Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Biden: USA vil gi bort 500 millioner vaksinedoser
10. juni kl 19:55av NTB
DEL
President Joe Biden møtte pressen etter sitt møte med den britiske statsministeren Boris Johnson torsdag. Foto: AP / NTB
President Joe Biden møtte pressen etter sitt møte med den britiske statsministeren Boris Johnson torsdag. Foto: AP / NTB

USA vil kjøpe 500 millioner doser av Pfizer/Biontechs koronavaksine og donere dem til andre land, bekrefter president Joe Biden.

– Dette er et historisk skritt, sa Biden da han kom med kunngjøringen etter sitt møte med den britiske statsministeren Boris Johnson torsdag.

De to møtte hverandre i Cornwall i forkant av G7-toppmøtet som starter fredag.

Dosene skal fordeles gjennom det FN-støttede Covax-samarbeidet til 92 lav- og mellominntektsland og Den afrikanske union (AU). 200 millioner doser skal være utdelt i løpet av året, resten fordeles innen juni 2022.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Hardt koronarammede kommuner får mer pengestøtte

  Kommunene som har vært hardest rammet av pandemien, får 1,5 milliarder kroner i økt koronastøtte fra regjeringen.

  – Mange kommuner har hatt høyt smittetrykk og strenge tiltak over tid. Vi målretter derfor pengene til kommunene som har vært hardest rammet, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

  I år er det bevilget rundt 23 milliarder kroner i koronamidler til kommunesektoren. En del av midlene er skjønnsmidler som fordeles til kommunene av Statsforvalteren etter departementets retningslinjer.

 • av NTB
  DEL
  45 nye registrerte smittede på Nord-Jæren

  Det er registrert 45 nye tilfeller av koronasmitte i kommunene på Nord-Jæren det siste døgnet. 27 av smittetilfellene er registrert i Stavanger.

  19 av de smittede i Stavanger er nærkontakter, mens seks har ukjent smittevei. I tillegg har to usikker smittekilde, opplyser Stavanger kommune.

  960 personer testet seg i kommunen tirsdag.

  Ifølge Stavanger Aftenblad fordeler de resterende tilfellene på Nord-Jæren seg mellom kommunene Sandnes (13) og Sola (5), mens det ikke er registrert nye smittede i Randaberg kommune.

  Til sammen er det 214 nye smittede de siste sju dagene i de fire kommunene, som gir et snitt på nesten 31 pr. døgn den siste uken.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Vaksineekspert: Enten får du vaksine eller covid
  Professor Anne Spurkland er ikke i tvil: Enten får du vaksine eller covid.
  Professor Anne Spurkland er ikke i tvil: Enten får du vaksine eller covid. Foto: Stein Bjørge

  De aller fleste som velger ikke å ta vaksinen, kommer til å få korona, mener immunolog Anne Spurkland.

  – Enten får du vaksine eller covid. Det er det som er valget. Hvis du ikke tar vaksinen, får du covid før eller siden, det er ganske sikkert. Den smitten blir ikke borte anytime soon, sier immunolog og professor Anne Spurkland til VG.

  For selv om smittetrykket går ned med en stadig mer vaksinert befolkning, kan også vaksinerte bli smittet, og dermed smitte videre.

  – Det er ikke sikkert de kommer til å merke noen symptomer. Kanskje har de sluttet å bruke munnbind og å holde avstand. Slik smittes det videre, sier Spurkland.

 • av NTB
  DEL
  USA: Uvaksinerte sykehusansatte har sagt opp
  Ansatte ved Houston Methodist nektet å la seg vaksinere mot koronavirus og leverte søksmål. Søksmålet ble avvist tidligere denne måneden.
  Ansatte ved Houston Methodist nektet å la seg vaksinere mot koronavirus og leverte søksmål. Søksmålet ble avvist tidligere denne måneden. Foto: Yi-Chin Lee, AP / NTB

  Over 150 ansatte i et sykehusforetak i Houston i Texas som har nektet å ta koronavaksine, har fått sparken eller sagt opp jobben.

  Til sammen 153 ansatte har enten sagt opp eller fått sparken, bekrefter en talsperson for Houston Methodist.

  Tidligere denne måneden avviste en føderal dommer et søksmål fra de ansatte etter at de protesterte mot sykehusets krav om å la seg vaksinere mot koronavirus.

 • av NTB
  DEL
  52 nye koronasmittede i Oslo siste døgn

  Det er registrert 52 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 over snittet de sju foregående dagene.

  Det er ett smittetilfelle mer en det som ble registrert dagen i forveien, og 14 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 39 smittede pr. dag i hovedstaden.

  Smittetallene er høyest i bydelen Nordstrand. Der ligger smittetrykket på 206 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Her ble det registrert seks nye smittede i siste døgn.

  Etter det følger bydelene Ullern (119) og Vestre Aker (100).

  Bydelen Alna har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 18 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble registrert ett nytt smittetilfelle i bydelen siste døgn.

 • av NTB
  DEL
  221 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 221 koronasmittede i Norge. Det er én færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 177, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 6,0 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 129.766 personer testet positivt.

  Til nå har 2.197.343 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.459.709 personer har fått andre dose.

  Tirsdag var 34 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

  Til sammen er 790 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

 • av NTB
  DEL
  26 ungdommer koronasmittet i Grimstad

  26 ungdommer i aldersgruppen 15 til 20 år har fått påvist covid-19, opplyser Grimstad kommune.

  «Dette er det største smitteutbruddet så langt i pandemien, og vi har bemannet opp kraftig for å møte den ekstraordinære situasjonen», skriver kommunen i en pressemelding, ifølge Fædrelandsvennen.

  Kommuneoverlege Vegard Vige forteller at de i løpet av tirsdag har opplevd en massiv smittespredning som gir grunn til omfattende testing blant unge mellom 15 og 20 år. Han ber alle unge utsette og avvente sosiale samlinger.

  – Det er helt avgjørende for oss at rådene om test og sosiale begrensninger følges for å få en oversikt over situasjonen, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Elleve nye smittetilfeller i Tromsø

  Det er registrert elleve nye tilfeller av covid-19 i Tromsø. – Vært på Heidi's i helga? Test deg, oppfordrer kommunen.

  Alle de elleve tilfellene ser ut til å kunne knyttes til det pågående utbruddet og stammer fra «Heidi's Bier Bar». De fleste smittetilfellene er nærkontakter av allerede kjente tilfeller. Enkelte av de nye tilfellene har man derimot foreløpig ikke klart å knytte direkte til andre smittede.

  – Vi oppfordrer nå alle som har vært på Heidi’s Bier Bar sist fredag og lørdag, om å teste seg, enten de har symptomer eller ikke, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i en pressemelding.

  – Det er koronasmitte i byen nå, og den ser ut til å spre seg raskt, legger hun til.

  Nærkontakter til de smittede kontaktes nå fortløpende. Deler av kommunens beredskapsteam er aktivert for å hjelpe til med sporingsarbeidet.

  I lys av det pågående utbruddet holdes testsenteret på Sydspissen åpent onsdag til fredag fra klokka 9 til 21.

 • av NTB
  DEL
  Studiekommuner får ekstra vaksinedoser
  – Dette betyr at studentene ikke trenger å tenke på tid og kostnader rundt å reise hjem for å ta den andre dosen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Terje Pedersen / NTB
  – Dette betyr at studentene ikke trenger å tenke på tid og kostnader rundt å reise hjem for å ta den andre dosen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Regjeringen legger opp til at studenter skal kunne få andre dose av koronavaksinen der de studerer og gir flere doser til studiekommunene.

  Det betyr at studenter kan få første dose i hjemkommunen når de er hjemme på sommerferie og den andre dosen når de kommer til studiestedet til høsten.

  – Dette er en nyhet jeg har gledet meg skikkelig til å fortelle. Ikke bare sparer vi studentene for utgiften det er å måtte reise hjem for å ta vaksine, men vi bidrar også til at de blir fullvaksinert uten unødige forsinkelser. Det betyr at studenter landet over vil få en vesentlig bedre start på utdanningen sin i høst både faglig og sosialt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

  – Nå forventer jeg at utdanningsinstitusjonene legger til rette for at studentene kan være så mye som mulig på campus, og at de inkluderer andreårsstudentene i fadderuken, sier han.

  Den ekstra tildelingen av vaksiner vil først skje etter at alle over 18 år har fått første dose, og den vil skje slik at alle studenter vil få dose to innen tolv uker.

  I Norsk Studentorganisasjon (NSO) er de glade for avgjørelsen.

  – Vi håper dette betyr at flere utdanningsinstitusjoner får mulighet til å gjennomføre fysisk studiestart. Det er viktig for studenter over hele landet etter et annerledes og tøft år. Studiestarten danner mye av grunnlaget for det faglige og det sosiale for resten av studietiden, og er derfor kjempeviktig, sier påtroppende leder Tuva Todnem Lund til NTB.

 • av NTB
  DEL
  USA når ikke Bidens vaksinemål i juli

  USA kommer ikke til å nå president Joe Bidens mål om at 70 prosent av voksne amerikanerne er vaksinert innen 4. juli.

  Det hvite hus opplyste tirsdag at landet ikke ligger an til å nå Bidens mål om at 70 prosent av den voksne befolkningen får første dose av koronavaksinen innen USAs nasjonaldag.

  – Vi tror det vil ta noen uker ekstra å gi 70 prosent av voksne minst én dose, sier Jeffrey Zients, som leder Det hvite hus' koronaresponsteam.

  Det hvite hus sier på Twitter at 70 prosent av dem over 30 år nå har fått første dose, og at 70 prosent av dem over 27 år vil ha fått én dose innen 4. juli.

  Bidens første mål om 200 millioner vaksiner innen hans første 100 dager som president gikk raskt. Men siden har det gått gradvis tregere, og utfordringen nå er å overbevise alle dem som er skeptiske til vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  Portugal frykter en fjerde smittebølge
  En gruppe yngre mennesker har på seg munnbind i Lisboa i Portugal. Foto: Armando Franca / AP / NTB
  En gruppe yngre mennesker har på seg munnbind i Lisboa i Portugal. Foto: Armando Franca / AP / NTB

  Portugal frykter at en fjerde smittebølge skal skylde inn over landet når den smittsomme delta-varianten nå står for 60 prosent av nye tilfeller i Lisboa.

  Hovedstaden Lisboa er et av flere steder som aldri gikk inn i siste fase av gjenåpningsplanen i landet.

  Reising mellom byen og resten av Portugal ble i forrige uke forbudt som følge av spredningen av delta-varianten, som først ble påvist i India.

  – Vi prøver å utsette at varianten spres til andre regioner i landet så folk kan beskytte seg mer gjennom vaksinasjon, sier helseminister Marta Temido.

  Hun sier at flere restriksjoner kan bli innført, og at det pågår løpende vurderinger.

 • av NTB
  DEL
  Person anmeldt etter stort utbrudd i Tønsberg og Færder
  Færder fyr i øykommunen som nå har registrert 56 tilfeller av deltavarianten. Foto: Lise Åserud / NTB
  Færder fyr i øykommunen som nå har registrert 56 tilfeller av deltavarianten. Foto: Lise Åserud / NTB

  En ung mann stakk av fra et karantenehotell i Oslo etter å ha vært i utlandet. Det ble trolig starten på et stort smitteutbrudd i Tønsberg og Færder.

  Mannen kom til karantenehotellet i Oslo en lørdag i mai etter å ha tatt en hurtigtest på Gardermoen og skulle være isolert på karantenehotellet til han hadde fått en negativ koronatest.

  Isteden reiste mannen til Tønsberg etter bare tre dager. Det er foreløpig 75 sikre smittetilfeller som er en del av smittekjeden forårsaket av personen som anmeldes, konstaterer Tønsberg kommune.

  Det ventes at dette vil stige til rundt 100 tilfeller, skriver kommunen. Det er over 1,200 personer som har vært i karantene i forbindelse med utbruddet, og enda flere som har vært i ventekarantene.

  Mannen er politianmeldt av Tønsberg kommune for å ha brutt karantenekravet etter innreise til Norge.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn i Thailand ber om vaksinehjelp

  Det nordiske samfunnet i Thailand mener de er i alvorlig fare og ber myndighetene her hjemme om hjelp til å få koronavaksine.

  I et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige statsministrene i Norden ber det nordiske samfunnet i Thailand om vaksinehjelp. De mener at de er i alvorlig fare som følge av pandemien.

  – Det offisielle vaksinasjonsprogrammet i Thailand inkluderer ikke utlendinger, verken eldre eller de med underliggende sykdommer, med mindre de er i besittelse av arbeidstillatelse. De mange pensjonerte nordiske beboerne er derfor i fare til i beste fall oktober, skriver The Scandinavian Society Siam.

  De ber om at de nordiske landene samarbeider om at det blir lagt til rette for vaksiner. De opplyser at foreningen kan bistå med planlegging og gjennomføring, i samarbeid med de nordiske kirkesamfunnene i Thailand og private sykehus.

  The Scandinavian Society Siam er en forening som hovedsakelig hjelper det nordiske samfunnet i Thailand.

 • av NTB
  DEL
  Sverige anbefaler vaksine til alle over 16 år

  Folkhälsomyndigheten i Sverige anbefaler vaksinering mot covid-19 også for 16- og 17-åringer.

  Tidligere har anbefalingen vært at unge ned til 18 år bør vaksineres. Beslutningen om å endre rådet ble tatt i et møte tirsdag.

  Anbefalingen gjelder også barn ned til tolv år med enkelte medisinske tilstander, sier Folkhälsomyndighetens leder Johan Carlsson og utdanningsminister Anna Ekström på en pressekonferanse.

 • av NTB
  DEL
  Her er landene med mest smitte akkurat nå

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode).

  Uruguay: 1086 smittede (18 døde)

  Mongolia: 941 smittede (4,4 døde)

  Colombia: 746 smittede (16,1 døde)

  Maldivene: 687 smittede (3,6)

  Argentina: 669 smittede (16,8)

  Namibia: 668 smittede (10,4)

  Bahrain: 652 smittede (10,2)

  Surinam: 577 smittede (19,3)

  Kuwait: 530 smittede (1,9)

  Oman: 512 smittede (6,4)

  Brasil: 466 smittede (13,3)

  Chile: 461 smittede (8,4)

  I Norge er det registrert 47 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  Så langt har 178.786.160 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3.873.255 mennesker er døde hittil i pandemien.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  Smittespredningen øker i Israel
  Smittespredningen øke i Israel, og myndighetene anbefaler nå vaksinering av barn ned i tolvårsalderen. Foto: AP / NTB
  Smittespredningen øke i Israel, og myndighetene anbefaler nå vaksinering av barn ned i tolvårsalderen. Foto: AP / NTB

  Over halvparten av Israels innbyggere har nå fått to doser koronavaksine, men smittespredningen øker igjen.

  Det siste døgnet har 125 testet positivt for koronaviruset, og dette er det høyeste antallet på over to måneder.

  Ifølge helsedepartementet er rundt 70 prosent av alle som tester positivt, smittet av den såkalte deltavarianten, også kjent som den indiske varianten av viruset.

  Halvparten av dem som har testet positivt det siste døgnet, er barn, og myndighetene gjeninnfører nå enkelte smitteverntiltak og anbefaler vaksinering av barn ned i tolvårsalderen.

  5,5 millioner av Israels rundt 9 millioner innbyggere er vaksinert mot viruset, og 5,1 millioner har fått to doser.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Regjeringen holder koronapressekonferanse onsdag

  Regjeringen skal holde en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag kl. 14. Den vil bli sendt direkte på ap.no.

  Disse vil være tilstede: Helseminister Bent Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

 • av NTB
  DEL
  Koronarelatert dødsfall i Vestfold

  En koronasmittet person døde mandag ved Sykehuset i Vestfold. Dette er det 13. koronarelaterte dødsfallet ved sykehuset.

  Sykehuset i Vestfold opplyser på Twitter at det dreier seg om en voksen person, men at de av personvernhensyn ikke vil gi flere opplysninger om den døde.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Godtok ikke koronabøter i Bergen – møter i retten i dag

  To kvinner som ikke godtok koronabøtene de ble ilagt, møter tirsdag i retten i Bergen.

  Kvinnene blir de første som prøver en sak om koronabøter i Hordaland tingrett, melder NRK.

  Natt til 15. november i fjor ga politiet bøter for i alt 70.000 kroner etter en fest med 15 personer i Sandviken i Bergen. De to kvinnene nektet å godta bøtene på henholdsvis 10.000 og 5000 kroner.

  Vest politidistrikt har i alt skrevet ut 30 bøter etter festing under pandemien.

  Kvinnenes forsvarer, advokat Didrik Beck Rodarte sier de tar saken til retten på prinsipielt grunnlag.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Laveste andel positive tester i Pakistan
  Her venter statsansatte i Peshawar i Pakistan på sin tur til å få koronavaksine.
  Her venter statsansatte i Peshawar i Pakistan på sin tur til å få koronavaksine. Foto: Muhammad Sajjad, AP /NTB

  Bare for en måned siden var nesten 10 prosent av koronatestene i Pakistan positive.

  Tirsdag skriver avisen Jang at andelen positive tester det siste døgnet er på 1,7 prosent. Det er den laveste andelen med positive svar under den tredje bølgen av pandemien.

  Det siste døgnet er det blitt registrert 663 nye smittetilfeller i landet som har over 220 millioner innbyggere.

  I overkant av 22.000 personer har hittil dødd på grunn av viruset.

Les mer om

 1. Koronaviruset