Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Biden setter nytt vaksinemål
04. mai kl 20:44av NTB
DEL
President Joe Biden, her under en tale på Tidewater Community College i Virginia mandag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden, her under en tale på Tidewater Community College i Virginia mandag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

President Joe Biden setter et nytt vaksinemål. Han vil ha 70 prosent av alle voksne amerikanere vaksinert med minst én dose innen nasjonaldagen 4. juli.

Biden la fram den nye planen tirsdag. Hans regjering står nå overfor den vanskelige oppgaven å overbevise dem som er skeptiske, til å la seg vaksinere. Et av virkemidlene er å gjøre tilgangen til vaksinene lettere.

Etterspørselen etter vaksinene har falt markert i hele USA, og i enkelte delstater mangler bestillinger på mer enn halvparten av dosene som er tilgjengelige.

Biden ber nå delstatsmyndighetene gjøre vaksinene tilgjengelige for alle som kommer innom vaksinasjonssentrene, og han ønsker at apoteker gjør det samme. For første gang skal også doser fordeles til delstatene der etterspørselen er størst, framfor å fordeles strengt etter folketall.

Innen 4. juli

Bidens mål innebærer at 181 millioner amerikanere skal være vaksinert med første dose innen 4. juli. Presidenten ønsker også å få 160 millioner amerikanere fullvaksinert med to doser innen samme dato.

Det nye målet ses som en implisitt innrømmelse av at interessen for vaksinene er på nedtur, etter at 56 prosent av den voksne befolkningen i USA har fått minst én dose. Det gis nå 965.000 vaksinedoser daglig, halvparten så mange som for tre uker siden.

Tempoet er imidlertid nesten dobbelt så høyt som det som er nødvendig for å nå Bidens mål.

Vaksinere tenåringer

Et mål i den neste fasen er også å vaksinere USAs tenåringer. Myndighetene arbeider med et program for å tilby vaksiner til USAs 17 millioner tolv- til 15-åringer innen skolestart til høsten.

Pfizer/Biontech sa i mars at deres vaksine hadde vist seg å være trygg og effektiv blant tolv- til 15-åringer. En nødgodkjenning er ventet om få dager, og Biden sier at da er han klar til å gi grønt lys straks.

Men dette er omstridt blant eksperter som mener det er en alvorlig feil å bruke av verdens begrensede vaksineforsyninger på en gruppe som er lite utsatt for smitte, mens pandemien er ute av kontroll i land som India og Brasil.

Lavrisiko

- Pandemien raser rundt om i verden, og vi snakker om å vaksinere en gruppe i befolkningen som er absolutt lavrisiko, mens det overveldende flertall av verdens helsearbeidere har null beskyttelse, sier Craig Spencer ved Columbia-universitetet.

Priya Sampathkumar ved Mayo-klinikken legger til at eksport av flere vaksiner ikke bare er et etisk spørmål, men også i USAs egen interesse.

– Å vaksinere flere mennesker i USA hjelper ikke hvis variantene i India, Nepal og Sør-Asia kommer ut av kontroll og rammer oss, sier hun.

USA har lovet å sende 60 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen som USA ikke skal bruke, men ekspertene mener at mye mer kan gjøres.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Islandsk Eurovision-deltaker testet positivt for covid-19
  Hele den islandske delegasjonen til Eurovision-konkurransen i Nederland er i karantene etter at en i gruppen har testet positivt på koronatest. Foto: Peter Dejong / AP/ NTB
  Hele den islandske delegasjonen til Eurovision-konkurransen i Nederland er i karantene etter at en i gruppen har testet positivt på koronatest. Foto: Peter Dejong / AP/ NTB

  Hele den islandske delegasjonen til Eurovision-konkurransen i Nederland er i karantene etter at en i gruppen har testet positivt på koronatest.

  I en pressemelding fra Eurovision Song Contest søndag opplyser arrangøren at den positive testen ble avdekket under en rutinetest.

  – I overensstemmelse med våre strenge regler for helse- og sikkerhet, har denne personen nå blitt satt i isolasjon. Som et sikkerhetstiltak vil også de andre medlemmene av delegasjonen ta en PCR-test og gå i karantene, skriver arrangøren.

  Lørdag fikk et medlem i den polske delegasjonen påvist koronasmitte. Dermed måtte også hele den polske delegasjonen i karantene.

  Årets konkurranse holdes i Rotterdam etter at Nederland vant i Tel Aviv i 2019. På grunn av pandemien ble konkurransen avlyst i 2020. I alt 39 land er med i år.

  Fordi en delegasjonene fra Romania og Malta er innkvartert på samme hotell som noen av dem som nå er i karantene, vil heller ikke disse delta under søndagens arrangement. Medlemmene av disse landenes delegasjoner vil også gjennomføre en ytterligere test for koronasmitte.

  – Eurovision Song Contest 2021 blir arrangert i år med full støtte og bistand fra nederlandske myndigheter. Vårt viktigste mål er lage et koronasikkert arrangement, og helsen og velferden for alle som deltar og for publikum, skriver arrangørene.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Stor smittespredning i Larvik

  Én person kan ha ført til flere titalls smittetilfeller i Larvik, skriver NRK. En person kom hjem fra et utenlandsbesøk og var smittet av den britiske varianten av mutert koronavirus. 60 personer kan ha blitt smittet som følge av dette, ifølge NRK.

 • av NTB
  DEL
  107 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – tre færre enn dagen før

  Søndag var 107 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på tre pasienter fra dagen før.

  22 av pasientene får respiratorbehandling, og 38 ligger på intensivavdeling.

  Det er to færre på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt søndag.93 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, seks er innlagt i Helse vest, fire er innlagt i Helse Midt-Norge, og fire er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 119.052 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser søndagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Strenge tiltak i Tynset fra 17. mai

  Tynset kommune har vedtatt store innstramminger i forbindelse med smitteutbrudd, som berører en femtedel av innbyggerne, skriver VG.

  Tiltakene innebærer blant annet stengte butikker, restauranter, treningssentere og lignende. Det blir forbud mot arrangementer og påbud mot hjemmekontor.

  Tiltakene varer i første omgang fra 17. mai til 24. mai.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Smitteutbrudd i Orkland

  Orkland kommune har påvist ti nye smittetilfeller de siste to dagene, skriver Adressa.

  - Vi må nå konstantere at vi har et smitteutbrudd i Orkland, og at vi må forberede oss på flere smittetilfeller i dagene som kommer, skriver kommunen i en pressemelding.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Smittebølge i høyvaksinert ferieparadis

  Øygruppen Seychellene har vaksinert over 70 prosent av befolkningen. Nesten alle er fullvaksinert. Likevel har landet sett en kraftig smitteøkning de siste par ukene, skriver NRK. Opptil 300 er registrert smittet pr. dag. En del av de smittede har fått en eller to doser vaksine av den kinesiske typen Sinopharm eller Astra Zeneca.

  Det kan bety at disse vaksinene ikke beskytter like godt mot smittespredning som mot sykdom, forteller assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til NRK.

  – Det viser at i den store verden, der man vil bruke en god del forskjellige vaksiner, der ikke alle har like god effekt, vil det i praksis være vanskelig å oppnå full flokkimmunitet, sier Nakstad.

  Foto: Geir Salvesen
 • av NTB
  DEL
  Brudd på koronaregler i nesten ett av fire tilsyn i Vestland

  Arbeidstilsynet har avdekket brudd på koronaregler i nærmere en firedel av tilsynene i Vestland i år, melder Bergens Tidende.

  De har gjennomført 403 tilsyn så langt i år, med smittevern som tema, ifølge avisa.

  Arbeidstilsynet har fått i oppdrag av regjeringen å arbeide med å begrense smittespredning på arbeidsplasser. Det er nå definert som tilsynets høyeste prioritet.

  Hvorvidt det er gjort en kartlegging og risikovurdering av smitte, og om det er forsvarlig innkvartering, er de vanligste bruddene.

 • av NTB
  DEL
  Silvio Berlusconi skrevet ut av sykehus

  Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi er skrevet ut av San Raffaele-sykehuset i Milano, der han har vært innlagt i fem dager.

  Den 84 år gamle milliardæren og mediemogulen har slitt med senvirkninger etter at i fjor pådro seg covid-19.

  Berlusconi skal etter sykehusinnleggelsen tilbake til hjemmet sitt i Arcore i Lombardia, opplyser nestleder i Berlusconis Forza Italia-parti, Antonio Tajani, på Facebook.

 • av NTB
  DEL
  18 nye smittetilfeller i Telemark

  Det er registrert 18 nye koronasmittede i Telemark det siste døgnet, melder Telemarksavisa.

  Det er Skien som har flest med åtte nye smittetilfeller.

  Nabokommunen Porsgrunn har ifølge meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) seks nye smittede. Midt-Telemark har to nye smittede, mens Drangedal og Notodden har én ny smittet.

  I Vestfold og Telemark fylke totalt er det 56 nye smittede midnatt natt til søndag, opplyser avisa.

  Skien, Porsgrunn og Bamble har innført tiltaksnivå B, noe som innebærer strenge, regionale koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

 • av NTB
  DEL
  Mange velger å holde seg hjemme 17. mai
  Pandemi og restriksjoner gir hjemmefeiring for mange nordmenn også i år.
  Pandemi og restriksjoner gir hjemmefeiring for mange nordmenn også i år. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

  Over halvparten av de spurte i Norsk koronamonitor fra Opinion svarer at de kommer til å holde seg hjemme på 17. mai.

  I alt 54 prosent av de totalt 9.000 spurte i undersøkelsen tror de i hovedsak vil holde seg hjemme i egen bolig på nasjonaldagen.

  – Folk flest velger å feire 17. mai hjemme. Pandemi og avlyste arrangement, og for mange både nedbør og serveringsstopp, vil prege nasjonaldagen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Hovedbildet er likt i hele Norge, men det er litt færre i Nord-Norge som sier de vil holde seg hjemme.

 • av NTB
  DEL
  109 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Lørdag var 109 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 17 pasienter fra dagen før.

  24 av pasientene får respiratorbehandling, og 40 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag. 98 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse Sør-Øst.

 • av NTB
  DEL
  Hundrevis evakuert fra brennende koronasykehus
  Brannen i sykehuset brøt ut om natten lokal tid.
  Brannen i sykehuset brøt ut om natten lokal tid. Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

  Flere hundre pasienter på et av Filippinenes største koronasykehus ble evakuert natt til søndag da det brøt ut brann i bygget.

  Ingen ble skadd da brannen raste gjennom tredje etasje på sykehuset Philippine General Hospital (PGH) i hovedstaden Manila like før klokken 1 natt til søndag lokal tid.

  Det var ingen pasienter i denne etasjen, men tykk røyk fant veien til de øvrige etasjene. Rundt 500 pasienter, blant dem 156 med koronasmitte, ble evakuert.

  Det tok nesten fem timer å slukke brannen.

 • av NTB
  DEL
  49 i karantene i barnehage i Bergen

  34 barn og 15 ansatte ved Årstad brannstasjon barnehage i Bergen må i karantene etter at én person med tilknytning til barnehagen har fått påvist smitte.

  I tillegg må 18 barn og seks ansatte i ventekarantene, skriver Bergensavisen.

  Kommunens smittesporing har kartlagt alle nærkontakter og gitt beskjed til dem som må i karantene. Det er nå påvist smitte tilknyttet seks barnehager i Bergen.

 • av NTB
  DEL
  53 nye koronasmittede i Oslo siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 53 smittetilfeller i hovedstaden. Det er nær det laveste nivået på svært lenge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 53 smittetilfeller i hovedstaden. Det er nær det laveste nivået på svært lenge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det er registrert 53 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 30 under snittet de sju foregående dagene.

  53 tilfeller er 48 færre enn på fredag, og 17 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 95 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 333 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert seks nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Grünerløkka (317) og Søndre Nordstrand (250).

  Bydelen Ullern har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 93 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert ingen nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 35.134 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  1300 tonn død mink er gravd opp i Danmark
  Begravd mink graves opp på et militært område nær Nørre Felding i Danmark. Folketinget har bestemt at minken, som ble avlivet på grunn av et koronautbrudd blant dyrene, skal brennes. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau via AP / NTB
  Begravd mink graves opp på et militært område nær Nørre Felding i Danmark. Folketinget har bestemt at minken, som ble avlivet på grunn av et koronautbrudd blant dyrene, skal brennes. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau via AP / NTB

  Forsøket med å grave opp 1.300 tonn døde mink er avsluttet i Danmark. Så langt har det gått uproblematisk for seg, opplyser den danske Fødevarestyrelsen.

  Dyrene ble avlivet i november for å stanse utbrudd av en mutert koronavirusvariant.

  De døde dyrene ble først gravd ned, men et flertall på Folketinget besluttet senere at de skulle graves opp igjen for å brennes. Dette arbeidet begynner etter et halvt år fordi det vurderes at minken nå ikke lenger utgjør en smittefare.

  Målet er at alle dyrekadavrene skal være gravd opp og brent innen midten av juli.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Koronasmitte på Eurovision

  Et medlem i den polske delegasjonen til Eurovision har testet positivt for koronavirus, skriver Aftonbladet. Hele den polske delegasjonen skal nå være i karantene. Artisten Rafal, som representerer Polen i Rotterdam, kan dermed ikke bidra på søndagens åpningsseremoni.

  Foto: Eurovision
 • av NTB
  DEL
  Indisk virusvariant bekymrer Høie
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier Norge følger nøye med på spredningen av den indiske virusvarianten. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier Norge følger nøye med på spredningen av den indiske virusvarianten. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Den indiske virusvarianten kan bli dominerende i Storbritannia i løpet av få uker. Norge følger nøye med, sier helseminister Bent Høie (H).

  – Det er klart at det bekymrer oss, sier Høie til NTB.

  Den indiske virusvarianten har nå begynt å spre seg i Storbritannia, og britiske helsemyndigheter venter at den etter hvert også vil få overtaket og bli dominerende.

  Hvis det skjer i Storbritannia, må vi også regne med at det skjer i andre land, advarer Høie, som sier Norge nå følger veldig med på den nye varianten.

  Ifølge Høie er det ikke usannsynlig at den indiske varianten blir dominerende i Storbritannia i løpet av juni. Den er mer smittsom enn den britiske varianten, som i dag dominerer i Norge.

  Men vaksinene ser ut til å virke også mot den indiske varianten, understreker Høie.

 • av NTB
  DEL
  900 i karantene og 33 smittet på Tynset

  I alt 33 personer er smittet og 900 er i karantene på Tynset, melder kommunen lørdag.

  De nye positive svarene kommer etter tester fra personer som allerede satt i karantene, opplyser kommunen.

  Smitteutbruddet er sporet til ett eller flere religiøse arrangementer i månedsskiftet april/mai. Der var det samlet folk fra flere av kommunene i regionen og noen tilreisende.

  Ordfører Merete Myhre Moen (Sp) sier til NRK at smitten kommer fra tre som kom utenfra Nord-Østerdalen.

  Kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng sier at arrangementene var i tråd med reglene. Personene i miljøet samarbeider godt i smittesporingsarbeidet.

  – Det kan ha vært en uheldig omstendighet. Det er det som kan ha startet det, sier kommuneoverlegen i Tynset.

 • av NTB
  DEL
  Portugal åpner for turister – nordmenn inkludert
  Carcavelos-stranden når Lisboa kan igjen befolkes av europeiske turister.
  Carcavelos-stranden når Lisboa kan igjen befolkes av europeiske turister. Foto: REUTERS/Rafael Marchante

  Portugal letter mandag på innreiserestriksjoner for de fleste europeiske land, opplyser landets innenriksdepartement. Norge er på listen.

  Reisende fra EU-land som har under 500 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, kan gjennomføre alle typer reiser til Portugal, opplyser innenriksdepartementet. Det gjelder også ikke-nødvendige reiser, skriver myndighetene.

  Land fra Schengen-området og Storbritannia er inkludert, skriver TV-kanalen TVI 24.

 • av NTB
  DEL
  Tyskere skeptiske til fordeler for fullvaksinerte

  Et flertall av tyskere er skeptiske til at fullvaksinerte skal få unntak for koronarestriksjoner, ifølge en meningsmåling.

  32 prosent svarte at ingen burde få fordeler før alle er vaksinerte, mens 21 prosent sa at fullvaksinerte og personer som har vært smittet, ikke bør behandles annerledes, ifølge YouGov-målingen.

  På den andre siden svarte 39 prosent at restriksjoner for vaksinerte kan lettes på. Over 2.000 personer deltok i spørreundersøkelsen.

  Ifølge Robert Koch-instituttet har rundt 8,8 millioner, som tilsvarer 10,6 prosent av befolkning, blitt fullvaksinert. 35,9 prosent har fått første stikk.

Les mer om

 1. Koronaviruset