Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Slutt på 1,5-meteren i Nederland
15. september kl 05:48av NTB
DEL

1,5-metersregelen i Nederland, som krever at folk må holde 1,5 meters avstand til hverandre, blir fjernet 25. september. Det åpner for at flere personer kan være til stede på konserter, teatre, restauranter og kafeer, og fotballkamper kan arrangeres på fullsatte stadioner igjen for første gang siden våren 2020.

Men fra samme dato blir det obligatorisk å vise frem koronapass for å slippe inn på restauranter, sportsarrangementer og kulturarrangementer. Gjester må da bevise at de er blitt vaksinert, har testet negativt eller blitt friskmeldt fra koronavirus.

–Mange tiltak forblir som i dag, blant annet munnbindpåbud på busser, tog og flyplasser. Nattklubber kan åpne igjen, men må stenge ved midnatt.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  97 koronapasienter innlagt på sykehus

  21 av pasientene får respiratorbehandling, og 31 ligger på intensivavdeling.

  Det er to flere på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

  80 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, tre er innlagt i Helse nord, og tre er innlagt i Helse vest.

  27 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, to er innlagt hos Helse Midt-Norge, én er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 187.593 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Nå kan du velge hvilken koronavaksine du vil ha
  Modernas og Pfizers koronavaksiner tilbys i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Modernas og Pfizers koronavaksiner tilbys i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  God tilgang på begge vaksinetyper som brukes i Norge, fører til at de som skal vaksinere seg i tiden framover, selv kan velge type koronavaksine.

  Til nå har nordmenn fått den vaksinetypen de har blitt satt opp på, noe som har betydd at enkelte har fått en dose av hver av de to vaksinetypene i Norge, Modernas og Pfizers koronavaksiner.

  Selv om kombinasjon av de to typene gir minst like god beskyttelse som å få to doser av sammen vaksinetype, har Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, forståelse for at noen ønsker å få samme vaksinetype for begge dosene.

  – Nå som vi har god tilgang på både Pfizer og Moderna, kan kommunene tilby befolkningen den vaksinetypen de ønsker, sier han i en pressemelding.

  Bukholm understreker at det viktigste er at den voksne befolkningen blir fullvaksinert, og han håper valgfriheten kan hjelpe kommunene med å nå de som har tvilt på å kombinere vaksinetyper.

  Folkehelseinstituttet vil sende koronavaksiner til kommuner som bestiller, så snart som mulig. Utsendingen kan ta noe tid ettersom instituttet nå forbereder utsending til kommunene av årets influensavaksiner.

  – Dette betyr at de som så langt ikke har startet på eller fullført koronavaksineringen, ikke kan forvente at begge vaksinetyper alltid er tilgjengelige i kommunens vaksinasjonstilbud, sier Bukholm

 • av NTB
  DEL
  Innbyggerne i Oslo kan velge vaksinetype mot korona
  En dose med koronavaksinen fra Pfizer-Biontech på Bydel Bjerkes lokaler i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB
  En dose med koronavaksinen fra Pfizer-Biontech på Bydel Bjerkes lokaler i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Innbyggere over 16 år kan fra onsdag velge hvilken koronavaksine de ønsker som dose 1 og 2, opplyser Oslo kommune.

  Det samme gjelder personer med nedsatt immunforsvar som skal ha en tredje vaksinedose.

  Avgjørelsen kommer etter at Folkehelseinstituttet opplyste kommuneoverlegene om at voksne selv kan velge vaksinetype fordi tilgangen på både Pfizer og Moderna er god.

  – Frem til midten av oktober har vi mange vaksiner på lager, både Biontech/Pfizer og Moderna. Det gjør det nå mulig for kommunen å åpne opp for at innbygger selv kan velge vaksinetype, sier leder for vaksineprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe, i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Sverige opphever alle restriksjoner for vaksinerte
  Svenske myndigheter og statsminister Stefan Löfven opphever praktisk talt alle koronarestriksjoner – for dem som er vaksinert.Foto: Christine Olsson/TT / NTB
  Svenske myndigheter og statsminister Stefan Löfven opphever praktisk talt alle koronarestriksjoner – for dem som er vaksinert.Foto: Christine Olsson/TT / NTB

  Fra og med onsdag er Sverige i det store og det hele gjenåpnet, i alle fall hvis man er vaksinert. Da trer trinn 4 i den svenske gjenåpningsplanen i kraft.

  Trinn 4 innebærer blant annet at deltagergrensene for alminnelige sammenkomster og tilstelninger fjernes. Det blir altså fritt frem for fullsatte tribuner på fotballkamp og stappfulle konsertlokaler.

  Også for private arrangementer fjernes begrensninger på antall deltagere. Dermed kan blant annet bryllup og bursdagsfester holdes uten begrensninger. Kafeer, restauranter og andre utesteder slipper restriksjoner på åpningstidene, på antallet gjester pr. bord, og på avstanden mellom bordene. De får dessuten holde innendørs konserter igjen.

 • av NTB
  DEL
  246 nye koronasmittede i Oslo
  Smitten har økt i Oslo det siste døgnet. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Smitten har økt i Oslo det siste døgnet. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 246 nye koronatilfeller i Oslo. Det er 128 flere enn dagen før og 62 flere enn samme dag i forrige uke.

  Det viser tall NTB har fått av Oslo kommune tirsdag. Kommunen hadde tirsdag morgen ikke oppdatert sine nettsider med smittetallene for det siste døgnet.

  Ifølge mandagens tall er det høyest smittetrykk i bydelen Søndre Nordstrand med 782 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene, mens Grorud følger med et smittetrykk på 772.

  Lavest smittetrykk er det i St. Hanshaugen bydel med 262 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  658 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 658 koronasmittede i Norge. Det er 21 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 667 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 808, så trenden er synkende.

  Mandag var 104 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte flere enn dagen før.

  31 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er tre flere på intensiv og like mange på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Amerikanere frarådes å reise til Norge

  Smittevernmyndighetene i USA definerer nå Norge som et høyrisikoland og fraråder borgerne sine å reise hit.

  Ifølge VG endret det amerikanske smittevernbyrået CDC klassifiseringen for Norge mandag.

  – Hvis du må reise til Norge, sørg for at du er fullvaksinert, lyder rådet.

  Norge er på nivå 4, som er det høyeste.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Biden får vaksinepåfyll
  President Joe Biden utenfor Det hvite hus søndag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
  President Joe Biden utenfor Det hvite hus søndag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  USAs president Joe Biden får tredje dose koronavaksine mandag, få dager etter at helsemyndighetene i landet anbefalte vaksinepåfyll for dem som er fylt 65.

  Det hvite hus sier Biden skal komme med en uttalelse og få en dose av Pfizer/Biontechs vaksine klokken 13 mandag ettermiddag.

  Biden fikk de to første vaksinedosene i desember og januar, sammen med førstedamen Jill Biden. Det er ikke kjent om også hun skal vaksineres på nytt mandag.

  – Det er vanskelig å erkjenne at jeg er over 65, men jeg skal få den tredje dosen, sa Biden (78) fredag, da smittevernetaten CDC kom med sin anbefaling.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer skal prøve ut koronamedisin

  Pfizer begynner nå på fase to i en studie for å finne ut hvor godt en ny medisin virker for å kurere koronasykdom.

  Til sammen skal inntil 2660 friske og voksne personer delta i den tilfeldige, dobbelt blinde og placebokontrollerte studien.

  Målet er å se hvor sikker og effektiv medisinen er for å stanse symptomatisk covid-19-sykdom.

  – Om vi lykkes, tror vi denne kuren kan stanse viruset tidlig i forløpet, før det får muligheten til å spre seg gjennom kroppen. Da kan vi potensielt hindre symptomatisk sykdom hos dem som er smittet, og dermed også spredning til andre, sier Pfizers globale forskningssjef Mikael Dolsten.

 • av NTB
  DEL
  Stakk fra karantenehotell – ilagt 20.000 i bot
  Park Inn by Radisson Oslo Airport er et av hotellene ved Gardermoen som er blitt brukt som karantenehotell. Foto: Annika Byrde / NTB
  Park Inn by Radisson Oslo Airport er et av hotellene ved Gardermoen som er blitt brukt som karantenehotell. Foto: Annika Byrde / NTB

  En mann i indre Troms er ilagt en bot på 20.000 kroner for brudd på plikten om karantenehotell da han i vår kom hjem fra Gran Canaria.

  Mannen skulle ha oppholdt seg på karantenehotell i ti dager, men allerede dagen etter ankomst på Gardermoen dro han fra karantenehotellet, skriver NRK.

  Mannen reiste videre til campingvognen sin, ifølge kanalen.

  Mannen er ikke den eneste som har forlatt karantenehotellet. Øst politidistrikt, som inkluderer Gardermoen, opplyste i slutten av juni at det hadde opprettet 270 anmeldelser. De aller fleste av saken ble riktignok henlagt.

 • av NTB
  DEL
  Tre nye koronarelaterte dødsfall

  To koronasmittede pasienter døde i helgen på Oslo universitetssykehus. I tillegg hadde Drammen sykehus et koronarelatert dødsfall.

  Ved Oslo universitetssykehus døde den ene personen fredag, mens den andre døde dagen etter, ifølge VG.

  Det tredje koronarelaterte dødsfallet skjedde ved Drammen sykehus.

  Til NRK opplyser Vestre Viken helseforetak at en person som var innlagt med koronasykdom ved Drammen sykehus, er død.

 • av NTB
  DEL
  104 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Mandag var 104 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på åtte pasienter siden fredag.

  19 av pasientene får respiratorbehandling, og 31 ligger på intensivavdeling.

  Det er tre flere på intensivavdeling enn forrige fredag, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag. Antallet med respirator er det samme som forrige fredag.

  89 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, ti er innlagt i Helse Midt-Norge, tre er innlagt i Helse vest, og to er innlagt i Helse nord.

  28 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, to er innlagt hos Helse Midt-Norge, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 186.935 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Kongsberg kommune advarer om falske korona-SMS

  Flere innbyggere i Kongsberg har mottatt tekstmelding om at de har fått påvist koronasmitte og må i karantene. Meldingene er falske, opplyser kommunen.

  – Du har testet positivt for covid-19 og har karantene de neste 14 dagene, står det i meldingen flere innbyggere i Kongsberg har mottatt.

  I tekstmeldingen står Kongsberg kommune som avsender, men kommunen opplyser på sine nettsider at det ikke er de som står bak meldingen.

  – Vi vil gjøre dere oppmerksomme på at Kongsberg kommune ikke har sendt ut en slik SMS, og at vi ikke ville sendt ut en tekstmelding med slik informasjon, skriver kommunen.

 • av NTB
  DEL
  Norge har nær 1 million koronadoser på lager
  Norge har nesten 1 million vaksinedoser på lager. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Norge har nesten 1 million vaksinedoser på lager. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Norge har fortsatt 880.000 doser med koronavaksine på lager, opplyser Folkehelseinstituttet.

  – Vi har 520.000 doser Spikevax og 360.000 Comirnaty. Dette er vaksinedoser med svært lang holdbarhet, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) til P4.

  Disse er nedfrosset på sentrallager. I tillegg får Norge flere vaksinedoser fra Pfizer i oktober.

  Om det faktisk er bruk for alle disse dosene, vet ikke FHI. Det kommer blant annet an på om det blir aktuelt med en tredje vaksinedose.

  – Men så lenge dosene oppbevares på dette lageret, kan de doneres, lånes ut eller selges til andre land, sier Aavitsland.

 • av NTB
  DEL
  118 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 118 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 71 færre enn samme dag i forrige uke, og 54 færre enn dagen før.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 782 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det siste døgnet er det registrert 14 nye smittede.

  Rett etter følger Grorud bydel, med et smittetrykk på 772 og elleve nye smittede sist døgn.

  Lavest er smittetrykket i St. Hanshaugen bydel, med 262 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Her er fire nye smittede registrert siste døgn.

  Til sammen er 51.928 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

  Utstyr for selvtesting ved Apalløkka skole i Oslo.
  Utstyr for selvtesting ved Apalløkka skole i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • av NTB
  DEL
  381 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 381 koronasmittede i Norge. Det er 93 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 670 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 871, så trenden er synkende.

  Fredag var 96 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før. 28 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er fem færre på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt. Tallene oppdateres ikke i helgene.

  Ved midnatt natt til mandag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 186.935 personer testet positivt.

  Til nå har 4.123.472 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.604.749 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 850 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,6 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 19 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Nyhetsbyråer om Norges gjenåpning: – Opptøyer
  Den norske gjenåpningshelgen vekker oppsikt internasjonalt. Foto: Naina Helén Jåma / NTB
  Den norske gjenåpningshelgen vekker oppsikt internasjonalt. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Gjenåpningshelgen i Norge skaper overskrifter i de utenlandske nyhetsbyråene, som både skriver om opptøyer i Agder og voldelige kamper rundt om i landet.

  Etter at Norge fjernet de siste store nasjonale koronarestriksjonene lørdag, ble det full fest på byen mange steder. Flere steder ble det meldt om masseslagsmål og folk som besvimte i køer på vei inn på utesteder.

  Oslo-politiet sa det var en hektisk natt og sammenlignet oppdragsmengden med nyttårsaften.

  Den norske gjenåpningshelgen har ikke gått upåaktet hen hos flere av de største internasjonale nyhetsbyråene.

  Associated Press (AP) skriver om «forstyrrelser og voldelige kamper, deriblant masseslagsmål i storbyene i det nordiske landet».

  Det tyske nyhetsbyrået DPA skriver om hvordan «nattklubber og puber var stappfulle, og stemningen var helt vill mange steder».

  De forteller også at «i den sørvestlige landsdelen Agder ble til sammen tolv personer pågrepet etter opptøyer».

  – Også i Nord-Norge var feststemningen på topp, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

  – Det er totalt kaos, er danske Ritzaus overskrift.

 • av NTB
  DEL
  172 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert 172 nye smittede i hovedstaden det siste døgnet.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Det er registrert 172 nye smittede i hovedstaden det siste døgnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Det er registrert 172 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 6 flere enn samme dag forrige uke, men 35 færre enn dagen før.

  I hovedstaden ble det lørdag registrert 207 nye tilfeller og 172 søndag, opplyser kommunen til NTB.

  Landet gjenåpnet lørdag ettermiddag, og i Oslo har kommunen opphevet de lokale koronatiltakene.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

 • av NTB
  DEL
  Høie og Solberg med koronaråd til etterfølgerne
  Fredag klemte de, og litt over ett døgn senere gjenåpnet de Norge.
  Fredag klemte de, og litt over ett døgn senere gjenåpnet de Norge. Foto: Javad Parsa, NTB

  Meteren er borte, og kulturlivet kan for alvor gjøre comeback når hverdagen blir stadig mer normal.

  Mens landet jubler over gjenåpning, kommer statsministeren og helseministeren med noen koronaråd til Jonas Gahr Støre og andre som overtar styringen av landet en gang i oktober.

  – Det er viktig at den nye regjeringen og Stortinget ikke glemmer at det er noen som står igjen med noen varige utfordringer, enten de har falt ut av arbeidsliv, fått større psykiske helseutfordringer eller droppet ut av skolen.

  Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

  – Vi vet at det er noen av de som var sårbare før pandemien traff, og som også er blitt hardest rammet av pandemien, som nok ikke føler på den samme gleden de aller fleste gjør, sier han.

  En ny Støre-ledet regjering skal ta over håndteringen av de siste restene av pandemien – og ikke minst alle utfordringene landet står overfor når det gjelder pandemiens etterdønninger i samfunnet.

  På vei ut døren kommer også avtroppende statsminister Erna Solberg (H) med noen gode råd til hvordan den nye regjeringen bør håndtere spørsmål knyttet til covid-19.

  – De bør lytte til fagmyndighetene, men de må gjøre selvstendige vurderinger en del ganger, noe vi har gjort. Beslutningene er det de selv som må fatte, sier Solberg.

  – Etter å ha satt helse først i 562 dager, så må vi nå øve oss på at det er andre ting, for eksempel folks jobber, økonomien og skolegang, som må ha et stort fokus fremover, påpeker Solberg.

  – Der vil det være mye å gjøre fortsatt, å fylle hullene i utdanningsløpet for en del barn og unge, særlig de som har hatt minst skolegang. Det blir viktig.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike dobler antall vaksinedoser til fattige land
  Frankrikes president Emmanuel Macron sier verdens rike land må jobbe hardere og raskere for å sikre vaksiner til fattige land.
  Frankrikes president Emmanuel Macron sier verdens rike land må jobbe hardere og raskere for å sikre vaksiner til fattige land. Foto: François Mori / AP / NTB

  Frankrike dobler antall vaksiner landet sender til fattige land til 120 millioner, lovet president Emmanuel Macron lørdag.

  Løftet ble presentert i en video vist på konserten Global Citizen i Paris.

  – Det er urettferdig at vaksinen kommer til andre kontinent så sent. Vi må jobbe raskere. Frankrike lover å doble antall doser vi gir. Vi vil gå fra 60 millioner til 120 millioner doser, sa Macron.

  Onsdag kunngjorde USA at landet kommer til å doble sine vaksinedonasjoner, noe som bringer landets totale bidrag opp i 1,1 milliard vaksinedoser.

Les mer om

 1. Koronaviruset