Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Videregående skoler i Oslo holdes på rødt nivå også neste uke
05. februar kl 11:46av Jon Roar Solset
DEL

Det bekrefter Trine Lie Larsen, kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo.

Årsaken er usikkerhet knyttet til muterte varianter av koronaviruset.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier de følger rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

– Det er større smitterisiko blant de eldre ungdommene, og åpne videregående skoler skaper økt mobilitet, siden elevene reiser mer på kryss og tvers av byen, sier byrådslederen.

Rødt nivå betyr i utgangspunktet ikke stengte skoler, men det kan bety en veksling mellom hjemmeskole og undervisning fysisk på skolen.

Det er over 19.000 elever på videregående skoler i Oslo, ifølge statistikk fra Utdanningsdirektoratet.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nordmenn kan bli fullvaksinert tre uker tidligere enn antatt
  Gledelig fredagsnytt: Vaksineringen kan bli fullført raskere enn antatt.
  Gledelig fredagsnytt: Vaksineringen kan bli fullført raskere enn antatt. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

  Det sier statsminister Erna Solberg til VG. FHIs oppdaterte vaksinekalender viser at Norge ligger an til å bli ferdig med å fullvaksinere befolkningen tre uker raskere enn tidligere meldt.

  Hun sier at Norge trolig får over 250.000 ekstra doser fra vaksineprodusentene Moderna og Pfizer i juli og august, og at det i tillegg kommer 70.000 ekstra doser fra Moderna i september.

  – Dette kommer i tillegg til de 258.000 ekstra dosene fra Pfizer som ble kjent i går, og de 100.000 dosene vi fikk fra Litauen forrige uke, og som allerede har ankommet Norge, sier Solberg.

  – Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge.

 • av Anders Veberg
  DEL
  Moderna får øke kapasiteten: Kan gi 40 millioner doser til Europa

  Reuters melder at EU nå har godkjent en økning i kapasiteten hos vaksineprodusenten Moderna i USA.

  Det betyr at Europa kan få anslagsvis 40 millioner doser fra disse fabrikkene i tredje kvartal i år.

 • av NTB
  DEL
  1 av 3 nordmenn er fullvaksinert mot koronaviruset
  Over en tredel av den norske befolkningen inkludert barn har fått begge vaksinedoser.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Over en tredel av den norske befolkningen inkludert barn har fått begge vaksinedoser. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Til sammen 1.800.693 nordmenn er fullvaksinert mot koronaviruset. Dette utgjør 33,4 prosent av befolkningen, eller over en tredel.

  1.800.693 er over en tredel av hele befolkningen.

  Blant personer over 18 år, som er de eneste som foreløpig tilbys vaksine, er andelen 42,1 prosent.

  I alt 66,1 prosent av hele befolkningen, 3.565.349 personer, har fått minst én dose. Her er andelen blant de over 18 år hele 83,3 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Fem nye koronasmittede i Tromsø

  Fem personer er registrert koronasmittet i Tromsø det siste døgnet. Det er fortsatt en del smitte og uavklarte smitteveier, opplyser kommunen.

  Blant de fem smittede registrert det siste døgnet, er smitteveien ukjent for én av dem. To personer er smittet i en annen kommune, og to er nærkontakter.

  I alt 34 personer er isolert som følge av koronasykdom, mens 68 nærkontakter er i karantene.

  – Det er fortsatt en del smitte i Tromsø. Mange reiser i ferien, og det er viktig å minne om at alle må teste seg dersom de har symptomer på smitte. Også de som er vaksinert. I forbindelse med smittetilfellene som er påvist i Tromsø denne uken, er det fortsatt uavklarte smitteveier, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem.

  Hun ber personer som var i bankfilialen til DNB i Fredriks Langes gate mandag 26. juli mellom klokken 14 og 15 om å være oppmerksomme på symptomer og teste seg dersom de får det.

  – Ut fra den informasjonen vi har fått, skal det ha vært en god del mennesker innom filialen i det aktuelle tidsrommet, sier Trandem.

 • av NTB
  DEL
  Karantenekrav for reisende fra Island, Italia og San Marino
  Innreiserestriksjonene skjerpes for reisende fra flere land. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Innreiserestriksjonene skjerpes for reisende fra flere land. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Island, Italia og San Marino går fra grønn til oransje, og det innføres derfor restriksjoner og karantenekrav reisende fra disse områdene.

  Endringene gjelder fra mandag av, opplyser regjeringen.

  Andorra går fra rødt til mørkerødt, og det blir innført krav om karantenehotell. Det samme gjelder Korsika og De sørlige egeiske øyer i Hellas.

  Fra før av er Kypros, Nederland, Spania og Storbritannia mørkerøde, og reisende derfra må i utgangspunktet på karantenehotell.

  Fullvaksinerte eller dem som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene, er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvilket land de kommer fra.

 • av NTB
  DEL
  62 nye smittede i Bergen
  Bergen kommune melder fredag om 62 nye koronasmittede. – Vi er bekymret for at smittetallene er så høye og følger situasjonen nøye, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) fredag. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Bergen kommune melder fredag om 62 nye koronasmittede. – Vi er bekymret for at smittetallene er så høye og følger situasjonen nøye, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) fredag. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Bergen kommune melder fredag om 62 nye koronasmittede. Kommunen er bekymret for at smittetallene er så høye og følger situasjonen nøye.

  Byrådet følger smittesituasjonen nøye og vil vurdere om det eventuelt er behov for tiltak over helgen, skriver kommunen på sine nettsider.

  Bergen kommune hadde torsdag møte med Folkehelseinstituttet (FHI). Kommunen ble anbefalt å vurdere eventuelle målrettede tiltak eller anbefalinger dersom smittetallene ikke avtar i løpet av kort tid.

  Smittevernoverlegen i Bergen har også anbefalt byrådet å avvente smitteutviklingen før det besluttes om lokale tiltak bør innføres.

  I alt 27 av de smittede er i alderen 20–29 år og 16 er i alderen 30–39 år. Av de smittede er 36 nærkontakter, sju er importsmitte, mens 16 foreløpig har ukjent smittevei, én er ikke kartlagt ennå og to er usikre

 • av NTB
  DEL
  Tyskland innfører testkrav ved innreise for alle uvaksinerte
  Tysklands helseminister Jens Spahn. Foto: Axel Schmidt / AP / NTB
  Tysklands helseminister Jens Spahn. Foto: Axel Schmidt / AP / NTB

  Alle som ankommer Tyskland fra utlandet, og som ikke er vaksinert eller har vært smittet, må teste seg ved innreise, opplyser helseminister Jens Spahn.

  – Alle som ankommer Tyskland, må nå testes – enten de kommer i fly, bil eller tog, sier Spahn.

  De nye reglene gjelder alle over 12 år med unntak av pendlere over landegrenser eller de som er på gjennomfart, ifølge et utkast AFP har lest.

  Det blir gjort unntak for land der virusvarianter har oppstått, som Brasil og Sør-Afrika. Også personer som er vaksinerte, må de testet hvis de kommer fra disse landene.

 • av NTB
  DEL
  Volda kommune anmelder restaurant etter smitteutbrudd

  Restauranten og utestedet MyKitchen i Volda er anmeldt av kommunen etter smitteutbruddet.

  – Vi er i en prosess hvor vi skal anmelde dette forholdet. Jeg vet ikke om anmeldelsen er sendt allerede, men den skal sendes i dag, sier ordfører Sølvi Dimmen (Sp) i Volda kommune til TV 2.

  Bakgrunnen for anmeldelsen er opplysninger som har kommet fram i mediene, opplyser ordføreren.

  Politiet bekrefter i en pressemelding at de har mottatt anmeldelsen fra kommunen.

  – Møre og Romsdal politidistrikt opplyser at undersøkelser iverksettes. Utover dette har vi ikke mer informasjon å gi i saken, nå før helgen, sier politiadvokat Jan Roar Gidske i pressemeldingen.

  Til sammen 81 personer har fått påvist koronaviruset i Ørsta og Volda de siste tre dagene. Flere av smittetilfellene har blitt sporet tilbake til restauranten MyKitchen i Volda sentrum.

  – Vi har ikke fått noen direkte henvendelser, men vi har sett videoer fra utestedet som er oppsiktsvekkende. Derfor har vi bedt politiet om å undersøke saken videre, sier Dimmen til TV 2.

 • av NTB
  DEL
  Tsjekkia lokker med ekstra feriedager til vaksinerte
  Sprøyter med Pfizer-vaksiner ligger på et bord i Jackson i USA, klare til å bli brukt. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB
  Sprøyter med Pfizer-vaksiner ligger på et bord i Jackson i USA, klare til å bli brukt. Foto: Rogelio V. Solis / AP / NTB

  Den tsjekkiske regjeringen gir offentlige ansatte som lar seg vaksinere, to ekstra feriedager.

  – Jeg har ikke funnet noen annen måte å få folk til å vaksinere seg på. Noen vil kanskje si at dette er urettferdig, men jeg synes ikke det, sier statsminister Andrej Babis.

  Han ber også private bedrifter om å følge regjeringen.

  – Enhver god arbeidsgiver og eier vet at de må beskytte sine ansatte, hvis ikke ender syke ansatte i karantene, noe som vil ha negativ effekt på bedriften, sier statsministeren.

  4,7 av 10,6 millioner tsjekkere er fullvaksinerte, men det er stor motstand i enkelte miljøer i landet.

 • av NTB
  DEL
  Nær 3.400 nordmenn vaksinert med Janssen-vaksinen

  3.392 nordmenn er vaksinert med Janssen-vaksinen, men etterspørselen etter vaksinen er nå på vei ned. I juli er det satt halvparten så mange doser som i juni.

  Det viser tall P4 har hentet fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  – Dette er tall som tyder på at det var et lite behov der, men som nå ser ut til å ha blitt dekket, sier fagdirektør Frode Forland i FHI.

  Vaksinen ble tatt ut av regjeringens vaksinasjonsprogram på grunn av alvorlige blodpropptilfeller, men det åpnet for at de som oppfylte helt spesielle krav, kunne få vaksinen.

  Tallene fra FHI inkluderer også alle som har fått Janssen-vaksinen i et annet land, men deretter blir etterregistrert i norske systemer etter hjemkomst.

 • av NTB
  DEL
  Tolv nye smittede på Nord-Jæren

  Det siste døgnet er det registrert tolv nye smittetilfeller i kommunene på Nord-Jæren. Flest nye smittede er det i Sola, med seks tilfeller.

  Én er nærkontakt, fire er importtilfeller og én har foreløpig ukjent smittevei. Blant importtilfellene er én bosatt i utlandet, skriver Stavanger Aftenblad.

  Sandnes har fire nye smittetilfeller, en mann og en kvinne i aldersgruppen 30–40 år, og to kvinner i aldersgruppen 20–30 år. Et tilfelle er knyttet til innreise, én er nærkontakt og to har ukjent smittevei.

  Stavanger har to nye smittetilfeller, én med ukjent smittevei og en nærkontakt. Begge er i 20-årene.

  Det er ingen nye smittede i Randaberg.

  I tillegg har Haugesund fire nye smittetilfeller.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall ved Ahus
  Akershus universitetssykehus. Foto: Heiko Junge / NTB
  Akershus universitetssykehus. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det er det siste døgnet registrert ett nytt dødsfall ved Akershus universitetssykehus, bekrefter sykehuset overfor VG.

  Ifølge avisa har til sammen 800 personer mistet livet som følge av covid-19 sykdom i Norge.

  Sist registrerte dødsfall som følge av koronavirus var 3. juli i år.

 • av NTB
  DEL
  Stor smittespredning på greske turistøyer
  Flere populære reisemål i Hellas har blitt markert som mørkerøde på EUs smittekart. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB
  Flere populære reisemål i Hellas har blitt markert som mørkerøde på EUs smittekart. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB

  Tretten greske øyer i Egeerhavet har blitt markert mørkerøde på smittekartet til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

  Oppgraderingen av smitterisikonivået gjelder blant annet for populære reisemål som Mykonos, Santorini og Rhodos, viser ECDCs kart.

  Hellas håpet å kunne lokke turister tilbake etter tapsåret 2020. Trass gode besøkstall i juni, er det usikkert hvordan resten av sesongen blir.

  – Vi venter og ser hvordan markedet vil reagere, sier Manolis Markopoulos, styreleder for hotellbransjeorganisasjonen på Rhodos, etter ECDCs kunngjøring.

  Smittevernbyrået satte torsdag strengere reiseråd for 41 områder i EU. De mørkerøde områdene indikerer området med svært høyt smittetrykk. Ordningen brukes for å hjelpe EU-landene og Norge i å bestemme hvilke regler for testing og karantene som til enhver tid gjelder.

  I forrige uke ble smittesituasjonen for Kreta, den største øya i Hellas, stemplet som mørkerød.

 • av Nils Christian Mangelrød
  DEL
  Stor smitteøkning på greske turistøyer

  Tretten greske øyer i Egeerhavet er blitt markert mørkerøde på smittekartet til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

  Oppgraderingen av smitterisikonivået gjelder blant annet for populære reisemål som Mykonos, Santorini og Rhodos, viser ECDCs kart.

  – Vi venter og ser hvordan markedet vil reagere, sier Manolis Markopoulos, styreleder for hotellbransjeorganisasjonen på Rhodos, etter ECDCs kunngjøring.

  Smittevernbyrået satte torsdag strengere reiseråd for 41 områder i EU.

 • av Nils Christian Mangelrød
  DEL
  Barn fra 12 år kan få koronavaksine til høsten

  Etter sommerferien skal FHI vurdere om aldersgruppen 12 til 15 år skal få koronavaksine.

  De satser på at denne vurderingen er klar innen utgangen av september, melder NRK.

  Professor i anatomi og immunolog Anne Spurkland mener foreldre som ønsker å vaksinere barna sine, burde få lov til det.

  – Hvis ikke mener jeg at man tvinger foreldre til å akseptere at barnet blir koronasmittet. Jeg hadde syntes det var helt forferdelig å ikke kunne bestemme det selv – når man ser den blir gitt til barn i andre land, og man anser vaksinen som tryggere enn koronasmitte.

 • av NTB
  DEL
  40 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Til sammen er 38.132 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB
  Til sammen er 38.132 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Annika Byrde / NTB

  Det er registrert 40 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 26 smittede per dag i Oslo.

  Smittetallene er fortsatt høyest i Frogner bydel som har 113 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Sju personer ble registrert smittet i bydelen det siste døgnet.

  Deretter følger bydelene Grorud med 79 og Grünerløkka med 72 smittede per 100.000. Smittetrykket er lavest i Ullern bydel der tallet er 26.

 • av NTB
  DEL
  FHI ønsker diskusjon om hvor mange dødsfall Norge tåler
  – Vi tåler å leve med mer smitte, men akkurat hvor mye mer synes jeg er vanskelig å sette tall på, sier fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  – Vi tåler å leve med mer smitte, men akkurat hvor mye mer synes jeg er vanskelig å sette tall på, sier fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Folkehelseinstituttet (FHI) ber om et tall på hvor mange sykehusinnlagte og døde av covid-19 samfunnet kan tåle framover.

  – Halvannet års erfaring har vist at samfunnet langt på vei kan styre epidemien ved å iverksette sterke kontaktreduserende tiltak. Dette er enda enklere nå som en stor del av befolkningen er vaksinert, skriver FHI i sin siste risikovurdering.

  Instituttet ber om en avklaring på hvilket nivå man sikter etter.

  – Disse tiltakene har imidlertid stor tiltaksbyrde og bør unngås hvis mulig. Det er derfor nødvendig at samfunnet angir et nivå for antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall som er tålbart slik at gode forholdsmessighetsvurderinger blir mulig, skriver FHI.

  Fagdirektør Frode Forland i FHI sier at det er opp til regjeringen å vurdere hvor mye risiko man er villig til å ta.

  – Det går an å optimalisere smittevernet med veldig stramme tiltak hele veien for å få færrest mulig innlagt. Vi må finne en balanse hvor kostnaden i dette veies opp mot nytten. Det er ikke bare et faglig spørsmål, men også et politisk spørsmål, sier han til NTB.

 • av NTB
  DEL
  404 nye smittede registrert siste døgn
  Til nå har 3.499.170 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.774.954 personer har fått andre dose. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Til nå har 3.499.170 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.774.954 personer har fått andre dose. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 404 koronasmittede i Norge. Det er 138 flere enn samme dag i forrige uke.

  Sist gang det ble registrert mer enn 400 smittede på ett døgn i Norge var 25. mai da tallet var 427.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 270 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 194, så trenden er stigende.

  Torsdag var 25 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire flere enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  Biden påbyr munnbind for uvaksinerte offentlig ansatte
  President Joe Biden kunngjorde de nye kravene til uvaksinerte offentlig ansatte i Det hvite hus torsdag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  President Joe Biden kunngjorde de nye kravene til uvaksinerte offentlig ansatte i Det hvite hus torsdag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Alle føderalt ansatte i USA som ikke er fullvaksinert mot korona, må heretter bruke munnbind og underlegges regelmessig testing.

  Det kunngjorde Det hvite hus torsdag. De nye kravene gjelder for 4 millioner ansatte og innleide arbeidere i føderal offentlig sektor i USA.

  Alle vil bli bedt om å oppgi vaksinasjonsstatus. De som ikke er fullvaksinert, må bruke munnbind på jobb, holde fysisk avstand fra kolleger og la seg teste én eller to ganger i uka.

  Han vil også be lokale myndigheter om å lokke skeptikere med en utbetaling på 100 dollar dersom de lar seg vaksinere.

 • av NTB-AFP-AP
  DEL
  Høye smitte- og dødstall i Thailand
  Thailandske myndigheter er i ferd med å klargjøre et feltsykehus med 1.800 senger i en godsbygning på den internasjonale flyplassen Don Mueang i Bangkok.
  Thailandske myndigheter er i ferd med å klargjøre et feltsykehus med 1.800 senger i en godsbygning på den internasjonale flyplassen Don Mueang i Bangkok. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Thailand har satt ny rekord i både smittetilfeller og koronadødsfall, og mangelen på sykehussenger er alvorlig, advarer helsedepartementet.

  Det sørøstasiatiske landet sliter med å håndtere det siste utbruddet, som er drevet frem av den svært smittsomme deltavarianten. Helsevesenet er hardt presset, på tross av strenge restriksjoner og et nattlig portforbud i de hardest rammede provinsene.

  Torsdag registrerte myndighetene 17.669 nye smittetilfeller og 165 dødsfall, de høyeste tallene hittil i pandemien.

  – Oppriktig talt – vi har ikke nok senger på sykehusene, sier Somsak Akkasilp, helsedepartementets generaldirektør for helsetjenester.

Les mer om

 1. Koronaviruset