Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
FHI åpner for koronavaksine til gravide
04. mai kl 11:29av NTB
DEL

Gravide som ikke tilhører en av risikogruppene, kan nå få koronavaksine etter konsultasjon med lege.

– Gravide har noe høyere risiko for sykehusinnleggelse dersom de får covid-19 enn kvinner som ikke er gravide, selv uten underliggende risikotilstander. Vi åpner derfor mer opp for at alle gravide kan vurdere vaksinasjon i samråd med lege, sier lege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Helena Niemi Eide.

Ny studier viser at vaksinasjon er trygt for gravide og ammende kommer det frem i en pressemelding fra FHI.

Vaksinasjon har hittil kun blitt vurdert for gravide med underliggende helsetilstander som øker risikoen for alvorlig forløp av covid-19.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Utsatt andredose kan gi lengre tid med reiserestriksjoner

  Mens Norge planlegger for lettelser i restriksjonene for dem som har fått én vaksinedose, vil de fleste land kreve to doser for innreise uten karantene.

  Fordi Norge i tillegg har forlenget perioden mellom første og andre dose, vil dermed mange måtte vente lengre med å kunne reise karantenefritt, skriver VG.

  Helseminister Bent Høie (H) sier derimot at han tror mange land vil følge etter Norge.

  – Man kommer til å erfare det man ser fra de andre land som har gjort det, at tre uker etter første dose er nok til å gi god beskyttelse. Da er det vanskelig å opprettholde restriksjoner når man ser det er tilstrekkelig. Og der tror jeg andre land vil følge etter, sier Høie til VG.

 • av NTB
  DEL
  Laveste antall koronainnlagte i Helse sør-øst siden februar

  17. mai er 85 koronapasienter innlagt på sykehus i Helse sør-øst. Det er det laveste antallet siden 28. februar.

  Antall innlagte er åtte færre enn søndag da 93 personer var innlagt. På det meste var 269 personer innlagt 7. april. Det var flere enn i hele 2020.

  Mandag er 33 pasienter innlagt på intensivavdelinger, to færre enn søndag. 20 får respiratorbehandling, like mange som dagen før, skriver helseregionen på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Smitten ned 22 prosent i Oslo sist uke – ned 17 prosent nasjonalt

  Etter en bekymringsfull utflating tidligere i mai falt antall registrerte smittetilfeller med 22,2 prosent i Oslo i forrige uke.

  Ifølge kommunens egen statistikk ble det registrert 563 nye smittetilfeller i uke 19, ned fra 724 i uke 18.

  Smittetallene var høyest i uke 11 da 2.461 Oslo-borgere ble registrert koronasmittet. Etter den tid har tallene gått jevnt ned. Smittetallet sist uke er det laveste siden uke 6 da 488 ble registrert smittet.

  På landsbasis ble det registrert 2.473 nye smittetilfeller i Norge i forrige uke, ned fra 2.974 tilfeller uka i forveien. Det er en reduksjon på 16,8 prosent.

  Dette er basert på tallene som rapporteres fra MSIS ved midnatt hver dag.

 • av NTB
  DEL
  63 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert 63 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er ti flere enn på lørdag, og like mange som ved samme dag forrige uke. 
Foto: Jil Yngland / NTB
  Det er registrert 63 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er ti flere enn på lørdag, og like mange som ved samme dag forrige uke. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det er registrert 63 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 18 under snittet de sju foregående dagene.

  63 tilfeller er ti flere enn på lørdag, og like mange som ved samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 93 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 315 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

  Deretter følger bydelene Grünerløkka (308) og Søndre Nordstrand (289).

  Ullern bydel har for tiden de laveste smittetallene i Oslo. Der er smittetrykket på 101 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble registrert tre nye smittede siste døgn.

  Totalt er 35.183 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  247 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 247 koronasmittede i Norge. Trenden er dermed synkende.
Foto: Berit Roald / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 247 koronasmittede i Norge. Trenden er dermed synkende. Foto: Berit Roald / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 247 koronasmittede i Norge. Det er 62 mindre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 408 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 424, så trenden er nå synkende.

  I Oslo er det registrert 63 nye koronasmittede siste døgn. Det er 18 under snittet de sju foregående dagene. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 93 smittede per dag.

  Det er vanligvis færre som blir registrert som smittet i helgene og på helligdager.

  Ved midnatt natt til mandag var det utført 5,3 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 119.299 personer testet positivt.

  Til nå har 1.556.905 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 574.194 personer har fått andre dose.

  Søndag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

  Til sammen er 774 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Pandemien har nådd Snåsa

  Det første tilfellet av koronasmitte er registrert i Snåsa kommune i Trøndelag.

  Ifølge Trønder-Avisa gjelder det en kvinne som arbeider i en barnehage.

  – Det er nok en del i karantene på arbeidsplassen, sier kommuneoverlege Ulf Seljelid til avisen.

  Nå er det bare kommunene Røyrvik, Leka og Namsskogan som ikke har registrert smitte i Trøndelag.

  Ordfører Arnt Einar Bardal (Sp) er ikke overrasket.

  – Ja, det måtte jo nesten skje. Jeg tenker at vi har vært heldige lenge. At det til slutt skulle bli vår tur har vi regnet med, sier ordføreren til Adresseavisen.

  Nå jobber kommunen på spreng med smittesporing.

 • av NTB
  DEL
  Os kommune stenger ned

  Os kommune i Innlandet innfører en midlertidig forskrift om smitteverntiltak.

  Forskriften gjelder fra og med 17. mai til og med 24. mai.

  Fra 13. mai og frem til søndag er det avlagt 449 tester i kommunen. Det vil si at nesten en fjerdedel av befolkningen i Os nå er testet.

  Serveringssteder kan holde åpent for å selge mat og ikke-alkoholholdig drikke som ikke skal nytes på stedet. Butikker og varehus kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer.

  Helsetjenester vil også holde åpent, samt for eksempel frisører, men såkalte en-til-en-virksomheter anmodes om å innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind.

  Alle arrangementer skal avlyses eller utsettes i en begrenset tidsperiode. Det gjøres unntak for begravelser, vielser og dåp.

  Kommunen innfører påbud om hjemmekontor og det blir skjenkestopp.

 • av NTB
  DEL
  Islandsk Eurovision-deltaker testet positivt for covid-19
  Hele den islandske delegasjonen til Eurovision-konkurransen i Nederland er i karantene etter at en i gruppen har testet positivt på koronatest. Foto: Peter Dejong / AP/ NTB
  Hele den islandske delegasjonen til Eurovision-konkurransen i Nederland er i karantene etter at en i gruppen har testet positivt på koronatest. Foto: Peter Dejong / AP/ NTB

  Hele den islandske delegasjonen til Eurovision-konkurransen i Nederland er i karantene etter at en i gruppen har testet positivt på koronatest.

  I en pressemelding fra Eurovision Song Contest søndag opplyser arrangøren at den positive testen ble avdekket under en rutinetest.

  – I overensstemmelse med våre strenge regler for helse- og sikkerhet, har denne personen nå blitt satt i isolasjon. Som et sikkerhetstiltak vil også de andre medlemmene av delegasjonen ta en PCR-test og gå i karantene, skriver arrangøren.

  Lørdag fikk et medlem i den polske delegasjonen påvist koronasmitte. Dermed måtte også hele den polske delegasjonen i karantene.

  Årets konkurranse holdes i Rotterdam etter at Nederland vant i Tel Aviv i 2019. På grunn av pandemien ble konkurransen avlyst i 2020. I alt 39 land er med i år.

  Fordi en delegasjonene fra Romania og Malta er innkvartert på samme hotell som noen av dem som nå er i karantene, vil heller ikke disse delta under søndagens arrangement. Medlemmene av disse landenes delegasjoner vil også gjennomføre en ytterligere test for koronasmitte.

  – Eurovision Song Contest 2021 blir arrangert i år med full støtte og bistand fra nederlandske myndigheter. Vårt viktigste mål er lage et koronasikkert arrangement, og helsen og velferden for alle som deltar og for publikum, skriver arrangørene.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Stor smittespredning i Larvik

  Én person kan ha ført til flere titalls smittetilfeller i Larvik, skriver NRK. En person kom hjem fra et utenlandsbesøk og var smittet av den britiske varianten av mutert koronavirus. 60 personer kan ha blitt smittet som følge av dette, ifølge NRK.

 • av NTB
  DEL
  107 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tre færre enn dagen før

  Søndag var 107 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på tre pasienter fra dagen før.

  22 av pasientene får respiratorbehandling, og 38 ligger på intensivavdeling.

  Det er to færre på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt søndag.93 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, seks er innlagt i Helse vest, fire er innlagt i Helse Midt-Norge, og fire er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 119.052 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser søndagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Strenge tiltak i Tynset fra 17. mai

  Tynset kommune har vedtatt store innstramminger i forbindelse med smitteutbrudd, som berører en femtedel av innbyggerne, skriver VG.

  Tiltakene innebærer blant annet stengte butikker, restauranter, treningssentere og lignende. Det blir forbud mot arrangementer og påbud mot hjemmekontor.

  Tiltakene varer i første omgang fra 17. mai til 24. mai.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Smitteutbrudd i Orkland

  Orkland kommune har påvist ti nye smittetilfeller de siste to dagene, skriver Adressa.

  - Vi må nå konstantere at vi har et smitteutbrudd i Orkland, og at vi må forberede oss på flere smittetilfeller i dagene som kommer, skriver kommunen i en pressemelding.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Smittebølge i høyvaksinert ferieparadis

  Øygruppen Seychellene har vaksinert over 70 prosent av befolkningen. Nesten alle er fullvaksinert. Likevel har landet sett en kraftig smitteøkning de siste par ukene, skriver NRK. Opptil 300 er registrert smittet pr. dag. En del av de smittede har fått en eller to doser vaksine av den kinesiske typen Sinopharm eller Astra Zeneca.

  Det kan bety at disse vaksinene ikke beskytter like godt mot smittespredning som mot sykdom, forteller assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til NRK.

  – Det viser at i den store verden, der man vil bruke en god del forskjellige vaksiner, der ikke alle har like god effekt, vil det i praksis være vanskelig å oppnå full flokkimmunitet, sier Nakstad.

  Foto: Geir Salvesen
 • av NTB
  DEL
  Brudd på koronaregler i nesten ett av fire tilsyn i Vestland

  Arbeidstilsynet har avdekket brudd på koronaregler i nærmere en firedel av tilsynene i Vestland i år, melder Bergens Tidende.

  De har gjennomført 403 tilsyn så langt i år, med smittevern som tema, ifølge avisa.

  Arbeidstilsynet har fått i oppdrag av regjeringen å arbeide med å begrense smittespredning på arbeidsplasser. Det er nå definert som tilsynets høyeste prioritet.

  Hvorvidt det er gjort en kartlegging og risikovurdering av smitte, og om det er forsvarlig innkvartering, er de vanligste bruddene.

 • av NTB
  DEL
  Silvio Berlusconi skrevet ut av sykehus

  Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er skrevet ut av San Raffaele-sykehuset i Milano, der han har vært innlagt i fem dager.

  Den 84 år gamle milliardæren og mediemogulen har slitt med senvirkninger etter at i fjor pådro seg covid-19.

  Berlusconi skal etter sykehusinnleggelsen tilbake til hjemmet sitt i Arcore i Lombardia, opplyser nestleder i Berlusconis Forza Italia-parti, Antonio Tajani, på Facebook.

 • av NTB
  DEL
  18 nye smittetilfeller i Telemark

  Det er registrert 18 nye koronasmittede i Telemark det siste døgnet, melder Telemarksavisa.

  Det er Skien som har flest med åtte nye smittetilfeller.

  Nabokommunen Porsgrunn har ifølge meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) seks nye smittede. Midt-Telemark har to nye smittede, mens Drangedal og Notodden har én ny smittet.

  I Vestfold og Telemark fylke totalt er det 56 nye smittede midnatt natt til søndag, opplyser avisa.

  Skien, Porsgrunn og Bamble har innført tiltaksnivå B, noe som innebærer strenge, regionale koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

 • av NTB
  DEL
  Mange velger å holde seg hjemme 17. mai
  Pandemi og restriksjoner gir hjemmefeiring for mange nordmenn også i år.
  Pandemi og restriksjoner gir hjemmefeiring for mange nordmenn også i år. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

  Over halvparten av de spurte i Norsk koronamonitor fra Opinion svarer at de kommer til å holde seg hjemme på 17. mai.

  I alt 54 prosent av de totalt 9.000 spurte i undersøkelsen tror de i hovedsak vil holde seg hjemme i egen bolig på nasjonaldagen.

  – Folk flest velger å feire 17. mai hjemme. Pandemi og avlyste arrangement, og for mange både nedbør og serveringsstopp, vil prege nasjonaldagen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Hovedbildet er likt i hele Norge, men det er litt færre i Nord-Norge som sier de vil holde seg hjemme.

 • av NTB
  DEL
  109 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Lørdag var 109 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 17 pasienter fra dagen før.

  24 av pasientene får respiratorbehandling, og 40 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag. 98 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse Sør-Øst.

 • av NTB
  DEL
  Hundrevis evakuert fra brennende koronasykehus
  Brannen i sykehuset brøt ut om natten lokal tid.
  Brannen i sykehuset brøt ut om natten lokal tid. Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

  Flere hundre pasienter på et av Filippinenes største koronasykehus ble evakuert natt til søndag da det brøt ut brann i bygget.

  Ingen ble skadd da brannen raste gjennom tredje etasje på sykehuset Philippine General Hospital (PGH) i hovedstaden Manila like før klokken 1 natt til søndag lokal tid.

  Det var ingen pasienter i denne etasjen, men tykk røyk fant veien til de øvrige etasjene. Rundt 500 pasienter, blant dem 156 med koronasmitte, ble evakuert.

  Det tok nesten fem timer å slukke brannen.

 • av NTB
  DEL
  49 i karantene i barnehage i Bergen

  34 barn og 15 ansatte ved Årstad brannstasjon barnehage i Bergen må i karantene etter at én person med tilknytning til barnehagen har fått påvist smitte.

  I tillegg må 18 barn og seks ansatte i ventekarantene, skriver Bergensavisen.

  Kommunens smittesporing har kartlagt alle nærkontakter og gitt beskjed til dem som må i karantene. Det er nå påvist smitte tilknyttet seks barnehager i Bergen.

Les mer om

 1. Koronaviruset