Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
FHI: Ny vaksineplan denne uken
19. april kl 12:07av Kristoffer Rønneberg
DEL

Når får du koronavaksinen? De gode nyhetene om ekstra Pfizer-doser i sommer har ført til at FHI har justert i vaksineringsplanene.

Nå jobber helsemyndighetene med en ny kalender. Oppdaterte planer vil bli kunngjort i løpet av de neste par dagene, opplyser FHI til Aftenposten.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  303 koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 303 koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet, opplyser helseetaten i Oslo kommune til NRK.

  303 koronasmittede er 119 flere enn dagen før, men 33 færre enn samme dag i forrige uke.

  Tirsdag var det registrert 184 nye koronasmittede i hovedstaden det siste døgnet.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Brasils helseminister koronasyk på FN-toppmøtet
  Brasils helseminister Marcelo Queiroga (til venstre) er i New York sammen med president Jair Bolsonaro.
  Brasils helseminister Marcelo Queiroga (til venstre) er i New York sammen med president Jair Bolsonaro. Foto: REUTERS, Ueslei Marcelino / NTB

  Den brasilianske helseministeren, Marcelo Queiroga, testet positivt for Covid-19 på tirsdag. Det melder landets myndigheter i en pressemelding, ifølge Reuters.

  Queiroga er for tiden i New York for å delta på FNs generalforsamling. Der er også USAs president Biden, Norges statsminister Erna Solberg og rundt 80 andre verdensledere.

  – Ministeren har det bra, heter det i meldingen.

  Queiroga sier til CNN at han har hatt på seg munnbind hele tiden mens han har vært i FN-bygningen.

  Brasils president, Jair Bolsonaro, har nektet å ta koronavaksinen. Han trosser dermed FNs vaksinepåbud når han denne uken deltar på den årlige generalforsamlingen i New York.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Færre koronatilfeller og dødsfall i verden

  Tallet på nye tilfeller av covid-19 og koronarelaterte dødsfall falt i forrige uke, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Det ble registrert mer enn 3,6 millioner smittetilfeller og litt under 60.000 dødsfall mellom 13. og 19. september. Antall bekreftede tilfeller på verdensbasis er nå oppe i 228 millioner, opplyser WHO.

  Antall nye dødsfall knyttet til koronapandemien sank med 7 prosent sammenlignet med uken før. Mer enn 4,6 millioner mennesker har til nå dødd etter å ha blitt smittet.

 • av NTB
  DEL
  892 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 183.810 personer testet positivt, det utgjør nesten 3,5 prosent av befolkningen. Foto: Jil Yngland / NTB
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 183.810 personer testet positivt, det utgjør nesten 3,5 prosent av befolkningen. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 892 koronasmittede personer i Norge. Det er 327 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 761 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1186, så trenden er stadig fallende, slik den har vært i nesten to uker.

  Tirsdag var 119 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

  35 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 21 på respirator. Det er to flere på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med mandag, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • NTB
  DEL
  Helseministeren mislikte FHIs AstraZeneca-nei

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg ble kalt inn til møte med en misfornøyd helseminister Bent Høie etter FHIs anbefaling om å droppe AstraZeneca-vaksinen.

  Det kommer frem i boken «Camilla Stoltenberg. Året som aldri tok slutt», skrevet av NRK-journalist Lilla Sølhusvik.

  Hun beskriver hvordan hvordan Stoltenberg ble kalt inn til møte med helseministeren etter at FHI i vår anbefalte å skrote AstraZeneca-vaksinen fra vaksinasjonsprogrammet.

  I møtet skal Høie ha uttrykt misnøye med at FHI konkluderte med å ta vaksinen ut. Han mente FHI burde vært mer åpne og overlatt det til politikerne. Det overrasket Stoltenberg, skriver VG.

  – Jeg ble litt forvirret. Inntil da hadde det vært tydelig vektlagt fra politikernes side at alt som hadde med vaksinasjonen var så faglig, og at de ville følge våre råd – eller det de den gang kalte våre beslutninger. Mens jeg var nok mer opptatt av at det hele veien også hadde politiske aspekter. Plutselig snudde det, og de ble opptatte av at vaksinesakene hadde sterke politiske aspekter som det var viktig at vi forsto, sier Stoltenberg. Hun undstreker at hun egentlig er enig.

  Høie sier det er vanlig med FHI-møter etter at de kommer med råd.

  – Jeg mener at det er deres rolle å komme med en anbefaling, men det er ikke de som konkluderer. Det har det aldri vært tvil om. Slik det fremstilles i boken kan det virke som om det var en overraskelse at dette spørsmålet skulle konkluderes politisk, sier Høie.

 • av NTB
  DEL
  FHI avbestiller vaksiner
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet forteller at de har begynt avbestilling av ventede vaksinedoser fra EU. Foto: Ali Zare / NTB
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet forteller at de har begynt avbestilling av ventede vaksinedoser fra EU. Foto: Ali Zare / NTB

  FHI mener vi har nok vaksiner. Derfor har instituttet iverksatt avbestillinger av Pfizer- og Moderna-vaksiner fra EU. Det melder TV 2.

  Enn så lenge har vi nok vaksiner til å fullvaksinere alle som ønsker det – dessuten er beredskapslageret stort nok, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm til TV 2.

  – Vi har per nå gode muligheter til å sende ut vaksinedoser om det skulle oppstå en spesiell situasjon, men vi er allerede i ferd med å avbestille doser både fra Pfizer og Moderna fordi vi ser at vi ikke trenger flere vaksiner enn det vi har akkurat nå, sier Bukholm.

  Over 80 prosent av nordmenn over 18 år er fullvaksinert. I august ble det kjent at Norge skulle få ekstra Moderna-doser fra Romania. Mange av disse én million dosene er blitt distribuert til norske kommuner. Dosene kom i tillegg til de 358.000 dosene Norge fikk fra flere land i juli.

 • av NTB
  DEL
  Turister til Bangkok fra november
  Det har vært folketomt i turistbyen Bangkok under pandemien. Her fra Chinatown i Bangkok 3. august. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB
  Det har vært folketomt i turistbyen Bangkok under pandemien. Her fra Chinatown i Bangkok 3. august. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Den thailandske hovedstaden Bangkok vil trolig åpnes opp for turister igjen i november, sier lokale myndigheter.

  Bangkok var et av de største turistmålene i verden før pandemien, men myndighetene i Thailand stengte grensene for å holde smitten ute.

  I november vil antagelig 70 prosent av Bangkoks innbyggere være vaksinert, og da kan byen åpne igjen, opplyser den lokale guvernøren.

  Thailands to største turistøyer, Phuket og Koh Samui, tok imot de første turistene i juli. Det er krav om å være vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Borgere fra fire nye land kan bruke koronapass i Norge
  Albanere og marokkanere er blant dem som får en enklere innreise til Norge. Foto: Geir Olsen / NTB
  Albanere og marokkanere er blant dem som får en enklere innreise til Norge. Foto: Geir Olsen / NTB

  Norge godtar nå koronasertifikater fra Albania, Færøyene, Marokko og Panama.

  Det er utslagsgivende at landene er blitt koblet opp til EUs løsning for koronapass. Dermed kan fullvaksinerte reisende med gyldig koronapass fra de fire landene reise inn i Norge uten karanteneplikt.

  De behøver heller ikke bevise negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller koronateste seg på grensen.

  Disse lettelsene gjelder også personer som har testet positivt for korona de siste seks måneder.

  Tre andre land vil også få gyldige koronapass i Norge når de er koblet opp til EUs løsning: Koronasertifikatene til Andorra, Israel og Monaco er allerede godkjent av EU.

 • av NTB
  DEL
  Ni ansatte ved OUS har testet positivt på korona
  Oslo universitetssykehus står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig vil ikke smitteutbruddet foreløpig få alvorlige konsekvenser for intensivdriften.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Oslo universitetssykehus står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig vil ikke smitteutbruddet foreløpig få alvorlige konsekvenser for intensivdriften. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Ni ansatte, leger og sykepleiere ved Oslo universitetssykehus (OUS) har testet positivt på koronaviruset tirsdag. Samtlige er satt i isolasjon.

  – Vi har ingen indikasjoner på at pasienter er smittet, opplyser sykehuset.

  Videre skriver de at alle ansatte var fullvaksinerte, og at smitten mest sannsynlig startet via barna til en av de ansatte ved OUS.

  Sykehuset står nå i en fjerde bølge av koronapasienter, samtidig sier de at smitteutbruddet foreløpig ikke får alvorlige konsekvenser for intensivdriften.

  – Dette smitteutbruddet viser at pandemien ikke er over, og at selv fullvaksinerte kan bli smittet. På vegne av våre intensivpasienter – og andre sårbare pasientgrupper – vil vi derfor oppfordre alle våre uvaksinerte som har fått tilbud om vaksine, om å la seg vaksinere, sier avdelingsleder Dag Jacobsen.

 • av Stine Barstad
  DEL
  Storbritannia godtar kryssvaksinering

  Storbritannia endrer definisjonen av fullvaksinert, og vil fra 4. oktober akseptere kryssvaksinering med godkjente vaksiner fra ulike produsenter.

  Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  – Dette er gode nyheter for dem som har vært skeptiske til å takke ja til dose to av en annen vaksinetype, enn den de fikk som dose én på grunn av ønske om å reise til Storbritannia. Selv om vi ikke er kjent med at norske reisende har fått utfordringer på grunn av kryssvaksinering, håper vi dette kan føre til at enda flere vaksinerer seg med dose to, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i meldingen.

 • av NTB
  DEL
  FHI vil anbefale å gjenåpne landet om kort tid
  Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm sier de vil anbefale å gjenåpne Norge i løpet av kort tid. Foto: Annika Byrde / NTB
  Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm sier de vil anbefale å gjenåpne Norge i løpet av kort tid. Foto: Annika Byrde / NTB

  Nye analyser som Folkehelseinstituttet har fått inn, viser positiv utvikling i koronasituasjonen. Nå vil FHI om kort tid anbefale gjenåpning av landet.

  De faktiske smittetallene, i kombinasjonen med prognosene for tre uker fremover, viser at smitten tydelig går ned. Det gjør også ventede sykehusinnleggelser. Derfor vil FHI snarlig anbefale å åpne landet, sier vaksinesjef Geir Bukholm i FHI til VG.

  – Det handler egentlig om å finne det riktige tidspunktet. Vi vil jo anbefale regjeringen å åpne i løpet av den nærmeste tid, sier Bukholm.

  Han sier tidspunktet for gjenåpning avhenger av at kommunene opplever at de er klare.

  Det er opp til regjeringen å bestemme når gjenåpningen skal finne sted.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Skal masseteste alle elever på barneskolene i Oslo
  Håkon Mosvold Larsen, NTB
  Håkon Mosvold Larsen, NTB Foto: Oslo kommune skal massetester barneskoleelever denne uken. Noen av elevene kan få hjemmetester med hjem.

  Denne uken begynner kommunen massetesting av alle elever på barneskolene i Oslo. Målet er at alle elever i Osloskolen skal teste seg to ganger i uken, skriver Oslo kommune på sine egne hjemmesider.

  Elevene skal teste seg selv. De får utdelt tester på skolen. Testene skal tas med hjem. Foreldre skal få beskjed om hvordan testene skal gjennomføres.

  Målet med massetestingen er at elever skal unngå karantene dersom testen er negativ.

  Hvis testen derimot er positiv, må den følges opp med ny PCR-test ved testsentrene. Elevene må gå i isolasjon til de har fått prøvesvaret, skriver Oslo kommune. Det gjelder også ikke-vaksinerte voksne og barn i samme husstand.

 • av NTB
  DEL
  4.075.569 nordmenn har fått første dose

  4.075.569 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 3.559.687 personer har fått andre dose.

  75,6 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 66 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

  For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,4 og 82,8 prosent.

  Blant ungdom i alderen 16–17 har 85,2 prosent fått første dose, og 13,3 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 38,3 og 0,4 prosent.

  Foreløpig har FHI registrert at 10.718 personer fikk første dose mandag, og 5958 personer fikk andre dose.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (91,9 prosent) og Innlandet (91,3 prosent). Lavest andel har Troms og Finnmark (88 prosent) og Rogaland (88,4 prosent). For andre dose ligger fylkene Innlandet (85,3 prosent) og Agder (84,9 prosent) best an.

  Norge startet koronavaksineringen 27. desember 2020. Pfizers og Modernas vaksine benyttes i dag, men man kan også søke om å få Janssen-vaksinen. Norge valgte å stanse all bruk av Astra Zeneca-vaksinen i mars.

  Det kan være forsinkelser i registreringen av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

 • av NTB
  DEL
  Antallet koronadøde i USA snart på nivå med spanskesyken
  En koronapasient behandles på et sykehus i Louisiana. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB
  En koronapasient behandles på et sykehus i Louisiana. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

  Innen kort tid vil antallet amerikanere som har dødd med koronaviruset, passere dødstallet i forbindelse med spanskesyken.

  Spanskesyken tok livet av omtrent 675.000 amerikanere. Mandag ettermiddag viser tall fra Johns Hopkins-universitetet at 673.768 amerikanere har dødd med eller av koronaviruset.

  De to pandemiene kan imidlertid ikke sammenlignes uten videre. Situasjonen var langt verre under spanskesyken, som herjet i 1918 og 1919.

  Da døde én av 150 amerikanere, mens én av 500 har dødd så langt i koronapandemien.

  Globalt er dødstallet for koronapandemien 4,7 millioner mennesker. Minst 50 millioner liv gikk tapt i spanskesyken, da det også var langt færre mennesker på jorden.

  Samtidig påpeker historiker E. Thomas Ewing overfor Washington Post at spanskesyken gikk over etter to år, mens koronapandemien fortsatt tar mange liv rundt om i verden.

  – Vi har ignorert leksen fra 1918. Vi fulgte ikke advarslene i pandemiens første måneder. Vi får aldri vite hvor mange vi kunne ha reddet hvis vi hadde tatt trusselen mer på alvor, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Mann drept etter munnbindkrangel i Tyskland

  En 49 år gammel mann er pågrepet, siktet for å ha skutt og drept en ansatt på en bensinstasjon i Tyskland etter en munnbindkrangel.

  Hendelsen skjedde lørdag kveld da 49-åringen skulle kjøpe øl på en bensinstasjon i byen Idar-Oberstein.

  Den 20 år gamle ansatte nektet å selge ham øl siden han ikke var iført munnbind. 49-åringen forlot bensinstasjonen, kom tilbake en time senere og skjøt 20-åringen i hodet med en revolver. Mannen har i avhør forklart at frustrasjon over koronapandemien medførte at han ikke så noen annen utvei enn å «sette et eksempel», ifølge en påtaleansvarlig i saken.

  49-åringen har erkjent straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa
  Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener Norge er inne i en ny fase med koronaviruset. Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet.
Foto: Annika Byrde / NTB
  Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet mener Norge er inne i en ny fase med koronaviruset. Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Foto: Annika Byrde / NTB

  Koronaviruset kan nå bli sett på som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier FHI. Men pandemien er ikke over av den grunn.

  – Vi er nå i en ny fase der vi må se på koronaviruset som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon, sier assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

  Årsaken til det er at de aller fleste i risikogruppene er beskyttet. Selv om smitten fortsatt sirkulerer, holder sykehustallene seg lave. Dermed vil ikke koronaviruset føre til en stor belastning på helsetjenesten.

  For de vaksinerte som eventuelt blir smittet og får symptomer, vil de aller fleste få lette forkjølelseslignende symptomer.

  – Det vil si at koronaviruset nå kan sammenlignes særlig med sesonginfluensa og RS-infeksjoner, sier Bukholm.

  Samtidig vil han ikke erklære koronapandemien som over.

  – Pandemien er ikke over så lenge den finnes ute i verden og i land der vaksinedekningen fortsatt er lav. Så lenge sykdommen sprer seg utenfor de rike lands territorier er det fortsatt pandemi. Men den er nede på et sparebluss i Norge og i mange land som har god vaksinedekning, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Østerrike vil ta imot skiturister i vinter
  Østerrike håper på en god vintersesong og ønsker turister velkommen. Her fra skiområdet Grafenberg ved St. Johan – Allendorf i Østerrike. Foto: Halvard Alvik / NTB
  Østerrike håper på en god vintersesong og ønsker turister velkommen. Her fra skiområdet Grafenberg ved St. Johan – Allendorf i Østerrike. Foto: Halvard Alvik / NTB

  Nordmenn som liker å reise på skiferie til Østerrike, kan glede seg over at landet nå forbereder seg for å ta imot skiturister den kommende vintersesongen.

  For å kunne benytte landets skiheiser, stilles det krav til at man enten er fullvaksinert, har gjennomgått covid-sykdom eller kan vise frem negativ koronatest.

  – Jeg er overbevist at med disse rammene på plass, vil det være mulig å gjennomføre en trygg og god vintersesong i landet vårt, sier landets turistminister Elisabeth Köstinger.

  Myndighetene tar forbehold om at reglene kan strammes inn på kort varsel dersom antallet koronainnlagte pasienter stiger.

  Landet jobber nå med å planlegge ulike løsninger for å gjennomføre vintersesongen uten at det oppstår for lange køer og trengsel.

  Skiturisme er svært viktig for Østerrike, og over halvparten av alle europeiske ferier i vinterhalvåret finner sted i Østerrike, ifølge landets myndigheter. Landet er nå ute etter å renvaske sitt image som et trygt turistmål etter at flere smitteutbrudd blant nettopp skiturister kickstartet koronaepidemien i flere europeiske land i starten av 2020.

 • av NTB
  DEL
  USA åpner grensene for fullvaksinerte turister

  Vaksinerte utlendinger får slippe inn i USA igjen fra og med tidlig i november, opplyser Biden-administrasjonen. Det skjer etter et 18 måneders innreiseforbud.

  USAs president Donald Trump stengte grensene tidlig i pandemien, og innreiseforbudet ble opprettholdt av hans etterfølger Joe Biden.

  – Den viktigste endringen vi gjør, er at utenlandske borgere som reiser til USA, må være fullvaksinert, sier Jeff Zientz, koronakoordinator i Det hvite hus.

  Det blir ikke krav om karantene for de vaksinerte reisende, men man må legge frem en negativ test tatt høyst tre dager før avreise.

 • av NTB
  DEL
  India gjenopptar eksport av vaksiner

  India gjenopptar i oktober eksport av koronavaksiner, fem måneder etter at eksporten ble stanset på grunn av en dødelig smittebølge hjemme.

  India, som er en av verdens største produsenter av legemidler, var en vesentlig bidragsyter til Covax-programmet til støtte for fattige land.

  Eksporten stoppet i april da viruset herjet i India og truet med å overbelaste landets helsesystem, og India fikk enormt behov for vaksinene selv.

  Helseminister Mansukh Mandaviya sier det blir produsert 300 millioner vaksinedoser i oktober og en milliard til sammen i årets tre siste måneder.

  Indias egen vaksinering fikk en treg start i januar på grunn av vaksinemangel og utbredt vaksineskepsis i befolkningen.

  Men takten har økt de siste ukene, og mellom 5 og 8 millioner vaksiner blir nå satt hver dag. Fredag fikk 22 millioner indere vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer: Vaksinen trygg for barn mellom 5 og 11 år

  Pfizer-Biontechs koronavaksine fungerer for barn mellom 5 og 11 år, melder vaksineprodusenten mandag. Nå vil de be om godkjenning i USA.

  Barna får en mindre dose, omtrent en tredjedel av dosen voksne får. Kliniske studier viser at vaksinen etter to doser er like effektiv som hos tenåringer og unge voksne, sier selskapene i en uttalelse.

  – Vaksinen ga en robust immunrespons hos barn i alderen 5 til 11 år, heter det i uttalelsen.

  Dosen barna får, skal også gi lignende eller færre midlertidige bivirkninger enn det tenåringer kan oppleve, som stølhet i armen og feber.

  Pfizer-Biontech vil søke om nødgodkjennelse for bruk hos barn i USA innen slutten av september. Deretter vil de også be om godkjennelse i EU og Storbritannia.

Les mer om

 1. Koronaviruset