Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
399 nye smittede registrert siste døgn
14. oktober kl 00:17av NTB
DEL
Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,8 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 195.029 personer testet positivt. Foto: Jil Yngland / NTB
Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,8 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 195.029 personer testet positivt. Foto: Jil Yngland / NTB

Det siste døgnet er det registrert 399 koronasmittede i Norge. Det er 81 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste syv dagene er det i snitt registrert 421 koronasmittede pr. dag.

Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 461, så trenden er synkende.

Onsdag var 93 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er to færre på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Til nå har 4.186.517 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.695.626 personer har fått andre dose. I alt har 195.029 personer testet positivt.

Tilsammen er 884 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Munnbindkravet på Oslo lufthavn fjernes
  Nå droppes munnbindkravet på Oslo lufthavn Gardermoen.
Foto: Geir Olsen / NTB
  Nå droppes munnbindkravet på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Geir Olsen / NTB

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo lufthavn Gardermoen, melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisen.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

 • av NTB
  DEL
  Russland starter ny folketelling

  Russiske myndigheter setter omsider i gang en ny folketelling etter flere forsinkelser på grunn av koronapandemien.

  Pandemien, som har ført til minst 400.000 koronarelaterte dødsfall i landet, har ytterligere forverret Russlands demografiske krise.

  Befolkning har fortsatt å synke nærmest konstant siden Sovjetunionens fall i 1991. Årsakene har vært lav fødselsrate, et mangelfullt helsevesen og utvandring.

  I 2020 sank befolkningen med 510.000 mennesker, som er den kraftigste nedgangen i landet på 15 år, ifølge det russiske statistikkbyrået Rosstat.

  Russland har tidligere foretatt to folketellinger etter Sovjetunionens fall, ett i 2002 og i 2010. Resultatene fra årets folketelling, som utføres frem til november, blir trolig klare i april.

 • av NTB
  DEL
  USA åpner for fullvaksinerte turister

  Fra 8. november får fullvaksinerte turister lov til å reise inn i USA, kunngjør Det hvite hus.

  – Denne politikken er styrt av folkehelsen, klart og konsekvent, tvitrer assisterende pressesekretær i Det hvite hus, Kevin Munoz, fredag.

  I henhold til de nye retningslinjene som ble skissert forrige måned, vil vaksinerte reisende fortsatt måtte gjennomgå testing og smittesporing for å komme inn i USA.

 • av NTB
  DEL
  Frykter vold når italienere skal protestere mot tiltak
  Demonstranter marsjerer i Roma mot det såkalte grønne passet, som skal sikre at alle arbeidstakere enten er vaksinert, har testet negativt for korona eller er blitt friske etter covid-19 før de slipper inn på egen arbeidsplass. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB
  Demonstranter marsjerer i Roma mot det såkalte grønne passet, som skal sikre at alle arbeidstakere enten er vaksinert, har testet negativt for korona eller er blitt friske etter covid-19 før de slipper inn på egen arbeidsplass. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB

  Italienere raser mot at de fra nå av må vaksinere seg eller vise fram en negativ koronatest for å komme inn på egen arbeidsplass.

  Tiltaket ble iverksatt fredag og er ett av de strengeste i Europa for å bekjempe koronasmitte.

  For å komme inn på egen arbeidsplass må arbeidstakerne vise et helsepass som bekrefter at de enten er vaksinert, har avlagt en negativ koronatest eller har vært koronasmittet i løpet av det siste halvåret. Uten passet slipper de ikke inn, og får heller ikke lønn. Alle typer yrker omfattes av påbudet.

  I frykt for at protestene kan utarte i vold, er det et stort politioppbud i gatene, skoler stenger tidlig og ambassader har advart sine borgere om at situasjonen kan bli voldelig, slik den ble i Roma i helgen.

 • av NTB
  DEL
  95 pasienter innlagt på sykehus

  Fredag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er like mange som dagen før. 16 av pasientene får respiratorbehandling, og 26 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før. Det viser Helsedirektoratets oversikt.

  61 av pasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 14 er innlagt i Helse nord, 11 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 9 er innlagt i Helse vest.

  21 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 195.385 personer fått påvist koronasmitte i Norge. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer.

 • av NTB
  DEL
  Alle dansker skal tilbys tredje vaksinedose

  Alle dansker vil få en invitasjon til en tredje dose koronavaksine seks måneder og 14 dager etter at de fikk første dose, opplyser helseministeren.

  Helseminister Magnus Heunicke sier dette til Danmarks Radio fredag.

  Fra før har Danmark gitt sykehjemsbeboere og personer over 65 år tilbud om en tredje vaksinedose.

  Allerede 23. august varslet regjeringen i Danmark at alle vaksinerte ville bli tilbudt en påfyllingsdose etter at 90 prosent av befolkningen var vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd etter håndballkamp i Bærum

  Både spillere og publikummere ble koronasmittet etter en håndballkamp mellom Norge og Slovenia på Nadderud arena i forrige uke, opplyser Bærum kommune.

  Det er hittil registrert 24 smittede, hvorav ni er tilhørende Bærum, opplyser kommunen i en pressemelding.

  – Det er smitte både blant spillere, funksjonærer og publikummere. Vi oppfordrer alle som var til stede på kampen, om å ta en selvtest, eller eventuelt ta kontakt med en teststasjon, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe.

  De som har fått påvist smitte, har oppholdt seg på forskjellige områder i arenaen, opplyser hun.

 • av NTB
  DEL
  Over 45.000 nye smittede i Storbritannia
  Helsepersonell snur en koronapasient på intensivavdelingen ved King's College-sykehuset i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
  Helsepersonell snur en koronapasient på intensivavdelingen ved King's College-sykehuset i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

  Britiske myndigheter registrerte 45.066 nye koronasmittede i landet torsdag, det høyeste tallet siden 20. juli.

  Offisielle tall viser at smitten nå er mest utbredt blant barn etter at skolene åpnet. Vaksineringen av eldre barn går langsommere enn forventet.

  Det er også registrert en økning av innleggelser på sykehus for covid-19, men i forhold til smittede er det langt færre innleggelser enn i tidligere smittebølger på grunn av vaksineringen.

  Antall dødsfall har også ligger jevnt lavt de siste ukene. Torsdag ble det registrert 157 nye dødsfall, noe som fører til at totaltallet nå er 138.237, det nest høyeste i Europa etter Russland.

 • av NTB
  DEL
  India gjenopptar eksporten av vaksiner
  En helsearbeider sjekker temperaturen til en togpassasjer i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB
  En helsearbeider sjekker temperaturen til en togpassasjer i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB

  India har gjenopptatt eksporten av koronavaksiner etter en lengre pause på grunn av høy smitte hjemme.

  Talsmann for utenriksdepartementet Arindam Bagchi sier at de første vaksinene eksporteres til nabolandene, og at eksporten vil øke fremover etter hvert som den indiske befolkningen blir vaksinert.

  Vaksinene er hittil eksportert til Nepal, Bangladesh, Iran og Myanmar, ifølge Bagchi. Før eksporten ble stanset, hadde India solgt eller donert 66 millioner vaksinedoser til nesten 100 land.

  India har hittil satt 960 millioner doser. Nesten 70 prosent av den voksne befolkningen har fått minst en dose.

 • av NTB
  DEL
  81 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 49 færre enn samme dag forrige uke. De to siste ukene har gjennomsnittet ligget på 134 smittede, så trenden er synkende.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 49 færre enn samme dag forrige uke. De to siste ukene har gjennomsnittet ligget på 134 smittede, så trenden er synkende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 49 færre enn samme dag forrige uke, og 22 færre enn onsdag.

  De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 134 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Stovner bydel. Her er det et smittetrykk på 678 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Søndre Nordstrand og Alna bydel med henholdsvis 488 og 446.

  Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Ullern og Sagene.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er 54.555 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Nok en koronadødsrekord i Russland
  Ambulanser i kø for å levere pasienter med covid-19 til et sykehus i Kommunarka utenfor Moskva. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
  Ambulanser i kø for å levere pasienter med covid-19 til et sykehus i Kommunarka utenfor Moskva. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

  Russland registrerte torsdag 986 nye dødsfall fra koronaviruset. Det er det høyeste tallet siden pandemien startet. Det ble samtidig registrert 31.299 nye smittetilfeller i landet, også det ny rekord.

  Antall smittede og døde har økt jevnt og trutt, med nye rekorder nesten daglig, de siste ukene, dels på grunn av utbredt motvilje mot vaksiner og slapp håndheving av koronatiltak.

  Statsminister Mikhail Misjustin opplyste tirsdag at 43 millioner russere er fullvaksinert, men det utgjør bare 29 prosent av befolkningen.

  President Vladimir Putin gjentar stadig nødvendigheten av å trappe opp vaksineringen, men han advarer også mot å tvinge folk til å vaksineres.

  Myndighetene insisterer også på at det ikke blir flere nedstengninger.

  Nyheten om det rekordhøye antallet døde kommer samme dag som det ble klart at Storbritannia har registert en kraftig økning i antallet smittede. Det siste døgnet er over 45.000 mennesker registrert smittet av koronaviruset.

 • av NTB
  DEL
  356 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 356 koronasmittede i Norge. Det er 152 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 399 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 450, så trenden er synkende.

  Torsdag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  26 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er fire færre på intensiv og like mange på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  86 prosent av koronasmitten i Afrika blir ikke oppdaget
  Bare én av sju tilfeller med koronasmitte oppdages i Afrika, ifølge en ny studie fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Her blir en mann testet for korona i Johannesburg i Sør-Afrika. Arkivfoto: Jerome Delay / AP / NTB
  Bare én av sju tilfeller med koronasmitte oppdages i Afrika, ifølge en ny studie fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Her blir en mann testet for korona i Johannesburg i Sør-Afrika. Arkivfoto: Jerome Delay / AP / NTB

  Nesten 86 prosent av koronasmitten i Afrika går ubemerket hen, varsler Verdens helseorganisasjon (WHO).

  WHO anslår at antall koronasmittede på kontinentet ligger på 59 millioner. Det er over sju ganger mer enn de rapporterte tilfellene på kun 8 millioner.

  De høye mørketallene kan forklares med at helsefasiliteter så langt har fokusert på å kun teste folk med koronasymptomer, sier WHO torsdag.

  Så langt har bare 70 millioner covid-19-tester blitt rapportert inn på kontinentet med 1,3 milliarder mennesker, ifølge WHO. Til sammenligning har Storbritannia, med under 10 prosent av Afrikas befolkning, utført over 280 millioner tester.

  Totalt er det registrert mer enn 8,4 millioner tilfeller med koronasmitte i Afrika, inkludert 214.000 koronarelaterte dødsfall.

  Hittil er færre enn 4 prosent av Afrikas befolkning fullvaksinert mot covid-19. Les mer om Afrikas vaksineproblem her.

 • av NTB
  DEL
  Vurderer ny koronamedisin fra Astra Zeneca
  Det europeiske legemiddelverket (EMA) holder til i Amsterdam. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
  Det europeiske legemiddelverket (EMA) holder til i Amsterdam. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  EUs legemiddelbyrå EMA har begynt prosessen med å vurdere en ny koronamedisin fra Astra Zeneca som skal forhindre koronasmitte blant voksne.

  Den britisk-svenske vaksineprodusenten Astra Zeneca har utviklet kombinasjonsmedisinen Evusheld, som skal forhindre covid-19 blant voksne. Det opplyser EMA torsdag.

  De første testresultatene indikerte at medisinen ga effektivt beskyttelse mot sykdommen.

  EMA vurderer alle data nå, og det er ikke kjent når en avgjørelse vil bli tatt. Produsenten har ennå ikke søkt om godkjenning for det europeiske markedet.

  Foreløpig har bare legemiddelet Remdesivir blitt godkjent av EU til behandling av koronapasienter.

 • av NTB
  DEL
  Alle norske flyselskaper opphever munnbindkrav
  Flyselskapet Widerøe opphever kravet om at reisende må ha på seg munnbind under flyreisene deres, både innenlands og i Skandinavia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Flyselskapet Widerøe opphever kravet om at reisende må ha på seg munnbind under flyreisene deres, både innenlands og i Skandinavia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Fra og med mandag vil det ikke lenger være krav om munnbind for reisende hos SAS, Norwegian, Widerøe og Flyr, innenriks og i Skandinavia.

  – Vi mener tidspunktet er riktig nå basert på smittesituasjonen her i landet. Også følger vi med på situasjonen i Europa. Det er naturlig for oss å følge norske smittevernregler, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til TV 2.

  Norwegian gjør det samme som SAS, skriver NRK.

  – Men det som er viktig å få frem, er at passasjerer som skal ut å reise bør være oppmerksom på at det vil være krav om munnbind på Gardermoen og mange andre flyplasser, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian.

  Også Flyr og Widerøe har besluttet å fjerne munnbindkravet fra og med mandag 18. oktober.

  – Vi gleder oss til igjen å kunne ta imot nye og gamle passasjerer med et stort smil, uten munnbind, på mandag. Velkommen om bord, sier Widerøes direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Silje Brandvoll.

  På Widerøes ruter til Alicante, Færøyene, Aberdeen og London vil påbudet om munnbind bestå inntil videre.

 • av NTB
  DEL
  95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

  16 av pasientene får respiratorbehandling, og 26 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og fire færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

  66 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, tolv er innlagt i Helse nord, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, og seks er innlagt i Helse vest.

  21 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 195.029 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Bali åpnes for nordmenn og andre turister
  Strandstoler blir satt ut på Kuta-stranda på Bali torsdag. Øya gjør seg klar til å ta imot turister igjen. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB
  Strandstoler blir satt ut på Kuta-stranda på Bali torsdag. Øya gjør seg klar til å ta imot turister igjen. Foto: Firdia Lisnawati / AP / NTB

  Indonesiske myndigheter åpner turistøya Bali for reisende fra 19 land, blant dem Norge.

  Torsdag slapp turister inn på øya med hvite sandstrender og en turistnæring som har vært sultefôret siden pandemien slo til.

  Det er krav om vaksinering, negativ test, karantene i fem dager på hotellet og strenge regler i offentligheten for turistene som vil ta turen dit.

  Reglene vil gjelde på hotellene, restaurantene og strendene.

  – Vi må gjøre dette forsiktig fordi vi fortsatt må være på vakt, sier Luhut Binsar Pandjaitan, koronaminister på Java og Bali.

  Turistindustrien er den største på Bali, som er hjem til mer enn 4 millioner mennesker. Det er anslått at 92.000 jobber forsvant i industrien, mens øyas økonomi krympet med 9,31 prosent i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Forskerteam skal etterforske koronaens opphav
  – Å forstå hvor nye patogener kommer fra, er avgjørende for å forhindre fremtidige utbrudd, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tidligere i år. Arkivfoto: Denis Balibouse / AP / NTB
  – Å forstå hvor nye patogener kommer fra, er avgjørende for å forhindre fremtidige utbrudd, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tidligere i år. Arkivfoto: Denis Balibouse / AP / NTB

  Verdens helseorganisasjon presenterte onsdag et team av forskere som skal undersøke koronapandemiens opprinnelse og forhindre at nye pandemier blusser opp.

  Listen ble publisert på organisasjonens nettsider. Gruppen som består av 26 eksperter, skal også gi FNs helsebyrå råd om å utvikle, overvåke og støtte flere studier om virusets opprinnelse.

  Flere av ekspertene på denne listen var også med i forskningsteamet som dro til Wuhan i Kina for å etterforske koronavirusets opprinnelse.

  I mandatet står det at gruppen må gi WHO en uavhengig vurdering av alle tilgjengelige vitenskapelige og tekniske funn fra globale studier om opprinnelsen til covid-19.

 • av NTB
  DEL
  Høyeste daglige smittetall i australsk delstat
  Bourke Street i Melbourne i slutten av september. Byen er nå inne i sin sjette nedstengning siden pandemien startet. Foto: Daniel Pockett / AAP via AP / NTB
  Bourke Street i Melbourne i slutten av september. Byen er nå inne i sin sjette nedstengning siden pandemien startet. Foto: Daniel Pockett / AAP via AP / NTB

  Den australske delstaten Victoria registrerte torsdag 2297 nye koronatilfeller. Det er det høyeste daglige smittetallet for noen av landets delstater til nå.

  Det er også over 700 flere smittetilfeller enn dagen før i Victoria, opplyste delstatens myndigheter torsdag morgen.

  Videre ble elleve koronarelaterte dødsfall registrert siste døgn.

  I delstatshovedstaden Melbourne og i ulike andre deler av delstaten har det i flere uker vært strenge koronatiltak der folk har måttet holde seg hjemme. Melbourne er nå inne i sin sjette nedstengning.

 • av NTB
  DEL
  102 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Til sammen er 54.461 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Jil Yngland / NTB
  Til sammen er 54.461 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det er registrert 102 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 53 færre enn samme dag forrige uke og 51 færre enn tirsdag.

  De siste to ukene er det i snitt registrert 139 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Stovner bydel. Her er det et smittetrykk på 711 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Søndre Nordstrand og Alna bydel med henholdsvis 524 og 466.

  Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Sagene og Ullern.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er 54.461 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Les mer om

 1. Koronaviruset