Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Har du fått første Astra Zeneca-dose? Dette må du vite
17. mars kl 18:14av Ole Alexander Saue
DEL

I Norge har 121.820 fått første dose av Astra Zeneca-vaksinen.

Samtidig har Norge satt vaksinen på pause.

Men hva skjer dersom Norge stanser bruk av Astra Zeneca-vaksinen permanent?

– Da vil vi vurdere om det skal tilbys en booster-dose av en annen vaksinetype, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Men dette må vurderes faglig før vi gir en endelig tilråding. Det pågår studier om effekten av å bruke ulike vaksinetyper til første og andre dose. Resultatene fra disse studiene er foreløpig ikke tilgjengelig.

De som har fått første dose, får god immunitet og beskyttelse mot viruset, påpeker Bukholm. Beskyttelsen varer i mer enn 12 uker.

– Man får ikke noen stor økning i beskyttelse etter andre dose, men andre dose vil sikre at beskyttelsen varer, legger Bukholm til.

Astra Zeneca-vaksinen granskes etter meldinger om mulige alvorlige bivirkninger. Foreløpig er det ikke slått fast en sammenheng mellom de alvorlige bivirkningene og vaksinen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  892 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 183.810 personer testet positivt, det utgjør nesten 3,5 prosent av befolkningen. Foto: Jil Yngland / NTB
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 183.810 personer testet positivt, det utgjør nesten 3,5 prosent av befolkningen. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 892 koronasmittede personer i Norge. Det er 327 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 761 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.186, så trenden er stadig fallende, slik den har vært i nesten to uker.

  Tirsdag var 119 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

  35 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 21 på respirator. Det er to flere på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med mandag, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • NTB
  DEL
  Helseministeren mislikte FHIs AstraZeneca-nei

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg ble kalt inn til møte med en misfornøyd helseminister Bent Høie etter FHIs anbefaling om å droppe AstraZeneca-vaksinen.

  Det kommer frem i boken «Camilla Stoltenberg. Året som aldri tok slutt», skrevet av NRK-journalist Lilla Sølhusvik.

  Hun beskriver hvordan hvordan Stoltenberg ble kalt inn til møte med helseministeren etter at FHI i vår anbefalte å skrote AstraZeneca-vaksinen fra vaksinasjonsprogrammet.

  I møtet skal Høie ha uttrykt misnøye med at FHI konkluderte med å ta vaksinen ut. Han mente FHI burde vært mer åpne og overlatt det til politikerne. Det overrasket Stoltenberg, skriver VG.

  – Jeg ble litt forvirret. Inntil da hadde det vært tydelig vektlagt fra politikernes side at alt som hadde med vaksinasjonen var så faglig, og at de ville følge våre råd – eller det de den gang kalte våre beslutninger. Mens jeg var nok mer opptatt av at det hele veien også hadde politiske aspekter. Plutselig snudde det, og de ble opptatte av at vaksinesakene hadde sterke politiske aspekter som det var viktig at vi forsto, sier Stoltenberg. Hun undstreker at hun egentlig er enig.

  Høie sier det er vanlig med FHI-møter etter at de kommer med råd.

  – Jeg mener at det er deres rolle å komme med en anbefaling, men det er ikke de som konkluderer. Det har det aldri vært tvil om. Slik det fremstilles i boken kan det virke som om det var en overraskelse at dette spørsmålet skulle konkluderes politisk, sier Høie.

 • av NTB
  DEL
  FHI avbestiller vaksiner
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet forteller at de har begynt avbestilling av ventede vaksinedoser fra EU. Foto: Ali Zare / NTB
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet forteller at de har begynt avbestilling av ventede vaksinedoser fra EU. Foto: Ali Zare / NTB

  FHI mener vi har nok vaksiner. Derfor har instituttet iverksatt avbestillinger av Pfizer- og Moderna-vaksiner fra EU. Det melder TV 2.

  Enn så lenge har vi nok vaksiner til å fullvaksinere alle som ønsker det – dessuten er beredskapslageret stort nok, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm til TV 2.

  – Vi har per nå gode muligheter til å sende ut vaksinedoser om det skulle oppstå en spesiell situasjon, men vi er allerede i ferd med å avbestille doser både fra Pfizer og Moderna fordi vi ser at vi ikke trenger flere vaksiner enn det vi har akkurat nå, sier Bukholm.

  Over 80 prosent av nordmenn over 18 år er fullvaksinert. I august ble det kjent at Norge skulle få ekstra Moderna-doser fra Romania. Mange av disse én million dosene er blitt distribuert til norske kommuner. Dosene kom i tillegg til de 358.000 dosene Norge fikk fra flere land i juli.

 • av NTB
  DEL
  Turister til Bangkok fra november
  Det har vært folketomt i turistbyen Bangkok under pandemien. Her fra Chinatown i Bangkok 3. august. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB
  Det har vært folketomt i turistbyen Bangkok under pandemien. Her fra Chinatown i Bangkok 3. august. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Den thailandske hovedstaden Bangkok vil trolig åpnes opp for turister igjen i november, sier lokale myndigheter.

  Bangkok var et av de største turistmålene i verden før pandemien, men myndighetene i Thailand stengte grensene for å holde smitten ute.

  I november vil antagelig 70 prosent av Bangkoks innbyggere være vaksinert, og da kan byen åpne igjen, opplyser den lokale guvernøren.

  Thailands to største turistøyer, Phuket og Koh Samui, tok imot de første turistene i juli. Det er krav om å være vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Borgere fra fire nye land kan bruke koronapass i Norge
  Albanere og marokkanere er blant dem som får en enklere innreise til Norge. Foto: Geir Olsen / NTB
  Albanere og marokkanere er blant dem som får en enklere innreise til Norge. Foto: Geir Olsen / NTB

  Norge godtar nå koronasertifikater fra Albania, Færøyene, Marokko og Panama.

  Det er utslagsgivende at landene er blitt koblet opp til EUs løsning for koronapass. Dermed kan fullvaksinerte reisende med gyldig koronapass fra de fire landene reise inn i Norge uten karanteneplikt.

  De behøver heller ikke bevise negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller koronateste seg på grensen.

  Disse lettelsene gjelder også personer som har testet positivt for korona de siste seks måneder.

  Tre andre land vil også få gyldige koronapass i Norge når de er koblet opp til EUs løsning: Koronasertifikatene til Andorra, Israel og Monaco er allerede godkjent av EU.

 • av NTB
  DEL
  Ni ansatte ved OUS har testet positivt på korona
  Oslo universitetssykehus står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig vil ikke smitteutbruddet foreløpig få alvorlige konsekvenser for intensivdriften.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Oslo universitetssykehus står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig vil ikke smitteutbruddet foreløpig få alvorlige konsekvenser for intensivdriften. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Ni ansatte, leger og sykepleiere ved Oslo universitetssykehus (OUS) har testet positivt på koronaviruset tirsdag. Samtlige er satt i isolasjon.

  – Vi har ingen indikasjoner på at pasienter er smittet, opplyser sykehuset.

  Videre skriver de at alle ansatte var fullvaksinerte, og at smitten mest sannsynlig startet via barna til en av de ansatte ved OUS.

  Sykehuset står nå i en fjerde bølge av koronapasienter, samtidig sier de at smitteutbruddet foreløpig ikke får alvorlige konsekvenser for intensivdriften.

  – Dette smitteutbruddet viser at pandemien ikke er over, og at selv fullvaksinerte kan bli smittet. På vegne av våre intensivpasienter – og andre sårbare pasientgrupper – vil vi derfor oppfordre alle våre uvaksinerte som har fått tilbud om vaksine, om å la seg vaksinere, sier avdelingsleder Dag Jacobsen.

 • av Stine Barstad
  DEL
  Storbritannia godtar kryssvaksinering

  Storbritannia endrer definisjonen av fullvaksinert, og vil fra 4. oktober akseptere kryssvaksinering med godkjente vaksiner fra ulike produsenter.

  Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  – Dette er gode nyheter for dem som har vært skeptiske til å takke ja til dose to av en annen vaksinetype, enn den de fikk som dose én på grunn av ønske om å reise til Storbritannia. Selv om vi ikke er kjent med at norske reisende har fått utfordringer på grunn av kryssvaksinering, håper vi dette kan føre til at enda flere vaksinerer seg med dose to, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i meldingen.

 • av NTB
  DEL
  FHI vil anbefale å gjenåpne landet om kort tid
  Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm sier de vil anbefale å gjenåpne Norge i løpet av kort tid. Foto: Annika Byrde / NTB
  Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm sier de vil anbefale å gjenåpne Norge i løpet av kort tid. Foto: Annika Byrde / NTB

  Nye analyser som Folkehelseinstituttet har fått inn, viser positiv utvikling i koronasituasjonen. Nå vil FHI om kort tid anbefale gjenåpning av landet.

  De faktiske smittetallene, i kombinasjonen med prognosene for tre uker fremover, viser at smitten tydelig går ned. Det gjør også ventede sykehusinnleggelser. Derfor vil FHI snarlig anbefale å åpne landet, sier vaksinesjef Geir Bukholm i FHI til VG.

  – Det handler egentlig om å finne det riktige tidspunktet. Vi vil jo anbefale regjeringen å åpne i løpet av den nærmeste tid, sier Bukholm.

  Han sier tidspunktet for gjenåpning avhenger av at kommunene opplever at de er klare.

  Det er opp til regjeringen å bestemme når gjenåpningen skal finne sted.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Skal masseteste alle elever på barneskolene i Oslo
  Håkon Mosvold Larsen, NTB
  Håkon Mosvold Larsen, NTB Foto: Oslo kommune skal massetester barneskoleelever denne uken. Noen av elevene kan få hjemmetester med hjem.

  Denne uken begynner kommunen massetesting av alle elever på barneskolene i Oslo. Målet er at alle elever i Osloskolen skal teste seg to ganger i uken, skriver Oslo kommune på sine egne hjemmesider.

  Elevene skal teste seg selv. De får utdelt tester på skolen. Testene skal tas med hjem. Foreldre skal få beskjed om hvordan testene skal gjennomføres.

  Målet med massetestingen er at elever skal unngå karantene dersom testen er negativ.

  Hvis testen derimot er positiv, må den følges opp med ny PCR-test ved testsentrene. Elevene må gå i isolasjon til de har fått prøvesvaret, skriver Oslo kommune. Det gjelder også ikke-vaksinerte voksne og barn i samme husstand.

 • av NTB
  DEL
  4.075.569 nordmenn har fått første dose

  4.075.569 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 3.559.687 personer har fått andre dose.

  75,6 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 66 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

  For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,4 og 82,8 prosent.

  Blant ungdom i alderen 16–17 har 85,2 prosent fått første dose, og 13,3 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 38,3 og 0,4 prosent.

  Foreløpig har FHI registrert at 10.718 personer fikk første dose mandag, og 5958 personer fikk andre dose.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (91,9 prosent) og Innlandet (91,3 prosent). Lavest andel har Troms og Finnmark (88 prosent) og Rogaland (88,4 prosent). For andre dose ligger fylkene Innlandet (85,3 prosent) og Agder (84,9 prosent) best an.

  Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Pfizers og Modernas vaksine benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av Astra Zeneca-vaksinen i mars.

  Det kan være forsinkelser i registreringen av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

 • av NTB
  DEL
  Antallet koronadøde i USA snart på nivå med spanskesyken
  En koronapasient behandles på et sykehus i Louisiana. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB
  En koronapasient behandles på et sykehus i Louisiana. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

  Innen kort tid vil antallet amerikanere som har dødd med koronaviruset, passere dødstallet i forbindelse med spanskesyken.

  Spanskesyken tok livet av omtrent 675.000 amerikanere. Mandag ettermiddag viser tall fra Johns Hopkins-universitetet at 673.768 amerikanere har dødd med eller av koronaviruset.

  De to pandemiene kan imidlertid ikke sammenlignes uten videre. Situasjonen var langt verre under spanskesyken, som herjet i 1918 og 1919.

  Da døde én av 150 amerikanere, mens én av 500 har dødd så langt i koronapandemien.

  Globalt er dødstallet for koronapandemien 4,7 millioner mennesker. Minst 50 millioner liv gikk tapt i spanskesyken, da det også var langt færre mennesker på jorden.

  Samtidig påpeker historiker E. Thomas Ewing overfor Washington Post at spanskesyken gikk over etter to år, mens koronapandemien fortsatt tar mange liv rundt om i verden.

  – Vi har ignorert leksen fra 1918. Vi fulgte ikke advarslene i pandemiens første måneder. Vi får aldri vite hvor mange vi kunne ha reddet hvis vi hadde tatt trusselen mer på alvor, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Mann drept etter munnbindkrangel i Tyskland

  En 49 år gammel mann er pågrepet, siktet for å ha skutt og drept en ansatt på en bensinstasjon i Tyskland etter en munnbindkrangel.

  Hendelsen skjedde lørdag kveld da 49-åringen skulle kjøpe øl på en bensinstasjon i byen Idar-Oberstein.

  Den 20 år gamle ansatte nektet å selge ham øl siden han ikke var iført munnbind. 49-åringen forlot bensinstasjonen, kom tilbake en time senere og skjøt 20-åringen i hodet med en revolver. Mannen har i avhør forklart at frustrasjon over koronapandemien medførte at han ikke så noen annen utvei enn å «sette et eksempel», ifølge en påtaleansvarlig i saken.

  49-åringen har erkjent straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa
  Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener Norge er inne i en ny fase med koronaviruset. Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet.
Foto: Annika Byrde / NTB
  Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener Norge er inne i en ny fase med koronaviruset. Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Foto: Annika Byrde / NTB

  Koronaviruset kan nå bli sett på som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier FHI. Men pandemien er ikke over av den grunn.

  – Vi er nå i en ny fase der vi må se på koronaviruset som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

  Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Selv om smitten fortsatt sirkulerer, holder sykehustallene seg lave. Dermed vil ikke koronaviruset føre til en stor belastning på helsetjenesten.

  For de vaksinerte som eventuelt blir smittet og får symptomer, vil de aller fleste få lette forkjølelseslignende symptomer.

  – Det vil si at koronaviruset nå kan sammenlignes særlig med sesonginfluensa og RS-infeksjoner, sier Bukholm.

  Samtidig vil han ikke erklære koronapandemien som over.

  – Pandemien er ikke over så lenge den finnes ute i verden og i land der vaksinedekningen fortsatt er lav. Så lenge sykdommen sprer seg utenfor de rike lands territorier er det fortsatt pandemi. Men den er nede på et sparebluss i Norge og i mange land som har god vaksinedekning, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Østerrike vil ta imot skiturister i vinter
  Østerrike håper på en god vintersesong og ønsker turister velkommen. Her fra skiområdet Grafenberg ved St. Johan – Allendorf i Østerrike. Foto: Halvard Alvik / NTB
  Østerrike håper på en god vintersesong og ønsker turister velkommen. Her fra skiområdet Grafenberg ved St. Johan – Allendorf i Østerrike. Foto: Halvard Alvik / NTB

  Nordmenn som liker å reise på skiferie til Østerrike, kan glede seg over at landet nå forbereder seg for å ta imot skiturister den kommende vintersesongen.

  For å kunne benytte landets skiheiser, stilles det krav til at man enten er fullvaksinert, har gjennomgått covid-sykdom eller kan vise frem negativ koronatest.

  – Jeg er overbevist at med disse rammene på plass, vil det være mulig å gjennomføre en trygg og god vintersesong i landet vårt, sier landets turistminister Elisabeth Köstinger.

  Myndighetene tar forbehold om at reglene kan strammes inn på kort varsel dersom antallet koronainnlagte pasienter stiger.

  Landet jobber nå med å planlegge ulike løsninger for å gjennomføre vintersesongen uten at det oppstår for lange køer og trengsel.

  Skiturisme er svært viktig for Østerrike, og over halvparten av alle europeiske ferier i vinterhalvåret finner sted i Østerrike, ifølge landets myndigheter. Landet er nå ute etter å renvaske sitt image som et trygt turistmål etter at flere smitteutbrudd blant nettopp skiturister kickstartet koronaepidemien i flere europeiske land i starten av 2020.

 • av NTB
  DEL
  USA åpner grensene for fullvaksinerte turister

  Vaksinerte utlendinger får slippe inn i USA igjen fra og med tidlig i november, opplyser Biden-administrasjonen. Det skjer etter et 18 måneders innreiseforbud.

  USAs president Donald Trump stengte grensene tidlig i pandemien, og innreiseforbudet ble opprettholdt av hans etterfølger Joe Biden.

  – Den viktigste endringen vi gjør, er at utenlandske borgere som reiser til USA, må være fullvaksinert, sier Jeff Zientz, koronakoordinator i Det hvite hus.

  Det blir ikke krav om karantene for de vaksinerte reisende, men man må legge frem en negativ test tatt høyst tre dager før avreise.

 • av NTB
  DEL
  India gjenopptar eksport av vaksiner

  India gjenopptar i oktober eksport av koronavaksiner, fem måneder etter at eksporten ble stanset på grunn av en dødelig smittebølge hjemme.

  India, som er en av verdens største produsenter av legemidler, var en vesentlig bidragsyter til Covax-programmet til støtte for fattige land.

  Eksporten stoppet i april da viruset herjet i India og truet med å overbelaste landets helsesystem, og India fikk enormt behov for vaksinene selv.

  Helseminister Mansukh Mandaviya sier det blir produsert 300 millioner vaksinedoser i oktober og en milliard til sammen i årets tre siste måneder.

  Indias egen vaksinering fikk en treg start i januar på grunn av vaksinemangel og utbredt vaksineskepsis i befolkningen.

  Men takten har økt de siste ukene, og mellom 5 og 8 millioner vaksiner blir nå satt hver dag. Fredag fikk 22 millioner indere vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer: Vaksinen trygg for barn mellom 5 og 11 år

  Pfizer-Biontechs koronavaksine fungerer for barn mellom 5 og 11 år, melder vaksineprodusenten mandag. Nå vil de be om godkjenning i USA.

  Barna får en mindre dose, omtrent en tredjedel av dosen voksne får. Kliniske studier viser at vaksinen etter to doser er like effektiv som hos tenåringer og unge voksne, sier selskapene i en uttalelse.

  – Vaksinen ga en robust immunrespons hos barn i alderen 5 til 11 år, heter det i uttalelsen.

  Dosen barna får, skal også gi lignende eller færre midlertidige bivirkninger enn det tenåringer kan oppleve, som stølhet i armen og feber.

  Pfizer-Biontech vil søke om nødgodkjennelse for bruk hos barn i USA innen slutten av september. Deretter vil de også be om godkjennelse i EU og Storbritannia.

 • av NTB
  DEL
  122 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Mandag var 122 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 15 pasienter fra fredag.

  20 av pasientene får respiratorbehandling, og 33 ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og like mange på intensivavdeling som fredag, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

  93 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 17 er innlagt i Helse Midt-Norge, sju er innlagt i Helse vest, og fem er innlagt i Helse nord.

  27 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, fire er innlagt hos Helse Midt-Norge, én er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 182.239 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Like mange døde av covid som av spanskesyken i USA

  Registrerte døde av koronaviruset i USA er i ferd med å passere antall døde i landet av spanskesyken for 100 år siden.

  Søndag kveld sto dødstallet fra covid-19 på 673.763 tilfeller, ifølge Johns Hopkins University. Rundt 675.000 mennesker døde under spanskesyken i 1918, som var den dødeligste epidemien i amerikansk historie.

  Med et daglig gjennomsnitt på 1.800 døde pr. dag for tiden, kan tallet fra spanskesyken passeres mandag eller tirsdag.

  Tallene er riktignok ikke virkelig sammenlignbare, siden USAs befolkning har vokst fra litt over 100 millioner til rundt 330 millioner i dag. Dermed er en av 500 amerikanere døde av covid, mens en av 50 døde i spanskesyken.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall ved Sørlandet sykehus

  En pasient med covid-19 døde på sykehus i Flekkefjord søndag. Dette er det tolvte koronarelaterte dødsfallet ved Sørlandet sykehus.

  Pasienten var over 65 år og hadde underliggende sykdom. Sykehuset gir ikke ut mer informasjon om pasienten, skriver Fædrelandsvennen.

Les mer om

 1. Koronaviruset