Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Regjeringen avvikler regionale tiltak for 13 Viken-kommuner
i dag kl 10:10av NTB
DEL

20 kommuner fortsetter med nivå A.

Saken oppdateres.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Vaksinemangel i India – ny nedstenging

  India har for få vaksiner og må innføre strengere restriksjoner for å få bremse smittespredningen. Storbyen Mumbai stenger ned lørdag.

  Smittespredningen er verst i delstaten Maharashtra, der storbyen Mumbai ligger, og nå strammer myndighetene inn slik at spisesteder må stenge, og folk ikke får møtes mer enn fem av gangen.

  Etter en svært upopulær nedstenging for ett år siden, forsøker sentrale myndigheter å unngå en ny nasjonal nedstenging, men i flere regioner ser lokale myndigheter ingen annen utvei.

  Smittetallene har eksplodert, og det er mangel både på vaksiner, legemidler og sykehussenger.

  Landets innbyggere har lagt bak seg en periode der de kunne senke skuldrene og fikk lov til å delta på store religiøse festivaler, politiske møter og ikke minst cricketkamper, men det har kostet dyrt i form av økt smitte. Denne uken er det registrert om lag en million nye smittetilfeller i landet.

  I Mumbai vil folk måtte holde seg hjemme alle helgene i april såframt de ikke må ut for å handle mat og medisiner eller ut på nødvendige reiser.

  India ligger på tredjeplass i verden etter USA og Brasil når det gjelder antall registrerte smittetilfeller. Rundt 13 millioner mennesker har fått påvist koronaviruset i landet. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Foreslår massetesting og utvidet semester for studenter

  Et utvalg ledet av Kunnskapsdepartementet foreslår en rekke tiltak for å hindre at studenter blir forsinket eller slutter under pandemien.

  Utvidet vårsemester, massetesting av studenter og utstedelse av foreløpige vitnemål er noen av forslagene arbeidsgruppen foreslår i en ny rapport offentliggjort lørdag.

  – Så langt ser det ikke ut til at flere studenter enn normalt har falt fra studiene under pandemien. Det er positivt, men jeg er bekymret for at flere på sikt skal bli forsinket eller i verste fall ikke se andre muligheter enn å slutte på studiene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

  Ferske tall viser at 92,4 prosent av studentene som startet i høst, har betalt semesteravgiften sin også for vårsemesteret. Det er helt som normalt siste ti år. Men på spørsmål fra departementet opplyser lærestedene at de anslår at 5900 studenter kan bli forsinket eller falle fra studiene under pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Kommuner i Vestland mener hurtigtestene er for dårlige

  Bergen og flere andre kommuner protesterer til Helsedirektoratet mot at hurtigtester er det eneste som skal brukes på grensen.

  I et brev sendt til Statsforvalteren i Vestland fylke 18. mars, som ble videresendt til Helsedirektoratet, protesterer Bergen kommune, Helse Bergen og flere nabokommuner mot kravet om hurtigtest, skriver Bergens Tidende.

  Kravet om at det skal benyttes såkalt antigen hurtigtest som gir svar allerede etter 15 minutter, ble innført av Helsedirektoratet fra 29. mars, men denne testen er ikke like sikker som såkalt PCR-test, skriver kommunene i brevet.

  – Følsomheten på hurtigtestene er ikke så god som vi ønsker. Vi risikerer å miste folk som er syke, slik at de ikke blir satt i isolasjon, sier overlege Trond Inselseth ved Bergen legevakt til avisen.

  Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet sier til BT at han er kjent med at det er ulike syn på bruken av hurtigtester, men viser til at forskriften er bestemt av regjeringen.

 • av Christian Sørgjerd
  DEL
  Oslo Høyre vil ha full gjenåpning for vaksinerte
  Anne Rygg, gruppeleder for Høyre i Oslo
  Anne Rygg, gruppeleder for Høyre i Oslo Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

  Oslo Høyre vil åpne alle tilbud som treningssentre, barer, butikker og restauranter for vaksinerte. Gjerne så raskt som mulig.

  – Folkehelseinstituttet kom i påsken med informasjon om at vaksinerte med mrna-vaksiner ikke smitter videre. Det må bety at de også kan bevege seg fritt i samfunnet. Det er en god måte å starte gjenåpning av byen på, sier gruppeleder for Oslo Høyre, Anne Rygg, til Dagsavisen.

  Torsdag sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til samme avis at han støtter en ordning med vaksinepass. Han sa videre at det etter hans syn ville være problematisk å begrense friheten til folk som er godt beskyttet mot viruset.

  – Det å bli vaksinert må bety noe, sa Johansen.

  For Høyre er hovedpoenget med å åpne opp å få fart på næringslivet.

  – Vi har en helsekrise, men vi har også en økonomisk krise. Mange steder har vært stengt lenge, særlig i Oslo, sier Rygg.

 • av NTB
  DEL
  Indre Østfold kommune vil vaksinere russen

  Forespørselen ble fredag sendt videre til Folkehelseinstituttet (FHI), melder VG.

  – Vi har nå så mye smitte blant ungdom, at vi ønsker å bruke 550 av 1.700 vaksinedoser vi får i neste uke, til å vaksinere russekullet og andre avgangselever, sier kommunaldirektør helse, Kenneth Andre Johannessen.

  Han sier de ikke vil gjøre dette fordi de mener russen nå skal kunne feste.

  – Men fordi vi må forholde oss til realitetene; unge voksne møtes uansett. Vi mener gevinsten vil være stor.

  – I løpet av 1–2 dager i neste uke kan vi vaksinere alle de 550 avgangselvene. Det vil medføre en marginal forsinkelse i det ordinære vaksineprogrammet, men effektivt stanse smittespredning, sier Johannessen.

  Indre Østfold har siden pandemien startet hatt nærmere 1.000 smittede blant sine om lag 45.000 innbyggerne. Kommunen ble etablert ved årsskiftet 2020 da Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad ble slått sammen.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  759 personer testet positivt, 205 av dem i Oslo

  Fredag ble det registrert 759 nye smittede i Norge. Torsdag ble det registrert 878 nye koronasmittede og onsdag var tallet 933.

  Også i Oslo har tallene falt jevnt og trutt denne uken. Her er det registrert 205 nye koronasmittede personer fredag, viser kommunens tall lørdag morgen. Torsdag ble 256 personer registrert smittet i hovedstaden, onsdag var tallet 292 og tirsdag 314.

  Ved midnatt natt til lørdag var det til sammen registrert 102.719 koronasmittede personer her i landet siden februar i fjor. De siste sju dagene er det rapportert om 5.309 nye smittetilfeller i Norge. I alt er 4,8 millioner koronatester til nå utført her i landet.

  Fredag hadde 835.970 personer fått første dose av koronavaksinen, og 295.358 personer har fått andre dose.

  281 koronapasienter var innlagt på sykehus. Det var 17 færre enn dagen før. Til sammen er 684 koronasmittede personer meldt døde i Norge siden mars i fjor. Om de har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  62,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 15 dødsfall. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  FHI-rapport: Kan lette på tiltak tidligere enn antatt
  Sommeren med varme temperaturer og mer utendørs aktivitet vil trolig føre til mindre smitte. Også forskere i Danmark har kommet fram til det samme. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Sommeren med varme temperaturer og mer utendørs aktivitet vil trolig føre til mindre smitte. Også forskere i Danmark har kommet fram til det samme. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Folkehelseinstituttet (FHI) anslår at deler av smitteverntiltakene kanskje kan reduseres én til to måneder tidligere enn antatt.

  Tidligere har FHI antatt at det vil bli svært små lettelser før etter at sommerferien er over. Men hvis effekten av sommeren blir som de nå tror, kan noen av tiltakene lettes allerede i juni, skriver Nettavisen.

  Årsaken er blant annet at viruset sprer seg dårligere om sommeren. FHI tror at Norge er over den tredje smittetoppen, som også er en medvirkende årsak til at man kanskje kan lette på restriksjonene tidligere.

  Denne uken har de for første gang beregnet hva det vil bety at det snart er sommer, hvor erfaringen er at smitten går ned.

  Hvis det ikke gjennomføres noen lettelser av smitteverntiltak, viser modellene at man med hjelp av sommeren vil være nede på et helt ubetydelig smittenivå allerede ved inngangen av juli.

 • av NTB
  DEL
  120 vaksinedoser måtte kastes i Fredrikstad
  120 doser av AstraZeneca-vaksinen Vaxzevria måtte kastes i Fredrikstad. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
  120 doser av AstraZeneca-vaksinen Vaxzevria måtte kastes i Fredrikstad. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Kjøleskapssvikt førte til at Fredrikstad kommune måtte kaste 120 doser av Astra Zeneca-vaksinen, melder Fredriksstad Blad.

  Teknisk svikt på kjøleskapet førte til at de ikke klarte å holde riktig temperatur. Det var hos bedriftshelsetjenesten, som vaksinerer helsepersonell i kommunen, at det skjedde, ifølge avisen.

  Hendelsen skjedde en gang i løpet av natten til 12. mars, kort tid etter at Norge besluttet å sette vaksinen på vent. Feilen har derfor ikke påvirket vaksinasjonsløpet i Fredrikstad.

 • av NTB
  DEL
  Oslos ordfører har fått sin første vaksinedose
  Oslo-ordfører Marianne Borgen får første dose av koronavaksine på vaksinesenteret i bydel Østensjø.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Oslo-ordfører Marianne Borgen får første dose av koronavaksine på vaksinesenteret i bydel Østensjø. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) startet helgen med å få første dose av koronavaksinen. Nå håper hun hovedstaden får fortgang i vaksineringen.

  Ordføreren er lettet over selv ha kommet i gang med vaksineringen. Første dose ble satt fredag på vaksinesenteret i bydel Østensjø, mens dose nummer to vil bli satt i slutten av mai.

  – Jeg syns det er fint at jeg har fått tilbudet, jeg håper at alle som får tilbud om vaksine, sier ja. Det er gjennom å vaksinere befolkningen at vi kan gjenåpne samfunnet, sier hun til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Ny rekord i antall koronainnlagte på Ahus
  Torsdag satte Ahus ny rekord i antall koronainnleggelser, opplyser sykehuset. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Torsdag satte Ahus ny rekord i antall koronainnleggelser, opplyser sykehuset. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Torsdag satte Ahus rekord med hele 70 innlagte koronapasienter. Pasienter helt ned i 30-årene får intensivbehandling.

  De fleste pasientene er mellom 50 og 70 år, opplyser avdelingssjef på infeksjonsmedisin Jan Erik Berdal på Akershus universitetssykehus til Romerikes Blad.

  – Men vi har også innlagte pasienter under 29 år, og noen mellom 30 og 39. Også ellers friske covid-pasienter under 40 år har vært alvorlig syke og med behov for respirator, sier han.

  Fredag var 66 pasienter med covid-19 innlagt på Ahus. Samme dag ble nok et dødsfall ved sykehuset kjent. I alt har Ahus hatt 51 koronadødsfall, ifølge avisen.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Regjeringen trapper ned tiltaksnivået i 16 kommuner

  Regjeringen trapper ned koronatiltaksnivået for seks kommuner i Vestfold og Telemark fra mandag. Kommunene det gjelder er Færder, Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord og Tønsberg. Det nye tiltaksnivået varer til og med torsdag 22. april.

  Samtidig avsluttes de regionale tiltakene for ti kommuner i Nordland: Beiarn, Bodø, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Rødøy, Saltdal, Steigen og Sørfold.

  Endringene trer i kraft natt til mandag 12. april.

  Les mer om lettelsene i de 16 kommunene her

 • av NTB
  DEL
  Fullvaksinert koronapasient døde på sykehus

  Sykehjemsetaten i Oslo melder om fire nye koronadødsfall de siste tre ukene. Den ene av de døde var fullvaksinert.

  To hjemmeboende pasienter er døde på Kommunal covid-19 behandlingsenhet (KCB). De ble overført til KCB fra sykehus etter å ha blitt syke med covid-19. De døde lørdag 27. mars og lørdag 3. april, skriver sykehjemsetaten i en pressemelding fredag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL
  Over 1500 straffesaker i forbindelse med korona
  Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som er blitt straffet for brudd på koronaforskriften. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som er blitt straffet for brudd på koronaforskriften. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Politiet hadde til og med onsdag denne uken registrert totalt 1593 straffesaker tilknyttet korona. 1084 av dem dreier seg om brudd på smittevernforskriftene.

  – Dette dreier seg blant annet om brudd på karantene etter innreise, brudd på annen karantene, isolering, opphold på fritidseiendom og brudd på kommunale forskrifter, skriver politiet på sine nettsider.

  De øvrige sakene er blant annet tilknyttet utlendingsloven (114 saker), ulike bedragerier (97 saker), hensynsløs adferd (56 saker), smitteoverføring (54 saker) og trusler (32 saker).

  Av de registrerte sakene er 1.244 påtaleavgjort, hvorav 741 saker er avgjort med en kode som betyr at saken regnes som oppklart.

  Til sammen har politiet skrevet ut 912 forelegg. I 133 saker er det bestemt at det skal tas ut enten tiltale, siktelse for tilståelsesdom, påtaleunnlatelse eller oversendelse til konfliktråd.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Gibraltar åpner opp etter massevaksinering
  En servitør kommer med øl til bargjester i Gibraltar etter at det meste av nedstengningen på grunn av koronaviruset er opphevet. Foto: Javier Fergo / AP / NTB
  En servitør kommer med øl til bargjester i Gibraltar etter at det meste av nedstengningen på grunn av koronaviruset er opphevet. Foto: Javier Fergo / AP / NTB

  Livet er nesten tilbake til normalt igjen i Gibraltar etter at 85 prosent av den voksne befolkningen har fått sin koronavaksine.

  Nesten ingen bruker munnbind ute, venner kan samles til måltider på restaurant, og tilskuere kan samles på tribuner til fotballkamper og boksekamper.

  Mens resten av Europa hanskes med en tredje smittebølge, er portforbudet fra midnatt til klokken 5 i Gibraltar opphevet, og butikkene er åpnet igjen etter en streng nedstengning i vinter.

  Gibraltars førsteminister Fabian Picardo kunngjorde torsdag at begrensningene på at ikke mer enn 16 mennesker kan samles, oppheves 16. april, og at det fra mandag ikke lenger er noen grense for hvor mange som kan møtes på bar eller restaurant.

  Det lille britiske territoriet med 34.000 innbyggere har registrert 4.300 smittede og 94 dødsfall fra korona, de fleste i januar og februar. Men takket være vaksinene fra Pfizer/Biontech og Astra Zeneca er ingen smittet på over to uker.

  Siden Operasjon frihet startet i januar, er 85 prosent av befolkningen fullvaksinert. Dessuten har halvparten av de 15.000 pendlerne som hver dag kommer fra Spania, fått første dose.

  – Det er en enorm lettelse, sier helseminister Samantha Sacramento og sier at det var som et samlebånd, sju dager i uken – først helsepersonell og eldre, og så alle voksne som ville.

 • av NTB
  DEL
  Ser på ny mulig Astra Zeneca-bivirkning

  Sikkerhetskomiteen til EUs legemiddeltilsyn (EMA) har begynt å undersøke meldinger om kapillært lekkasjesyndrom hos personer som har fått Astra Zenecas vaksine.

  Det er meldt om fem tilfeller av den sjeldne tilstanden, som innebærer at væske lekker fra blodårene, opplyser EMA i en pressemelding. Syndromet fører til at vev sveller opp og blodtrykket faller.

  Det er foreløpig ikke klart om det er noen årsakssammenheng mellom vaksinering og de innrapporterte tilfellene av kapillært lekkasjesyndrom, skriver EMA.

  Sikkerhetskomiteen PRAC skal evaluere alle tilgjengelige data for å se om en årsakssammenheng kan bekreftes eller ikke. Dersom en slik sammenheng bekreftes eller anses for å være sannsynlig, vil det kreve tiltak for å minimere risikoen, noe som vanligvis skjer ved at pakningsvedlegget og produktbeskrivelsen oppdateres.

  EMA vil komme tilbake med mer informasjon når PRACs vurdering er klar, skriver tilsynet.

 • av NTB
  DEL
  FHI om Janssen-alarm: – Vi tar dette med videre
  Geir Bukholm er smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Geir Bukholm er smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Folkehelseinstituttet stiller seg avventende til meldingene om sjeldne blodpropper hos personer som har fått Janssen-vaksinen.

  – Folkehelseinstituttet mener det er bra at dette tas på alvor, og at EMA går i dybden for å undersøke hva dette dreier seg om. Vi tar dette med videre i vurderingene våre rundt bruk av vaksinen i Norge, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm.

  Bakteppet er at EUs legemiddelbyrå EMA har startet en egen undersøkelse etter at det er meldt om fire alvorlige tilfeller av blodpropper i kombinasjon med lavt antall blodplater hos personer som har fått Janssen-vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  20 nye smittetilfeller registrert i Stavanger og Sandnes

  Det er registrert 13 nye smittetilfeller i Stavanger og 7 i Sandnes, skriver Stavanger Aftenblad.

  Av de smittede i Stavanger er åtte smittet via kjente nærkontakter, mens fire har ukjent smittekilde. For den siste er smittekilden usikker, skriver avisa. I Stavanger holdes Madlavoll skole stengt på grunn av smitte, mens to klasser ved Johannes læringssenter er i karantene etter positive tester. Ved Våland skole er to klasser i ventekarantene.

  Blant de sju smittede i Sandnes pågikk smittesporingen fortsatt for to fredag. For de resterende, stammer smitten fra en nærkontakt. Ett av de nye smittetilfellene er en beboer på Rovik bo- og aktivitetssenter, der det har blitt påvist smitte hos seks fullvaksinerte beboere. En av disse døde med covid-19.

 • av NTB
  DEL
  FHI anbefaler vaksinekort, ikke vaksinepass
  Folkehelseinstituttet vil ikke ha et fullt vaksinepass i første omgang. 
Foto: Jil Yngland / NTB
  Folkehelseinstituttet vil ikke ha et fullt vaksinepass i første omgang. Foto: Jil Yngland / NTB

  I et faglig råd til regjeringen fra februar skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at det innføres et digitalt vaksinasjonskort, ikke et fullverdig pass.

  En viktig grunn er at man da slipper å opprette et vaksinasjonsbevisregister i første omgang, skriver FHI i svaret på Helsedepartementets spørsmål om etablering av vaksinepass. Svaret ble levert til departementet 22. februar, men offentliggjort fredag.

  Med en slik løsning vil man kunne vise fram vaksinestatus med en digital løsning, men verken identitet eller vaksinestatus er direkte verifiserbar. Kortet vil først og fremst kunne brukes overfor helsepersonell internasjonalt, ikke overfor grensepersonell.

  FHI ber også om at man kartlegger mulighetene for å kreve at brukere viser fram slike vaksinekort, ettersom personvernreglene ikke automatisk åpner for dette.

  Til slutt skriver FHI at det er svært usikkert hvor lenge det egentlig vil være behov for et slikt vaksinebevis.

  – Det er i dag fortsatt for lite kunnskap om hvordan pandemien vil utvikle seg, den reelle effektiviteten av koronavaksiner og den overordnede effekten av de ulike lands koronavaksinasjonsprogrammer. I løpet av 2021 vil en også få mer klarhet i reelle behov og bruksområder for løsningen, nasjonalt og internasjonalt, skriver de.

  I et annet svar til departementet, levert 28. januar, skriver Helsedirektoratet også at det er for tidlig å gi vaksinerte lettelser i tiltak som er ment å redusere smitte.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 1.000 i karantene ved videregående skole

  Om lag 800 elever og 150 ansatte ved Olav Duun videregåendes skole i Namsos er satt i karantene etter at én person har testet positivt for koronaviruset.

  Flere nærkontakter venter på testsvar, skriver VG.

  – Vi håper selvfølgelig at de fleste er tilbake på mandag, og avventer kommunelegens budskap om ventekarantene, sier rektor Steinar Lio til avisa.

  – Vi går nå bredt ut for å forhindre et mulig større utbrudd. Det innføres derfor karantenetiltak som berører mange. Når vi vet mer om smitteomfanget, har vi muligheten til å heller skalere tiltakene ned enn opp, sier kommuneoverlege Anita Carlson.

Les mer om

 1. Koronaviruset