Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Byrådslederen i Oslo: For tidlig å lette på tiltak
11. april kl 17:11av Henning Carr Ekroll
DEL
Oslos byrådsleder Raymond Johansen
Oslos byrådsleder Raymond Johansen Foto: Morgen Uglum

En uke etter påske er smittetrenden i Oslo fortsatt synkende. Samtidig sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK at det er for tidlig å fjerne de svært strenge og inngripende tiltakene som Oslo-folk har levd under i lang tid.

– Derfor kommer vi til å ønske å opprettholde de inngripende tiltakene vi har i noe tid til, selv om vi kommer til å lette opp når det er riktig å gjøre det, sier han.

Det har vært sosial nedstenging og skjenkestopp siden november. Siden 17. mars har det vært forbudt med mer enn to besøkende i private hjem.

Dagens strenge tiltak gjelder til torsdag. Oslo-byrådet har varslet en pressekonferanse onsdag om tiltaksnivået videre.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  FHI vurderer bruk av vaksine for 16-åringer
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de ennå ikke har tatt stilling til om det skal gis vaksine til aldersgruppen 16–18 år. Det gjøres nå vurderinger av dette, som vil være ferdige innen 11. mai. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de ennå ikke har tatt stilling til om det skal gis vaksine til aldersgruppen 16–18 år. Det gjøres nå vurderinger av dette, som vil være ferdige innen 11. mai. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Pfizers vaksine er godkjent til bruk for alle over 16 år. FHI har ennå ikke tatt stilling til dette, men vurderer nå vaksinering ned til 16-årsalderen.

  Aldersgruppen 16 til 18 år er ikke tatt med i vaksinescenarioet til Folkehelseinstituttet (FHI), til tross for at vaksinen fra Pfizer/Biontech er klarert for bruk til alle som har fylt 16 år.

  – Vi har foreløpig ikke vurdert rekkefølgen for gruppen av friske personer 18–44 år og heller ikke om gruppen skal utvides ned til 16 år, skriver overlege Preben Aavitsland i FHI i en e-post til NTB.

  Han forklarer imidlertid at disse vurderingene nå pågår og vil bli sendt til Helsedepartementet innen 11. mai.

  – I koronavaksinasjonsprogrammet er det åpnet for vaksinasjon av alle ned til 16 år som har sykdommer som gir særlig høy risiko for alvorlig forløp av covid-19, påpeker Aavitsland.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Hellas åpner opp for turister 15. mai

  Hellas vil åpne opp for turistbesøk fra 15. mai, sa Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis onsdag ettermiddag.

  Det melder Reuters.

  Statsministeren sa at koronasmitten i landet nå har stabilisert seg i takt med vaksineringen av befolkningen.

  Når EUs koronapass er på plass vil man kunne besøke land i unionen uten å være i karantene.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Island skal låne 16. 000 Astra Zeneca-doser av Norge

  Det islandske helsedepartementet skriver på sine nettsider at Island gjennom en avtale med Norge, skal låne 16.000 doser av Astra Zeneca-vaksinen.

  Det var VG som først omtalte saken.

  Vaksinen forventes å ankomme Island førstkommende helg og skal deretter distribueres neste uke.

  I Norge er både Astra Zeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen satt på vent etter sjeldne tilfeller av blodpropp.

  Regjeringen har satt ned et ekspertutvalg som skal vurdere bruken av disse to vaksinene og forventer å komme med en konklusjon innen 10. mai.

 • av NTB
  DEL
  Opprørskontrollert område i Syria mottar koronavaksiner

  Den siste gjenværende opprørskontrollerte enklaven i Syria, Idlib, har mottatt de første dosene med koronavaksiner.

  53.800 doser med Astra Zenecas koronavaksine ankom onsdag Idlib i en lastebil med kjølerom. Vaksinene er distribuert via det FN-ledede Covax-programmet og sendt over grensen fra Tyrkia.

  Denne første forsyningen ankom bare noen timer før en større forsendelse på 200.000 doser, også disse via Covax-samarbeidet, ankom hovedstaden Damaskus, der president Bashar al-Assads regime skal distribuere dem videre.

  Onsdagens forsendelser til Syria er de første til det krigsherjede landet.

 • av NTB
  DEL
  Disneyland blir vaksinasjonssenter i Frankrike

  Frankrike planlegger å lette på innenriks reiserestriksjoner og portforbudet i landet fra 2. mai, og utenfor Paris skal Disneyland brukes til massevaksinering

  Fornøyelsesparken utenfor den franske hovedstaden er vanligvis et av Europas mest populære turistmål, men har vært stengt siden 30. oktober. Planen var å åpne igjen 2. april, men smitteutviklingen i landet gjorde det umulig.

  I stedet skal Disneys «magic kingdom» – eller rettere sagt et konferansesenter i tilknytning til parken – åpne som lokalt vaksinasjonssenter. Målet er å sette 1.00 sprøyter pr. dag og bidra til at Frankrike når målet om at 20 millioner skal ha fått minst én dose innen midten av mai.

  De yngste skoleelevene kan vende tilbake til klasserommet førstkommende mandag, mens de eldre må vente en uke til. I midten av mai håper regjeringen det igjen kan åpnes for servering utendørs og at kinoer, teatre og museer kan åpen med redusert kapasitet.

  I mars la president Emmanuel Macron frem en plan for en trinnvis gjenåpning, og den ligger fortsatt til grunn, sier regjeringstalsmann Gabriel Attal.

 • av NTB
  DEL
  Omstridt tysk koronalov vedtatt i Forbundsdagen
  Tusenvis demonstrerte mot myndighetenes koronaregler samtidig som politikerne skulle stemme over et forslag som gir regjeringen mer makt til å innføre restriksjoner i kampen mot pandemien. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
  Tusenvis demonstrerte mot myndighetenes koronaregler samtidig som politikerne skulle stemme over et forslag som gir regjeringen mer makt til å innføre restriksjoner i kampen mot pandemien. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Den tyske Forbundsdagen har stemt for å gi regjeringen myndighet til å innføre strenge koronarestriksjoner, en oppgave om vanligvis ligger hos delstatene.

  Forslaget, som omtales som en nødbrems, er omstridt nettopp fordi det flytter beslutningsmyndighet til den føderale regjeringen. Tusener demonstrerte i Berlin mens saken ble behandlet i Forbundsdagen.

  Tyskland er inne i den tredje bølgen av koronapandemien.

 • av NTB
  DEL
  Halvparten reiste mindre kollektivt i 2020
  Det har vært færre ledige plasser, men bedre plass på kollektivtransporten enn vanlig mange steder i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Det har vært færre ledige plasser, men bedre plass på kollektivtransporten enn vanlig mange steder i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Hele 46 prosent har reist mindre kollektivt, og 32 prosent har brukt beina mer for å komme seg til jobb og skole i pandemiåret, ifølge en ny NAF-undersøkelse.

  En av fem har brukt bilen mer, men like mange brukte bilen mindre enn de pleier i 2020. Størst er forskjellen blant kollektivbrukerne, der har hele 40 prosent av dem som pleier å kjøre buss og 53 prosent av dem som vanligvis bruker trikk eller T-bane valgt å reise med bil oftere.

  999 personer svarte på undersøkelsen som TNS Kantar utførte for NAF i november-desember 2020.

  Forskjellene blir ekstra store når det kommer til spørsmålet om hva som vil skje etter pandemien. I alt 19 prosent tror at de vil jobbe mer hjemmefra etter pandemien, men dette tallet øker til 32 prosent i de mest sentrale strøkene.

  På spørsmålet «Tror du koronasmitten vil endre transportmiddelvalget ditt på hverdagsreisen din når restriksjonene er opphevet igjen?» svarer 13 prosent ja, mens tallet øker til 21 prosent i de mest sentrale strøkene. 64 prosent svarer at de ikke vil endre valget av transportmiddel, mens 17 prosent svarer at de ikke har noe valg.

 • av NTB
  DEL
  EU dropper 300 millioner doser fra Janssen og Astra Zeneca

  EU benytter ikke opsjonen til å kjøpe 300 millioner ekstra vaksinedoser fra Janssen eller Astra Zeneca. Det er ikke avgjort om selskapene får nye kontrakter.

  Opsjonene som ifølge en høyt plassert EU-kilde nå blir liggende i skuffen, er en del av de eksisterende avtalene med de to vaksineprodusentene, skriver Reuters.

  Dermed tar unionen enda et skritt vekk fra Astra Zeneca, som har slitt med leveringsproblemer og etter hvert fått et anstrengt forhold til EU. Både Astra Zenecas vaksine og Janssen-vaksinen knyttes også til alvorlige tilfeller av blodpropp.

  I det siste har EU jobbet for å få flere vaksiner fra Pfizer/Biontech og satser dermed på såkalte mRNA-vaksiner, i stedet for vektorvaksinene fra de to andre produsentene.

 • av NTB
  DEL
  USA runder 200 millioner vaksinedoser
  President Joe Biden lovet at det skulle være satt 200 millioner doser med koronavaksine innen hans første 100 dager ved makten. Denne uken blir målet nådd, ifølge Det hvite hus. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB
  President Joe Biden lovet at det skulle være satt 200 millioner doser med koronavaksine innen hans første 100 dager ved makten. Denne uken blir målet nådd, ifølge Det hvite hus. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Denne uken når USA president Joe Bidens mål om å sette 200 millioner vaksinedoser mot koronavirus i løpet av hans første 100 dager ved makten.

  Biden kommer til å holde en tale senere onsdag der han skal kommentere at denne grensen blir nådd før utgangen av uken, opplyser Det hvite hus.

  Om lag 130 millioner amerikanere har mottatt minst én vaksinedose, opplyste smitteverninstituttet CDC søndag. Det tilsvarer 50,4 prosent av befolkningen over 18 år. Rundt 84 millioner, eller 32,5 prosent, er fullvaksinert, ifølge søndagens tall.

 • av NTB
  DEL
  Avklaring om 17. maifeiring kan komme torsdag
  Torsdag vil regjeringen trolig komme med informasjon og råd om 17. mai-feiringen. Foto: Erik Johansen / NTB
  Torsdag vil regjeringen trolig komme med informasjon og råd om 17. mai-feiringen. Foto: Erik Johansen / NTB

  Når regjeringen torsdag holder pressekonferanse om koronasituasjonen, vil det trolig komme informasjon og råd om 17. maifeiringen.

  Kulturdepartementet opplyser til NRK at årets 17. maifeiring trolig blir et tema når helseminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V) torsdag holder pressekonferanse.

  I mars sa Høie at han anbefaler landets 17. mai-komiteer å ta utgangspunkt i fjorårets råd og regler – når de skal planlegge årets 17. mai – og at alt som er bedre vil være enklere å forholde seg til.

  Da statsminister Erna Solberg (H) 7. april informerte om gjenåpningen av Norge, sa hun at regjeringen ville komme tilbake til hvilke rammer som vil gjelde for feiringen av 17. mai i slutten av måneden.

  I Oslo har 17. mai-komiteen allerede gjort det klart at barnetoget avlyses, og at det blir en annerledes 17. mai-feiring – i år også.

 • av NTB
  DEL
  Politiet bryter opp koronaprotest i Berlin
  En demonstrant bæres bort av politiet, som grep inn for å stanse protester der folk ikke overholdt koronareglene. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
  En demonstrant bæres bort av politiet, som grep inn for å stanse protester der folk ikke overholdt koronareglene. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Politiet i Berlin stanser en stor demonstrasjon mot koronarestriksjonene. Samtidig skal Forbundsdagen stemme over å gi regjeringen utvidede fullmakter.

  Rundt 8.000 demonstranter deltar i protesten. De holder ikke nødvendig avstand, og mange av dem bruker ikke munnbind, slik det er påbud om på offentlige steder, sier politiet i den tyske hovedstaden.

  Demonstrantene har ropt slagord som «Fred, frihet, nei til diktatur» og «Vi er folket». Over 40 personer er innbrakt for ikke å følge koronareglene.

  Samtidig som flere tusen altså motsetter seg innskrenkinger i hverdagslivet, skal landets folkevalgt stemme over et forslag som gir regjeringen fullmakt til å fastsette restriksjoner i kampen mot pandemien. Dette er noe som vanligvis bestemmes av de tyske delstatene.

  Forslaget omtales som en nødbrems og åpner for strenge tiltak. Dersom det blir vedtatt, kan Angela Merkel og hennes kolleger blant annet stenge skoler og innføre portforbud om natten i områder med mye smitte.

 • av NTB
  DEL
  Statsforvalteren vil oppheve tiltak i Grenland og Vestfold

  Kommuner i Grenland og Vestfold har hatt et møte med Statsforvalteren som anbefaler at de ekstra koronatiltakene i området ikke videreføres.

  Det dreier seg om tiltaksnivå B som er innført i disse kommunene etter koronaforskriften.

  Statsforvalteren – tidligere fylkesmannen – anbefaler at tiltakene ikke videreføres etter torsdag 22. april.

 • av NTB
  DEL
  38 nye koronadødsfall i Sverige

  Det er registrert 38 koronarelaterte dødsfall i Sverige det siste døgnet. I Danmark er det registrert to nye dødsfall.

  Så langt har pandemien krevd 13.863 liv i Sverige. Det er påvist totalt 924.340 smittetilfeller, 7510 det siste døgnet, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

  Tallet på døde i Danmark er oppe i 2465. Det siste døgnet har 803 personer fått påvist smitte, og det samlede antall tilfeller siden pandemien nådde landet er nå 244.868, ifølge Statens Serum Institut.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Kapasiteten sprengt i Uppsala. Alvorlig situasjon i Sverige.

  Uppsala region i Sverige må få hjelp fra andre regioner på grunn av det store antallet koronapasienter.

  - Vi har nådd makstaket for vår kapasitet og har derfor bedt om hjelp, skriver helsedirektør Mikael Köhler i en pressemelding.

  - Vi har nå den verste situasjonen hittil i hele pandemien når det gjelder inneliggende pasienter, fortsetter han.

  Personalet kan rett og slett ikke ta i mot flere pasienter, skriver han. Men den alvorlige situasjonen gjelder ikke bare Uppsala.

  Sverige er nå inne i en voldsom smittebølge. De har de høyeste smittetallene i Europa sett i forhold til befolkningsstørrelsen.

  Sjefen for Socialstyrelsen, som har ansvar for helsevesenet, sier at kapasiteten er sprengt og at de frykter at toppen ennå ikke er nådd.

  Sosialminister Lena Hallengren sier at hun er svært bekymret for situasjonen og ber folk følge smittevernrådene. Hun sier at de vil vurdere ytterligere tiltak dersom situasjonen ikke bedrer seg. Men foreløpig er det ikke aktuelt med noen nedstengning.

 • av NTB
  DEL
  Smittetallene i Norge nesten halvert siden toppuken i mars

  I forrige uke ble det registrert 3.717 koronasmittede i Norge. Det er 43 prosent færre enn i toppuken (uke 11), viser Folkehelseinstituttets siste ukesrapport.

  – I uke 15 fortsetter nedgangen i antall meldte tilfeller siden toppen i uke 11. Det er foreløpig meldt 3.717 tilfeller med prøvedato i uke 15, en nedgang på 23 prosent siden uke 14 og 43 prosent siden uke 11, skriver FHI i rapporten.

 • av Gina Grieg Riisnæs
  DEL
  25 nye dødsfall registrert hos FHI

  At det er registrert 25 nye dødsfall i Folkehelseinstituttets statistikk onsdag, betyr dermed ikke at det har vært 25 nye dødsfall det siste døgnet. Det skriver FHI på sine sider.

  Økningen skyldes en kombinasjon av:

  • Dødsfall de siste dagene
  • Etterregistrering av dødsfall
  • Oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret som kan strekke seg flere uker tilbake
 • av NTB
  DEL
  Svensk kvinne i 70-årene fikk blodpropp etter vaksine

  En svensk kvinne i 70-årene får intensivbehandling etter å ha fått blodproppvarianten. Det er en uvanlig bivirkning av Astra Zenecas covid-19-vaksine.

  Kvinnen er den fjerde personen i Sverige som har fått den sjeldne kombinasjonen av blodpropp og lavt blodplatenivå. Hun var generelt frisk før hun fikk vaksinen for en uke siden, opplyser Läkemedelverket.

  Saken rapporteres inn til EUs legemiddelbyrå EMA.

 • av NTB
  DEL
  26 nye registrerte koronasmittede i Bergen

  Det er registrert 26 nye koronasmittede i Bergen det siste døgnet. Det er seks færre enn dagen før og ni under snittet den siste uken.

  15 av de nye smittede er nærkontakter og tre er importsmitte. I tillegg har to ukjent smittevei og fem har usikker smittevei, opplyser Bergen kommune.

  Kommunen mangler opplysninger om smittevei på ett tilfelle.

  2.048 personer testet seg i Bergen tirsdag.

  Onsdagens tall er ni under ukesnittet og seks under snittet for de siste 14 dagene. På samme dag for en uke siden var tallet 23.

  Totalt har 5.841 personer fått påvist koronasmitte i Bergen.

 • av NTB
  DEL
  26 nye registrerte koronasmittede i Bergen
  26 personer har fått påvist koronasmitte i Bergen kommune det siste døgnet.
  26 personer har fått påvist koronasmitte i Bergen kommune det siste døgnet. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det er registrert 26 nye koronasmittede i Bergen det siste døgnet. Det er seks færre enn dagen før og ni under snittet den siste uken.

  15 av de nye smittede er nærkontakter og tre er importsmitte. I tillegg har to ukjent smittevei og fem har usikker smittevei, opplyser Bergen kommune.

  Kommunen mangler opplysninger om smittevei på ett tilfelle.

  2.048 personer testet seg i Bergen tirsdag.

  Onsdagens tall er ni under ukesnittet og seks under snittet for de siste 14 dagene. På samme dag for en uke siden var tallet 23.

  Totalt har 5.841 personer fått påvist koronasmitte i Bergen.

 • av NTB
  DEL
  Åtte personer smittet etter begravelse i Gjøvik

  Åtte personer i Gjøvik har fått påvist koronaviruset etter å ha vært i samme begravelse.

  De smittede er to gutter under 20 år, en mann i 30-årene, en kvinne i 20-årene, en mann i 40-årene, en mann i 60-årene og en kvinne 50-årene, skriver NRK.

  Smitten har medført at 8. trinn og åtte ansatte på Biri ungdomsskole er satt i karantene.

Les mer om

 1. Koronaviruset