Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Vaksinefunn i Israel omtales som mirakel
06. mai kl 20:19av Ingrid Elida Karo Johansen
DEL
Overlege Preben Aavitsland mener den nye vaksinestudien er et mirakel
Overlege Preben Aavitsland mener den nye vaksinestudien er et mirakel Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Natt til torsdag ble den første studien som ser på vaksineeffekt i et helt samfunn publisert. Resultatene er svært positive.

Studien, publisert i The Lancet, var utført av israelske og amerikanske forskere. Den så på hvordan vaksinestrategien har påvirket smittespredning, covid-19-innleggelser og død i den israelske befolkningen.

Det var Dagens Medisin som først omtalte saken.

– Dette er noe helt annet enn fase 3-studier. Dette er effekten i den virkelige verden, sier Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin.

4,7 av de 6,5 millioner israelske innbyggere var ferdigvaksinert med andre dose av Pfizer-vaksinen i april.

Forskningen viser:

 • 95,3 prosent effektiv mot den britiske virusvarianten (B117), sju dager eller lenger etter andre vaksinedose.
 • 91,5 prosent effektiv mot asymptomatisk covid-19-infeksjon.
 • 97 prosent effektiv mot symptomatisk covid-19-infeksjon
 • 97,2 prosent effektiv mot covid-19-relaterte sykehusinnleggelser
 • 96,7 prosent effektiv mot covid-19-relaterte dødsfall

– Dette er vanvittig gode resultater. Et mirakel, sier Aavitsland til Dagens Medisin.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Flere lettelser i Moss kommune

  Formannskapet i Moss vedtok lørdag en ny midlertidig koronaforskrift. Nå kan treningssentrene holde åpent og serveringsstedene servere alkohol.

  Moss er en av de ti Viken-kommunene som fredag tok steget ut av tiltaksnivå 5B i koronaforskriften.

  Den nye midlertidige koronaforskriften varer i første omgang til 24. mai.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen innfører strenge regionale tiltak i tre kommuner

  På grunn av smittesituasjonen i kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, innfører regjeringen strenge regionale tiltak i de tre kommunene.

  Kommunene får tiltaksnivå B fra midnatt, natt til søndag 9. mai. Tiltakene varer til og med tirsdag 25. mai. Det vil gjøres en ny vurdering innen tiltakene løper ut, opplyser regjeringen.

  –Det er raskt økende smitte i Grenlands-området, og situasjonen er alvorlig og uoversiktlig. Kommunenes arbeid med smittesporing og testing er under press. For å få kontroll med smitten innfører regjeringen strenge regionale tiltak, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

  Det er en forutsetning at de tre kommunene i tillegg raskt innfører samordnede lokale tiltak ut over tiltaksnivå B.

 • av NTB
  DEL
  Elden skal føre sak for nedstengingsmotstandere
  John Christian Elden er klar til å prøve vaksinepasset rettslig dersom ordningen blir vedtatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  John Christian Elden er klar til å prøve vaksinepasset rettslig dersom ordningen blir vedtatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Organisasjonen Stop Lockdown har varslet rettslig prøving av vaksinesertifikat. Nå har de fått med seg advokat John Christian Elden for å føre saken.

  Regjeringen har varslet at de ønsker å innføre et vaksinesertifikat der vaksinerte kan få fordeler sammenlignet med dem som ikke tar koronavaksine.

  Organisasjonen Stop Lockdown, som er kritisk til de inngripende tiltakene myndighetene har innført under koronapandemien, har varslet en rettslig prøving av sertifikatet. Nå har de fått med seg advokat John Christian Elden til å føre saken for dem.

  – Vi har gjort en vurdering for organisasjonen, og vi har kommet til samme konklusjon som jusprofessor Hans Petter Graver om grensene for hva staten kan bestemme over sine borgere for å begrense deres frihet, sier Elden til NTB.

  Hans Petter Graver sa i april til Aftenposten at koronapasset krever en egen lov.

  – Foreløpig har ikke Stortinget vedtatt noe her, og regjeringen var smarte nok til ikke selv å fatte vedtak. Men hvis det skulle bli vedtatt en vaksinepassordning med rettslige konsekvenser, er vi klare for å prøve det rettslig, sier Elden.

 • av NTB
  DEL
  Statsforvalteren anbefaler økt tiltaksnivå i Grenland

  – Statsforvalteren sendte lørdag formiddag en anbefaling til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om at regjeringen innfører statlige fastsatte tiltak etter covid-19-forskriftens kapittel 5B for kommunene Bamble, Porsgrunn og Skien, skriver Statsforvalteren i Vestfold og Telemark på sine nettsider.

  Anbefalingen kommer etter at smitten i Skien, Porsgrunn og Bamble den siste tiden har økt kraftig.

  Tiltaksnivå 5B innebærer blant annet at alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, full skjenkestopp, stenging av treningssentre og svømmehaller og påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig.

  Fredag ble det registrert 51 nye smittetilfeller i Skien. I Porsgrunn testet 13 personer positivt fredag, mens én person i Bamble testet positivt.

  Statsforvalteren opplyser at regjeringen trolig vil fatte et eventuelt vedtak i løpet av lørdag.

 • av NTB
  DEL
  106 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – åtte færre enn dagen før

  Lørdag var 106 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

  27 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag.

  94 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, åtte er innlagt i Helse vest, og fire er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 115.818 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser lørdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  26 nye smittede i Bergen: – Smittetallet holder seg høyt
  Fredag ble det registrert 26 nye smittetilfeller i Bergen.
  Fredag ble det registrert 26 nye smittetilfeller i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Fredag ble det registrert 26 nye smittetilfeller i Bergen. Det er fire færre enn samme dag i forrige uke og fire færre enn ukesnittet.

  – Smittetallet i Bergen holder seg vedvarende høyt, sier smittevernoverlege Frank van Betten.

  – Det er høyest forekomst av smitte i aldersgruppen 20–29 år. Flere av disse oppgir smitte i vennegjeng. Det er avgjørende å holde god avstand for å unngå smittespredning mellom venner og bekjente, sier van Betten.

 • av NTB
  DEL
  EU sikrer ytterligere 1,8 milliarder Pfizer-vaksiner
  EU-president Ursula von der Leyen kunngjorde lørdag nyheten om at EU har sikret ytterligere 1,8 milliarder doser av Pfizer/Biontech-vaksinen. Foto: Violeta Santos Moura / AP / NTB
  EU-president Ursula von der Leyen kunngjorde lørdag nyheten om at EU har sikret ytterligere 1,8 milliarder doser av Pfizer/Biontech-vaksinen. Foto: Violeta Santos Moura / AP / NTB

  En ny avtale sikrer EU ytterligere 1,8 milliarder doser av vaksinen fra Pfizer/Biontech de kommende årene.

  – Glad for å kunngjøre at EU-kommisjonen nettopp har godkjent en kontrakt med en garanti på 900 millioner doser, skriver EU-president Ursula von der Leyen på Twitter.

  Kontrakten inkluderer dessuten også en opsjon på ytterligere 900 millioner doser av vaksinen, som har vært en essensiell del av EU-landenes vaksineprogram, også her i Norge.

  Avtalen gjelder over en periode fram til 2023.

  Von der Leyen skriver også at ytterligere kontrakter og vaksineteknologi er på vei, uten å utdype dette nærmere.

  EU kunngjorde for en drøy måned siden at kontraktsforhandlinger var satt i gang, og von der Leyen uttalte da at EU var nødt til å satse på vaksineteknologi som har vist at de duger.

  Totalt er det godkjent fire koronavaksiner i EU og Norge. Dette er nevnte Pfizer/Biontech, samt Moderna, AstraZeneca og Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson.

  De to sistnevnte har imidlertid vært gjenstand for pauser og stans knyttet til alvorlige bivirkninger. Dette har ikke vært tilfelle for de to førstnevnte.

 • av NTB
  DEL
  EU klare til å diskutere fjerning av vaksinepatent
  EU-president Charles Michel vil gjerne diskutere løfting av koronavaksinepatenter.
  EU-president Charles Michel vil gjerne diskutere løfting av koronavaksinepatenter. Foto: Paulo Novais / Pool via Reuters / NTB

  Dersom amerikanske myndigheter foreslår å fjerne patent på koronavaksine, står EU klar til å diskutere saken.

  – Vi er klare til å gyve løs på dette temaet, så snart som et konkret forslag blir lagt på bordet, sier EU-president Charles Michel.

  Denne helgen er det EU-toppmøte i Porto. De fleste av statslederne i EU har tatt turen til Portugal for å diskutere ulike sosiale spørsmål, deriblant EUs rolle i å bekjempe ulikhet og fattigdom.

  Spørsmålet om å fjerne patent på koronavaksiner pekes på som løsningen på den globale kampen mot pandemien. Mange land ligger langt etter i vaksineringen, mens mange land ennå ikke har kommet ordentlig i gang.

  Dersom patentet fjernes, kan flere land sette i gang vaksineproduksjon for egen maskin.

  USA har lenge vært imot en slik fjerning av patentet, men åpnet denne uken opp for å gå inn for det.

  Les mer om temaet: Dette er den betente striden om oppskriften på vaksine: – En tiårig kamp mellom rike og fattige land

 • av NTB
  DEL
  51 nye smittetilfeller i Skien

  51 personer testet positivt for koronaviruset i Skien fredag. 620 personer ble testet.

  Ifølge kommunens hjemmesider testet 29 personer positivt fredag, men Skien kommune mener det kan være en forsinkelse i rapporteringen fra MSIS eller en forsinkelse i videreformidlingen av positive svar fra laboratoriene til kommunen, skriver Telemarksavisa.

  Det er det høye antallet smittede og tilsvarende høye antall nærkontakter særlig i aldersgruppene som ikke er vaksinert, som fører til et vedvarende og høyt press på TISK-apparatet (testing, isolering, smittesporing og karantene), omfordeling av ressurser for å håndtere smittesituasjon og redusert tjenestetilbud i helse og velferd.

  – Vårt TISK-apparat er en kritisk kapasitet som er prioritert, men det er etterlevelse av smitteverntiltakene i alle deler av samfunnet som er avgjørende for utfallet av denne smittebølgen, sier kommunalsjef Erik Nordberg i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd på militærøvelse i Sverige

  Den første store militærøvelsen siden pandemien brøt ut er i gang i Sverige. 21 personer har testet positivt i forbindelse med øvelsen, sier Alf Johansson, som leder øvelsen, til Aftonbladet.

  Nå er 200 soldater sendt hjem med koronasymptomer.

  Over 3.500 personer fra 13 forskjellige land deltar på militærøvelsen, som har fått navnet «Sydfront 21».

 • av Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Elleve nye russ smittet på Jæren

  Fredag fikk elleve nye russ påvist koronasmitte på Jæren i Rogaland.

  Det sier kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik til VG.

  Dermed har 95 russ fått påvist smitte etter russefestene forrige helg.

 • av NTB
  DEL
  Vaksinedoser ble ødelagt etter strømbrudd

  48 vaksinedoser som sto i et kjøleskap på helsestasjonen i Måsøy i Finnmark, ble denne uken ødelagt etter et strømbrudd.

  – 48 vaksinedoser var gjort klare, og satt i kjøleskap på helsestasjonen, og alt lå til rette for at de som hadde fått beskjed skulle få sine vaksiner. Så ble det strømbrudd på natten, og kjøleskapet startet ikke opp igjen, skriver Måsøy-ordfører Bernth R. Sjursen (Ap) i sitt ukentlige brev til innbyggerne.

  Sjursen sier til iFinnmark at det ikke var stort man kunne gjøre med strømbruddet.

  – Når strømmen går og et kjøleskap svikter, så starter det ikke opp igjen. Da må man ha folk sittende og passe på at det starter. Dette var rett og slett uflaks, sier han.

  Ordføreren sier at kommunen, som ved utgangen av 2020 hadde 1.197 innbyggere, nå får 48 nye doser på toppen av de kommunen skulle fått denne uken.

 • av NTB
  DEL
  Vaksinesjef: Viruset vil være utryddet i Storbritannia i august
  De siste ukene har britene igjen kunnet gå på pub.
  De siste ukene har britene igjen kunnet gå på pub. Foto: Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

  I løpet av august vil det ikke lenger være koronavirus i omløp i Storbritannia, tror landets avtroppende vaksineprogramsjef, Clive Dix.

  Dix forventer at alle briter har fått minst én vaksinedose innen juli er omme.

  – På det tidspunktet vil vi sannsynligvis ha beskyttet befolkningen mot alle variantene vi kjenner til, sier han til avisen The Daily Telegraph.

  Storbritannia, som har 66 millioner innbyggere, har hittil satt over 51 millioner vaksinedoser.

 • av Anders Veberg
  DEL
  Oslo-restaurant samlet inn 195.000 kroner til India
  Fredag ga Listen to Baljit omsetningen sin til oksygen i India
  Fredag ga Listen to Baljit omsetningen sin til oksygen i India Foto: Morten Uglum

  Situasjonen i India er dramatisk. Nå er det for første gang registrert 4000 døde av koronaviruset på én dag.

  Derfor vil mange indere i utlandet hjelpe til, også her i Norge. Fredag ga restauranten Listen to Baljit hele omsetningen sin til India.

  De endte med en omsetning på 195.000 kroner denne fredagen, forteller restauranteier Baljit Singh til Aftenposten. I forkant anslo restauranten i underkant av 100.000 kroner på én dag.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Over 4.000 døde på en dag i India
  Nok et lik ble fraktet til kremering utendørs i New Delhi torsdag.
  Nok et lik ble fraktet til kremering utendørs i New Delhi torsdag. Foto: Ishant Chauhan, AP / NTB

  For første gang er det registrert over 4.000 døde av koronaviruset på én dag i India.

  4.187 mennesker døde av viruset de siste 24 timer, opplyste myndighetene lørdag.

  Dermed er det totale dødstallet kommet opp i 238.270 siden pandemien brøt ut. Lørdag ble det også registrert 401.078 nye smittede. Til sammen er dermed 21,9 millioner indere smittet hittil.

  Ekspertene mener imidlertid at det er store mørketall, og at det virkelige tallet på smittede og døde kan være fra fem til ti ganger så stort.

 • av NTB
  DEL
  75 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn
  Her på Grünerløkka ble det registrert elleve nye smittede i Oslo det siste døgne.
  Her på Grünerløkka ble det registrert elleve nye smittede i Oslo det siste døgne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det er registrert 75 nye koronasmittede i Oslo det siste døgnet. Det er 40 færre enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 115 smittede per dag.

  Flest nye smittede ble registrert i Grünerløkka der elleve personer er smittet.

 • av NTB
  DEL
  407 nye koronasmittede siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 407 koronasmittede personer i Norge. Det er 22 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 406 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 415.

  Ved midnatt natt til lørdag var det utført 5,2 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 115.818 personer testet positivt.

  Til nå har 1.465.851 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 453.518 personer har fått andre dose.

  Fredag var 114 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var én færre enn dagen før.

  Til sammen er 767 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt tosifret antall nye registrerte smittede i Porsgrunn

  Det er registrert 13 nye smittetilfeller i Porsgrunn kommune. Det er seks færre enn dagen før.

  Mandag ble det registeret 13 nye smittede i Porsgrunn. Det var første gang siden 12. januar at det var registrert tosifret antall på et døgn i kommunen.

  Dagen etter ble det registrert elleve nye tilfeller, før tallet onsdag og torsdag lå på 19 begge dagene.

  Fredag melder kommunen om 13 nye registrerte smittede.

  På grunn av høy smitte i Grenland vedtok kommunen fredag å innføre rødt nivå i barne- og ungdomsskolene.

  Kommunen opplyser at utviklingen i smitte de kommende dagene vil avgjøre om tiltaket forlenges .

  Torsdag strammet kommunen inn på tiltakene. Da ble det blant annet vedtatt at man maksimalt kan ha fem gjester i private hjem.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Oslo overkjørte FHI om besøksråd

  Byrådet i Oslo overkjørte råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) da de lanserte sin gjenåpningsplan og åpnet for 10 personer i private hjem. Det skriver NRK fredag kveld.

  På en pressekonferanse 27. april økte byrådet i Oslo grensen for antall besøkende man kunne ha fra to til 10 personer. FHI ønsket en mer forsiktig tilnærming med en økning fra to til fem personer. Også råd fra fra Oslos smittevernoverlege Frode Hagen ble ignorert.

  Byrådsleder Raymond Johansen skriver via sin pressesekretær til NRK at oppjusteringen fra to til 10 personer er basert på faglige råd. Johansen har ikke svart på spørsmål om hvem som har utarbeidet det faglige rådet beslutningen er basert på.

 • av NTB
  DEL
  Over 200 personer i karantene i Risør
  Foto: Erik Johansen / NTB

  I Risør er over 200 personer i karantene etter at en mann har testet positivt på koronaviruset.

  Kommunen opplyser at det er satt i gang en omfattende smittesporing etter den positive testen.

  Risør kommune opplyser at den smittede mannen ikke har alvorlige symptomer, men at han har hatt mange nærkontakter de siste dagene. Det samme gjelder hans familiemedlemmer.

  Kommunen anser faren for flere smittetilfeller for stor etter dette tilfellet.

Les mer om

 1. Koronaviruset