Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Stillestående kø på grensa ved Charlottenberg
02. august kl 21:28av NTB
DEL

Nordmenn som endelig fikk handle i Charlottenberg i Sverige igjen, skapte kø ved grensa på Magnormoen mandag kveld.

Grenseovergangen på Magnor, nær Kongsvinger, ligger like ved Charlottenberg, der et stort kjøpesenter tiltrekker seg folk fra Romerike og Innlandet. Mandag ble reglene endret slik at man ikke må i karantene etter et besøk i Värmland.

På kvelden var det flere mil med kø for å få passere grensa, skriver Glåmdalen. Køen strekker seg fra grensa til kjøpesenteret.

Avisa har snakket med flere som er frustrert over situasjonen; en som frykter han ikke vil rekke jobb og en som angrer på at de kjøpte med seg frossenvarer.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Auckland forlenger nedstengingen i minst to uker
  Statsminister på New Zealand, Jacinda Ardern, har forlenget nedstengingen av landets største by Auckland i ytterligere to uker. Arkivfoto: Mark Mitchell / AP / NTB
  Statsminister på New Zealand, Jacinda Ardern, har forlenget nedstengingen av landets største by Auckland i ytterligere to uker. Arkivfoto: Mark Mitchell / AP / NTB

  Innbyggerne i New Zealands største by Auckland må leve under koronarestriksjoner i minst to uker til, men noen tiltak blir lettet på.

  Statsminister Jacinda Ardern opplyste mandag at byen med 2 millioner innbyggere vil gå fra det fjerde til det tredje nivået av New Zealands restriksjonssystem.

  Det betyr blant annet betyr at restauranter får åpne for take away med kontaktløs betaling. Men innbyggerne i byen må fremdeles holde seg hjemme, sier Ardern.

  – Vi går ned et nivå da det ikke tyder på at vi har noen større, uoppdagede koronautbrudd i Auckland, fortalte statsministeren. Myndighetene er likevel fast bestemt på å slå ned all koronasmitte i byen.

  New Zealand gikk inn i en nasjonal nedstengning 17. august etter at det første tilfellet av den smittsomme deltavarianten ble oppdaget i landet.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Avdekker tusenvis av falske vaksinasjonskort
  Påtalemyndigheten på Hawaii har publisert bilder av falske vaksinasjonskort. En kvinne fra Illinois skal ha forsøkt å bruke dette kortet for å slippe karantene. Kvinnen ble avslørt, blant annet fordi man hadde feilstavet Moderna til Maderna på kortet.
  Påtalemyndigheten på Hawaii har publisert bilder av falske vaksinasjonskort. En kvinne fra Illinois skal ha forsøkt å bruke dette kortet for å slippe karantene. Kvinnen ble avslørt, blant annet fordi man hadde feilstavet Moderna til Maderna på kortet. Foto: Hawaii Attorney General's Office/AP/NTB

  Amerikanske tollmyndigheter opplyser at de oppdager tusenvis av falske vaksinasjonskort, som sendes fra Kina til mottakere i USA. NBC News har kontaktet en rekke selgere av falske vaksinasjonsbevis gjennom appen Telegram. Selgerne krever flere hundre dollar for slike piratkort.

 • av NTB
  DEL
  161 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 161 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 33 færre enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 349 koronasmittede per dag i Oslo, til sammen 4.688 personer. Godt over halvparten, 59 prosent, er barn og unge opp til 19 år.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er for tiden høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1.036 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Søndre Nordstrand og Stovner bydel med henholdsvis 927 og 879.

  Tallene er lavest i bydelene St. Hanshaugen, Grünerløkka og Frogner.

  Til sammen er 50.498 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Det tilsvarer vel sju prosent av befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  474 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 474 koronasmittede i Norge. Det er 179 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 871 koronasmittede pr. dag i Norge. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.268, så trenden er stadig fallende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før. 33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Disse tallene oppdateres ikke i helgene.

 • av NTB
  DEL
  Vaksinering til værs i Italia etter påbud
  En togpassasjer får sitt koronapass kontrollert på jernbanestasjonen Porta Garibaldi i Milano. Foto: Luca Bruno / AP / NTB
  En togpassasjer får sitt koronapass kontrollert på jernbanestasjonen Porta Garibaldi i Milano. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

  Vaksinering mot koronaviruset har skutt i været i Italia etter at alle ansatte fikk påbud om å være vaksinert, ha testet negativt eller hatt covid.

  Italias koronaansvarlige, Francesco Figliuolo sier at det har vært en økning av vaksinebookinger på 20–40 prosent sammenlignet med uken før.

  Nesten 41 millioner italienere er hittil fullvaksinert – 76 prosent av alle over tolv år. Men foran influensasesongen er myndighetene bekymret for dem som har motsatt seg vaksine.

  Det grønne passet som ble innført i august, er påkrevd for å komme inn på museer, restauranter og idrettsstevner, og denne uken ble det utvidet til å omfatte alle arbeidsplasser. De som ikke kan fremvise et slikt pass, permitteres uten lønn.

  En koronatest koster fra nå av penger, men er fortsatt gratis for dem som er unntatt fra kravet om vaksinering av helsegrunner.

 • av NTB
  DEL
  166 nye koronasmittede registrert i Oslo

  Det er registrert 166 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 128 færre enn samme dag forrige uke, og 44 færre enn fredag.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 360 smittede pr. dag.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1097 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Søndre Nordstrand og Stovner bydel med et smittetrykk på henholdsvis 940 og 936.

  Tallene er lavest i bydelene St. Hanshaugen, Frogner og Grünerløkka.

  Til sammen er 50.337 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  570 nye smittede siste døgn - synkende trend

  Det siste døgnet er det registrert 570 koronasmittede i Norge. Det er 270 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 896 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 1327, så trenden er synkende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

  33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Her er det mest smitte i verden akkurat nå
  Her får en eldre kvinne koronavaksine på landsbygda i Montenegro. Landet har for øyebliblikket mest smitte i verden.
  Her får en eldre kvinne koronavaksine på landsbygda i Montenegro. Landet har for øyebliblikket mest smitte i verden. Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters / NTB

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode).

  Montenegro: 1294 smittede (13,5 døde)

  Mongolia: 1265 smittede (3,9 døde)

  Israel: 1250 smittede (4,3 døde)

  Serbia: 1153 smittede (5,2 døde)

  Surinam: 1085 smittede (10,8 døde)

  Cuba: 987 smittede (10 døde)

  Malaysia: 820 smittede (16,3 døde)

  Georgia: 796 smittede (19,9 døde)

  Storbritannia: 700 smittede (2,9 døde)

  Costa Rica: 651 smittede (7,5 døde)

  Palestina: 635 smittede (3,7 døde)

  USA: 626 smittede (7,6 døde)

  I Norge er det registrert 303 nye smittetilfeller og 0,4 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  For de øvrige nordiske landene er tallene pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 141 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 106 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 122 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 125 smittede og ingen døde på Island.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Australia
  Politiet brukte pepperspray under sammenstøtet mot folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene. Seks politifolk ble skadd under sammenstøtene.
  Politiet brukte pepperspray under sammenstøtet mot folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene. Seks politifolk ble skadd under sammenstøtene. Foto: James Ross, AAP / AP / NTB

  Seks politifolk ble brakt til sykehus med skader de fikk under sammenstøt med folk som demonstrerte mot koronarestriksjonene i Melbourne i Australia.

  700 folk deltok i demonstrasjonen lørdag rundt. Rundt 235 av dem er nå arrestert. Demonstrasjonen var mot nedstengingen i Melbourne.

  Det ble satt inn 2000 politifolk, som blant annet skulle prøve å hindre demonstranter fra å nå sentrum. Politiet brukte etter hvert pepperspray da demonstrantene ble voldelige.

  Melbourne gjennomgår nå sin sjette nedstenging siden pandemien startet. I hele delstaten Victoria ble det rapportert over 500 koronatilfeller lørdag.

  Myndighetene har kunngjort at de fleste restriksjonene som er pålagt i Victoria, New South Wales og hovedstaden Canberra, vil fortsette å gjelde til minst 70 prosent av befolkningen, 16 år og eldre, er vaksinert mot covid-19.

 • av NTB
  DEL
  25 nye koronatilfeller registrert i Bergen

  Det er registrert 25 nye koronasmittede personer i Bergen siste døgn.

  Kommuneoverlege Trond Egil Hansen sier i en pressemelding at lørdagens smittetall er på samme nivå som foregående dager, med en relativt jevn aldersspredning.

  – De fleste smittetilfellene opptrer fortsatt i nære relasjoner. Bergen kommune har nå ingen egne regler eller anbefalinger når det gjelder smittevern, men følger det som gjelder nasjonalt. Det er viktig at nasjonale regler og anbefalinger følges, sier han.

  14 av de smittede siste døgn er nærkontakter, åtte har ukjent smittevei og tre er uavklart.

 • av NTB
  DEL
  India vaksinerte 22 millioner på en dag
  Rekordmange fikk første dose koronavaksine i India fredag.
  Rekordmange fikk første dose koronavaksine i India fredag. Foto: Ajit Solanki, AP / NTB

  India nådde ny rekord og vaksinerte 22 millioner mennesker mot covid-19 fredag. Det var bursdagsgaven til statsminister Narendra Modi.

  Myndighetene satte opp ekstra vaksinasjonssentre i stadioner, på kjøpesentre, klinikker og andre steder for å komme nærmere landets mål om å vaksinere 1,1, milliarder mennesker innen utgangen av året.

  Modi, som ble 71 år fredag, skrev på Twitter at alle indere burde være stolte av å ha nådd denne rekorden.

  Omtrent 788 millioner vaksinedoser er nå gitt, men andelen fullvaksinerte i landet ligger fortsatt på under 20 prosent.

  Indiske myndigheter har tidligere fått hard kritikk for håndteringen av pandemien under det store utbruddet i april og mai, da over 200.000 mennesker døde.

 • av NTB
  DEL
  141 pasientkrav om erstatning etter vaksinering

  Etter at massevaksineringen mot koronavirus startet har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) nå fått totalt 141 erstatningskrav.

  Fire av erstatningskravene er i forbindelse med den alvorlige bivirkningskombinasjonen vaksineindusert immun trombotisk trombocytopeni (VITT), som hos noen få nordmenn ble utløst av koronavaksinen til Astra Zeneca.

  NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad sier til NRK at tre av sakene er avgjort, og at det for alle tre er gitt grunnlag for erstatning.

  Erstatningssummen er ennå ikke fastslått.

  Ifølge kanalen fikk totalt åtte personer VITT etter AstraZeneca-vaksinering i Norge. Fire av dem døde.

  Ingen har fått påvist VITT i forbindelse med vaksinene til Moderna og Pfizer, som er dem som tilbys nå i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Undersøkelse: – Nordmenn mindre bekymret for koronasmitte
  Andelen nordmenn som venter økning i smitte, har falt med hele 22 prosentpoeng siden forrige uke.
  Andelen nordmenn som venter økning i smitte, har falt med hele 22 prosentpoeng siden forrige uke. Foto: Berit Roald, NTB

  Kun tre av ti nordmenn sier at de er bekymret for å bli smittet av koronaviruset. Det er det laveste antall siden juni i fjor.

  Det er i undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion at nordmenn er blitt spurt om sine bekymringer for at de selv eller noen i familien blir koronasmittet.

  Så langt i september sier tre av ti nordmenn (31 prosent) at de er bekymret for å bli smittet. Det er 4 prosentpoeng færre enn i august og er laveste måling siden juni i fjor.

  47 prosent av de spurte sier at de er bekymret for at noen i familien vil bli smittet. Det er 5 prosentpoeng lavere enn i august og er laveste nivå under hele pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Koronabøter opp for lagmannsretten i Bergen

  To kvinner som nektet å betale bøtene de fikk for brudd på koronabestemmelsene i Bergen november i fjor, får ankesaken sin behandlet i Gulating lagmannsrett.

  I Bergen tingrett i juni ble kvinnene dømt til å betale bøter på henholdsvis 12.000 og 6.000 kroner. Saken var den første av sitt slag, skriver Bergensavisen.

  Når ankesaken skal behandles i lagmannsretten har de to kvinnene fått Jon Christian Elden som forsvarer.

  – Det skal «særlige grunner» til for at lagmannsretten behandler anker over bøter, så de ser tydeligvis både at saken er prinsipiell og at den har mulighet til å nå frem. Det ser vi lyst på. Forventningen er frifinnelse, sier Elden.

 • av NTB
  DEL
  Oslo har passert 50.000 smittede

  Det er registrert 209 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 217 færre enn samme dag forrige uke, og 85 færre enn torsdag.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 378 smittede pr. dag.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Smittetallene er høyest i Grorud bydel. Her er det et smittetrykk på 1079 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Stovner og Søndre Nordstrand bydel med henholdsvis 960 og 958.

  Tallene er lavest i bydelene Grünerløkka, Frogner og St. Hanshaugen.

  Til sammen er 50.170 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  763 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 763 koronasmittede i Norge. Det er 538 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 935 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 1.371, så trenden er synkende.

  Fredag var 107 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

  33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Ekspertkomité i USA sier nei til påfyllingsdose

  En ekspertkomité i USA vil ikke gå inn for å gi påfyll med Pfizer-vaksinen til alle over 16.

  Komiteen gir faglige råd til USAs legemiddeltilsyn FDA.

  Mange av ekspertene som stemte nei, er bekymret for komplikasjoner i form av betennelse i hjertemuskulaturen blant yngre menn.

  De er imidlertid åpne for å anbefale påfyllingsdoser til eldre aldersgrupper, hvis det blir et spørsmål.

 • av NTB
  DEL
  Konfirmasjon på sykehjem med strenge restriksjoner

  Mens besøkende til pårørende på Røde Kors sykehjem i Bergen måtte forholde seg til smittevern og stengte dører, leide ledelsen ut lokaler til konfirmasjonsfest.

  Pårørende og besøkende må følge strenge regler på syhjemmene i Bergen, skriver Bergensavisen. Den siste helgen i august ble en av avdelingene ved Røde Kors sykehjem i Helleveien helt stengt på grunn av koronasmitte. Samtidig ble en konfirmasjonsfest arrangert som planlagt i en annen del av det samme sykehjemmet.

  Nå reagerer flere berørte på utleiepraksisen som fører til mange gjester og barn som løper rundt, samtidig som strenge restriksjoner gjelder for de som bor på sykehjemmet.

  Ledelsen ved sykehjemmet viser til at det ikke var noen smittefaglige grunner til å avlyse. Avtalen om utleie var gjort lenge i forveien, og at en avlysning ville fått store konsekvenser for konfirmanten og familien.

 • av NTB
  DEL
  Klinikkleder ved OUS: Pandemien er ikke over

  Oslo universitetssykehus låner hjerte- og lungemaskin fra Helse Bergen for å håndtere kritisk koronasyke pasienter.

  – Sykehuset driver tungt og det gjør det ikke bedre for oss når noen utenfor sier at dette er over. Det er ikke vår virkelighet på intensiven. Dette er ikke over, sier Øyvind Skraastad, leder av Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til VG.

  24 koronasyke pasienter er innlagt ved sykehuset. Tolv av dem ligger på intensivavdelingene, og ti av dem får respiratorbehandling.

  Fire pasienter ligger på hjerte- og lungemaskin, og dermed er alle sykehusets maskiner i bruk. Beredskapsmaskiner må brukes blant annet til hjertekirurgi. Derfor har sykehuset lånt maskiner fra Bergen.

  For å betjene hjerte- og lungemaskiner kreves det særskilt kompetanse. Pasientene tåler ikke at disse maskinene stanser. De er kritisk syke, og behandlingen krever mange sykepleiere.

  – Vi låner nå intensivsykepleiere fra andre deler av sykehuset, blant annet fra toraksintensiv der hjertepasienter opereres, sier Skraastad.

  De alvorlig syke covidpasientene som behandles på sykehuset nå, er ikke vaksinert. Sykehuset har til sammen 60 intensivpasienter.

 • av NTB
  DEL
  Nesespray kan bli et nytt våpen i kampen mot koronaviruset

  Vaksine som tas som nesespray, kan bli et nytt våpen i kampen mot koronaviruset. Åtte varianter er under utprøving, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Viruset finner ofte veien inn i kroppen gjennom nesen, og derfor er det interesse for å teste nesespray-vaksiner.

  Nesesprayen som har kommet lengst i utviklingen, er laget i samarbeid mellom det kinesiske Xiamen-universitetet, Universitetet i Hongkong og Beijing Wantai Biological Pharmacy. Fase to i utprøvingen av denne vaksinen er nå ferdig.

  – Når viruset infiserer noen, kommer det som regel inn gjennom nesen. Tanken er å lukke den døren, sier forsker Nathalie Mielcarek, som jobber ved Lille Pasteur Institute med en tilsvarende vaksine mot kikhoste.

Les mer om

 1. Koronaviruset