Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Dansk ambassadør jubler – dansk koronapass godtas
18. juni kl 14:12av Ingeborg Moe
DEL

Danmarks ambassadør Jarl Frijs-Madsen er svært fornøyd med dagens nyhet: Fra og med lørdag vil dansker som er fullvaksinert komme inn i Norge om de har dansk koronapass.

- Det er en fantastisk god nyhet som den norske regjeringen kom med i dag. Den vil komme 1,5 millioner fullvaksinerte dansker til gode, skriver Frijs-Madsen i en pressemelding.

Tidligere denne uken skrev Aftenposten om at fullvaksinerte dansker ikke fikk godkjent sitt koronapass på grensen til Norge. Nå blir det endret.

- Med de lave smittetallene som er i Danmark og Norge, håper jeg at det også blir mulig for dansker som ikke er full-vaksinert å reise inn i Norge, skriver ambassadøren.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Undersøkelse: – Nordmenn mindre bekymret for koronasmitte
  Andelen nordmenn som venter økning i smitte, har falt med hele 22 prosentpoeng siden forrige uke.
  Andelen nordmenn som venter økning i smitte, har falt med hele 22 prosentpoeng siden forrige uke. Foto: Berit Roald, NTB

  Kun tre av ti nordmenn sier at de er bekymret for å bli smittet av koronaviruset. Det er det laveste antall siden juni i fjor.

  Det er i undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion at nordmenn er blitt spurt om sine bekymringer for at de selv eller noen i familien blir koronasmittet.

  Så langt i september sier tre av ti nordmenn (31 prosent) at de er bekymret for å bli smittet. Det er 4 prosentpoeng færre enn i august og er laveste måling siden juni i fjor.

  47 prosent av de spurte sier at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet. Det er 5 prosentpoeng lavere enn i august og er laveste nivå under hele pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Koronabøter opp for lagmannsretten i Bergen

  To kvinner som nektet å betale bøtene de fikk for brudd på koronabestemmelsene i Bergen november i fjor, får ankesaken sin behandlet i Gulating lagmannsrett.

  I Bergen tingrett i juni ble kvinnene dømt til å betale bøter på henholdsvis 12.000 og 6.000 kroner. Saken var den første av sitt slag, skriver Bergensavisen.

  Når ankesaken skal behandles i lagmannsretten har de to kvinnene fått Jon Christian Elden som forsvarer.

  – Det skal «særlige grunner» til for at lagmannsretten behandler anker over bøter, så de ser tydeligvis både at saken er prinsipiell og at den har mulighet til å nå frem. Det ser vi lyst på. Forventningen er frifinnelse, sier Elden.

 • av NTB
  DEL
  Oslo har passert 50.000 smittede

  Det er registrert 209 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 217 færre enn samme dag forrige uke, og 85 færre enn torsdag.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 378 smittede pr. dag.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1079 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Stovner og Søndre Nordstrand bydel med henholdsvis 960 og 958.

  Tallene er lavest i bydelene Grünerløkka, Frogner og St. Hanshaugen.

  Til sammen er 50.170 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  763 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 763 koronasmittede i Norge. Det er 538 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 935 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 1.371, så trenden er synkende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

  33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Ekspertkomité i USA sier nei til påfyllingsdose

  En ekspertkomité i USA vil ikke gå inn for å gi påfyll med Pfizer-vaksinen til alle over 16.

  Komiteen gir faglige råd til USAs legemiddeltilsyn FDA.

  Mange av ekspertene som stemte nei, er bekymret for komplikasjoner i form av betennelse i hjertemuskulaturen blant yngre menn.

  De er imidlertid åpne for å anbefale påfyllingsdoser til eldre aldersgrupper, hvis det blir et spørsmål.

 • av NTB
  DEL
  Konfirmasjon på sykehjem med strenge restriksjoner

  Mens besøkende til pårørende på Røde Kors sykehjem i Bergen måtte forholde seg til smittevern og stengte dører, leide ledelsen ut lokaler til konfirmasjonsfest.

  Pårørende og besøkende må følge strenge regler på syhjemmene i Bergen, skriver Bergensavisen. Den siste helgen i august ble en av avdelingene ved Røde Kors sykehjem i Helleveien helt stengt på grunn av koronasmitte. Samtidig ble en konfirmasjonsfest arrangert som planlagt i en annen del av det samme sykehjemmet.

  Nå reagerer flere berørte på utleiepraksisen som fører til mange gjester og barn som løper rundt, samtidig som strenge restriksjoner gjelder for de som bor på sykehjemmet.

  Ledelsen ved sykehjemmet viser til at det ikke var noen smittefaglige grunner til å avlyse. Avtalen om utleie var gjort lenge i forveien, og at en avlysning ville fått store konsekvenser for konfirmanten og familien.

 • av NTB
  DEL
  Klinikkleder ved OUS: Pandemien er ikke over

  Oslo universitetssykehus låner hjerte- og lungemaskin fra Helse Bergen for å håndtere kritisk koronasyke pasienter.

  – Sykehuset driver tungt og det gjør det ikke bedre for oss når noen utenfor sier at dette er over. Det er ikke vår virkelighet på intensiven. Dette er ikke over, sier Øyvind Skraastad, leder av Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til VG.

  24 koronasyke pasienter er innlagt ved sykehuset. Tolv av dem ligger på intensivavdelingene, og ti av dem får respiratorbehandling.

  Fire pasienter ligger på hjerte- og lungemaskin, og dermed er alle sykehusets maskiner i bruk. Beredskapsmaskiner må brukes blant annet til hjertekirurgi. Derfor har sykehuset lånt maskiner fra Bergen.

  For å betjene hjerte- og lungemaskiner kreves det særskilt kompetanse. Pasientene tåler ikke at disse maskinene stanser. De er kritisk syke, og behandlingen krever mange sykepleiere.

  – Vi låner nå intensivsykepleiere fra andre deler av sykehuset, blant annet fra toraksintensiv der hjertepasienter opereres, sier Skraastad.

  De alvorlig syke covidpasientene som behandles på sykehuset nå, er ikke vaksinert. Sykehuset har til sammen 60 intensivpasienter.

 • av NTB
  DEL
  Nesespray kan bli et nytt våpen i kampen mot koronaviruset

  Vaksine som tas som nesespray, kan bli et nytt våpen i kampen mot koronaviruset. Åtte varianter er under utprøving, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Viruset finner ofte veien inn i kroppen gjennom nesen, og derfor er det interesse for å teste nesespray-vaksiner.

  Nesesprayen som har kommet lengst i utviklingen, er laget i samarbeid mellom det kinesiske Xiamen-universitetet, Universitetet i Hongkong og Beijing Wantai Biological Pharmacy. Fase to i utprøvingen av denne vaksinen er nå ferdig.

  – Når viruset infiserer noen, kommer det som regel inn gjennom nesen. Tanken er å lukke den døren, sier forsker Nathalie Mielcarek, som jobber ved Lille Pasteur Institute med en tilsvarende vaksine mot kikhoste.

 • av NTB
  DEL
  Høyeste antall koronadødsfall i USA på syv måneder
  Torsdag var 95.482 koronapasienter innlagt på amerikanske sykehus. Foto: Kyle Green / AP / NTB
  Torsdag var 95.482 koronapasienter innlagt på amerikanske sykehus. Foto: Kyle Green / AP / NTB

  Torsdag ble det registrert 3393 koronarelaterte dødsfall i USA, ifølge Johns Hopkins-universitetet. Tallet er det høyeste siden 5. februar.

  Dermed har det totale antallet koronadødsfall i USA steget til 670.027, ifølge universitetets tall.

  Snittet de siste sju dagene er på 1969 dødsfall, opp fra 1.580 tilfeller i forrige sjudagersperiode, ifølge tall fra New York Times. På det laveste i juni var sjudagerssnittet under 200.

  Det ble registrert 16.938 nye smittetilfeller torsdag. Dermed har USA registrert 41.788.118 koronatilfeller gjennom pandemien.

  Torsdag var 95.482 koronapasienter innlagt på amerikanske sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Anbefaler økt beredskap i to år
  Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Koronaberedskapen bør opprettholdes i opptil to år etter at vi er tilbake til en normal hverdag, mener FHI og Helsedirektoratet.

  – Etter at landet er tilbake i normal hverdag, bør man i ett år eller to ha økt årvåkenhet og god beredskap mens man får erfaring med hvordan viruset oppfører seg i en befolkning med utbredt immunitet, skriver Folkehelseinstituttet i sitt faglige grunnlag til Helse- og omsorgsdepartementet.

  Helsedirektoratet skriver at de er enige i FHIs vurdering.

  – Som FHI også påpeker, kan det bli aktuelt å endre beredskapen og overvåkingen senere i tråd med utviklingen i pandemien, skriver Helsedirektoratet.

  Kommunene er anbefalt å legge inn bestillinger på smittevernutstyr som fortløpende dekker minst åtte måneders estimert behov.

  Tilgangen på smittevernutstyr er betydelig bedre enn den var i starten av pandemien, og mangelen som oppsto, skyldtes mangel på containere og plutselige stenging av viktige havner i Kina og andre land i Asia.

  Det har medført en stor uforutsigbarhet for når leveranser av smittevernutstyr til Norge faktisk kan skje, ifølge Helsedirektoratet.

  – Dette kan medføre en opplevd mangelsituasjon, og denne situasjonen vil vedvare til langt inn i 2022, skriver de.

  Norge har et beredskapslager av smittevernutstyr som kan tas i bruk dersom det oppstår mangel.

 • av NTB
  DEL
  Opptil 400.000 uvaksinerte voksne i Norge
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferansen om koronasituasjonen fredag. Foto: Ali Zare / NTB
  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under pressekonferansen om koronasituasjonen fredag. Foto: Ali Zare / NTB

  I tiden fremover vil smittespredningen få konsekvenser for uvaksinerte. Det skyldes at 300.000-400.000 voksne i Norge ikke er vaksinert, sier Espen Nakstad.

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalte seg på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

  Noen av disse personene kan ikke ta vaksinen fordi de er syke, noen får man ikke tak i, og andre velger å takke nei, ifølge Helsedirektoratet.

  Han la til at han håper at de som ikke har tatt vaksinen, vil gjøre det. Med 300.000-400.000 uvaksinerte voksne øker smitterisikoen.

  – Like mange har begrenset effekt av vaksinen. Det er som kjent bare litt over 90 prosent effekt mot symptomatisk sykdom ved vaksinene. Det gjør at 300.000-400.000 mennesker fort kan bli smittet og merke symptomer likevel, sa han.

  I tillegg har rundt 100.000 personer nedsatt immunforsvar, og det er rundt 700.000 barn under tolv år som ikke har tilbud om vaksine.

 • av NTB
  DEL
  Bergen går over til nasjonale koronatiltak

  Byrådet i Bergen har besluttet å avvikle lokale anbefalinger som gikk lenger enn de nasjonale reglene.

  Helsebyråd Beate Husa (KrF) opplyser i en pressemelding at byrådet er anbefalt av smittevernoverlegen å avvikle de lokale anbefalingene.

  – Vi har vurdert at det ikke er forholdsmessig å ha strengere anbefalinger i Bergen nå. Men det er viktig at innbyggerne fortsetter å følge de nasjonale anbefalingene slik at vi ikke får en ny oppblomstring av smitte, sier hun.

  Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) vil takke bergenserne for innsatsen.

  – Vi har hatt lavere smittetall en stund nå, og smitten i Bergen er ikke høyere enn landsgjennomsnittet, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Over 32.000 meldinger om mulige bivirkninger

  Legemiddelverket har mottatt 32.324 meldinger om mulige bivirkninger etter koronavaksine. 2786 er klassifisert som alvorlige, 152 flere enn i forrige uke.

  Av de 32.324 meldingene om mulige bivirkninger er 17.407 behandlet. 2786 er klassifisert som alvorlige, og 14.621 som lite alvorlige, opplyser Statens legemiddelverk.

  Hendelser etter vaksinasjon meldes på mistanke, og derfor er det ikke gitt at det er noen årsakssammenheng, opplyser Legemiddelverket.

  14. september var det satt over 7,3 millioner doser med mRNA-vaksinene i Norge, og det er meldt om 296 tilfeller av blodpropp etter vaksinering med disse vaksinene.

  – En stor andel av den voksne befolkningen er nå vaksinert. Siden blodpropp er en relativt vanlig tilstand, vil det også oppstå blodpropp i tiden etter vaksinasjon uten at det har sammenheng med vaksinen, sier overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.

 • av Gina Grieg Riisnæs
  DEL
  Nakstad: Minst 300.000 har valgt å ikke ta vaksine

  – I tiden fremover vil smittespredningen fortsette å få konsekvenser for uvaksinerte mennesker, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad under regjeringens pressekonferanse fredag.

  Årsaken er at mellom 300.000 og 400.000 voksne har takket nei til vaksinen, eller valgt ikke å ta den hittil, opplyste Nakstad.

  Omtrent like mange mennesker har hatt liten effekt av vaksinen.

 • av NTB
  DEL
  Ber kommunene gjøre ferdig vaksinering innen uke 40

  Kommunene oppfordres til å gjøre det de kan for å få unnagjort koronavaksineringen innen uke 40, før influensavaksinen kommer.

  Helse- og omsorgsminister Bent Høie kom med beskjeden på regjeringens koronapressekonferanse fredag.

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Karantenehotell hvis du kommer fra Slovenia

  Regjeringen innfører krav om karantenehotell for reisende som har oppholdt seg i Slovenia. Det blir også nye reiserestriksjoner og karantenekrav dersom du kommer fra Færøyene og to regioner i Finland.

  Australia er ikke lengre kategorisert som et lilla land. For øvrige land, områder, øygrupper og regioner beholdes samme tiltaksnivå som før.

  Alle endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 20. september, heter det i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

  Det blir sendt ut SMS-varsel til personer med norsk mobilabonnement som oppholder seg i de landene får nye innreiserestriksjoner.

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Anbefaler høy testberedskap i grensekommuner ut vinteren

  På grunn av risikoen for nye varianter av covid-19, foreslår Helsedirektoratet at alle landets grensekommuner fra nedtrappingen starter bør ha planer om hvordan de kan oppskalere til tilstrekkelig testkapasitet på grensen i løpet av to uker.

  Dette bør gjelde hvert fall til nyttår, men antakelig gjennom vinteren, heter det i de siste anbefalingene til landets myndigheter.

  Samtidig anbefaler direktoratet at alle landets kommuner må vurdere hvorvidt de vil beholde teststasjonene i drift hvert fall ut året.

  Etter nyttår anbefales det at teststasjonene skal kunne komme i ny drift i løpet av maksimalt to uker.

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Bent Høie: Går snart over i en normal hverdag

  Helseminister Bent Høie (H) varslet på en pressekonferanse klokken 13 at Norge går mot en normal hverdag, men han vil ikke si nøyaktig når det kan skje.

  Han konstaterer at både smittetall og tall på innlagte pasienter nå går nedover.

  - Det blir fortsatt smittefare i samfunnet. Vaksinene beskytter oss ikke hundre prosent, sa han blant annet.

  Han anbefalte også befolkningen om å ta årets influensavaksine.

 • av NTB
  DEL
  Kommunene diskuterte TISK og beredskap med Høie
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt fredag formiddag et møte med alle landets kommuner. Senere fredag holder han en koronapressekonferanse. 
Foto: Ali Zare / NTB
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt fredag formiddag et møte med alle landets kommuner. Senere fredag holder han en koronapressekonferanse. Foto: Ali Zare / NTB

  En nedjustering av smittesporingsarbeidet var blant temaene da helseminister Bent Høie (H) møtte landets kommuner fredag.

  Høie hadde innkalt til et koronamøte med alle landets kommuner.

  VG har vært i kontakt med flere personer som deltok på møtet, men de vil ikke ut med detaljene før regjeringen holder koronapressekonferanse klokken 13 fredag.

  Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand i Vestland bekrefter imidlertid overfor avisen at nedjustering av TISK sto på agendaen, samt at det ble tatt opp hva som forventes av kommunene når det gjelder beredskap videre i høst.

  Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim bekrefter overfor Dagbladet at ny TISK-strategi var et sentralt tema

  – Jeg kan ikke gå i detalj, men kan si at møtet dreide seg om at den nye TISK-strategien nå skal iverksettes for fullt, og likedan hvilken beredskap man forventer at kommunene skal ha fremover til både testing og vaksinering, og hva man skal vektlegge. Det er jo fortsatt slik at man ser for seg at det blir nødvendig å iverksette lokale tiltak for å ta ned smitte og at dette i stor grad kommer til å skje lokalt, sier Wolden.

 • av NTB
  DEL
  18 nye koronasmittede i Bergen
  Lille Lungegårdsvannet beliggende sentralt i Bergens bybilde med Fløyen i bakgrunnen.
Foto: Erik Johansen / NTB
  Lille Lungegårdsvannet beliggende sentralt i Bergens bybilde med Fløyen i bakgrunnen. Foto: Erik Johansen / NTB

  I Bergen er det registrert 18 nye koronasmittede fredag.

  Tolv av de smittede er nærkontakter til andre smittede, én er importsmitte, mens fem har ukjent smittevei.

  Fem av de smittede er i alderen 0–19 år. Tre er over 80 år.

  Det er én pasient innlagt på Koronaklinikken fredag, opplyser Bergen kommune.

Les mer om

 1. Koronaviruset