Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
292 nye koronasmittede i Oslo siste døgn – antall smittede har passert 30.000
08. april kl 05:43av NTB
DEL
Totalt er 30.100 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Totalt er 30.100 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er registrert 292 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 25 færre enn dagen før og 14 færre enn samme dag i forrige uke.

Smittetallene er nå høyest i Alna bydel med 990 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert 43 nye smittede i bydelen siste døgn.

Deretter følger Stovner med 960 og Søndre Nordstrand med 871.

Vestre Aker har fortsatt de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 213 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og her er det registrert seks nye smittede siste døgn.

Totalt er 30.100 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Det tilsvarer 29,7 prosent av de koronasmittede i Norge.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  425 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 425 koronasmittede i Norge. Det er 18 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 417 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 406, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til lørdag var det utført 5,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 118.740 personer testet positivt.

  Til nå har 1.556.905 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 574.194 personer har fått andre dose.

  Fredag var 127 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 15 flere enn dagen før.

  Til sammen er 774 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Full stopp i vaksineringen i Stavanger
  Rogaland, med sin relativt unge befolkning, får også færre doser med vaksiner enn andre fylker. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Rogaland, med sin relativt unge befolkning, får også færre doser med vaksiner enn andre fylker. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Neste uke blir det full stans i massevaksineringen i Stavanger ettersom byen bare får 5.000 doser, som alle er reservert.

  Stavanger har kapasitet til å sette 10.000 vaksiner i løpet av en uke, skriver NRK. Denne uken fikk byen 4.236 doser Pfizer-vaksine. Over halvparten gikk til personer under 64 år med underliggende sykdom, mens resten ble gitt som andre dose hos fastlegene.

  Neste uke er Stavanger lovet 5.000 nye doser, men heller ikke det monner særlig mye. Alle disse skal gis som dose to hos fastlegene eller til helsepersonell som ble gitt Astra Zeneca-vaksinen som første dose.

  Rogaland er det fylket i landet med lavest andel vaksinerte, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

  – Dosene fordeles ikke bare etter folketall, men også alderssammensetning i befolkningen. I Rogaland har vi en ung befolkning. Vi har flere unge enn eldre. Det gjør at vi får litt færre enn fylker med en eldre befolkning, forklarer fylkeslege Janne Dahle Melhus til NRK.

 • av NTB
  DEL
  Røros stenger ned
  Røros stenges ned til og med 17. mai. Foto: Paul Kleiven / NTB
  Røros stenges ned til og med 17. mai. Foto: Paul Kleiven / NTB

  På grunn av smitteutbruddet i nabokommunene i Nord-Østerdalen, avlyser Røros kommunen alle arrangementer både inne og ute i kommunen til etter 17. mai.

  Avgjørelsen er tatt av kriseledelsen i kommunen sammen med kommuneoverlegen. Vedtaket er gjort etter klare anbefalinger fra statsforvalterne i Innlandet og Trøndelag.

  Smitteverntiltakene ble innført fredag klokken 19 og gjelder ut 17. mai. De innebærer at alle arrangementer, også på 17. mai, avlyses. Kafeer og restauranter kan kun ha åpent for takeaway og kommunen innfører munnbindpåbud innendørs på offentlig sted.

  Alle butikker stenges – med unntak for dagligvarebutikker og apotek. Også treningssentre må stenge, og kommunen innfører påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland erklærer Storbritannia som risikoområde igjen

  Helsemyndighetene i Tyskland klassifiserer Storbritannia som et risikoområde for koronasmitte. Årsaken er bekymring for spredningen av den indiske varianten.

  Det skjer bare en måned etter at Storbritannia ble tatt av listen etter en nedgang i nye smittede og på grunn av vaksinasjonstempoet i landet.

  Nå har Robert Koch-Institut satt landet tilbake på listen, på laveste nivå i risikokategorien.

  Det er den indiske virusvarianten, B. 1.617.2, som bekymrer. Fredag sa den britiske regjeringen at denne sprer seg raskt i deler av England. Registrerte tilfeller er doblet fra 520 i forrige uke til 1.313 denne uken.

  Nepal står også på Tysklands risikoliste, i tillegg til India, Brasil og Sør-Afrika.

 • av NTB
  DEL
  Kommunene avgjør rekkefølgen i gruppen 25–39 år
  Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet gir ikke noe svar på hvem som vil få vaksine sist. Foto: Lise Åserud / NTB
  Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet gir ikke noe svar på hvem som vil få vaksine sist. Foto: Lise Åserud / NTB

  Etter at gruppene 18–24 og 40–44 år er vaksinerte, er det gruppen 25–39 års tur. Her vil kommunene selv få bestemme hvem som får vaksinene først.

  – I den aldersgruppen er det opp til kommunen. Noen vil starte på 39, noen på 25, presiserer statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet til NTB.

  Det er dermed ikke gitt at det er de i alderen 32/33 år som får første dose sist.

  – Det ligger nå an til at alle over 18 år, også personer i alderen 25 til 39 år, vil ha fått første dose i løpet av sommeren. De fleste nordmenn får tilbud om vaksine tidligere enn vi opprinnelig forventet på grunn av økte vaksineleveranser, og fordi anbefalt intervall mellom dose 1. og 2. er økt, sier Korkunc.

 • av NTB
  DEL
  Person brakt til sykehus fra smittebåten i Narvik
  Skipet Pepple Bech, som er rammet av koronautbrudd, ligger til anker utenfor Narvik. Fredag ble et besetningsmedlem fraktet til sykehus. Foto: Jørn Indresand / Fremover / NTB
  Skipet Pepple Bech, som er rammet av koronautbrudd, ligger til anker utenfor Narvik. Fredag ble et besetningsmedlem fraktet til sykehus. Foto: Jørn Indresand / Fremover / NTB

  Et av besetningsmedlemmene på malmbåten Pebble Beach, som er rammet av koronautbrudd, er fraktet til sykehuset i Narvik for undersøkelse.

  Det skjer etter at kommunen gjennomførte medisinsk tilsyn av besetningen torsdag.

  – En av to vi har vært særskilt oppmerksomme på har nå i ettermiddag forverring av symptomene. Denne personen tas til vurdering og eventuell behandling på UNN Narvik, sier kommuneoverlege Sverre Håkon Evju i en pressemelding.

  En person er død etter utbruddet. Onsdag testet 16 av de 18 besetningsmedlemmene positivt på covid-19, inkludert avdøde. De to som testet negativt onsdag er testet på nytt fredag.

 • av NTB
  DEL
  13 nye koronatilfeller i Kristiansand
  Flere nye koronatilfeller i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Flere nye koronatilfeller i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Kristiansand har registrert 13 nye koronasmittede. Elleve har kjent smittevei, mens to har vært på et russetreff.

  – Vi går nå inn i en langhelg hvor russen ruller, det er pågående id-feiring, og vi skal feire 17. mai. Derfor er det veldig viktig at folk følger reglene og tar dette på alvor, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Fædrelandsvennen.

  De nye tilfellene gjør at 43 personer er satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  127 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 15 flere enn dagen før

  Fredag var 127 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 15 pasienter fra dagen før.

  24 av pasientene får respiratorbehandling, og 41 ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og fire flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.112 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ni er innlagt i Helse vest, fem er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 118.315 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  FHI-utkast: Anbefaler at færre kommuner mister vaksinedoser, og at Skien og Nesodden får flere

  Skien og Nesodden bør legges til kommunene som får flere vaksinedoser, og færre kommuner må gi fra seg vaksiner, anbefaler FHI i et nytt utkast.

  Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet levere inn en fornyet vurdering av listen over de 24 kommunene som skal få flere vaksinedoser innen klokken 15 fredag ettermiddag.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Italia lemper på karantenekrav til turister
  En kelner dekker på bord på en restaurant på Markusplassen i Venezia. Italia lemper nå på karantenekravene.
  En kelner dekker på bord på en restaurant på Markusplassen i Venezia. Italia lemper nå på karantenekravene. Foto: Filippo Ciappi, LaPresse / AP / NTB

  Italia vil ha turistene tilbake og dropper karantenekrav til reisende fra EU og Schengen-området, Storbritannia og Israel som kan vise frem negativ koronatest.

  Det opplyste myndighetene fredag. De nye karantenereglene gjelder fra søndag.

  Statsminister Mario Draghi har sagt at å få turismen i gang igjen er svært viktig for å få den italienske økonomien på fote igjen.

  Samtidig vil myndighetene utvide ordningen med såkalte «covid-frie flyvninger» som for tiden gjelder for reiser til og fra USA, Canada, Japan og De forente arabiske emirater.

 • av NTB
  DEL
  1,5 millioner nordmenn har fått første vaksinedose

  Litt over 1,5 millioner har fått første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 574.000 personer har også fått andre dose.

  Tomme vaksineglass lå i en beholder på Bærum vaksinesenter i mars.
  Tomme vaksineglass lå i en beholder på Bærum vaksinesenter i mars. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på Tynset knyttes til religiøst arrangement

  Alle smittetilfellene på Tynset er nærkontakter til besøkende til et religiøst arrangement. De kom fra lenger sør i fylket, sier ordfører Merete Myhre Moen.

  Arrangementet har foregått innenfor gjeldende lover og regler, skriver Arbeidets Rett.

  – Det var bra at den første personen med kun lette symptomer valgte å teste seg. Så langt er det kun lettere symptomer på dem som er smittet. Det er både barn og godt voksne personer blant de smittede, sier ordføreren.

  Over 800 personer ble testet i Tynset torsdag, og resultatene av disse prøvene ventes i løpet av fredagen. Torsdag ble det registrert 25 nye smittetilfeller, og over 1.000 personer, en femdel av kommunens innbyggere, er i karantene.

 • av NTB
  DEL
  Kjøp av minimumstilbud av flyruter forlenges ut juni
  Samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Torstein Bøe / NTB

  På samme måte som det har blitt gjort de siste månedene, forlenger Samferdselsdepartementet avtalene om å opprettholde et minimumstilbud på enkelte flyruter.

  Rutene det gjelder, ble drevet på kommersielle vilkår før koronapandemien begynte, men drives nå på statens regning for å sikre at samfunnskritiske reiser kunne gjennomføres tross lav etterspørsel.

  – Ved å forlenge minstetilbudskontraktene for juni sørger vi for å opprettholde et tilstrekkelig flytilbud for de reisende på disse rutene fram mot sommeren, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

  De samme rutene som var en del av kontraktsforlengelsen i mai måned, inngår i forlengelsen for juni. Strekningene det dreier seg om er Oslo-Florø, Oslo-Ørsta/Volda, Stokmarknes-Bodø, Stokmarknes-Tromsø, Tromsø-Vadsø, Tromsø-Hammerfest, Tromsø-Alta, Tromsø-Kirkenes og Stord-Oslo.

  Samtlige strekninger skal betjenes med minst to daglige rundturer seks dager i uka, Stokmarknes-Bodø med tre.

 • av NTB
  DEL
  Partnere kan være med på ultralyd igjen i Bergen
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Helse Bergen letter på de strenge besøksrestriksjonene ved fødeavdelingen, og lar partnere være til stede ved ultralydundersøkelser.

  Partnere får også være med på andre typer avtaler ved poliklinikk. Bergen går også tilbake til ordinær barselbesøkstid slik som før pandemien, skriver Haukeland universitetssjukehus i en pressemelding.

  – Dette er noe mange har ventet på. Nå gleder vi oss til å ta imot begge to fra neste uke, sier klinikkdirektør Susanne Albrechtsen ved Kvinneklinikken.

  Det er lokale og nasjonale smitteverntiltak som har vært lagt til grunn for de strenge besøksreglene ved klinikken. At de nå gjenåpner har sammenheng med hvor langt de har kommet i vaksineringen av ansatte.

  – Nå er det forsvarlig, sier klinikkdirektøren.

 • av NTB
  DEL
  Stavanger og Sandnes med ti koronatilfeller

  Det er registrert seks nye koronatilfeller i Stavanger og fire i Sandnes det siste døgnet.

  Alle er nærkontakter, skriver Aftenbladet. Ingen smittetilfeller ble påvist i Randaberg og Sola torsdag.

  Nord-Jæren hadde 22 tilfeller onsdag, 21 tirsdag og 19 mandag.

  Ellers i Rogaland ble det meldt om ett tilfelle i Hå kommune torsdag.

 • av NTB
  DEL
  47 nye smittetilfeller i Telemark

  Det er registrert 47 nye koronasmittede i Telemark det siste døgnet, skriver Varden.

  Ifølge avisen var det 25 nye tilfeller i Skien, mens Porsgrunn hadde åtte. Deretter fulgte Midt-Telemark (seks), Nome (tre), Bamble (tre), Drangedal og Notodden (ett hver).

  Skien, Porsgrunn og Bamble er ilagt tiltaksnivå B, noe som innebærer strenge koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

 • av NTB
  DEL
  Danmark åpner for turister fra grenseområder

  Som et ledd i regjeringens plan om gjenåpning ble det fredag innført en rekke endringer i reglene som begrenser reising inn og ut av landet.

  Inntil nå har det vært krav om et viktig formål for alle som ville inn i Danmark og som er bosatt i EU eller Schengen-området. Dette kravet oppheves.

  De fleste europeere vil likevel måtte isoleres en periode etter innreise – dersom de ikke er vaksinert eller tidligere smittet.

  Men dette gjelder ikke personer som er bosatt nær Danmark i Slesvig-Holstein og flere områder i Sverige. De kan reise fritt inn i Danmark som turister hvis de har testet negativt for korona.

 • av NTB
  DEL
  51 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Utsikt over Oslo fra Ekeberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Utsikt over Oslo fra Ekeberg. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Det er registrert 51 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 40 under snittet de sju foregående dagene.

  51 tilfeller er 30 færre enn på onsdag, og 78 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 100 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Grünerløkka. Der ligger smittetrykket på 357 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Stovner (324) og Bjerke (263).

  Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 90 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble ikke registrert noen nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 34.982 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Amerikansk delstat lanserer vaksinelotteri
  Kent State Unviersity-studenten Regan Raeth fra Hudson i Ohio ser på plasteret som er satt over stikkstedet etter at hun fikk koronavaksine i forrige måned. Delstatens guvernør Mike DeWine lanserer nå et lotteri for å få folk til å vaksinere seg. Arkivfoto: Phil Long / AP / NTB
  Kent State Unviersity-studenten Regan Raeth fra Hudson i Ohio ser på plasteret som er satt over stikkstedet etter at hun fikk koronavaksine i forrige måned. Delstatens guvernør Mike DeWine lanserer nå et lotteri for å få folk til å vaksinere seg. Arkivfoto: Phil Long / AP / NTB

  I et forsøk på å overtale folk til å vaksinere seg mot koronavirus i USA, lar delstaten Ohio nå vaksinerte delta i et lotteri der de kan vinne millionbeløp.

  Ohios republikanske guvernør Mike DeWine utlover 1 million dollar hver uke i fem uker framover i et lotteri som er åpent for innbyggere over 18 år som har fått minst én vaksinedose.

  – Jeg vet at mange kanskje vil si: «DeWine, du er gal! Denne ideen din er bortkastede penger». Men seriøst, det eneste sløseriet på dette tidspunktet er pandemien når et liv går tapt som følge av covid-19, nå som vaksinen er lett tilgjengelig for alle som ønsker den, skriver han på Twitter.

  Den første vinneren blir kunngjort 26. mai. Deretter blir en ny vinner trukket hver onsdag i fem uker.

  Vaksinerte under 17 år får delta i et eget lotteri der de kan vinne et fullt fireårig stipend til et av delstatens offentlige universiteter.

  Pengene til tiltaket skal trekkes fra et eksisterende føderalt pandemifond.

 • av NTB
  DEL
  320 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 320 koronasmittede i Norge. Det er 186 mindre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 414 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 410, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til fredag var det utført 5,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 118.315 personer testet positivt.

  Til nå har 1.544.365 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 564.623 personer har fått andre dose.

  Torsdag var 112 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

  Til sammen er 774 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

Les mer om

 1. Koronaviruset