Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
292 nye koronasmittede i Oslo siste døgn – antall smittede har passert 30.000
08. april kl 05:43av NTB
DEL
Totalt er 30.100 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Totalt er 30.100 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det er registrert 292 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 25 færre enn dagen før og 14 færre enn samme dag i forrige uke.

Smittetallene er nå høyest i Alna bydel med 990 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert 43 nye smittede i bydelen siste døgn.

Deretter følger Stovner med 960 og Søndre Nordstrand med 871.

Vestre Aker har fortsatt de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 213 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og her er det registrert seks nye smittede siste døgn.

Totalt er 30.100 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Det tilsvarer 29,7 prosent av de koronasmittede i Norge.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Over en halv million koronadødsfall i Brasil

  Brasil har registrert over 500.000 koronarelaterte dødsfall siden pandemien begynte.

  – Over 500.000 liv har gått tapt på grunn av pandemien som rammer Brasil og verden, tvitrer helseminister Marcelo Queiroga lørdag.

  Det søramerikanske landet med 210 millioner innbyggere har i snitt rapportert over 2000 daglige koronadødsfall den siste tiden.

  Bare USA har med over 600.000 koronadødsfall bekreftet flere døde som følge av pandemien.

  Daglig får over 70.000 brasilianere påvist smitte. Bare 11,4 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  – Jeg jobber utrettelig for å vaksinere alle brasilianere snarest mulig og endre dette scenarioet som har pint oss i over et år, sier Queiroga.

 • av NTB
  DEL
  Israel sier gyldige vaksiner ble sendt til Palestina

  Israels helsedepartement fastholder at koronavaksinene som de har sendt til palestinerne, er «helt gyldige».

  Selvstyremyndighetene på den okkuperte Vestbredden skrotet fredag en avtale om vaksinebytte få timer etter at den var offentliggjort.

  Begrunnelsen var at den første leveransen med rundt 90.000 doser av Pfizer/Biontech-vaksinen ifølge palestinerne ikke var i tråd med avtalen og var i ferd med å gå ut på dato.

  Det bestrider Israel, som mener best før-datoen var spesifisert i avtalen. Helsedepartement sier lørdag at vaksinene er «helt gyldige». Dagen før sa Israel at vaksinene var i ferd med å gå ut på dato, uten å utdype når.

  5,1 millioner israelere er fullvaksinert, det samme er drøyt 270.000 palestinere på Vestbredden og Gaza.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia: 10.000 nye smittede for tredje dag på rad
  I helgen arrangeres Download Festival i England. Arrangementet gjennomføres som en studie av hvordan smittespredningen foregår i folkemengder. Antallet publikummere på musikk- og kunstfestivalen er betraktelig færre enn før pandemien. Foto: Joe Giddens/PA / AP / NTB
  I helgen arrangeres Download Festival i England. Arrangementet gjennomføres som en studie av hvordan smittespredningen foregår i folkemengder. Antallet publikummere på musikk- og kunstfestivalen er betraktelig færre enn før pandemien. Foto: Joe Giddens/PA / AP / NTB

  Storbritannia har registrert 10.321 koronatilfeller og 14 dødsfall det siste døgnet. Det er tredje dag på rad at antallet smittede er over 10.000.

  Antallet nye smittetilfeller passerte torsdag 10.000 for første gang siden februar. Lørdag for en uke siden var smittetallet drøyt 7700, skriver Sky News.

  Deltavarianten står for om lag 95 prosent av alle nye koronatilfeller i Storbritannia.

  Smitten gjorde at landet utsatte en planlagt gjenåpning 21. juni med opptil fire uker.

  De fleste nye tilfellene oppstår blant yngre aldersgrupper som ikke er blitt vaksinert. Over 80 prosent av den voksne befolkningen har fått første vaksinedose i Storbritannia, og 59 prosent er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Over 100.000 svensker kan ha fått falske koronatester

  Politiet i Sverige etterforsker landsomfattende juks med koronatester, skriver Aftonbladet. Ifølge avisens kilder kan opptil 100.000 personer i landet ha blitt rammet av svindelforsøket.

  Aftonbladet skriver lørdag at et privat helseforetak har utført PCR-tester og laget koronasertifikat uten å ha sendt inn prøvene til analyse.

  Den hovedmistenkte mannen kan ha dratt inn over hundre millioner kroner under pandemien. Han er mistenkt for blant annet bedrageri og smittespredning.

  Selskapet skal ha tilbudt PCR-tester og koronasertifikater for rundt 1.500 kroner stykket ved klinikker i Stockholm og en rekke andre steder i landet.

 • av NTB
  DEL
  Stor nedgang i tyverier og innbrudd under pandemien

  Erstatningene etter innbrudd og tyverier fra hus, leiligheter og hytter har gått kraftig ned hittil i år sammenlignet med fjoråret, viser tall fra Finans Norge.

  Ifølge statistikken ble erstatningene etter denne typen hendelser redusert med hele 14 prosent til 78 millioner kroner de fire første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor.

  Erstatningene etter biltyverier gikk enda mer ned – de ble redusert med 41 prosent i samme periode.

  Finans Norge peker på strengere grensekontroller og at flere er på hjemmekontor, som noen av årsakene til nedgangen.

 • av NTB
  DEL
  Uganda med «total nedstenging» i 42 dager

  President Yoweri Museveni har erklært en 42 dager lang «total nedstenging» for Ugandas 45 millioner innbyggere for å dempe spredningen av covid-19.

  Innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, og kun kjøretøy med viktige varer eller syke personer får lov til å benytte veiene.

  Landet registrerte fredag 11.704 nye smittetilfeller i uken som gikk. Det er den største økningen i uketallet som er registrert og bringer det samlede smittetallet opp i 67.215, ifølge Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC.

  Den svært smittsomme deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg for tiden i Uganda og i 13 andre afrikanske land.

  Ifølge CDC er det registrert om lag 5,1 millioner smittetilfeller og 136.000 dødsfall knyttet til koronapandemien i Afrika. Det reelle tallet er trolig langt høyere.

 • av NTB
  DEL
  44 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn

  Det er registrert 44 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 26 flere enn samme dag i forrige uke, da det bare ble registrert 18 nye tilfeller.

  Den siste uken er det i snitt registrert 26 smittede pr. dag i hovedstaden.

  Bare fire bydeler har nå et smittetrykk på mer enn 100 smittede pr. 100.000 innbyggere. Det er Nordstrand med 225, Vestre Aker med 136, Frogner med 115 og Ullern der tallet er 113.

  Elleve av de 44 nye smittede det siste døgnet hører hjemme i Nordstrand bydel. Bydelene Stovner, Alna og Sagene hadde ingen nye smittede siste døgn.

  Totalt er 37.128 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  197 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 197 koronasmittede i Norge. Det er én mindre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 174 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 193, og dermed er den nasjonale smittetrenden fallende.

  I alt har 129.095 personer testet positivt for covid-19 i Norge siden februar i fjor.

  Til nå har 2.122.782 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.438.004 personer har fått andre dose.

  Fredag var 39 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

  Til sammen er 790 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Reisebyråer merker gjenåpningseffekt
  Mange nordmenn vil tilbake til strandlivet, som her ved Marbella på Costa del Sol i Spania. Foto: Geir Olsen / NTB
  Mange nordmenn vil tilbake til strandlivet, som her ved Marbella på Costa del Sol i Spania. Foto: Geir Olsen / NTB

  Reiseklare nordmenn var kjappe på avtrekkeren da regjeringen åpnet for sydentur. Flere reisebyråer opplever kraftig økt pågang, melder Dagbladets Børsen.

  Reisebyrået Apollo hadde fredag ettermiddag en vekst på 40 prosent sammenlignet med samme tidspunkt torsdag.

  – Vi merket effekten av den gode nyheten underveis i pressekonferansen, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera.

  Det kom rundt 100 bestillinger allerede før pressekonferansen var slutt, sier hun.

  Reisebyrået Berg-Hansen melder også om en markant økning i pågangen fredag. TUI opplyser at de hadde en tredobling i antall besøkende på nett under pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Palestina skroter vaksineavtale med Israel
  Palestinere tar bilder etter å ha fått koronavaksine fra et israelsk helseteam ved militærposten i Qalandia på den okkuperte Vestbredden i februar. Arkivfoto: Oded Balilty / AP / NTB
  Palestinere tar bilder etter å ha fått koronavaksine fra et israelsk helseteam ved militærposten i Qalandia på den okkuperte Vestbredden i februar. Arkivfoto: Oded Balilty / AP / NTB

  Palestinske myndigheter sier de takker nei til 1 million koronavaksiner fra Israel fordi de er i ferd med å gå ut på dato.

  Israels nye regjering kunngjorde fredag at de ville overføre vaksinedoser som snart går ut på dato, til Palestina. Til gjengjeld skulle Israel få en leveranse med tilsvarende antall doser som palestinerne har bestilt fra Pfizer, og som ventes levert i høst.

  Palestinske myndigheter møtte kraftig kritikk i sosiale medier, der de ble beskyldt for å godta annenrangs vaksiner.

  De første 100.000 dosene ble samtidig overført til den okkuperte Vestbredden. Samme kveld sa helsemyndighetene at de har inspisert vaksinene.

  – De møtte ikke vår standard, så vi besluttet å returnere dem, sier den palestinske helseministeren Mai Alkaila.

 • av NTB
  DEL
  Iverksetter tiltak for å redusere køen ved Svinesund
  Slike køer har vært et vanlig syn ved Svinesund etter at innreiserestriksjonene til Sverige ble lettet på. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Slike køer har vært et vanlig syn ved Svinesund etter at innreiserestriksjonene til Sverige ble lettet på. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Etter at det kom koronalettelser har det på det meste vært fem timer kø ved Svinesund. Nå iverksetter politiet flere tiltak for at det skal gå raskere:

  * Fra torsdag 17/6 kan pendlere bosatt i Sverige benytte den gamle Svinesund-broen, sammen med samfunnskritisk personell innen helse og omsorg.

  * Politiet opprettet torsdag et nytt venteområde etter grensekontrollen (ved teststasjonen) for dem som skal videre til karantenehotell.

  * Politiet får fra mandag 21. juni bistand fra Heimevernet til oppgaver tilknyttet grenseoppdraget på riksgrensen.

  * Fredag ble skiltingen på E6 (norsk side) inn mot grensekontrollen endret for å separere inngående trafikk i to køer. Venstre fil går mot grønn sone (ordinære reisende), mens høyre fil går til rød sone (varetransport).

  * På Vegvesenets informasjonstavler på sørgående E6 gjennom Follo og Østfold informeres det om at reisende må huske å innregistrere seg før retur til Norge.

  Myklatun presiserer at det fortsatt kommer til å bli kø, og at tiltakene først og fremst skal avhjelpe dem som er på nødvendige reiser.

 • av NTB
  DEL
  Rekordmange synes koronareglene er uklare nå
  Stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind i Norge. Samtidig sier flere nå at koronareglene er vanskelige å forstå. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind i Norge. Samtidig sier flere nå at koronareglene er vanskelige å forstå. Foto: Terje Pedersen / NTB

  41 prosent svarer i Opinions koronamonitor at det er vanskelig å vite om de følger koronareglene. Stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind.

  Andelen som synes at retningslinjene er vanskelige å forstå, er nå på sitt høyeste nivå så langt i pandemien. Andelen som mener karantenereglene er vanskelige å forstå, er 26 prosentpoeng høyere enn i januar.

  Juni-målingen viser også at stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind. 70 prosent svarer at de er positive til munnbindbruk i Norge, det laveste nivået som er målt siden september.

  57 prosent er enig i at gjenåpningen av samfunnet skjer i riktig tempo, mens 25 prosent mener det skjer for fort og 18 prosent for sakte.

 • av NTB
  DEL
  Karantenehotell forkortes for personer som allerede er i Norge

  Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at personer som allerede er på karantenehotell, kan dra hjem lørdag klokka 12.

  Lørdag klokka 12 avvikles ordningen med karantenehotell for alle som kommer til Norge fra andre land i EØS og Schengen.

  Nå bekrefter Justis- og beredskapsdepartementet at dette også gjelder de som allerede oppholder seg på karantenehotell etter å ha kommet til Norge de siste dagene.

  Disse kan forlate karantenehotellet når de nye reglene trer i kraft lørdag klokka 12 og gjennomføre resten av karantenen hjemme eller på annet egnet oppholdssted.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Fullvaksinerte slipper koronatest ved innreise

  Regjeringen fjerner testkravet for personer som kan dokumentere at de enten er fullvaksinerte eller har vært smittet med covid-19 de siste seks månedene. Dette vil gjelde fra 24. juni, skriver regjeringen i en pressemelding.

  De vil også bli fritatt fra å fylle ut registreringsskjemaet for innreise, skriver regjeringen.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Færder viderefører lokale tiltak for å slå ned delta-utbruddet

  Mens resten av Norge fikk nyheter om ny gjenåpning av samfunnet fredag, besluttet Færder kommune videreføring av strengere, lokale regler i en uke til.

  Det innføres påbud om bruk av munnbind i øykommunen i gamle Vestfold i en uke til. De nasjonale lettelsene vil ikke gjelde der, og tiltakene kommunen har innført etter smitteutbruddet, videreføres.

  – Vi innfører ikke de nasjonale lettelsene og har vedtatt å bli værende på dette nivået i en uke til, sier ordfører Jon Sanness Andersen (Ap) til NTB.

  Færder har registrert minst 56 smittede av den nye deltavarianten etter et utbrudd som oppsto på korkonserter. 1 av 10 smittede er fullvaksinerte, noe som gjør at FHI følger nøye med på utviklingen.

 • av NTB
  DEL
  Grensekontroll av fritidsbåter som ankommer fra utlandet
  Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Regjeringen innfører grensekontroll av fritidsbåter som ankommer Norge fra utlandet i sommer, og tillater kun grensepassering ved utvalgte havner.

  Reisende med fritidsbåter, eller lystfartøy, underlegges det samme test- og karanteneregelverket som reisende med bil og fly.

  – Det er fortsatt behov for kontroll med innreise til Norge. Politiet har ikke kapasitet til å gjennomføre en like grundig grensekontroll på sjøen som på land- og luftgrensen. Derfor begrenser vi midlertidig hvilke havner man kan benytte seg av i sommer hvis man kommer fra utlandet med lystbåt, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

  Følgende havner fastsettes som lovlige grense­passerings­steder for reisende med lystbåter: Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Oslo Havn og Halden/Sponvika.

  Endringene trer i kraft mandag 21. juni og varer til 30. september 2021.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Dansk ambassadør jubler – dansk koronapass godtas

  Danmarks ambassadør Jarl Frijs-Madsen er svært fornøyd med dagens nyhet: Fra og med lørdag vil dansker som er fullvaksinert komme inn i Norge om de har dansk koronapass.

  - Det er en fantastisk god nyhet som den norske regjeringen kom med i dag. Den vil komme 1,5 millioner fullvaksinerte dansker til gode, skriver Frijs-Madsen i en pressemelding.

  Tidligere denne uken skrev Aftenposten om at fullvaksinerte dansker ikke fikk godkjent sitt koronapass på grensen til Norge. Nå blir det endret.

  - Med de lave smittetallene som er i Danmark og Norge, håper jeg at det også blir mulig for dansker som ikke er full-vaksinert å reise inn i Norge, skriver ambassadøren.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Solberg: Bør være glad i kø om du skal ut og reise i sommer

  Reiserådene for nordmenn endres fra 5. juli. Likevel sier Erna Solberg (H) at man bør være glad i kø om man skal reise denne sommeren.

  – Etter alle solemerker er det sånn at hvis du skal ut og reise i sommer, så bør du være glad i kø når du kommer tilbake. Ta med deg godt humør for å huske at den køen er der av hensyn til helsetilstand, åpenheten og jobbene til folk i Norge, sa Solberg på pressekonferansen fredag.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Solberg: – Større beskyttelse i Norge mot deltavarianten

  Ifølge statsminister Erna Solberg kan det se ut som at nordmenn har en større beskyttelse mot deltavarianten av koronaviruset.

  Det er fordi Norge har en såpass stor dekning av vaksinerte med mRNA-vaksine, som Pfizer og Moderna, sier statsministeren.

  – Det at befolkningen stort sett er vaksinert med mRNA-vaksiner, ser så langt ut til å gi oss en større beskyttelse mot deltavarianten enn andre vaksiner, sa statsministeren på pressekonferansen om gjenåpningen fredag.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Anbefaler å åpne for 100 deltagere

  Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler å tillate 100 deltagere i private sammenkomster i leide lokaler.

  Det kommer frem i de to helsemyndighetenes anbefalinger for trinn tre av regjeringens gjenåpningsplan.

  I den opprinnelige gjenåpningsplanen var grensen satt til 50 deltagere i trinn tre.

Les mer om

 1. Koronaviruset