Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Pfizer leverer færre doser i juli
10. juni kl 21:51av Lene Skogstrøm
DEL

Pfizer leverer 400.000 færre vaksinedoser i juli. Det medfører i beste fall én til to ukers forsinkelse for når alle over 18 år har fått tilbud om vaksine. Det skriver VG.

Det ligger an til at Pfizer-leveransen til Norge i juli vil bli på 800.000, bekrefter Pfizer i Norge overfor VG.

Det får konsekvenser for vaksinasjonsprogrammet, opplyser FHI til VG.

Totalt hadde FHI beregnet at de ville få 1,2 millioner doser i juli.

– Det er sterkt beklagelig at vi får en forsinkelse. Samtidig håper vi at Pfizer vil kompensere for dette og vil fortsette å levere i henhold til avtalene. Da kan vi komme i havn uten at det får altfor negative konsekvenser for når folk får vaksinen, sier sjefen for vaksinasjonsprogrammet, Geir Bukholm til VG.

– Hvor stor forsinkelse blir det?

– Vi ser på dette nå og beregner hvor stor forsinkelse det blir, men vi antar at det kan være snakk om én til to uker.

FHIs siste estimat har vært at alle over 18 år får tilbud i løpet av siste uken i juli. Nå kan det bli første eller andre uke i august.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Smitten øker i Ålesund

  Siden fredag har det blitt registrert 16 nye smittetilfeller av koronaviruset i Ålesund.

  Mandag formiddag sitter 142 personer i karantene, og 44 i isolasjon i Ålesund kommune, opplyser kommuneoverlege Olav Mestad til Sunnmørsposten.

 • av NTB
  DEL
  13 nye smittede i Bergen

  Det er registrert 13 nye smittetilfeller i bergen mandag, fem færre enn dagen før.

  Åtte av de smittede er nærkontakter, tre er importsmitte og to personer har ukjent smittevei, skriver Bergens Tidende.

  Det er flest nye smittede i aldersgruppen 20–29 år med sju tilfeller.

  1.272 personer testet seg i Bergen søndag.

 • av NTB
  DEL
  29 smittet i Sogndal

  29 personer er nå registrert smittet etter utbruddet av koronasmitte på utestedet Meat Point i forrige uke.

  19 personer er registrert smittet i Sogndal kommune. I tillegg er det registrert seks tilfeller i Luster, et i Vik og tre i Bergen knyttet til det samme utbruddet, skriver Bergens Tidende.

  – Vi regner ikke utbruddet som helt over ennå, sier kommuneoverlege Jan Ove Tryti til avisen.

  Søndag ble nærkontakter av smittede testet. Ytterligere 70 personer har bestilt time til testing mandag.

  – Vi er ferdige med smittesporingen og er på vent. Folk i Sogndal har vært veldig flinke til å møte opp til test, sier Tryti.

 • av NTB
  DEL
  Åtte nye smittede på Nord-Jæren

  Det er fem nye smittetilfeller i Stavanger det siste døgnet og tre i Sandnes. I tillegg er sju personer smittet i Hå.

  Tre av de smittede i Stavanger er nærkontakter, ett tilfelle er knyttet til utenlandsreise, og smitteveien er ukjent for den siste personen, skriver Stavanger Aftenblad.

  I Sandnes er tre personer registrert smittet, alle nærkontakter. Det dreier seg om to kvinner mellom 40 og 50 år og en mann mellom 80 og 90 år. De øvrige kommunene på Nord-Jæren, Sola og Randaberg, har ikke meldt om noen smittetilfeller.

  I Hå kommune er det imidlertid sju nye smittede. Fire av tilfellene er importsmitte og de tre siste er smittet av nærkontakter.

 • av NTB
  DEL
  Kina melder om 76 koronatilfeller

  Kina meldte mandag om 76 koronatilfeller, det høyeste daglige antallet siden januar.

  Blant de nye tilfellene er 40 som skyldes overføring innenlands. Dette har utløst omfattende smittetesting av millioner av mennesker i den østlige Jiangsu-provinsen.

  Myndighetene i Beijing har en nullgrense for å tolerere smitteutbrudd, og selv millionbyer blir stengt ned umiddelbart hvis små lommer av smitte blir oppdaget.

  – Av de 40 innenlandske smittetilfellene, kom hele 39 fra Jiangsu-provinsen og en fra Liaoning-provinsen, opplyste den nasjonale helsekommisjonen mandag. Det er ikke meldt om nye dødsfall.

  I Jiangsus hovedstad Nanjing ble alle 9,2 millioner innbyggere testet i forrige uke da det oppsto smitte knyttet til byens flyplass.

 • av NTB
  DEL
  136 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 136 nye koronasmittede personer i Norge. Det er 27 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 204 nye koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 163, så smittetrenden er nå stigende.

  I alt har 135.767 personer testet positivt for korona her i landet siden februar i fjor. Til sammen er det utført 6,4 millioner koronatester i Norge.

  Til nå har 3.400.556 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.736.991 personer har fått andre dose.

  Fredag var 21 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  Til sammen er 799 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020. 57,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Nye karantenekrav forvirrer nordmenn på reisefot

  Reiseforsikringen dekker ikke avbestillingskostnader knyttet til endring i karantenebestemmelsene. Mange har misforstått reglene, sier forsikringsselskapene.

  – Folk ringer og lurer på om de kan få dekket avbestillinger til de områdene som nå er blitt karantenebelagt, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If til Dagens Næringsliv.

  Svaret de får er at reiseforsikringen ikke dekker avbestillingskostnader knyttet til endring i karantenebestemmelsene.

  – Dekningen av reiseforsikringen følger UDs reiseråd, og har egentlig ikke noe med karantenereglene å gjøre, forklarer Handeland.

  Regjeringen har besluttet at Spania, Nederland og øygruppene Kreta og Balearene går fra rødt til mørkerødt. Dermed må ubeskyttede ta inn på karantenehotell ved ankomst til Norge fra disse områdene. De nye reglene trer i kraft fra mandag.

  Også Gjensidige og Tryg gir sine kunder samme beskjed.

  Mange nordmenn misforstår reiseforsikringen.
  Mange nordmenn misforstår reiseforsikringen. Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  16 nye koronatilfeller i OL

  Koronasmitten i Tokyo-OL fortsetter å stige. Antall tilfeller direkte knyttet til lekene har økt til totalt 148.

  Det opplyser de japanske arrangørene. Økningen er på 16 tilfeller fra tre idretter siden forrige rapportering.

  Søndag ble det kjent at golfstjernene Bryson DeChambeau (USA) og Jon Rahm (Spania) har testet positivt for koronaviruset og går glipp av OL.

  Rahm er verdensener og vant tidligere i sommer US Open.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Advarer mot vaksinevegring

  Steinar Madsen i Legemiddelverket advarer folk mot å vente med vaksinering etter at flere i Bergen vegret seg for å blande vaksinetyper.

  – Rådet er at hvis du får en time til vaksinasjon, bør du ta vaksinen du får tilbudt. Nå gjelder det å få vaksinert befolkningen, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

  Han advarer mot å utsette vaksinetimen for å vente på «favorittvaksinen» eller for å unngå å blande de to vaksinetypene Pfizer og Moderna.

  I Oslo har vaksinesentre meldt om avbestillinger og utsettelser fra folk som vil ha en bestemt vaksinetype, ifølge NRK, mens i Bergen har enkelte valgt å forlate vaksinestasjonen fordi de ble vaksinert med Pfizer som førstedose og deretter ble tilbudt Moderna som andredose, skriver Bergens Tidende.

  Fremover vil Norge få 900.000 færre vaksinedoser av Pfizer-vaksinen enn tidligere antatt. Samtidig får vi rett under 600.000 doser med Moderna-vaksinen i løpet av juli og august.

  Data tyder på at det ikke er risikabelt å blande vaksinene, forsikrer Madsen.

 • av NTB
  DEL
  20 nye koronasmittede i Oslo

  Det er registrert 20 nye koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Samme dag i forrige uke var tallet 19 nye smittede.

  De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 23 smittede pr. dag i Oslo.

  Smittetallene er høyest i bydelene St. Hanshaugen, Frogner og Grorud, men ingen bydeler har over 100 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Tallene er lavest i Vestre Aker med et smittetrykk på 26 pr. 100.000,

  Siden mars i fjor har til sammen 38.000 Oslo-borgere fått påvist koronasmitte.

 • av NTB
  DEL
  Sør-Afrikas president sier tredje smittebølge kan være over
  Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa (midten) sier landet har passert toppen på den tredje smittebølgen.
  Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa (midten) sier landet har passert toppen på den tredje smittebølgen. Foto: Oupa Nkosi, AP/NTB

  Sør-Afrika er blant landene som er hardest rammet av koronapandemien på det afrikanske kontinentet. Etter en kraftig smitteøkning, gikk de i forrige måned tilbake til en delvis nedstenging. Smitten knyttes til deltavarianten.

  President Cyril Ramaphosa sier antall nye daglige koronatilfeller i forrige uke stabiliserte seg på 12.000. Dette er en nedgang på 20 prosent fra uken før.

  – Tallene tyder på at vi langt på vei har passert toppen av den tredje smittebølgen, selv om det fortsatt er enkelte områder vi fortsatt er bekymret for, sier presidenten.

  Smittetallene stiger blant annet fortsatt i Eastern Cape, KwaZulu-Natal og Western Cape-provinsene.

  Presidenten sier landet vil lette på restriksjoner som gjelder folkeansamlinger, innenlands reiser og alkoholsalg med nesten umiddelbar effekt. Munnbind er fortsatt påbudt, og det er fortsatt portforbud om natten.

 • av NTB
  DEL
  Danmark vil gi tredje dose til kryssvaksinerte

  Om lag 150.000 dansker er vaksinert med to forskjellige vaksiner. Når vaksinasjonsprogrammet er gjennomført, vil alle disse få tilbud om et tredje stikk, bekrefter Sundhedsministeriet overfor DR Nyheder.

  – Sundhedsstyrelsen har vurdert at det er helsefaglig best å tilby enda en dose med mRNA-vaksine til personer som har fått første stikk med Astra Zeneca-vaksinen og det andre stikket med en mRNA-vaksine, sier de til kanalen.

  I april trakk danske helsemyndigheter, som det første landet i verden, Astra Zeneca-vaksinen ut av vaksineprogrammet etter at det ble konstatert sammenheng mellom sjeldne, men alvorlige bivirkninger hos enkelte personer.

 • av NTB
  DEL
  Nakstad: – Vi er sårbare i to-tre måneder til
  Norge må beholde kontrollen over lokale smitteutbrudd i noen måneder til, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
  Norge må beholde kontrollen over lokale smitteutbrudd i noen måneder til, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Berit Roald, NTB

  Deltavarianten av koronaviruset dominerer nå både i Norge og i 19 land i Europa. Samtidig har smittespredningen skutt fart i flere europeiske land, blant dem Storbritannia, Spania og Sveits.

  Norge har høy vaksinasjonsdekning blant dem over 65 år, men fortsatt er 800.000 voksne personer i landet uvaksinerte. Mange venter også på andre dose, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

  – Derfor er vi fortsatt sårbare i to-tre måneder til, og det blir viktig fortsatt å ha kontroll over lokale smitteutbrudd til flere er vaksinert. Hvis vi klarer å beholde kontrollen, blir det lettere å leve som normalt, og vi unngår en økning i innleggelser blant personer som venter på vaksine, sier Nakstad.

 • av NTB
  DEL
  Kommuner i Nord-Norge innfører nye koronatiltak

  Fem kommuner i fylkene Nordland og Troms og Finnmark innfører blant annet skjenkestopp ved midnatt og begrensninger på antall besøkende i hjemmet.

  Kommunene Lødingen, Evenes, Tjeldsund, Kvæfjord og Harstad går sammen om regionale tiltak for å slå ned koronautbrudd, melder Harstad kommune i en pressemelding.

  Tiltakene gjelder fra mandag 26. juli.

  Blant tiltakene er ventekarantene for husstandsmedlemmer til nærkontakter, begrensninger på antall besøkende i private hjem til fem utover husstandsmedlemmer, krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder, skjenkestopp ved midnatt og anbefaling om munnbind.

  Hålogalands-regionen har nå flere lokale covid-19-utbrudd. Regionen har et av landets høyeste smittetrykk, med over 150 smittede de siste ukene. Flere av utbruddene er med den mer smittsomme deltavarianten av covid-19-viruset. Mange er blitt smittet i private sammenkomster og på utesteder, skriver kommunen i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  Fauci hardt ut mot uvaksinerte: – Unødvendig situasjon
  Ledende smittevernekspert i Det hvite hus, Dr. Anthony Fauci, sier USA er i en «unødvendig knipe».
  Ledende smittevernekspert i Det hvite hus, Dr. Anthony Fauci, sier USA er i en «unødvendig knipe». Foto: J. Scott Applewhite, AP/NTB

  Smitten i USA har steget kraftig de siste ukene på grunn av spredningen av deltavarianten og fordi mange amerikanere fortsatt er uvaksinerte.

  – Vi går i feil retning, sier Dr. Anthony Fauci, president Joe Bidens fremste helserådsgiver. Han beskriver seg selv som «veldig frustrert» over smittesituasjonen, som han mener kunne være unngått om flere vaksinerte seg.

  Anbefalingen om munnbind, også for vaksinerte, er under «aktiv vurdering» i Det hvite hus. Regjeringen vurderer også å tilby en tredje «booster» vaksinedose til personer med reduserte immunforsvar.

  Nesten 163 millioner amerikanere, eller omtrent 49 prosent av befolkningen, er vaksinert, ifølge tall fra smittevernkontoret CDC.

  – Dette er hovedsakelig et problem blant uvaksinerte, og det er grunnen til at vi er ute og praktisk talt trygler folk om å vaksinere seg, sier Fauci.

 • av NTB
  DEL
  18 nye smittetilfeller i Bergen
  Av de 18 smittetilfellene er blant annet ni nærkontakter og fem er importsmitte
Foto: Marianne Løvland / NTB
  Av de 18 smittetilfellene er blant annet ni nærkontakter og fem er importsmitte Foto: Marianne Løvland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 18 nye smittetilfeller i Bergen kommune, sju mindre enn dagen før.

  Ni av de smittede er nærkontakter, fem er importsmitte, tre har ukjent smittevei og én er ennå ikke klarlagt, skriver Bergensavisen.

  – Det er fortsatt høye tall, men kjente nærkontakter og importsmitte dominerer. Nesten alle registrerte smittede siste døgn er unge voksne, sier kommuneoverlege Trond Egil Hansen.

 • av NTB
  DEL
  Sju nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert sju nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 under snittet de sju foregående dagene.
Foto: Lise Åserud / NTB
  Det er registrert sju nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 under snittet de sju foregående dagene. Foto: Lise Åserud / NTB

  Det er registrert sju nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 under snittet de sju foregående dagene.

  Sju tilfeller er 20 færre enn på fredag, og åtte færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 24 smittede pr. dag.

  Antall tester og resultater i helgene er vanligvis færre enn på hverdagene og kan derfor gi utslag i statistikken.

  Smittetallene er høyest i bydelen St. Hanshaugen. Der ligger smittetrykket på 94 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, og der ble det registrert én ny smittede i bydelen siste døgn.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland vurderer tiltak for uvaksinerte
  Tyskland vurderer å gjeninnføre strenge smitteverntiltak for alle som ikke er vaksinert mot koronaviruset. Dette bildet er fra pride-paraden i Berlin lørdag, der tusenvis deltok. Foto: DPA / AP / NTB
  Tyskland vurderer å gjeninnføre strenge smitteverntiltak for alle som ikke er vaksinert mot koronaviruset. Dette bildet er fra pride-paraden i Berlin lørdag, der tusenvis deltok. Foto: DPA / AP / NTB

  Tyskland vurderer å innføre restriksjoner for dem som ikke er vaksinert mot koronaviruset, sier forbundskansler Angela Merkels stabssjef.

  Dersom deltavarianten av viruset sprer seg i Tyskland i ukene og månedene som kommer, kan det bli aktuelt å nekte uvaksinerte adgang til barer og andre steder der mennesker omgås, sier Helge Braun til Bild am Sonntag.

  – Dersom vi får en høy infeksjonsrate til tross for testprosedyrene våre, vil uvaksinerte måtte redusere sin kontakt med andre, sier han.

  – Det betyr at visse steder som restauranter, kinoer og idrettsanlegg ikke lenger vil være tilgjengelig for uvaksinerte, selv ikke for dem som er testet. Risikoen for alle andre vil være for høy, sier Braun, som selv er lege.

 • av NTB
  DEL
  168 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 168 koronasmittede i Norge. Det er 30 flere enn samme dag i forrige uke.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 168 koronasmittede i Norge. Det er 30 flere enn samme dag i forrige uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 168 koronasmittede i Norge. Det er 30 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 200 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 161, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til søndag var det utført 6,4 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 135.631 personer testet positivt.

  Til nå har 3.374.685 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.728.612 personer har fått andre dose.

  Fredag var 21 koronapasienter innlagt på sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Snøleopard i USA koronasmittet
  Snøleoparden Ramil har testet positivt for korona og er satt i karantene sammen med tre andre leoparder og snøleoparder han deler innhegning med. Foto: Tammy Spratt / San Diego Zoo Wildlife Alliance / AP / NTB
  Snøleoparden Ramil har testet positivt for korona og er satt i karantene sammen med tre andre leoparder og snøleoparder han deler innhegning med. Foto: Tammy Spratt / San Diego Zoo Wildlife Alliance / AP / NTB

  En snøleopard i dyrehagen i San Diego i California har testet positivt for korona. Det er uklart hvordan den er blitt smittet.

  Den ni år gamle snøleoparden Ramil ble testet etter at dyrepasserne la merke til at han hostet og hadde rennende nese. Testen bekreftet at Ramil var smittet.

  Snøleoparden har ikke andre symptomer. Ramil deler innhegning med flere leoparder. De er satt i karantene og området er stengt for publikum.

  I januar ble en gruppe på åtte gorillaer smittet av en dyrepasser i dyrehagens safaripark, som er et separat anlegg noen mil unna San Diego Zoo. Det var det første kjente tilfellet av smitte blant aper. Alle gorillaene ble friske igjen.

Les mer om

 1. Koronaviruset