Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 • Koronaviruset rammer hele verden menneskelig og økonomisk. Vaksineringen av risikogrupper er nå i gang.
 • Her finner du Aftenpostens nyhetsbrev om korona.
Festet innlegg
Nakstad: Det ser ut som 1 meter ikke er nok mot virusmutanten
i dag kl 11:24av NTB
DEL
Avstandsråd på storskjerm under siste seriekamp i 2020 mellom Vålerenga og Start på Intility stadion i Oslo.
Avstandsråd på storskjerm under siste seriekamp i 2020 mellom Vålerenga og Start på Intility stadion i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Helsedirektoratet vurderer å endre rådene om 1 meters avstand og håndvask i lys av den britiske mutasjonen av koronaviruset.

– Det kan få en del konsekvenser for praktiske smittevernråd. Det er også mulig at det muterte viruset, fordi det er mer smittsomt, får betydning for hvor mange vi kan være sammen i ulike sammenhenger, så det er ting vi må se på. Her har vi fått erfaring, ikke minst fra andre land, sier Nakstad i et intervju med VG.

Helsedirektoratet vurderer både rutinene for håndvask og avstand i lys av mutasjonen, som står bak et utbrudd i Nordre Follo.

– Det med avstand er vesentlig når det gjelder dette muterte viruset. Det ser ut som 1 meter ikke er nok, sier Nakstad.

I begynnelsen av pandemien gikk rådet ut på 2 meters avstand, men det ble senere justert ned til 1.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tolv nye smittetilfeller på sykehjem i Bærum

  Åtte beboere og ti ansatte ved Stabæktunet sykehjem i Bærum har fått påvist koronasmitte i helgen. Totalt er det påvist smitte hos 33 personer ved sykehjemmet.

  Sykehjemsbeboerne blir nå testet for den britiske muterte koronavirusvarianten, opplyser kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune til Budstikka.

  Smitten har utviklet seg raskt ved sykehjemmet. Fra onsdag til fredag i forrige uke steg antallet koronatilfeller ved sykehjemmet fra sju til 22.

  Smittetallene i Bærum kommune er ellers stabile, og i nabokommunen Asker har det vært en kraftig nedgang.

 • av NTB
  DEL
  NRK: Rekordmange nordmenn vil flytte til hytta
  Rekordmange nordmenn vil flytte på hytta, melder NRK.
  Rekordmange nordmenn vil flytte på hytta, melder NRK. Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Fra 2019 til i fjor var det nesten en dobling i antall nordmenn som ønsket å flytte til hytta, skriver NRK.

  – Det er liten tvil om at det med korona og hytteforbudet som ble innført en periode i 2020, har vært med på å sette fokus på det med bostedsadresse, sier seksjonssjef Roar Sellevoll i Skatteetaten.

  I 2020 mottok Skatteetaten 2.033 søknader fra folk som søkte om å flytte til fritidsbolig. I 2019 mottok de 1.190 søknader.

  I mars alene kom det inn 345 søknader om å flytte til hytta.

 • av NTB
  DEL
  Nordre Follo holder pressekonferanse klokken 12

  Den ble opprinnelig planlagt til klokken 11.

  På pressekonferansen vil det blant annet bli opplyst om svar på mellom 250 og 300 koronatester som er tatt i kommunen, opplyser kommunen til NTB. Mandag formiddag er åtte av 120 prøver positive for det muterte koronaviruset.

 • av NTB
  DEL
  Handel og Kontor: Dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

  Handel og Kontor regner med mange permitteringsvarsler som følge av at kjøpesentrene må holde stengt.

  25 kommuner på Østlandet har fått beskjed om å stenge ned kjøpesentrene fra mandag for å hindre smitte av den britiske mutasjonen av koronaviruset. Det betyr at mange ansatte i varehandelen blir permittert.

  Handel og Kontor-leder Christopher Beckham sier at de har forståelse for avgjørelsen.

  – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene. De har vært flinke til å følge smitteverntiltakene, men vi forstår at det er nødvendig for å stoppe dette nye viruset, sier Beckham til FriFagbevegelse.

 • av NTB
  DEL
  Gjenåpning av polet vekker reaksjoner
  I alle de 15 kommunene som er berørt av mutantutbruddet i Nordre Follo, åpnet Vinmonopolet butikkene igjen mandag morgen etter å ha blitt stengt lørdag.
  I alle de 15 kommunene som er berørt av mutantutbruddet i Nordre Follo, åpnet Vinmonopolet butikkene igjen mandag morgen etter å ha blitt stengt lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Folk som jobber med barn og rus reagerer på at myndighetene har gjenåpnet Vinmonopol-butikkene i kommuner rammet av mutantutbrudd.

  – Som representant på vegne av barn med foreldre med rusproblemer blir jeg ordentlig forbanna over måten regjeringen velger å gjøre dette på, sier generalsekretær Marius Sjømæling i organisasjonen Barn av rusmisbrukere til VG.

  Utbruddet av den muterte virusvarianten i Nordre Follo førte lørdag til strenge nedstenginger i ti kommuner i Oslo-regionen. Søndag ble det innført tiltak i ytterligere 15 kommuner i randsonen.

  Samtidig valgte regjeringen å følge Helsedirektoratets råd om å gjenåpne Vinmonopol-butikkene i de berørte kommunene, for å hindre at folk krysser kommunegrenser for å gå på polet andre steder.

  Med dette sier regjeringen at Vinmonopolet er viktigere enn skole og fritidsaktiviteter, mener Sjømæling.

 • av NTB
  DEL
  Koronalån kan bli omgjort til stipend

  Studenter og elever som har tatt opp et tilleggslån fordi de har tapt inntekt på grunn av koronapandemien, kan få deler av dette gjort om til stipend.

  8.000 kroner av tilleggslånet kan bli gjort om til stipend, ifølge Lånekassen.

  Man må da kunne dokumentere nedgang i inntekt i hele eller deler av perioden mellom 1. mars og 15. juni 2020.

  Det var våren 2020 at tilbudet om et tilleggslån kom fra Lånekassen. De som kunne søke om dette, var for eksempel de som ble permittert, fikk færre vakter enn tidligere avtalt, eller ble oppsagt fra en lønnet deltidsjobb på grunn av koronasituasjonen.

  Vanligvis får bare studenter som bor borte, omgjort lån til stipend. Dette kravet gjelder ikke for tilleggslånet.

  Statens lånekasse for utdanning sier at elever og studenter kan få omgjort deler av tilleggslånet som ble opprettet i mars 2020, til stipend.
  Statens lånekasse for utdanning sier at elever og studenter kan få omgjort deler av tilleggslånet som ble opprettet i mars 2020, til stipend. Foto: Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
 • av Gina Grieg Riisnæs
  DEL
  Åtte nye tilfeller av mutert virus i Follo

  Det har kommet resultater på rundt 120 av de 250-300 prøvene fra Nordre Follo kommune som var sendt inn til analyse hos Folkehelseinstituttet (FHI).

  Dermed er det samlede tallet nå 25. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

  Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold forventer svar på flere prøver i løpet av mandag.

  – Jeg opplever det som positivt at så mange av prøvene som var til analyse hos FHI ikke er det muterte viruset. Ethvert tilfelle av UK-varianten er selvsagt alvorlig, men vi kunne risikert at det var flere tilfeller av UK blant disse prøvene, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Trondheim har registrert 18 nye smittetilfeller i helga

  Kun 18 personer fikk fredag, lørdag og søndag påvist koronasmitte i Trondheim kommune. Ingen er alvorlig syke.

  Blant de smittede er det tolv menn og seks kvinner. Fem har blitt smittet i utlandet, mens elleve er smittet av nærkontakter. To personer har ukjent smittevei, opplyser kommunen i en pressemelding.

  Alle de smittede er under 60 år. Seks er barn under 20 år.

  Drøye 1.700 personer ble koronatestet i helgen. Rundt 1 prosent av prøvesvarene er dermed positive.

  Smittetallene i Tronheim har den siste tiden vært lave. Kommunen minner likevel om at smitten kan blomstre opp igjen dersom folk ikke overholder smitteverntiltakene.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Merkels stabssjef: Den britiske virusvarianten vil dominere

  Varianten av koronaviruset som ble oppdaget i Storbritannia, vil bli den største varianten i Tyskland, mener statsminister Angela Merkels nærmeste medarbeider.

  – Vi må allerede hanskes med den nye varianten på flere sykehus. Det betyr at den er i landet, og på et tidspunkt – som i andre land – vil den overta og forårsake problemer. Det er jeg veldig sikker på, sa stabssjef Helge Braun på et politisk talkshow.

  Virusvarianten Braun snakker om, er blitt den mest framtredende i Storbritannia. Den er sannsynligvis mer smittsom, men det er ikke mulig å si sikkert at den er mer dødelig.

  – Vi vil holde den ute av landet lengst mulig, og holde den under kontroll der den allerede finnes, sa Braun.

  Smittebølgen har begynt å bremse opp i Tyskland. Mandag meldte folkehelseinstituttet Robert Koch-Institut om 6.729 tilfeller i løpet av det siste døgnet, mot 7.141 i samme periode uka før.

 • av NTB
  DEL
  Statsforvalteren ber trøndere unngå reiser til Oslo-området

  På grunn av utviklingen med det muterte viruset på Østlandet ber Statsforvalteren i Trøndelag nå alle trøndere om å unngå reiser til Oslo-regionen.

  Oppfordringen ble sendt ut av Statsforvalteren i Trøndelag mandag morgen og kommer etter at fire kommuner i fylket allerede før helga ba folk om å unngå reiser til regionen.

  – Vi støtter sterkt de kommunene som har bedt innbyggerne ikke reise til de aktuelle kommunene, det er en god anbefaling for alle innbyggerne i Trøndelag, sier fylkeslege Jan Vaage.

  Vaage ber trønderne om å følge de nasjonale og lokale smittevernrådene ekstra godt.

 • av Gina Grieg Riisnæs
  DEL
  Nordre Follos ordfører til TV 2: – Vi opplever at vi har utbruddet under kontroll

  Søndag ettermiddag ble det påvist elleve nye tilfeller av det muterte britiske koronaviruset, opplyste ordfører Hanne Opdan.

  Mandag morgen venter kommunen på 250 nye prøvesvar.

  – Vi er naturlig nok svært spent på disse resultatene. Men vi frykter og forventer at det er flere positive tester med den mutanten, sier Opdan til TV 2.

  Samtidig understreker hun at de mener å ha kontroll på situasjonen.

  – Det vi vet per nå er at vi har 74 smittetilfeller knyttet dette utbruddet og vi opplever at utbruddet er under kontroll.

 • av NTB
  DEL
  Synkende smittetrend i USA, men eksperter frykter virusmutantene

  Antallet nye koronavirustilfeller i USA har falt de siste to ukene, men nå advarer epidemiologer om at nye varianter av koronaviruset kan snu alt på hodet.

  – Vi er definitivt på vei nedover, men jeg er bekymret for at de nye variantene vil gi oss enda en ny vending i slutten av februar eller begynnelsen av mars, sier epidemiologen Caitlin M. Rivers ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health til New York Times.

  8. januar registrerte USA 300.000 nye smittetilfeller. Fredag 22. januar hadde tallet falt til 191.000.

  Ekspertene har advart om at de ikke vet hva resten av vinteren og våren vil bringe for USA. President Joe Bidens administrasjon har sagt at de vil trappe opp vaksinedistribusjonen, men befolkningen bes fortsatt om å bære munnbind og unngå store folkemengder.

 • av NTB
  DEL
  Vestlandskommune frykter mutert virus – setter én i isolasjon og 16 i karantene

  Ullensvang i Hardanger har isolert en person som er definert som nærkontakt i utbruddet av mutert virus i Oslo-regionen, etter at personen fikk koronasymptomer.

  I tillegg er 16 personer som vedkommende har vært i kontakt med i Ullensvang, satt i karantene, skriver kommunen i en pressemelding.

  Personen er ifølge kommunen nærkontakt i en utbruddssituasjon i hjemkommunen i Oslo-regionen, der det foreligger mistanke om en mutert virusvariant.

  Vedkommende ble testet søndag, og fikk negativt svar på en hurtigtest. Personen har likevel symptomer som kan være forenlig med koronasykdom og skal testes på nytt.

 • av Gina Grieg Riisnæs
  DEL
  62 smittede i Oslo siste døgn

  Det er 33 færre enn snittet for de sju foregående dagene, som var på 95 per dag.

  Antall smittede det siste døgnet er åtte færre enn dagen før. Forrige søndag lå tallet på 48.

  Til sammen er det registrert 1505 smittetilfeller i hovedstaden de siste to ukene, ifølge tall fra Oslo kommune.

  Stovner bydel har det høyeste smittetrykket. Der er det nå 507 smittede pr. 100.000 innbyggere. Søndre Nordstrand følger etter med 498 smittede pr. 100.000. Det laveste smittetrykket er i bydel Nordre Aker, der tallet er 103.

  16.802 mennesker i hovedstaden har vært smittet av koronaviruset siden mars.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Nedstengingen i Hongkong hevet
  Myndighetene i Hongkong stengte i helgen ned deler av byen for å avgrense et pågående koronautbrudd. Mandag ble nedstengingen hevet etter at 7.000 innbyggere var testet og 13 smittetilfeller påvist.
  Myndighetene i Hongkong stengte i helgen ned deler av byen for å avgrense et pågående koronautbrudd. Mandag ble nedstengingen hevet etter at 7.000 innbyggere var testet og 13 smittetilfeller påvist. Foto: Vincent Yu / AP / NTB

  Myndighetene i Hongkong har hevet nedstengingen i deler av byen etter at 7.000 innbyggere er testet og 13 smittetilfeller påvist.

  Nedstengingen ble iverksatt tidlig lørdag morgen og omfattet om lag 10.000 innbyggere i 150 boligkvartaler i Jordan i Kowloon, et tett befolket område. Det er blant Hongkongs fattigste distrikter.

  Representanter fra myndighetene gikk fra dør til dør og utførte obligatoriske koronatester. I alt 0,17 prosent av de utførte testene var positive, og nedstengingen har blitt kritisert for å være omfattende og for lite effektiv.

  Myndighetene forsvarer tiltaket og sier at lignende nedstenginger kan bli aktuelt igjen.

  – Vi anser ikke denne operasjonen som bortkastet arbeidskraft eller penger, sa helseminister Sophia Chan søndag.

  Hongkong var et av de første stedene koronaviruset spredte seg til, men det er kun registrert over 10.000 smittetilfeller og 170 dødsfall knyttet til covid-19. Årsaken er strenge og effektive koronatiltak.

  De siste ukene har det oppstått smitteklynger i fattige og svært tett befolkede bydeler.

 • av NTB-TT
  DEL
  Svensk politi: Kan ikke vokte alle grenseoverganger
  Svensk politi sier det kommer til å bli svært vanskelig å håndheve regjeringens innreiseforbud fra Norge som trådte i kraft ved midnatt natt til mandag.
  Svensk politi sier det kommer til å bli svært vanskelig å håndheve regjeringens innreiseforbud fra Norge som trådte i kraft ved midnatt natt til mandag. Foto: Heiko Junge / NTB

  Politi i Sverige sier det kommer til å bli svært vanskelig å håndheve regjeringens innreiseforbud fra Norge som trådte i kraft ved midnatt natt til mandag.

  Grensen mellom Norge og Sverige er om lag 1.600 km, og det er umulig å ha full kontroll, mener sjefen for det svenske grensepolitiet.

  – Det er vår lengste landegrense. Den har vært åpen i flere hundre år. Det er naturligvis ikke mulig med kontrolltiltak for å stoppe all trafikk over denne grensen, sier Patrik Engström til Sveriges Radio Ekot.

  Politiet jobber nå med å få oversikt over alle innreiseveier langs grensen. Foruten større veier finnes det mindre veier og en rekke scooterspor, ifølge Engström.

  Han sier grensestengingen fram til 14. februar er den største oppgaven han har stått overfor.

  – Det er eksepsjonelt. Det er første gang siden andre verdenskrig at vi innfører grensekontroll og grenseovervåking mot Norge.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Australia godkjenner koronavaksine
  Australske helsemyndigheter har godkjent Pfizer og Biontechs koronavaksine, og vaksineringen kan starte i slutten av februar, sier statsminister Scott Morrison.
  Australske helsemyndigheter har godkjent Pfizer og Biontechs koronavaksine, og vaksineringen kan starte i slutten av februar, sier statsminister Scott Morrison. Foto: Mick Tsikas / AAP Image via AP / NTB

  Australske helsemyndigheter har godkjent Pfizer og Biontechs koronavaksine, og vaksineringen kan starte i slutten av februar, sier statsminister Scott Morrison.

  Legemiddelverket (TGA) innvilget Pfizer og Biontech en midlertidig godkjenning, og vaksinen er dermed den første som er godkjent i Australia.

  – Jeg merker meg at dette ikke er en nødgodkjenning som i andre land. Dette er en formell godkjenning etter TGAs vanlige prosedyrer, og vi er et av de første landene som har gått gjennom denne omfattende og grundige prosessen for å sikre godkjenning av denne vaksinen, sier Morrison

  Australia har sikret seg 10 millioner doser fra Pfizer/Biontech. Det er nok til å vaksinere fem millioner mennesker, og helsearbeidere og eldre er først ut.

  Morrison sier vaksineringen starter så smått i slutten av februar, i stedet for i midten av måneden som regjeringen hadde lovet, på grunn av problemer med produksjonen og leveringen.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Smittetilfelle på New Zealand var sørafrikansk mutasjon
  Det første smittetilfellet med ukjent smittevei på to måneder på New Zealand var en sørafrikansk virusvariant, opplyser helseminister Chris Hipkins mandag. Kilden var mest sannsynlig en person som bodde i samme etasje på karantenehotellet som den smittede kvinnen.
  Det første smittetilfellet med ukjent smittevei på to måneder på New Zealand var en sørafrikansk virusvariant, opplyser helseminister Chris Hipkins mandag. Kilden var mest sannsynlig en person som bodde i samme etasje på karantenehotellet som den smittede kvinnen. Foto: Peter Meecham / New Zealand Herald via AP / NTB

  Det første smittetilfellet med ukjent smittevei på to måneder på New Zealand var en sørafrikansk virusvariant, opplyser helseminister Chris Hipkins mandag.

  Den 56 år gamle kvinnen, som nylig kom tilbake fra Europa, testet positivt for koronavirus på lørdag, ti dager etter at hun hadde fullført de pålagte to ukene i isolasjon.

  Det er det første tilfellet av smitte utenfor hotellkarantene siden midten av november.

  – Det er den sørafrikanske varianten, og kilden er mest sannsynlig enn annen person som returnerte til New Zealand, sier Hipkins.

  Teorien er at kvinnen ble smittet av en person i samme etasje på karantenehotellet som testet positivt to dager før kvinnen forlot hotellet. To av kvinnens nærkontakter har siden avlagt negative koronatester.

  Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det ikke er klare bevis for at den sørafrikanske mutasjonen, kalt 501Y.V2, er mer smittsom og dødelig.

 • av NTB
  DEL
  Tre personer med festbøter tar sakene sine til retten

  Tre personer som har vært på fest med altfor mange gjester nekter å vedta bøtene de har fått. Nå blir det opp til Oslo tingrett å vurdere sakene.

  Torsdag kommer den første saken – som omfatter to menn i 20-årene som i november ifølge politiet var på en privat fest på Grünerløkka der det var tolv gjester – opp for Oslo tingrett.

  De er begge bøtelagt med 5.000 kroner, men har så langt nektet å vedta foreleggene.

  Det samme gjelder en 18 år gammel kvinne som ifølge politiet var på en privat fest på Oslos vestkant. Det var til sammen 16 gjester til stede, mener politiet. Også hun har fått en bot på 5.000 kroner som hun ikke har vedtatt.

  Denne saken kommer opp for tingretten fredag til uka.

  Begge festene brøt med smittevernlovens forbud mot å arrangere eller på delta på private sammenkomster med flere enn ti personer til stede, mener Oslo-politiet. Foreleggene er skrevet ut på ordre fra statsadvokaten.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. DEBATT
  Publisert:

  Hele landet må stenges ned for å stoppe pandemien

 2. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio koronaviruset: (fronthenvisning)

 3. NORGE
  Publisert:

  Her er de nye tiltakene som ble innført søndag

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Erna Solberg: – Vi kan ha det verste foran oss

 5. OSLO
  Publisert:

  Da SMS-en tikket inn, skjønte han at Norge var over i en ny fase