Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
92 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – én færre enn dagen før
23. februar kl 16:10av NTB
DEL

Tirsdag var 92 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på én pasient fra dagen før.

20 av pasientene får respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

72 av koronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen sørøst, 13 er innlagt i Helse vest, fire er innlagt i Helse nord, og tre er innlagt i Helse Midt-Norge.

Siden februar i fjor har 68.758 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  36 nye koronasmittede i Bærum siste døgn

  Det siste døgnet har er det registrert 36 nye koronasmittede i Bærum kommune, en økning fra 19 dagen før.

  De positive prøvene er blant annet knyttet til Oslo International School, Storøya skole, Stabekk videregående skole og fire barnehager, samt hjemmetjenesten, flere sykehjem og samlokaliserte boliger.

  Også i Sarpsborg øker smittetallet.

  Sarpsborg har registrert 57 koronatilfeller så langt denne uka. 16 av dem ble registrert onsdag.

  Ifølge kommunen har 15 av onsdagens tilfeller kjent smittevei.

 • av NTB
  DEL
  Hopp i smittetallet i Fredrikstad

  Fredrikstad har registrert 18 nye koronasmittede det siste døgnet. Det er det tredje høyeste tallet hittil i år.

  Tallet er det høyeste siden 24. februar. Da testet 26 personer positivt, skriver Fredriksstad Blad.

  Av de smittede er 16 nærkontakter til tidligere påviste smittetilfeller. Én har ukjent smittevei, mens smitteveien til den siste kartlegges.

  I forrige uke ble det påvist 94 nye tilfeller i Fredrikstad. Uken før var tallet 60.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland og Belgia anbefaler Astra Zeneca-vaksine også til eldre
  De første dosene av AstraZeneca-vaksinen på et lager til Folkehelseinstituttet (FHI) 8. februar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  De første dosene av AstraZeneca-vaksinen på et lager til Folkehelseinstituttet (FHI) 8. februar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Tyskland vil snart godkjenne koronavaksinen fra Astra Zeneca/Oxford også for folk over 65 år.

  – Den tyske vaksinekommisjonen, hvis anbefalinger vi følger med glede, kommer til å autorisere Astra Zeneca for eldre aldersgrupper, sa regjeringssjef Angela Merkel onsdag kveld.

  Tidligere onsdag godkjente Belgia denne vaksinen for folk over 65 år.

  På mandag endret Frankrike sin vaksinestrategi og lar nå folk over 65 år få Astra Zeneca-vaksinen. I Norge gir den fortsatt ikke til folk over 65 år.

 • av NTB
  DEL
  Andre dag på rad med høyt dødstall i Brasil

  For andre dag på rad har Brasil registrert det til nå høyeste koronarelaterte dødstallet i en 24-timersperiode.

  1.910 liv gikk tapt på grunn av koronaviruset, viser helsedepartementets døgntall for onsdag.

  Dagen før ble det til da høyeste døgntallet registrert med 1.641 dødsfall.

  Så langt har Brasil registrert 259.271 koronarelaterte dødsfall siden pandemien startet. Det er det nest høyeste tallet i verden etter USA.

  Helsevesenet er under press. Noen steder er det knapt marginer å gå på.

  – For første gang siden pandemien startet, ser vi nå forringelse over hele landet. Situasjonen er alarmerende, het det i en uttalelse fra landets folkehelseinstitutt Fiocruz tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Tsjekkia ber Kina om vaksinehjelp

  Tsjekkia har bedt Kina om hjelp for å få tilgang på flere koronavaksiner, etter å ha bedt Russland om det samme tidligere. Kina lover å hjelpe.

  President Milos Zeman skrev til sin kinesiske motpart Xi Jinping i et forsøk på å få koronavaksiner, opplyste en talsmann onsdag. Ifølge Tsjekkias ambassade i Beijing, har Kina besluttet å følge opp anmodningen umiddelbart.

  Til nå er Ungarn det eneste EU-landet som har tatt i bruk den kinesiske Sinopharm-vaksinen. Vaksinen er ikke godkjent av EUs legemiddelverk EMA.

  Zeman har fra før bedt Russland om tilgang på Sputnik V-vaksinen, som heller ikke er godkjent i EU ennå.

  Tsjekkia, som har 10,7 millioner innbyggere, har til nå satt 702.000 doser med vaksinene fra Pfizer/Biontech, Moderna og AstraZeneca/Oxford-universitetet. Landet har for tiden størst smittetrykk i verden.

 • av NTB
  DEL
  139 nye smittede i Oslo siste døgn
  Personer under 30 år står for 43 prosent av alle smittede i Oslo. På Universitetet i Oslo har Studentsamskipnadens helsetjeneste åpnet et nytt tilbud om koronatesting. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Personer under 30 år står for 43 prosent av alle smittede i Oslo. På Universitetet i Oslo har Studentsamskipnadens helsetjeneste åpnet et nytt tilbud om koronatesting. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det er registrert 139 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 37 færre enn gjennomsnittet den siste uken og 75 færre enn dagen før.

  Det er seks færre enn gjennomsnittet de foregående fjorten dagene, som var på 145 smittede per dag.

  Samme dag forrige uke ble det registrert 151 smittetilfeller. Det høyeste smittetallet på ett døgn i hovedstaden siden pandemien startet ble registrert fredag. Da ble det meldt om 245 nye smittede.

  Grorud bydel har nå det høyeste smittetrykket. Der er det 520 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Stovner bydel, som tidligere har hatt det høyeste smittetrykket, følger på andreplass med 465. Alna er på tredjeplass med 464 smittede per 100.000.

  Det laveste smittetrykket finner vi i Nordre Aker og Ullern med 147 og 150 smittede per 100.000 innbyggere.

  Totalt er 20.617 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Rundt en firedel av tilfellene, om lag 4.900, er registrert i aldersgruppen 20 til 29 år. Folk under 30 år står for 43 prosent av smittetilfellene i hovedstaden.

 • av NTB
  DEL
  689 nye koronasmittede siste døgn – 348 flere enn for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 689 koronasmittede i Norge. Det er 190 flere enn dagen før og 348 flere enn samme dag i forrige uke.

  I Oslo er det registrert 139 nye tilfeller siste døgn, 37 færre enn gjennomsnittet siste uke.

  Ved midnatt natt til torsdag er det registrert 72.923 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.434 nye smittetilfeller i Norge. 3,8 millioner koronatester er til nå utført i landet.

  Til sammen 344.669 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 166.322 personer har fått andre dose.

  I alt 105 koronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

  Til sammen er 632 koronasmittede personer døde i Norge siden mars i fjor, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  63,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  65 elever ved Asker vgs. i karantene etter fest
  Asker Videregående skole
  Asker Videregående skole Foto: Heidi Anne Johnsen

  65 elever ved Asker videregående skole er satt i karantene etter to fester i helgen, opplyser kommuneoverlege Meera Grepp i Asker.

  – Det er foreløpig om lag 65, men vi sporer fortsatt, skriver Grepp i en melding til NTB.

  Asker videregående skole opplyser på sin nettside at en elev på tredje trinn fikk påvist koronasmitte onsdag 3. mars.

  – Det er ikke påvist mutert virus, men det er sterk mistanke om det. Eleven har ikke vært på skolen i smitteførende periode, opplyses det.

  Elevene som er satt i karantene, har vært på fest med den smittede eleven helgen 26. til 27. februar.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Høie mener det ikke er utenkelig med reising i mai
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) deler FHIs optimisme om at man igjen kan legge ut på utenlandsreiser mot slutten av mai, dersom vaksineringen går etter planen. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) deler FHIs optimisme om at man igjen kan legge ut på utenlandsreiser mot slutten av mai, dersom vaksineringen går etter planen. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Helseminister Bent Høie (H) tror de to neste månedene blir tøffe, trolig med like strenge tiltak. Men reising mot slutten av mai er ikke utenkelig, sier han.

  – Min beste vurdering er at mars og april kan bli litt tøffe måneder, muligens med like strenge tiltak, hvor vi må håndtere pandemien og smitten, sier Høie til TV 2.

  Mange ble trolig oppmuntret da Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag uttalte at nordmenn kanskje kan begynne å reise igjen mot slutten av mai.

  Høie mener at et slikt scenario ikke er utenkelig.

  – Det er litt avhengig av hvordan det går i andre land, men i Europa vaksinerer vi i relativt likt tempo. Det betyr at vi kan bli enige om reiserestriksjoner som gjør at vi kan reise, sier han.

  Helsemyndighetene venter en betydelig økning i vaksineleveransene i mars, i tillegg til ytterligere økning i april.

  – Hvis vi kommer ut av april med kontroll på smitten, og vi har vaksinert det meste av risikogrupper og helsepersonell, betyr det at mai måned kan bli det første steget inn i en mer normal hverdag, sier Høie.

 • av NTB
  DEL
  Store smitteutbrudd i Vestfold-kommuner
  Tønsberg (bildet) og Horten har nå sine største smitteutbrudd så langt i pandemien. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Tønsberg (bildet) og Horten har nå sine største smitteutbrudd så langt i pandemien. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Det britiske mutantviruset herjer i Vestfold-kommunene Horten og Tønsberg, som nå har sine største utbrudd av koronaviruset.

  Onsdag kveld møtes alle kommunene i tidligere Vestfold til et møte om mulige fellestiltak, skriver VG.

  I nabobyene Horten og Tønsberg opplever de nå de største smitteutbruddene så langt i pandemien. Bare i Tønsberg kommune er det blitt registrert 42 nye smittetilfeller de siste tre dagene, hele 20 ble registrert søndag.

  – Vi har hatt smittetrykk i perioder før også, men dette er helt spesielt. Det dreier seg om den britiske mutanten i 35 av tilfellene, og vi ser at den smitter mer aggressivt, sier ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) til avisen.

  I Horten er det de to siste dagene registrert 24 nye smittetilfeller i løpet av mandag og tirsdag. I marinebyen hadde de ikke hatt mer enn fem nye smittetilfeller på én dag før dette.

  – Vi tror det dreier seg om den britiske mutantvarianten i de aller fleste tilfellene og håndterer alle som det, sier kommuneoverlege Niels Kirkhus i Horten.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Nærkontakters nærkontakter må i karantene

  Etter et utbrudd av muterte virus i Arendal, innfører kommunen nye og strengere regler.

  – Arendal er foreløpig den eneste kommunen som innfører karantene for nærkontakter av nærkontakter. De slår med andre ord en ekstra ring rundt smitten. FHI vurderer faktisk nå å innføre dette over hele landet – som en regel og ikke som et unntak, sier Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen til Fædrelandsvennen.

  Så langt er Arendal den eneste kommunen i Agder hvor det er registrert smitte med mutert virus. Det siste døgnet er det registrert 11 nye smittede, ti av disse har fått det muterte viruset.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Politiet stengte butikk i Oslo

  Onsdag ettermiddag fikk politiet tips om at flere butikker holdt åpent ved Grønland T-banestasjon. Da politiet kom til stedet fikk mange butikkeiere det travelt med å stenge.

  Politiet har anmeldt én av butikkene for brudd på de nye smittevernreglene.

  Vidar Pedersen ved Politiets operasjonssentral sier at det dreier seg om en butikk som helt klart ikke kan påberope seg unntak. De som selger mat og dyrefor kan holde åpent.

  - Får vi henvendelser fra publikum kontrollerer vi selv, eller vo kontakter kommunen, sier Pedersen.

 • av NTB
  DEL
  Godt over halvparten av analyserte prøver var engelsk variant
  Positive koronaprøver til sekvensering ved Ullevål sykehus tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB
  Positive koronaprøver til sekvensering ved Ullevål sykehus tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB

  Den engelske varianten av koronaviruset utgjorde 59,8 prosent av de analyserte prøvene i februar, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Tallet omfatter både tilfeller bekreftet ved sekvensering og sannsynlige tilfeller påvist ved PCR, opplyser FHI i sin ukerapport.

  I de to siste ukene er det blitt påvist 320 tilfeller av infeksjon med den engelsk virusvarianten ved sekvensering og 1.217 med sannsynlig engelsk virusvariant ved PCR. De fleste smittehendelsene er knyttet til utbrudd i Oslo, Viken, Vestfold og Telemark, Rogaland, Vestland, Trøndelag og Nordland.

  Utbrudd med nye virusvarianter har i stor grad blitt kontrollert med forsterket TISK (testing-isolering-smittesporing-karantene, påpeker FHI.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  Sp vil åpne for vaksinesamarbeid med Israel

  Senterpartiets Kjersti Toppe vil følge Danmark og Østerrike og åpne for å lage andregenerasjons koronavaksiner med Israel, skriver Nationen.

  – Når EU-land kan gjøre det, må jo vi òg kunne gjøre det. Det virker ikke som om det er noe som hindrer oss i det. I alle fall må helseministeren komme med en bedre forklaring enn regjeringen har kommet med til nå dersom de ikke vil gjøre dette, sier Toppe.

  Danmarks statsminister Mette Frederiksen reiser torsdag til Israel for å diskutere saken med Israel og Østerrike.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  FHI: Smittespredning økende i februar

  Koronasmitten økte med 45 prosent i løpet av en uke, mens antall testede personer holder seg stabilt, viser ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet.

  Koronasmitten økte med 45 prosent i løpet av en uke, mens antall testede personer holder seg stabilt, viser ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet.

  Smittetrenden er økende, og det såkalte R-tallet er på 1,3, skriver NTB.

  Det er Oslo og Viken som drar smittetallet opp, men det har vært en økning i nær alle landets fylker sist uke.

 • av NTB
  DEL
  Over en halv million doser med koronavaksine satt i Norge

  344.669 personer er vaksinert med første dose av koronavaksinen i Norge, viser FHIs statistikk onsdag. 166.322 personer har fått andre dose.

  De som har fått andre dose, inngår i antallet over dem som har fått første dose. Totalt er det satt 510.991 doser med koronavaksine.

  Foreløpig har FHI registrert at 9.008 personer fikk første dose tirsdag, og 3.495 personer fikk andre dose.

 • av Torgeir Knutsen
  DEL
  Innfører strengere smittevern for bygg- og anleggsbransjen i Oslo

  Fra og med 2.mars vil bygg- og anleggsbransjen i Oslo få nye smittevernregler, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

  I de nye reglene, som vil gjelde frem til 23. mars, skal det blant annet ikke være mulig å jobbe flere steder samtidig. I tillegg vil byrådet forsterke og målrette innsatsen med testing og smittesporing på byggeplasser.

  Forskriften gjelder også på plasser hvor Oslo kommune er byggherre.

 • av NTB
  DEL
  105 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fire færre enn dagen før

  Onsdag var 105 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før.

  22 av pasientene får respiratorbehandling. Det er like mange som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  86 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ti er innlagt i Helse vest, sju er innlagt i Helse nord, og to er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 72.234 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Nesten 9 av 10 koronatilfeller i Drammen er virusmutasjoner
  Drammen sykehus analyserer samtlige positive koronaprøver i kommunen for virusmutasjoner. Foto: Geir Olsen / NTB
  Drammen sykehus analyserer samtlige positive koronaprøver i kommunen for virusmutasjoner. Foto: Geir Olsen / NTB

  Den siste uken har 87 prosent av de positive koronaprøvene i Drammen vært muterte virus.

  Ifølge kommuneoverlege Ingeborg Johannessen er det påvist virusmutasjon i 20 av de 23 siste positive koronaprøvene, skriver Drammens Tidende.

  Drammen har registrert tre nye koronasmittede det siste døgnet. Det er en nedgang på fem tilfeller fra dagen før.

  – Hvis vi alle er flinke og følger opp, så kan vi klare å begrense disse smitteutbruddene uten å måtte innføre nye, strengere tiltak, og unngå en tredje bølge i kommunen, sier ordfører Monica Myrvold Berg i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Stor glede i Rwanda og Kenya over vaksineleveranser

  Rwanda og Kenya fikk de første leveranser av AstraZeneca-vaksinene onsdag. – Nå kan vi starte den virkelige kampen mot viruset, sier helsemyndighetene i Kenya.

  Landene fikk vaksinene som et ledd i det globale Covax-samarbeidet, som skal sørge for vaksinering i 92 lav- og mellominntektsland.

  Rwanda mottok onsdag 240.000 doser med AstraZeneca-vaksinen. Landet venter dessuten 102.960 Pfizer-doser senere på dagen.

  Kenya fikk 1.02 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen, produsert av et firma i India.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Norge fikk 86.000 færre vaksiner enn planlagt i februar. Dette er tallene som gir Bent Høie håp.

 2. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio koronaviruset: (fronthenvisning)

 3. NORGE
  Publisert:

  Oslo har strammet inn koronatiltakene. Dette gjør Oslos nabokommuner.

 4. DEBATT
  Publisert:

  Lav bemanning og manglende smittevern er ikke et nytt problem

 5. NORGE
  Publisert:

  Når får Oslo ekstra vaksiner, og har det noe å si for tiltakene? Dette vet vi om regjeringens nye vaksinestrategi.