Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Vaksinemangel i India – ny nedstenging
10. april kl 09:55av NTB
DEL

India har for få vaksiner og må innføre strengere restriksjoner for å bremse smitten, som er rekordhøy. I storbyen Mumbai må folk holde seg inne hele helgen.

Indiske helsemyndigheter oppga lørdag at det er registrert 145.384 nye koronatilfeller i løpet av det siste døgnet. Ikke siden starten på pandemien i fjor har døgntallet vært så høyt.

Smittespredningen er verst i delstaten Maharashtra, der storbyen Mumbai ligger, og nå strammer myndighetene inn slik at spisesteder må stenge og folk ikke får møtes mer enn fem av gangen.

Etter en svært upopulær nedstenging for ett år siden forsøker sentrale myndigheter å unngå en ny nasjonal nedstenging, men i flere regioner ser lokale myndigheter ingen annen utvei.

Smittetallene har eksplodert, og det er mangel både på vaksiner, legemidler og sykehussenger.

Landets innbyggere har lagt bak seg en periode der de kunne senke skuldrene og fikk lov til å delta på store religiøse festivaler, politiske møter og ikke minst cricketkamper, men det har kostet dyrt i form av økt smitte. Denne uken er det registrert rundt en million nye smittetilfeller.

I Mumbai vil folk måtte holde seg hjemme alle helgene i april såframt de ikke må ut for å handle mat og medisiner eller skal på en nødvendig reise.

India ligger på tredjeplass i verden etter USA og Brasil når det gjelder antall registrerte smittetilfeller. 13,2 millioner mennesker har fått påvist koronaviruset, opplyser helsedepartementet.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  197 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 197 koronasmittede i Norge. Det er én mindre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 174 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 193, og dermed er den nasjonale smittetrenden fallende.

  I alt har 129.095 personer testet positivt for covid-19 i Norge siden februar i fjor.

  Til nå har 2.122.782 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.438.004 personer har fått andre dose.

  Fredag var 39 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

  Til sammen er 790 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Reisebyråer merker gjenåpningseffekt
  Mange nordmenn vil tilbake til strandlivet, som her ved Marbella på Costa del Sol i Spania. Foto: Geir Olsen / NTB
  Mange nordmenn vil tilbake til strandlivet, som her ved Marbella på Costa del Sol i Spania. Foto: Geir Olsen / NTB

  Reiseklare nordmenn var kjappe på avtrekkeren da regjeringen åpnet for sydentur. Flere reisebyråer opplever kraftig økt pågang, melder Dagbladets Børsen.

  Reisebyrået Apollo hadde fredag ettermiddag en vekst på 40 prosent sammenlignet med samme tidspunkt torsdag.

  – Vi merket effekten av den gode nyheten underveis i pressekonferansen, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera.

  Det kom rundt 100 bestillinger allerede før pressekonferansen var slutt, sier hun.

  Reisebyrået Berg-Hansen melder også om en markant økning i pågangen fredag. TUI opplyser at de hadde en tredobling i antall besøkende på nett under pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Palestina skroter vaksineavtale med Israel
  Palestinere tar bilder etter å ha fått koronavaksine fra et israelsk helseteam ved militærposten i Qalandia på den okkuperte Vestbredden i februar. Arkivfoto: Oded Balilty / AP / NTB
  Palestinere tar bilder etter å ha fått koronavaksine fra et israelsk helseteam ved militærposten i Qalandia på den okkuperte Vestbredden i februar. Arkivfoto: Oded Balilty / AP / NTB

  Palestinske myndigheter sier de takker nei til 1 million koronavaksiner fra Israel fordi de er i ferd med å gå ut på dato.

  Israels nye regjering kunngjorde fredag at de ville overføre vaksinedoser som snart går ut på dato, til Palestina. Til gjengjeld skulle Israel få en leveranse med tilsvarende antall doser som palestinerne har bestilt fra Pfizer, og som ventes levert i høst.

  Palestinske myndigheter møtte kraftig kritikk i sosiale medier, der de ble beskyldt for å godta annenrangs vaksiner.

  De første 100.000 dosene ble samtidig overført til den okkuperte Vestbredden. Samme kveld sa helsemyndighetene at de har inspisert vaksinene.

  – De møtte ikke vår standard, så vi besluttet å returnere dem, sier den palestinske helseministeren Mai Alkaila.

 • av NTB
  DEL
  Iverksetter tiltak for å redusere køen ved Svinesund
  Slike køer har vært et vanlig syn ved Svinesund etter at innreiserestriksjonene til Sverige ble lettet på. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Slike køer har vært et vanlig syn ved Svinesund etter at innreiserestriksjonene til Sverige ble lettet på. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Etter at det kom koronalettelser har det på det meste vært fem timer kø ved Svinesund. Nå iverksetter politiet flere tiltak for at det skal gå raskere:

  * Fra torsdag 17/6 kan pendlere bosatt i Sverige benytte den gamle Svinesund-broen, sammen med samfunnskritisk personell innen helse og omsorg.

  * Politiet opprettet torsdag et nytt venteområde etter grensekontrollen (ved teststasjonen) for dem som skal videre til karantenehotell.

  * Politiet får fra mandag 21. juni bistand fra Heimevernet til oppgaver tilknyttet grenseoppdraget på riksgrensen.

  * Fredag ble skiltingen på E6 (norsk side) inn mot grensekontrollen endret for å separere inngående trafikk i to køer. Venstre fil går mot grønn sone (ordinære reisende), mens høyre fil går til rød sone (varetransport).

  * På Vegvesenets informasjonstavler på sørgående E6 gjennom Follo og Østfold informeres det om at reisende må huske å innregistrere seg før retur til Norge.

  Myklatun presiserer at det fortsatt kommer til å bli kø, og at tiltakene først og fremst skal avhjelpe dem som er på nødvendige reiser.

 • av NTB
  DEL
  Rekordmange synes koronareglene er uklare nå
  Stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind i Norge. Samtidig sier flere nå at koronareglene er vanskelige å forstå. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind i Norge. Samtidig sier flere nå at koronareglene er vanskelige å forstå. Foto: Terje Pedersen / NTB

  41 prosent svarer i Opinions koronamonitor at det er vanskelig å vite om de følger koronareglene. Stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind.

  Andelen som synes at retningslinjene er vanskelige å forstå, er nå på sitt høyeste nivå så langt i pandemien. Andelen som mener karantenereglene er vanskelige å forstå, er 26 prosentpoeng høyere enn i januar.

  Juni-målingen viser også at stadig færre mener det er behov for å bruke munnbind. 70 prosent svarer at de er positive til munnbindbruk i Norge, det laveste nivået som er målt siden september.

  57 prosent er enig i at gjenåpningen av samfunnet skjer i riktig tempo, mens 25 prosent mener det skjer for fort og 18 prosent for sakte.

 • av NTB
  DEL
  Karantenehotell forkortes for personer som allerede er i Norge

  Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at personer som allerede er på karantenehotell, kan dra hjem lørdag klokka 12.

  Lørdag klokka 12 avvikles ordningen med karantenehotell for alle som kommer til Norge fra andre land i EØS og Schengen.

  Nå bekrefter Justis- og beredskapsdepartementet at dette også gjelder de som allerede oppholder seg på karantenehotell etter å ha kommet til Norge de siste dagene.

  Disse kan forlate karantenehotellet når de nye reglene trer i kraft lørdag klokka 12 og gjennomføre resten av karantenen hjemme eller på annet egnet oppholdssted.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Fullvaksinerte slipper koronatest ved innreise

  Regjeringen fjerner testkravet for personer som kan dokumentere at de enten er fullvaksinerte eller har vært smittet med covid-19 de siste seks månedene. Dette vil gjelde fra 24. juni, skriver regjeringen i en pressemelding.

  De vil også bli fritatt fra å fylle ut registreringsskjemaet for innreise, skriver regjeringen.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Færder viderefører lokale tiltak for å slå ned delta-utbruddet

  Mens resten av Norge fikk nyheter om ny gjenåpning av samfunnet fredag, besluttet Færder kommune videreføring av strengere, lokale regler i en uke til.

  Det innføres påbud om bruk av munnbind i øykommunen i gamle Vestfold i en uke til. De nasjonale lettelsene vil ikke gjelde der, og tiltakene kommunen har innført etter smitteutbruddet, videreføres.

  – Vi innfører ikke de nasjonale lettelsene og har vedtatt å bli værende på dette nivået i en uke til, sier ordfører Jon Sanness Andersen (Ap) til NTB.

  Færder har registrert minst 56 smittede av den nye deltavarianten etter et utbrudd som oppsto på korkonserter. 1 av 10 smittede er fullvaksinerte, noe som gjør at FHI følger nøye med på utviklingen.

 • av NTB
  DEL
  Grensekontroll av fritidsbåter som ankommer fra utlandet
  Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Regjeringen innfører grensekontroll av fritidsbåter som ankommer Norge fra utlandet i sommer, og tillater kun grensepassering ved utvalgte havner.

  Reisende med fritidsbåter, eller lystfartøy, underlegges det samme test- og karanteneregelverket som reisende med bil og fly.

  – Det er fortsatt behov for kontroll med innreise til Norge. Politiet har ikke kapasitet til å gjennomføre en like grundig grensekontroll på sjøen som på land- og luftgrensen. Derfor begrenser vi midlertidig hvilke havner man kan benytte seg av i sommer hvis man kommer fra utlandet med lystbåt, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

  Følgende havner fastsettes som lovlige grense­passerings­steder for reisende med lystbåter: Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Oslo Havn og Halden/Sponvika.

  Endringene trer i kraft mandag 21. juni og varer til 30. september 2021.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Dansk ambassadør jubler – dansk koronapass godtas

  Danmarks ambassadør Jarl Frijs-Madsen er svært fornøyd med dagens nyhet: Fra og med lørdag vil dansker som er fullvaksinert komme inn i Norge om de har dansk koronapass.

  - Det er en fantastisk god nyhet som den norske regjeringen kom med i dag. Den vil komme 1,5 millioner fullvaksinerte dansker til gode, skriver Frijs-Madsen i en pressemelding.

  Tidligere denne uken skrev Aftenposten om at fullvaksinerte dansker ikke fikk godkjent sitt koronapass på grensen til Norge. Nå blir det endret.

  - Med de lave smittetallene som er i Danmark og Norge, håper jeg at det også blir mulig for dansker som ikke er full-vaksinert å reise inn i Norge, skriver ambassadøren.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Solberg: Bør være glad i kø om du skal ut og reise i sommer

  Reiserådene for nordmenn endres fra 5. juli. Likevel sier Erna Solberg (H) at man bør være glad i kø om man skal reise denne sommeren.

  – Etter alle solemerker er det sånn at hvis du skal ut og reise i sommer, så bør du være glad i kø når du kommer tilbake. Ta med deg godt humør for å huske at den køen er der av hensyn til helsetilstand, åpenheten og jobbene til folk i Norge, sa Solberg på pressekonferansen fredag.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Solberg: – Større beskyttelse i Norge mot deltavarianten

  Ifølge statsminister Erna Solberg kan det se ut som at nordmenn har en større beskyttelse mot deltavarianten av koronaviruset.

  Det er fordi Norge har en såpass stor dekning av vaksinerte med mRNA-vaksine, som Pfizer og Moderna, sier statsministeren.

  – Det at befolkningen stort sett er vaksinert med mRNA-vaksiner, ser så langt ut til å gi oss en større beskyttelse mot deltavarianten enn andre vaksiner, sa statsministeren på pressekonferansen om gjenåpningen fredag.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Anbefaler å åpne for 100 deltagere

  Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler å tillate 100 deltagere i private sammenkomster i leide lokaler.

  Det kommer frem i de to helsemyndighetenes anbefalinger for trinn tre av regjeringens gjenåpningsplan.

  I den opprinnelige gjenåpningsplanen var grensen satt til 50 deltagere i trinn tre.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Anbefaler oppheving av skjenkestopp
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg anbefaler at regjeringen iverksetter trinn tre i gjenåpningsplanen.
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg anbefaler at regjeringen iverksetter trinn tre i gjenåpningsplanen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  I sitt faglige grunnlag til regjeringen anbefaler FHI og Helsedirektoratet at Norge åpner mer opp, og at den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt oppheves.

  Regjeringen holder pressekonferanse om neste trinn i gjenåpningsplanen fredag klokken 13. Da blir det klart om de følger anbefalingen.

  Synkende smittetall, færre koronapasienter på sykehusene og flere som har fått både en og to vaksinedoser er bakteppet for at FHI og Helsedirektoratet nå vil ta samfunnet enda et skritt i retning tilbake til normalen.

  Forrige gjenåpningstrinn ble iverksatt natt til torsdag 27. mai. Regjeringen har tidligere sagt at de vil bruke om lag tre uker til vurdere situasjonen og gjøre nødvendige analyser og vurderinger før man vurderer å iverksette neste trinn.

 • av NTB
  DEL
  Sju personer i Kongsvinger fikk saltvann, ikke vaksine

  Sju personer som torsdag ble vaksinert i Kongsvinger, fikk saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine. Kommunen jobber nå med å kartlegge hvem disse er.

  På kommunens Facebook-profil opplyser Kongsvinger kommune at en rutinesvikt medførte at sju av de 147 som ble vaksinert i Holthallen mellom klokken 12 og 13.30 torsdag, har fått saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine.

  Det var Mitt Kongsvinger som først skrev om saken.

  Kommunen opplyser at samtlige som fikk vaksine i dette tidsrommet, vil bli kontaktet av vaksineteamet. De vil ved hjelp av blodprøver og individuell vurdering avdekke hvem de sju er.

  Disse vil få tilbud om ny vaksinering så snart kommunen får avklart hvem det er snakk om. Kommunen har informert Folkehelseinstituttet (FHI) om hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Jæren beholder strengere smitteverntiltak

  Ordførerne i kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg har besluttet å fortsette med blant annet skjenkestopp klokken 24.

  Ordførerne på Nord-Jæren har etter et møte fredag formiddag også vedtatt at kommunene fortsetter med en anbefaling om å kun ha 10 gjester hjemmet og en begrensing i antallet deltagere på private sammenkomster på 20 innendørs og 30 utendørs, skriver Stavanger Aftenblad.

  I tillegg blir det økt kontroll med etterlevelse av smittevernreglene på utestedene. Det siste døgnet har nær 40 personer i Stavanger, Sandnes og Hå testet positivt for koronaviruset etter å ha blitt smittet på skjenkesteder og fester, eller av nærkontakter.

  Regjeringen skal holde en pressekonferanse om gjenåpningsplanen fredag klokken 13, men Nord-Jæren blir ikke med til neste trinn i planen dersom regjeringen iverksetter den.

 • av NTB
  DEL
  Ti nye registrerte smittede i Trondheim

  Det er registrert ti nye koronasmittede personer i Trondheim det siste døgnet.

  Alle har kjent smittevei og mildt sykdomsforløp, opplyser kommunen.

  Torsdag ble det gjennomført 532 tester i Trondheim.

 • av NTB
  DEL
  Kommuneoverlegen i Tønsberg venter en dobling i delta-smitte
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kommuneoverlegen i Tønsberg venter en dobling av deltavarianten de neste dagene. Så langt er det bekreftet ni tilfeller av varianten i kommunen.

  – Vi har ganske mange positive smittede som er nærkontakter av folk med bekreftet deltasmitte. Vi har derfor mange prøver vi er sikre på at kan bli delta-sekvensert, sier kommuneoverlege i Tønsberg, Per Kristian Opheim til VG.

  Til tross for økende deltasmitte, er ikke Opheim veldig bekymret.

  – Denne uken har vi ingen smittetilfeller med ukjent smitte, og det er det aller viktigste.

  I nabokommunen Færder ble det torsdag kjent at det er påvist 56 tilfeller med deltavarianten. Også der ventes det en økning, da kommunen antar at alle nye positive prøver er denne varianten. Øykommunen i tidligere Vestfold fylke har registrert 95 smittetilfeller så langt i juni.

  Utbruddet stammer ifølge Tønsbergs Blad fra en konsert med et kor. Folk som har testet positivt de siste dagene, må anta å være smittet med deltavarianten, opplyser kommunen.

  Ifølge Folkehelseinstituttets siste ukerapport har antall bekreftede tilfeller med deltavarianten, også kjent som den indiske varianten, økt fra 50 tilfeller i uke 21 til 139 tilfeller til og med uke 23 (forrige uke).

 • av NTB
  DEL
  Lørenskog opphever koronatiltak

  De fleste lokale smitteverntiltakene i Lørenskog oppheves fredag formiddag. I tillegg kan russen få lov til å rulle igjen.

  Årsaken til at de opphever tiltakene, er nedgangen i smitten den siste tiden. Lørenskog går nå i hovedsak over til nasjonale tiltak.

  Formannskapsmøtet skulle egentlig bli holdt onsdag i neste uke, men det er blitt fremskyndet på grunn av de siste lettelsene i Oslo.

  Kommunedirektøren i Lørenskog foreslår å forlenge de lokale smitteverntiltakene om munnbindpåbud i taxier og kollektivtransporten i Lørenskog, og påbud om hjemmekontor.

  Forbudet mot rulling med russebuss som ble innført forrige uke, oppheves også.

 • av NTB
  DEL
  Koronaoppblomstring i Moskva – må stenge EM-supportersone
  Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB

  Russlands hovedstad Moskva stenger sin supportersone under fotball-EM og forbyr samlinger på over 1000 mennesker som følge av økt koronasmitte.

  Det opplyser byens ordfører, Sergej Sobjanin. Antallet nye koronatilfeller i Moskva har økt fra 3000 til 7000 daglig i løpet av få dager, og det er ventet at det blir over 9000 nye tilfeller fredag.

  – Jeg ønsket ikke å gjøre dette, men vi må. Fra og med i dag begrenser vi store arrangementer til maksimalt 1000 personer, uttaler han.

  Den offisielle supportersonen i Moskva er plassert like utenfor Luzjniki stadion.

  – Vi stopper midlertidig alle store underholdningsarrangementer, og vi må også stenge fansonene, skriver Sobjanin.

  Russland vant onsdag 1-0 over Finland i EM etter å ha tapt den første kampen 0-3 mot Belgia. Siste kamp i gruppespillet spilles mot Danmark i København mandag.

Les mer om

 1. Koronaviruset