Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
Høyeste daglige smittetall i australsk delstat
14. oktober kl 06:05av NTB
DEL
Bourke Street i Melbourne i slutten av september. Byen er nå inne i sin sjette nedstengning siden pandemien startet. Foto: Daniel Pockett / AAP via AP / NTB
Bourke Street i Melbourne i slutten av september. Byen er nå inne i sin sjette nedstengning siden pandemien startet. Foto: Daniel Pockett / AAP via AP / NTB

Den australske delstaten Victoria registrerte torsdag 2297 nye koronatilfeller. Det er det høyeste daglige smittetallet for noen av landets delstater til nå.

Det er også over 700 flere smittetilfeller enn dagen før i Victoria, opplyste delstatens myndigheter torsdag morgen.

Videre ble elleve koronarelaterte dødsfall registrert siste døgn.

I delstatshovedstaden Melbourne og i ulike andre deler av delstaten har det i flere uker vært strenge koronatiltak der folk har måttet holde seg hjemme. Melbourne er nå inne i sin sjette nedstengning.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Forskere: Korona påvirket søvnen vår

  Studier verden over viste at koronapandemien bidro til søvnløse netter, men også bedre søvn for noen. Søvnforskere tror gjenåpningen kan by på utfordringer.

  – Selv om forekomsten av søvnproblemer økte under pandemien, er det individuelle forskjeller. Undersøkelser har vist at blant såkalt «gode sovere» før pandemien, var det 20 prosent som opplevde at søvnen ble dårligere. Mens blant dem som hadde insomni fra før, var det 25 prosent som fant at søvnen ble bedre, sier postdoktor Erlend Sunde ved Universitetet i Bergen (UiB) til NTB.

  I siste utgave av magasinet Søvn har Sunde oppsummert et utvalg av studier som har undersøkt sammenhenger mellom covid-19-pandemien og søvn.

  Ler mer her.

 • av Jan Gunnar Furuly
  DEL
  Smitterekord i Alta

  Alta kommune rapporterer om den verste smittebølgen hittil under koronaepidemien.

  Lørdag ettermiddag kom beskjeden om 17 nye smittetilfeller i kommunen siden fredag formiddag, melder iFinnmark. 32 personer befant seg lørdag i isolasjon.

  – Aldri før har Alta hatt så høyt smittetrykk som nå, skriver kommunen på Twitter.

  Kommuneoverlege Ingunn Heggheim opplyser at det er flest uvaksinerte som er smittet. Hun mener det også er en del smitte ute i samfunnet som ikke er blitt oppdaget.

  Smitteutbruddet i Alta startet for to uker siden.

  - Fra starten var det et ganske avgrenset utbrudd knyttet til en liten kjerne. Vi ser nå at utbruddet er i store deler av Alta, og i ulike aldersgrupper. Det er også en god del påvist smitte der vi ikke klarer å spore smitten noen steder heller, sier Heggheim til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Melbourne starter gjenåpning

  Den australske byen Melbourne starter kommende uke en gradvis gjenåpning etter å ha gjennomlevd verdens lengste nedstengning på grunn av koronapandemien.

  Blant annet vil et krav om at man må holde seg hjemme, oppheves, og fra fredag blir flere restriksjoner lempet på.

  Fredag vil Melbourne ha vært nedstengt i totalt 262 dager fordelt på seks nedstengninger siden mars i fjor. Byen som har vært nest lengst nedstengt, er Buenos Aires med 234 dager, skriver Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Drapsdømt eiendomsarving koronasyk
  Foto: AP / NTB

  Den drapsdømte amerikanske eiendomsmagnaten Robert Durst er syk med covid-19 og er lagt i respirator, opplyser hans advokat.

  78 år gamle Durst ble torsdag dømt til livsvarig fengsel for å ha skutt og drept sin venn Susan Berman i Beverly Hills i 2000.

  Lørdag opplyser hans advokat Dick DeGuerin til NBC News at Durst har testet positivt på covid-19 og er lagt i respirator på et sykehus. Advokaten sier at Durst hadde tydelige problemer med å både puste og snakke da han var i retten torsdag for å motta straffen.

  Durst, en mangemillionær som HBO-dokumentaren «The Jinx» handlet om, ble i september kjent skyldig i å ha drept Berman. Durst har hele tiden sagt han er uskyldig.

 • av Lene Skogstrøm
  DEL
  Latvia regner med mange covid-pasienter på sykehus

  Den latviske regjeringen har kansellert de fleste planlagte sykehusoperasjonene fra mandag. De regner med et økt behov for senger og ansatte etter hvert som covid-19-tilfellene stiger, sa helsedepartementet i en uttalelse torsdag. Epidemiologene i landet mener covid-pasientene raskt vil ha behov for sykehusbehandling. (Reuters)

 • av Lene Skogstrøm
  DEL
  Over 43.000 nye covid-tilfeller i Storbritannia

  Storbritannia rapporterte 43.423 nye covid-19-tilfeller lørdag. Det totale antallet tilfeller registrert mellom 10. og 16. oktober har steget med 12,8 prosent fra de foregående syv dagene.

  (Reuters)

 • av Per Magnus Riseng
  DEL
  Rekordmange korona-dødsfall i Russland

  Det siste døgnet er det registrert 1002 korona-dødsfall i Russland, melder Reuters. Dette er det høyeste antallet landet har meldt om i pandemien. Det offisielle dødstallet er dermed steget til 222.315.

  Antall registrerte smittede i Russland det siste døgnet er 33.208, noe som også er rekord.

 • av NTB
  DEL
  423 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det siste døgnet er det registrert 423 koronasmittede i Norge. Det er 44 færre enn samme dag i forrige uke. Trenden er fortsatt synkende.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Det siste døgnet er det registrert 423 koronasmittede i Norge. Det er 44 færre enn samme dag i forrige uke. Trenden er fortsatt synkende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 423 koronasmittede i Norge. Det er 44 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 393 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 448, så trenden er synkende.

  Fredag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  Ved midnatt natt til lørdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 195.808 personer testet positivt.

 • av NTB
  DEL
  Munnbindkravet på Oslo lufthavn fjernes
  Nå droppes munnbindkravet på Oslo lufthavn Gardermoen.
Foto: Geir Olsen / NTB
  Nå droppes munnbindkravet på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Geir Olsen / NTB

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo lufthavn Gardermoen, melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisen.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

 • av NTB
  DEL
  Russland starter ny folketelling

  Russiske myndigheter setter omsider i gang en ny folketelling etter flere forsinkelser på grunn av koronapandemien.

  Pandemien, som har ført til minst 400.000 koronarelaterte dødsfall i landet, har ytterligere forverret Russlands demografiske krise.

  Befolkning har fortsatt å synke nærmest konstant siden Sovjetunionens fall i 1991. Årsakene har vært lav fødselsrate, et mangelfullt helsevesen og utvandring.

  I 2020 sank befolkningen med 510.000 mennesker, som er den kraftigste nedgangen i landet på 15 år, ifølge det russiske statistikkbyrået Rosstat.

  Russland har tidligere foretatt to folketellinger etter Sovjetunionens fall, ett i 2002 og i 2010. Resultatene fra årets folketelling, som utføres frem til november, blir trolig klare i april.

 • av NTB
  DEL
  USA åpner for fullvaksinerte turister

  Fra 8. november får fullvaksinerte turister lov til å reise inn i USA, kunngjør Det hvite hus.

  – Denne politikken er styrt av folkehelsen, klart og konsekvent, tvitrer assisterende pressesekretær i Det hvite hus, Kevin Munoz, fredag.

  I henhold til de nye retningslinjene som ble skissert forrige måned, vil vaksinerte reisende fortsatt måtte gjennomgå testing og smittesporing for å komme inn i USA.

 • av NTB
  DEL
  Frykter vold når italienere skal protestere mot tiltak
  Demonstranter marsjerer i Roma mot det såkalte grønne passet, som skal sikre at alle arbeidstakere enten er vaksinert, har testet negativt for korona eller er blitt friske etter covid-19 før de slipper inn på egen arbeidsplass. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB
  Demonstranter marsjerer i Roma mot det såkalte grønne passet, som skal sikre at alle arbeidstakere enten er vaksinert, har testet negativt for korona eller er blitt friske etter covid-19 før de slipper inn på egen arbeidsplass. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB

  Italienere raser mot at de fra nå av må vaksinere seg eller vise fram en negativ koronatest for å komme inn på egen arbeidsplass.

  Tiltaket ble iverksatt fredag og er ett av de strengeste i Europa for å bekjempe koronasmitte.

  For å komme inn på egen arbeidsplass må arbeidstakerne vise et helsepass som bekrefter at de enten er vaksinert, har avlagt en negativ koronatest eller har vært koronasmittet i løpet av det siste halvåret. Uten passet slipper de ikke inn, og får heller ikke lønn. Alle typer yrker omfattes av påbudet.

  I frykt for at protestene kan utarte i vold, er det et stort politioppbud i gatene, skoler stenger tidlig og ambassader har advart sine borgere om at situasjonen kan bli voldelig, slik den ble i Roma i helgen.

 • av NTB
  DEL
  95 pasienter innlagt på sykehus

  Fredag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er like mange som dagen før. 16 av pasientene får respiratorbehandling, og 26 ligger på intensivavdeling.

  Det er like mange på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før. Det viser Helsedirektoratets oversikt.

  61 av pasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 14 er innlagt i Helse nord, 11 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 9 er innlagt i Helse vest.

  21 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 195.385 personer fått påvist koronasmitte i Norge. Det viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer.

 • av NTB
  DEL
  Alle dansker skal tilbys tredje vaksinedose

  Alle dansker vil få en invitasjon til en tredje dose koronavaksine seks måneder og 14 dager etter at de fikk første dose, opplyser helseministeren.

  Helseminister Magnus Heunicke sier dette til Danmarks Radio fredag.

  Fra før har Danmark gitt sykehjemsbeboere og personer over 65 år tilbud om en tredje vaksinedose.

  Allerede 23. august varslet regjeringen i Danmark at alle vaksinerte ville bli tilbudt en påfyllingsdose etter at 90 prosent av befolkningen var vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Smitteutbrudd etter håndballkamp i Bærum

  Både spillere og publikummere ble koronasmittet etter en håndballkamp mellom Norge og Slovenia på Nadderud arena i forrige uke, opplyser Bærum kommune.

  Det er hittil registrert 24 smittede, hvorav ni er tilhørende Bærum, opplyser kommunen i en pressemelding.

  – Det er smitte både blant spillere, funksjonærer og publikummere. Vi oppfordrer alle som var til stede på kampen, om å ta en selvtest, eller eventuelt ta kontakt med en teststasjon, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe.

  De som har fått påvist smitte, har oppholdt seg på forskjellige områder i arenaen, opplyser hun.

 • av NTB
  DEL
  Over 45.000 nye smittede i Storbritannia
  Helsepersonell snur en koronapasient på intensivavdelingen ved King's College-sykehuset i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
  Helsepersonell snur en koronapasient på intensivavdelingen ved King's College-sykehuset i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

  Britiske myndigheter registrerte 45.066 nye koronasmittede i landet torsdag, det høyeste tallet siden 20. juli.

  Offisielle tall viser at smitten nå er mest utbredt blant barn etter at skolene åpnet. Vaksineringen av eldre barn går langsommere enn forventet.

  Det er også registrert en økning av innleggelser på sykehus for covid-19, men i forhold til smittede er det langt færre innleggelser enn i tidligere smittebølger på grunn av vaksineringen.

  Antall dødsfall har også ligger jevnt lavt de siste ukene. Torsdag ble det registrert 157 nye dødsfall, noe som fører til at totaltallet nå er 138.237, det nest høyeste i Europa etter Russland.

 • av NTB
  DEL
  India gjenopptar eksporten av vaksiner
  En helsearbeider sjekker temperaturen til en togpassasjer i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB
  En helsearbeider sjekker temperaturen til en togpassasjer i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB

  India har gjenopptatt eksporten av koronavaksiner etter en lengre pause på grunn av høy smitte hjemme.

  Talsmann for utenriksdepartementet Arindam Bagchi sier at de første vaksinene eksporteres til nabolandene, og at eksporten vil øke fremover etter hvert som den indiske befolkningen blir vaksinert.

  Vaksinene er hittil eksportert til Nepal, Bangladesh, Iran og Myanmar, ifølge Bagchi. Før eksporten ble stanset, hadde India solgt eller donert 66 millioner vaksinedoser til nesten 100 land.

  India har hittil satt 960 millioner doser. Nesten 70 prosent av den voksne befolkningen har fått minst en dose.

 • av NTB
  DEL
  81 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn
  Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 49 færre enn samme dag forrige uke. De to siste ukene har gjennomsnittet ligget på 134 smittede, så trenden er synkende.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 49 færre enn samme dag forrige uke. De to siste ukene har gjennomsnittet ligget på 134 smittede, så trenden er synkende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 49 færre enn samme dag forrige uke, og 22 færre enn onsdag.

  De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 134 smittede pr. dag.

  Smittetallene er høyest i Stovner bydel. Her er det et smittetrykk på 678 smittede pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

  Deretter følger Søndre Nordstrand og Alna bydel med henholdsvis 488 og 446.

  Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Ullern og Sagene.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

  Til sammen er 54.555 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Nok en koronadødsrekord i Russland
  Ambulanser i kø for å levere pasienter med covid-19 til et sykehus i Kommunarka utenfor Moskva. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
  Ambulanser i kø for å levere pasienter med covid-19 til et sykehus i Kommunarka utenfor Moskva. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

  Russland registrerte torsdag 986 nye dødsfall fra koronaviruset. Det er det høyeste tallet siden pandemien startet. Det ble samtidig registrert 31.299 nye smittetilfeller i landet, også det ny rekord.

  Antall smittede og døde har økt jevnt og trutt, med nye rekorder nesten daglig, de siste ukene, dels på grunn av utbredt motvilje mot vaksiner og slapp håndheving av koronatiltak.

  Statsminister Mikhail Misjustin opplyste tirsdag at 43 millioner russere er fullvaksinert, men det utgjør bare 29 prosent av befolkningen.

  President Vladimir Putin gjentar stadig nødvendigheten av å trappe opp vaksineringen, men han advarer også mot å tvinge folk til å vaksineres.

  Myndighetene insisterer også på at det ikke blir flere nedstengninger.

  Nyheten om det rekordhøye antallet døde kommer samme dag som det ble klart at Storbritannia har registert en kraftig økning i antallet smittede. Det siste døgnet er over 45.000 mennesker registrert smittet av koronaviruset.

 • av NTB
  DEL
  356 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 356 koronasmittede i Norge. Det er 152 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 399 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 450, så trenden er synkende.

  Torsdag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  26 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er fire færre på intensiv og like mange på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Les mer om

 1. Koronaviruset