Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
21 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus
22. juli kl 12:01av NTB
DEL

Torsdag var 21 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på tre pasienter fra dagen før.

Fire av pasientene får respiratorbehandling, og sju ligger på intensivavdeling.

Siden februar i fjor har 134 969 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ving stanser charterturer til Mallorca og Kreta
  Ving stanser turene til Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB
  Ving stanser turene til Kreta. Foto: Halvard Alvik / NTB

  Som følge av smitteutviklingen og de nye karantenereglene for reisende, stanser Ving sine reise til Mallorca og Kreta de neste ukene.

  Selskapet skulle de kommende ukene ha avviklet flere turer fra Oslo til de to øyene, men har nå avgjort at disse ikke skal gå som oppsatt, bekrefter Norge-sjefen i Ving, Marie-Anne Zachrisson, til Flysmart24.

  Fredag opplyste regjeringen at ubeskyttede fra Kreta, Spania og Nederland fra mandag må på karantenehotell ved ankomst til Norge.

  – Til tross for at flere og flere av våre gjester er fullvaksinerte så er det mange bekymrede kunder som kontakter oss vedrørende hotellkarantene, sier Zachrisson.

  Hos en annen pakkereise-arrangør, Apollo Reiser, går foreløpig turene til Kreta som normalt, men selskapet sier til Flysmart24 at de gjør fortløpende vurderinger. De valgte å avlyse alle turene til Mallorca før sommersesongen startet.

  Det siste av de tre store charterselskapene i Norge, TUI, har også kuttet ut Mallorca i sommer, men sier at de nye innreisereglene ikke vil påvirke trafikken til Hellas.

 • av NTB
  DEL
  EU: Deltavarianten dominerer i 19 EU-land

  Den mer smittsomme deltavarianten av koronaviruset dominerer nå i 19 EU-land, opplyser Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

  Data innsamlet mellom 28. juni og 11. juli viser at deltavarianten var den vanligste varianten. I snitt sto deltavarianten for 68,3 prosent av tilfellene i de 19 landene.

  Deltavarianten har allerede blitt påvist i nesten alle EU-land og er ventet å fortsette å spre seg og erstatte andre varianter.

 • av NTB
  DEL
  USA bestiller ytterligere 200 millioner Pfizer-doser

  USA skaffer seg ytterligere 200 millioner koronadoser fra Pfizer/Biontech og har opsjon på flere som kan settes mot virusvarianter, opplyser selskapene.

  Leveransene skal skje mellom oktober 2021 og april 2022. Alt i alt har den amerikanske regjering kjøpt 500 millioner doser fra Pfizer/Biontech.

  – Myndighetene har opsjon på kjøp av en oppdatert versjon av vaksinen som kan settes mot mulige varianter, og nye framtidige versjoner etter hvert som de eventuelt kommer og så blir godkjent, sier de to selskapene i en felles pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Vaksineleveransen til Oslo stanset de neste tre ukene

  Som følge av vaksineoverskudd, vil ikke Oslo få en eneste dose de neste tre ukene. Samtidig framskynder de dose to for enkelte innbyggere.

  Etter samråd med Folkehelseinstituttet (FHI) har kommunen allerede fått færre vaksinedoser de siste par ukene, opplyser smittevernoverlege Frode Hagen til Avisa Oslo.

  FHI har bedt kommuner med vaksineoverskudd om å si fra seg nye leveranser. Oslo har et overskudd på 900 doser som alle går ut på dato neste uke.

  FHI har frarådet kommuner å flytte doser til andre kommuner, og Oslo kommune vil derfor framskynde dose to for enkeltinnbyggere.

 • av NTB
  DEL
  Motstandere av vaksiner prøver å storme parlamentet i Bratislava

  Demonstranter som er vaksinemotstandere, prøvde fredag å storme nasjonalforsamlingen i Bratislava i Slovakia.

  Politiet og demonstranter barket sammen utenfor bygningen i Slovakias hovedstad, melder DPA. Politiet har brukt tåregass for å hindre flere hundre demonstranter i å trenge inn i nasjonalforsamlingen.

  En kvinnelig politibetjent er ifølge ambulansetjenesten såret under tumultene.

  Demonstrantene blokkerte først inngangen til bygningen og pepret fasaden med egg. De viftet med plakater der det sto «Stans koronafascismen», melder Reuters.

  Demonstrantene ropte fordømmelser av regjeringens vaksinasjonspolitikk, blant annet et lovforslag som gir vaksinerte lettere adgang til offentlige steder og arrangementer.

  Tall fra Johns Hopkins-universitetet viser at bare 34,9 prosent av innbyggerne i Slovakia er fullvaksinert. Flere opposisjonspartier uttaler seg negativt om vaksinering, og tidligere statsminister Robert Fico har sagt offentlig at han ikke vil la seg vaksinere.

 • av NTB
  DEL
  Smittetallene fortsetter å øke i Storbritannia

  Tallet på koronasmittede fortsetter å øke i Storbritannia. Én av 75 er nå smittet i England, viser ny oversikt.

  Data fra det nasjonale statistikkbyrået sier at 741.700 testet positivt for korona i foregående uke. Dette tilsvarer én av 75, opp fra én av 95 i uken før.

  Tallet for forrige uke er det høyeste siden uken som ledet opp til 30. januar.

  I Skottland er tallet én av 80 i forrige uke, opp fra én i 90 i uken før. Antall smittede er nå det høyeste siden statistikkbyrået begynte å måle i Skottland i oktober i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen med nye lettelser i innreisereglene
  Regjeringen kommer nok en gang med lettelser i innreisereglene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
  Regjeringen kommer nok en gang med lettelser i innreisereglene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  Fra 26. juli åpner regjeringen for at enda flere kan få reise inn i Norge.

  Lettelsene gjelder blant annet mindreårige barn som reiser sammen med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjonene på grunn av EU-koronasertifikat.

  Også EØS-borgere som skal besøke et familiemedlem bosatt i Norge eller som reiser sammen med et norsk familiemedlem, får nå slippe inn i Norge, skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

  I tillegg omfatter lettelsene:

  * Utlendinger som er ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige eller voksne barn og stebarn til norske borgere, når familien bor sammen i utlandet, og de reiser på besøk til Norge sammen med den norske borgeren, eller slutter seg til denne i Norge.

  * Utlendinger som er ektefelle/registrert partner/samboer, mindreårige eller voksne barn og stebarn til arbeidsreisende EØS-borgere som ikke er bosatt i Norge, når de reiser til Norge sammen med EØS-borgeren, eller slutter seg til denne i Norge.

  * EØS-borgere som skal besøke et nært familiemedlem bosatt i Norge eller reise sammen med et norsk familiemedlem.

  Det er kun koronasertifikater som er koblet opp mot EUs løsning som er gyldige som vaksinebevis.

  Lettelsene trer i kraft fra midnatt natt til mandag 26. juli.

 • av NTB
  DEL
  3.374.685 nordmenn har fått første dose med koronavaksine

  3.374.685 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 1.728.612 personer har fått andre dose.

  62,6 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 32,1 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 78,9 og 40,4 prosent.

  Foreløpig har FHI registrert at 60.604 personer fikk første dose torsdag, og 20.655 personer fikk andre dose.

 • av Fredrik Kampevoll
  DEL
  NRK: Flere reisende slipper test på Gardermoen i helgen

  Etter timelange testkøer for utenlandsreisene som lander Gardermoen, fjernes kravet om koronatest på flyplassen i helgen, skriver NRK. Dette gjelder kun for reisende fra grønne land.

  De betyr at de kan reise til hjemkommunen og teste seg der. Teststasjonen for dem som skal i karantenehotell, blir flyttet dit.

  Endringen kommer etter krisemøter mellom Helsedirektoratet og Avinor, DSB, politiet, Ullensaker kommune og Dr. Dropin, som utfører koronatesting i Oslo lufthavn.

 • av NTB
  DEL
  Ekstradoser i Tromsø – nå får alle tilbud

  Tromsø får 3900 ekstra vaksinedoser og kan nå vaksinere alle innbyggere med første dose. To nye personer er registrert koronasmittet det siste døgnet.

  Til sammen får kommunen 9500 doser de neste ukene som følge av at Norge mottar 100.000 ekstra doser av Pfizer-vaksinen. I løpet av de neste to ukene kan kommunen dermed tilby første dose til alle innbyggere.

  – Vi har lenge påpekt at vi har fått for få doser. Nå endrer dette seg heldigvis, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

 • av NTB
  DEL
  Sverige faser ut bruken av Astra Zeneca
  Sverige vil ikke lenger benytte koronavaksinen utviklet av svensk-britiske Astra Zeneca. Foto: AP / NTB
  Sverige vil ikke lenger benytte koronavaksinen utviklet av svensk-britiske Astra Zeneca. Foto: AP / NTB

  Sverige vil ikke lenger bruke koronavaksinen utviklet av Astra Zeneca, opplyser Folkhälsomyndigheten.

  Vaksinen gis i dag til dem over 65 år, men det vil ikke bli distribuert nye partier med Astra Zeneca-vaksine. Alle personer i denne gruppen vil om kort tid få tilbud om mRNA-vaksine fra Pfizer/Biontech eller Moderna.

  Folkhälsomyndigheten begrunner beslutningen om å fase ut den svensk-britiske vaksinen med at vaksinasjonsgraden blant eldre svensker nå er høy, og at Astra Zeneca-vaksinen uansett ikke gis til yngre.

 • av Fredrik Kampevoll
  DEL
  Endrer reiseråd til flere ferieland

  Fredag kom regjeringen med endringer i innreiserestriksjonene for land i Europa. Flere tidligere grønne land skifter farge. Det vil si at det innføres innreiserestriksjoner og karantenekrav.

  Nederland og Spania går fra rødt til mørkerødt. Det betyr at det innføres karantenekrav med mindre du er fullvaksinert.

  I vurderingene for populære ferieøyer i Europa er det ingen som går klar av innreiserestriksjoner. Kreta og Belearene går fra rødt til mørkerødt. Korsika blir rødt. Sardinia, Sicilia og Nordlige egeiske øyer blir oransje.

  Estland, Liechtenstein, Sveits og Syd-Danmark går fra grønt til oransje.

  Det gjøres ingen endringer for Sverige. Det vil si at store deler av landet forblir grønt. Unntakene er Värmland (rødt) og Norrbotn (oransje).

  Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 26. juli.

  Les også: Dette er reglene for hvem som får grønt koronasertifikat og hva det kan brukes til.

 • av NTB
  DEL
  Syv personer smittet i Tønsberg etter privat samling

  Syv personer er koronasmittet i Tønsberg etter en privat samling med 79 deltagere

  Kommunen opplyser at alle som deltok, bør gå i karantene. De følger situasjonen tett, skriver NRK.

  I tillegg er fem personer registrert smittet i Porsgrunn det siste døgnet.

 • av Fredrik Kampevoll
  DEL
  Harstad innfører lokale tiltak etter flere smitteutbrudd

  Etter flere smitteutbrudd den siste tiden innfører Harstad kommune lokale smitteverntiltak. Det skriver de i en pressemelding.

  Tiltakene er ventekarantene for husstandsmedlemmer til nærkontakter, helseinstitusjoner til tiltaksnivå 2, anbefaling om bruk av munnbind og registrering av gjester ved utesteder.

  Begrunnelsen for tiltakene er at kapasiteten for testing, isolering, smittesporing og isolering er truet.

  Tiltakene gjelder fra og med fredag og utløper 30. juli.

 • av Fredrik Kampevoll
  DEL
  Stort smitteutbrudd – ber smittede spore nærkontakter

  Viken-kommunen Ringerike hadde fredag 50 påviste tilfeller av koronasmitte.

  – Det er en ganske ekstrem situasjon. Vi snakker om nesten 500 nærkontakter, og vi har ikke store mannskaper til å ringe rundt og smittespore, sier assisterende kommuneoverlege Jørn Ossum til NRK.

  Kommunen ber derfor unge om å drive aktiv smittesporing selv.

  Utbruddet i kommunen knyttes til ungdomsfester forrige helg. Kommuneoverlegen tror kommunen er rammet av det mer smittsomme deltaviruset.

 • av NTB
  DEL
  Koronaøkning fører til innstramning i Italia
  Statsminister Mario Draghi la frem de nye koronatiltakene på en pressekonferanse i Roma torsdag. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB
  Statsminister Mario Draghi la frem de nye koronatiltakene på en pressekonferanse i Roma torsdag. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / AP / NTB

  Om to uker må italienere bevise at de er beskyttet eller har testet negativt før de kan trene, gå på museum eller på restaurant. Smitten i landet øker kraftig.

  Regjeringen har også besluttet at unntakstilstanden i landet skal gjelde ut året.

  Innstramningen kommer som svar på at smitten har økt raskt den siste tiden, særlig blant unge.

  Helsemyndighetene i Italia registrerte torsdag over 5050 nye smittetilfeller og 15 dødsfall. Over 53 prosent av befolkningen over tolv år er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Tre nye koronadødsfall er registrert hos FHI

  Det er nå registrert 799 koronarelaterte dødsfall i Norge etter at Folkehelseinstituttet oppdaterte sine tall.

  Det er usikkert om dette er nye dødsfall, men de har ikke vært registrert i Folkehelseinstituttets systemer tidligere. Oppdateringen kom torsdag.

  Det er registrert ett dødsfall blant kvinner i aldersgruppen over 90, ett blant menn i aldersgruppen over 90 og ett blant kvinner i aldersgruppen 70–79 år.

 • av NTB
  DEL
  27 nye koronatilfeller i Sortland

  Det siste døgnet er det registrert 27 nye koronasmittede i Sortland kommune. Smittede har oppholdt seg i en rekke butikker, og flere bes teste seg.

  Smitteutbruddet har sammenheng med smitten som fant sted i tilknytning til Blå Bar forrige helg. Sortland kommune har tidligere varslet at det kan bli aktuelt å sette inn tiltak, blant annet i serveringsbransjen, for å forsøke å stoppe smitten.

 • av NTB
  DEL
  Mange koronadødsfall i Sørøst-Asia
  Det er rapportert flere koronadødsfall i Indonesia, Myanmar og Malaysia nå enn det ble rapportert i India på det verste. Her blir en av de omkomne i Indonesia gravlagt. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB
  Det er rapportert flere koronadødsfall i Indonesia, Myanmar og Malaysia nå enn det ble rapportert i India på det verste. Her blir en av de omkomne i Indonesia gravlagt. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB

  Tre sørasiatiske land rapporterer om flere koronadøde pr. innbygger enn India gjorde på det verste.

  Under smittetoppen i mai rapporterte India et ukesnitt på tre koronadødsfall pr. én million innbygger, ifølge Our World in Data. Siden har dødstallet her fortsatt å synke.

  Men i Indonesia, Myanmar og Malaysia har dødsfallene økt kraftig siden slutten av juni. Onsdag var ukesnittet henholdsvis på 4,4, 4,3 og 4,1 pr. én million innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  14 nye smittetilfeller i Vestland-kommuner

  Det siste døgnet har 14 personer testet positivt for korona i fire kommuner i Vestland, ifølge tall fra Helse Førde.

  De positive prøvene kommer fra kommunene Sogndal, Luster, Stad og Vik, skriver Fjordenes Tidende.

  Onsdag ble det bekreftet smitte hos to personer som hadde vært på utestedet Meat Point i Sogndal sist lørdag. Alle som var på utestedet etter klokken 22, oppfordres til å teste seg.

Les mer om

 1. Koronaviruset