Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Over 37.000 nye koronatilfeller i Iran
02. august kl 15:21av NTB
DEL
Det ble registrert over 37.000 nye smittetilfeller i Iran det siste døgnet. Det er det høyeste tallet siden starten av pandemien. Så lang er kun 4 prosent av befolkningen fullvaksinert. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
Det ble registrert over 37.000 nye smittetilfeller i Iran det siste døgnet. Det er det høyeste tallet siden starten av pandemien. Så lang er kun 4 prosent av befolkningen fullvaksinert. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Det siste døgnet har 37.189 personer fått påvist koronaviruset i Iran. Det er det høyeste døgntallet i landet siden starten av pandemien.

Den seneste smittebølgen er drevet av den smittsomme deltavarianten.

Ifølge iranske myndigheter følger mindre enn 40 prosent av befolkningen koronatiltak, som å bruke munnbind og hold sosial distanse.

Helsemyndighetene har regelmessig advart at sykehusene i hovedstaden Teheran og andre større byer sliter med kapasitet og overbelastning.

Mindre enn 4 prosent av den iranske befolkningen er så langt fullvaksinert.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nær 2.700 nye koronadødsfall i USA
  Nær 2.700 mennesker døde av korona i USA onsdag. Her blir en koronapasient behandlet på et intensivsykehus i Boise i delstaten Idaho. Foto: Kyle Green / AP / NTB
  Nær 2.700 mennesker døde av korona i USA onsdag. Her blir en koronapasient behandlet på et intensivsykehus i Boise i delstaten Idaho. Foto: Kyle Green / AP / NTB
  En arbeider går gjennom kunstneren Suzanne Brennan Firstenbergs utstilling ved National Mall i Washington til minne om de over 666.000 amerikanerne som har mistet livet under pandemien. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
  En arbeider går gjennom kunstneren Suzanne Brennan Firstenbergs utstilling ved National Mall i Washington til minne om de over 666.000 amerikanerne som har mistet livet under pandemien. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

  Onsdag døde 2.678 personer av koronaviruset i USA, ifølge tall fra Johns Hopkins University. Døgntallet er blant de aller høyeste så langt i år.

  Pandemien fortsetter å herje i USA, hvor 666.618 personer så langt har mistet livet siden starten. Onsdag fikk over 17.000 personer fikk påvist koronasmitte i landet.

  Det ble rapportert flest dødstall i Texas, hvor 417 personer mistet livet av virussykdommen det siste døgnet. Noe under 100.000 personer er nå innlagt på amerikanske sykehus med korona, noe som er færre enn for noen uker siden.

  Så langt har 210.361.099 mennesker, eller 63,4 prosent av den amerikanske befolkningen, mottatt minst en vaksinedose, ifølge det amerikanske smittevernetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Kommunene innkalt til møte om gjenåpningen

  Fredag morgen, før regjeringens korona-pressekonferanse, har helsemyndighetene innkalt til møte om gjenåpningen med blant annet alle landets kommuner. Det skriver VG.

  I tillegg skal statsforvaltere, kommunesektorens organisasjon (KS), FHI og Helsedirektoratet delta. Helseminister Bent Høie skal lede møtet, ifølge innkallelsen.

  Helsedepartementet har avvist at de vil varsle full gjenåpning fredag.

  Temaet er dialog om innholdet i «normal hverdag med økt beredskap» – altså begrepet regjeringen bruker for gjenåpningen av Norge.

 • av NTB
  DEL
  – Uvaksinerte svensker bør ikke gå på konsert

  Uvaksinerte i Sverige vil fra 29. september måtte forholde seg til strengere koronarestriksjoner enn andre. Det fastslår svenske folkehelsemyndigheter.

  De som ikke er vaksinert, må fortsatt holde avstand og unngå folkemengder.

  I praksis innebærer det at de hverken bør gå på konserter eller teater, og heller ikke besøke barer eller gå ut og danse, fastslo generaldirektør Johan Carlsson i Folkhälsomyndigheten på en pressekonferanse torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Viken blir mørkerødt, nordlige Jylland blir grønt

  Flere områder har skiftet farge på EUs smittekart denne uken. Den nordligste delen av Danmark går fra gult til grønt. I Norge går Viken fra rødt til mørkerødt.

  Hele Portugal går nå fra rødt til gult.

  Samtidig går flere områder i Spania fra rødt til gult. Flere områder nord, vest og sør i Frankrike går også fra rødt til gult. Samtidig forblir den franske Rivieraen mørkerød.

  Island går fra rødt til gult.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Varsler pressekonferanse om koronasituasjonen fredag

  Fredag klokken 13 vil det bli avholdt en pressekonferanse om koronasituasjonen. Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  Helse- og omsorgsminister Bent Høie, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold vil være tilstede.

 • av NTB
  DEL
  97 koronapasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 97 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på ni pasienter fra dagen før.

  20 av pasientene får respiratorbehandling, og 33 ligger på intensivavdeling.

  Det er én flere på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Over en milliard kinesere fullvaksinert

  Kina har fullvaksinert over én milliard innbyggere, ifølge offisielle tall. Det utgjør 71 prosent av befolkningen.

  Landet har stort sett fått kontroll over viruset, men jobber for å få vaksinert de aller fleste innbyggerne parallelt med at et utbrudd av deltavarianten sprer seg sørøst i Kina.

  – 15. september er det satt 2,16 milliarder vaksinedoser, sier talsmann Mi Feng i Kinas helsedirektorat under en pressebriefing.

  Regjeringen har ikke gått ut med et mål for vaksinedekningen, men virolog Zhong Nanshan sa sist måned at 80 prosent av befolkningen trolig vil være vaksinert innen utgangen av året.

 • av NTB/Wasim Riaz
  DEL
  Helsedepartementet avviser at regjeringen varsler full gjenåpning fredag
  Ifølge Helsedepartementet blir det ikke varslet full gjenåpning i morgen. Her fra en pressekonferanse om korona i sommer med Bent Høie, Erna Solberg og Camilla Stoltenberg.
  Ifølge Helsedepartementet blir det ikke varslet full gjenåpning i morgen. Her fra en pressekonferanse om korona i sommer med Bent Høie, Erna Solberg og Camilla Stoltenberg. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

  Helsedepartementet avviser overfor Aftenposten at regjeringen kan varsle full gjenåpning av samfunnet på en pressekonferanse fredag, slik Dagens Næringsliv skriver.

  Det kommer ingen slik beskjed fredag. Det har også departementet sagt ifra til avisen om, opplyser kommunikasjonsenheten.

  «Det blir ikke varslet noe gjenåpning i morgen», skriver departementet til Aftenposten.

  – Uavhengig av om det er pressekonferanse eller ikke i morgen: Det som står i DN-artikkelen, stemmer ikke. Det blir ikke varslet full gjenåpning i morgen, opplyser en kilde i departementet til NTB.

  Nå har også DN oppdatert sin artikkel.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Stort smitteutbrudd i Putins innerste krets

  Russlands president Vladimir Putin opplyser at flere titall personer i hans innerste krets er koronasmittet.

  Personene skal ha testet positivt for koronaviruset før Putin isolerte seg.

  – Som dere vet, ble det oppdaget koronatilfeller i min innerste krets. Ikke bare ett eller to, men titalls, sier Putin via videolenke på et møte i den russisk-ledede sikkerhetsalliansen CSTO torsdag.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Over 27.000 koronadødsfall i Pakistan
  Her blir en innbygger i Karachi, Pakistans største by, vaksinert på et drive-in vaksinesenter i slutten av juli.
  Her blir en innbygger i Karachi, Pakistans største by, vaksinert på et drive-in vaksinesenter i slutten av juli. Foto: Fareed Khan, AP / NTB

  Ytterligere 66 personer ble ofre for pandemien i Pakistan i går. Dermed har landet registrert 27.004 dødsfall relatert til korona.

  Det melder avisen Jang.

  Pakistan har vært hardt rammet av den fjerde smittebølgen, men antall smittede er nå på vei ned. I går var 5,3 prosent av testene positive. I store perioder i sommer var tallet på nesten 10 prosent.

  1,2 millioner av landets 220 millioner innbyggere har hittil testet positivt. Det er satt over 70 millioner vaksinedoser. 23 millioner personer skal være fullvaksinerte.

 • av NTB
  DEL
  311 nye koronasmittede registrert i Oslo

  Det er registrert 311 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 167 færre enn samme dag i forrige uke, og 25 færre enn tirsdag.

  De siste to ukene er det i snitt registrert 406 smittede pr. dag.

  Smittetoppen opplevde Oslo 30. august i år, med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1187 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Søndre Nordstrand og Stovner bydel med henholdsvis 1032 og 997. Tallene er lavest i bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Grünerløkka.

  Til sammen er 49.668 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  969 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 969 koronasmittede i Norge. Det er 577 færre enn samme dag i forrige uke. 106 koronapasienter er innlagt på sykehus, 35 på intensivavdeling. 
Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 969 koronasmittede i Norge. Det er 577 færre enn samme dag i forrige uke. 106 koronapasienter er innlagt på sykehus, 35 på intensivavdeling. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 969 koronasmittede i Norge. Det er 577 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 1104 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1415, så trenden er synkende.

  Onsdag var 106 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var én flere enn dagen før.

  35 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er to færre på intensiv og like mange på respirator som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,5 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 179.450 personer testet positivt.

  Til nå har 3.994.375 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.485.843 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 841 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 19 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Frankrikes omstridte koronalov skaper trøbbel
  En fransk helsearbeider protesterer mot Frankrikes vaksinemandat. På ryggen hennes står det «Nei til QR koder, nei til koronasertifikat». Foto: François Mori / AP / NTB
  En fransk helsearbeider protesterer mot Frankrikes vaksinemandat. På ryggen hennes står det «Nei til QR koder, nei til koronasertifikat». Foto: François Mori / AP / NTB

  Tusenvis av franske helsearbeidere står i fare for å bli permittert uten lønn etter at loven som pålegger koronavaksinering, trådte i kraft onsdag.

  I sommer ga president Emmanuel Macron et ultimatum til helsepersonell og brannmenn om å ta imot minst én vaksinedose innen 15. september - eller bli permittert fra jobben.

  To måneder senere er tusenvis av ansatte i helsesektoren fortsatt i tvil om de skal vaksinere seg. Det har lagt stort press på kapasiteten i helsevesenet. Helseledere blir tvunget til å permittere ansatte uten lønn på ubestemt tid.

  Forrige uke var rundt 12 prosent av sykehuspersonellet og 6 prosent av legene i privat praksis ennå ikke vaksinert, ifølge tall fra Frankrikes folkehelseinstitutt.

  Regjeringen har sagt de ikke vil reversere koronaloven.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Italia: koronapass obligatorisk for alle som jobber

  Onsdag ble det kjent at Italia vil gjøre grønt koronapass obligatorisk for alle i arbeidslivet, i både privat og offentlig sektor, ifølge Reuters. Italia blir dermed det første europeiske landet som gjør dette.

  Passet viser om man har fått minst én vaksinedose eller om man har testet negativt eller nylig vært smittet av viruset. Det ble opprinnelig innført for å gjøre det enklere å reise mellom EU-land.

 • av NTB
  DEL
  12 nye koronadødsfall registrert i FHIs systemer

  Det er registrert 12 nye dødsfall i Folkehelseinstituttets systemer. Det er usikkert om dødsfallene er etterregistreringer eller nye dødsfall.

  I går var det totale antallet 829, nå er det 841.

  Disse dødsfallene er registrert:

  1 nytt registrert dødsfall blant kvinner i aldersgruppen 90+.

  2 nye registrerte dødsfall blant menn i aldersgruppen 90+.

  1 nytt registrert dødsfall blant kvinner i aldersgruppen 70-79.

  3 nye registrerte dødsfall blant menn i aldersgruppen 70-79.

  3 nye registrerte dødsfall blant kvinner i aldersgruppen 80-89.

  2 nye registrerte dødsfall blant menn i aldersgruppen 80-89.

 • av NTB
  DEL
  Varsler tiltakslettelse i Trondheim kommende uke

  I et ekstraordinært formannskapsmøte i Trondheim onsdag meldte kommunedirektøren at en bedret smittesituasjon kan føre til lettelser i tiltakene neste uke.

  – Vi har ikke nye smitteutbrudd nå, sa kommuneoverlege Tove Røsstad.

  Hun fortalte at kommunen kan se på lettelser til neste formannskapsmøte, gjengir Adresseavisen.

  Sist døgn var det registrert 27 smittetilfeller i kommunen. I løpet av helgen som var, ble det registrert 131 smittede.

  Kommunedirektør Morten Wolden pekte også på en ny og bedret situasjon.

  – Smitten blant studentgruppen er veldig fallende, og vi har en annen situasjon enn for to uker siden, sa Wolden.

  Dermed avvikles massetestingen av studenter.

 • av NTB
  DEL
  3.994.375 vaksinert med første dose i Norge

  3.485.857 personer har fått andre dose, viser FHIs statistikk onsdag.

  74,1 prosent av befolkningen har dermed fått første dose. 64,7 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

  For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,1 og 81,1 prosent.

  Blant ungdom i alderen 16-17 har 78,8 prosent fått første dose, og 12,7 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12-15 er andelen henholdsvis 14,5 og 0,4 prosent.

  De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Trøndelag (91,6 prosent) og Innlandet (91,1 prosent). Lavest andel er i Troms og Finnmark (87,7 prosent) og Rogaland (88,1 prosent).

 • av NTB
  DEL
  106 koronapasienter innlagt – én flere enn dagen før

  Onsdag var 106 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på én pasient fra dagen før.

  19 av pasientene får respiratorbehandling, og 35 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  84 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, fire er innlagt i Helse nord, og fire er innlagt i Helse vest.

  29 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, to er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 178.481 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Fire koronadødsfall på fem dager ved Ahus
  Onsdag er 14 koronapasienter innlagt ved Ahus. Tre av dem ligger på intensivavdelingen. To får respiratorbehandling. 
Foto: Heiko Junge / NTB
  Onsdag er 14 koronapasienter innlagt ved Ahus. Tre av dem ligger på intensivavdelingen. To får respiratorbehandling. Foto: Heiko Junge / NTB

  Siden fredag har fire koronapasienter ved Ahus dødd. Den ene var fullvaksinert.

  – Siden fredag har det vært fire dødsfall knyttet til korona, opplyser pressevakt Jan Eirik Vestnes ved Ahus til Romerikes Blad.

  Østlandets Blad skriver at én av de avdøde, en eldre, fullvaksinert person, var tilknyttet Nordre Follo.

  Onsdag er 14 koronapasienter innlagt ved Ahus. Tre av dem ligger på intensivavdelingen. To får respiratorbehandling.

  Hittil i pandemien har 71 koronapasienter dødd ved sykehuset.

 • av NTB
  DEL
  Ny smitteøkning i Tromsø

  Tirsdag er det registrert 32 smittetilfeller i Tromsø. Det er en økning fra 28 dagen før.

  Det ble gjennomført 679 tester tirsdag, og 154 personer er i isolasjon, melder Tromsø kommune.

  Det er påvist nye smittetilfeller ved tolv skoler.

  Mandag registrerte kommunen det høyeste smittetallet siden november i fjor.

Les mer om

 1. Koronaviruset