Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Strenge tiltak oppheves for syv Haugalandet-kommuner
10. april kl 14:14av NTB
DEL

For sju kommuner på Haugalandet avslutter regjeringen nå det strengeste tiltaksnivået.

– Smittesituasjonen er stabilisert i regionen, og det er derfor ikke lenger behov for strenge regionale tiltak. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalter anbefaler at de regionale tiltakene avsluttes. Regjeringen har fulgt anbefalingen og kommunenes eget ønske, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Kommunene det gjelder, er:

 • Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord.

De regionale tiltakene som ble innført 16. mars, oppheves fra midnatt natt til mandag.

De sju kommunene har hatt tiltaksnivå A, definert som et «særlig høyt tiltaksnivå». Det betyr at det blant annet har vært påbud med hjemmekontor for dem som kan, stengte butikker og gult nivå på barnehager og skoler.

Kommunene ba selv regjeringen om å innføre det strenge tiltaksnivået. Ifølge Helsedirektoratet har kommunene uttrykt overfor statsforvalter at de ikke lenger ser behov for å forlenge dette tiltaksnivået.

– Helsedirektoratet og FHI er enige med kommunenes vurdering om at det ikke lenger er nødvendig med forlenging av tiltak i samsvar med covid-19 forskriften kapittel 5A, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling om at tiltaksnivået oppheves.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  235 nye smittede siste døgn - stigende trend
  Det siste døgnet er det registrert 235 koronasmittede i Norge. Det er 16 flere enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 196 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 174, så trenden er nå stigende. Det har vært en stor økning i koronasmittede både i Færder og Grimstad kommune den siste tiden. Bildet er fra testing ved Grimstads brannstasjon.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 235 koronasmittede i Norge. Det er 16 flere enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 196 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 174, så trenden er nå stigende. Det har vært en stor økning i koronasmittede både i Færder og Grimstad kommune den siste tiden. Bildet er fra testing ved Grimstads brannstasjon. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 235 koronasmittede i Norge. Det er 16 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 196 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 174, så trenden er nå stigende.

  Ved midnatt natt til fredag var det utført 6,0 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 130.270 personer testet positivt.

  Til nå har 2.296.696 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.503.074 personer har fått andre dose.

  Torsdag var 33 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var én mer enn dagen før.

  Til sammen er 792 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Ny utsettelse i vaksineringsplanene
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet opplyser at vaksineringen kan bli ytterligere utsatt enkelte steder.
Foto: Jil Yngland / NTB
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet opplyser at vaksineringen kan bli ytterligere utsatt enkelte steder. Foto: Jil Yngland / NTB

  Noen innbyggere i flere mindre kommuner kan måtte vente til begynnelsen av september med å få tilbud om første vaksinedose, ifølge FHI.

  Tidligere regnet FHI med at alle ville ha fått tilbud om første dose i uke 32, uken som starter med 9. august. Nå flytter altså datoen seg til begynnelsen av september, skriver VG.

  Det er fortsatt slik at innbyggerne i de fleste kommunene vil ha fått tilbud i løpet av uke 32, men i enkelte kommuner kan det ta lengre tid. Dette kan gjelde opptil 50 mindre kommuner, ifølge FHIs foreløpige vurderinger.

  – For noen enkeltpersoner kan det bli en forsinkelse på tre/fire uker, inkludert en ukes forskyvning på grunn av høyt vaksineopptak, opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm.

  FHI har tidligere opplyst at vaksineprogrammet blir forsinket fordi flere enn ventet takker ja til vaksinene.

  – Det er så mange som ønsker å vaksinere seg. Det er jo en veldig god nyhet for flokkimmuniteten i Norge, men det gjør jo at det tar lengre tid før vi kommer til en ny prioriteringsgruppe, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NTB torsdag morgen.

  I tillegg ser risikogruppene ut til å være større enn antatt i flere kommuner, noe som også går ut over fremdriften.

 • av NTB
  DEL
  Titalls finske EM-fans koronasmittet i St. Petersburg
  Finske supportere synger nasjonalsangen i St. Petersburg før kampen mellom Russland og Finland. Foto: Jevgenia Novozhenina / AP / NTB
  Finske supportere synger nasjonalsangen i St. Petersburg før kampen mellom Russland og Finland. Foto: Jevgenia Novozhenina / AP / NTB

  Finske fotballsupportere på vei hjem fra Russland har økt landets koronasmitte betraktelig. Flesteparten av nesten 100 tilfeller er blant EM-fans.

  Det opplyser finske myndigheter torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Det finske landslaget spilte to EM-kamper i St. Petersburg, og siden har smittetallet gått opp ved to grenseoverganger til Finland. Antallet nye tilfeller daglig har økt fra omkring 50 til nesten 100, ifølge myndighetene, som melder at de venter at tallet vil stige.

  Mesteparten av tilfellene er sporet til folk som har vært i 15 busser som forlot St. Petersburg mot Finland for to dager siden.

  Finland endte på 3.-plass i sin gruppe og er ferdigspilt i mesterskapet.

 • av NTB
  DEL
  Ålesund kommune advarer mot vaksinesvindel
  Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB
  Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB

  Ålesund kommune ber innbyggerne være på vakt mot vaksinesvindel. Årsaken er en økt forventning av svindelforsøk.

  Årsaken er at nasjonale sikkerhetsmyndigheter forventer en økning i omfang av slik svindel i tiden som kommer.

  – Koronavaksinen er gratis. Vi vil aldri be om betaling, kontonummer eller andre bankdetaljer når du kontakter oss eller vi kontakter deg om vaksine, skriver kommunen i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  FHI: 65 prosent beskyttelse mot deltaviruset etter første dose
  Pfizer/Biontech og Moderna gir 65 prosent beskyttelse mot deltavarianten av koronaviruset etter ett stikk, mener FHI. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Pfizer/Biontech og Moderna gir 65 prosent beskyttelse mot deltavarianten av koronaviruset etter ett stikk, mener FHI. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Folkehelseinstituttet (FHI) mener koronavaksinene fra Moderne og Pfizer gir 65 prosent beskyttelse mot deltavarianten etter første dose.

  Det er nesten dobbel så høy beskyttelse som først antatt, skriver VG.

  FHI har regnet på effekten ut fra mRNA-vaksinene Pfizer og Moderna som Norge bruker.

  – Disse analysene er ikke spesifikke på forskjellige vaksiner, men for mRNA-vaksiner skulle de jo da ha rundt 65 prosent effekt etter første dose, hvis man tar utgangspunkt i disse anslagene, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til avisen.

  Tidligere var det antatt at en dose vaksine kun gir 33 prosent beskyttelse mot den denne varianten, og full beskyttelse etter to doser.

  Onsdag sa helseminister Bent Høie (H) at deltavarianten kan bli dominerende i Norge i løpet av juli.

  Ifølge FHI var det i forrige uke registrert 240 tilfeller av deltavarianten i Norge.

 • av NTB
  DEL
  33 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 33 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på én pasient fra dagen før.

  Seks av pasientene får respiratorbehandling, og åtte ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.25 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, fem er innlagt i Helse Midt-Norge, og tre er innlagt i Helse nord.

  Sju av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, og én er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 130.035 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  11 soldater testet positivt etter bytur – ber folk melde seg

  Tromsø kommune ber alle som tok rutebuss 100 og 105 fra Tromsø søndag, om å vurdere å teste seg. Årsaken er smitteutbruddet i tre militærleirer i Indre Troms.

  I alt 350 soldater i tre militærleirer i Indre Troms er i karantene etter helgens smitteutbrudd i Tromsø. Flere soldater var i Tromsø på permisjon, der det var koronasmitte på ett av utestedene.

  Ifølge Nordlys har én soldat i Skjold leir testet positivt, mens to soldater på Setermoen har positive PCR-tester. På Setermoen er det nå åtte positive hurtigtester.

  – Majoriteten av de 11 som nå er smittet har tatt bussen, så det er ikke noen tvil om at det har vært smitte i bussene på søndag. Det er vanskelig å gjøre smittesporing på buss, så det er derfor vi nå ønsker å gi denne oppfordringen, sier smittevernlege Vidar Bjørnås i Bardu og Målselv til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt høy smitte i Stavanger – 30 nye tilfeller
  Det er registrert 30 nye koronasmittede i Stavanger det siste døgnet.
  Det er registrert 30 nye koronasmittede i Stavanger det siste døgnet. Foto: Carina Johansen, NTB

  Det er registrert 30 nye koronasmittede i Stavanger det siste døgnet. Sju av tilfellene har ukjent eller usikker smittevei.

  30 nye registrerte smittede er tre flere enn dagen før. 23 av de smittede er nærkontakter, mens tre har ukjent smittevei. I tillegg har fire usikker smittevei, opplyser Stavanger kommune.

  – Vi har en tydelig oppblussing og vil ikke klare å kontrollere dette med test og karantene alene, sier helsesjef Runar Johannessen.

  Han sier kommunene må gjøre en felles faglig vurdering i regionen med tanke på hva som blir nødvendig for å få kontroll igjen.

  – Mange yngre er ikke vaksinert ennå, og de utgjør en så stor del av befolkningen at det gir fare for utvikling til store utbrudd. Her må vi sannsynligvis igjen redusere antall kontakter vi har med andre, sier Johannessen. Han oppfordrer folk til å holde seg med få og faste personer gjennom uken.

  1027 personer testet seg i Stavanger onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Norge gir 452.000 vaksinedoser til Nicaragua, Uganda og Haiti
  Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) sier det er svært viktig at rike land deler koronavaksine med fattige land. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) sier det er svært viktig at rike land deler koronavaksine med fattige land. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Norge gir 452.000 doser av Astra Zenecas koronavaksine til Nicaragua, Uganda og Haiti gjennom Covax-samarbeidet.

  – Flere land står nå i en tredje smittebølge, og pandemien er på ingen måte over. At rike land nå deler vaksine, er helt avgjørende for å redde liv, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

  200.000 av Astra Zeneca-dosene er en tilbakelevering fra Sverige som lånte vaksiner av Norge tidligere i år. I tillegg deles ut 252.000 doser som Norge ikke skal bruke.

  Onsdag ble det klart at Kosovo får de 182.900 Astra Zeneca-dosene som står på lageret til Folkehelseinstituttet (FHI).

  Også Frankrike og Sverige har besluttet å gi doser gjennom Covax-samarbeidet.

  – På sikt skal Norge samlet dele én dose pr. innbygger, og jeg håper vi kan komme med flere slike positive vaksinenyheter gjennom sommeren. Mange land har lovet å dele vaksinedoser, men det er først når disse vaksinene settes i armen på helsearbeidere og folk i risikogrupper i lavinntektsland, at vi kan si at lovnadene er innfridd. Vi er glade for at vi nå er kommet dit også fra norsk side, sier Ulstein.

  Astra Zeneca-vaksinen ble tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet 12. mai som følge av sjeldne, men alvorlige blodpropptilfeller.

 • av NTB
  DEL
  4000 i karantene etter utbrudd i Grimstad
  En person ble koronatestet i Grimstad onsdag.
  En person ble koronatestet i Grimstad onsdag. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB

  I Grimstad er det registrert 55 koronatilfeller etter et større smitteutbrudd. Kommunen venter at antallet vil stige. Om lag 4000 personer er satt i karantene.

  – Dette er fortsatt en ekstremt krevende situasjon. Nå får vi hjelp av våre nabokommuner med testene, sa kommunikasjonssjef Petter N. Toldnæs i Grimstad kommune til Fædrelandsvennen onsdag kveld.

  Kommunens kriseledelse møttes onsdag for å diskutere mulige tiltak for å hindre ytterligere smittespredning, men endte med å ikke innføre nye tiltak.

  – Så langt har vi anbefalingene med å begrense sosial aktivitet og økt grad av testing. De nærmeste dagene vil vise hvorvidt det blir behov for tiltak, sa ordfører Beate Skretting (H) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag, ifølge VG.

 • av NTB
  DEL
  29 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  29 personer har fått påvist korona i hovedstaden det siste døgnet.
  29 personer har fått påvist korona i hovedstaden det siste døgnet. Foto: Ørn E. Borgen, NTB

  29 tilfeller er 10 færre en snittet de syv foregående dagene. Det er også 23 færre enn på tirsdag, og fem færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 38 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Nordstrand. Der ligger smittetrykket på 191 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble registrert fem nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Ullern (104) og Vestre Aker (92). Der ble det registrert henholdsvis to og ett nytt tilfelle det siste døgnet.

  Bydelen Alna har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 14 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Der ble det registrert ett nytt smittetilfelle i siste døgn.

  Totalt er 37.318 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Smittetopp i Brasil – 115.000 nye tilfeller
  «En halv million døde. Hvor var det vi tok feil?» står det på dette banneret som henger på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro.
  «En halv million døde. Hvor var det vi tok feil?» står det på dette banneret som henger på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo, AP / NTB

  Brasil har registrert landets høyeste antall nye smittede på ett døgn med 115.228 tilfeller.

  Siste døgn har helsemyndighetene også registrert 2392 nye koronarelaterte dødsfall.

  Dermed har Latin-Amerikas største land, med sine 212 millioner innbyggere, totalt 18.169.881 bekreftede smittetilfeller og 507.109 registrerte koronarelaterte dødsfall, ifølge de siste tallene fra helsedepartementet.

  Mange eksperter mener de reelle tallene er høyere enn det den offisielle statistikken viser.

  Smitten har økt jevnt i over en måned, og helsemyndighetene bekrefter nå at landet er inne i den tredje bølgen, skriver avisen O Globo.

 • av NTB
  DEL
  269 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 269 koronasmittede i Norge. Det er 89 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 193 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 173, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 6,0 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 130.035 personer testet positivt.

  Til nå har 2.233.685 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.473.353 personer har fått andre dose, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

  Onsdag var 32 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

  Til sammen er 792 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast. 58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Mann sendt til Ullevål med hodeskader etter sparkesykkelulykke

  En mann i 20-årene er sendt til Ullevål sykehus med hodeskader etter å ha sparkesyklet utfor en trapp på Frogner i Oslo. Mannen fratas førerkortet.

  Flere så hendelsen, og vitner skal ha beskrevet den som svært alvorlig.

  – Vedkommende er kjørt til Ullevål sykehus med hodeskader. Han er bevisst og beskrives som kraftig beruset, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

  Skadeomfanget ble først vurdert som alvorlig, men siden moderert noe.

  – Vitner på stedet sa at det var et under at det gikk bra, sier Pedersen.

  – Det er en relativt lang trapp, dette her, som går i Lille Frogner allé. Det har nok vært en kraftig trøkk.

  Mannen er fratatt førerkortet, og politiet oppretter sak på forholdet. Mannen anmeldes for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, samt for brudd på veitrafikklovens paragraf 3, som omhandler aktsomhet i trafikken, opplyser Pedersen.

 • av Fredrik Kampevoll
  DEL
  Johnson & Johnson-vaksine kun bestilt av 47 kommuner

  Kun 47 av Norges 356 kommuner har bestilt vaksinedoser fra Johnson & Johnson, skriver VG.

  Vaksinen ble droppet fra det norske vaksineprogrammet. Det skjedde etter rapporter om sjeldne, men alvorlige tilfeller av blodpropp.

  15. juni åpnet likevel regjeringen for at folk kunne ta denne vaksinen i Norge. For å få vaksinen må du oppfyller visse kriterier og finne en lege som vil sette den.

  Det lave antall kommuner som har bestilt vaksinen er ikke overraskende, sier Saliba Andreas Korkunc, som er statssekretær i Helsedepartementet, til VG.

  – Vi har lagt opp til at den enkelte lege eller klinikk selv må vurdere om de ønsker å tilby vaksinen, og de står helt fritt til å takke nei til å tilby vaksinen.

  Nord for Trondheim er det kun Alta som har bestilt doser av Johnson & Johnson-vaksinen, ifølge VG.

 • av NTB
  DEL
  Norge gir nesten 183.000 vaksiner til Kosovo

  Alle de 182.900 dosene av AstraZeneca-vaksine Folkehelseinstituttet (FHI) har på lager, doneres til Kosovo.

  – Kosovo er blant landene i Europa som til nå har mottatt færrest vaksinedoser. Jeg er glad for at disse vaksinene kommer til nytte, og at Norge kan bidra til at Kosovo får vaksinert befolkningen sin raskere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

  12. mai vedtok regjeringen, etter anbefaling fra FHI, å ta AstraZeneca-vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet i Norge.

  Det er EU-avtalen med AstraZeneca som åpner for å donere vaksiner til andre land. Beslutningen om å donere dosene til Kosovo er tatt i samarbeid med EU-kommisjonen.

 • av NTB
  DEL
  Norge forventer økt turisme med EUs koronasertifikat
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Foto: Berit Roald / NTB
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Foto: Berit Roald / NTB

  Når Norge blir del av EUs løsning for koronasertifikater torsdag, kommer det trolig flere utlendinger til Norge, tror helseminister Bent Høie (H).

  Fullvaksinerte og tidligere koronasyke med et gyldig koronasertifikat kan entre Norge uten karantene, testkrav og innreiseregistrering.

  – I Europa er det mange som er fullvaksinert, spesielt pensjonister. De er glad i å reise til Norge, så det er all grunn til at de vil reise til Norge, sier Bent Høie.

  – De er fullvaksinert, og da er de hjertelig velkomne så lenge de kan dokumentere det med et digitalt koronasertifikat eller en løsning med QR-kode som vi kan kontrollere, fortsetter han.

  Dette gjelder foreløpig disse landene: Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne hadde tre gjester – skal i retten
  Foto: Berit Roald / NTB
  Foto: Berit Roald / NTB

  En kvinne i 20-årene hadde besøk av tre gjester da Oslo kun tillot to besøkende. Hun nektet å godta forelegget, og saken ender dermed i retten.

  Forelegget lød på 20.000 kroner. I retten vil påtalemyndigheten legge ned påstand om en bot på 24.000 kroner.

  Hendelsen fant sted i starten av april da det kun var tillatt med to gjester i private hjem i Oslo

  Saken kommer opp for Oslo tingrett 26. august.

 • av NTB
  DEL
  Første uke på åtte måneder uten koronadødsfall
  Helseminister Bent Høie (H) sier at vaksineringen og at folk fremdeles følger koronareglene, er blant årsakene til at det i forrige uke ikke ble registrert noen nye koronadødsfall. Foto: Berit Roald / NTB
  Helseminister Bent Høie (H) sier at vaksineringen og at folk fremdeles følger koronareglene, er blant årsakene til at det i forrige uke ikke ble registrert noen nye koronadødsfall. Foto: Berit Roald / NTB

  I forrige uke ble det ikke registrert noen koronadødsfall. Det er første uke uten koronadødsfall siden oktober i fjor.

  – Dette er veldig gledelig og et resultat av det vi har fått til sammen, sa helseminister Bent Høie (H) til NTB på onsdagens koronapressekonferanse.

  Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttets nye ukerapport viser at det ikke er registrert noen koronadødsfall i forrige uke. Ikke siden uke 42 i fjor er det registrert hele uker uten koronaassosierte dødsfall.

  – Folk er veldig flinke til å følge regler fortsatt, selv om vi opplever mindre smitte i mange nærmiljøer. I tillegg er det et resultat av at vi er kommet dit vi er kommet i vaksineringen, sier Høie.

  Ingen nye intensivinnleggelser

  I alt er det til nå registrert 792 koronadødsfall i Norge.

  Oslo er fylket der det er registrert den høyeste hyppigheten av koronadødsfall med 30,1 pr. 100.000 innbyggere, mens Nordland med sine totalt tre dødsfall har hatt 1,2 dødsfall pr. 100.000.

  Det var heller ingen nye innleggelser på sykehusenes intensivavdelinger i forrige uke.

  R-tall på 0,7

  I ukerapporten skriver instituttet også at antall smittetilfeller, etter flere uker med nedgang, i forrige uke holdt seg stabilt sammenlignet med uken før. I alt er det meldt om 1226 koronatilfeller i forrige uke, mot 1219 i uke 23.

  Antall tilfeller av deltavarianten har økt fra 50 frem til uke 21, til 240 tilfeller til og med forrige uke.

  I forrige uke økte antallet innreiser til Norge. Samtidig falt andelen positive tester ved ankomst med 0,03 prosent til 0,05 prosent.

  Folkehelseinstituttet anslår at R-tallet siden 20. mai i snitt har ligget på 0,7. Det betyr at 100 smittede i snitt vil spre smitten videre til 70 nye, slik at det samlede antallet smittede over tid vil falle.

 • av NTB
  DEL
  Mann innkalt til avhør etter smitteutbrudd i Tønsberg
  Smitteutbruddet i både Tønsberg og Færder har fått store konsekvenser. Nå er en mann i slutten av tenårene kalt inn til avhør hos politiet.
Foto: Berit Keilen / NTB
  Smitteutbruddet i både Tønsberg og Færder har fått store konsekvenser. Nå er en mann i slutten av tenårene kalt inn til avhør hos politiet. Foto: Berit Keilen / NTB

  En mann i slutten av tenårene vil bli avhørt av politiet etter å ha blitt anmeldt av Tønsberg kommune for brudd på karantenereglene.

  Det bekrefter politiinspektør Guro Siljan i Sørøst politidistrikt overfor Tønsbergs Blad.

  – Anmeldelsen går ut på at vedkommende ikke oppholdt seg så lenge som han skulle i karantene, sier hun.

  Siljan forteller til avisen at overtredelsen normalt kan bli straffet med bøter. Samtidig kan det i dette tilfellet være skjerpede omstendigheter. Det kan føre til fengsel i seks måneder, avhengig av alvorlighetsgrad.

  Mannen skal ha oppholdt seg i et land utenfor Europa og etter hjemkomst stukket av før tiden fra karantenehotellet. Etter at han kom hjem til Tønsberg, skal han dessuten ha gitt blaffen i hjemmekarantene, og han har hatt sosial omgang med flere.

  Smitteutbruddet har fått store konsekvenser i både Tønsberg og Færder.

Les mer om

 1. Koronaviruset