Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Irland stanser bruken av AstraZeneca-vaksinen midlertidig
14. mars kl 11:56av NTB
DEL
Her fra en vaksinestasjon i Dublin
Her fra en vaksinestasjon i Dublin Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters / NTB

I likhet med flere andre land har Irland suspendert bruken av AstraZeneca-vaksinen mot koronaviruset etter meldinger om blodpropp.

Den irske vaksinekomiteen anbefaler at bruken av vaksinen blir midlertidig stanset fra søndag morgen, opplyser Irlands visehelsesjef Ronan Glynn.

Han sier at de anbefaler vaksinestansen av forsiktighetsgrunner etter å ha fått en rapport fra Norge om fire nye tilfeller av blodpropp hos folk som hadde fått vaksinen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB-DPA
  DEL
  Portugal med høyeste smittetall siden februar
  Et nytt vaksinesenter åpnet 1. desember i Lisboa. Myndighetene prøver å oppmuntre det uvaksinerte mindretallet til å ta sprøyte, samtidig som de trapper opp vaksineringen med påfyllingsdoser.
  Et nytt vaksinesenter åpnet 1. desember i Lisboa. Myndighetene prøver å oppmuntre det uvaksinerte mindretallet til å ta sprøyte, samtidig som de trapper opp vaksineringen med påfyllingsdoser. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Portugal har rapportert om det høyeste antallet daglige smittetilfeller siden februar, på tross av at landet har blant verdens høyeste vaksinasjonsrater.

  Helsemyndighetene i Lisboa opplyser lørdag at de har registrert 5649 nye smittetilfeller siste døgn, det høyeste tallet siden 6. februar.

  Smittetrykket i Portugal har steget fra rundt 100 i midten av november til 193 tilfeller pr. 100.000 innbyggere siste sju dager. Det er fortatt betydelig lavere enn i andre europeiske land, inkludert Norge, der tallet er i underkant av 380.

  88 prosent av Portugals befolkning er fullvaksinert. Selv om smittetallene har økt jevnt de siste to månedene, påpeker myndighetene at situasjonen på sykehusene er relativt rolig.

  130 covid-19-pasienter behandles på intensivavdelinger, mot over 800 forrige vinter.

 • av NTB
  DEL
  Ber folk som var på restauranten Louise, teste seg

  Alle som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge i Oslo fredag 26. november, bes teste seg og unngå kontakt med andre til de får negativt svar.

  Dette gjelder dem som var på stedet etter klokken 18 og som ikke allerede har fått oppfølging, opplyser Oslo kommune lørdag kveld.

  – For å hindre ytterligere smittespredning ønsker Oslo kommune at de gjestene som ikke har vært i kontakt med kommunen, tester seg med PCR-test på et kommunalt testsenter og unngår kontakt med andre frem til negativt testsvar foreligger, skriver kommunen.

  Telefonnummeret man skal ringe, er 476 97 010.

 • av NTB
  DEL
  To bekreftede omikrontilfeller i Bærum

  Det er bekreftet to tilfeller av omikronvarianten i Bærum, og kommuneoverlegen antar at flere av de mistenkte tilfellene vil bli bekreftet.

  Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen opplyser dette til Dagbladet lørdag.

  – Vi har vel omtrent sju til åtte tilfeller med mistenkt omikronvirus. Det er kun to som er bekreftet foreløpig, sier han til avisen.

  Nilsen sier videre at de fleste av de mistenkte tilfellene er relatert til julebordet på Aker brygge.

  – Men vi har også noen mistenkte tilfeller som har vært i Sør-Afrika eller fly fra Sør-Afrika, legger han til.

 • av NTB
  DEL
  Mistanke om omikrontilfelle i Larvik

  Det er mistanke om et tilfelle av omikronvarianten i Larvik. Til sammen har kommunen registrert 27 nye koronasmittede siste døgn.

  «Mistanke om omikronvarianten på smittetilfelle i Larvik. Venter endelig bekreftelse/avkreftelse fra laboratoriet søndag», opplyser kommunen på sine nettsider lørdag.

  Overfor Østlands-Posten kan ikke kommunalsjef Guro Winsvold si noe om tilfellet er knyttet til en institusjon, skole eller barnehage.

  – Hvis det blir bekreftet at det er omikron, vil vi gi ut ny informasjon. Det finnes også egne regler for denne varianten, og ved en bekreftelse vil det bli iverksatt ekstra tiltak, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Siste døgn: 920 nye smittede i Oslo. 268 i Bergen.

  Det er registrert 920 nye koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Det er 291 flere enn samme dag i forrige uke.

  Det opplyser Oslo kommune til NTB.

  Onsdag var det smitterekord i hovedstaden med 1.075 nye koronasmittede, mens det dagen etter ble registrert 759 nye tilfeller.

  I Bergen er det registrert 268 nye smittede det siste døgnet. Det er 76 færre enn smitterekorden fredag.

  Lørdag for en uke siden ble det rapportert 175 smittetilfeller. I Bergen er det mest smitte blant godt voksne nå.

  – Vi rapporterer i dag en mindre andel smittetilfeller blant barn og ungdom og en større andel i aldersgruppen 20–49 år, spesielt blant personer i alderen 40–49 år, sier assisterende smittevernoverlege i Bergen Kjell Haug.

 • av NTB
  DEL
  Koronasmitte etter Abelia-konferanse i Oslo – mistanke om omikron

  Vestre Aker bydel i Oslo har påvist koronasmitte knyttet til en konferanse i regi av Abelia, med mistanke om omikron.

  – Vi har grunn til å tro at det kan være snakk om omikron og har derfor iverksatt tiltak knyttet til testing, smittekarantene og isolasjon med utgangspunkt i nasjonale regler for mulig omikronsmitte, sier bydelsoverlege i Vestre Aker, Jorunn Thaulow.

  Totalt er fem smittet. To smittede er ansatte i Abelia. Smitte hos tre andre kan knyttes til en HR-konferanse Abelia arrangerte i Oslo 29. og 30. november.

  Det var omtrent 100 deltakere på konferansen, hovedsakelig HR-ledere fra ulike bedrifter. Alle er satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  Hemsedal innfører koronatiltak

  Hemsedal kommune har innført en midlertidig forskrift om smitteverntiltak for å forebygge koronasmitte.

  Forskriften gjelder fra fredag 3. desember kl. 14 til 9. desember kl. 24.

  Tiltakene innebærer påbud om munnbind innendørs der man ikke kan holde en meters avstand. Eksempler er butikker, serveringssteder og kollektivtrafikk.

  Serveringssteder må også registrere gjestene sine for å kunne varsle ved smitteeksponering, og alle gjester må ha sitteplass. Det er i tillegg krav om bordservering for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  VG: 90–100 bekreftet smittet etter julebord

  Assisterende bydelsoverlege i Frogner bydel, Tine Ravlo, sier lørdag morgen til VG at mellom 90 og 100 personer nå er smittet etter julebordet til bedriften Scatec.

  Ifølge Ravlo deltok 60 av de smittede på selve julebordet. I tillegg er det over 30 øvrige gjester på utestedet Louise som er smittet, skriver Ravlo i en SMS.

  – Cirka halvparten har «sannsynlig omikron» etter screening av prøvene, resten venter vi avklaring på, skriver Ravlo til VG.

  I går fortalte Ravlo til Aftenposten at hun opplevde omikronvarianten som mer smittsom enn andre varianter.

 • av NTB
  DEL
  FHI: 19 positive prøver med omikronsmitte

  Per 3. desember var det bekreftet 19 positive prøver med omikronvarianten i Norge, ifølge en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  De 19 tilfellene inkluderer to tilfeller i Øygarden kommune, 13 bekreftede tilfeller knyttet til julebordet i Oslo og fire reisende til Oslo lufthavn Gardermoen fra Sør-Afrika.

  – Det viktigste nå er at de som er smittet, og deres nærkontakter, følger reglene om isolasjon og karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold.

 • av NTB
  DEL
  4.191 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert nye 4.191 koronasmittede personer. Det er 1.249 flere enn samme dag i forrige uke og ny rekord på ett døgn i Norge.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 3.235 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.458, så trenden går nå bratt oppover.

  Fredag var 262 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  68 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 45 på respirator. Det er fire flere på intensiv og seks flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Smitteeksplosjon i Sør-Afrika – knyttes til omikron

  Antall bekreftede koronatilfeller har passert 3 millioner i Sør-Afrika, som gir omikronvarianten skylden for den kraftige smitteøkningen.

  Fredag ble det rapportert om over 16.000 nye smittetilfeller siste døgn.

  – Økningen utgjør en andel positive tester på 24,3 prosent, sier det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer NICD i en oppdatering.

  Til sammenligning ble det påvist rundt 200 smittetilfeller daglig i midten av november, mens antallet var i underkant av 3.000 for en uke siden.

  Forskere i Sør-Afrika var først ute med å varsle om den nye omikronvarianten i en prøve fra landets mest folkerike provins Gauteng. Siden har viruset blitt påvist i nesten alle landets provinser.

  Mye er usikkert om varianten. De første funnene kan tyde på at den er svært smittsom, men forårsaker relativt milde symptomer hos vaksinerte, men det er ennå ikke bekreftet.

  Sør-Afrika har på kort tid opplevd en smitteøkning uten sidestykke som følge av omikron.

  Varianten overrasker ved at den tilsynelatende fører til økt smittespredning også blant barn.

  – Det er en økning i sykehusinnleggelser av barn i aldersgruppen opp til fem år, sa NICD-forsker Michelle Groome fredag.

  Hun oppgir ikke konkrete tall eller detaljer om barnas tilstand, men sier at utviklingen avviker fra tidligere smittebølger. Det er fortsatt for tidlig å trekke noen konklusjoner fra de tilgjengelige dataene.

  De unge pasientene har det til felles at foreldrene er uvaksinert, ifølge NICD. Barn under tolv år vaksineres ikke i Sør-Afrika. Rundt 36 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert, ifølge myndighetene.

 • av NTB
  DEL
  Irland skjerper koronatiltakene til over nyttår

  Irland stenger nattklubber og gjeninnfører sosial distansering i noen sammenhenger. Tiltakene begrunnes med økt smitte og skal vare til over nyttår.

  Fra tirsdag neste uke og fram til 9. januar innføres det avstandsregler i alle barer, restauranter og hoteller, og serveringsstedene får kun ha bordservering.

  Kultur- og idrettsarenaer må operere med 50 prosents kapasitet, og gjester må bruke munnbind. Samtidig ber myndighetene om at besøk i private hjem begrenses til tre gjester om gangen.

  Rundt 90 prosent av befolkningen i Irland over 12 år er fullvaksinert. Landet åpnet helt 22. oktober.

 • av NTB
  DEL
  Over halvparten av omikron-smittede i Storbritannia er fullvaksinert
  Belgia, Tyskland, Spania og Storbritannia har alle meldt om tilfeller av omikron som ikke har noen direkte forbindelse til reisevirksomhet. Her er pendlere på en jernbanestasjon i London.
  Belgia, Tyskland, Spania og Storbritannia har alle meldt om tilfeller av omikron som ikke har noen direkte forbindelse til reisevirksomhet. Her er pendlere på en jernbanestasjon i London. Foto: Foto: Matt Dunham,AP/NTB

  Over halvparten av dem som har fått påvist omikron-smitte i Storbritannia, har fått to doser av koronavaksinen, ifølge helsemyndighetene.

  12 av 22 kjente tilfeller fram til 30. november var blant fullvaksinerte, melder Sky News, som viser til det britiske helsesikkerhetsorganet UKHSA fredag.

  Tallene forteller ikke hvor godt vaksiner beskytter mot omikronvarianten av korona. Flertallet av dem som er smittet med deltavarianten, er også fullvaksinert, ettersom over 80 prosent av den britiske befolkningen over 12 år har fått to doser.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere 20–30 koronasmittet etter julebord

  Ytterligere 20–30 personer er registrert smittet av koronaviruset etter et julebord på en restaurant i Oslo i slutten av november, skriver NRK.

  De smittede besøkte restauranten Louise Restaurant & Bar på Aker brygge samtidig som det ble avholdt et julebord på restauranten. De kommer dermed i tillegg til de rundt 60 juleborddeltagerne som allerede er registrert smittet, melder NRK.

  – Vi gikk ut med en oppfordring og ba alle som var på Louise fredag mellom klokken 22.30 og 3, om å teste seg, sier assisterende bydelsoverlege i Frogner, Tine Ravlo.

  Hun sier at man fortsatt er i en tidlig fase.

  – Vi kan vente at det vil komme flere positive prøver inn etter hvert, så vi må nok regne med at dette tallet stiger, sier hun

  Til TV 2 sier hun at ti av de 20–30 smittede sannsynligvis er smittet av omikronvarianten.

  I 16-tiden fredag bekreftet Oslo kommune at det var påvist tolv nye omikrontilfeller etter julebordet.

  – Disse tolv er bekreftet smittet med omikronvarianten etter sekvensering av prøvene, opplyste Ravlo til NTB.

  Dermed er totalt 13 tilfeller av omikron påvist etter julebordet.

  Alle som var på julebordet var friske, symptomfrie, hadde negativ hurtigtest og var fullvaksinerte.

 • av NTB
  DEL
  NHO og Virke avlyste julebordene sine
  Administrerende direktør Ole Erik Almlid Stortinget i NHO opplyser at organisasjonen var nødt til å avlyse fredagens julebord. Foto: Lise Åserud / NTB
  Administrerende direktør Ole Erik Almlid Stortinget i NHO opplyser at organisasjonen var nødt til å avlyse fredagens julebord. Foto: Lise Åserud / NTB

  Julebordene som NHO og Virke skulle hatt fredag kveld, ble avlyst. Samtidig oppfordrer hovedorganisasjonene andre til ikke å avlyse sine julebord.

  – Vi er så uheldig at vi er over 100 ansatte, så vi har måttet avlyse julebordet vi skulle hatt nå i kveld, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO til Dagbladet/Børsen.

  Samtidig rykket administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv ut med en sterk oppfordring til Oslo-borgere:

  – Ikke avlys helt lovlige julebord, konferanser og arrangementer. Hver eneste restaurant trenger de kundene de kan få. Ta på munnbind og smil, ikke avlys, sier hun.

  Hovedorganisasjonen for handels- og servicenæringen, Virke, organiserer mange av dem som er hardest rammet av de nye tiltakene. Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke forteller om avbestillinger i stort monn og sviktende omsetning. Men heller ikke på dette hovedkontoret ble det noe av julebordet som var planlagt fredag.

  – Samtidig bør alle som kan holde julebord, gjøre det. Jeg skulle gjerne hatt julebord, og det er beklagelig å måtte avlyse, men antallsreglene gir oss ikke noe valg, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Russland: Nesten 75.000 koronadødsfall

  Oktober ble pandemiens hittil dødeligste måned i Russland med nesten 75.000 koronarelaterte dødsfall, opplyser landets statistiske byrå.

  Til sammen har Rosstat registrert over 520.000 koronarelaterte dødsfall siden Russland registrerte sitt første smittetilfelle.

  Tallet er langt høyere enn det regjeringen oppgir på sin nettside, som er i underkant av 280.000.

  Før fredagens tall ble kjent, var juli den dødeligste måneden med drøyt 51.000 dødsfall knyttet til covid-19, skriver nyhetsbyrået Reuters.

 • av NTB
  DEL
  39 sannsynlige omikron-prøver på Pandemilab ved OUS

  Siden 30. november har Pandemilab ved Oslo universitetssykehus (OUS) screenet 1.901 koronaprøver, hvorav 39 har vært positive for omikron-varianten.

  Det opplyser fagansvarlig bioingeniør Lise Andresen ved Pandemilab til Dagbladet.

  Screening er en prøve som ikke gir endelig resultat. For å kunne bekrefte at det faktisk dreier seg om omikron, må prøvene gjennom helgenomsekvensering, eller det må gjennomføres andre tester.

 • av NTB
  DEL
  Gult nivå på barneskolene i Asker fra mandag

  Fra mandag og fram til juleferien vil det være gult tiltaksnivå på barneskolene i Asker.

  Årsaken er at det er mye smitte blant barn og unge i kommunen, skriver Budstikka.

  – Særlig gjelder dette barn som ikke har fylt tolv år, og som derfor ikke er vaksinert. Vi innfører gult nivå ut skoleåret for å bremse de høye smittetallene noe og samtidig opprettholde undervisning på skolen, opplyser kommuneoverlege Meera Grepp i en pressemelding.

  Gult nivå innebærer blant annet at de faste klassene/gruppene regnes som kohorter, at det innføres ulike tider for friminutt, at det innføres avstand mellom kohortene i klasserom og at det blir utført overflaterenhold inne med hjelp av elevene en gang om dagen.

  Asker er en av kommunene som er omfattet av de regionale tiltakene regjeringen innførte fra midnatt natt til fredag.

 • av NTB
  DEL
  Bayern München må spille for tomme tribuner
  Bayern München må spille for tomme tribuner framover. Foto: Martin Meissner / AP / NTB
  Bayern München må spille for tomme tribuner framover. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

  Fra lørdag blir det ingen tilskuere på Bayern Münchens hjemmekamper. Det har myndighetene i den tyske delstaten Bayern bestemt.

  Tyskland er blitt hardt rammet av koronasmitte i løpet av den siste tiden, noe som har fått flere delstater i landet til å innføre tiltak for å begrense smitten.

  Torsdag ble det klart at lokale og nasjonale myndigheter setter en øvre grense på 15.000 tilskuere, og nå har lokale myndigheter i Berlin satt sin grense på 5000 tilskuere.

  Fredag bestemte lokale myndigheter i Bayern seg for at det ikke blir noen tilskuere på arrangementer i delstaten. Det er ikke kjent hvor lenge tiltakene vil vare.

  Tiltakene trer i kraft lørdag, men da spiller Bayern bortekamp mot Erling Braut Haalands Dortmund. Der blir det trolig 15.000 tilskuere på tribunen.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Regionale smitteverntiltak i flere vestlandskommuner
  Bergen er blant kommunene som nå får strengere tiltak.
  Bergen er blant kommunene som nå får strengere tiltak. Foto: Marianne Løvland / NTB

  Regjeringen innfører regionale tiltak i flere kommuner i Vestland for å få ned smitten, heter det i en pressemelding fra helse- og omsorgsdepartementet.

  Tiltakene vil tre i kraft i dag, fredag 3. desember klokka 21, og gjelde inntil videre.

  Tiltakene er de samme som ble iverksatt for Oslo og flere andre kommuner i Innlandet og Viken fylke i går.

  Forskriften om regionale tiltak gjelder for følgende kommuner i foretaksområdet til Helse Bergen:

  Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Modalen, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

  Samtidig vurderes kontinuerlig behovet for forsterkede råd og tiltak i Eidfjord, Fedje, Gulen, Masfjorden og Ulvik.

  Les om hvilke tiltak som innføres her:

  teaser
  i går 10:29
  Vanskelig å holde oversikt? Slik var det siste koronadøgnet.

Les mer om

 1. Koronaviruset