Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
EU-topp varsler felles beredskap mot helsekriser
15. september kl 10:08av NTB
DEL

I sin tale om unionens tilstand varslet EU-kommisjonens leder en ny beredskapsmyndighet for helsekriser. Dette gjør man for å være bedre rustet mot en ny pandemi.

– Jeg foreslår et nytt oppdrag. Et helseberedskapsoppdrag for hele EU, som skal følges av en investering på 50 milliarder euro innen 2027, sa Ursula von der Leyen i sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.

– Vi jobber med en europeisk helseunion – også for verdens skyld. Vi har vist at vi er best når vi jobber sammen, sier EU-toppen.

Den nye helseberedskapen skal bidra til at en sykdom som oppstår lokalt, aldri mer skal bli et globalt problem, slik det skjedde med koronaviruset, forklarer von der Leyen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Dette blir Raymond Johansens første håndtrykk
  Raymond Johansen møtte pressen utenfor rådhuset fredag.
  Raymond Johansen møtte pressen utenfor rådhuset fredag. Foto: Ali Zare / NTB

  Oslo kommune opphever sin lokale koronaforskrift. Det betyr at byrådslederen igjen kan strekke ut hånden til hvem han vil.

  – Hvem skal du håndhilse på først?

  – Kanskje jeg burde håndhilse ordentlig på Robert Steen. Det tror jeg faktisk at jeg vil. Vi har stått i dette sammen skulder ved skulder. Ja, det blir Robert Steen, sier Raymond Johansen.

  Fredag ble det klart at regjeringen gjenåpner Norge – en liten uke før det som var helsemyndighetenes anbefaling. De ville sikre at landets kommuner fikk mer tid til å åpne. Det trenger ikke Oslo, sier Johansen.

  – Vi er veldig klare. Håpet er at det blir en feiring etter kl. 16 i morgen. Jeg anbefaler folk å gå ut og vise hvor glade de er, vise mangfoldet, hva de har savnet og hvor mye de setter pris på byen sin, sier han.

  Men én ting ber byrådslederen om:

  – Det er å ha respekt for de som er litt engstelige og litt mer dempet i feiringen sin. Det er viktig å ha med seg, sier han.

 • av NTB
  DEL
  UD lanserer app for reisende

  Utenriksdepartementet lanserer appen Reiseklar, som inneholder reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering i én app.

  – Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering. Hensikten med Reiseklar er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for dem som planlegger eller er på reise i utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

  Utenriksdepartementet har siden mars i fjor frarådet reiser til utlandet. Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

  Myndighetene går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Dette er Oslo kommunes korona-råd til innbyggerne

  I en pressemelding legger byrådet frem følgende råd til innbyggerne i hovedstaden:

  * Vaksiner deg mot korona, hvis du ennå ikke har gjort det. Husk å ta begge vaksinedosene hvis du er over 16 år.

  * Hvis du er i en risikogruppe, ta influensavaksine i år.

  * Vær hjemme når du er syk, og test deg for korona ved symptomer.

  * Si fra til dine nærkontakter hvis du har korona.

  * Fortsett med god håndhygiene.

  * Hvis du tilhører risikogrupper, hold avstand og bruk munnbind når det ikke er mulig.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Oslo-byrådet opphever den lokale koronaforskriften

  - Byrådet i Oslo opphever den lokale koronaforskriften med umiddelbar virkning. Det innebærer at Oslos befolkning kan følge nasjonale bestemmelser og råd, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

  Det innebærer at folk ikke trenger å bruke munnbind og at kulturtilbud og uteliv vil fungere som normalt.

  Johansen oppfordrer også folk til å ta i bruk både kollektivtilbudet og utelivet i byen.

 • av NTB
  DEL
  Testkrav før Svalbard-innreise fjernes

  Kravet til negativ koronatest før avreise til Svalbard fjernes, men kravet om innreisekarantene på fastlandet før videre reise til Svalbard videreføres.

  I tillegg oppheves kravene til gjennomføring av reiselivsaktiviteter og begrensningen i beleggsutnyttelse for hoteller og overnattingssteder på Svalbard, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

  Kravene til gjennomføring av kystcruise på Svalbard oppheves i utgangspunktet, men det vil fortsatt være begrensninger når det gjelder ilandstigning på Svalbard og krav om at skipet skal returnere til hjemmehavn ved mistanke om eller bekreftet smitte om bord.

  Det midlertidige forbudet mot internasjonale charterflyvninger til Svalbard videreføres.

  Endringene trer i kraft fra klokken 16 lørdag.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Regjeringen hørte ikke på Helsedirektoratet

  Lørdag kl. 16 åpner Norge igjen. Men egentlig anbefalte helsedirektør Bjørn Guldvog og resten av Helsedirektoratet å vente en uke.

  – Vi ville forsikre oss om at kommunene var godt forberedt. Vi har hele tiden sagt at dette bør være en politisk beslutning, og det er de som har veid fordelene mot ulempene. Vi har tro på at det er best at politikerne tar disse beslutningene, sier han.

  – Er alle kommunene klare?

  – Det vil sikkert variere. Flere kommuner vil sikkert si at de ønsker mer tid. Men her har regjeringen veid smittesituasjonen opp mot begrensningen for det enkelte, og kommet til at det er uforholdsmessig å videreføre tiltakene.

  – Og det stiller du deg bak?

  – Det er regjeringens vurdering, men jeg har ingen grunn til å mene noe annet, sier Guldvog.

 • av NTB
  DEL
  Virke: – Ikke et sekund for tidlig
  Administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Gjenåpningen av Norge er gledelig, men den kom ikke et sekund for tidlig for kultur-, serverings- og reiselivsbransjen, mener Ivar Horneland Kristensen i Virke.

  – De står klare til å åpne for full maskin igjen og vil snu seg lynraskt nå som signalet er kommet. Endelig kan vi samles igjen og begynne å bruke tilbud vi har savnet sårt, sier han.

  Horneland Kristensen peker på at det fortsatt er 25.000 permitterte i Norge. Selv om tallet faller uke for uke, er det fortsatt det nest verste året i Navs statistikker i dette årtusen.

  – 75 prosent av de som fortsatt er permittert, kommer fra handels- og tjenestenæringen. Med denne gjenåpningen vil enda flere kunne trappe opp aktiviteten, og vi kan få folk tilbake i jobb, sier han.

 • av NTB
  DEL
  NHO-sjefen: Dette har hele samfunnet lengtet lenge etter
  NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for at samfunnet nå gjenåpnes.
Foto: Berit Roald / NTB
  NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for at samfunnet nå gjenåpnes. Foto: Berit Roald / NTB

  Dette er en gledens dag, og noe næringslivet og hele samfunnet har lengtet etter, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid om gjenåpningen lørdag.

  – Nå er det viktig å støtte opp om lokale bedrifter over hele landet, fra Lindesnes i sør til Nordkapp og Svalbard i nord, det er mange som gleder seg til å kunne ha en mer normal drift. Jeg vil berømme myndighetene for håndteringen av krisen. Vi har kommet bedre gjennom dette enn mange andre sammenlignbare land, sier NHO-sjefen.

  Han understreker at selv om gjenåpningen er en viktig og gledelig milepæl, er ikke målstreken nådd ennå.

  – Bedriftene møter økte innkjøpspriser og svakere etterspørsel i internasjonale markeder. En del sliter også med å finne kvalifisert arbeidskraft. Medlemsundersøkelsen vår viser at én av fire venter å være tilbake der de var før pandemien først innen utløpet av 2022, sier Almlid. Han mener at jobben med å få fart i økonomien må fortsette.

 • av NTB
  DEL
  Solberg og Høie ga hverandre en gjenåpningsklem
  Foto: Martin Slottemo Lyngstad

  Statsministeren Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) ga hverandre en klem under fredagens pressekonferanse om gjenåpningen av Norge.

  På spørsmål fra NTB om det er mulig å få se en klem eller et håndtrykk mellom de to statsrådene, sa Høie:

  – Nei, ikke håndtrykk, men vi kan klemme.

  Han understreket at de to har kunnet klemme hverandre en god stund allerede fordi de begge er fullvaksinert.

  – Men håndtrykkene må vi vente med til i morgen, sa Solberg.

  Statsministeren sier det er veldig deilig å nå kunne åpne Norge opp igjen.

  – Det norske folk har gjort en enorm innsats i denne perioden. Det er veldig mange det er grunn til å takke for at vi har fått dette til, sa hun.

  – Vi hadde ikke klart det uten. Det er mange land som har gjort det dårligere. Det er kanskje fordi de ikke har klart å få med seg folk på samme måte, la hun til.

 • av NTB
  DEL
  Ikke lov å danse tett på byen fredag kveld

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at restauranter og dansesteder ikke kan sette i gang med å gjøre klart for dansing før i morgen.

  På spørsmål fra NTB om det er lov å danse litt tett på byen allerede fredag kveld, svarer Solberg:

  – Reglene er fortsatt sånn at vi ikke kan det, og restaurantverdenen kan ikke sette i gang med å fylle dansegulvene og gjøre klart bordene og sånt før i morgen.

  – Det er greit at vi har et felles tidspunkt for dette, la hun til.

  Også helseminister Bent Høie (H) understreket at dette må vente til lørdag klokken 16.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Solberg: – Din borgerplikt å vaksinere deg

  Erna Solberg understreker at det fortsatt er viktig at voksne tar annen vaksinedose. Hun mener det er spesielt viktig for å beskytte mennesker som fortsatt er i risikogruppene.

  – Det er din borgerplikt å vaksinere deg, sier Solberg.

  – Vi har nok en oppgave med å nå ut til minoritetsmiljøene. Vi har litt for lav oppslutning i noen av innvandrergruppene. Det er en viktig oppgave.

 • av NTB
  DEL
  Fraværsregelen i videregående skole innføres igjen

  Regjeringen opphever unntaket i fraværsregelen i videregående skole fra 11. oktober. Elever må da igjen ha legeerklæring for å få godkjent sykdomsfravær.

  – Elever kan ikke bruke egenmelding eller bekreftelse fra forelder dersom man har fravær av helsegrunner, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) på regjeringens pressekonferanse fredag.

  Under pandemien har regjeringen innført et unntak fra fraværsregelen i videregående skole. Fra 11. oktober oppheves unntaket. For mange vil det i praksis bety etter høstferien.

  – Vi vet at fraværsregelen er viktig for å sikre tilstedeværelse på skolen og bidrar til at flere fullfører videregående skole. Derfor mener vi det er viktig at vi går tilbake til normalen på dette området, sier Melby.

  Hun understreker at det fremdeles er lov til å bli syk.

  – Og det kommer til å være noen som blir syke denne høsten og vinteren. Du skal fremdeles teste deg hvis du får luftveisinfeksjon. Men hvis testen er negativ, og allmenntilstanden er god, kan du gå på skolen, sier Melby.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Solberg: – Det er veldig deilig

  Statsminister Erna Solberg sier at det gjør godt å åpne samfunnet igjen. På spørsmål fra NTB svarer hun:

  – Det er veldig deilig, sier Solberg.

  – Mange har stått på. Det norske folk har gjort en enorm innsats gjennom denne perioden. I 2020 var det underdødelighet i Norge på statistikken. Det er fordi folk har vært flinke til å følge reglene, sier hun.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Bent Høie: – Jeg tar vare på meteren
  Foto: Martin Slottemo Lyngstad

  Regjeringen legger opp til fortsatt økt beredskap. Det gjelder i første omgang frem til nyttår, men befolkningen må være forberedt på økt beredskap også kommende vinter, sier helseminister Bent Høie.

  – De regionale helseforetakene må fortsatt være forberedt på at mange kan bli innlagt med covid-19, sier Høie.

  – Sånn har vi beredskap for å håndtere situasjonen, dersom den skulle endre seg.

  – Jeg folder meteren sammen og tar godt vare på den. Det kan bli bruk for den igjen. Velkommen tilbake til hverdagen, sier Høie.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Monica Mæland: Lettere å reise inn til landet.

  Justisminister Monica Mæland varsler at innreiserestriksjonene lettes.

  – Fra i med i morgen åpner vi for at folk i alle EØS-land og i såkalt "lilla land" kan komme inn i Norge, sier Mæland.

  Ordningen med obligatorisk karantenehotell avvikles. Reisende fra enkelte land utenfor EU, og reisende som ikke er fullvaksinerte, må likevel gå i karantene. Karantenehotell opprettholdes som en frivillig tilbud.

  Det globale reiserådet fra UD oppheves 1. oktober.

  – Til dem som skal ut og reise i verden, sier jeg nå god tur, sier Mæland.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Guri Melby: – Normal hverdag i skole og barnehage

  Skoler og barnehager skal gå tilbake til normal hverdag. Hovedregelen er vanlig drift av barnehager og skoler, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

  Trafikklysmodellen i skolene og barnehagene kan innføres av kommunene lokalt, men kun unntaksvis.

 • av NTB
  DEL
  UDs globale reiseråd fjernes fra 1. oktober

  Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

  – Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

  Pandemi- og helsesituasjonen skal være del av vurderingen, sammen med sikkerheten i landet.

  Søreide oppfordrer folk til å laste ned den nye appen Reiseklar, som gir tilgang til reiseråd, reiseinformasjon og reiseregistrering på ett sted.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Erna Solberg: – Nå kan vi leve som normalt

  Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse om gjenåpning av landet. Vi kan leve som normalt igjen, sier statsministeren.

  – I dag er det 561 dager siden vi innførte de strengeste tiltakene i fredstid. Nå er tiden kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag. I morgen klokken 16.00 fjerner vi de aller fleste smitteverntiltakene, sier Solberg.

  – Regjeringen har etter en grundig vurdering kommet til at vi går over til en normal hverdag.

  – Jeg har lyst til å si tusen takk til Norge.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Norge åpner i morgen klokken 16.00

  Regjeringen varsler gjenåpning av samfunnet fra og med i morgen, lørdag 25. september, klokken 16.00.

  Det betyr at:

  • Én meters-regelen forsvinner.
  • Antallsbegrensningene på arrangementer opphører.
  • Det blir lettere å reise inn i landet.
  • Kravet om at alle skal serveres ved bordene på restauranter og utesteder, oppheves.
  • Du kan slippe inn på utsteder etter midnatt.

 • av NTB
  DEL
  FHI og Helsedirektoratet gir grønt lys for fulle tribuner

  De faglige rådene fra helsemyndighetene gir tommelen opp for å oppheve alle begrensninger på tilskuere på norske idrettsarenaer i månedsskiftet september/oktober.

  1. oktober er fredag i neste uke.

  Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet presenterte i formiddag de faglige rådene i forkant av regjeringens pressekonferanse klokken 12.30.

  Idrettsarenaer er ikke direkte nevnt i det faglige grunnlaget, men regjeringen har tidligere varslet at énmetersregelen og restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster vil forsvinne ved en videre gjenåpning av samfunnet.

  Idretten har lenge kjempet for flere tilskuere på norske idrettsarrangementer. Det er i dag en begrensning på 50 prosent av kapasiteten i en idrettshall eller stadion for personer med koronasertifikat, der det er faste plasser.

  Utendørs kan det slippes inn maksimalt 10.000 tilskuere. Dette har blant annet hatt konsekvenser for hvor mange som har kunnet slippe inn på Ullevaal stadion i forbindelse med landskamper.

Les mer om

 1. Koronaviruset