Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Men jakten på en vaksine er godt igang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
29. september kl 10:33av Mone Celin Skrede
DEL
Fra tirsdag klokken 12 må alle som ikke kan holde én meters avstand til hverandre i Oslos kollektivtrafikk, bruke munnbind. Men politiet kommer ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet, opplyser de til NTB.
Fra tirsdag klokken 12 må alle som ikke kan holde én meters avstand til hverandre i Oslos kollektivtrafikk, bruke munnbind. Men politiet kommer ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet, opplyser de til NTB. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

Oslo-politiet: Vi kommer ikke til å bruke ressurser nå på å følge opp munnbind-påbud

Politiet kommer foreløpig ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet om munnbind i Oslos kollektivtrafikk. Tiltaket trer i kraft fra tirsdag klokken 12.

– Vi skal ikke inn på trikkene for å sjekke, det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer opp imot dette, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på dette, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag formiddag.

– Ressursbruken blir slik som det har vært tidligere. Vi bistår kommunen dersom det blir etterspurt, og vi tar hånd om ordensmessige ting og brudd på smittevernregler, sier han.

©NTB

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Hanne Christiansen
  DEL
  Laveste smittetall på fire uker
  Foto: Jil Yngland / NTB

  282 personer er blitt smittet av koronaviruset i Norge det siste døgnet.

  Man må tilbake til begynnelsen av måneden for å finne et like lavt tall.

  De siste dagene har man sett tydelige tegn på at smittekurven er i ferd med å flate ut, og kanskje også gå tilbake.

  Søndag sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK at den andre smittebølgen trolig er over kneika. Han mener de strenge nasjonale tiltakene har hjulpet.

  Samtidig er det langt færre som tester seg.

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  79 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn

  Det er registrert 79 smittede i Oslo siste døgn. Det er 62 mindre enn gjennomsnittet den siste uken, som var på 141 smittede per dag.

  Det er 82 mindre enn gjennomsnittet de siste to ukene, som var på 161 smittede per dag. Det er totalt 2.223 smittede i Oslo de siste to ukene, viser oppdaterte tall fra Oslo kommune.

  Antall smittede siste døgn er 33 færre enn dagen før.

  Samme dag i forrige uke ble det registrert 152 smittetilfeller.

  (NTB)

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Helsebyråden i Oslo bekymret for dårlig kontroll på Gardermoen
  Oslo-byråd er skeptisk til kontrollen på Gardermoen.
  Oslo-byråd er skeptisk til kontrollen på Gardermoen. Foto: Hans O. Torgersen

  Helsebyråd Robert Steen (Ap)er redd for at kontrollen av passasjerer på Gardermoen ikke er god nok. Han frykter konsekvenser for Oslo.

  Alle som kommer med fly til Norge skal sjekkes av politiet, men til VG sier Steen at han har fått meldinger om at dette ikke alltid skjer.

  Det gjelder blant annet passasjerer fra København fredag, som ikke måtte gjennom en kontroll og ikke fikk informasjon om karantenereglene.

  – I verste fall kan dette medføre at vi ikke får ned smitten i Oslo og at vi må forlenge tiltakene i julen, sier han.

  Politiadvokat Thor Larsen i Øst politidistrikt sier det ikke er meldt om avvik fredag. Samtidig kan han ikke utelukke at det har skjedd en glipp.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  282 nye koronasmittede siste døgn

  Det er 124 færre enn natt til mandag for en uke siden og 174 færre enn gjennomsnittet de siste syv dagene.

  I alt var det ved midnatt natt til mandag registrert 35.828 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  Rundt 2,2 millioner er nå testet for koronaviruset i Norge.

  123 koronapasienter var søndag innlagt på sykehus. Det var fem flere enn dagen før.

  (NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Vil ha studenter i karantene før jul

  Kommuneoverlege i Lillesand frykter at studenter som kommer hjem til jul skal skape en ny smittebølge. Derfor ønsker han at alle studentene går i karantene.

  – Jeg foreslår at de går rett i karantene etter at de har kommet hjem, og tester seg for korona så fort de får mulighet. Med en gang de har fått et negativt prøvesvar, kan de gå ut av karantenen, sier kommuneoverlege Thor-Erlend Engemyr til Fædrelandsvennen.

  Ifølge Engemyr forventer Lillesand kommune at mellom 500–600 studenter kommer til å reise hjem til kommunen fra andre byer hvor de studerer.

  – Hovedparten kommer fra røde områder som Oslo, Bergen og Trondheim, sier kommuneoverlegen. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Nakstad: Den andre smittebølgen er trolig over kneika

  Koronatiltakene har bidratt til at smitten flater ut, ifølge assisterende helsedirektør Espen Nakstad, som sier at den andre smittebølgen trolig er over kneika.

  – Det ser nå ut som vi så vidt er over toppen på denne andre smittebølgen de fleste steder, og det går nedover i mange kommuner. Men det kan fort svinge opp igjen, så trygge er vi på ingen måte ennå, sier han til NRK.

  Han sier at de nasjonale koronatiltakene har hjulpet og at de har medført at smittestigningen har flatet ut i hele landet.

  – Men tiltakene er nok dessverre fortsatt nødvendige for å kunne presse dette videre ned, legger han til.

  Neste uke går vi over i desember måned, og førjulstiden begynner for alvor. Mange lurer i disse dager på nøyaktig hvor mye pandemien vil sette sitt preg på årets julefeiring. Nakstad tror at vi utover i desember vil kunne se om smitten har falt tilstrekkelig til at julefeiringen kan bli noenlunde normal.

  – Jeg tror i hvert fall det vil bli mulig for de fleste å feire med dem de bor sammen med og kanskje den nærmeste familien, det er veldig viktig. Og så blir spørsmålet hvor mange andre man kan møte i romjulen. Det er et spørsmål det er vanskelig å svare på i dag, sier han.

 • av NTB
  DEL
  To koronadødsfall på sykehjem i Bergen

  To beboere ved Bergen Røde Kors sykehjem døde søndag etter å ha vært smittet med koronaviruset, ifølge NRK.

  Sykehjemmet, som ligger like nord for byen, har unngått koronasmitte helt fram til midten av denne måneden, skriver kanalen.

  De siste ukene har totalt ti beboere vært smittet av covid-19.

  Bergen kommune har til nå registrert 50 koronarelaterte dødsfall, over 30 av dem har vært på sykehjem.

 • av NTB
  DEL
  Ett dødsfall og elleve nye koronasmittede i Bergen
  Til sammen har Bergen kommune hittil registrert 3.825 smittetilfeller.
  Til sammen har Bergen kommune hittil registrert 3.825 smittetilfeller. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det er det siste døgnet registrert elleve nye tilfeller av koronasmitte i Bergen kommune. Antallet er 14 færre enn ukesnittet.

  Blant de nysmittede er en sjuåring, opplyser kommunen.

  Det er også registrert ett nytt koronarelatert dødsfall, en beboer ved Slettemarken sykehjem.

  Smittesporing har kartlagt alle tilfellene, med unntak av ett, hvor smitteveien er ukjent. Ett av tilfellene er importsmitte. Det var 500 personer som testet seg for covid-19 lørdag.

  Forrige søndag var det registrert 29 smittede i Bergen siste døgn. Den siste uka har det i snitt vært registrert 25 koronasmittede daglig i byen.

 • av NTB
  DEL
  Fire av ti nordmenn står reiseklare før jul

  Fire av ti nordmenn kommer til å reise ut av sin egen kommune i løpet av julen.

  Annenhver innbygger i Oslo sier at de står reiseklare i påvente av myndighetenes avklaringer rundt julen, som er mest i landet.

  Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 78.000 nordmenn om de har unngått sosial omgang med nær familie og venner. I tillegg er det spurt om holdninger til tiltak og planer for julen.

  Neste uke vil det komme konkrete råd fra regjeringen om julefeiringen. De har tidligere understreket at årets feiring blir annerledes.

  – Vi må jo se an smittesituasjonen når vi nærmer oss jul, om vi vil anbefale det. Men jeg vil jo si at det har en høy verdi, sa statsminister Erna Solberg (H) onsdag om å dra hjem til jul og møte familien.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Moss innfører sosial nedstenging, skriver VG

  Smittesituasjonen i Moss kommune har forverret seg. Derfor innføres det nå sosial nedstengning. Det informerte ordfører Hanne Tollerud om på en pressekonferanse søndag formiddag, ifølge VG.

  Følgende tiltak innføres:

  • Alle innendørs arrangementer blir forbudt, med unntak for begravelser og bisettelser, vigsler, dåp og lignende ritualer under gitte betingelser.
  • Gudstjenester og fellesbønn kan ikke gjennomføres.
  • Stenger offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur, underholdnings eller fritidsaktiviteter innendørs.
  • Det blir forbud mot flere enn 10 personer i private sammenkomster, og alle skal kunne holde 1 meters avstand.
  • Det innføres skjenkestopp

  Moss velger å holde treningssentrene åpne.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Stockholm nest hardest rammet av korona i Europa

  I en gjennomgang som Aftonbladet har laget, er antall dødsfall etter koronaviruset sammenlignet i de sju byene Berlin, London, Madrid, Oslo, Paris, Roma og Stockholm.

  Det viser at det i løpet av pandemien var 2.688 koronadødsfall i Stockholm, det vil si 113 døde per 100.000 innbyggere. Bare Madrid var verre med 11.349 dødsfall, 170 per 100.000 innbyggere.

  – Hvorfor det er blitt slik, er jo en tragedie som vi kommer til å måtte utrede, sier Johan Styrud, som er overlege på Danderyds sykehus og leder for Stockholms legeforening,

  Oslo er den av de sju byene som kommer lengst ned på listen. med 63 dødsfall, det vil si 9 per 100.000 innbyggere.

  Styrud tror det skyldes at Oslo hadde mye strengere restriksjoner.

  – Oslo var veldig militante i begynnelsen, veldig kraftfulle. De stengte ned samfunnet, og man fikk ikke reise over kommunegrensa i ganske lang tid. Dessuten stengte de grensa mot Sverige ganske hardhendt i vår, sier han.

  Foto: Fredrik Sandberg / TT via AP
 • av NTB
  DEL
  Demonstranter pågrepet i London

  Mer enn 60 demonstranter som protesterte mot koronarestriksjoner, ble lørdag pågrepet i London.

  Demonstrantene, bestående av folk som er vaksinemotstandere og motstandere av munnbind, gikk i tog på Oxford Street og Regent Street lørdag. Der viste de fram plakater med tekst som «slutt med å kontrollere oss» og «ingen flere nedstengninger».

  Flere demonstranter ble ført bort i håndjern etter at de hadde ignorert oppfordringer om å forlate stedet. Det ble også kastet flere flasker og røykbomber da demonstranter havnet i basketak med politiet.

  En demonstrant blir anholdt av politiet under demonstrasjoner i London.
  En demonstrant blir anholdt av politiet under demonstrasjoner i London. Foto: REUTERS/Henry Nicholls
 • av NTB
  DEL
  Advokatforeningen vil ha slutt på karantenehotell
  Dette hotellet ved Oslo lufthavn brukes som karantenehotell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Dette hotellet ved Oslo lufthavn brukes som karantenehotell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Ordningen med karantenehotell er i realiteten en form for internering og må avvikles, mener Advokatforeningen.

  Ifølge VG skriver foreningen følgende i et høringsbrev:

  – Karantenehotell er i realiteten en form for internering, det er veldig inngripende. Slik det er beskrevet, treffer det heller ikke dem man er mest opptatt av å fange opp, utdyper generalsekretær Merete Smith.

  Hun sikter da til arbeidsreisende.

 • av Bjørn Egil Halvorsen
  DEL

  Politiet stoppet fester i Oslo og Bergen

  Oslo-politiet stanset i natt en fest på Holbergs plass i Oslo, skriver de på Twitter.

  Det var 13 personer i leiligheten, og samtlige ble anmeldt for brudd på smittevernloven, ifølge politiet.

  I Bergen stanset politiet to fester med ni og ti deltagere, skriver bt.no.

  – Dette er åpenbare brudd på forskriften om smitteverntiltak, og vil bli straffeforfulgt, sier operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL

  112 nye smittetilfeller i Oslo

  Det er registrert 112 nye koronatilfeller i Oslo siste døgn. Det er 39 færre enn gjennomsnittet for den siste uken på 151 smittede per dag.

  Antall smittede siste døgn er 24 færre enn dagen før.

  Det er totalt 2.254 smittede i Oslo de siste to ukene, viser oppdaterte tall fra Oslo kommune.

  Grorud, Bjerke og Stovner er hardest rammet i forhold til folketall med henholdsvis 206, 209 og 190 smittetilfeller de siste to ukene. Det tilsvarer 743 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i Grorud, 625 i Bjerke og 570 i Stovner.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Rekordhøye dødstall i Hellas

  Hellas registrerte 121 nye koronarelaterte dødsfall lørdag, som er det høyeste antallet på ett døgn siden viruset kom til landet i februar, melder Reuters.

  Sykehusene nord i landet er nå i ferd med å bli overbelastet og kapasiteten for intensivbehandling nærmer seg sprengt, melder nyhetsbyrået.

  Samme dag er det registrert 1747 nye smittetilfeller, mens det totale dødstallet er 2223.

  Hellas stengte tidlig ned og hadde lav smitte sammenlignet med store deler av Europa under den første bølgen i mars, men siden oktober har smitten økt kraftig og landet har vært i lockdown siden begynnelsen av november.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Los Angeles stenger ned

  Helsemyndighetene i Los Angeles County ber innbyggerne om å holde seg hjemme og har varslet nye restriksjoner som trer i kraft mandag, melder NBC News.

  Fylket, som ligger i California, er USAs mest folkerike med over 10 millioner innbyggere. De siste fem dagene er det i gjennomsnitt registrert mer enn 4500 nye smittetilfeller daglig, som var grensen som var satt for når fylket ville innføre nye tiltak.

  Fra mandag blir det ikke lov å omgås andre utenfor husstanden og de fleste offentlige samlinger blir forbudt. Det innebærer forbud mot samlinger på stranden og lekeplasser stenges. Restauranter kan kun selge take away, mens butikker må redusere åpningstidene betydelig.

  Tiltakene gjelder til tidligst 20. desember.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  Financial Times: Storbritannia vil godkjenne koronavaksine neste uke

  Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB

  Storbritannia er klar for å godkjenne koronavaksinen som er utviklet av Pfizer-BioNTech allerede neste uke, skriver Financial Times ifølge Reuters.

  Vaksinen skal være klar til å leveres innen få timer etter at godkjenningen fra det britiske medisintilsynet er på plass, og vaksineringen vil kunne begynne 7. desember, skriver avisen.

  Britene har bestilt 40 millioner doser av Pfizer-vaksinen og 100 millioner av AstraZeneca/Oxford University-vaksinen, som også er til vurdering hos medisintilsynet.

  Les mer om Pfizer-vaksinen i denne saken: Kan denne vaksinen stoppe pandemien? Hittil har den beskyttet ni av ti mot viruset.

 • av Kari Mette Hole
  DEL

  1 av 5 bedrifter i service og handel frykter konkurs

  Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.
  Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Nær 1 av 5 bedrifter i service og handel frykter konkurs, viser ferske tall fra NHO Service og Handel. Frykten er nær doblet siden oktober.

  Da svarte 1 av 10 bedrifter det samme.

  Tallene er fra NHOs medlemsundersøkelse denne uken.

  Særlig ille er det for vekterbransjen, der 1 av 3 svarer at de frykter konkurs og nær halvparten sliter med likviditet.

  – Vekterbransjen er rammet av en dobbelt krise som kommer på grunn av korona og en rekordlang streik som nå gir skremmende utslag, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

  Nedstengning av arrangementer og uteliv, i tillegg til langt lavere reiseaktivitet, har rammet bransjen hardt.

  26 prosent av bedriftene innen service og handel svarer at de allerede har permittert ansatte, og innen begynnelsen av desember vil 1 av 3 ha gjort det.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Økende smittetall i Finland

  Lørdag ble det meldt om 541 nye koronatilfeller i Finland. Smittetallene i landet har vært økende de siste ukene.

  Lørdagens tall er likevel lavere enn det som ble meldt fredag, da finske smittevernmyndigheter hadde registrert 618 nye tilfeller.

  Etter at det daglige gjennomsnittet på nye tilfeller har ligget omkring 200 siden begynnelsen av oktober, har de finske smittetallene skutt i været den siste uken. Dagsgjennomsnittet, regnet i sjudagersperioder, ligger nå på over 400, ifølge Worldometers oversikt.

  Siden pandemiens start har det blitt registrert 24.307 smittetilfeller i Finland. Totalt har 393 mistet livet av covid-19 i landet.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  For de «svorske» på grensen handler det ikke om billig bacon og snus.

 2. NORGE

  Slik så hånden ut etter en runde med håndsprit i nærheten av t-lys

 3. OSLO

  Engasjerte deltakere markerte misnøye med koronatiltak i Oslo

 4. OSLO

  Enda flere bruker Oslo-marka under koronanedstengingen

 5. NORGE

  Her behandles de mest syke Covid-19-pasientene i Oslo