Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
53 nye koronasmittede registrert i Oslo
11. juni kl 05:48av NTB
DEL

Det er registrert 53 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 under snittet de syv foregående dagene.

Torsdagens registreringer er åtte færre enn på onsdag og 38 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 68 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Vestre Aker. Der ligger smittetrykket på 305 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert tre nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Nordre Aker (229) og Nordstrand (193).

Bydelen Grorud har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 43 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 36.903 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  60.000 vaksinerte får reise til Mekka

  60.000 vaksinerte saudiarabere får gjennomføre pilegrimsferd til Mekka i juli, opplyser myndighetene lørdag.

  Hajj vil i år være mulig for innbyggere og beboere i kongeriket, begrenset til 60.000 pilegrimer.

  De som ønsker å gjennomføre pilegrimsferden, må være sykdomsfrie, vaksinerte og mellom 18 og 65 år, opplyser myndighetene i landet.

  Vanligvis reiser rundt to millioner muslimske pilegrimer til helligdommen Kaba i Mekka for å utføre Hajj. I fjor fikk kun noen få tusen lov til å dra, og de måtte holde minst halvannen meters avstand, bruke munnbind og fikk ikke lov til å ta på Kaba.

 • av NTB
  DEL
  Ni nye koronasmittede i Trondheim

  Fredag fikk ni påvist koronaviruset i Trondheim. Det er ti færre smittede enn forrige uke.

  Sju av tilfellene er kjente nærkontakter, mens to foreløpig har ukjent smittevei, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

  Alle de smittede har milde symptomer, og seks av dem er under 30 år.

  Fredag ble det gjennomført 1047 koronatester i Trondheim, og 724 personer skal teste seg de kommende dagene, ifølge kommunen.

  To skoler er berørt av de nye smittetilfellene.

  Trondheim starter denne uken med vaksineringen av aldersgruppen 55–64 år.

 • av NTB
  DEL
  Laveste smittetall i India på to måneder
  En bygningsarbeider blir testet for koronavirus på en byggeplass i New Delhi torsdag. Smittetallene i India er nå på et lavere nivå enn på lenge. Foto: AP / NTB
  En bygningsarbeider blir testet for koronavirus på en byggeplass i New Delhi torsdag. Smittetallene i India er nå på et lavere nivå enn på lenge. Foto: AP / NTB

  Det er registrert 84.332 smittetilfeller i India det siste døgnet. Det er det laveste antallet nye smittetilfeller på 70 dager.

  India har de siste månedene måttet nedkjempe en ny, katastrofal smittebølge med en mer smittsom og bekymringsfull variant.

  Siden februar har antall smittetilfeller steget fra rundt 10 millioner til 29,4 millioner i landet. Dermed er de det nest hardest rammede landet i verden i antall smittetilfeller. Bare USA har flere.

  Selv om smittetallene synker, er dødstallene fortsatt høye. Det siste døgnet er det registrert 4002 dødsfall.

  Så langt er bare 3,5 prosent av befolkningen på mer enn 1,3 milliarder mennesker vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Danmark sender en halv million vaksinedoser til Ukraina

  Danmark skal donere 500.000 doser av AstraZeneca-vaksinen til Ukraina. Totalt vil Danmark donere bort tre millioner doser i 2021.

  Utenriksminister Jeppe Kofod sier det er gledelig å kunne hjelpe Ukraina på et tidspunkt der de har stort behov for vaksiner.

  Ukraina ligger et stykke bak andre europeiske land i vaksineringen av sin befolkning.

  Danmark vil donere minst tre millioner doser innen utgangen av 2021. Flere andre land er aktuelle for å motta vaksiner, opplyser utenriksdepartementet.

 • av NTB
  DEL
  17 nye koronasmittede registrert i Oslo

  Det er registrert 17 nye koronasmittede i Oslo siste døgn, opplyser helseetaten i Oslo. Det 45 under snittet de sju foregående dagene.

  17 tilfeller er 36 færre enn dagen før og 44 færre enn på torsdag. Samme dag i forrige uke ble det registrert 92 smittetilfeller og de siste to ukene er det i snitt blitt registrert 65 smittetilfeller pr. dag.

  Smittetallene er høyest i bydelen Vestre Aker. Der ligger smittetrykket på 303 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Etter det følger bydelene Nordre Aker (229) og Nordstrand (190).

  Bydelen Grorud har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 43 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Til sammen 36.919 Oslo-borgere er registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  G7-plan om å slå ned fremtidige pandemier innen 100 dager

  Lederne for G7 skal i helgen forplikte seg til en ny plan om å slå ned fremtidige pandemier innen de første 100 dagene.

  Det vil være noe av innholdet i Carbis Bay-erklæringen som blir skrevet under lørdag, melder det britiske nyhetsbyrået PA.

  Erklæringen består av en rekke løfter med tiltak som skal hindre gjentagelse av covid-19-krisen, opplyser britenes statsminister Boris Johnson.

  Samtidig varsler britiske myndigheter at regjeringen skal etablere et nytt dyrevaksinasjonssenter som skal jobbe med å hindre fremtidige sykdommer fra å smitte fra dyr til mennesker.

  G7 består av verdens største økonomier – USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia. Også EU er med på G7-møtet i det sørvestlige England denne helgen.

 • av NTB
  DEL
  198 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Utstyr for koronatesting. Foto: Jil Yngland / NTB
  Utstyr for koronatesting. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 198 koronasmittede i Norge. Det er 105 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 193 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 301, så trenden er synkende.

  Ved midnatt natt til lørdag var det utført 5,8 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 127.874 personer testet positivt.

  Til nå har 1.929.544 personer fått første dose av koronavaksinen, og 1.325.043 personer har fått andre dose.

  Fredag var 47 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

  Til sammen er 789 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Økning i vaksineleveransene til Oslo fire uker på rad

  Oslo får stadig flere vaksinedoser levert. Denne og de to neste ukene øker leveransene ytterligere.

  – Det er deilig at vi for en gangs skyld setter rekorder i vaksinedoser og ikke i smittetall, sier assisterende kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo kommune til Dagbladet.

  I forrige uke satte hovedstaden ny rekord i antall vaksiner som ble levert med i alt 47.332 doser. Denne uken har leveringen økt til 48.446 doser, mens det i neste uke blir levert 56.150 doser. Uken etter der igjen (uke 25) får hovedstaden 69.450 vaksinedoser.

  – At vi får så mange flere vaksiner er viktig for den videre gjenåpningen. Det er vi veldig glade for. Vaksiner er vår vei ut av pandemien, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om leveransen i uke 25.

 • av NTB
  DEL
  Trolig utsatt gjenåpning i Storbritannia

  Den neste fasen i gjenåpningen i Storbritannia kan bli utsatt fra 21. juni til 19. juli, ifølge britiske medier.

  Grunnen er at spredningen av den såkalte deltavarianten av koronaviruset har økt kraftig, skriver Reuters.

  Hittil er over 42.300 personer registrert smittet av deltavarianten, som først ble oppdaget i India. For én uke siden, den 2. juni, var tallet 29.892.

  Ifølge avisen The Sun kommer statsminister Boris Johnson mandag til å kunngjøre utsettelsen. Avisen skriver videre at planene kan bli gjort om på igjen dersom antall sykehusinnleggelser minsker og blir værende på et lavt nivå.

 • av NTB
  DEL
  Italia begrenser bruk av Astra Zeneca-vaksiner
  Italienske myndigheter har besluttet at AstraZenecas koronavaksine heretter kun skal tilbys personer over 60 år. Foto: AP / NTB
  Italienske myndigheter har besluttet at AstraZenecas koronavaksine heretter kun skal tilbys personer over 60 år. Foto: AP / NTB

  Italia vil heretter kun tilby Astra Zenecas koronavaksine til personer som har fylt 60 år.

  Beslutningen kommer etter at en 18 år gammel kvinne døde av blodpropp etter å ha fått vaksinen, opplyser regjeringen. Kvinnen fikk en vaksinedose 25. mai og døde torsdag.

  Til tross for at forskere og myndigheter i flere land er enige i at det er en forbindelse mellom Astra Zenecas koronavaksine og noen svært sjeldne tilfeller av alvorlige bivirkninger, har alle aldersgrupper i Italia til nå fått den svensk-britiske vaksinen.

  Astra Zeneca er som kjent tatt ut av vaksineprogrammet i Norge.

 • av Siril Thesen
  DEL
  USA skal destruere 60 millioner Janssen-doser

  Det amerikanske mattilsynet har besluttet å destruere 60 millioner Janssen-vaksiner fra selskapet Johnson & Johnson. Årsaken er mulig kontaminasjon av vaksinene som ble laget på en fabrikk i Baltimore, skriver NRK.

  Partiet det gjelder skulle ikke inn på det europeiske markedet.

  Nyheten kommer samme dag som det ble kjent at EUs legemiddelbyrå (EMA) har godkjent at Moderna-vaksinen kan produseres i Monts i Frankrike. Det kan gi betydelig flere vaksiner til Europa.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Covax-programmet er fullfinansiert

  Den globale fordelingsmekanismen Covax AMC har nådd innsamlingsmålet på 9,6 milliarder dollar. Det melder utenriksdepartementet i en pressemelding.

  Pengene skal sikre vaksiner til 30 prosent av befolkningen i lav- og mellominntektsland.

  – En milepæl som viser at en mer rettferdig fordeling er mulig. Målet er likevel først nådd når folk er vaksinert og også fattige land kan planlegge gjenåpning, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

  WHO melder at det er stigende smittetrend i ti afrikanske land, og Afrika har så langt satt under en prosent av verdens 2,1 milliarder vaksinedoser.

  Fremdeles mangler det 16,8 milliarder amerikanske dollar for å finansiere pandemikoalisjonen ACT-A, som ledes av Norge og Sør-Afrika. I tillegg til vaksiner skal ACT-A sørge for medisiner, tester og beskyttelsesutstyr mot covid-19.

 • av NTB
  DEL
  Alvorlig bivirkning etter vaksinering

  Til sammen er det nå meldt om 27 tilfeller av betennelse i hjerteposen som mistenkt bivirkning etter koronavaksinering.

  23 av tilfellene er meldt etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen, tre etter Moderna-vaksinen og én etter vaksinasjon med Astra Zeneca, viser Legemiddelverkets oversikt.

  Videre er det meldt om seks tilfeller av betennelse i hjertemuskelen etter Pfizer-vaksinering og ett tilfelle etter Moderna-vaksinering.

  – Det er ikke avklart om disse tilstandene kan knyttes til vaksinen, men vi undersøker om dette opptrer hyppigere hos dem som er vaksinert enn hos dem som ikke er det. Derfor er det viktig at vi får meldinger om tilfeller ved mistanke om sammenheng med vaksinering, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

  Europeiske legemiddelmyndigheter startet i april en utredning etter at tilfeller av hjerteposebetennelse ble rapportert i Israel, men de mener det trengs flere undersøkelser for å vurdere en mulig sammenheng.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland hever reiseråd for de fleste land
  Koronapasset, som her vises fram av den tyske helseministeren Jens Spahn (CDU), er i ferd med å åpne Europas grenser igjen. Foto: Michael Kappeler / dpa via AP / NTB
  Koronapasset, som her vises fram av den tyske helseministeren Jens Spahn (CDU), er i ferd med å åpne Europas grenser igjen. Foto: Michael Kappeler / dpa via AP / NTB

  Tyske bobilturister kan kanskje bli å se på norske veier i sommer. Tyskland hever nemlig reiserådet for de fleste land fra 1. juli.

  Land med et smittetrykk på under 200 tilfeller per 100.000 innbyggere vil ikke lenger regnes som risikoland. Reiser til slike land blir ikke lenger frarådet.

  1. juli er også datoen EUs koronapass blir gyldig, og det er ventet at det da vil bli langt lettere å reise rundt om i Europa.

  Det er imidlertid ikke avklart hvordan reglene blir for innreise til Norge. Regjeringen jobber med å få på plass en løsning som gjør at EUs koronapass kan gi innreise til Norge uten karantene.

 • av NTB
  DEL
  Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise
  Koronasertifikatet ligger på Helsenorge.no, og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene. Alle som logger seg inn på Helse-Norge, kan allerede nå se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll.
Foto: Heiko Junge / NTB
  Koronasertifikatet ligger på Helsenorge.no, og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene. Alle som logger seg inn på Helse-Norge, kan allerede nå se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll. Foto: Heiko Junge / NTB

  Dersom du er fullvaksinert etter har hatt korona siste seks måneder, slipper du innreisekarantene fra fredag ettermiddag. Slik kontrolleres koronapasset ditt:

  Når man ankommer grensen for kontroll ved innreise til Norge, skal man trykke på knappen «utvidet» kontrollside. Denne skal vises til politiet ved grensepassering, opplyser Folkehelseinstituttet.

  Politiet vil deretter skanne QR-kodene som er på denne siden, og kontrolløren vil få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke. Selv om informasjonen er gyldig, betyr ikke det at du slipper innreisekarantene.

  Politiet vil sjekke informasjon om hva slags vaksine man har fått, når man har fått den og om man har fått én eller to doser.

  Disse slipper innreisekarantene fra klokka 15:

  * Personer som har status som fullvaksinert. Det vil blant annet si minst én uke etter man har fått vaksinedose nummer to.

  * Personer som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene.

  Disse to gruppene trenger ikke å fremvise en attest som viser negativ koronatest 24 timer før ankomst til Norge.

 • av NTB
  DEL
  Nedgang i antall koronasmittede innlagt på sykehus

  Fredag var 47 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på åtte pasienter fra dagen før.

  Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 16 ligger på intensivavdeling.

  Det er to færre på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

  32 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, åtte er innlagt i Helse nord, og sju er innlagt i Helse Midt-Norge.

  Tolv av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, to er innlagt hos Helse Midt-Norge, og to er innlagt hos Helse nord.

  Siden februar i fjor har 127.676 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Frykter nye innreiseregler vil sprenge testkapasiteten

  De nye reglene for innreisetesting av fullvaksinerte kan gå ut over kommunenes testkapasitet, frykter kommuneoverlegen i Sandefjord.

  Selv om det innføres innreiselettelser for fullvaksinerte og personer som har hatt koronavirus de siste seks månedene, er fortsatt hovedregelen at disse skal teste seg for viruset når de krysser grensen.

  Men ved kapasitetsutfordringer er det mulig at myndighetene på grensen i stedet gir plikt til å ta test senest innen to dager etter ankomst til Norge. Til VG sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad i Sandefjord at dette er noe han reagerer på.

  – Tilleggssetningen, «eller innen to dager etter ankomst», vil overbelaste vår ordinære teststasjon. Hvis alle fullvaksinerte velger å teste seg en til to dager etter turen, kommer det til å sprenge testkapasiteten på vår kommunale teststasjon, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Hammerfest: Stanser innleggelser etter smittetilfelle
  Sykehuset i Hammerfest innfører innleggelsesstopp.
  Sykehuset i Hammerfest innfører innleggelsesstopp. Foto: Tor Even Mathisen, NTB

  Hammerfest sykehus stanser innleggelser på medisinsk sengeenhet etter at en positiv koronatest er sporet tilbake til sykehuset.

  Finnmarkssykehuset opplyser fredag at Hammerfest sykehus stanser innleggelser på medisinsk sengeenhet, med unntak av øyeblikkelig hjelp fra Hammerfest og Måsøy.

  Stansen gjelder frem til mandag.

  Årsaken er smittesporing etter en positiv koronatest. Nå massetestes ansatte på berørte avdelinger slik at sykehuset raskt får oversikt over situasjonen.

  – Pasienter fra andre kommuner blir i den aktuelle perioden sendt til Kirkenes, Alta eller Tromsø. For de andre fagområdene tar sykehuset imot øyeblikkelig hjelp, som normalt, skriver sykehuset.

  Én koronapasient fra Hammerfest sykehus som fikk behandling med respirator, er også overført til Universitetssykehuset i Tromsø.

  I Hammerfest er det registrert tre nye smittetilfeller det siste døgnet. Siden torsdag er også ti nye personer ute av isolasjon. 127 nærkontakter er nå i karantene.

  Kommunen opplyser at det nå er 50 personer i Hammerfest med påvist aktiv covid-19-smitte.

 • av NTB
  DEL
  Helse sør-øst går ut av beredskap
  Helse sør-øst går ut av beredskap. Ahus er en del av det regionale helseforetaket, men er allerede ute av beredskap.
  Helse sør-øst går ut av beredskap. Ahus er en del av det regionale helseforetaket, men er allerede ute av beredskap. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

  Etter ett år og tre måneder går Helse sør-øst ut av beredskap 11. juni.

  Helse sør-øst gikk i grønn beredskap 9. mars 2020. Siden da har de trappet både opp og ned flere ganger, både i det regionale helseforetaket og i sykehusene.

  – Det er nedgang i smittetallene og færre innlagte med covid-19. Med stadig flere vaksinerte er det grunn til å tro at den positive utviklingen vil fortsette. Hvis situasjonen endres, vil vi raskt etablere beredskap om nødvendig, sier konstituert administrerende direktør Jan Frich.

  Oslo universitetssykehus viderefører grønn beredskap til over sommeren.

 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for å ha svindlet til seg koronakompensasjon
  En mann i 30-årene fra Romerike er tiltalt for grovt bedrageri etter at han fikk utbetalt nærmere 800.000 kroner i koronakompensasjon.
  En mann i 30-årene fra Romerike er tiltalt for grovt bedrageri etter at han fikk utbetalt nærmere 800.000 kroner i koronakompensasjon. Foto: Cornelius Poppe, NTB

  En mann i 30-årene fra Romerike er tiltalt for grovt bedrageri etter at han fikk utbetalt nærmere 800.000 kroner i koronakompensasjon.

  Ifølge Romerikes Blad skal mannen ha brukt identiteten til 17 andre personer da han fikk utbetalt pengene. Flere av disse ante ikke at de ble utnyttet.

  – Han har fått utbetalt lønnskompensasjon for permitterte, refusjon av sykepenger og kompensasjon for bortfall av inntekt som selvstendig næringsdrivende. Det som er spesielt med denne saken, er at det aldri har vært drift i noen av de to selskapene han har fått kompensasjon for, opplyser politiadvokat i Økokrim, Johan Strand Moldestad.

  Nav utbetalte i alt 785.744 kroner til mannen og flere av personene som ble oppgitt som ansatt i enkeltpersonforetak han hadde opprettet. Økokrim opplyser at de har tatt beslag i et mindre pengebeløp, men tror at mesteparten av pengene er brukt opp.

  Mannens forvarer, Thomas Klevenberg, sier hans klient erkjenner delvis straffskyld etter tiltalen.

  I september må mannen møte i Romerike og Glåmdal tingrett, tiltalt for grovt bedrageri.

Les mer om

 1. Koronaviruset