Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Tyskland vurderer å kjøpe Sputnik V-vaksinen
08. april kl 10:33av NTB
DEL
Glass med Sputnik V-vaksinen, som er tatt i bruk i blant annet Ungarn. Tyskland vil innlede samtaler med Russland om mulig kjøp av vaksinedoser, om den blir godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA. Foto: Tibor Rosta / MTI via AP / NTB
Glass med Sputnik V-vaksinen, som er tatt i bruk i blant annet Ungarn. Tyskland vil innlede samtaler med Russland om mulig kjøp av vaksinedoser, om den blir godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA. Foto: Tibor Rosta / MTI via AP / NTB

Tysklands regjering planlegger samtaler med Moskva om kjøp av den russiskproduserte koronavaksinen Sputnik V. Forutsetningen er at den blir godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA.

– EU-kommisjonen sa i går at den ikke vil tegne kontrakter, slik den gjør med andre produsenter, som for eksempel Biontech. Så på Tysklands vegne fortalte jeg møtet mellom EUs helseministre at vi vil holde bilaterale samtaler med Russland, sa Tysklands helseminister Jens Spahn til kringkasteren WDR torsdag.

Delstaten Bayern har allerede tegnet avtale om kjøp av Sputnik V om den blir godkjent. Ifølge delstatsminister Markus Söder er Bayern sikret 2,5 millioner ekstra doser gjennom avtalen.

Den russiske vaksinen er til løpende vurdering hos EMA.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Rakkestad fikk ikke medhold i klage på smittevernnivå

  Rakkestad kommune var en av kommunene i Viken som fikk forlenget smittevernnivået på strengeste nivå. Kommunen klaget, men har fått avslag.

  Da regjeringen lørdag forlenget 5A-tiltakene – det høyeste tiltaksnivået – til 25. april for 20 kommuner i Viken, klagde Rakkestad kommune på vedtaket.

  De ønsket en nedjustering til tiltaksnivå 5B, men ble ikke hørt av Helsedirektoratet, som i et brev mandag opprettholder vedtaket, opplyser kommunen.

  – Det er sterkt beklagelig og jeg er ikke enig i avgjørelsen, sier ordfører Karoline Fjeldstad (Sp) til Rakkestad Avis.

  Hun regner med at begrunnelsen ligger i det høye smittetallet i Rakkestad.

  Fjeldstad setter sin lit til at det kanskje kommer noen lettelser på nasjonalt nivå onsdag, som også kan få betydning for Rakkestad.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på folkehøyskole i Hedmark

  Hele skolen er i karantene etter at det er påvist 13 smittetilfeller på Hedmarkstoppen folkehøyskole i Hamar.

  Det første tilfellet kom i helgen, og mandag meldes det om ytterligere tolv tilfeller, skriver Hamar Arbeiderblad.

  Etter det første tilfellet ble registrert kom et mobilt testteam til skolen søndag for å teste alle de 178 elevene samt lærerne.

  Ti av tilfellene er knyttet til den samme linjen som det ble meldt om et tilfelle lørdag, mens de to siste er på en annen linje.

  Smitteutbruddet er etter alt å dømme et resultat av påskeferien ettersom elevene kom tilbake fra ferie i helgen. Skolen ba alle som kom fra påskeferie i områder med mye smitte, om å teste seg ved ankomst. Slik det første tilfellet ble avdekket.

 • av NTB
  DEL
  Smittesporing i flere kommuner etter arrangement i Gran

  Smitte fra et arrangement i Gran kommune 26. mars har spredd seg, og det pågår nå sporingen i seks kommuner. To personer som var til stede er funnet døde.

  Til NRK sier Gran-ordfører Randi Eek Thoresen (Ap) at de er i ferd med å finne ut hvor mange som var til stede på arrangementet, men at de vet at deltakerne var fra flere Viken-kommuner.

  Ifølge kanalen drives det smittesporing i seks kommuner etter arrangementet. Foruten Gran kommune drives det sporing i Jevnaker, Oslo, Asker, Våler og Moss.

  To personer som var på arrangementet er døde. Begge har fått påvist koronasmitte etter sin død. Det dreier seg om en mann i 60-årene, som sto bak arrangementet, og en kvinne i 70-årene, bosatt i Gran.

  Thoresen sier de vet at det er 14 smittede i kommunen, tre med ukjent smittevei. Ordføreren sier hun ikke vet hvor mange koronatilfeller som kan spores tilbake til arrangementet.

  I en pressemelding søndag skrev kommunen at de har fått bekreftet at flere nærkontakter til personer som var til stede under arrangementet 26. mars, er smittet med covid-19.

  «Dette er noe vi har fått bekreftet fra flere andre kommuner på Østlandet», skrev kommunen.

 • av NTB
  DEL
  To nye koronadødsfall i Danmark

  Det er registrert to koronarelaterte dødsfall og 514 nye smittetilfeller i Danmark det siste døgnet.

  Pandemien har så langt kostet 2.443 mennesker livet, og det er påvist 238.306 smittetilfeller i landet, viser tall fra Statens Serum Institut.

  207 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 40 av dem ligger på intensivavdeling, 28 med respirator.

 • av NTB
  DEL
  Dansk vaksinerekord skal stressteste logistikken
  100.000 doser av Pfizer/Biontechs og Modernas vaksine skal gis i Danmark mandag. Illustrasjonsfoto: Esteban Felix / AP / NTB
  100.000 doser av Pfizer/Biontechs og Modernas vaksine skal gis i Danmark mandag. Illustrasjonsfoto: Esteban Felix / AP / NTB

  Danmark prøver å sette over 100.000 covid-19-vaksiner mandag. Det er ny rekord og en stresstest for å forberede utrulling av vaksiner i stor skala.

  Dersom målet blir nådd, skal det settes over tre ganger så mange sprøyter som på den forrige rekorddagen i februar.

  Til sammen deltar 68 vaksinasjonssentre i stresstesten, som skal sørge for at Danmarks fem regioner og alle nødvendige IT- og logistikksystemer innen kort tid er klare til massevaksinering i stor skala. Målet er å være godt forberedt når det snart skal begynne å komme større leveranser fra vaksineprodusentene.

  Fordi bruken av AstraZenecas vaksine er satt på vent, er det bare vaksiner fra Pfizer/Biontech og Moderna som skal gis mandag.

  Så langt har rundt 870.000 dansker – nesten 15 prosent av landets befolkning – fått den første vaksinedosen. Rundt 445.000 også har fått den andre.

 • av NTB
  DEL
  Koronarestriksjoner førte til kraftig økning i tvangsreturer
  Innreiserestriksjonene som følge av koronapandemien har ført til en kraftig økning i antall uttransporterte personer i årets tre første måneder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Innreiserestriksjonene som følge av koronapandemien har ført til en kraftig økning i antall uttransporterte personer i årets tre første måneder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  I årets tre første måneder ble 2.431 personer tvangsreturnert fra Norge, en økning på 177 prosent. Økningen skyldes innreiserestriksjonene, ifølge politiet.

  I mars ble 808 personer tvangsreturnert fra Norge, ifølge nye tall fra politiet. 694 av disse ble ilagt bortvisningsvedtak av hensyn til folkehelsen.

  Fra januar til mars var antall uttransporterte 2.432 personer. På samme tid i fjor var tallet 878, en økning på 177 prosent.

  Årsaken til økningen er at innreiserestriksjonene som følge av koronapandemien, kun delvis var innført i samme periode i fjor, skriver politiet.

  2.106 av personene frem til mars ble ilagt bortvisningsvedtak med hjemmel i midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen. Dette tilsvarer 87 prosent.

  Det er borgere av Polen som oftest er blitt returnert (520). Dernest følger borgere av Sverige, (367), Romania (320), Litauen (270) og Latvia (91).

 • av NTB
  DEL
  FHI: Leveranse av Janssen-vaksinen er fremskyndet
  Det er ikke helt klart hvordan Janssen-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet, opplyser FHI.
Foto: Ted S. Warren/ AP Photo/ NTB
  Det er ikke helt klart hvordan Janssen-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet, opplyser FHI. Foto: Ted S. Warren/ AP Photo/ NTB

  Den første leveransen på 26.000 Janssen-vaksiner til Norge er fremskyndet, og vaksinen ankommer denne uken.

  – Leveransen er fremskyndet. Vi fikk vite det i forrige uke, skriver seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon vaksineforsyning i FHI i en e-post til Dagbladet.

  Det er ikke avklart når dosene kan distribueres til kommunene.

  – FHI jobber frem til torsdag med å vurdere hvordan Janssen-vaksinen skal innrulleres i vaksinasjonsprogrammet. Dette arbeidet er pågående, og dermed er det ikke endelig avklart når vaksinedosene kan sendes ut, skriver Jønsrud.

 • av NTB
  DEL
  Økning i intensivpasienter i Sverige
  En koronasmittet pasient får behandling på intensivavdelingen ved Östra Sjukhuset / SU av overlege Louise Sameby i januar. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB
  En koronasmittet pasient får behandling på intensivavdelingen ved Östra Sjukhuset / SU av overlege Louise Sameby i januar. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB

  Antall pasienter som får behandling på intensivavdelinger i Sverige på grunn av koronavirus, er nå høyere enn under den andre bølgen i januar.

  392 pasienter er innlagt på intensivavdelinger landet rundt med covid-19, viste tall fra helsemyndighetene mandag.

  Det er en økning på ti pasienter siste døgn.

  Dermed er det nå flere som får intensivbehandling enn da situasjonen var som verst under den andre bølgen i begynnelsen av januar. Da lå det 389 koronasmittede pasienter på svenske intensivavdelinger.

  Mandagens tall er likevel langt lavere enn situasjonen i slutten av april i fjor, da det på det meste var 558 innlagte koronapasienter på svenske intensivavdelinger samtidig.

 • av NTB
  DEL
  288 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tolv flere enn dagen før

  Mandag var 288 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tolv pasienter fra dagen før.

  56 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

  250 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 28 er innlagt i Helse vest, ni er innlagt i Helse Midt-Norge, og én er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 103.621 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  India tar over andreplassen på koronastatistikken
  Religiøse samlinger, som denne feiringen ved Ganges i byen Haridwar, er en del av forklaringen på den voksende smitten i India. Karma Sonam / AP / NTB
  Religiøse samlinger, som denne feiringen ved Ganges i byen Haridwar, er en del av forklaringen på den voksende smitten i India. Karma Sonam / AP / NTB

  India har gått forbi Brasil som landet med nest fleste koronatilfeller i verden. Mandag ble det registrert 168.000 nye smittede.

  India, med sine snaut 1,4 milliarder innbyggere er dermed oppe i 13,53 millioner registrerte smittetilfeller og tar igjen Brasil, som har registrert 13,48 millioner. Bare USA har hatt flere smittetilfeller.

  Politiske møter, religiøse samlinger og andre offentlige tilstelninger der folk står tett sammen og ofte uten munnbind bidrar til en oppblussing av smitten, advarer eksperter.

  Den siste uken er det registrert 873.000 smittetilfeller, 70 prosent flere enn uken før.

  Smittespredningen øker i India. Likevel møttes mange på en hindufestival i helgen.
  Smittespredningen øker i India. Likevel møttes mange på en hindufestival i helgen. Foto: Reuters
 • av NTB
  DEL
  To festdeltakere må møte i retten etter brudd på smittevernreglene i Oslo

  To personer i 20-årene må møte i Oslo tingrett, tiltalt for brudd på smittevernreglene.

  De to ble ilagt bøter på 10.000 kroner hver etter brudd på smittevernreglene. De deltok på en fest sammen med 13 andre personer i Oslo i januar.

  Festdeltakerne nektet å betale boten, og begge må møte i Oslo tingrett fredag 30. april.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne må møte i retten for brudd på innreisekarantenen

  En kvinne i 30-årene må møte i Oslo tingrett for ikke å ha overholdt innreisekarantenen.

  Kvinnen møtte opp til en time hos utlendingsseksjonen fem dager etter at hun ankom Norge fra utlandet. Hun skulle da ha vært i innreisekarantene, og hun ble bøtelagt med 20.000 kroner av politiet. Hun nektet å betale boten, og saken skal prøves for Oslo tingrett 28. april.

 • av NTB
  DEL
  Smittehopp i Stavanger – 37 nye registrerte smittede
  Det er registrert 37 nye smittetilfeller i Stavanger det siste døgnet. Foto: Carina Johansen / NTB
  Det er registrert 37 nye smittetilfeller i Stavanger det siste døgnet. Foto: Carina Johansen / NTB

  Det er registrert 37 nye smittetilfeller i Stavanger det siste døgnet. Fire av de nye smittede har ukjent smittekilde.

  37 nye smittetilfeller er en klar økning sammenlignet med de siste dagene. Lørdag ble det registrert 19 smittede. Dagene før var tallet 18, 13, 13 og 7.

  Av de nye tilfellene er 28 nærkontakter. I tillegg har fire ukjent smittekilde, mens fem har usikker smittekilde.

  Søndag kveld meldte kommunen om smitte på flere skoler etter at fem elever ved Kvernevik skole, Smiodden skole og Nylund skole har testet positivt for korona.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  128 prosent flere med første stikk de siste fire ukene

  Vaksineringen har virkelig skutt fart i Oslo de siste fire ukene. Antallet som har fått minst én dose, har økt med 128 prosent.

  Mens man i løpet av de 12 første ukene i vaksinasjonsprogrammet fikk satt den første dosen på 47.766 personer, økte antallet til 108.996 sist fredag, ifølge FHIs statistikk.

  Flere har altså fått sin første dose de siste fire ukene enn det man klarte alle de første 12 ukene av vaksinasjonsprogrammet.

  Årsakene er:

  • Flere vaksinedoser til Norge.
  • Seks av Oslos bydeler får 20 prosent flere doser enn normalt.
  • Perioden mellom dose 1 og dose 2 ble økt fra tre til seks uker. Dermed kan man prioritere å sette dose 1 hos flere.

  De seks mest prioriterte bydelene vaksinerte i forrige uke folk i alderen 55-64. Denne uken begynner de med folk i alderen 45-54.

  Vaksinering i Bjerke bydel i forrige uke.
  Vaksinering i Bjerke bydel i forrige uke. Foto: Tor Stenersen
 • av NTB
  DEL
  England åpner dørene
  Amy Pallister (27) var tidlig ute og fikk klippet håret i London rett etter midnatt natt til mandag. Men fortsatt er ikke alt helt som normalt. Klippetimen fant sted hjemme hos Pallister, og både hun og frisør Nas Ganev brukte munnbind. Foto: Kirsty O'Connor / PA / AP / NTB
  Amy Pallister (27) var tidlig ute og fikk klippet håret i London rett etter midnatt natt til mandag. Men fortsatt er ikke alt helt som normalt. Klippetimen fant sted hjemme hos Pallister, og både hun og frisør Nas Ganev brukte munnbind. Foto: Kirsty O'Connor / PA / AP / NTB

  Butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer åpner igjen i England mandag.

  Dermed tar storparten av Storbritannia et stort skritt i retning gjenåpning. Landet har vært hardt rammet av pandemien, men de siste månedene har svært mange blitt vaksinert.

  Det ventes stor pågang hos frisørene, mer enn tre måneder etter at folk igjen fikk beskjed om å holde seg hjemme.

  Mange vil trolig også benytte muligheten til å shoppe. Inntil nå har dét kun vært mulig i butikker som selger helt nødvendige varer.

  Fortsatt gjelder en rekke smitteverntiltak også for bedrifter som nå får åpne dørene igjen. De som skal shoppe, må trolig gjøre det alene eller sammen med personer de bor med, ifølge avisen The Telegraph.

  Også i Skottland, Wales og Nord-Irland trappes tiltakene ned – men ikke fullt så raskt som i England.

  Statsminister Boris Johnson har lagt en plan der målet er full gjenåpning innen 21. juni. Neste nedtrapping i tiltakene i England vil trolig bli 17. mai.

  Johnson hadde egentlig tenkt å feire mandagen med en øl på en uteservering, ett år etter at han ble utskrevet fra sykehus etter å ha vært alvorlig koronasyk. Men den planen ble skrinlagt etter prins Philips bortgang.

 • av NTB
  DEL
  Nytt koronarelatert dødsfall i Sarpsborg
  En koronasyk pasient ved Sykehuset Østfold i Sarpsborg døde fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  En koronasyk pasient ved Sykehuset Østfold i Sarpsborg døde fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  En koronasyk pasient fra Sarpsborg døde ved Sykehuset Østfold i fredag. Det er det 11. koronarelaterte dødsfallet i kommunen.

  Kommunen opplyser at det dreier seg om en 72 år gammel person fra Sarpsborg.

  Vedkommende ble innlagt i midten av mars med korona og har fått behandling med respirator.

  Alle kommunens elleve koronarelaterte avdøde var i risikogruppen gjennom høy alder og/eller underliggende sykdom.

 • av NTB
  DEL
  Færre selvmord i Danmark under pandemien
  Det var færre selvmord i Danmark i koronaåret 2020 enn året i forveien, viser tall fra Sundhedsstyrelsen. Her trasker folk i handlegata Strøget i København. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB
  Det var færre selvmord i Danmark i koronaåret 2020 enn året i forveien, viser tall fra Sundhedsstyrelsen. Her trasker folk i handlegata Strøget i København. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB

  Færre begikk selvmord i Danmark i koronaåret 2020 enn i 2019, viser tall fra Sundhedsstyrelsen. En norsk professor tror trenden er den samme her hjemme.

  Ifølge tall fra Sundhedsstyrelsen tok 575 personer sitt eget liv i Danmark i 2020, en nedgang fra 600 året før.

  Heller ikke i Norge eller Sverige ser det – ifølge foreløpige tall – ut til å være en oppgang i antall selvmord under pandemien, skriver Kristeligt Dagblad.

  Ifølge Lars Mehlum, som er professor i psykiatri og leder av Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), ser det faktisk ut til å være en liten nedgang i statistikken også i Norge.

  – Det kan skyldes at samholdet i nasjonen er styrket under krisen selv om mennesker har blitt bedt om å holde avstand til hverandre, sier Mehlum til avisen.

  – Det er mange eksempler gjennom historien på at vanskelige tider forsterker de sosiale fellesskapene. Og vi vet at sosiale fellesskap er den viktigste faktoren for å unngå selvmord, legger han til.

 • av NTB
  DEL
  Australia gir opp vaksinemål
  Den australske regjeringen og statsminister Scott Morrison gir opp målet om å vaksinere alle landets innbyggere mot covid-19 innen året er omme. Årsaken er en anbefaling om å ikke lenger vaksinere folk under 50 med vaksinen til AstraZeneca. Foto: Mick Tsikas / AAP via AP / NTB
  Den australske regjeringen og statsminister Scott Morrison gir opp målet om å vaksinere alle landets innbyggere mot covid-19 innen året er omme. Årsaken er en anbefaling om å ikke lenger vaksinere folk under 50 med vaksinen til AstraZeneca. Foto: Mick Tsikas / AAP via AP / NTB

  Australia gir opp målet om å vaksinere alle landets 26 millioner innbyggere før året er omme, skriver Reuters.

  Årsaken er en anbefaling om at alle under 50 år skal vaksineres med vaksinen fra Pfizer/Biontech, og ikke Astra Zeneca, ifølge nyhetsbyrået.

  Den australske regjeringen, som hadde satset på å vaksinere primært med AstraZeneca-vaksinen, har ikke satt noen nye mål for vaksinasjonsprogrammet, skriver statsminister Scott Morrison på Facebook søndag.

  – Selv om vi gjerne skulle sett at disse dosene ble satt innen året er omme, er det ikke mulig å sette slike mål, gitt usikkerheten, skriver han.

  Australia, som forsøker å skaffe seg dobbelt så mange doser av Pfizer-vaksinen, hadde opprinnelig mål om å ha vaksinert hele befolkningen innen november.

 • av NTB
  DEL
  107 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  En mobil teststasjon fotografert i bydel Stovner nylig. Foto: Berit Roald / NTB
  En mobil teststasjon fotografert i bydel Stovner nylig. Foto: Berit Roald / NTB

  Det er registrert 107 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 126 under snittet de sju foregående dagene.

  107 tilfeller er 21 færre enn på lørdag og 91 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 237 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 924 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 15 nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (897) og Alna (809).

  Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 181 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 31.020 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Vaksinasjonsrekord i USA
  Olga Perez i Florida var en av 4,6 millioner mennesker som fikk en dose koronavaksine i USA lørdag. Foto: AP / NTB
  Olga Perez i Florida var en av 4,6 millioner mennesker som fikk en dose koronavaksine i USA lørdag. Foto: AP / NTB

  USA har nådd en ny vaksinasjonsrekord med å sette 4,6 millioner doser på en dag.

  Rekorden ble nådd lørdag, tvitrer Cyrus Shahpar, som er ansvarlig for vaksinasjonsdata i Det hvite hus. USA fortsetter dermed å gjøre raske fremskritt med sitt vaksinasjonsprogram.

  Til nå har det blitt satt 183 millioner vaksinedoser i landet, ifølge USAs helsedepartement. 45 prosent av voksne i landet har fått minst én vaksinedose, mens 27 prosent av dem er fullvaksinert.

Les mer om

 1. Koronaviruset