Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
UDs råd om å unngå utenlandsreiser forlenges til 1. mars
12. januar kl 18:31av NTB
DEL

Utenriksdepartementet forlenger rådet om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land fra 15. januar til 1. mars.

– Selv om vi har forholdt oss til pandemien i snart ett år, er vi fortsatt langt unna en normalsituasjon, og smittesituasjonen endrer seg raskt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Det vil fortsatt gjøres unntak for land i EØS og Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning. Per i dag gjelder det kun noen få områder i Finland.

– Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, sier Søreide.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  900 i karantene og 33 smittet på Tynset

  I alt 33 personer er smittet og 900 er i karantene på Tynset, melder kommunen lørdag.

  De nye positive svarene kommer etter tester fra personer som allerede satt i karantene, opplyser kommunen.

  Smitteutbruddet er sporet til ett eller flere religiøse arrangementer i månedsskiftet april/mai. Der var det samlet folk fra flere av kommunene i regionen og noen tilreisende.

  Ordfører Merete Myhre Moen (Sp) sier til NRK at smitten kommer fra tre som kom utenfra Nord-Østerdalen.

  Kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng sier at arrangementene var i tråd med reglene. Personene i miljøet samarbeider godt i smittesporingsarbeidet.

  – Det kan ha vært en uheldig omstendighet. Det er det som kan ha startet det, sier kommuneoverlegen i Tynset.

 • av NTB
  DEL
  Portugal åpner for turister – nordmenn inkludert
  Carcavelos-stranden når Lisboa kan igjen befolkes av europeiske turister.
  Carcavelos-stranden når Lisboa kan igjen befolkes av europeiske turister. Foto: REUTERS/Rafael Marchante

  Portugal letter mandag på innreiserestriksjoner for de fleste europeiske land, opplyser landets innenriksdepartement. Norge er på listen.

  Reisende fra EU-land som har under 500 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, kan gjennomføre alle typer reiser til Portugal, opplyser innenriksdepartementet. Det gjelder også ikke-nødvendige reiser, skriver myndighetene.

  Land fra Schengen-området og Storbritannia er inkludert, skriver TV-kanalen TVI 24.

 • av NTB
  DEL
  Tyskere skeptiske til fordeler for fullvaksinerte

  Et flertall av tyskere er skeptiske til at fullvaksinerte skal få unntak for koronarestriksjoner, ifølge en meningsmåling.

  32 prosent svarte at ingen burde få fordeler før alle er vaksinerte, mens 21 prosent sa at fullvaksinerte og personer som har vært smittet, ikke bør behandles annerledes, ifølge YouGov-målingen.

  På den andre siden svarte 39 prosent at restriksjoner for vaksinerte kan lettes på. Over 2.000 personer deltok i spørreundersøkelsen.

  Ifølge Robert Koch-instituttet har rundt 8,8 millioner, som tilsvarer 10,6 prosent av befolkning, blitt fullvaksinert. 35,9 prosent har fått første stikk.

 • av NTB
  DEL
  Over 80.000 koronadødsfall i Colombia
  Kvinner roper slagord under en demonstrasjon mot et skattereformforslag fra regjeringen i Bogota 1. mai. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB
  Kvinner roper slagord under en demonstrasjon mot et skattereformforslag fra regjeringen i Bogota 1. mai. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB

  Colombia har passert 80.250 koronarelaterte dødsfall siden pandemien startet. Intensivavdelingene i landets største byer er nesten fulle.

  I gjennomsnitt registrerer myndighetene nå rundt 470 koronarelaterte dødsfall hver dag, melder Reuters.

  Torsdag registrerte hovedstaden Bogota det høyeste antallet smittetilfeller og dødsfall på ett døgn siden pandemien startet i fjor.

  – Jeg vet ikke hva mer jeg kan si, advare om, be om, bønnfalle om, skrev ordfører Claudia Lopez på Twitter torsdag kveld.

  Fredag kunngjorde hun at hun er blitt koronasmittet.

  Regjeringen opplyste torsdag kveld at presset på intensivavdelingene i hovedstaden er bekymringsfullt. Også i Medellin og Cali er presset stort.

  De siste ukene har landet vært preget av store demonstrasjoner og protester mot et skattereformforslag fra regjeringen.

 • av NTB
  DEL
  29 nye smittede registrert i Grenland

  Det er registrert 15 nye smittetilfeller i Porsgrunn, 12 i Skien og 2 i Bamble det siste døgnet.

  Grenlands-området har vært rammet av økt smitte den siste tiden, og lørdag viser tallene 29 nye registrerte smittetilfeller i regionen, skriver Telemarksavisa.

  Bortsett fra tilfellene i Porsgrunn, Skien og Bamble er det ikke registrert noen nye tilfeller i Telemark.

 • av NTB
  DEL
  102 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 102 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 22 over snittet de sju foregående dagene.

  102 tilfeller er 51 flere enn på torsdag, og 26 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 96 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 333 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Etter det følger bydelene Stovner (324) og Søndre Nordstrand (266).

  Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 98 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Totalt er 35.032 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  425 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 425 koronasmittede i Norge. Det er 18 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 417 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 406, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til lørdag var det utført 5,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 118.740 personer testet positivt.

  Til nå har 1.556.905 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 574.194 personer har fått andre dose.

  Fredag var 127 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 15 flere enn dagen før.

  Til sammen er 774 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Full stopp i vaksineringen i Stavanger
  Rogaland, med sin relativt unge befolkning, får også færre doser med vaksiner enn andre fylker. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Rogaland, med sin relativt unge befolkning, får også færre doser med vaksiner enn andre fylker. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Neste uke blir det full stans i massevaksineringen i Stavanger ettersom byen bare får 5.000 doser, som alle er reservert.

  Stavanger har kapasitet til å sette 10.000 vaksiner i løpet av en uke, skriver NRK. Denne uken fikk byen 4.236 doser Pfizer-vaksine. Over halvparten gikk til personer under 64 år med underliggende sykdom, mens resten ble gitt som andre dose hos fastlegene.

  Neste uke er Stavanger lovet 5.000 nye doser, men heller ikke det monner særlig mye. Alle disse skal gis som dose to hos fastlegene eller til helsepersonell som ble gitt Astra Zeneca-vaksinen som første dose.

  Rogaland er det fylket i landet med lavest andel vaksinerte, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

  – Dosene fordeles ikke bare etter folketall, men også alderssammensetning i befolkningen. I Rogaland har vi en ung befolkning. Vi har flere unge enn eldre. Det gjør at vi får litt færre enn fylker med en eldre befolkning, forklarer fylkeslege Janne Dahle Melhus til NRK.

 • av NTB
  DEL
  Røros stenger ned
  Røros stenges ned til og med 17. mai. Foto: Paul Kleiven / NTB
  Røros stenges ned til og med 17. mai. Foto: Paul Kleiven / NTB

  På grunn av smitteutbruddet i nabokommunene i Nord-Østerdalen, avlyser Røros kommunen alle arrangementer både inne og ute i kommunen til etter 17. mai.

  Avgjørelsen er tatt av kriseledelsen i kommunen sammen med kommuneoverlegen. Vedtaket er gjort etter klare anbefalinger fra statsforvalterne i Innlandet og Trøndelag.

  Smitteverntiltakene ble innført fredag klokken 19 og gjelder ut 17. mai. De innebærer at alle arrangementer, også på 17. mai, avlyses. Kafeer og restauranter kan kun ha åpent for takeaway og kommunen innfører munnbindpåbud innendørs på offentlig sted.

  Alle butikker stenges – med unntak for dagligvarebutikker og apotek. Også treningssentre må stenge, og kommunen innfører påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland erklærer Storbritannia som risikoområde igjen

  Helsemyndighetene i Tyskland klassifiserer Storbritannia som et risikoområde for koronasmitte. Årsaken er bekymring for spredningen av den indiske varianten.

  Det skjer bare en måned etter at Storbritannia ble tatt av listen etter en nedgang i nye smittede og på grunn av vaksinasjonstempoet i landet.

  Nå har Robert Koch-Institut satt landet tilbake på listen, på laveste nivå i risikokategorien.

  Det er den indiske virusvarianten, B. 1.617.2, som bekymrer. Fredag sa den britiske regjeringen at denne sprer seg raskt i deler av England. Registrerte tilfeller er doblet fra 520 i forrige uke til 1.313 denne uken.

  Nepal står også på Tysklands risikoliste, i tillegg til India, Brasil og Sør-Afrika.

 • av NTB
  DEL
  Kommunene avgjør rekkefølgen i gruppen 25–39 år
  Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet gir ikke noe svar på hvem som vil få vaksine sist. Foto: Lise Åserud / NTB
  Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet gir ikke noe svar på hvem som vil få vaksine sist. Foto: Lise Åserud / NTB

  Etter at gruppene 18–24 og 40–44 år er vaksinerte, er det gruppen 25–39 års tur. Her vil kommunene selv få bestemme hvem som får vaksinene først.

  – I den aldersgruppen er det opp til kommunen. Noen vil starte på 39, noen på 25, presiserer statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet til NTB.

  Det er dermed ikke gitt at det er de i alderen 32/33 år som får første dose sist.

  – Det ligger nå an til at alle over 18 år, også personer i alderen 25 til 39 år, vil ha fått første dose i løpet av sommeren. De fleste nordmenn får tilbud om vaksine tidligere enn vi opprinnelig forventet på grunn av økte vaksineleveranser, og fordi anbefalt intervall mellom dose 1. og 2. er økt, sier Korkunc.

 • av NTB
  DEL
  Tre av mannskapet er brakt til sykehus fra smittebåten i Narvik
  Malmskipet Pebble Bech, som er rammet av koronautbrudd, ligger til anker utenfor Narvik. En person er død etter utbruddet og tre er nå lagt inn på sykehus i byen. Foto: Jørn Indresand / Fremover / NTB
  Malmskipet Pebble Bech, som er rammet av koronautbrudd, ligger til anker utenfor Narvik. En person er død etter utbruddet og tre er nå lagt inn på sykehus i byen. Foto: Jørn Indresand / Fremover / NTB

  Tre av mannskapet på malmbåten Pebble Beach, som er rammet av koronautbrudd, er lagt inn på sykehuset i Narvik. Ett besetningsmedlem er død etter utbruddet.

  Utbruddet ble avdekket etter at kommunen gjennomførte medisinsk tilsyn av besetningen torsdag.

  Det var først meldt om en koronasmittet fredag, men lørdag opplyser sykehuset på Twitter at ytterligere to personer fra skipet er lagt inn ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Narvik.

  Tilstanden til den smittede som ble lagt inn fredag ble lørdag betegnet som stabil, men besetningsmedlemmet er fortsatt innlagt på UNN.

  For å gjøre det enklere å bistå skipet vil det legge til kai lørdag, opplyser kommunen i en pressemelding. Området rundt skipet blir sperret av.

  – Slik situasjonen er på skipet nå, er det mest hensiktsmessig å ta det til en av Narvik Havns kaianlegg. Dette skjer i samråd med kommuneoverlege og rederi, sier Rolf M. Lossius, kommunalsjef for virksomhetsstyring i Narvik kommune.

  I alt 16 av de 18 besetningsmedlemmene har testet positivt på covid-19, inkludert avdøde.

 • av NTB
  DEL
  13 nye koronatilfeller i Kristiansand
  Flere nye koronatilfeller i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Flere nye koronatilfeller i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Kristiansand har registrert 13 nye koronasmittede. Elleve har kjent smittevei, mens to har vært på et russetreff.

  – Vi går nå inn i en langhelg hvor russen ruller, det er pågående id-feiring, og vi skal feire 17. mai. Derfor er det veldig viktig at folk følger reglene og tar dette på alvor, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Fædrelandsvennen.

  De nye tilfellene gjør at 43 personer er satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  127 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 15 flere enn dagen før

  Fredag var 127 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 15 pasienter fra dagen før.

  24 av pasientene får respiratorbehandling, og 41 ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og fire flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.112 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ni er innlagt i Helse vest, fem er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 118.315 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  FHI-utkast: Anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser, og at Skien og Nesodden får flere

  Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

  Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet levere inn en fornyet vurdering av listen over de 24 kommunene som skal få flere vaksinedoser innen klokken 15 fredag ettermiddag.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Italia lemper på karantenekrav til turister
  En kelner dekker på bord på en restaurant på Markusplassen i Venezia. Italia lemper nå på karantenekravene.
  En kelner dekker på bord på en restaurant på Markusplassen i Venezia. Italia lemper nå på karantenekravene. Foto: Filippo Ciappi, LaPresse / AP / NTB

  Italia vil ha turistene tilbake og dropper karantenekrav til reisende fra EU og Schengen-området, Storbritannia og Israel som kan vise frem negativ koronatest.

  Det opplyste myndighetene fredag. De nye karantenereglene gjelder fra søndag.

  Statsminister Mario Draghi har sagt at å få turismen i gang igjen er svært viktig for å få den italienske økonomien på fote igjen.

  Samtidig vil myndighetene utvide ordningen med såkalte «covid-frie flyvninger» som for tiden gjelder for reiser til og fra USA, Canada, Japan og De forente arabiske emirater.

 • av NTB
  DEL
  1,5 millioner nordmenn har fått første vaksinedose

  Litt over 1,5 millioner har fått første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 574.000 personer har også fått andre dose.

  Tomme vaksineglass lå i en beholder på Bærum vaksinesenter i mars.
  Tomme vaksineglass lå i en beholder på Bærum vaksinesenter i mars. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på Tynset knyttes til religiøst arrangement

  Alle smittetilfellene på Tynset er nærkontakter til besøkende til et religiøst arrangement. De kom fra lenger sør i fylket, sier ordfører Merete Myhre Moen.

  Arrangementet har foregått innenfor gjeldende lover og regler, skriver Arbeidets Rett.

  – Det var bra at den første personen med kun lette symptomer valgte å teste seg. Så langt er det kun lettere symptomer på dem som er smittet. Det er både barn og godt voksne personer blant de smittede, sier ordføreren.

  Over 800 personer ble testet i Tynset torsdag, og resultatene av disse prøvene ventes i løpet av fredagen. Torsdag ble det registrert 25 nye smittetilfeller, og over 1.000 personer, en femdel av kommunens innbyggere, er i karantene.

 • av NTB
  DEL
  Kjøp av minimumstilbud av flyruter forlenges ut juni
  Samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Torstein Bøe / NTB

  På samme måte som det har blitt gjort de siste månedene, forlenger Samferdselsdepartementet avtalene om å opprettholde et minimumstilbud på enkelte flyruter.

  Rutene det gjelder, ble drevet på kommersielle vilkår før koronapandemien begynte, men drives nå på statens regning for å sikre at samfunnskritiske reiser kunne gjennomføres tross lav etterspørsel.

  – Ved å forlenge minstetilbudskontraktene for juni sørger vi for å opprettholde et tilstrekkelig flytilbud for de reisende på disse rutene fram mot sommeren, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

  De samme rutene som var en del av kontraktsforlengelsen i mai måned, inngår i forlengelsen for juni. Strekningene det dreier seg om er Oslo-Florø, Oslo-Ørsta/Volda, Stokmarknes-Bodø, Stokmarknes-Tromsø, Tromsø-Vadsø, Tromsø-Hammerfest, Tromsø-Alta, Tromsø-Kirkenes og Stord-Oslo.

  Samtlige strekninger skal betjenes med minst to daglige rundturer seks dager i uka, Stokmarknes-Bodø med tre.

 • av NTB
  DEL
  Partnere kan være med på ultralyd igjen i Bergen
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Helse Bergen letter på de strenge besøksrestriksjonene ved fødeavdelingen, og lar partnere være til stede ved ultralydundersøkelser.

  Partnere får også være med på andre typer avtaler ved poliklinikk. Bergen går også tilbake til ordinær barselbesøkstid slik som før pandemien, skriver Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding.

  – Dette er noe mange har ventet på. Nå gleder vi oss til å ta imot begge to fra neste uke, sier klinikkdirektør Susanne Albrechtsen ved Kvinneklinikken.

  Det er lokale og nasjonale smitteverntiltak som har vært lagt til grunn for de strenge besøksreglene ved klinikken. At de nå gjenåpner har sammenheng med hvor langt de har kommet i vaksineringen av ansatte.

  – Nå er det forsvarlig, sier klinikkdirektøren.

Les mer om

 1. Koronaviruset