Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
22 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
22. juli kl 05:34av NTB
DEL
Det er registrert 22 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er tre under snittet de sju foregående dagene, og seks færre enn på tirsdag.
Foto: Torstein Bøe / NTB
Det er registrert 22 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er tre under snittet de sju foregående dagene, og seks færre enn på tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB

Det er registrert 22 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er tre under snittet de sju foregående dagene.

22 tilfeller er seks færre enn på tirsdag, og fire færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 26 smittede pr. dag.

Smittetallene er høyest i bydelen St. Hanshaugen. Der ligger smittetrykket på 96 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert én ny smittet i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Frogner (89) og Grorud (72).

Totalt er 37.925 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nyhetsbyrå: Halvparten av EUs befolkning er fullvaksinert

  Halve EUs befolkning er nå fullvaksinert, ifølge en oversikt som nyhetsbyrået AFP har laget.

  Nesten 224 millioner mennesker i de 27 EU-landene er ferdig vaksinert. Spania ligger best an av de større landene med en andel på over 58 prosent. I Tyskland er andelen 52 prosent.

  Tallene fra de ulike landene er hentet fra offisielle kilder.

 • av NTB
  DEL
  Ruspåvirket bilfører tiltalt etter politijakt

  En mann er tiltalt i Salten og Lofoten tingrett for å blant annet ha løsnet skudd mot politiet under en politijakt i Vestvågøy kommune i 2020.

  Tiltalen er tatt ut av Statsadvokaten i Nordland, skriver Lofotposten som omtalte saken først.

  Han er tiltalt for flere brudd på vegtrafikkloven, løsnet skudd mot politiet, ulovlig oppbevaring av våpen, innbrudd og oppbevaring av våpen.

  Ifølge tiltalen skal mannen blant annet ha truet politibetjenter ved å avfyre skudd med en hagle eller annet skytevåpen ut av passasjervinduet på en bil han kjørte, eller at han tilrettela for at en annen kunne avfyre skuddet.

  Han er også tiltalt for å ha kjørt bil mens han var påvirket av narkotiske stoffer.

  Hendelsen skjedde i forbindelse med at politiet forsøkte å stanse ham over en lengre strekning natt til 5. april i fjor.

  Saken er berammet i Salten og Lofoten tingrett i september.

 • av NTB
  DEL
  19 koronapasienter innlagt på sykehus

  Tirsdag var 19 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

  Tre av pasientene får respiratorbehandling, og fem ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og én flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.Ti av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, fem er innlagt i Helse Midt-Norge, og fire er innlagt i Helse vest.

  Tre av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 138.265 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Sogndal kommune har politianmeldt utested etter smitteutbrudd

  34 personer har fått påvist covid-19 etter smitteutbruddet på utestedet Meat Point i Sogndal for noen uker siden. Nå har kommunen politianmeldt utestedet.

  Smitteutbruddet har sitt utspring fra utestedet lørdag 17. juli og har spredt seg til flere nabokommuner.

  – Nå som vi begynner å få kontroll på smitten, ønsker kommunen at politiet skal etterforske eventuelle brudd på smittevernreglene og dessuten andre brudd knyttet til hendelsen på Meat Point den 17. juli, sier kommunedirektør Tor-Einar Holvik Skinlo til Sogn Avis.

  Utestedet er kjent med politianmeldelsen, og kjøkkensjef Alex Hakbilen sier at de samarbeider med både politiet og kommunen.

  – Den 17. juli gikk ting ut av kontroll. Folk snek seg gjennom branndøra vår og gjennom vinduene. Da vi fant ut av dette, stengte vi, 45 minutter tidligere enn planlagt, sier Hakbilen.

 • av NTB
  DEL
  48 nye koronasmittede i Bergen
  Det siste døgnet har 48 personer fått påvist koronaviruset i Bergen kommune. Smitten er størst blant unge voksne. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Det siste døgnet har 48 personer fått påvist koronaviruset i Bergen kommune. Smitten er størst blant unge voksne. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det siste døgnet har 48 personer fått påvist koronasmitte i Bergen. 14 av dem har ukjent smittevei.

  Et pågående smitteutbrudd i Bergen kommune har ført til at 48 personer testet positivt for koronaviruset tirsdag.

  Av dem er 27 nærkontakter, 7 importsmitte, mens 14 har ukjent smittevei, ifølge Bergen kommune.

  Smitten i Bergen er størst blant unge voksne, og av de nye smittetilfellene er 21 i 20-årene og 11 i 30-årene.

  – Det er fortsatt en trend med høye smittetall der unge voksne utgjør hoveddelen av de smittede, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug.

  En person har også blitt smittet på Fantoft omsorgssenter. Kommunen følger situasjonen nøye.

 • av NTB
  DEL
  Økning i koronasmitte i Tokyo
  Tirsdag ble det fastslått økning i antall koronasmittede i Tokyo. Foto: Kantaro Komiya, File / AP / NTB
  Tirsdag ble det fastslått økning i antall koronasmittede i Tokyo. Foto: Kantaro Komiya, File / AP / NTB

  Tirsdag kom de ferske tallene på antall koronasmittede i Tokyo. Tirsdagens tall viser en økning på 1514 fra mandagens 2195.

  Det siste døgnet har Tokyo registrert 3709 smittede.

  Rekorden hittil under OL kom lørdag, da 4058 personer testet positivt. Etter noen dager med lavere smitte, har tallet nå altså økt igjen.

  Økningen i ukegjennomsnittet fortsetter også. Gjennomsnittlig antall smittede de siste sju dagene har økt med 189 prosent.

  I alt har 2300 koronasmittede personer i Tokyo mistet livet siden pandemiutbruddet. Det bor rundt 14 millioner mennesker sentralt i Tokyo. Hovedstaden huser samtidig over 35 millioner om man tar med forsteder.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Svensker kan få tredje vaksinedose allerede i høst

  Neste år kommer sannsynligvis en stor del av Sveriges befolkning til å få en tredje vaksinedose mot covid-19. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sine nettsider. Årsaken er trusselen fra nye virusvarianter.

  Hvor mange svensker som vil få tilbud om en ekstra vaksinedose, er fremdeles uklart.

  Noen risikogrupper kan komme til å få en tredje vaksinedose allerede denne høsten, skriver Folkhälsomyndigheten.

  Det er beboere på sykehjem, personer over 80 år og personer med et kraftig nedsatt immunforsvar som først vil få tilbud om et vaksinepåfyll.

  De svenske helsemyndighetene mener tilgangen på vaksiner kommer til å være god i lang tid fremover.

 • av NTB
  DEL
  To av tre nordmenn har nå fått første vaksinedose
  Til sammen er det satt 5.426.127 doser med koronavaksine her i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Til sammen er det satt 5.426.127 doser med koronavaksine her i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  66,8 prosent av Norges befolkning – 3.602.592 personer – har nå fått første dose av koronavaksine, viser FHIs statistikk natt til tirsdag.

  1.823.535 personer har fått dose to, og dette utgjør 33,8 prosent av befolkningen, ifølge tallene.

  Til sammen er det satt 5.426.127 doser her i landet siden vaksineringen startet opp 27. desember i fjor.

  Det kan være forsinkelser i registrering av vaksinasjon som fører til at tallene endrer seg over tid.

  Kortere intervall

  I løpet av den siste tiden har det blitt klart at Norge får flere doser med koronavaksine, og intervallet mellom første og andre dose vil kortes ned til ti uker og enda mindre i ukene som kommer.

  Intervallet mellom dosene er satt til inntil tolv uker, men ettersom vaksinasjonen med dose to starter for fullt allerede i midten av august, kan folk belage seg på å bli fullvaksinert tidligere enn planlagt, sa assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) nylig.

  Statsminister Erna Solberg (H) sa før helgen at hun er glad for at den norske befolkningen ser ut til å bli fullvaksinert tre uker tidligere enn anslått.

  – Norge jobber hele veien for å få tilgang til flere vaksinedoser. Det vil gjøre at befolkningen vil kunne bli fullvaksinert enda raskere enn dette. Dette er gode nyheter og viktig for den videre gjenåpningen av Norge, sa Solberg i en kommentar til NTB.

  Hovedsakelig to typer

  Pfizer og Biontech produserte den første koronavaksinen som ble brukt i Norge, og første dose ble satt den 27. desember 2020.

  15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble AstraZeneca-vaksinen tatt i bruk. 11. mars ble AstraZeneca satt på pause, før regjeringen kunngjorde den 12. mai at den tas ut av vaksinasjonsprogrammet på grunn av alvorlige blodpropptilfeller.

  Janssen-vaksinen fra produsenten Johnson & Johnson er tatt ut av det norske vaksineprogrammet etter meldinger om alvorlige bivirkninger. Det er åpnet for at den kan gis til frivillige når strenge helsemessige kriterier er oppfylt.

 • av NTB
  DEL
  Alle innbyggerne i Wuhan må koronatestes etter nye smittetilfeller

  I den kinesiske byen Wuhan må alle innbyggerne testes for covid-19 etter at det er registrert ny smitte i byen for første gang på over et år.

  Byen, som har 11 millioner innbyggere, setter «raskt i gang med grundig» testing av «alle innbyggere», sa embetsmannen Li Tao på en pressekonferanse tirsdag. Dagen før ble det registrert sju nye smittetilfeller blant arbeidsinnvandrere i byen.

  Det var i nettopp Wuhan at covid-19 først ble oppdaget mot slutten av 2019. Det utbruddet ble slått ned med svært strenge tiltak.

  De siste dagene har Kina satt hele byer i karantene, stengt offentlig transport og iverksatt massetesting, i et forsøk på å slå ned det største koronautbruddet i landet på flere måneder.

  Det ble til sammen registrert 61 smittetilfeller tirsdag. Deltavarianten av viruset har nådd flere byer etter at smitten spredte seg blant renholdsarbeidere på en flyplass i Nanjing.

  I flere av landets storbyer, blant dem hovedstaden Beijing, har millioner av kinesere blitt testet, mens boliganlegg er blitt sperret av og nærkontakter satt i karantene.

 • av NTB
  DEL
  72 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Bydel Frogner har for tiden det høyeste smittetrykket. Dette bildet er tatt i Bygdøy allé. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB
  Bydel Frogner har for tiden det høyeste smittetrykket. Dette bildet er tatt i Bygdøy allé. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB

  Det er registrert 72 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 32 over snittet de sju foregående dagene.

  72 tilfeller er 41 flere enn på søndag, og 41 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 30 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i bydel Frogner. Der ligger smittetrykket på 133 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert ti nye smittede i bydelen siste døgn.

  Etter det følger bydelene Grünerløkka (93) og Grorud (87).

  Bydel Østensjø har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 39 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert seks nye smittede i bydelen siste døgn.

  Totalt er 38.305 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  USA gir bort 500 millioner Pfizer-doser
  Pfizer skal på oppdrag fra USAs regjering produsere 500 millioner doser koronavaksine. Dosene skal gis bort til andre land. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB
  Pfizer skal på oppdrag fra USAs regjering produsere 500 millioner doser koronavaksine. Dosene skal gis bort til andre land. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader / AP / NTB

  Pfizer skal på oppdrag fra USAs regjering produsere 500 millioner doser av sin koronavaksine. Dosene skal doneres til andre land.

  Oppdraget har en pris på rundt 3,5 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 30 milliarder kroner. Arbeidet skal være ferdig innen året er omme, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

  Oppdraget ble lagt ut på anbud, og kun Pfizer viste interesse.

 • av NTB
  DEL
  311 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 311 koronasmittede i Norge. Det er 19 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 309 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 223, så trenden er stigende.

  Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 6,5 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 138.265 personer testet positivt.

  Mandag var 17 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  Til sammen er 799 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall i FHIs registre.

  57,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Republikaneren Lindsey Graham er blitt smittet
  Senator Lindsey Graham har testet positivt for koronaviruset, til tross for å være fullvaksinert. Foto: AP / NTB
  Senator Lindsey Graham har testet positivt for koronaviruset, til tross for å være fullvaksinert. Foto: AP / NTB

  Den republikanske senatoren Lindsey Graham har fått påvist koronasmitte, opplyser han selv.

  I en uttalelse sier Graham at han lørdag kveld fikk influensalignende symptomer og dro til legen mandag. Han sier at skal være i karantene i ti dager etter å ha testet positivt.

  Republikaneren sier han har milde symptomer.

  – Jeg er veldig glad jeg ble vaksinert, for hvis ikke jeg hadde gjort det, er jeg sikker på at jeg ikke ville følt meg så bra. Symptomene ville vært langt verre, sier Graham.

 • av NTB
  DEL
  Munnbindpåbud innendørs i flere storbyer i USA
  San Francisco og seks andre fylker i California gjeninnfører påbud om bruk av munnbind innendørs. Foto: AP / NTB
  San Francisco og seks andre fylker i California gjeninnfører påbud om bruk av munnbind innendørs. Foto: AP / NTB

  En rekke amerikanske storbyer innfører påbud om bruk av munnbind innendørs etter økt smitte av deltavarianten i landet.

  I California gjelder et nytt påbud i fylkene San Francisco, Alameda, Contra Costa, Marin, San Mateo, Santa Clara og Sonoma, også for fullvaksinerte.

  Helsemyndighetene oppfordrer samtidig folk til å samles utendørs i stedet for innendørs når dette er mulig.

  Ellers i delstaten har også fylkene Los Angeles, Yolo og Sacramento innført lignende tiltak. Det samme gjelder i flere storbyer, blant dem Atlanta, Kansas City i Missouri og Washington D.C., skriver New York Times.

  I New York kommer ordfører Bill de Blasio med en sterk oppfordring om bruk av munnbind innendørs, også til fullvaksinerte.

  De Blasio understreker at storbyens strategi fortsatt primært er å få folk vaksinert og at han ikke har mandat til å tvinge folk til å bruke munnbind innendørs. Det er allerede påbudt med munnbind i offentlige skoler og på offentlig transport.

  – Det beste jeg kan gjøre, er å komme med en sterk oppfordring om at folk gjør det, sa han mandag.

  Mandag ble president Joe Bidens mål om å ha vaksinert 70 prosent av befolkningen innen 4. juli nådd, én måned på overtid.

  Nasjonaldagen skulle etter planen markere en slags seier over pandemien, men manglende vilje blant flere grupper til å la seg vaksinere har ført til at målet ikke ble nådd.

  Samtidig har utbredt smitte av deltavarianten ført til at antall sykehusinnleggelser har skutt i været. Nå registreres det i snitt godt over 70.000 nye smittetilfeller hver dag.

 • av NTB
  DEL
  Raveparty på småbruk endte med koronasmitte og anmeldelse

  To personer har fått påvist koronasmitte etter et raveparty med opptil 200 personer i Vestby. En mann er anmeldt, og smittesporere sliter med å nå deltagerne.

  En mann som Vestby kommune mener var arrangør av festen, blir anmeldt for brudd på smittevernloven. Festen fant sted på et avsidesliggende småbruk lørdag 24. juli. Det skriver VG.

  – Vi fikk vite om dette arrangementet da et smittesporingsteam fra en annen kommune tok kontakt. To personer som hadde vært på arrangementet, hadde blitt testet og fått påvist smitte, sier beredskapsleder Rune Sletner i Vestby kommune.

  Kommunen fikk etter hvert tilsendt en gjesteliste med 150–200 navn, men noen av disse er kun oppført med fornavn, ifølge Sletner.

  – Det sier seg selv at vi sliter å jobbe effektivt med denne gjestelisten. Slik det ser ut nå, så klarer vi ikke å nå frem til alle festdeltagerne, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Forbud mot demonstrasjoner i Berlin etter at mann døde
  Tyskere demonstrerte mot smitteverntiltakene søndag. Foto: Fabian Sommer/dpa via AP / NTB
  Tyskere demonstrerte mot smitteverntiltakene søndag. Foto: Fabian Sommer/dpa via AP / NTB

  Tyske myndigheter la mandag ned forbud mot planlagte koronaprotester etter at en 48 år gammel mann døde av hjerteinfarkt i forbindelse med en demonstrasjon.

  Forbudet gjaldt to demonstrasjonstog som skulle gå gjennom den store Tiergarten-parken. Ifølge arrangørene var det planlagt at 10.000 personer skulle delta. I tillegg ble det lagt ned forbud mot en tredje demonstrasjon der det var ventet 1.000 personer.

  Helgens demonstrasjoner, og mandagens planlagte demonstrasjoner, var rettet mot myndighetenes koronarestriksjoner.

  48-åringen som døde under en demonstrasjon i helgen, skal ha fått hjerteinfarkt i forbindelse med en pågripelse, ifølge obduksjonen.

 • av NTB
  DEL
  Stillestående kø på grensa ved Charlottenberg

  Nordmenn som endelig fikk handle i Charlottenberg i Sverige igjen, skapte kø ved grensa på Magnormoen mandag kveld.

  Grenseovergangen på Magnor, nær Kongsvinger, ligger like ved Charlottenberg, der et stort kjøpesenter tiltrekker seg folk fra Romerike og Innlandet. Mandag ble reglene endret slik at man ikke må i karantene etter et besøk i Värmland.

  På kvelden var det flere mil med kø for å få passere grensa, skriver Glåmdalen. Køen strekker seg fra grensa til kjøpesenteret.

  Avisa har snakket med flere som er frustrert over situasjonen; en som frykter han ikke vil rekke jobb og en som angrer på at de kjøpte med seg frossenvarer.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland vil tilby en tredje vaksinedose
  Tyske helsemyndigheter vil tilby en tredje dose med koronavaksine. Foto: AP / NTB
  Tyske helsemyndigheter vil tilby en tredje dose med koronavaksine. Foto: AP / NTB

  Tyskland vil fra september tilby eldre og personer i risikogrupper en ekstra dose med koronavaksine, opplyser helsedepartementet.

  Beslutningen om å tilby en ekstra dose skyldes bekymring over økt spredning av deltavarianten av viruset og «redusert eller raskt svekket immunrespons» i visse grupper, heter det.

  Personer i disse gruppene, som tidligere er fullvaksinert, vil få tilbud om en ekstra dose med mRNA-vaksine fra Pfizer/Biontech eller Moderna.

  Alle tyskere som tidligere har mottatt to doser med AstraZeneca-vaksine eller én dose med Johnson & Johnson-vaksine, vil også få tilbud om en ekstra vaksinedose.

  Tyskland vil også gjøre det enklere for barn og unge i alderen 12 til 17 år å få vaksine, opplyser helsedepartementet.

 • av NTB
  DEL
  Hackere skaper vaksineproblemer i Italia

  Hackere har slått ut nettsiden som benyttes for å bestille time for koronavaksine og få vaksinepass i Lazio-regionen i Italia, der hovedstaden Roma ligger.

  Den offisielle nettsiden er låst og kryptert, og hackerne krever løsepenger for å gjenåpne den.

  – Angrepet pågår fortsatt, situasjonen er svært alvorlig, sier guvernøren i Lazio-regionen, Nicola Zingaretti.

  Ifølge ham kom angrepet lørdag kveld fra utlandet, men det er ikke kjent hvem som står bak. Zingaretti kaller hackerne for «kriminelle eller terrorister»

  – Det var et svært kraftig angrep, trolig det største som noensinne er rettet mot landet, sier han.

  Den italienske sikkerhetstjenesten ble mandag innkalt til sikkerhetskomiteen i nasjonalforsamlingen for å orientere de folkevalgte om hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Ingen koronainnlagte i Vestre Viken
  Bærum sykehus er blant sykehusene som ikke har noen koronapasienter for øyeblikket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Bærum sykehus er blant sykehusene som ikke har noen koronapasienter for øyeblikket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Sykehusene i Drammen, Kongsberg, Bærum og Ringerike har ingen koronasmittede pasienter innlagt. Det er første gang siden 9. oktober i fjor.

  – Vi har sett en god utvikling gjennom sommeren, og det er veldig gledelig å kunne konstatere at vi går inn i august uten pasienter innlagt med covid-19, sier helseforetakets administrerende direktør Lisbeth Sommervoll.

  Den foreløpig siste pasienten ble skrevet ut lørdag.

  – Vi håper den gode situasjonen vedvarer, men er forberedt på at det kan komme flere innleggelser når sommerferien er over. Vi er godt rustet til å håndtere dette dersom det blir nødvendig, sier Sommervoll.

Les mer om

 1. Koronaviruset