Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Videregående skoler i Oslo holdes på rødt nivå også neste uke
05. februar kl 11:46av Jon Roar Solset
DEL

Det bekrefter Trine Lie Larsen, kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo.

Årsaken er usikkerhet knyttet til muterte varianter av koronaviruset.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier de følger rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

– Det er større smitterisiko blant de eldre ungdommene, og åpne videregående skoler skaper økt mobilitet, siden elevene reiser mer på kryss og tvers av byen, sier byrådslederen.

Rødt nivå betyr i utgangspunktet ikke stengte skoler, men det kan bety en veksling mellom hjemmeskole og undervisning fysisk på skolen.

Det er over 19.000 elever på videregående skoler i Oslo, ifølge statistikk fra Utdanningsdirektoratet.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Vaksineringen vil bli betydelig forsinket uten J&J-vaksinen
  Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Legemiddelverket slår fast at det blir en kraftig forsinkelse av vaksineringen i Norge hvis vi ikke kan bruke vaksinen til Johnson & Johnson.

  Det sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NTB etter at Johnson & Johnson besluttet å utsette utrullingen i USA mens sjeldne, men alvorlige blodpropptilfeller hos vaksinerte blir gransket.

  – Jeg synes det høres ansvarlig ut, og for så vidt lurt også å se nøye på de erfaringene som er gjort i USA, før man starter utrullingen i Europa. Det er en unik mulighet til å gjøre det, sier Hortemo.

  Det er de samme bivirkningene som har ført til en gransking av AstraZeneca-vaksinen, som fortsatt ikke er tatt i bruk igjen i Norge. De to vaksinene bygger på samme teknologi.

  – Mens forsinkelsen vil bli veldig kort uten Astra Zeneca, vil den bli betydelig større hvis man ikke skal bruke Johnson-vaksinen. Det har også med at den bare gis i en dose, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Solberg: J&J-problemer har liten påvirkning på gjenåpningen
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at det vil ta lenger tid før alle er vaksinert hvis vi ikke kan bruke Janssen-vaksinen.

  Men det at Johnson & Johnson tirsdag varsler at de utsetter utrullingen av vaksinen i Europa mens mulige bivirkninger granskes, påvirker ikke gjenåpningsplanen i Norge, sier Solberg.

  – For gjenåpningen fremover er det fortsatt tre parametere vi skal vurdere, og vaksinene er ett av dem. Hovedtyngden av Janssen-vaksinen ville kommet i juni, så for neste trinn i mai vil den ha mindre betydning, sier statsministeren.

  – Men det har betydning for når vi er ferdig med vaksineringen, det må vi være tydelige på. Da er det enda viktigere at vi oppnår resultater på de to andre parameterne, smittesituasjonen og kapasiteten i helsevesenet. Jo færre vaksinerte, jo viktigere blir de andre parameterne i en videre gjenåpning, sier Solberg.

 • av NTB
  DEL
  Har ikke sett blodpropptilfeller etter Pfizer og Moderna
  Foto: Szilard Koszticsak, MTI via AP / NTB scanpix

  Det sjeldne sykdomsbildet som har blitt sett hos Janssen- og Astra Zeneca-vaksinerte, er ikke funnet hos noen som har fått Pfizer- og Moderna-vaksiner i USA.

  Kombinasjonen av blodpropp og lavt antall blodplater har ikke blitt sett etter bruk av Pfizer og Modernas vaksiner så langt, opplyser amerikanske helsemyndigheter på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

  Legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC vil midlertidig stanse bruken i USA mens de fortsetter å granske seks blodpropptilfeller blant Janssen-vaksinerte. Leveranser til Europa er også midlertidig stanset.

  Helsemyndighetene viser til at den ledende teorien er at årsaken er en immunrespons som oppstår svært sjelden etter vaksinering.

 • av NTB
  DEL
  USA: Én død og én i kritisk tilstand etter Janssen-vaksinering

  I USA er én person død og én person i kritisk tilstand etter å ha blitt vaksinert med Janssen-vaksinen til legemiddelselskapet Johnson & Johnson.

  Totalt seks tilfeller er så langt oppdaget i USA av det sjeldne sykdomsbildet med kombinasjon av blodpropp og lave antall blodplater etter å ha blitt vaksinert med Janssen-vaksinen.

  Nesten sju millioner doser er satt.

  Av de seks tilfellene er én person er død, og én av dem er i kritisk tilstand, opplyser myndighetene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL
  Nakstad: Janssen-utsettelse kan få konsekvenser i Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier avgjørelsen fra Johnson & Johnson om å utsette Europa-utrulling vil få konsekvenser.

  – Dette vil nok kunne påvirke vaksineplanene i Europa og vaksinasjonsprogrammet i Norge. FHI og legemiddelverket vil forhåpentlig få mer informasjon om dette i løpet av kort tid, sier Nakstad til NTB.

  Den amerikanske vaksineprodusenten opplyser tirsdag at utrullingen i Europa stanses mens alvorlige, men sjeldne sykdomsforløp granskes.

  Norge skal etter planen få 1,9 millioner vaksinedoser, som gis i bare en dose med denne vaksinen, innen august.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Utsetter utrullingen av Janssen-vaksinen i Europa

  Johnson & Johnson utsetter utrullingen av vaksinen sin i Europa, i påvente av undersøkelser av blodpropptilfeller. Seks rapporterte tilfeller ut av mer enn 6,8 millioner satte vaksiner i USA skal nå undersøkes av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og Food and Drug Administration (FDA).

  Av forsiktighetshensyn har CDC og FDA også anbefalt en pause i vaksineringen av amerikanerne.

  Les mer om likheter og forskjeller på Johnson & Johnson-vaksinen og Astra Zeneca-vaksinen her.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Vil forsterke råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser

  Rådet om å unngå unødvendige innenlandsreiser bør forsterkes, spesielt for områder med høyt smittetrykk, anbefaler Helsedirektoratet og FHI.

  «Dette gjelder særlig reiser inn og ut av områder med høyt smittepress – særlig sentrale deler av Østlandet og området rundt Oslo kommune», skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling til regjeringen.

  Senere tirsdag skal regjeringen holde en pressekonferanse om koronasituasjonen.

  Helsedirektoratet og FHI anbefaler at første trinn i gjenåpningsplanen starter fra fredag. Det innebærer i så fall at de nasjonale tiltakene som ble innført av regjeringen 25. mars, som blant annet nasjonalt skjenkestopp, oppheves.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Anbefaler regjeringen å starte gjenåpningsplanen fredag

  Gjenåpningen av Norge kan starte fredag, anbefaler Helsedirektoratet og FHI. Det betyr at oppheving av nasjonal skjenkestopp og mulighet for flere gjester.

  Det understrekes at smittesituasjonen er veldig ulik i forskjellige deler av landet, og at det fortsatt er behov for strengere lokale tiltak enkelte steder, spesielt i hovedstadsområdet.

  – De nasjonale tiltakene bør derfor etableres som trinn 1, samtidig som det gjennomføres geografisk differensiering av tiltakene ved bruk av lokale og regionale tiltak, skriver Helsedirektoratet i forkant av regjeringens koronapressekonferanse tirsdag.

  Anbefalingen viser til regjeringens gjenåpningsplan, som ble lagt fram forrige uke.

  Slutt på skjenkestopp

  Planen består av fire trinn, hvor det første innebærer at man letter på tiltakene som ble innført før påske.

  Det betyr:

  * Inntil fem gjester i private hjem.

  * Arrangementer som kun samler personer fra én kommune kan gjennomføres.

  * Skjenking til klokka 22, med krav om matservering.

  * Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.

  * Treningssentre kan åpne igjen.

  * Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.

  * Inntil 200 personer på arrangementer utendørs, men 200 personer ganger 3 kohorter hvis publikum sitter i faste tilviste plasser.

  * Påbud om hjemmekontor fjernes. (NTB)

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  USA vil midlertidig stanse bruk av Janssen-vaksinen

  USA vil midlertidig stanse bruk av Janssen-vaksinen. Det melder New York Times.

  Det skjer etter at seks personer har utviklet en sjelden blodpropptilstand under to uker etter å ha tatt vaksinen. Tilstanden de har utviklet minner om den som er blitt observert i noen sjeldne tilfeller etter Astra Zeneca-vaksinen. Nesten syv millioner mennesker har tatt vaksinen i USA.

  De seks er alle kvinner i alderen 18 til 48 år. Av de seks er en kvinne død og tilstanden kritisk for en annen.

 • av NTB
  DEL
  FHI om smittetallene: – Positivt
  Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet er glad for at smittetallene går ned for tiden. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
  Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet er glad for at smittetallene går ned for tiden. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

  En smittetopp etter påske ser ut til å være unngått, og den nedadgående smitteutviklingen er positiv, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

  – Det er positivt at utviklingen i smittetallene har flatet ut og at foreløpige overvåkingsresultater viser lavere antall smittede enn sist uke. Mange steder i Norge har nå en nedadgående trend, sier Vold til NTB før regjeringens pressekonferanse senere tirsdag.

  Hun presiserer at det er regjeringen som fatter vedtak om eventuelle lettelser. Første steg for de nasjonale tiltakene blir etter hvert å gå tilbake til tiltaksnivået som var før påske.

  Det var knyttet spenning til hvilken effekt påsken, med mer reising på kryss og tvers av landet, ville ha på smittetallene. Så langt har det ikke vært noen smittetopp.

  – Vi er ikke helt sikre på effekten av påsken før det har gått ennå litt tid, men det ser lovende ut så langt med tanke på at vi ser ut til å ha unngått en stor smittetopp etter påsken, sier Vold.

 • av NTB
  DEL
  Høie vil be om redegjøring for vaksineprioriteringer ved sykehus
  Helseminister Bent Høie (H) vil ha en redegjørelse for vaksineprioriteringene blant ansatte på sykehusene. Foto: Berit Roald / NTB
  Helseminister Bent Høie (H) vil ha en redegjørelse for vaksineprioriteringene blant ansatte på sykehusene. Foto: Berit Roald / NTB

  Flere helseforetak har koronavaksinert sykehusenes direktører og ledelse, ifølge Dagbladet. Nå vil helseministeren be om redegjørelse for prioriteringene.

  Dagbladet skrev før helgen at flere sykehusdirektører, klinikksjefer og beredskapsledere har fått vaksine, og at flere av disse i tillegg kan ha vært på hjemmekontor.

  – Jeg forventer at kommunene og helseforetakene følger Folkehelseinstituttets anbefalinger og føringer for hvem som skal ha vaksine og i hvilken rekkefølge disse skal ha vaksine. Dette er svært viktig nå når det er knapphet på vaksiner, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

  Statsråden vil ta dette opp med helseforetakene, og han vil presisere de gjeldende prioriteringene.

  – Jeg vil også be om en redegjørelse fra disse sykehusene for å undersøke dette nærmere, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Politiet undersøker mulig brudd på smittevernreglene i Gran

  Politiet bekrefter at de har mottatt en anmeldelse fra Gran kommune om brudd på smittevernreglene knyttet til to arrangementer, og at de undersøker saken.

  – Vi vil nå gjøre innledende undersøkelser for å se om det er grunnlag for videre etterforskning, sier etterforskningsleder Heidi Fuglehaug i en pressemelding.

  Minst to personer er døde etter å ha deltatt på et treff i kulturlåven i Gran i mars.

  Saken vil bli vurdert opp mot smittevernforskriften og mot eventuelle lokale forskrifter, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune orienterer om koronatiltak onsdag klokken 11
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterer onsdag om koronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterer onsdag om koronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB

  Oslo kommune jobber iherdig med gjenåpningsplanene, men det ligger ikke an til store lettelser foreløpig. Onsdag orienterer kommunen pressen.

  Onsdag formiddag klokken 11 vil byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orientere om hvilke tiltak som skal gjelde fremover.

  Kommunen har på forhånd varslet at det ikke ligger an til betydelige lettelser. Johansen har pekt på at smittetallene fremdeles er høye, selv om tallene har gått ned de siste ukene.

  – Byrådet vil vurdere smittesituasjonen de neste dagene, og på onsdag vil vi presentere hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover. Vi kommer til å være veldig forsiktige med lettelser og kommer ikke til å ta noen sjanser, sa Johansen til NTB mandag.

  – Håpet vårt er at tiltakene som vi nå har, vil presse smitten ytterligere ned slik at vi kan åpne mer opp igjen om noen uker, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Studie: Britisk virusvariant er ikke like alvorlig som fryktet

  Den britiske varianten av covid-19, B117, forårsaker ikke mer alvorlig sykdom hos sykehusinnlagte pasienter enn andre varianter, ifølge en studie.

  Studien er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver Reuters.

  Varianten ble først oppdaget i den engelske byen Kent på tampen av fjoråret. Siden er den blitt påvist i over 100 land og er nå blant annet den dominerende varianten i USA, ifølge det amerikanske smitteverninstituttet CDC.

  Studien er av 496 koronapasienter, som ble innlagt i britiske sykehus i november og desember i fjor. Forskerne har sammenlignet forløpet til dem med B117 og andre varianter av viruset. De fant ingen forskjeller i risikoen for alvorlig sykdom, dødsfall eller andre kliniske utfall.

  I en annen studie, som også er publisert i The Lancet, heter det at koronavaksiner sannsynligvis er effektive mot den britiske varianten, siden det ikke ser ut til å være noen forhøyet risiko for reinfeksjoner, når den sammenlignes med andre varianter.

  Det antas at den britiske varianten er mellom 40–70 prosent mer smittsom enn tidligere dominerende varianter.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 105.000 vaksinert på én dag i Danmark
  En person får koronavaksine på et vaksinasjonssenter i Arena Nord i Frederikshavn mandag. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix via AP / NTB
  En person får koronavaksine på et vaksinasjonssenter i Arena Nord i Frederikshavn mandag. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Mandag ble det satt 104.824 koronavaksiner i Danmark i det som var en stresstest for å forbedre utrulling av vaksiner i stor skala.

  – Nå evalueres resultatet, så vi er klare til fortsatt effektiv utrulling. Stor ros til alle involverte i storskalaforsøket. Takk for innsatsen. Vi fortsetter arbeidet, skriver helseminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  68 vaksinasjonssentre deltok i stresstesten, som skulle sørge for at Danmarks fem regioner og alle nødvendige IT- og logistikksystemer innen kort tid er klare til massevaksinering i stor skala. Målet er å være godt forberedt når det snart skal begynne å komme større leveranser fra vaksineprodusentene.

  De fleste regionene meldte at dagen gikk bra. Men noen steder var det i perioder kø og ventetid, mens det andre steder var problemer med IT-systemet som registrerer hvem som har fått vaksinene.

  I København var det ventetid på over én time ved et vaksinasjonssenter. Ifølge Region Hovedstaden oppsto problemet fordi folk dukket opp i for god tid.

  Dette var andre gang at Danmark har testet storskalavaksinasjon. I februar var landets regioner gjennom en lignende prøve. Da ble 30.000 vaksinert på én dag.

  Når Statens Serum Institut legger fram tall tirsdag ettermiddag, vil de 104.824 vaksinedosene som ble satt mandag, være medregnet i statistikken. Dermed vil antallet personer som har fått minst én dose, nærme seg 1 million.

  Så langt har 15,1 prosent av befolkningen fått minst én dose, mens 7,7 prosent er ferdigvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Muslimer bes unngå ramadan-samlinger
  Abdirahman Diriye er leder for Islamsk Råd Norge. Dialogen er tett både med lokale og nasjonale myndigheter angående en trygg og smittevernpreget ramadan, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Abdirahman Diriye er leder for Islamsk Råd Norge. Dialogen er tett både med lokale og nasjonale myndigheter angående en trygg og smittevernpreget ramadan, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Høytiden ramadan starter tirsdag. Norske muslimer er bedt om å unngå samlinger på vanlig vis, og FHI har utarbeidet en egen smittevernveileder.

  Ramadan er regnet som den helligste muslimske måneden. Ifølge troen var det under ramadan at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.

  Vanligvis preges høytiden av at familier og venner samles etter solnedgang for å kunne bryte fasten med gode og store måltider.

  – Vi har en veldig tett og god dialog, ikke bare med kommunene, men også med de nasjonale helsemyndighetene, sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge (IRN) til NTB.

  Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet egne smittevernråd for høytiden.

  Der ber de muslimer om å unngå mange nærkontakter. FHI understreker også at samlinger i moské regnes som arrangement – og at det derfor er i strid med de nasjonale smitteverntiltakene. I tillegg fremheves oppfordringen om å ikke ha flere enn to gjester på besøk hjemme.

  • Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  180 nye koronasmittede registrert i Oslo - 648 i Norge
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det er registrert 180 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 39 under snittet de sju foregående dagene.

  180 tilfeller er 74 flere enn på søndag, men 13 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 226 smittede per dag.

  I Norge som helhet ble det registrert 648 nye smittetilfeller siste døgn. Det er 227 flere enn dagen før, og 75 flere enn for en uke siden.

  I Oslo er smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 906 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert elleve nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (899) og Alna (791).

  Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 181 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 31.125 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Europa har passert en million koronadødsfall
  Mandag passerte Europa en million koronadødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. I gamlebyen i Tsjekkias hovedstad Praha har folk samlet seg for å minnes de døde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
  Mandag passerte Europa en million koronadødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. I gamlebyen i Tsjekkias hovedstad Praha har folk samlet seg for å minnes de døde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

  Europeiske helsemyndigheter har til sammen registrert mer enn en million koronadødsfall, ifølge en opptelling AFP har gjort.

  Opptellingen baserer seg på offisielle kilder fra de 52 landene og territoriene i verdensdelen. Mandag kveld var minst 1.000.288 dødsfall registrert, ifølge nyhetsbyrået.

  Seks land står for nesten 60 prosent av dødsfallene. Storbritannia har flest med drøyt 127.000, fulgt av Italia (114.000), Russland (103.000), Frankrike (99.000), Tyskland (78.000) og Spania (76.000).

  Mens smittetallene går nedover i Storbritannia, som ligger lengst framme i vaksineringen av befolkningen, er Frankrike, Italia og Russland inne i en tredje smittebølge, mens vaksineringen går tregere.

 • av NTB
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag
  Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB
  Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB

  Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag. Der er det ventet at de vil presentere hvilke nasjonale tiltak som videreføres.

  De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars, går ut ved midnatt natt til onsdag. Tiltakene innebærer blant annet skjenkeforbud, karantenehotell etter unødvendige utenlandsreiser, råd om maks to på besøk og en tometersregel på nasjonalt plan.

  Statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) vil delta på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  648 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 648 koronasmittede i Norge. Det er 227 flere enn dagen før og 75 flere enn samme dag i forrige uke.

  Gjennomsnittet av nye daglige smittetilfeller i løpet av de siste syv dagene er 687,4 (sist oppdatert 11. april).

  Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert 104.269 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Les mer om

 1. Koronaviruset