Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Syv av ti blir hjemme i påsken – titusenvis planlegger utenlandstur
23. mars kl 17:42av Sindre Trygsland
DEL

Regjeringen har bedt nordmenn holde seg i Norge i påsken, men en undersøkelse viser at rundt 40.000 planlegger utenlandstur. Sju av ti vil holde seg hjemme.

72 prosent svarer i Ipsos sin undersøkelse for Gjensidige at de holder seg hjemme i påsken, mens 26 prosent skal på hytta. 3 prosent av ungdommen, og like mange i gruppen med høyest inntekt, planlegger å dra utenlands.

– Ut fra myndighetenes anbefalinger er det litt rart at en god del velger å dra til utlandet, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige, og legger til at tallene viser at dette gjelder rundt 40.000 nordmenn.

Under tirsdagens pressekonferanse om nye koronatiltak svarte helseminister Bent Høie (H) på spørsmål om hva han tenker om at så mange tenker å reise utenlands i påsken. Han minnet om at regjeringen ber folk om ikke å dra på unødvendige utenlandsreiser.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Flere ønsker seg etterutdanning etter pandemien

  Gjennom koronapandemien har flere nordmenn lyst til å etterutdanne seg, viser en fersk spørreundersøkelse. Én av fire nordmenn er åpen for å ta etterutdanning.

  Norsk koronamonitor fra Opinion spurte 19.000 nordmenn i april i fjor om det er aktuelt for dem å ta etterutdanning. 16 prosent svarte den gangen ja på dette spørsmålet.

  Ett år senere har det samme spørsmålet blitt stilt, og denne gangen svarer 26 prosent at det er aktuelt å ta etterutdanning.

  – Pandemien har fått mange til å bli mer opptatt av utdanning, etterutdanning og personlig omstilling i arbeidslivet, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

 • av NTB
  DEL
  186 nye smittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 186 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 26 over snittet de sju foregående dagene.

  186 tilfeller er 18 flere enn på mandag, men 56 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 189 smittede per dag.

  Totalt er 32.416 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  314 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 314 koronasmittede i Norge. Det er 162 færre enn snittet for de siste syv dagene og 380 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

  De siste syv dagene er det registrert totalt 3334 nye smittetilfeller i Norge. Det gir et snitt på 476. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for syv dager siden, som lå på 694.

  Ved midnatt natt til onsdag var fem millioner koronatester utført her i landet siden februar i fjor.

  Av de har 108.342 personer testet positivt, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer.

 • av NTB
  DEL
  22 nye koronatilfeller registrert i Lindesnes

  Tirsdag ble det registrert 22 nye koronatilfeller i Lindesnes kommune i Agder. Kommunen opplyser at de jobber intenst med å stanse smitten.

  De siste to døgnene er det registrert til sammen 34 koronatilfeller i sørlandskommunen.

  De beskriver smittesituasjonen er uoversiktlig, og i en pressemelding tirsdag kveld sier kommuneoverlege Viggo Lütcherath at dette er et stort smitteutbrudd som bekymrer.

  Blant dem som er registrert smittet tirsdag, er 15 barn og voksne med tilknytning til Saniteten barnehage.

  Ifølge kommuneoverlegen har mange av de smittede ukjent smittevei, og kommunen jobber intenst med å stoppe den videre utbredelsen av smitte.

 • av NTB
  DEL
  Festarrangør i Bergen nekter å betale koronabot
  En koronabot kan bli behandlet av Bergen tingrett etter at en festarrangør som ble bøtelagt i november, ikke har vedtatt boten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  En koronabot kan bli behandlet av Bergen tingrett etter at en festarrangør som ble bøtelagt i november, ikke har vedtatt boten. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Arrangøren av en fest i Bergen fikk i november en bot på 10.000 kroner for brudd på smittevernreglene, men nekter å vedta boten. Nå kan saken havne i retten.

  Bergens Tidende melder at advokat John Christian Elden, som representerer festarrangøren i saken, i et elleve sider langt brev til Vest politidistrikt argumenterer for at festforelegget må trekkes. Årsaken er at det ikke er gyldig, mener Elden.

  Da festarrangøren ble bøtelagt var det et lokalt forbud mot private sammenkomster med flere enn fem deltakere i Bergen. I brevet til Vest politidistrikt argumenterer Elden for flere forhold som han mener kan bety at forelegget er ugyldig.

  Blant annet trekker han fram at forbudet kan bryte med menneskerettighetene, at det ikke var et skriftlig grunnlag for vurderingene som ble gjort da loven ble innført av byrådet, og at smittevernlegen i Bergen frarådet begrensningen på fem personer.

  Politiadvokat Øivind Rune Bjørkås bekrefter overfor BT at tre personer ikke har vedtatt forelegget de fikk etter festen i Sandviken, og at disse tre sakene vil bli oversendt til Bergen tingrett. Bjørkås sier at politiet mener det var både rettslig og faktisk grunnlag for å gi foreleggene.

  Byrådet i Bergen har ikke ønsket å kommentere saken overfor avisen.

 • av NTB
  DEL
  16 nye koronatilfeller påvist i Indre Østfold
  Flere hundre må i karantene i Indre Østfold etter at det er påvist 16 nye smittetilfeller i kommunen tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Flere hundre må i karantene i Indre Østfold etter at det er påvist 16 nye smittetilfeller i kommunen tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 16 nye koronasmittede personer i Indre Østfold kommune. Nå er over 100 skoleelever og husstandsmedlemmene deres i karantene.

  Kommunikasjonssjef Mimi Kopperud Slevigen i kommunen sier til Smaalenene at dagens smittetall er høyt.

  – Det var ikke den veien vi ønsket det skulle gå. Vi må ned igjen. Sist uke så vi det gikk godt nedover. Det at vi i dag er oppe på 16 smittede, er mange, sier hun.

  I forbindelse med de 16 smittetilfellene er det påvist smitte tilknyttet 6. trinn på Knapstad skole og 5. og 6. trinn på Korsgård skole. Til sammen på de to skolene er ni ansatte og 115 elever satt i karantene.

  På grunn av at også husstandsmedlemmer til elevene må i ventekarantene til første prøvesvar er klart, må flere hundre av kommunens innbyggere nå i karantene.

  Seks av dem som har fått påvist smitte tirsdag, har ukjent smittested. De resterende ti er nærkontakter til tidligere smittetilfeller.

 • av NTB
  DEL
  Boris Johnson vil finne pille mot covid-19
  Boris Johnson vil finne en pille mot alvorlig koronasykdom, og en mot smitte. Foto: Toby Melville / AP / NTB
  Boris Johnson vil finne en pille mot alvorlig koronasykdom, og en mot smitte. Foto: Toby Melville / AP / NTB

  Storbritannia setter ned en innsatsstyrke som skal se på hvilke behandlinger som kan hindre alvorlig koronasykdom, varsler statsminister Boris Johnson.

  – Det kan for eksempel bety at hvis du tester positivt for viruset, så kan det være en tablett du kan ta hjemme for å stoppe viruset og betydelig redusere risikoen for at det blir et alvorlig sykdomsforløp, sier Johnson.

  Innsatsstyrken skal blant annet se på legemidlene deksametason og Remdesivir, som er i bruk mot koronasykdom flere steder, til tross for at WHO fraråder sistnevnte.

  Også tocilizumab, som brukes i ledemiddelet RoActemra skal granskes, samt flere andre, sier Johnson.

  Den britiske statsministeren har også håp om at innsatsstyrken skal finne en pille nærkontakter av en smittet kan ta, for å unngå å bli smittet selv.

 • av NTB
  DEL
  To nye koronadødsfall i Sarpsborg – ektepar døde

  Et eldre ektepar fra Sarpsborg som var smittet med covid-19, døde tirsdag på Sykehuset Østfold.

  Ifølge ko mmunen hadde de to, som var henholdsvis 76 og 77 år, begge vært innlagt på sykehuset en stund etter å ha fått påvist covid-19.

  Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

  Ekteparet var hjemmeboende og hadde begge underliggende sykdommer.

  – Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de pårørende og andre etterlatte, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) i en pressemelding fra kommunen.

  De to nye koronadødsfallene er det 12. og 13. i Sarpsborg kommune gjennom pandemien.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Flest koronadødsfall i Tyrkia siden pandemien startet

  Tyrkia har registrert 345 dødsfall knyttet til koronasmitte de siste 24 timene, melder Reuters.

  Det er det høyeste tallet siden pandemien startet.

  Tyrkia har nå det fjerde høyeste tallet av daglig registrerte personer med koronasmitte i verden.

 • av NTB
  DEL
  Nederland: Portforbudet oppheves og kafeer kan servere
  Det er få folkemengder ute i gatene i Nederland for tiden, som her i Keukenhof-hagen i Lisse, men fra og med neste onsdag vil samfunnet gradvis åpne opp igjen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
  Det er få folkemengder ute i gatene i Nederland for tiden, som her i Keukenhof-hagen i Lisse, men fra og med neste onsdag vil samfunnet gradvis åpne opp igjen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  Nederland letter på tiltakene, avvikler portforbudet og vil igjen la kafeene servere utendørs fra og med neste onsdag.

  Lettelsene kan gjøres ettersom smittetrykket har gått ned, opplyser statsminister Mark Rutte tirsdag. Portforbudet oppheves, og kafeer kan holde åpent for utendørsservering igjen.

  – Vi er så klart glade for at det er mulig å gjøre dette, ettersom samfunnet lengter etter mer frihet, sier Rutte.

  Han legger til at gjenåpningen av Nederland vil skje steg for steg, på en forsiktig måte.

 • av NTB
  DEL
  Flere Viken-kommuner ber om koronalettelser

  Statsforvalteren har tirsdag innkalt til møte med alle kommunene i Oslo og Viken. Flere kommuner har bedt om lettelser av de strenge tiltakene.

  Blant kommunene som har bedt om lettelser, er Drammen, Lillestrøm og Nannestad. Ordfører Hans Thue (Ap) i Nannestad kommune sier til Dagbladet at han har sendt inn brev i forkant av kveldens møte, hvor han har bedt om å få tilbake kontrollen over tiltakene.

  – Jeg har bedt om å bli kvitt 5A-tiltakene, som vi er underlagt nå. Jeg mener det er et uforholdsmessig inngrep i lokalmiljøet og næringslivet, sier Thue.

  Mandag ble det kun registrert ett nytt smittetilfelle i kommunen hans, og han mener det er vanskelig å begrunne de strenge tiltakene ut fra smittesituasjonen.

  Helsemyndighetene har pekt på at smittesituasjonen på landsbasis er aller verst i Oslo og Viken. Det vil trolig ta tid før en rekke av kommunene kan lette skikkelig på tiltakene.

  Likevel er det en nedgang både i innleggelser og i smitte flere steder. Tidligere denne måneden forlenget myndighetene tiltaksnivået i 20 Viken-kommuner. Tiltakene, som er på det strengeste nivået, varer til søndag 25. april.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Nederland gjenopptar Janssen-vaksine

  Nederland gjenopptar vaksineringen med Janssen-vaksinen, melder Reuters.

  - Johnson & Johnson-vaksinen kan bli brukt som planlagt og vi skal begynne å bruke den allerede i morgen, sa den nederlandske helseministeren Hugo de Jungo tirsdag på en pressekonferanse.

  Dette kommer kort tid etter at selskapet bak vaksinen meldte at de ville gjenoppta utrullingen av vaksinen til Europa og EUs legemiddeltilsyns nye konklusjon av vaksinen etter funn av sjelden blodpropp.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Palestina: Bestilt 4,5 millioner doser med koronavaksine

  Palestinske myndigheter har bestilt til sammen 4.5 millioner doser med koronavaksine. Det er både doser av Pzifer-vaksinen og Sputnik V-vaksinen.

  Det sa helseminister Mai al-Kaileh tirsdag på palestinsk radio, melder nyhetsbyrået DPA.

  Det var ikke klart når forsendelsene ville ankomme, men at det sannsynligvis ville komme i nær fremtid.

  Titusenvis av vaksinedoser har allerede kommet de palestinske områdene, hovedsakelig gjennom COVAX-programmet som støttes av Verdens helseorganisasjon.

  De forente arabiske emirater har også sendt tusenvis av doser.

  Israel har i mellomtiden gitt doser til mer enn 100.000 palestinere som har arbeidstillatelse der. De har imidlertid fått kritikk for ikke å vaksinere flere.

  Det bor omtrent fire millioner mennesker på Vestbredden og 2,3 millioner på Gazastripen.

  Koronasmitten i de palestinske områdene har i det siste økt kraftig, samtidig som kapasiteten i sykehusene er sprengt.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen / NTB
  DEL
  Starter opp utrullingen av Janssen-vaksinen i Europa

  Etter funn av svært sjeldne tilfeller av blodpropp etter vaksinering av Janssen-vaksinering i USA, bestemte selskapet bak vaksinen Johnson & Johnson å stanse innføringen av vaksinen til Europa.

  Nå gjenopptas utrullingen til EU, Norge og Island, melder selskapet.

  Det kommer etter EUs legemiddeltilsyns nye konklusjon av vaksinen.

  Produsenten skriver at den vil oppdatere pakningsvedlegget slik EMA ber om.

  I mars var det ventet at Norge ville få minst 310.000 doser av Janssen-vaksinen i april, men undersøkelsene av blodpropp-tilfeller har ført til forsinkelser.

  Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som skal se på konsekvensene av å bruke eller ikke bruke både vaksinene fra Astra Zeneca og Janssen i det norske vaksinasjonsprogrammet.

  Ekspertutvalget skal levere sin rapport innen 10. mai.

  Dersom Norge velger å ikke benytte Janssen-vaksinen vil vaksinasjonsprogrammet forsinkes med opptil 7 uker for enkelte aldersgrupper.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Vanlig blodpropp-behandling bør ikke brukes i vaksinetilfeller
  Janssen-vaksinen på et sykehus i Hartford, Connecticut. Foto: Jessica Hill / AP / NTB
  Janssen-vaksinen på et sykehus i Hartford, Connecticut. Foto: Jessica Hill / AP / NTB

  EUs legemiddelbyrå EMA advarer mot å bruke hepariner i behandlingen av de sjeldne blodpropptilfellene som kan oppstå etter koronavaksiner.

  Vaksinene fra Astra Zeneca og Janssen (Johnson & Johnson) granskes for en mulig sammenheng mellom dem og sjeldne tilfeller av blodpropp kombinert med et lavt antall blodplater.

  EMA opplyser på en pressekonferanse tirsdag at pasienter som opplever disse bivirkningene, ikke bør behandles med hepariner. Det er et legemiddel som motvirker koagulering av blod, og brukes i behandlingen av enkelte blodpropptilfeller som tromboembolisme.

  – Hver medlemsstat har egne retningslinjer for behandling av tilfellene, men vi ser at de er enige om å unngå bruk av hepariner, sier Sabine Straus, leder av EMAs sikkerhetskomité.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Minst 12 EU-land vil nå vaksinemål i juli

  Minst 12 av EUs medlemsland sier de er sikre på å ha vaksinert 70 prosent av den voksne befolkning innen midten av juli, melder Reuters.

  Det sier EU-kommissær Thierry Breton.

  EU-kommisjonen har satt seg et mål om å at 70 prosent av EUs voksne befolkning skal være vaksinert innen utgangen av sommeren.

  Han identifiserte ikke de tolv medlemslandene eller sa hvilke land som ikke ville nå 70-prosent-målet.

  Tallene for land som tror de vil nå målet øker likevel hver dag.

  En kunngjøring i forrige uke om at EU-landene vil motta 50 millioner flere Pfizer-vaksiner har gitt større håp om å nå målene, sa han.

 • av NTB
  DEL
  EU-topp om Janssen-avgjørelse: – Dette er gode nyheter
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: John Thys / AP / NTB
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: John Thys / AP / NTB

  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier at det er gode nyheter for vaksineringen i EU at EMA har ført opp blodpropp som mulige Janssen-bivirkninger.

  EMA har gransket tilfeller av blodpropper kombinert med lavt antall blodplater hos vaksinerte i USA. Legemiddelbyrået sier det er en mulig sammenheng mellom tilfellene og vaksinen, og fører det opp som mulige bivirkninger.

  EMA mener imidlertid at det fortsatt er slik at nytten oppveier risikoen, og at EU bør fortsette å bruke Janssen-vaksinen, som også kalles Johnson & Johnson.

  – Jeg ønsker EMAs kunngjøring om sikkerheten av Johnson & Johnsen-vaksinen velkommen. Dette er gode nyheter for utrullingen av vaksinasjonskampanjen i hele EU, skriver Leyen på Twitter.

  Bivirkningen er de samme som for Astra Zeneca-vaksinen, som er basert på lignende teknologi.

 • av NTB
  DEL
  Canadisk provins vil ta over norske vaksinedoser
  Torontos ordfører John Tory gir tommelen opp mens han får en dose av AstraZenecas koronavaksine. Foto: Cole Burston / The Canadian Press via AP / NTB
  Torontos ordfører John Tory gir tommelen opp mens han får en dose av AstraZenecas koronavaksine. Foto: Cole Burston / The Canadian Press via AP / NTB

  Canadas mest folkerike provins, Ontario, har rettet en henvendelse til Norge med spørsmål om å få ta over ubrukte doser av Astra Zeneca-vaksinen.

  Mens land som Norge og Danmark per nå ikke vil bruke Astra Zeneca-vaksinen på grunn av fare for alvorlige, men sjeldne bivirkninger, er situasjonen en annen i Canada.

  I Ontario, der millionbyen Toronto ligger, er det mangelen på AstraZeneca-doser som skaper bekymring. Derfor ber provinsen om å få vaksinedoser fra allierte, blant dem Norge.

  – Våre tjenestemenn har henvendt seg til Norges ambassadør, og provinsstatsministeren vil også snakke med EU-ambassadøren til Canada og den indiske høykommissæren for å be om ekstra AstraZeneca-doser, heter det i en uttalelse fra provinsmyndighetene til Global News.

 • av NTB
  DEL
  Skolene og barnehagene i Brønnøy stenges ut uken

  Etter flere smittetilfeller den siste uken har kommunestyret i Brønnøy vedtatt å stenge skolene og barnehagene i kommunen ut uken, melder Brønnøysunds Avis.

  Dermed blir det innført heldigital hjemmeskole i både grunnskolen og i videregående skoler i kommunen onsdag, torsdag og fredag, ifølge aavisenvisen.

  Mandag ble det registrert tolv nye smittetilfeller i kommunen, ifølge Brønnøysunds Avis.

  Kommuneoverlege Even Thorkildsen sa til kommunestyret under det ekstraordinære møtet tirsdag ettermiddag at det nå er 50 personer som har fått påvist koronasmitte i Brønnøy, hvor det ifølge SSB er i underkant av 8.000 innbyggere.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen / NTB
  DEL
  – Mulig kobling mellom blodpropp og Jansson-vaksinen

  EUs legemiddelbyrå konkluderer i en ny rapport at det er mulig sammenheng mellom sjelden blodpropp med lavt antall blodplater og Janssen-vaksinen.

  De konkluderte også med at den sjeldne typen blodpropp bør være oppført som svært sjeldne bivirkninger av vaksinen.

  Nytten er imidlertid fortsatt større enn risikoen, ifølge EMA. De understreker at disse typer bivirkninger er sjeldne.

  I USA er det ventet en ny vurdering av Janssen-vaksinen fredag. Bruken av vaksinen ble midlertidig stanset i USA 14. april.

  Selskapet stanset også innføringen av vaksinen i Europa.

  Bakgrunnen for stansen er et fåtall rapporterte tilfeller med alvorlig og sjelden blodpropp i USA, der et av dem resulterte i dødsfall.

  Dersom Norge velger å ikke benytte Janssen-vaksinen vil vaksinasjonsprogrammet forsinkes med opptil 7 uker for enkelte aldersgrupper.

  Ekspertutvalget regjeringen har satt ned skal se på konsekvensene av å bruke eller ikke bruke både vaksinene fra Astra Zeneca og Janssen i det norske vaksinasjonsprogrammet.

Les mer om

 1. Koronaviruset