Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
106 koronapasienter innlagt – én flere enn dagen før
15. september kl 13:06av NTB
DEL

Onsdag var 106 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på én pasient fra dagen før.

19 av pasientene får respiratorbehandling, og 35 ligger på intensivavdeling.

Det er like mange på respirator og to færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

84 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, fire er innlagt i Helse nord, og fire er innlagt i Helse vest.

29 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, to er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 178.481 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  799 nye koronasmittede registrert siste døgn
  75,9 prosent av befolkningen har fått første vaksinedose, mens 66,2 prosent av befolkningen er fullvaksinerte. For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,4 og 83 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  75,9 prosent av befolkningen har fått første vaksinedose, mens 66,2 prosent av befolkningen er fullvaksinerte. For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,4 og 83 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 799 koronasmittede i Norge. Det er 170 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 737 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.104

  Onsdag var 113 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

  32 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 18 på respirator. Det er tre færre på intensiv og tre færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Bergen beholder vaksiner som har gått ut på dato

  14.000 Moderna-doser i Bergen kommune går torsdag ut på dato. Kommunen vil ikke kaste dem, i håp om at utløpsdatoen blir forlenget.

  – Vi kaster dem ikke, men forsegler dosene og låser dem inn i et kjøleskap. Slik oppbevares de på et trygt sted hvis det mot formodning skulle komme fram fra leverandør at de får forlenget utløpsdato, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug til Bergens Tidende.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Korona: Utsatt 4,59 milliarder kroner i skatt

  Norske bedrifter skylder staten 4,59 milliarder kroner i skatt som er utsatt i forbindelse med en ekstraordinær ordning under koronapandemien.

  Det viser ferske tall Børsen/Dagbladet har fått fra Skatteetaten. Det er ikke mulig å søke om utsettelse lenger, da søknadsfristen gikk ut i sommer, skriver avisen.

  Opprinnelig hadde bedriftene utsatt i alt 5,39 milliarder kroner, så noen har allerede betalt sin skatteregning. Totalt dreier det seg om 10.736 bedrifter og enkeltpersonforetak som har bedt om utsettelse på enten moms eller arbeidsgiveravgift.

  Det er momsen som utgjør størstedelen av regningen, med 3,5 milliarder. Staten har 612 millioner utestående i arbeidsgiveravgift.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Tyskland regner med at pandemien er over til våren
  Tysklands helseminister Jens Spahn tror pandemien er over til våren. Foto: 
Annegret Hilse / AP / NTB
  Tysklands helseminister Jens Spahn tror pandemien er over til våren. Foto: Annegret Hilse / AP / NTB

  Tysklands helseminister Jens Spahn regner med at det er oppnådd flokkimmunitet mot koronaviruset i landet til våren.

  Dermed vil pandemien være over, sier Spahn til avisa Augsburger Allgemeine.

  - Hvis det ikke dukker opp nye varianter som vaksinene ikke beskytter mot, noe som er lite sannsynlig, har vi til våren overvunnet pandemien og kan vende tilbake til et normalt liv, sier han.

  Spahn mener at flokkimmunitet uansett vil bli oppnådd. Spørsmålet er bare om det skjer gjennom vaksinering eller smitte.

 • av NTB
  DEL
  Kan bli gjenåpning på fredag
  Bent Høie ber kommunene være forberedt på gjenåpning.
  Bent Høie ber kommunene være forberedt på gjenåpning. Foto: Foto: Ali Zare / NTB

  Helseminister Bent Høie ber kommunene være forberedt på gjenåpning av landet fra og med 24. september, skriver VG.

  Det fremgår i et brev som Helsedepartementet har sendt til landets kommuner.

  Der bes kommuner som fremdeles behøver koronatiltak, om å lage egne koronaforskrifter som skal kunne tre i kraft allerede fredag denne uken.

 • av NTB
  DEL
  FHI: R-tallet beregnes til 0,81

  R-tallet er nå beregnet til 0,81, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

  Dette tallet viser hvor mange personer én person med koronasmitte smitter videre. Hvis R-tallet er 1, vil hver smittede person i snitt smitte én annen person.

  Saken oppdateres

 • av NTB
  DEL
  Afghanistan: Helsevesenet på sammenbruddets rand
  WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus, her under et besøk i Libanon i forrige uke, advarer om kollaps i Afghanistans helsevesen. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB
  WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus, her under et besøk i Libanon i forrige uke, advarer om kollaps i Afghanistans helsevesen. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

  Helsevesenet i Afghanistan er i ferd med å bryte sammen. Landet kan bli kastet ut i en umiddelbar humanitær katastrofe, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kom med uttalelsen onsdag etter et besøk i Kabul sammen med WHOs regiondirektør Ahmed al-Mandhari.

  Bistandsmidler ble stanset etter at Taliban grep makten i august. Tusener av helseklinikker har ikke lenger penger til utstyr eller til å betale de ansatte, uttalte Tedros.

  – Mange av disse sentrene har nå redusert driften eller stengt, noe som tvinger helsearbeidere til å fatte vanskelige beslutninger om hvem som skal reddes, og hvem som må dø, sier Tedros.

  Færre kvinnelige sykepleiere går på jobb, og kvinnelige pasienter holder seg derfor også unna klinikkene etter Talibans overtagelse.

  9 av 37 koronaklinikker har måttet stenge. Nå testes færre for korona, og færre vaksineres.

  Nå ligger 1,8 millioner vaksinedoser på lager, og det haster med å sette dem. Dessuten er utryddingen av polio satt i fare, og forekomst av meslinger øker. WHO og organisasjonens partnere står klar til å gå dør-til-dør i hele landet for å vaksinere mot polio, meslinger og koronavirus.

  WHO har fraktet 170 tonn medisinsk utstyr til landet etter at Taliban tok makten. For å fortsette å gi hjelp trenger WHO rundt 330 millioner kroner de neste fire månedene.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Massetesting starter på barnetrinnet i Oslo denne uken

  Fredag starter også elevene på barnetrinnet med regelmessige selvtester. Dermed er alle 90.000 elevene i Osloskolen med på massetestingen, skriver Utdanningsetaten i en pressemelding.

  De rundt 47.000 elevene på 1.-7. trinn oppfordres til å teste seg to dager i uken, på tirsdager og fredager. Unntaket er elever som har hatt korona de siste 12 månedene, og de som er fullvaksinert.

  – Erfaringene fra ungdomsskolen, videregående og voksenopplæringen er positive. Smitten går ned, og elevene kan være mer i klasserommet, sier utdanningsdirektør Marte Gerhardsen.

  Massetestingen av Oslo-elevene vil pågå i hvert fall til 8. oktober.

 • av NTB
  DEL
  113 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Onsdag var 113 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på seks pasienter fra dagen før.

  18 av pasientene får respiratorbehandling, og 32 ligger på intensivavdeling.

  Det er tre færre på respirator og tre færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  86 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, ti er innlagt i Helse vest, og tre er innlagt i Helse nord.

  29 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, to er innlagt hos Helse Midt-Norge, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 183.810 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  USA donerer 500 millioner vaksiner
  President Joe Biden kunngjør senere onsdag donasjon av 500 millioner koronavaksiner, ifølge en høytstående tjenestekvinne i Biden-administrasjonen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  President Joe Biden kunngjør senere onsdag donasjon av 500 millioner koronavaksiner, ifølge en høytstående tjenestekvinne i Biden-administrasjonen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  President Joe Biden kommer senere onsdag til å kunngjøre at USA skal donere ytterligere 500 millioner doser med koronavaksine til andre land.

  Det dreier seg om donasjon av koronavaksiner fra Pfizer/Biontech.

  Biden ventes å kunngjøre dette på et digitalt møte på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York, opplyser tjenestefolk ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Donasjonen skal skje gratis og uten noen bindinger av noe slag, uttaler en høytstående tjenesteperson i Biden-administrasjonen.

  – For hver dose vi har satt i dette landet til nå, donerer vi nå tre doser til andre land, sier hun.

  På møtet skal Biden også utfordre verdens ledere til å vaksinere 70 prosent av befolkningen i hvert land innen september neste år, opplyser en annen tjenesteperson.

 • av NTB
  DEL
  303 koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 303 koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet, opplyser helseetaten i Oslo kommune til NRK.

  303 koronasmittede er 119 flere enn dagen før, men 33 færre enn samme dag i forrige uke.

  Tirsdag var det registrert 184 nye koronasmittede i hovedstaden det siste døgnet.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Brasils helseminister koronasyk på FN-toppmøtet
  Brasils helseminister Marcelo Queiroga (til venstre) er i New York sammen med president Jair Bolsonaro.
  Brasils helseminister Marcelo Queiroga (til venstre) er i New York sammen med president Jair Bolsonaro. Foto: REUTERS, Ueslei Marcelino / NTB

  Den brasilianske helseministeren, Marcelo Queiroga, testet positivt for covid-19 tirsdag. Det melder landets myndigheter i en pressemelding, ifølge Reuters.

  Queiroga er for tiden i New York for å delta på FNs generalforsamling. Der er også USAs president Biden, Norges statsminister Erna Solberg og rundt 80 andre verdensledere.

  – Ministeren har det bra, heter det i meldingen.

  Queiroga sier til CNN at han har hatt på seg munnbind hele tiden mens han har vært i FN-bygningen.

  Brasils president, Jair Bolsonaro, har nektet å ta koronavaksinen. Han trosser dermed FNs vaksinepåbud når han denne uken deltar på den årlige generalforsamlingen i New York.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Færre koronatilfeller og dødsfall i verden

  Tallet på nye tilfeller av covid-19 og koronarelaterte dødsfall falt i forrige uke, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Det ble registrert mer enn 3,6 millioner smittetilfeller og litt under 60.000 dødsfall mellom 13. og 19. september. Antall bekreftede tilfeller på verdensbasis er nå oppe i 228 millioner, opplyser WHO.

  Antall nye dødsfall knyttet til koronapandemien sank med 7 prosent sammenlignet med uken før. Mer enn 4,6 millioner mennesker har til nå dødd etter å ha blitt smittet.

 • av NTB
  DEL
  892 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 183.810 personer testet positivt, det utgjør nesten 3,5 prosent av befolkningen. Foto: Jil Yngland / NTB
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,6 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 183.810 personer testet positivt, det utgjør nesten 3,5 prosent av befolkningen. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 892 koronasmittede personer i Norge. Det er 327 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 761 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1186, så trenden er stadig fallende, slik den har vært i nesten to uker.

  Tirsdag var 119 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

  35 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 21 på respirator. Det er to flere på intensiv og én flere på respirator sammenlignet med mandag, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • NTB
  DEL
  Helseministeren mislikte FHIs Astra Zeneca-nei

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg ble kalt inn til møte med en misfornøyd helseminister Bent Høie etter FHIs anbefaling om å droppe Astra Zeneca-vaksinen.

  Det kommer frem i boken «Camilla Stoltenberg. Året som aldri tok slutt», skrevet av NRK-journalist Lilla Sølhusvik.

  Hun beskriver hvordan Stoltenberg ble kalt inn til møte med helseministeren etter at FHI i vår anbefalte å skrote Astra Zeneca-vaksinen fra vaksinasjonsprogrammet.

  I møtet skal Høie ha uttrykt misnøye med at FHI konkluderte med å ta vaksinen ut. Han mente FHI burde vært mer åpne og overlatt det til politikerne. Det overrasket Stoltenberg, skriver VG.

  – Jeg ble litt forvirret. Inntil da hadde det vært tydelig vektlagt fra politikernes side at alt som hadde med vaksinasjonen å gjøre, var så faglig, og at de ville følge våre råd – eller det de den gang kalte våre beslutninger. Mens jeg var nok mer opptatt av at det hele veien også hadde politiske aspekter. Plutselig snudde det, og de ble opptatt av at vaksinesakene hadde sterke politiske aspekter som det var viktig at vi forsto, sier Stoltenberg. Hun understreker at hun egentlig er enig.

  Høie sier det er vanlig med FHI-møter etter at de kommer med råd.

  – Jeg mener at det er deres rolle å komme med en anbefaling, men det er ikke de som konkluderer. Det har det aldri vært tvil om. Slik det fremstilles i boken, kan det virke som om det var en overraskelse at dette spørsmålet skulle konkluderes politisk, sier Høie.

 • av NTB
  DEL
  FHI avbestiller vaksiner
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet forteller at de har begynt å avbestille ventede vaksinedoser fra EU. Foto: Ali Zare / NTB
  Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet forteller at de har begynt å avbestille ventede vaksinedoser fra EU. Foto: Ali Zare / NTB

  FHI mener vi har nok vaksinedoser. Derfor avbestiller instituttet Pfizer- og Moderna-doser fra EU, melder TV 2.

  Foreløpig har vi nok vaksiner til å fullvaksinere alle som ønsker det. Dessuten er beredskapslageret stort nok, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm til TV 2.

  – Vi har nå gode muligheter til å sende ut vaksinedoser om det skulle oppstå en spesiell situasjon, men vi er allerede i ferd med å avbestille doser både fra Pfizer og Moderna fordi vi ser at vi ikke trenger flere doser enn det vi har akkurat nå, sier Bukholm.

  Over 80 prosent av nordmenn over 18 år er fullvaksinert. I august ble det kjent at Norge skulle få ekstra Moderna-doser fra Romania. Mange av disse én million dosene er blitt distribuert til norske kommuner. Dosene kom i tillegg til de 358.000 dosene Norge fikk fra flere land i juli.

 • av NTB
  DEL
  Turister til Bangkok fra november
  Det har vært folketomt i turistbyen Bangkok under pandemien. Her fra Chinatown i Bangkok 3. august. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB
  Det har vært folketomt i turistbyen Bangkok under pandemien. Her fra Chinatown i Bangkok 3. august. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

  Den thailandske hovedstaden Bangkok vil trolig åpnes opp for turister igjen i november, sier lokale myndigheter.

  Bangkok var et av de største turistmålene i verden før pandemien, men myndighetene i Thailand stengte grensene for å holde smitten ute.

  I november vil antagelig 70 prosent av Bangkoks innbyggere være vaksinert, og da kan byen åpne igjen, opplyser den lokale guvernøren.

  Thailands to største turistøyer, Phuket og Koh Samui, tok imot de første turistene i juli. Det er krav om å være vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Borgere fra fire nye land kan bruke koronapass i Norge
  Albanere og marokkanere er blant dem som får en enklere innreise til Norge. Foto: Geir Olsen / NTB
  Albanere og marokkanere er blant dem som får en enklere innreise til Norge. Foto: Geir Olsen / NTB

  Norge godtar nå koronasertifikater fra Albania, Færøyene, Marokko og Panama.

  Det er utslagsgivende at landene er blitt koblet opp til EUs løsning for koronapass. Dermed kan fullvaksinerte reisende med gyldig koronapass fra de fire landene reise inn i Norge uten karanteneplikt.

  De behøver heller ikke bevise negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller koronateste seg på grensen.

  Disse lettelsene gjelder også personer som har testet positivt for korona de siste seks måneder.

  Tre andre land vil også få gyldige koronapass i Norge når de er koblet opp til EUs løsning: Koronasertifikatene til Andorra, Israel og Monaco er allerede godkjent av EU.

 • av NTB
  DEL
  Ni ansatte ved OUS har testet positivt på korona
  Oslo universitetssykehus står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig vil ikke smitteutbruddet foreløpig få alvorlige konsekvenser for intensivdriften.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Oslo universitetssykehus står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig vil ikke smitteutbruddet foreløpig få alvorlige konsekvenser for intensivdriften. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Ni ansatte, leger og sykepleiere ved Oslo universitetssykehus (OUS) har testet positivt på koronaviruset tirsdag. Samtlige er satt i isolasjon.

  – Vi har ingen indikasjoner på at pasienter er smittet, opplyser sykehuset.

  Videre skriver de at alle ansatte var fullvaksinerte, og at smitten mest sannsynlig startet via barna til en av de ansatte ved OUS.

  Sykehuset står nå i en fjerde bølge av koronapasienter. Samtidig sier de at smitteutbruddet foreløpig ikke får alvorlige konsekvenser for intensivdriften.

  – Dette smitteutbruddet viser at pandemien ikke er over, og at selv fullvaksinerte kan bli smittet. På vegne av våre intensivpasienter – og andre sårbare pasientgrupper – vil vi derfor oppfordre alle våre uvaksinerte som har fått tilbud om vaksine, til å la seg vaksinere, sier avdelingsleder Dag Jacobsen.

 • av Stine Barstad
  DEL
  Storbritannia godtar kryssvaksinering

  Storbritannia endrer definisjonen av "fullvaksinert". Fra 4. oktober vil man akseptere kryssvaksinering med godkjente vaksiner fra ulike produsenter.

  Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  – Dette er gode nyheter for dem som har vært skeptiske til å takke ja til dose to av en annen vaksinetype enn den de fikk som dose én - fordi de ønsker å reise til Storbritannia. Selv om vi ikke er kjent med at norske reisende har fått utfordringer på grunn av kryssvaksinering, håper vi dette kan føre til at enda flere vaksinerer seg med dose to, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i meldingen.

Les mer om

 1. Koronaviruset