Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Pressekonferanse om koronatiltakene i Oslo onsdag
04. mai 2021 kl 13:58av Arnhild Aass Kristiansen
DEL
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Byrådet i Oslo vil holde pressekonferanse om koronatiltakene i Oslo onsdag.

Pressekonferansen vil bli holdt i Oslo rådhus klokken 12.00, får Aftenposten opplyst. Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen vil orientere om koronasituasjonen.

Byrådsleder Raymond Johansen la forrige uke frem gjenåpningsplanen for Oslo. Han varslet da han de ville komme tilbake denne uken med en vurdering av tidspunkt for innføring av trinn 2 i gjenåpningsplanen for Oslo.

Åpning av butikker og kjøpesentre, samt kafeer og restauranter er noe av det som hører inn under trinn 2 i gjenåpningsplanen. Johansen har senere sagt til Dagbladet at han håper å kunne gjennomføre noen av lettelsene i trinn 2 allerede i slutten av denne uken.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kulturministeren inviterer til nytt møte
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til dialogmøte. I februar kommer en ny vurdering av tiltakene retter på kultur, idrett og andre fritidsaktiviteter. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer til kulturen, idretten og frivilligheten til dialogmøte. I februar kommer en ny vurdering av tiltakene retter på kultur, idrett og andre fritidsaktiviteter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer mandag kulturen, idretten og frivilligheten til møte om koronasituasjonen.

  På møtet kan den som vil, både komme med kommentarer og stille spørsmål om reglene som gjelder for smittevern nå, opplyser Kultur- og likestillingsdepartementet i en pressemelding.

  14. januar presenterte regjeringen lettelser i smitteverntiltak med betydning for blant annet kulturlivet og idretten, og denne uken åpnet de for flere i publikum på arrangementer med faste tilviste plasser. Mange aktører mener likevel reglene er altfor strenge.

  En ny vurdering av smittetallene er varslet i starten av februar. I mellomtiden skriver departementet at de ønsker en god og tett dialog for å finne gode løsninger for kulturen, idretten og frivilligheten.

 • av NTB
  DEL
  Høy smitte fører til tøffe prioriteringer i barnehager

  Rekordhøy smitte og store bemanningsproblemer i barnehagene i Trondheim gjør at de ansatte må prioritere hvilke barn som får komme, skriver Adresseavisen.

  Som følge av smittebølgen må flere av barnehagene operere med reduserte tilbud.

  – Det kan være alt fra at barnehagene må åpne senere på morgenen eller stenge tidligere på ettermiddagen, til at bare barn med særskilte behov eller foreldre med samfunnskritiske yrker kan få plass, sier kommunalsjef for barnehager i Trondheim, Ella Marie Ingdal til avisen.

  – Men de barnehagene som har det største trykket, sliter med å få gitt tilbud til alle enkelte dager, sier Ingdal.

  Når barnehagene må prioritere hvilke barn som får komme, er det barn med særskilte behov som blir prioritert. Deretter barn med foreldre i samfunnskritiske yrker.

  Ingdal sier videre at de så langt har greid å løse disse situasjonene gjennom dialog med foreldrene, men at hun er usikker på hvordan dette skal gå over tid.

 • av NTB
  DEL
  Kommune glemte å sende koronatester til analyse
  Teststasjonen på Langhus holder åpent to timer ekstra lørdag for at folk skal få teste seg på nytt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
  Teststasjonen på Langhus holder åpent to timer ekstra lørdag for at folk skal få teste seg på nytt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  160 PCR-tester tatt i Nordre Follo kommune er ikke sendt videre til Ahus for analyse. Nå ber kommunen folk om å teste seg på nytt.

  Testene som ble tatt på Langhuset onsdag 19. januar, ble ikke sendt til analyse hos Akershus universitetssykehus HF (Ahus), skriver VG. Derfor ber de alle som denne dagen testet seg etter klokken 10, og som ikke har fått svar, om å ta en ny PCR-test.

  Teststasjonen på Langhus holder åpent to timer ekstra lørdag for at folk skal få teste seg på nytt.

  – Vi beklager ulempene for dere som må ta en ny test, skriver kommunen på sine nettsider.

 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet med forslag til endringer i testsystemet
  Denne demo hurtigtesten viser et negativt resultat. Nå vil Helsedirektoratet legge til rette for at man kan registrere positive tester uten å ta PCR-test etter positiv hurtigtest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Denne demo hurtigtesten viser et negativt resultat. Nå vil Helsedirektoratet legge til rette for at man kan registrere positive tester uten å ta PCR-test etter positiv hurtigtest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Helsedirektoratet har laget et forslag til hvordan folk selv kan registrere positive selvtester uten behov for PCR-test. Løsningen kan være på plass i helgen.

  – Vi har utarbeidet forslag til hvordan de som har behov for en bekreftende test fortsatt kan få det, uten at kommunene og laboratoriene belastes for mye. Dette vil gjøre det mulig å møte behovet også ved videre smittevekst, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG.

  Det innebærer et system hvor man selv registrerer positive koronatester.

  I dag må personer som tester positivt på hurtigtest, i tillegg ta en PCR-test for at Folkehelseinstituttet (FHI) skal få oversikt over smittespredningen i landet. Flere kommuner har meldt at denne ordningen er en stor belastning for testsystemet på grunn av de høye smittetallene.

  – Vi tror det er mulig å få på plass løsninger som reduserer behovet for PCR-tester i løpet av kort tid, kanskje i løpet av helgen, men det avhenger av hvilke løsninger vi ender opp med, sier Nakstad.

 • av NTB
  DEL
  Forsinkelser på hurtigtest-leveranse grunnet været

  Stjørdal kommune i Trøndelag melder fredag om store forsinkelser på leveranser av hurtigtester. Årsaken er forsinkelser fra det nasjonale lageret i Oslo.

  – Konsekvensen er at vi ikke får full kontroll over smittesituasjonen, sier fagdirektør for helse og samfunn Marit Dypdal Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag til Trønder-Avisa.

  Kommunen må i en periode gjøre harde prioriteringer om hvem som kan hente hurtigtest.

  – Derfor er det de med symptomer på korona som nå kan hente test. Foruten disse er det kun ansatte innenfor liv og helse som blir prioritert nå som vi har få tester, opplyser Stjørdal kommune.

  Flere andre kommuner vil også ha færre hurtigtester enn ønskelig.

  Hovedårsaken er forsinkede leveranser fra det nasjonale lageret i Oslo. Det utfordrende været i Norge den siste tiden har noe av skylden for logistikkproblemene, sier Kverkild.

  Hun minner om at Norge har bestilt 50 millioner nye hurtigtester, men disse kommer først i neste uke. I slutten av neste uke vil kommunene ha fått fylt opp lagrene igjen, ifølge Kverkild.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 47.000 nye smittetilfeller i Danmark

  Det er registrert 46.831 nye koronatilfeller i Danmark det siste døgnet, noe som er ny rekord så langt i pandemien.

  Danmark er det landet i verden som utfører klart flest koronatester i forhold til befolkningen, noe som er med på å forklare de skyhøye smittetallene. Samtidig har omikronvarianten fått virkelig fotfeste i det danske samfunnet.

  Tidligere i uken viste tallene at en tidel av den danske befolkningen hadde avlagt positiv test den siste måneden, og fredag ble det altså registrert nok en rekord i smittetallene.

  Samtidig faller antallet innlagte med koronavirus med 12 til 813.

 • av NTB
  DEL
  Polakker blir bedt om å jobbe hjemmefra

  Den polske statsministeren Mateusz Morawiecki oppfordrer landets innbyggere til å jobbe hjemmefra den neste tiden for å slå ned smittebølgen.

  Smittetallene har de siste dagene steget til rekordnivåer og fredag ble det registrert 36.665 nye tilfeller. Statsministeren sier at alle kan få gratis koronatester fra apotekene fra og med neste uke, mens leger vil dra på hjemmebesøk til eldre som er syke med korona.

  – Den femte bølgen er et faktum. Vi ser rekordtall på smittede og må håndtere en ny situasjon.

  Han oppfordrer alle til å jobbe hjemmefra den neste tiden og sier at offentlige ansatte blir beordret på hjemmekontor.

 • av NTB
  DEL
  Ny smittetopp i Russland

  Omikronvarianten fører til høye smittetall i Russland. Det siste døgnet er det registrert 49.513 nye smittetilfeller, ifølge den offisielle statistikken.

  Det er en ny døgnrekord i den offentlige statistikken fra russiske myndigheter. Forrige topp kom i november. Tallene russiske myndigheter opererer med er blitt kritisert for å være lavere enn de reelle tallene.

  Smitten har økt i store deler av Russland de siste dagene og myndighetene peker på omikronvarianten som sprer seg raskere.

  Russlands president Vladimir Putin sa forrige uke at landet har to uker til å forberede seg på en kraftig smittebølge. Myndighetene sliter med å få mange nok til vaksinere seg og oppfordrer folk sterkt til å ta vaksinen.

  Kun 47 prosent av den russiske befolkningen er fullvaksinert. I Norge ligger tallet på 73 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Nye tall om bivirkninger fra vaksine
  Legemiddelverket har mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksine.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Legemiddelverket har mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksine. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Etter at over 10,6 millioner doser er satt, har Legemiddelverket mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger. 4.766 er klassifisert som alvorlige.

  21.647  meldinger er klassifisert som lite alvorlige, og totalt er 26.413 meldinger om bivirkninger behandlet, opplyser Statens legemiddelverk.

  – Det er ingen andre vaksiner vi har fått så mye kunnskap om på så kort tid, sier Unni Hjelmaas, enhetsleder i Legemiddelverket.

  Hjelmaas understreker at bivirkninger meldes på mistanke, og de vet derfor ikke om vaksinen er årsaken.

  – Det er et meldesystem som skal fange opp det vi bør undersøke nærmere, ikke et tellesystem som viser antall faktiske bivirkninger, understreker Hjelmaas.

  Tallene kan altså ikke brukes til å vurdere årsakssammenhenger eller hvor ofte en bivirkning opptrer.

  – Dessverre opplever vi at tall fra bivirkningsrapporten blir brukt og tatt ut av sin sammenheng. Særlig i sosiale medier har vi sett flere eksempler på at vår informasjon misbrukes og spres med falske opplysninger, sier Hjelmaas.

  Hun oppfordrer folk til å være kritiske til kildebruk og til hva de deler videre.

 • av NTB
  DEL
  Japan strammer inn koronatiltakene
  Smittetallene har økt i Japan, og nå innfører myndighetene målrettede tiltak mot restauranter og barer. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
  Smittetallene har økt i Japan, og nå innfører myndighetene målrettede tiltak mot restauranter og barer. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

  Omikronvarianten har sørget for smitterekorder i Japan, som nå for første gang siden september innfører flere koronatiltak.

  Fra fredag må de fleste restauranter og barer stenge innen klokken 21. I Tokyo må stedene som serverer alkohol, stenge en time tidligere.

  Japanske myndigheter har i liten grad tydd til nedstengninger gjennom pandemien og har heller prioritert ulike skjenkeforbud og tidligere stengetider for serveringsstedene. I tillegg har munnbind og avstandsregler stått sentralt.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  3785 nye smittede i Oslo siste døgn

  Det er registrert 3785 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1565 flere enn samme dag i forrige uke, og 489 flere enn onsdag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene er det i snitt registrert 22441 smittede pr. dag.

 • av NTB
  DEL
  Ny rekord i antall koronasmittede

  Det siste døgnet er det registrert 16.877 koronasmittede i Norge. Det er 5280 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 12.529 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 7888, så trenden er stigende.

  Torsdag var 249 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

  70 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 51 respiratorbehandling. Det er 36 færre på intensiv og 21 færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 571.655 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Til sammen er 1413 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

  Forrige døgnrekord for Norge var 20. januar i år. Da ble det registrert 15.987 smittede.

 • av NTB
  DEL
  Tusen operasjoner utsatt ved Haukeland grunnet korona
  Overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus. Her fra en pressekonferanse 14. mars 2020. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Overlege Christian Beisland ved Haukeland universitetssjukehus. Her fra en pressekonferanse 14. mars 2020. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Kreftpasienter er blant dem som er blitt rammet av at ca. 1000 operasjoner er utsatt ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen som følge av pandemien.

  Kirurgisk prioritør og overlege Christian Beisland ved sykehuset opplyser til Bergensavisen at de utsatte mellom 550 og 600 operasjoner allerede i løpet av pandemiens første uker. De ansatte måtte læres opp innen smittevern og intensivbehandling.

  Haukeland er igjen i full aktivitet denne og neste uke.

  Beisland vet ikke hvor lenge enkeltpasienter har måttet vente.

  – Jeg tror jeg har holdepunkter for at kreftpasientene ikke har fått dårligere prognose for overlevelse, men det er nok noen som har hatt det verre enn de kunne hatt det fordi de måtte vente, sier Beisland.

  Stavanger universitetssjukehus, Helse sørøst, St. Olav i Trondheim og Oslo universitetssykehus har også meldt om utsettelse av planlagte operasjoner.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Anbefaler ny publikumsgrense

  Den nye anbefalingen er maks 1500 publikummere på offentlige innendørs arrangementer med faste, tilviste plasser.

  På utendørs arrangementer anbefaler helsemyndighetene inntil 3000 deltagere.

  Hvis anbefalingen tas til følge, blir arrangører bedt om å skape kohorter på 200 personer innendørs og 500 personer utendørs.

 • av Nora Berntzen/NTB
  DEL
  Østerrike vedtar vaksineplikt

  De folkevalgte i Østerrike har vedtatt et forslag fra regjeringen om å innføre vaksineplikt for alle over 18 år.

  De som nekter å vaksinere seg, må betale høye bøter dersom det ikke foreligger medisinske grunner, eller man har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, ifølge den nye loven.

  Uvaksinerte kan risikere bot på opptil 600 euro, omtrent 6000 norske kroner.

  Forslaget om vaksineplikt ble fremmet av de to regjeringspartiene, høyrepartiet ÖVP og De grønne, og det fikk den nødvendige støtten fra de øvrige partiene i underhuset i nasjonalforsamlingen. Det er ventet at også overhuset vil godkjenne loven, som dermed trolig kan tre i kraft 1. februar.

  Vaksineplikten er regjeringens håp om å unngå flere nedstenginger.

 • av NTB
  DEL
  105 nasjoner får billigere koronamedisin
  Mercks covid-19-medisin molnupiravir skal bli tilgjengelig i generiske utgaver i fattige land. Så langt i pandemien har ikke slike medisiner vært tilgjengelig i særlig stort omfang. Foto: Merck & Co. via AP / NTB
  Mercks covid-19-medisin molnupiravir skal bli tilgjengelig i generiske utgaver i fattige land. Så langt i pandemien har ikke slike medisiner vært tilgjengelig i særlig stort omfang. Foto: Merck & Co. via AP / NTB

  I alt 105 fattige land skal få tilgang til billige, generiske versjoner av Mercks nye medisin mot covid-19.

  Avtalen som gjør dette mulig, ble kunngjort torsdag av den FN-støttede internasjonale organisasjonen Medicines Patent Pool (MPP).

  MPP har inngått avtaler med 27 legemiddelprodusenter om produksjon av generiske varianter av medisinen molnupiravir til bruk i fattige land.

  – Dette er et viktig skritt mot å sikre global tilgang til en behandlingsmetode mot covid-19 som det er stort behov for, og vi er trygge på at medisinen raskt vil bli tilgjengelig i disse landene, sier MPPs leder Charles Gore.

  Merck inngikk avtalen med MPP i oktober, og siden har organisasjonen forhandlet med legemiddelprodusentene.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Espen Nakstad har fått korona

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er koronasmittet, melder NRK.

  – Etter noen dager i selvpålagt karantene med negative tester har jeg testet positivt for koronaviruset. Jeg har barn som ble smittet på skolen, og ble derfor ikke overrasket over testresultatet, skriver Espen Nakstad i en SMS til NRK.

  I meldingen skriver Nakstad at han foreløpig har milde forkjølelsessymptomer, og at han regner med å ha fått omikronvarianten.

 • av NTB
  DEL
  Rundt 1000 operasjoner koronautsatt ved Haukeland
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Siden mars 2020 er om lag 1000 operasjoner ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen utsatt som følge av koronasituasjonen.

  Det viser tall som overlege Christian Beisland ved sykehuset legger frem for Bergensavisen torsdag.

  Fra nedstengingen 12. mars 2020 og til påsken samme år ble det utsatt mellom 550 og 600 operasjoner ved sykehuset. Fra oktober 2021 ble det også utsatt hundrevis av operasjoner. Alle utsettelsene skyldtes pandemien og sykehusets pandemiberedskap.

  I desember forklarte Beisland til BA at personalmangel og koronautbrudd førte til utsettelsene i høst.

  – Det går dessverre ofte ut over pasienter med kroniske lidelser og mye smerter, sa Beisland da.

  Nå i januar er sykehuset i full drift.

 • av NTB
  DEL
  Karantenetiden reduseres i Sverige

  Sverige letter på karantenekravene. Fra nå av må de som bor sammen med smittede, holde seg hjemme i fem dager i stedet for sju. Det samme gjelder smittede.

  De nye bestemmelsene gjelder fra første sykedag. For syke må to av de fem dagene være symptomfrie, ifølge Folkhälsomyndigheten.

  Det gjøres unntak for symptomfrie personer som har fått tre vaksinedoser, har hatt covid-19 de siste tre måneder eller er nøkkelpersoner i samfunnskritiske stillinger. De kan gå på skole eller jobb selv om nærkontakter i familien er smittet.

  Enkelte arbeidsplasser har problemer med å holde virksomheten i gang fordi mange sitter i karantene. Også skolene melder om mange elever som ikke kan møte frem.

  Smittespredningen i Sverige er nå så omfattende at en stor del av landets befolkning risikerer å smittes de neste ukene.

  7,5 millioner svensker over 12 år – 83 prosent – har fått to vaksinedoser, mens 3,3 millioner har fått tre, det vil si 39,6 prosent.

  Socialstyrelsen melder at det torsdag var 1461 koronapasienter innlagt på svenske sykehus, nesten 300 flere enn i forrige uke. 110 pasienter ligger på intensivavdeling.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune viderefører gult og grønt nivå i skolen

  Smittetallene i Oslo fortsetter å holde seg på et høyt nivå. Derfor fortsetter barnehager og grunnskoler i kommunen med gult nivå fra mandag 24. januar. Videregående skole og voksenopplæring fortsetter på grønt nivå, opplyser kommunen.

  – Det er en kraftig økning i smitte, også i barnehager og skoler. FHI har varslet at vi må vente enda høyere smittetall fremover. Det skaper en usikkerhet og stor belastning på barnehager og skoler, ikke minst fordi det kan bli veldig høyt fravær mange steder, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll.

  Hun mener gult nivå hos barna bidrar til å begrense smittespredningen. Det gir barnehagene og skolene rom til å tilpasse tilbudet ut fra den lokale smittesituasjonen.

  Holmås Eidsvoll sier at kommunen vil gi barna en mest mulig normal hverdag, og at de skal gjøre fortløpende vurderinger med sikte på lettelser.

Les mer om

 1. Koronaviruset