Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Iran: Over to millioner smittetilfeller
08. april kl 14:01av NTB
DEL

Iran har registrert over to millioner smittetilfeller siden pandemien startet. 22.586 smittetilfeller og 185 dødsfall er registrert det siste døgnet.

22.586 nye smittetilfeller er ny toppnotering for ett døgn, ifølge talsperson Sima Sadat Lari for helsedepartementet i Iran. Det er over 1.600 flere smittetilfeller enn forrige rekord, som ble satt dagen i forveien.

Iran er blant landene i Midtøsten som er hardest rammet av koronapandemien. Til sammen har nesten 64.000 personer mistet livet i landet etter å ha fått påvist koronasmitte.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  150 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Bydel Stovner har det høyeste smittetrykket i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det er registrert 150 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 11 under snittet de sju foregående dagene.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 202 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (828) og Alna (637).

  Totalt er det registrert 417 koronasmittede i Norge det siste døgnet. Det er 146 færre enn snittet de siste sju dagene og 311 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden

 • av NTB
  DEL
  33 personer korona-anmeldt etter fester i Oslo

  Politiet i Oslo brøt natt til søndag opp fire fester med til sammen 33 deltakere. Alle er anmeldt for brudd på koronaforskriften.

  Politiet melder også om flere henvendelser om feststøy.

  Ifølge Oslos koronaforskrift er det «forbudt å ha mer enn to personer, utover husstanden din, på besøk samtidig».

  Også andre steder i landet meldes det om festbråk. Vest politidistrikt har mellom klokka 22 og klokka 4 registrert 61 oppdrag knyttet til ordensforstyrrelser, hvorav de fleste var i Bergen. Det ble gitt pålegg, men ingen ble innbrakt.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike innfører karantene for reisende fra fire land

  Frankrike innfører ti dagers karantene for personer som ankommer med flygninger fra Argentina, Brasil, Chile og Sør-Afrika.

  Flygninger fra Brasil er derimot stanset fram til fredag i uken som kommer, som følge av bekymring rundt variant P1 av koronaviruset. Denne varianten smitter lettere og kan også gi smitte hos personer som først har vært smittet av den opprinnelige koronavarianten, opplyser franske myndigheter.

  Flygninger fra Argentina, Chile og Sør-Afrika blir ikke stanset. Myndighetene forklarer det med at ulike varianter av viruset der ikke har nådd samme spredningsnivå som i Brasil.

  Karantenereglene blir innført gradvis i dagene som kommer og skal være fullt implementert innen lørdag.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Innfører karantene for reisende fra Brasil

  Franske myndigheter innfører karantene for personer som kommer reisende fra Brasil, opplyste landets statsminister lørdag. Reisende fra Brasil må derfor belage seg på ti dager i karantene når de ankommer Frankrike, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Frankrike bestemte denne uken å utsette alle flyvninger til og fra Brasil i én uke. Dette tiltaket utløper 23. april, opplyste franske myndigheter lørdag.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Vaksinerte 600.000 på én dag

  Storbritannia ble det i satt over 600.000 vaksinedoser i løpet av 24 timer, opplyser britiske myndigheter. Fredag fikk 119.306 briter første vaksinedose, og 485.421 fikk den andre dosen. Det ble samme dag registrert 35 koronadødsfall og 2206 nye smittetilfeller.

 • av NTB
  DEL
  19 personer koronasmittet i Drammen

  I alt 19 personer bosatt i Drammen har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet.

  Hos elleve av dem er det kjent smittevei, for seks er smitteveien ukjent, og hos to personer pågår smittesporingen fortsatt, opplyser kommunen.

  Det er påvist smitte ved Åssiden barneskole, Steinberg skole, Gulskogen skole og Danvik folkehøyskole, hvor det blir karantene for elever og ansatte. Det er ikke påvist smitte i løpet av det siste døgnet som berører barnehager eller helseinstitusjoner.

 • av NTB
  DEL
  Lavest antall innlagte i Danmark siden november

  Det er 173 innlagte med covid-19 i Danmark, noe som er det laveste antallet siden november i fjor.

  Det siste døgnet er det registrert 724 nye koronasmittede i landet.

  Det siste døgnet har antallet innlagte på landets sykehus falt med 12 til 173. Det er ikke registrert nye dødsfall det siste døgnet.

 • av NTB
  DEL
  39 nye registrerte smittede i Bergen

  Det er registrert 39 nye smittede i Bergen det siste døgnet. Det er elleve flere enn dagen før og åtte mer enn ukesnittet.

  Elleve av de nye tilfellene er nærkontakter, opplyser Bergen kommune.

  I tillegg har seks ukjent smittevei, to har usikker smittevei, ett av tilfellene er importsmitte, fem er smittet i barnehage og skole, fire er ansatt på sykehjem eller i helse, mens det mangler opplysninger for seks smittetilfeller.

 • av Fredrik Holtekjølen
  DEL
  220 koronasmittede pasienter innlagt

  Lørdag er 220 personer innlagt på norske sykehus med covid-19, viser Helsedirektoratets oversikt. Det er 22 færre enn fredag. 51 pasienter mottar respiratorbehandling.

  Antallet innlagte har sunket siden 7. april, da 307 personer var innlagt. Det er det høyeste antall innlagte siden 6. april i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Koronaviruset har krevd over 3 millioner menneskeliv
   Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Her begraver Carlos Alberto sin 41 år gamle kone Aparecida de Freitas i Rio de Janeiro. Foto: Bruna Prado / AP / NTB
  Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Her begraver Carlos Alberto sin 41 år gamle kone Aparecida de Freitas i Rio de Janeiro. Foto: Bruna Prado / AP / NTB
   I Frankrike får nå nærmere 6.000 alvorlig syke pasienter behandling på intensivavdelinger, her fra et sykehus i Marseille. Arkivfoto: Daniel Cole / AP / NTB
  I Frankrike får nå nærmere 6.000 alvorlig syke pasienter behandling på intensivavdelinger, her fra et sykehus i Marseille. Arkivfoto: Daniel Cole / AP / NTB
  Folk står i testkø i Mumbai lørdag i India, som er rammet av en ny smittebølge. 1 million av landets befolkning på 1,3 milliarder mennesker har testet positivt for koronaviruset på én uke. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB
  Folk står i testkø i Mumbai lørdag i India, som er rammet av en ny smittebølge. 1 million av landets befolkning på 1,3 milliarder mennesker har testet positivt for koronaviruset på én uke. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB

  Det globale antallet rapporterte koronadødsfall har passert 3 millioner. I land som Brasil, India og Frankrike, blir koronakrisen stadig dypere.

  Den dystre milepælen ble nådd lørdag, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.

  Det reelle antallet menneskeliv som er gått tapt som følge av pandemien, antas å være betydelig høyere enn 3 millioner. Mangelfull rapportering er blant årsakene.

  Da verden i januar i år passerte 2 millioner registrerte koronadødsfall, hadde vaksinasjonskampanjen nylig startet i Europa og USA. I dag er det satt koronavaksiner i mer enn 190 land, men det er store variasjoner i framgangen med å få kontroll på viruset.

  Nye smittebølger

  I USA og Storbritannia har vaksineringen gitt resultater, og både folk og næringsliv har begynt å tenke på livet etter pandemien. Andre steder, spesielt fattige land, ligger langt bak. Flere har måttet gjeninnføre strenge nedstengingstiltak på grunn av kraftig smittespredningen.

  På verdensbasis er dødstallene igjen stigende, og det registreres i snitt rundt 12.000 dødsfall daglig. Rundt 700.000 nye smittetilfeller blir registrert daglig, også det en økning.

  – Dette er ikke en situasjon som vi ønsker å være i 16 måneder inn i pandemien, når vi har kontrolltiltak som virker, sier Maria Kerkhove, en av lederne i Verdens helseorganisasjons (WHO) covid-19-innsats.

  Én av fire i Brasil

  I Brasil registreres det rundt 3.000 dødsfall daglig. Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Landet herjes av en mer smittsom variant av koronaviruset, og sykehusene sliter med mangel på forsyninger.

  I India har også varianter av koronaviruset bidratt til en kraftig smitteøkning. I snitt er det registrert 180.000 nye daglige tilfeller den siste uka.

  Intensivpasienter

  I Europa passerte dødstallet fra pandemien 1 million tidligere i uka. Flere land rammes hardt av den mer smittsomme varianten som først ble påvist i Storbritannia. I Frankrike får nå nærmere 6.000 alvorlig syke pasienter behandling på intensivavdelinger. Så mange har det ikke vært siden den første bølgen for et år siden.

  Det er registrert flest dødsfall i USA, med over 560.000. I Brasil er det blitt registrert rundt 370.000 døde. Mexico er på tredjeplass med over 200.000 registrerte dødsfall, etterfulgt av India og Storbritannia.

 • av NTB
  DEL
  54 nye tilfeller i Østfold

  Kommunene i Østfold registrerte 54 nye koronatilfeller fredag. Flest tilfeller var det i Fredrikstad med 16.

  Sarpsborg har 15 nye tilfeller, mens det er registrert åtte nye smittede i Moss, skriver NRK.

  De øvrige tilfellene er i Indre Østfold (6), Halden (4), Råde (2), Marker (2) og Rakkestad (1).

 • av NTB
  DEL
  Koronasertifikat på plass i mai

  En forenklet utgave av et koronsertifikat skal være på plass i mai. Det vil være før regjeringen har vurdert og besluttet hva sertifikatet kan brukes til.

  Den endelige versjonen av sertifikatet, som vil være helt i tråd med EUs regelverk, kommer i slutten av juni, skriver regjeringen.

  – Bruken av sertifikatet er ennå ikke avklart, verken nasjonalt eller med tanke på innreise og karantene ved ankomst til Norge fra utlandet. Det er mange hensyn som må tas i denne vurderingen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

  Et koronasertifikat vil både vise vaksinasjonsstatus, negativt testresultat og eventuell immunitet etter gjennomgått koronasykdom.

  Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett SF utvikler sertifikatet.

  • Les mer om saken her.
 • av NTB
  DEL
  23 nye koronatilfeller i Stavanger

  Det er registrert 23 nye koronatilfeller i Stavanger siste døgn. Det er like mange som døgnet før, men seks færre enn snittet de siste sju dagene.

  Tolv av de smittede er nærkontakter av tidligere registrerte smittede, tre har ukjent smittekilde, mens kommunen fremdeles venter på smittestatus for åtte sent ankomne positive prøver fredag kveld.

  De smittede er i alderen null til 69 år, hvorav ti tilfeller er hos personer i 30-årene.

  Det er også registrert ni nye tilfeller i nabokommunen Sandnes siste døgn, mens Sola har sju nye tilfeller, skriver Stavanger Aftenblad. Randaberg fikk ett nytt smittetilfelle sent fredag kveld.

 • av NTB
  DEL
  FHI ikke spurt om å bli med i ny ekspertgruppe for vaksine
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferanse tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferanse tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB

  Gruppen som skal se på vaksinene fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, har ingen FHI-medlemmer.

  Til VG forteller direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet (FHI) at de ikke ble spurt om å bidra til eller delta i ekspertgruppen, som vurderer konsekvensene av å bruke eller ikke bruke de to aktuelle vaksinene.

  – Da oppfattet jeg at de ønsket en bredere vurdering og at de primært var kritiske til at det virket som vi ikke under noen omstendighet ville åpne for å bruke AstraZeneca-vaksinen igjen, sier Stoltenberg – som understreker at hun mener FHI faktisk gjør det.

  Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet opplyser at utvalget skal gjøre selvstendige vurderinger, men også trekke veksel på FHIs kompetanse og vurderinger.

  Statssekretæren mener avgjørelsen ikke kan oppfattes som manglende tillit til FHIs vurdering.

  – Både FHIs arbeid og ekspertutvalgets arbeid vil ligge til grunn for regjeringens endelige beslutning, sier han til VG.

 • av NTB
  DEL
  Perus ekspresident utestengt fra politikken i ti år

  Perus tidligere president Martin Vizcarra er utestengt fra politiske verv i ti år fordi han ble vaksinert mot koronavirus før det var hans tur.

  Nasjonalforsamlingen i Peru besluttet dette fredag. Vizcarra, som ledet landet fra 2018 til 2020, ble vaksinert på slutten av fjoråret med en koronavaksine fra kinesiske Sinopharm.

  Han var fortsatt president da han fikk vaksinen.

  Vizcarra er ikke alene om å ha sneket i vaksinekøen. Tidligere utenriksminister Elizabeth Astete er utestengt fra politiske verv i ett år, og tidligere helseminister Pilar Mazzetti i åtte år.

  Nesten 500 politikere og offentlig ansatte er involvert i det som er blitt kalt vaksine-gate-skandalen.

  Vizcarra ble stilt for riksrett i fjor for korrupsjon, anklager han selv har avvist. Han har anklaget de folkevalgte for å ha forsøkt å stanse hans kamp mot korrupsjon.

  Rundt halvparten av de folkevalgte er under etterforskning av ulike årsaker.

 • av NTB
  DEL
  Lege fra Groruddalen vil endre vaksinestrategi
  Bydel Stovner har for tiden det høyeste smittetrykket i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Bydel Stovner har for tiden det høyeste smittetrykket i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  En lege som har 35 års erfaring som fastlege i Groruddalen i Oslo, vil heller ta utgangspunkt i adresse enn alder i prioriteringen av koronavaksiner.

  Overfor Klassekampen kaller lege Gunnar Rusten det et paradoks at listen over vaksinerte domineres av norske navn, mens listen over koronasmittede har et flertall av utenlandske navn.

  – Vi hadde fått slått ned smitten mer effektivt med en vaksinestrategi som hadde tatt utgangspunkt i en sårbarhetsindeks basert på adresse, sier Rusten.

  Han pensjonerte seg i april i fjor, men ble kort tid etter hentet inn som assisterende bydelsoverlege i Stovner bydel. Han understreker at synspunktene er hans private og ikke er bydelens syn.

  Rusten mener det vil være riktig å prioritere del-bydelene der smitten er høyest.

  – Nå jobber vi langs to ulike spor: smittesporet og vaksinesporet. Det ville vært klokt å bruke kunnskapen fra smittesporingen til å skreddersy vaksineringen til der smittetrykket er høyest, sier den tidligere fastlegen.

 • av NTB
  DEL
  503 nye koronasmittede registrert siste døgn – 255 færre enn snittet for en uke siden

  Det siste døgnet er det registrert 503 koronasmittede i Norge. Det er 69 færre enn snittet de siste sju dagene og 255 færre enn tilsvarende snitt for en uke siden.

  De siste sju dagene er det registrert til sammen 4.008 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 572. Dette er en synkende trend sammenlignet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 758.

  Fredag var 242 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

  Utstyr for koronatesting.
  Utstyr for koronatesting. Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  Festbråk flere steder i landet

  Politiet rykket natt til lørdag ut til en fest på Oppsal i Oslo. De åtte som var der, anmeldes. Også andre steder i landet har politiet måttet gripe inn.

  Oslo-politiet meldte om festen, som var i en leilighet, rett før klokken 3.

  Ifølge Oslos koronaforskrift er det «forbudt å ha mer enn to personer, utover husstanden din, på besøk samtidig».

  Overfor VG betegner operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt fredag kveld og natt til lørdag som travle tider for politiet.

  – Det bærer preg av at det er vår i luften. Vi har fått mange bekymringsmeldinger om ansamlinger av folk, særlig utendørs, sier operasjonslederen.

  I Rælingen meldes det om rundt 30 russ samlet utendørs, og til sammen har politiet i Øst fått om lag 25 meldinger om festbråk. Imidlertid er ingen anmeldt for brudd på koronareglene.

  Vest politidistrikt melder om hele 38 oppdrag knyttet til ordensforstyrrelser og forstyrring av nattero på privat og offentlig sted. Politiet oppsøkte 15 av stedene, men ingen ble innbrakt.

 • av NTB
  DEL
  134 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Totalt er 31.881 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
  Totalt er 31.881 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Det er registrert 134 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 37 under snittet de sju foregående dagene.

  134 tilfeller er 58 færre enn på torsdag, og 65 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 209 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 867 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 17 nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (835) og Alna (661).

 • av NTB
  DEL
  To millioner nye vaksinedoser fra Pfizer i sommer
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet bekrefter at Norge kan vente seg betydelige mengder ekstra vaksinedoser til sommeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet bekrefter at Norge kan vente seg betydelige mengder ekstra vaksinedoser til sommeren. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Legemiddelfirmaet Pfizer skal levere til sammen to millioner vaksinedoser ekstra i juni, juli og august, ifølge Folkehelseinstituttet.

  – Det betyr at alle blir vaksinert mye tidligere. Hvor tidlig har vi ikke rukket å regne ut. Vi oppdaterer vaksinekalenderen så snart vi har fått leveringsdatoene bekrefter, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

  Han bekrefter at Norge får 700.000 ekstra doser fra Pfizer i både juli og august. Samtidig opplyses det at antallet ekstradoser som skal leveres i juni oppjusteres til 592.000.

  – Det kommer stadig meldinger om flere Pfizer-doser. Det er kjempefint at det kommer så mange doser, og det gjør at vi ser veldig lyst på å få dekket vaksinebehovet fort, sier Bukholm.

Les mer om

 1. Koronaviruset