om de ansvarlige ikke er identifisert, peker presisjonen i angrepene i retning av statlige aktører, mener IBM.

  Vaksinen utviklet av Pfizer og BioNTech må lagres under minus 70 grader for å sikre at den virker. Det krever spesialtransport av vaksinen. Modernas vaksine må lagres ved minus 20 grader, mens AstraZenecas variant kan oppbevares i et vanlig kjøleskap.

  (NTB)

 • av Julie Berg Melfald
  DEL

  USA: Over 210.000 nye koronasmittede siste døgn

  Det viser tall fra Johns Hopkins-universitetet.

  Torsdagens tall er det høyeste daglige smittetallet som er registrert siden starten av pandemien.

  Antall nye koronarelaterte dødsfall var i samme periode 2.918, viser oversikten til Worldometers.

  Denne opptellingen viser at det siste døgn ble registrert 218.434 smittetilfeller i USA.

  I alt 14,5 millioner amerikanere er bekreftet smittet av viruset. Det er så langt meldt om 282.829 dødsfall knyttet til pandemien.

  (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Joe Biden vil beholde koronarådgiver Anthony Fauci (bildet).
  Joe Biden vil beholde koronarådgiver Anthony Fauci (bildet). Foto: Alex Brandon/AP/NTB

  Joe Biden vil beholde koronarådgiver Fauci

  Påtroppende president Joe Biden ønsker at Anthony Fauci fortsetter som den øverste medisinske rådgiveren når Biden tar over Det hvite hus neste år. Det forteller Biden i en intervju med CNN.

  – Jeg har spurt ham om å fortsette i den samme rollen han har hatt for de forrige presidentene, sier Biden med referanse til eksperten som avtroppende president Donald Trump har antydet at han ville sparke etter valget.

  – Og jeg har bedt ham om å være den øverste medisinske rådgiveren for meg og del av covid-arbeidsgruppen, sier Biden. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  402 nye koronasmittede siste døgn – 78 færre enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 402 koronasmittede i Norge. Det er 24 flere enn dagen før, men 78 færre enn samme dag i forrige uke.

  Ved midnatt natt til fredag var det registrert 37.371 smittede personer i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer.

  De siste syv dagene er det registrert 2623 nye smittetilfeller. 2,3 millioner personer er til nå testet i Norge. 111 koronapasienter var torsdag innlagt på sykehus. Det var 17 færre enn dagen før.

  Totalt er 353 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  FHI frykter press i vaksinekøen

  Folkehelseinstituttet (FHI) mener det kan ventes press om å komme fram i køen når koronavaksinen rulles ut. Det skriver FHI i sin siste risikorapport.

  Fredag kl. 11.30 holder helseminister Bent Høie (H) pressekonferanse om hvordan vaksinasjonen skal gå for seg. Der vil FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm, Legemiddelverkets direktør Audun Hågå og helsedirektør Bjørn Guldvog også være til stede.

  FHIs overlege Preben Aavitsland i FHI påpeker at forsyningen av vaksine vil være begrenset i mange måneder framover.

  – Bare noen av dem som blir anbefalt vaksinasjon, kan få tilbudet med en gang. Vi blir nødt å lage en rekkefølge. Noen må vente, sier Aavitsland.

  Han gjør det klart at kommunene må holde seg strengt til den rekkefølgen som blir vedtatt. Det vil ikke bli rom for lokale unntak. Les mer her. (NTB)

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Dialog mellom Norge og Sverige om frysebokser til vaksinefrakt

  Det har vært dialog mellom Norge og Sverige om en ny type frysebokser som kan brukes til frakt av Pfizers koronavaksine.

  Det sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til VG.

  – Normalt sett leverer selskapene til et sentrallager på land. Men når det gjelder denne vaksinen, har Pfizer tilbudt seg å levere til mange steder. I Sverige kan de levere til mer enn 100 steder for å forenkle prosessen. I Norge pågår det en dialog mellom FHI og Pfizer om hvordan dette kan ordnes, sier han til avisen.

  Ifølge Bergström består denne boksen av en kartong med tørris som holder minst 70 minusgrader. Boksen kan også spores ved hjelp av GPS. I hver boks frakter minimum 975 vaksinedoser. (NTB)

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Problemer for Pfizer – kan kun levere halvparten så mange vaksiner som forventet i år

  Vaksineprodusenten Pfizer kan kun levere halvparten av vaksinene de hadde regnet med å levere før nyttår. Selskapet sliter med råvaretilgangen.

  Wall Street Journal skriver at Pfizer bare kan levere 50 millioner vaksiner før nyttår. Planen var opprinnelig å levere 100 millioner. Selskapet mener imidlertid leveranseproblemene ikke vil få konsekvenser for planen om å levere 1 milliard vaksiner i 2021.

  Råvareleveransen tok lenger tid enn forventet. De kliniske forsøkene var noe forsinket i forhold til de tidlige anslagene, sier en talsperson for selskapet til avisen.

  Leveranseproblemene kan blant annet få konsekvenser for Storbritannia, som har godkjent Pfizer-vaksinen og bestilt 40 millioner doser.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  20 nye smittetilfeller i Fredrikstad

  Det er registrert 20 nye koronasmittede personer i Fredrikstad torsdag. 17 av de smittede er nærkontakter.

  Onsdag ble det registrert åtte smittetilfeller, mens det tirsdag og mandag ble meldt om henholdsvis 19 og 28 smittetilfeller i Østfold-byen.

  Av torsdagens smittetilfeller er flere skoler og barnehager berørt.

  Bystyret i Fredrikstad vedtok torsdag en lokal forskrift med nye koronaregler for Fredrikstad. Forskriften er lik den i Sarpsborg, med blant annet forbud mot å skjenke alkohol etter klokken 22 på serverings- og skjenkesteder. (NTB)

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Frankrike vil gi gratis koronavaksine til alle

  Den franske regjeringen vil at den nye koronavaksinen blir gratis og tilgjengelig for alle som bor i landet.

  Statsminister Jean Castex presenterte torsdag regjeringens vaksinestrategi.

  Planen er at vaksineringen av spesielt sårbare grupper, deriblant eldre på sykehjem, begynner allerede i januar. Til sammen er det snakk om cirka 1 million mennesker.

  Ifølge Castex kommer Frankrike til å ha rundt 200 millioner vaksinedoser, noe som betyr at 100 millioner vil kunne vaksineres ettersom vaksinen settes i to omganger.

  Frankrikes statsminister Jean Castex vil gi gratis koronavaksine til alle
  Frankrikes statsminister Jean Castex vil gi gratis koronavaksine til alle Foto: AP/NTB
 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL

  Verden har passert 1,5 millioner koronadødsfall

  Verden har nå passert 1,5 millioner koronarelaterte dødsfall. Det viser Worldometers oversikt. Det skjer knapt to måneder etter at verden passerte 1 million registrerte dødsfall.

  Ifølge Worldometers daglige oversikt er det registrert 1.507.103 dødsfall i 20-tiden torsdag kveld. 8000 av disse er registrert det siste døgnet.

  Det skjer samtidig som verden står midt i en kraftig smittebølge nummer to. I både USA og Italia er dødstallene nå høyere enn de var da pandemien var på sitt verste i vår. Les mer her. (NTB)

 • av Roar Valderhaug
  DEL
  FN-sjefens koronaadvarsel: Lang vei å gå, selv etter at vaksinene er på plass
  FNs generalsekretær advarer om økonomiske ettervirkninger av korona.
  FNs generalsekretær advarer om økonomiske ettervirkninger av korona. Foto: AP

  FNs generalsekretær António Guterres sier at verden må kjempe mot koronavirusets ettervirkninger i flere tiår, selv hvis vaksiner raskt blir godkjent nå.

  – La oss ikke lure oss selv. En vaksine kan ikke rette opp skaden som vil strekke seg over flere år, om ikke tiår, framover, sa Guterres under en egen spesialsesjon om koronaviruset i FNs hovedforsamling.

  – Ekstrem fattigdom stiger, trusselen om sult lurer. Vi står overfor den største globale resesjonen på åtte tiår, sa FN-sjefen videre.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Italia passerte koronadødstoppen fra i vår
  En restaurant som er pyntet til jul i en nærmest folketom gate i Roma. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
  En restaurant som er pyntet til jul i en nærmest folketom gate i Roma. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

  Italia har registrert 993 koronadødsfall det siste døgnet, et tall som er høyere enn det landet noen gang opplevde da pandemien lammet landet i vår.

  Den tidligere dødsfalltoppen var på 969 dødsfall og ble registrert 27. mars. Italia var da ett av verdens hardest rammede land.

  Totalt har Italia registrert 58.038 koronarelaterte dødsfall.

  Antallet sykehusinnlagte har imidlertid falt med 701 det siste døgnet, og det er 19 færre pasienter som trenger intensivbehandling.

 • av NTB
  DEL
  Fauci regner med å fortsette som USAs koronalege under Biden
  Anthony Fauci under en pressekonferanse om kampen mot koronaviruset. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  Anthony Fauci under en pressekonferanse om kampen mot koronaviruset. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USAs smitteverntopp Anthony Fauci regner med å fortsette i sin stilling i kampen mot koronaviruset under påtroppende president Joe Biden.

  Fauci, som regnes som USAs svar på Espen Nakstad, er blitt ansiktet utad for kampen mot koronaviruset i USA. Han var torsdag i videomøter med Biden.

  – I dag er den første dagen med detaljerte samtaler om overgangsfasen mellom meg og Bidens stab, sier Fauci.

 • av Roar Valderhaug
  DEL
  Storbritannia har passert 60.000 døde av korona

  Mer enn 60.000 personer i Storbritannia har nå dødd av korona innen 28 dager etter en avlagt positiv test, melder BBC.

  Den vonde milepælen på 60.113 døde ble satt torsdag, etter at det ble meldt om 414 nye dødsfall.

  Bare USA, Brasil, India og Mexico har nå flere døde av korona enn Storbritannia målt i absolutte tall.

  Og målt pr. 100.000 innbyggere, er det bare i Italia, Spania og fem andre land at flere nå har dødd av korona enn i Storbritannia, ifølge BBC.

 • av NTB
  DEL
  Over to koronadødsfall i minuttet i USA
  Sykehusene er i ferd med å fylles opp, helsearbeiderne er utslitt og USA opplever flere dødsfall enn de gjorde i april. Foto: Jeff Roberson/AP/NTB
  Sykehusene er i ferd med å fylles opp, helsearbeiderne er utslitt og USA opplever flere dødsfall enn de gjorde i april. Foto: Jeff Roberson/AP/NTB

  USA har registrert 3157 koronarelaterte dødsfall det siste døgnet. Det mer enn på det verste under den første smittebølgen i april.

  Det rekordhøye antallet koronadødsfall som ifølge Johns Hopkins-universitetet ble registrert det siste døgnet, betyr at det er 2,2 koronadødsfall i minuttet i USA.

  – Realiteten er at desember, januar og februar kommer til å bli vanskelige. Jeg tror faktisk at det kommer til å bli de mest krevende tidene i folkehelse-historien til dette landet, sier Robert Redfield, sjefen forUSAs nasjonale smittevernsenter CDC.

 • av Stine Barstad
  DEL

  BA: Alle ansatte hos kommunelegen i Bergen har sagt opp

  Kommunelegens kontor har syv stillinger, og bare tre av disse er for øyeblikket besatt, skriver Bergens Tidende. De to nye oppsigelsene gjør at Brita Øygard, som nå er midlertidig kommuneoverlege, blir den eneste ansatte ved kontoret.

  Smittevernoverlege Karina Koller Løland sa i slutten av november opp jobben sin i Bergen kommune.

 • av NTB
  DEL
  Ti nye smittetilfeller i Bergen – tolv færre enn dagen før
  Teststasjon på Festplassen i Bergen. Ti personer har fått påvist covid-19 i Bergen siste døgn. 
Foto: Marit Hommedal / NTB
  Teststasjon på Festplassen i Bergen. Ti personer har fått påvist covid-19 i Bergen siste døgn. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Det er registrert ti nye smittetilfeller av koronavirus i Bergen det siste døgnet. To av dem har ukjent smittevei.

  Antall nye smittetilfeller er en nedgang på tolv smittede sammenlignet med dagen før.

  På det meste var det i gjennomsnitt over 80 nye smittetilfeller daglig i midten av november, ifølge VGs koronaoversikt.

  Til sammen 1.137 personer testet seg i Bergen onsdag. Totalt har 3.885 personer fått påvist covid-19 i Bergen kommune.

 • av NTB
  DEL
  Facebook vil fjerne falske vaksineposter
  En mann utkledd som Facebook-topp Mark Zuckerberg i en demonstrasjon mot at Facebook brukes i spredningen av feilinformasjon. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB
  En mann utkledd som Facebook-topp Mark Zuckerberg i en demonstrasjon mot at Facebook brukes i spredningen av feilinformasjon. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB

  Facebook vil begynne å fjerne innlegg som inneholder falske påstander om koronavaksinen, varsler nettgiganten torsdag.

  Facebook er rammet av en egen nett-pandemi av falske påstander om koronaviruset, men i forbindelse med utrullingen av koronavaksiner, tar nettstedet nå grep.

  – I løpet av de neste ukene vil vi begynne med å fjerne falske påstander om vaksinene, som er blitt tilbakevist av helseeksperter, skriver Facebook i en uttalelse.

  (NTB)

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  De trodde munnbind beskyttet. Så gikk de syke på jobb i sykehjemmet.

 2. POLITIKK

  FHI frykter press i vaksinekøen

 3. VERDEN

  Verden passerte torsdag 1,5 millioner koronadødsfall

 4. DEBATT

  Covid-19 er vår felles utfordring

 5. VERDEN

  Han spådde at Stockholm ville oppnå flokkimmunitet i mai. Nå advarer den svenske professoren mot skråsikkerhet.