Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
933 nye koronasmittede siste døgn
08. april kl 00:19av Hans Marius Tonstad
DEL

Det siste døgnet er det registrert nye 933 koronasmittede i Norge. Det er 33 flere enn dagen før og 61 flere enn samme dag i forrige uke.

Ved midnatt natt til torsdag var det registrert 101.082 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 5.002 nye smittetilfeller i Norge. 4,7 millioner koronatester er til nå utført her i landet.

I alt 722.648 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 287.412 personer har fått andre dose.

Onsdag var 307 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve flere enn dagen før.

Til sammen er 683 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

62,5 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 15 dødsfall i Norge.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  New York Times: USA vil midlertidig stanse bruk av Janssen-vaksinen

  USA vil midlertidig stanse bruk av Janssen-vaksinen. Det melder New York Times.

  Det skjer etter at seks personer har utviklet en sjelden blodpropptilstand under to uker etter å ha tatt vaksinen. Tilstanden de har utviklet minner om den som er blitt observert i noen sjeldne tilfeller etter AstraZeneca-vaksinen. Nesten syv millioner mennesker har tatt vaksinen i USA.

  De seks er alle kvinner i alderen 18 til 48 år. Av de seks er n kvinne død og tilstanden kritisk for en annen.

 • av NTB
  DEL
  FHI om smittetallene: – Positivt
  Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet er glad for at smittetallene går ned for tiden. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
  Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet er glad for at smittetallene går ned for tiden. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

  En smittetopp etter påske ser ut til å være unngått, og den nedadgående smitteutviklingen er positiv, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

  – Det er positivt at utviklingen i smittetallene har flatet ut og at foreløpige overvåkingsresultater viser lavere antall smittede enn sist uke. Mange steder i Norge har nå en nedadgående trend, sier Vold til NTB før regjeringens pressekonferanse senere tirsdag.

  Hun presiserer at det er regjeringen som fatter vedtak om eventuelle lettelser. Første steg for de nasjonale tiltakene blir etter hvert å gå tilbake til tiltaksnivået som var før påske.

  Det var knyttet spenning til hvilken effekt påsken, med mer reising på kryss og tvers av landet, ville ha på smittetallene. Så langt har det ikke vært noen smittetopp.

  – Vi er ikke helt sikre på effekten av påsken før det har gått ennå litt tid, men det ser lovende ut så langt med tanke på at vi ser ut til å ha unngått en stor smittetopp etter påska, sier Vold.

 • av NTB
  DEL
  Høie vil be om redegjøring for vaksineprioriteringer ved sykehus
  Helseminister Bent Høie (H) vil ha en redegjørelse for vaksineprioriteringene blant ansatte på sykehusene. Foto: Berit Roald / NTB
  Helseminister Bent Høie (H) vil ha en redegjørelse for vaksineprioriteringene blant ansatte på sykehusene. Foto: Berit Roald / NTB

  Flere helseforetak har koronavaksinert sykehusenes direktører og ledelse, ifølge Dagbladet. Nå vil helseministeren be om redegjørelse for prioriteringene.

  Dagbladet skrev før helgen at flere sykehusdirektører, klinikksjefer og beredskapsledere har fått vaksine, og at flere av disse i tillegg kan ha vært på hjemmekontor.

  – Jeg forventer at kommunene og helseforetakene følger Folkehelseinstituttets anbefalinger og føringer for hvem som skal ha vaksine og i hvilken rekkefølge disse skal ha vaksine. Dette er svært viktig nå når det er knapphet på vaksiner, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

  Statsråden vil ta dette opp med helseforetakene, og han vil presisere de gjeldende prioriteringene.

  – Jeg vil også be om en redegjørelse fra disse sykehusene for å undersøke dette nærmere, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Politiet undersøker mulig brudd på smittevernreglene i Gran

  Politiet bekrefter at de har mottatt en anmeldelse fra Gran kommune om brudd på smittevernreglene knyttet til to arrangementer, og at de undersøker saken.

  – Vi vil nå gjøre innledende undersøkelser for å se om det er grunnlag for videre etterforskning, sier etterforskningsleder Heidi Fuglehaug i en pressemelding.

  Minst to personer er døde etter å ha deltatt på et treff i kulturlåven i Gran i mars.

  Saken vil bli vurdert opp mot smittevernforskriften og mot eventuelle lokale forskrifter, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune orienterer om koronatiltak onsdag klokken 11
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterer onsdag om koronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterer onsdag om koronasituasjonen og hvilke tiltak som skal gjelde fremover i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB

  Oslo kommune jobber iherdig med gjenåpningsplanene, men det ligger ikke an til store lettelser foreløpig. Onsdag orienterer kommunen pressen.

  Onsdag formiddag klokken 11 vil byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orientere om hvilke tiltak som skal gjelde fremover.

  Kommunen har på forhånd varslet at det ikke ligger an til betydelige lettelser. Johansen har pekt på at smittetallene fremdeles er høye, selv om tallene har gått ned de siste ukene.

  – Byrådet vil vurdere smittesituasjonen de neste dagene, og på onsdag vil vi presentere hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover. Vi kommer til å være veldig forsiktige med lettelser og kommer ikke til å ta noen sjanser, sa Johansen til NTB mandag.

  – Håpet vårt er at tiltakene som vi nå har, vil presse smitten ytterligere ned slik at vi kan åpne mer opp igjen om noen uker, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Studie: Britisk virusvariant er ikke like alvorlig som fryktet

  Den britiske varianten av covid-19, B117, forårsaker ikke mer alvorlig sykdom hos sykehusinnlagte pasienter enn andre varianter, ifølge en studie.

  Studien er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, skriver Reuters.

  Varianten ble først oppdaget i den engelske byen Kent på tampen av fjoråret. Siden er den blitt påvist i over 100 land og er nå blant annet den dominerende varianten i USA, ifølge det amerikanske smitteverninstituttet CDC.

  Studien er av 496 koronapasienter, som ble innlagt i britiske sykehus i november og desember i fjor. Forskerne har sammenlignet forløpet til dem med B117 og andre varianter av viruset. De fant ingen forskjeller i risikoen for alvorlig sykdom, dødsfall eller andre kliniske utfall.

  I en annen studie, som også er publisert i The Lancet, heter det at koronavaksiner sannsynligvis er effektive mot den britiske varianten, siden det ikke ser ut til å være noen forhøyet risiko for reinfeksjoner, når den sammenlignes med andre varianter.

  Det antas at den britiske varianten er mellom 40–70 prosent mer smittsom enn tidligere dominerende varianter.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 105.000 vaksinert på én dag i Danmark
  En person får koronavaksine på et vaksinasjonssenter i Arena Nord i Frederikshavn mandag. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix via AP / NTB
  En person får koronavaksine på et vaksinasjonssenter i Arena Nord i Frederikshavn mandag. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Mandag ble det satt 104.824 koronavaksiner i Danmark i det som var en stresstest for å forbedre utrulling av vaksiner i stor skala.

  – Nå evalueres resultatet, så vi er klare til fortsatt effektiv utrulling. Stor ros til alle involverte i storskalaforsøket. Takk for innsatsen. Vi fortsetter arbeidet, skriver helseminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

  68 vaksinasjonssentre deltok i stresstesten, som skulle sørge for at Danmarks fem regioner og alle nødvendige IT- og logistikksystemer innen kort tid er klare til massevaksinering i stor skala. Målet er å være godt forberedt når det snart skal begynne å komme større leveranser fra vaksineprodusentene.

  De fleste regionene meldte at dagen gikk bra. Men noen steder var det i perioder kø og ventetid, mens det andre steder var problemer med IT-systemet som registrerer hvem som har fått vaksinene.

  I København var det ventetid på over én time ved et vaksinasjonssenter. Ifølge Region Hovedstaden oppsto problemet fordi folk dukket opp i for god tid.

  Dette var andre gang at Danmark har testet storskalavaksinasjon. I februar var landets regioner gjennom en lignende prøve. Da ble 30.000 vaksinert på én dag.

  Når Statens Serum Institut legger fram tall tirsdag ettermiddag, vil de 104.824 vaksinedosene som ble satt mandag, være medregnet i statistikken. Dermed vil antallet personer som har fått minst én dose, nærme seg 1 million.

  Så langt har 15,1 prosent av befolkningen fått minst én dose, mens 7,7 prosent er ferdigvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Muslimer bes unngå ramadan-samlinger
  Abdirahman Diriye er leder for Islamsk Råd Norge. Dialogen er tett både med lokale og nasjonale myndigheter angående en trygg og smittevernpreget ramadan, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Abdirahman Diriye er leder for Islamsk Råd Norge. Dialogen er tett både med lokale og nasjonale myndigheter angående en trygg og smittevernpreget ramadan, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Høytiden ramadan starter tirsdag. Norske muslimer er bedt om å unngå samlinger på vanlig vis, og FHI har utarbeidet en egen smittevernveileder.

  Ramadan er regnet som den helligste muslimske måneden. Ifølge troen var det under ramadan at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.

  Vanligvis preges høytiden av at familier og venner samles etter solnedgang for å kunne bryte fasten med gode og store måltider.

  – Vi har en veldig tett og god dialog, ikke bare med kommunene, men også med de nasjonale helsemyndighetene, sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge (IRN) til NTB.

  Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet egne smittevernråd for høytiden.

  Der ber de muslimer om å unngå mange nærkontakter. FHI understreker også at samlinger i moské regnes som arrangement – og at det derfor er i strid med de nasjonale smitteverntiltakene. I tillegg fremheves oppfordringen om å ikke ha flere enn to gjester på besøk hjemme.

  • Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  180 nye koronasmittede registrert i Oslo - 648 i Norge
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det er registrert 180 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 39 under snittet de sju foregående dagene.

  180 tilfeller er 74 flere enn på søndag, men 13 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 226 smittede per dag.

  I Norge som helhet ble det registrert 648 nye smittetilfeller siste døgn. Det er 227 flere enn dagen før, og 75 flere enn for en uke siden.

  I Oslo er smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 906 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert elleve nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (899) og Alna (791).

  Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 181 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 31.125 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Europa har passert en million koronadødsfall
  Mandag passerte Europa en million koronadødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. I gamlebyen i Tsjekkias hovedstad Praha har folk samlet seg for å minnes de døde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
  Mandag passerte Europa en million koronadødsfall, ifølge nyhetsbyrået AFP. I gamlebyen i Tsjekkias hovedstad Praha har folk samlet seg for å minnes de døde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

  Europeiske helsemyndigheter har til sammen registrert mer enn en million koronadødsfall, ifølge en opptelling AFP har gjort.

  Opptellingen baserer seg på offisielle kilder fra de 52 landene og territoriene i verdensdelen. Mandag kveld var minst 1.000.288 dødsfall registrert, ifølge nyhetsbyrået.

  Seks land står for nesten 60 prosent av dødsfallene. Storbritannia har flest med drøyt 127.000, fulgt av Italia (114.000), Russland (103.000), Frankrike (99.000), Tyskland (78.000) og Spania (76.000).

  Mens smittetallene går nedover i Storbritannia, som ligger lengst framme i vaksineringen av befolkningen, er Frankrike, Italia og Russland inne i en tredje smittebølge, mens vaksineringen går tregere.

 • av NTB
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag
  Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB
  Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB

  Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag. Der er det ventet at de vil presentere hvilke nasjonale tiltak som videreføres.

  De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars, går ut ved midnatt natt til onsdag. Tiltakene innebærer blant annet skjenkeforbud, karantenehotell etter unødvendige utenlandsreiser, råd om maks to på besøk og en tometersregel på nasjonalt plan.

  Statsminister Erna Solberg (H), kunnskapsminister Guri Melby (V), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) vil delta på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  648 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 648 koronasmittede i Norge. Det er 227 flere enn dagen før og 75 flere enn samme dag i forrige uke.

  Gjennomsnittet av nye daglige smittetilfeller i løpet av de siste syv dagene er 687,4 (sist oppdatert 11. april).

  Ved midnatt natt til tirsdag var det registrert 104.269 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Britisk vaksinemål er nådd
  Foto: Jacob King, AP / NTB scanpix

  Målet om å tilby alle briter som er eldre enn 50 år, i risikogrupper eller i helse- og sosialtjenesten første vaksinedose innen 15. april, er nådd.

  – Vi har nå nådd nok en svært viktig milepæl i vaksineprogrammet vårt, ved å tilby doser til alle i de ni mest utsatte gruppene, sier statsminister Boris Johnson i en uttalelse.

  Etter å ha vært hardt rammet av koronapandemien, tok Storbritannia et stort steg mot gjenåpning mandag. Da fikk butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer i England igjen åpne dørene.

  Britiske helsemyndigheter har registrert mer enn 4,3 millioner smittetilfeller og 127.000 dødsfall siden pandemien nådde landet.

 • av NTB
  DEL
  24 positive koronatester i Brønnøy – stenger ned fra midnatt

  Til sammen 24 personer har testet positivt for koronaviruset i Brønnøy. Kommunen blir helt stengt ned fra midnatt natt til tirsdag, sier ordføreren til NRK.

  Ifølge kommunedirektør Frank Nilssen har utviklingen gått så raskt at innstillingen han kom med på ettermiddagens møte, ikke var streng nok.

  Derfor startet et nytt ekstraordinært kommunestyremøte klokken 20 mandag kveld. Der skal kommunestyret vurdere om tiltaksnivå 5A, det strengeste nivået, skal innføres, ifølge Brønnøysund Avis. Møtet pågikk fremdeles i 21-tiden, men ordfører Eilif Trælnes (Sp) sier til NRK at kommunen stenger ned fra natt til tirsdag.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Australia vil ikke kjøpe Johnson & Johnson-vaksinen

  Australias regjering ønsker ikke å bruke Johnson & Johnsons korona-vaksine, fordi den ligner for mye på Astra Zeneca-vaksinen. Det melder ABC News.

  Ifølge avisen Sydney Morning Herald krevde Johnson & Johnson også en egen erstatningsordning fra australske myndigheter ved eventuelle søksmål, kalt en «no-fault compensation scheme». Dette skal ikke australske myndigheter ha gått med på.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall ved Oslo universitetssykehus

  En koronapasient innlagt ved Oslo universitetssykehus (OUS) døde søndag. Det er det 63. koronarelaterte dødsfallet ved sykehuset under pandemien.

  På sine nettsider opplyser OUS at de ikke kan gi ytterligere informasjon om avdøde av hensyn til personvernet.

  Dette er det 63. dødsfallet ved sykehuset relatert til pandemien. Sju av dødsfallene skjedde sist uke.

 • av NTB
  DEL
  WHO advarer om smitteeksplosjon
  Arbeidere setter opp et feltsykehus for covid-19-pasienter i Bangkok mandag. Myndighetene i Thailand har varslet nye smitteverntiltak etter at smittespredningen har økt. Foto: Somchai Chanjirakitti / AP / NTB
  Arbeidere setter opp et feltsykehus for covid-19-pasienter i Bangkok mandag. Myndighetene i Thailand har varslet nye smitteverntiltak etter at smittespredningen har økt. Foto: Somchai Chanjirakitti / AP / NTB

  WHO advarer om at pandemien er i en kritisk fase, der smittetallet globalt øker kraftig til tross for at det finnes velprøvde tiltak for å begrense spredning.

  Advarselen kom i nye uttalelser fra Verdens helseorganisasjons fagfolk mandag. Særlig er veksten i smittespredning sterk i Sør-Asia.

  – Det vokser eksponentielt. Dette er ikke situasjonen vi ønsker å være i 16 måneder inne i en pandemi, når vi har velprøvde kontrolltiltak, sier Maria Van Kerkhove i WHO.

  India gikk mandag forbi Brasil som landet med det nest høyeste antallet smittetilfeller globalt, etter å ha registrert 168.000 nye smittede på en dag. India har imidlertid langt flere innbyggere enn Brasil – og regnet pr. million innbyggere er smittesituasjonen fortsatt langt mer dyster i Brasil.

  Landet har registrert over 63.000 koronasmittede pr. million innbyggere, mot 9.755 smittede pr. million i India.

  Tsjekkia med noe under 11 millioner innbyggere har registrert 147.000 smittede pr. million innbyggere, og USA med 332 millioner innbyggere har registrert 96.000, ifølge Worldometers oversikt.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag kl. 16

  Helse- og omsorgsdepartementet holder nasjonal pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag 13. april kl. 16.

  De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars går ut ved midnatt natt til onsdag, og det er ventet at regjeringen vil presentere hvilke nasjonale tiltak som videreføres.

  Statsminister Erna Solberg (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (Krf), helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet vil delta på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Johnson & Johnson-vaksinen på vei til Europa
  Den amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson er nå på vei til Europa. Foto: AP / NTB
  Den amerikanske Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson er nå på vei til Europa. Foto: AP / NTB

  Den første forsendelsen med koronavaksine fra amerikanske Johnson & Johnson er nå på vei til Europa, opplyser en talsmann for EU-kommisjonen.

  EU, Norge og Island skal etter planen motta 200 millioner vaksinedoser fra den amerikanske legemiddelgiganten i løpet av året, 55 millioner innen utgangen av juni.

  – De første dosene til medlemslandene gikk ut fra lager i dag, sa EU-kommisjonens talsmann Stefan De Keersmaecker mandag.

  Det er ikke kjent hvor mange doser av den såkalte Janssen-vaksinen som er i den første forsendelsen, men ifølge Folkehelseinstituttet regner Norge med å motta de første 60.000 dosene denne uken.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronadødsfall på Ringerike sykehus
  Ringerike sykehus bekrefter mandag at det fredag døde en person med covid-19 på sykehuset. Det er det sjette dødsfallet på Ringerike sykehus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB
  Ringerike sykehus bekrefter mandag at det fredag døde en person med covid-19 på sykehuset. Det er det sjette dødsfallet på Ringerike sykehus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB

  Mandag bekrefter Ringerike sykehus at det fredag døde en person med covid-19. Det er det sjette dødsfallet på sykehuset.

  Sykehuset bekrefter dødsfallet til Ringerikes Blad mandag, men er tilbakeholdne med mer informasjon.

  – Vi kan dessverre ikke av personvern opplyse om alder, kjønn eller hjemkommune, skriver pressevakt Torfinn Frostad i en epost.

  Det har nå til sammen vært seks koronadødsfall på sykehuset.

Les mer om

 1. Koronaviruset