Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Astra Zeneca varsler svikt i de planlagte vaksineleveransene til EU
13. mars kl 10:35av NTB
DEL

AstraZeneca opplyser at EU igjen kommer til å få levert færre vaksinedoser enn hva som tidligere er planlagt.

Den svensk-britiske legemiddelgiganten viser til produksjonsproblemer og eksportrestriksjoner.

– AstraZeneca er skuffet over å måtte kunngjøre en svikt i de planlagte covid-19-vaksineleveransene til Den europeiske unionen til tross for at vi har jobbet utrettelig for å få opp farten i forsyningene, heter det i en uttalelse lørdag.

Så sent som fredag opplyste Sveriges vaksinesjef at Sverige kommer til å få 3,3 millioner færre doser av vaksinen enn ventede i første halvår av 2021.

Norge ble torsdag varslet om at landet får 1 million færre doser enn ventet i første halvår. Folkehelseinstituttet var fredag i kontakt med AstraZeneca etter nyhetene om lavere svenske leveranser, men fikk som svar at det ikke blir ytterligere forsinkelser til Norge nå.

Dette innebærer i utgangspunktet at AstraZeneca fortsatt skal levere 670.000 vaksinedoser til Norge i andre kvartal.

Det er ikke klart hva den siste forsinkelsen eventuelt vil ha å si for leveranser til Norge.

AstraZeneca havnet også i januar i en konflikt med EU om forsinkede vaksineleveranser.

Meldingen om forsinkelsen vekket sinne og fortvilelse i europeiske land som hadde planlagt at den billige vaksinen skulle spille en stor rolle i kampen mot pandemien.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  221 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 221 koronasmittede i Norge. Det er én færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 177, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 6,0 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 129.766 personer testet positivt.

  Til nå har 2.197.343 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.459.709 personer har fått andre dose.

  Tirsdag var 34 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

  Til sammen er 790 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

 • av NTB
  DEL
  26 ungdommer koronasmittet i Grimstad

  26 ungdommer i aldersgruppen 15 til 20 år har fått påvist covid-19, opplyser Grimstad kommune.

  «Dette er det største smitteutbruddet så langt i pandemien, og vi har bemannet opp kraftig for å møte den ekstraordinære situasjonen», skriver kommunen i en pressemelding, ifølge Fædrelandsvennen.

  Kommuneoverlege Vegard Vige forteller at de i løpet av tirsdag har opplevd en massiv smittespredning som gir grunn til omfattende testing blant unge mellom 15 og 20 år. Han ber alle unge utsette og avvente sosiale samlinger.

  – Det er helt avgjørende for oss at rådene om test og sosiale begrensninger følges for å få en oversikt over situasjonen, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Elleve nye smittetilfeller i Tromsø

  Det er registrert elleve nye tilfeller av covid-19 i Tromsø. – Vært på Heidi's i helga? Test deg, oppfordrer kommunen.

  Alle de elleve tilfellene ser ut til å kunne knyttes til det pågående utbruddet og stammer fra «Heidi's Bier Bar». De fleste smittetilfellene er nærkontakter av allerede kjente tilfeller. Enkelte av de nye tilfellene har man derimot foreløpig ikke klart å knytte direkte til andre smittede.

  – Vi oppfordrer nå alle som har vært på Heidi’s Bier Bar sist fredag og lørdag, om å teste seg, enten de har symptomer eller ikke, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i en pressemelding.

  – Det er koronasmitte i byen nå, og den ser ut til å spre seg raskt, legger hun til.

  Nærkontakter til de smittede kontaktes nå fortløpende. Deler av kommunens beredskapsteam er aktivert for å hjelpe til med sporingsarbeidet.

  I lys av det pågående utbruddet holdes testsenteret på Sydspissen åpent onsdag til fredag fra klokka 9 til 21.

 • av NTB
  DEL
  Studiekommuner får ekstra vaksinedoser
  – Dette betyr at studentene ikke trenger å tenke på tid og kostnader rundt å reise hjem for å ta den andre dosen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Terje Pedersen / NTB
  – Dette betyr at studentene ikke trenger å tenke på tid og kostnader rundt å reise hjem for å ta den andre dosen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Regjeringen legger opp til at studenter skal kunne få andre dose av koronavaksinen der de studerer og gir flere doser til studiekommunene.

  Det betyr at studenter kan få første dose i hjemkommunen når de er hjemme på sommerferie og den andre dosen når de kommer til studiestedet til høsten.

  – Dette er en nyhet jeg har gledet meg skikkelig til å fortelle. Ikke bare sparer vi studentene for utgiften det er å måtte reise hjem for å ta vaksine, men vi bidrar også til at de blir fullvaksinert uten unødige forsinkelser. Det betyr at studenter landet over vil få en vesentlig bedre start på utdanningen sin i høst både faglig og sosialt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

  – Nå forventer jeg at utdanningsinstitusjonene legger til rette for at studentene kan være så mye som mulig på campus, og at de inkluderer andreårsstudentene i fadderuken, sier han.

  Den ekstra tildelingen av vaksiner vil først skje etter at alle over 18 år har fått første dose, og den vil skje slik at alle studenter vil få dose to innen tolv uker.

  I Norsk Studentorganisasjon (NSO) er de glade for avgjørelsen.

  – Vi håper dette betyr at flere utdanningsinstitusjoner får mulighet til å gjennomføre fysisk studiestart. Det er viktig for studenter over hele landet etter et annerledes og tøft år. Studiestarten danner mye av grunnlaget for det faglige og det sosiale for resten av studietiden, og er derfor kjempeviktig, sier påtroppende leder Tuva Todnem Lund til NTB.

 • av NTB
  DEL
  USA når ikke Bidens vaksinemål i juli

  USA kommer ikke til å nå president Joe Bidens mål om at 70 prosent av voksne amerikanerne er vaksinert innen 4. juli.

  Det hvite hus opplyste tirsdag at landet ikke ligger an til å nå Bidens mål om at 70 prosent av den voksne befolkningen får første dose av koronavaksinen innen USAs nasjonaldag.

  – Vi tror det vil ta noen uker ekstra å gi 70 prosent av voksne minst én dose, sier Jeffrey Zients, som leder Det hvite hus' koronaresponsteam.

  Det hvite hus sier på Twitter at 70 prosent av dem over 30 år nå har fått første dose, og at 70 prosent av dem over 27 år vil ha fått én dose innen 4. juli.

  Bidens første mål om 200 millioner vaksiner innen hans første 100 dager som president gikk raskt. Men siden har det gått gradvis tregere, og utfordringen nå er å overbevise alle dem som er skeptiske til vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  Portugal frykter en fjerde smittebølge
  En gruppe yngre mennesker har på seg munnbind i Lisboa i Portugal. Foto: Armando Franca / AP / NTB
  En gruppe yngre mennesker har på seg munnbind i Lisboa i Portugal. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Portugal frykter at en fjerde smittebølge skal skylde inn over landet når den smittsomme delta-varianten nå står for 60 prosent av nye tilfeller i Lisboa.

  Hovedstaden Lisboa er et av flere steder som aldri gikk inn i siste fase av gjenåpningsplanen i landet.

  Reising mellom byen og resten av Portugal ble i forrige uke forbudt som følge av spredningen av delta-varianten, som først ble påvist i India.

  – Vi prøver å utsette at varianten spres til andre regioner i landet så folk kan beskytte seg mer gjennom vaksinasjon, sier helseminister Marta Temido.

  Hun sier at flere restriksjoner kan bli innført, og at det pågår løpende vurderinger.

 • av NTB
  DEL
  Person anmeldt etter stort utbrudd i Tønsberg og Færder
  Færder fyr i øykommunen som nå har registrert 56 tilfeller av deltavarianten. Foto: Lise Åserud / NTB
  Færder fyr i øykommunen som nå har registrert 56 tilfeller av deltavarianten. Foto: Lise Åserud / NTB

  En ung mann stakk av fra et karantenehotell i Oslo etter å ha vært i utlandet. Det ble trolig starten på et stort smitteutbrudd i Tønsberg og Færder.

  Mannen kom til karantenehotellet i Oslo en lørdag i mai etter å ha tatt en hurtigtest på Gardermoen og skulle være isolert på karantenehotellet til han hadde fått en negativ koronatest.

  Isteden reiste mannen til Tønsberg etter bare tre dager. Det er foreløpig 75 sikre smittetilfeller som er en del av smittekjeden forårsaket av personen som anmeldes, konstaterer Tønsberg kommune.

  Det ventes at dette vil stige til rundt 100 tilfeller, skriver kommunen. Det er over 1,200 personer som har vært i karantene i forbindelse med utbruddet, og enda flere som har vært i ventekarantene.

  Mannen er politianmeldt av Tønsberg kommune for å ha brutt karantenekravet etter innreise til Norge.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn i Thailand ber om vaksinehjelp

  Det nordiske samfunnet i Thailand mener de er i alvorlig fare og ber myndighetene her hjemme om hjelp til å få koronavaksine.

  I et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige statsministrene i Norden ber det nordiske samfunnet i Thailand om vaksinehjelp. De mener at de er i alvorlig fare som følge av pandemien.

  – Det offisielle vaksinasjonsprogrammet i Thailand inkluderer ikke utlendinger, verken eldre eller de med underliggende sykdommer, med mindre de er i besittelse av arbeidstillatelse. De mange pensjonerte nordiske beboerne er derfor i fare til i beste fall oktober, skriver The Scandinavian Society Siam.

  De ber om at de nordiske landene samarbeider om at det blir lagt til rette for vaksiner. De opplyser at foreningen kan bistå med planlegging og gjennomføring, i samarbeid med de nordiske kirkesamfunnene i Thailand og private sykehus.

  The Scandinavian Society Siam er en forening som hovedsakelig hjelper det nordiske samfunnet i Thailand.

 • av NTB
  DEL
  Sverige anbefaler vaksine til alle over 16 år

  Folkhälsomyndigheten i Sverige anbefaler vaksinering mot covid-19 også for 16- og 17-åringer.

  Tidligere har anbefalingen vært at unge ned til 18 år bør vaksineres. Beslutningen om å endre rådet ble tatt i et møte tirsdag.

  Anbefalingen gjelder også barn ned til tolv år med enkelte medisinske tilstander, sier Folkhälsomyndighetens leder Johan Carlsson og utdanningsminister Anna Ekström på en pressekonferanse.

 • av NTB
  DEL
  Her er landene med mest smitte akkurat nå

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode).

  Uruguay: 1086 smittede (18 døde)

  Mongolia: 941 smittede (4,4 døde)

  Colombia: 746 smittede (16,1 døde)

  Maldivene: 687 smittede (3,6)

  Argentina: 669 smittede (16,8)

  Namibia: 668 smittede (10,4)

  Bahrain: 652 smittede (10,2)

  Surinam: 577 smittede (19,3)

  Kuwait: 530 smittede (1,9)

  Oman: 512 smittede (6,4)

  Brasil: 466 smittede (13,3)

  Chile: 461 smittede (8,4)

  I Norge er det registrert 47 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  Så langt har 178.786.160 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3.873.255 mennesker er døde hittil i pandemien.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  Smittespredningen øker i Israel
  Smittespredningen øke i Israel, og myndighetene anbefaler nå vaksinering av barn ned i tolvårsalderen. Foto: AP / NTB
  Smittespredningen øke i Israel, og myndighetene anbefaler nå vaksinering av barn ned i tolvårsalderen. Foto: AP / NTB

  Over halvparten av Israels innbyggere har nå fått to doser koronavaksine, men smittespredningen øker igjen.

  Det siste døgnet har 125 testet positivt for koronaviruset, og dette er det høyeste antallet på over to måneder.

  Ifølge helsedepartementet er rundt 70 prosent av alle som tester positivt, smittet av den såkalte deltavarianten, også kjent som den indiske varianten av viruset.

  Halvparten av dem som har testet positivt det siste døgnet, er barn, og myndighetene gjeninnfører nå enkelte smitteverntiltak og anbefaler vaksinering av barn ned i tolvårsalderen.

  5,5 millioner av Israels rundt 9 millioner innbyggere er vaksinert mot viruset, og 5,1 millioner har fått to doser.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Regjeringen holder koronapressekonferanse onsdag

  Regjeringen skal holde en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag kl. 14. Den vil bli sendt direkte på ap.no.

  Disse vil være tilstede: Helseminister Bent Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

 • av NTB
  DEL
  Koronarelatert dødsfall i Vestfold

  En koronasmittet person døde mandag ved Sykehuset i Vestfold. Dette er det 13. koronarelaterte dødsfallet ved sykehuset.

  Sykehuset i Vestfold opplyser på Twitter at det dreier seg om en voksen person, men at de av personvernhensyn ikke vil gi flere opplysninger om den døde.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Godtok ikke koronabøter i Bergen – møter i retten i dag

  To kvinner som ikke godtok koronabøtene de ble ilagt, møter tirsdag i retten i Bergen.

  Kvinnene blir de første som prøver en sak om koronabøter i Hordaland tingrett, melder NRK.

  Natt til 15. november i fjor ga politiet bøter for i alt 70.000 kroner etter en fest med 15 personer i Sandviken i Bergen. De to kvinnene nektet å godta bøtene på henholdsvis 10.000 og 5000 kroner.

  Vest politidistrikt har i alt skrevet ut 30 bøter etter festing under pandemien.

  Kvinnenes forsvarer, advokat Didrik Beck Rodarte sier de tar saken til retten på prinsipielt grunnlag.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Laveste andel positive tester i Pakistan
  Her venter statsansatte i Peshawar i Pakistan på sin tur til å få koronavaksine.
  Her venter statsansatte i Peshawar i Pakistan på sin tur til å få koronavaksine. Foto: Muhammad Sajjad, AP /NTB

  Bare for en måned siden var nesten 10 prosent av koronatestene i Pakistan positive.

  Tirsdag skriver avisen Jang at andelen positive tester det siste døgnet er på 1,7 prosent. Det er den laveste andelen med positive svar under den tredje bølgen av pandemien.

  Det siste døgnet er det blitt registrert 663 nye smittetilfeller i landet som har over 220 millioner innbyggere.

  I overkant av 22.000 personer har hittil dødd på grunn av viruset.

 • av NTB
  DEL
  100.000 koronadødsfall i Colombia
  En katt sitter på en ny kiste på et lager tilhørende en kirkegård i Zipaquira i Colombia.
  En katt sitter på en ny kiste på et lager tilhørende en kirkegård i Zipaquira i Colombia. Foto: Fernando Vergara, AP / NTB

  Med 648 nye koronarelaterte dødsfall det siste døgnet har Colombia nå passert 100.000 døde siden pandemien startet, viser tall fra helsedepartementet.

  I forhold til folketallet har Colombia det fjerde høyeste dødstallet i Latin-Amerika og Karibia, og det sjette høyeste smittetallet, ifølge en opptelling som nyhetsbyrået AFP har gjort.

  – Over 10.000 dødsfall kunne ha vært unngått hvis vi ikke hadde hatt disse samlingene de siste seks-sju ukene, sier president Ivan Duque.

  Siden 28. april har tusener av mennesker deltatt i demonstrasjoner i flere byer i landet for å protestere mot Duques regjering. Demonstrasjonene ble utløst av et kontroversielt forslag om skatteøkning. Protestene har fortsatt selv etter at regjeringen har forkastet forslaget.

 • av NTB
  DEL
  Stigende smittetrend i Oslo

  Det er registrert 52 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 18 over snittet de sju foregående dagene og 26 flere enn på søndag.

  Det er også 25 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene er det i snitt registrert 40 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Nordstrand. Der ligger smittetrykket på 219 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Her ble det registrert ti nye smittede siste døgn.

  Etter det følger bydelene Ullern (110) og Vestre Aker (106).

  Bydelen Alna har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 18 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble kun registrert ett nytt smittetilfelle i bydelen siste døgn.

 • av NTB
  DEL
  212 nye koronasmittede registrert siste døgn – stigende smittetrend
  Det er registrert 212 nye koronasmittede i Norge det siste døgnet. Her sitter folk pent og pyntelig i kohorter og koser seg i Sofienbergparken. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Det er registrert 212 nye koronasmittede i Norge det siste døgnet. Her sitter folk pent og pyntelig i kohorter og koser seg i Sofienbergparken. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 212 koronasmittede i Norge. Det er 17 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 173, så trenden er stigende.

  Mandag ble det registrert 108 koronasmittede det foregående døgnet, noe som var 12 flere enn samme dag i forrige uke.

  Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 5,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 129.545 personer testet positivt.

  Til nå har 2.177.972 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.456.625 personer har fått andre dose, viser de siste tallene oppdatert mandag.

  Mandag var 38 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på én pasient fra fredag. Sju av pasientene får respiratorbehandling, og ti ligger på intensivavdeling.

  Til sammen er 790 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  I overkant av 58 prosent av alle døde hadde fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Vaksine-vegrere på Filippinene trues med fengsel
  En mann blir vaksinert i Quezon på Filippinene mandag. Foto: Aaron Favila / AP / NTB
  En mann blir vaksinert i Quezon på Filippinene mandag. Foto: Aaron Favila / AP / NTB

  Filippinenes president Rodrigo Duterte truer med fengsel for dem som ikke vil la seg koronavaksinere.

  – Du bestemmer: Vaksiner deg, ellers vil jeg få deg fengslet, sa Duterte i en TV-sendt tale mandag, skriver Reuters.

  Trusselen kommer etter meldinger om at mange på Filippinene er lunkne til å la seg vaksinere. Flere vaksineklinikker i hovedstaden Manila har hatt lave besøkstall.

  – Forstå meg rett: Det pågår en krise i landet. Jeg er bare oppgitt over folk som ikke hører på myndighetene, sa han.

  2,1 millioner er fullvaksinerte på Filippinene. Regjeringen har satt som mål å vaksinere 70 av landets om lag 110 millioner innbyggere i år.

 • av NTB
  DEL
  Under 300 nye koronadødsfall i USA

  For første gang siden mars i fjor er det registrert færre enn 300 koronarelaterte dødsfall på ett døgn i USA.

  Mandag ble det rapportert om 293 koronarelaterte dødsfall, ifølge oversikten til Johns Hopkins University. Ikke siden mars 2020 er det registrert så få. Det høyeste tallet ble registrert i januar med over 3400 dødsfall på ett døgn.

  Hittil i pandemien er det meldt om over 601.000 koronadødsfall i USA. Det totale tallet globalt er på nesten 3,9 millioner døde. Men mørketallene for begge antas å være store.

  Om lag 45 prosent av befolkningen i USA er fullvaksinert, ifølge det amerikanske smittevernsenteret CDC. Over 53 prosent har fått én dose.

  Det merkes ifølge CDC på smittetallene. Mandag ble det registrert om lag 11.400 nye smittetilfeller. Til sammenligning ble det meldt om over 250.000 nye daglige smittetilfeller flere dager i januar.

Les mer om

 1. Koronaviruset