Norge

Direktestudio: Koronaviruset

Festet innlegg
95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus
14. oktober kl 16:13av NTB
DEL

Torsdag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

16 av pasientene får respiratorbehandling, og 26 ligger på intensivavdeling.

Det er like mange på respirator og fire færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

66 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, tolv er innlagt i Helse nord, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, og seks er innlagt i Helse vest.

21 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, tre er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

Siden februar i fjor har 195.029 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Barn fra fem år får koronavaksine i USA

  Barn fra fem til elleve år får snart tilgang på koronavaksine, ifølge en plan som Det hvite hus legger frem om få uker.

  Planen går ut på at 28 millioner barn kan få vaksinen på apotek, på legekontor eller på skolen når Pfizer-vaksinen blir godkjent for barn.

  Amerikanske reguleringsmyndigheter møtes de neste to ukene for å drøfte fordelene ved å gi vaksinen til så små barn etter lange studier av sikkerheten.

  Så snart den formelle godkjenningen foreligger, trolig 2. eller 3. november, starter leveransene av vaksinene, sammen med mindre nålespisser tilpasset barn.

 • av NTB
  DEL
  Én av fire har aldri tatt koronatest
  En av fire har ikke testet seg for korona siden mars i fjor.
Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB
  En av fire har ikke testet seg for korona siden mars i fjor. Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB

  I alt har 10,4 millioner koronatester blitt gjennomført i Norge. Men hver fjerde person har aldri testet seg.

  74 prosent av befolkningen har fått en koronatestpinne i nesen siden våren 2020. Det betyr at en av fire nordmenn aldri har testet seg, skriver P4.

  – Det har vært en dugnad for hele den norske befolkningen å holde pandemien under kontroll. Vi har klart å holde lave smitte- og innleggelsestall gjennom disse 18 månedene, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, til P4-nyhetene.

  Vold har gjentatte ganger understreket hvor viktig det er å teste seg hvis man har symptomer. Hun bekrefter overfor P4 at hun er blant dem som har testet seg.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn vil fortsette med håndsprit
  Bruken av håndsprit er blitt vanlig under pandemien. Nå svarer folk at dette er noe de gjerne fortsetter med også etter gjenåpningen.
  Bruken av håndsprit er blitt vanlig under pandemien. Nå svarer folk at dette er noe de gjerne fortsetter med også etter gjenåpningen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  Ni av ti nordmenn vil at butikker og spisesteder skal fortsette med å tilby håndsprit etter gjenåpningen.

  Fire av fem spurte i undersøkelsen som Opinion har utført blant om lag 10.000 nordmenn i oktober, svarer at de føler det er trygt å handle og gå på kafé igjen etter gjenåpningen.

  Hele ni av ti – 88 prosent – svarer likevel ja til fortsatt håndsprit ved butikker og spisesteder. 10 prosent av de spurte svarer nei på spørsmålet om håndsprit.

  – Selv med gjenåpning og en mer normal hverdag synes folk flest at det er helt fint å fortsette med noen nye vaner, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Undersøkelsen avdekker samtidig at én av åtte nordmenn (13 prosent) i oktober svarer at de i all hovedsak har sluttet å gå ut av huset, som følge av pandemien. Dette er en økning på 3 prosentpoeng fra september.

 • av NTB
  DEL
  1 milliard nye vaksinedoser til fattige land blir forsinket

  Produksjonsproblemer hos Novavax gjør at 1 milliard doser koronavaksine til fattige land blir forsinket, melder Politico.

  2 milliarder Novavax-doser skal etter planen fordeles av vaksinesamarbeidet Covax, som gir vaksiner til fattige land, innen 2022.

  Det er blitt ansett som avgjørende for å få verden ut av pandemien.

  Politico skriver at produksjonsproblemer med Novavax-vaksinen gjør at selskapet kun vil klare å levere halvparten av dosene som er lovet innen 2022.

 • av NTB
  DEL
  608 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 608 koronasmittede i Norge. Det er 18 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 410 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 433, så trenden er synkende.

  Tirsdag var 101 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 18 på respirator. Det er én flere på intensiv og tre flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 197.504 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 884 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  USAs sikkerhetsminister har fått påvist korona
  Sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas har fått korona, opplyser sikkerhetsdepartementet. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
  Sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas har fått korona, opplyser sikkerhetsdepartementet. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB

  USAs minister for innenlands sikkerhet, Alejandro Mayorkas, har testet positivt for korona, opplyser sikkerhetsdepartementet.

  Mayorkas er fullvaksinert og har milde symptomer. Han holder seg hjemme i isolasjon og skal jobbe hjemmefra, opplyser departementet.

  Smittesporing pågår for å finne eventuelle andre smittede.

 • av NTB
  DEL
  Kritisk koronasituasjon i Romania - 574 dødsfall tirsdag
  Helsevesenet i Romania er overbelastet som følge av de mange koronapasientene. Det er daglige smitterekorder i landet. Foto: AP / Andreea Alexandru / NTB
  Helsevesenet i Romania er overbelastet som følge av de mange koronapasientene. Det er daglige smitterekorder i landet. Foto: AP / Andreea Alexandru / NTB

  Det er daglige rekorder både i antall smittetilfeller og koronadødsfall i Romania. Landet svært lav vaksinedekning.

  Tirsdag ble det registrert 18.863 nye koronasmittede og 574 koronadødsfall. Dette er første gang med over 500 dødsfall på én dag.

  Myndighetene sliter med å få vaksinert befolkningen, og Romania er et av EU-landene med færrest vaksinerte. Bare 34 prosent av befolkningen er fullvaksinert, og kun Bulgaria har en lavere andel.

  President Klaus Iohannis oppfordrer vaksineskeptiske rumenere til å ta vaksinen.

  WHO sa tirsdag at de skal bistå Romania blant annet med å fordele 34.000 hurtigtester og 200 oksygenmasker for å behandle koronapasienter.

  Hittil i pandemien er det registrert 1,4 millioner koronatilfeller og 42.616 dødsfall blant koronasmittede i Romania.

 • av NTB
  DEL
  Island åpner opp
  Islandske myndigheter satser på full gjenåpning av landet i november, men allerede onsdag kommer noen lettelser. Her er Hallgrímskirkja i Reykjavik, den største kirken på Island. Foto: Marianne Løvland / NTB
  Islandske myndigheter satser på full gjenåpning av landet i november, men allerede onsdag kommer noen lettelser. Her er Hallgrímskirkja i Reykjavik, den største kirken på Island. Foto: Marianne Løvland / NTB

  Island opphever alle koronatiltak 18. november dersom smittetallet holder seg lavt. Allerede onsdag kommer det noen lettelser.

  Det opplyser helseminister Svandis Svavarsdottir.

  Fra onsdag kan 2000 personer delta på arrangementer, mot 500 i dag. Kravet om munnbind på slike tilstelninger fjernes også. Restauranter, barer og utesteder kan dessuten utvide åpningstiden.

  89 prosent av befolkningen over 12 år på Island er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Smitten stiger i Nederland etter gjenåpningen
  25. september gjenåpnet Nederland. Kravet om avstand på 1,5 meter ble opphevet, noe flere innbyggere i Amsterdam feiret på utestedet Paradiso. Nå stiger smitten i landet. Foto: AP / Peter Dejong / NTB
  25. september gjenåpnet Nederland. Kravet om avstand på 1,5 meter ble opphevet, noe flere innbyggere i Amsterdam feiret på utestedet Paradiso. Nå stiger smitten i landet. Foto: AP / Peter Dejong / NTB

  Det er en kraftig og vedvarende økning i koronatilfeller og innleggelser på sykehus etter gjenåpningen i Nederland, ifølge helsemyndighetene.

  Det er 44 prosent flere tilfeller de siste sju dagene enn i forrige uke, opplyser helsemyndighetene tirsdag.

  Det var 48 dødsfall de siste sju dagene, nær en dobling fra uken før. På sykehusene må inngrep utsettes på grunn av den store pågangen av koronapasienter. Rundt 80 prosent av de smittede er uvaksinerte.

  Helsemyndighetene mener økningen i smittetilfeller skyldes gjenåpningen for tre uker siden, da nederlenderne fikk lov til å droppe avstandskravet på 1,5 meter.

  Fortsatt må de bruke munnbind på kollektivtransport. Bevis på vaksine, gjennomgått koronasykdom eller negativ koronatest er påbudt ved restaurantbesøk.

 • av NTB
  DEL
  Ny dagsrekord for dødsfall i Russland
  Leningrad-stasjonen i Moskva desinfiseres mens koronasmitten øker i Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko Jr / AP / NTB
  Leningrad-stasjonen i Moskva desinfiseres mens koronasmitten øker i Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko Jr / AP / NTB

  Russland noterte seg tirsdag nok en dagsrekord i antall dødsfall fra koronaviruset, og presset på helsevesenet øker.

  Grunnet rekorden innfører ordfører i Moskva Sergej Sobjanin nye tiltak mot viruset. Disse innebærer at alle uvaksinerte over 60 år må arbeide hjemmefra, og at bedrifter må la minst en tredel av de ansatte jobbe hjemme.

  Myndighetene meldte om 1.015 nye dødsfall siste døgn, og dermed har dødstallet økt nesten hver eneste dag de siste ukene. Totalt er det kommet opp i 225.325, det høyeste i Europa. Det ble også registrert 33.740 nye smittede.

  Myndighetene har hittil utelukket en ny nedstengning som den i fjor som rammet økonomien og oppslutningen om president Vladimir Putin.

  Men visestatsminister Tatjana Golikova foreslår en hjemmeuke fra 30. oktober for å bremse den kraftige smittebølgen.

  Treg vaksinering av en vaksineskeptisk befolkning, en slapp holdning til tiltakene som er innført, og myndighetenes motvilje mot nedstengninger ligger bak smitteøkningen.

 • av NTB
  DEL
  Rekordmange koronadødsfall i Ukraina
  En helsearbeider tar imot en pasient på et sykehus i russisk-kontrollerte Donetsk i Ukraina. I Donetsk-regionen er det registrert over 1.000 nye koronasmittede og 100 dødsfall siste døgn. Foto: Alexei Alexandrov / AP / NTB
  En helsearbeider tar imot en pasient på et sykehus i russisk-kontrollerte Donetsk i Ukraina. I Donetsk-regionen er det registrert over 1.000 nye koronasmittede og 100 dødsfall siste døgn. Foto: Alexei Alexandrov / AP / NTB

  Ukraina registrerte tirsdag ny rekord i koronadødsfall. Smitten øker, og det er vanskelig å overtale en vaksineskeptisk befolkning til å vaksinere seg.

  Helsemyndighetene meldte om 538 nye dødsfall det siste døgnet, det høyeste tallet siden pandemien brøt ut i fjor. Det ble også registrert 15.579 smittede og 2.852 innleggelser på sykehus.

  Ukraina har tidligere slitt med å skaffe nok vaksiner, men sliter nå med å overbevise en vaksineskeptisk befolkning om behovet for å vaksinere seg. Et annet problem er at det florerer med falske vaksinepass og falske PCR-tester.

  Fire vaksiner, inkludert Pfizer, Astra Zeneca og Moderna, er tilgjengelig i landet, men bare 16 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  Det er hittil registrert over 2,6 millioner koronasmittede og 61.000 dødsfall fra covid-19 i Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  101 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Tirsdag var 101 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

  18 av pasientene får respiratorbehandling, og 30 ligger på intensivavdeling.

  Det er tre flere på respirator og én flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

  63 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst, 22 er innlagt i Helse nord, elleve er innlagt i Helse Midt-Norge, og fem er innlagt i Helse vest.

  22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, seks er innlagt hos Helse nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 196.896 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB-DPA
  DEL
  Latvia varsler ny nedstengning

  Smitteøkningen i Latvia er så stor at landet må bli nedstengt i nesten en måned, varsler statsministeren.

  Den nye nedstengningen må godkjennes av nasjonalforsamlingen onsdag. Statsminister Krisjanis Karins opplyser at nedstengning vil vare fra torsdag og frem til 15. november.

  Det innebærer stenging av alle butikker utenom dem som selger essensielle varer og utstrakt bruk av hjemmeskole. Det vil bli innført et delvis portforbud fra klokken 20 til 5 på morgenen.

  Smitteøkningen har skjedd til tross for at det allerede er koronarestriksjoner i landet. Mandag lå smittetrykket på rundt 1.300 smittede pr. 100.000 innbyggere.

  Kun like under halvparten av landets voksne befolkning er fullvaksinert mot koronaviruset.

 • av NTB
  DEL
  545 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 545 koronasmittede i Norge. Det er 67 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 408 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 431, så trenden er synkende.

  Mandag var 99 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire flere enn dagen før.

  29 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 15 på respirator. Det er tre flere på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 196.896 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 884 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Riksdagsmedlem for Sverigedemokraterna kaller koronavaksine gift

  Et medlem av den svenske riksdagen for Sverigedemokraterna, Roger Richtoff, kaller koronavaksinen gift, melder Sveriges Radio P4.

  – I dag kan mange barn bli så påvirket at de uten å ane det tar en giftsprøyte mot covid-19, skriver Richtoff i en lokal Facebook-gruppe.

  Han sier selv at han spisser til formuleringen for å få fram poenget, men hevder uten dokumentasjon at «kjente leger, virologer og immunologer» er kritiske til å gi vaksinen til barn.

  Sverigedemokraternas gruppeleder i riksdagen, Mattias Bäckström Johansson, sier til Dagens Nyheter at Richtoffs ordvalg er «polariserende, unødvendig og dumt», og at partiet står bak Folkhälsomyndighetens anbefalinger og retningslinjer.

 • av NTB
  DEL
  Økende smitte i Storbritannia
  Et testsenter for covid-19 i Wolverhampton i England. Foto: Jacob King / PA via AP / NTB
  Et testsenter for covid-19 i Wolverhampton i England. Foto: Jacob King / PA via AP / NTB

  Koronasmitten øker i Storbritannia til tross for vaksineringsprogrammet som regjeringen er stolt av.

  Den kraftig økende smittetrenden står i sterk kontrast til situasjonen i europeiske nabolag og skaper tvil om myndighetenes strategi.

  I to uker har antall nye smittede variert mellom 35.000 og 40.000 pr. dag, og mandag steg tallet til nærmere 50.000, det høyeste siden deltavarianten gjorde sitt inntog i juli.

  På den andre siden av kanalen registreres det 4.000 nye tilfeller pr. dag i Frankrike og 10.000 i Tyskland. Dødstallene er på henholdsvis 30 og 60 pr. dag.

 • av NTB
  DEL
  Skylder på protester for økende smitte

  Slovenias statsminister Janez Jansa skylder på store demonstrasjoner mot koronavaksinen i begynnelsen av oktober for økende smitte i landet.

  Jansa avviste anklager fra opposisjonen om at politiet overdrev maktbruken mot demonstrantene, blant annet med bruk av vannkanoner og tåregass.

  Demonstrantene benyttet seg av et EU-toppmøte i Ljubljana til å protestere mot koronatiltak og vaksinepassene som kreves av alle statsansatte. For å møte på jobben må folk vise at de er vaksinert eller har testet negativt.

  Jansa avviste at det blir mer politisk vold i landet som følge av politiets handlinger og skyldte i stedet på demonstrantene for økende koronasmitte i landet.

  Slovenia registrerte mandag 364 nye smittetilfeller, dobbelt så mange som for en uke siden. Bare halvparten av befolkningen er fullvaksinert, og 5.000 mennesker har dødd av covid-19 siden mars i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Slovakia gjeninnfører koronarestriksjoner

  På grunn av en stigende smittetrend gjeninnfører Slovakia koronavirusrestriksjoner i flere hardtrammede områder av landet.

  Fem fylker nord i Slovakia er blitt rammet av de nye restriksjonene, som blant annet går ut på at restauranter må stenge for bordservering, treningssentre blir stengt, og taket på folk som får samle seg offentlig, blir på 100 fullvaksinerte mennesker.

  De siste sju dagene har tallet på nye smittetilfeller i Slovakia vært på mer enn 400 pr. 100.000 innbyggere – og forrige tirsdag ble det registrert 2.406 nye smittetilfeller på et døgn i landet, noe som er det høyeste tallet siden mars.

  Slovakia har gjennom pandemien vært et av de hardest rammede landene i Europa, med til sammen 438.000 smittetilfeller og 12.856 dødsfall hittil. Samtidig er det et av landene der færrest er vaksinert. Godt under halvparten av befolkningen er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Økende koronasmitte i Hviterussland
  Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har sagt at koronaviruset best behandles med vodka. Nå må landets sykehus avvise andre pasienter for å ta seg av koronasmittede. Foto: Maxim Guchek / BelTA via AP / NTB
  Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har sagt at koronaviruset best behandles med vodka. Nå må landets sykehus avvise andre pasienter for å ta seg av koronasmittede. Foto: Maxim Guchek / BelTA via AP / NTB

  Økende koronasmitte har ført til at sykehus i Hviterussland må stanse alle rutinemessige konsultasjoner og behandling for å prioritere covid-syke pasienter.

  Helsedepartementet sier at det inkluderer fysioterapi og tannhelse, i tillegg til medisinsk behandling og undersøkelser.

  Hviterussland er rammet av en ny smittebølge med rundt 2.000 tilfeller daglig.

  Landets president Aleksandr Lukasjenko tok fra begynnelsen av ikke koronaviruset på alvor og sa en gang at smitte best kunne behandles med «en traktor, en dusj og vodka».

  Bare rundt 20 prosent av Hviterusslands befolkning på 9 millioner er fullvaksinert. Det er hittil registrert 574.000 smittede og 4.417 dødsfall i landet.

 • av NTB
  DEL
  Brudd på arbeidsmiljøloven ved teststasjoner i Oslo
  Ansatte ved Oslos fire koronateststasjoner har jobbet svært mye overtid gjennom pandemien. Til sammen er det registrert 899 brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
  Ansatte ved Oslos fire koronateststasjoner har jobbet svært mye overtid gjennom pandemien. Til sammen er det registrert 899 brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

  En rapport fra helseetaten viser omfattende overtidsbruk og til sammen 899 brudd på arbeidsmiljøloven ved fire koronateststasjoner i Oslo i løpet av pandemien.

  Oversiktene offentliggjøres etter en rekke skriftlige spørsmål fra Rødts Maren Rismyhr til helsebyråd Robert Steen (Ap), skriver Vårt Oslo.

  Lovbruddene følger i stor grad de ulike bølgene av koronasmitte som rammet Oslo. Til sammen var det 266 brudd ved de fire teststasjonene på Adamstuen, Aker, Bryn, Rommen, og Mortensrud.

  Ifølge helsebyråd Robert Steen er det iverksatt flere tiltak for å redusere overtidsbruken ved teststasjonene.

  – Jeg har tillit til at helseetaten fortsetter å ha dialog med de tillitsvalgte innenfor rammene av det som den akutte håndteringen av beredskapssituasjonen tillate, sier Steen.

Les mer om

 1. Koronaviruset